Monday, 22 January 2018 21:36

7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 5-11 Νοεμβρίου 1984

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» 2017

  1

 

 

1984 7o

7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
5-11 Νοεμβρίου 1984

Οι περγαμηνές της 6ης διοργάνωσης δεν στάθηκαν ικανές να καταλαγιάσουν την ένταση και τη διαμαρτυρία μελών της Κ.Λ.Δ. Οι επιλογές της Οργανωτικής Επιτροπής, η αδυναμία ικανοποίησης οικονομικών υποχρεώσεων της προς τρίτους, η επιφόρτιση ευθυνών σε ελαχίστους, αλλά και μια σειρά από άλλα εσωτερικά ζητήματα, οδήγησαν αρκετούς, είτε να παραιτηθούν από το Δ.Σ., είτε να εκφράσουν την πρόθεσή τους να το πράξουν, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την Κ.Λ.Δ. για άλλη μια φορά σε εκλογές.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1984 κατά τη διάρκεια της οποίας, εν μέσω διαξιφισμών, επικυρώνεται η τροποποίηση του καταστατικού της Λέσχης, ψηφίζεται ο απολογισμός και εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η Εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 25-1-1985 με ρεπορτάζ της καταγράφει το κλίμα που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση.

 

25 Ιανουαρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα

Πετυχημένη η γενική συνέλευση της Κ.Λ. Δράμας
Περίπου 350.000 χρέος άφησε στην Λέσχη το Φεστιβάλ Δράμας με συνδιοργανωτή τον Δήμο.
Εκλέχθηκε η νέα διοίκηση για το 1984-1985
Η ένταση που δημιουργήθηκε στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας από διαξιφισμούς μελών της απερχόμενης διοίκησης δεν οδήγησε τελικά σε έκρηξη, ενώ η σταδιακή εκτόνωση από εξηγήσεις που δόθηκαν μέσα σε πλαίσια κατανόησης συντέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή αρχαιρεσιών και σε ήρεμη κατάληξη.
Αιτία της όξυνσης των πνευμάτων η συζήτηση πάνω στα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε στη Λέσχη η συμμετοχή του Δήμου στην οργάνωση του τελευταίου Φεστιβάλ και αφορμή η κατηγορία κατά μελών της απερχόμενης διοίκησης και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, από μέλος του Δ.Σ. και της οργανωτικής επιτροπής (Κυριαζή-Κηπουρού) για πλήρη αδιαφορία στα καθήκοντά τους.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Όπως ανακοινώθηκε στο οικονομικό απολογισμό το Φεστιβάλ άφησε στη Λέσχη ένα παθητικό γύρω στις 350.000 δρχ ποσόν που έχουν να παίρνουν διάφοροι ιδιώτες για προσφορά υπηρεσιών στη διοργάνωση. Από τα χρέη αυτά ο συνδιοργανωτής Δήμος δέχθηκε να καλύψει τμήμα 150.000 δρχ που διέθεσε σαν δάνειο (!) στη Λέσχη, με την υπογραφή του Γεν. Γραμματέα κ. Κυριαζή-Κηπουρού, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές απαιτήσεις πιστωτών που πρόσφεραν υπηρεσίες. Δεδομένου ότι από το δημοτικό ταμείο βγήκαν τελικά για το Φεστιβάλ 174.000 δρχ και αφαιρουμένων των 150.000 που διατέθηκαν με την μορφή δανείου και θα επιστραφούν τελικά στο δημοτικό ταμείο (άγνωστο αν επιστραφούν άτοκα είτε έντοκα) σημαίνει ότι η οικονομική συμμετοχή του συνδιοργανωτή Δήμου στα 1.213.000 συνολικά έξοδα του Φεστιβάλ ήταν 24.000 δρχ!
Από εξηγήσεις που δόθηκαν από ένα-δύο μέλη του Δ.Σ. και την οργανωτικής Επιτροπής, το πρόβλημα (παθητικό) δημιουργήθηκε από υπέρβαση κατά πολύ του αναγραφόμενου στον προϋπολογισμό σκέλους των εξόδων του Φεστιβάλ από την Οργανωτική Επιτροπή (επίτιμος πρόεδρος ο κ. Δήμαρχος και ουσιαστική δημοτική εκπροσώπηση από δυο δημοτικούς συμβούλους (Κεφαλίδη-Καρατζόγλου) συν ένας δημοτικός σύμβουλος (Σαμαρτζίδης) που συμμετείχε στην οργανωτική Επιτροπή σαν μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης).
Και έμμεσα αποδόθηκε στην αδιαφορία (και την απουσία) των περισσοτέρων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής από τις συνεδριάσεις και τις εργασίες του Φεστιβάλ που είχε σαν αποτέλεσμα το βάρος της διοργάνωσης να πέσει στις πλάτες δύο-τριών ατόμων πράγμα που οδήγησε κατά κάποιο τρόπο σε κακές συνεννοήσεις που με τη σειρά τους, μεταξύ άλλων, συντέλεσαν στις υπερβάσεις.
Από την πλευρά του Δήμου, όπως ειπώθηκε αρμόδια στη γενική συνέλευση, δηλώθηκε ότι (ο Δήμος) δεν έχει τυπικό δικαίωμα να διαθέσει χρήματα και προκειμένου να καλυφθεί τα παθητικό της διοργάνωσης (και το τμήμα του παθητικού για το οποίο υπέγραψε δάνειο ο κ. Κυριαζής) θα εισηγηθεί και πάλι στο Υπουργείο Πολιτισμού (εισήγηση έγινε και πριν από καιρό αλλά απάντηση δεν υπήρξε) να χρηματοδοτηθεί η Λέσχη από το Υπουργείο για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο έχει ήδη επιχορηγήσει τη Λέσχη με 500.000 δρχ. Η σχετική υπόσχεση είχε δοθεί από παράγοντες του υπουργείου το Μάιο του 1983, δηλαδή 4 με 5 μήνες πριν μπει θέμα συμμετοχής στη διοργάνωση του Δήμου. Πραγματικά, το Υπουργείο φάνηκε συνεπές και απέστειλε τα χρήματα έγκαιρα.
Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Τελικά, επί οικονομικού προβλήματος (παθητικό) και της συμμετοχής του Δήμου στη διοργάνωση δεν πέρασε πρόταση του κ. Μακρή να κλείσει η συζήτηση για αναζήτηση ευθυνών μεταξύ Οργανωτικής Επιτροπής και Δήμου, να απαλλαγεί η απερχόμενη (και παραιτηθείσα) διοίκηση των ευθυνών για το παθητικό του Φεστιβάλ και να ενταλθεί η νέα διοίκηση, σε συνεργασία με το δήμο να εξεύρει τρόπους επιχορήγησης της λέσχης για κάλυψη του παθητικού.
Στη συνέχεια μάλιστα, η γενική συνέλευση έγκρινε τον οικονομικό απολογισμό, έστω και με το αυτό το έλλειμμα. Μειοψήφησαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Βεζυρτζόγλου.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης εκλέχθηκε ο κ. Γ. Τσάλτας και γραμματέας η κ. Κωνσταντινίδου. Σ’ αυτούς προστέθηκε και ο κ. Τάντος, σαν τρίτο μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό διάβασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης κ. Γεωργόπουλος. Στη συνέλευση μίλησαν οι κ.κ. Κηπουρός, Σταυρακούδης, Καραγιώργης, Βεζυρτζόγλου, Μακρής, Θεοδωρίδου, Μελιάδης, Χρυσανθόπουλος κ.α.
Στις αρχαιρεσίες που έγιναν οι υποψήφιοι πήραν κατά σειρά τους παρακάτω ψήφους
Για το Δ.Σ. Γεωργόπουλος Θ. 22, Κυριαζής-Κηπουρός Κ. 20, Ματσίνης Ι. 20, Αποστολίδου Δ. 19, Χρυσανθόπουλος Χρ. 16, Σταυρακούδης Απ. 15, Αναγνωστόπουλος Σ. 13, Μελιάδης Κ. 11 και Ξανθόπουλος Ιορδ. 11.
Εκλέγονται οι 7 πρώτοι με αναπληρωματικό τον κ. Μελιάδη.
Για την Εξ. Επιτροπή, Καραγιώργης Α. 18, Χρυσανθοπούλου Ν 13, και Μανδαλά Ελ. 12. Εκλέγονται και οι τρεις.
Παραβρέθηκαν 31 ταμειακά τακτοποιημένα μέλη και ψήφισαν 28.
 25 1 1984

Το Νέο Δ.Σ. τη Λέσχης
Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. έρχεται άμεσα σε σώμα κατανέμοντας τις αρμοδιότητες ως εξής:
Πρόεδρος: Θωμάς Γεωργόπουλος
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Ματσίνης
Γεν. Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κυριαζής-Κηπουρός
Ταμίας: Στέλιος Αναγνωστόπουλος
Κοσμήτορας: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος
Μέλος: Δέσποινα Αποστολίδου
Μέλος: Απόστολος Σταυρακούδης

 

Δύο μήνες μετά, το νεοεισελθέν μέλος της, η Δέσποινα Αποστολίδου, δηλώνει παραίτηση και τη θέση της καταλαμβάνει, ο πρώτος επιλαχών σύμβουλος, Κωστής Μελιάδης.

 IMGP0025

Ο Δήμος Δράμας σηκώνει το «γάντι»…

Το δημοσίευμα της 25ης Ιανουαρίου 1984 του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ» αναφορικά με το έλλειμμα που παρουσιάζει το ταμείο της Κ.Λ.Δ. ενοχλεί το Δήμο της Δράμας, ο οποίος με έγγραφο του προς την εφημερίδα στις 10-2-1985, επιχειρεί να αποκαταστήσει το όνομα του, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κ.Λ. Δ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι δεν είχε άμεση σχέση με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, επισημαίνει ότι τα χρήματα που δάνεισε στην Λέσχη, θα πρέπει να επιστραφούν. Παράλληλα τονίζει πως η όποια χρηματοδότηση της Λέσχης από το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε χάρις των προσωπικών επαφών του Δημάρχου και όχι των μελών της Λέσχης.
Πρόκειται για μια σκληρή απάντηση, με πολλά κωδικοποιημένα μηνύματα προς τους ιδρυτές του θεσμού. Αν θέλουν, ουσιαστική στήριξη από τον Δήμο Δράμας, θα πρέπει αυτός να έχει και τον πρώτο λόγο, κι όχι ρόλο επίτιμου…

10 Φεβρουαρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑ
ΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Από το δημαρχείο πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω απάντηση σε διάφορα σημεία του περιεχομένου του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε παλαιότερα για την τελευταία γενική συνέλευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας.
«Στο φύλλο μας της 25-1-1984 και στο ρεπορτάζ σας για τη γενική Συνέλευση της Κιν. Λέσχης, με πολύ έκπληξη διαβάσαμε τις κατηγορίες εναντίον του Δήμου.
Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις-ίσως σκόπιμα παραπλανητικές και για να ενημερωθείτε τόσο εσείς όσο και τα μέλη της Λέσχης, αλλά και οι συμπολίτες μας γενικότερα, επιθυμούμε να γνωρίζετε τα παρακάτω:
Ιστορικά θα αναφέρουμε ότι, η αξιέπαινη προσπάθεια της Κιν. Λέσχης με τις όποιες εξωγενείς αδυναμίες και αν είχε (ανύπαρκτες επιχορηγήσεις-αδιαφορία της πολιτείας) έγινε μπορούμε να πούμε θεσμός στο χώρο της τέχνης του Κινηματογράφου, αλλά και της πολιτιστικής ζωής της Δράμας.
Το 6ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, πραγματικά ξεπέρασε σε επιτυχία από κάθε άποψη (οργάνωση-συμμετοχή-λαμπρότητα) κάθε προηγούμενο.
Εδώ όμως δε θα μπορούσε κανείς όσο κακόπιστος και αν είναι, και φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί να μην αναγνωρίσει και να μη χρεώσει ένα μέρος της επιτυχίας στο Δήμο.
Την πρόταση για συμμετοχή του στο Φεστιβάλ ο Δήμος τη δέχθηκε με πολύ χαρά και ευαισθησία και θα ανταποκρίνεται πάντα σε τέτοια καλέσματα, μια και δε μπορεί να μένει αδιάφορος στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.
Άλλωστε όλα αυτά, είναι και στις επιδιώξεις του και στην αντίληψη του και στη φιλοσοφία του.
Στη συνεργασία του ο Δήμος, έδειξε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και δέχθηκε ακόμη τον ίδιο τον δήμαρχο σας Επίτιμο Πρόεδρο της Επιτροπής και όχι σαν Πρόεδρος όπως θα ήταν πιο σωστό.
Αποδέχθηκε έτσι ο Δήμος σε κάποιο βαθμό τις κακώς εννοούμενες φιλοδοξίες και τάσεις αυτοπροβολής ορισμένων μελών της Λέσχης και τις αυθαίρετες ίσως λειτουργίες τους, μόνο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας της επιτροπής, πριν καν αρχίσει το φεστιβάλ.
Η οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Δήμος πέρα από το Δήμαρχο και με δυο ακόμη Δημ. Συμβούλους, δέχθηκε τον προϋπολογισμό τον οποίο συνέταξε και πρότεινε η ίδια η Λέσχη.
Και θα είναι βέβαια αφελής να πιστεύει κανείς ότι, η για πρώτη φορά τόσο γενναία επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλεται σε ενέργειες της Λέσχης.
Πρέπει εδώ να αναφερθεί-αν και με άλλες συνθήκες δε θα ήταν απαραίτητο-ότι οι 500.000 δρχ χορηγήθηκαν από το Υπουργείο με προσωπικές παρεμβάσεις του δημάρχου Δράμας, και με την προϋπόθεση της συμμετοχής του Δήμου στο φεστιβάλ.
Αν τώρα τα έξοδα του φετινού φεστιβάλ ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί ή στην αδυναμία να υπολογισθούν σωστά οι ανάγκες ή σε λαθεμένη διαχείριση από μέρους των υπευθύνων διαχειριστών. Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι, με τη λήξη του φεστιβάλ, παρά την επιθυμία μας δεν έγινε κανένας οικονομικός απολογισμός από την οργανωτική επιτροπή όπως και θα ήταν απαραίτητο.
Πέρα όμως από όλα αυτά, θα σημειώσουμε ότι, ο Δήμος ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποχρεώσεις του ανέλαβε. Σαν τέτοιες θα σημειώσουμε:
-Τον ειδικό φωτισμό-πεζοδρόμηση-καλλωπισμό της Γ. Ζερβού
-Τη διαμόρφωση και διακόσμηση της αίθουσας.
-Αναγραφή και ανάρτηση πανό
-Προσωπικό για οποιαδήποτε εργασία.
-Και βέβαια το αναμφισβήτητο κύρος του.
Όσο για το οικονομικό μέρος, ποτέ δε μας έγιναν επίσημα γνωστές ποιες ήταν οι υποχρεώσεις που καλώς ή κακώς άφησε το φεστιβάλ.
Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι ο Δήμος παρά τη δικαιολογημένη του πικρία, κατάφερε να εξασφαλίσει και πάλι από το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα σοβαρό ποσό για τις ανάγκες της Κιν. Λέσχης.
Σε ότι αφορά την οφειλή της Λέσχης προς το Δήμο, αυτή θα μπορεί να επιστραφεί από την επιχορήγηση που προαναφέρουμε.
Και αν ακόμη η Λέσχη δε θα ήταν σε θέση να επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό ας είναι βέβαιοι όλοι, ο Δήμος μας θα βρει και πάλι την πιο σωστή λύση.
Θα επιθυμούσαμε λοιπόν για όλα τα παραπάνω να είχαμε δώσει τις εξηγήσεις στη Γεν. Συνέλευση της Λέσχης και όχι να κατηγορείται σ’ αυτή ο Δήμος αν και απών.
Αυτό άλλωστε επιβάλλουν στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας, τις λειτουργιές της οποίας κάποιοι προφανώς αγνοούν».
10 2 1984

 

Οι ισορροπίες…
Την επομένη της δημοσιοποίησής της επιστολής του Δήμου στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στη στήλη με τίτλο: «Γεγονότα και Σχόλια», η εφημερίδα σχολιάζει την επιστολή του Δήμου επιχειρώντας να κρατήσει ισορροπίες, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο απάντησης, από πλευράς Κινηματογραφικής Λέσχης.

11 Φεβρουαρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΟΣ-ΛΕΣΧΗ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Κατάπληξη προκαλεί η πρόθεση του Δήμου να «φορτώσει» ευθύνες προϋπολογιστικών και διαχειριστικών λαθών στην Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας για τη διοργάνωση του φεστιβάλ Κινηματογράφου, εκδήλωση στην οποία υπήρξε συνδιοργανωτής!
Αυτό φαίνεται από το περιεχόμενο απάντησης του Δήμου που δημοσιεύσαμε χθες σχετικά με ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει την μεθεπόμενη της τελευταίας γενικής συνέλευσης της Λέσχης. Η έκπληξη είναι δικαιολογημένη γιατί από κανένα στοιχείο της οργανωτικής προσπάθειας και της λειτουργίας του Φεστιβάλ δε φάνηκε ούτε καθ’ υποψία ότι δεν υπήρχε αρμονικότατη συνεργασία Λέσχης-Δήμου. Άλλωστε η οργανωτική επιτροπή συναποτελούνταν από μέλη του ΔΣ της Λέσχης και δύο δημοτικούς συμβούλους με επίτιμο πρόεδρο τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε ενεργά (και προς τιμή του) σε διάφορες συνεδριάσεις.
Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη στάση του Δήμου στην οργανωτική συμμετοχή του ήταν ορθότατη. Δεδομένου ότι η Λέσχη διέθετε την εμπειρία από τις προηγούμενες διοργανώσεις, οι άνθρωποι της γνώριζαν άριστα πρόσωπα, πράγματα, λεπτές καταστάσεις, ιδιόμορφες και όλες τις απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για τη μέγιστη δυνατή αρτιότητα και την αποφυγή πιθανών λαθών. Ο Δήμος εξουσιοδότησε περίπου εν λευκώ τη Λέσχη για τα οργανωτικά. Με τους δύο δημοτικούς συμβούλους και τον κ. Δήμαρχο απλά διατύπωσε μερικές καινούρξιες ιδέες έκανε χρήσιμες παρατηρήσεις και προτάσεις και γενικά συνέβαλε σ’ ένα πληρέστερο «καλούπωμα» της όλης οργάνωσης, αναλαμβάνοντας φυσικά τους δικούς του τομείς εργασίας, στους οποίους ανταποκρίθηκε με πληρότητα.
Η αρμονικότητα συνεργασίας καταδείχθηκε και από τα δελτία τύπου της οργανωτικής επιτροπής, που σε όλα ανεξαίρετα υπογραμμίζονταν και εξαίρονταν η δημοτική συμμετοχή, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά «για πρώτη φορά» και άλλα τέτοια.
Στη συνέχεια το Φεστιβάλ άρχισε, λειτούργησε και έληξε με επιτυχία, αναγνωρισμένη απ’ όλες τις πλευρές.
Κι’ αυτό ακριβώς είναι που τείνει να χαρακτηρισθεί «κεραυνός εν αιθρία» τις βολές του Δήμου για πρόσωπα και πράγματα της Λέσχης όχι μόνον αναφορικά με την τελευταία γενική συνέλευση, αλλά και για την οργάνωση, τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Φεστιβάλ!
Βέβαια ήταν σφάλμα της Λέσχης μα μην καλέσει επίσημα και κάποιον εκπρόσωπο του Δήμου στη Γενική Συνέλευση, αφού γνωστό ήταν ότι θα συζητούσαν το Φεστιβάλ στο οποίο ο Δήμος υπήρξε συνδιοργανωτής.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Δήμος ενεργεί ορθά όταν βάλλει και εναντίον μελών της Λέσχης που θέλησαν στη συνέλευση να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και για την ορθότητα είτε όχι της συνδιοργάνωσης με το Δήμο και τα αποτελέσματά της. Είχαν κάθε δικαίωμα να το πράξουν γιατί η συνδιοργάνωση με το Δήμο αποφασίστηκε ΜΟΜΟΝ από το Δ.Σ. της Λέσχης και όχι από γενική συνέλευση όπως έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα πολύ μεγάλης και κεφαλαιώδους σημασίας για το σωματείο.
Άλλωστε σε παλαιότερη γενική συνέλευση αποφασίστηκε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί ΘΕΣΜΟ Της ΛΕΣΧΗΣ και ένας θεσμός δεν είναι δεοντολογικό να διαμορφώνεται έστω και προς το καλύτερο με απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Και φυσικά ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ σαφέστατα διαφοροποιείται όταν υπάρχει συνδιοργάνωση με ένα πολιτικοδιοικητικό φορέα εκατονταπλάσιου τουλάχιστον κύρους που το όνομά του βαραίνει συντριπτικά περισσότερο στις κοινές αναγγελίες των δύο συνδιοργανωτών.
Αυτά από τη σκοπιά μας, ενώ για διάφορα επιμέρους στοιχεία της απάντησης όπως:
-αφέλεια όποιου πιστεύει ότι η Λέσχη επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου,
-επιχορήγηση της Λέσχης για πρώτη φορά από δημόσιο είτε δημοτικό φορέα
-πρόθεση αυτοπροβολής μερικών ανθρώπων της Λέσχης και αυθαίρετη δράση τους
-λαθεμένη διαχείριση από τους διαχειριστές (;) της εκδήλωσης (Φεστιβάλ)
-μη γνωστοποίησης της Λέσχης στο Δήμο για το συνολικό έλλειμμα κ.ά.
Δεν είναι αρμοδιότητα δική μας να σχολιάσουμε αλλά της ίδιας της Κινηματογραφικής Λέσχης, της οποίας δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε συνήγοροι.


11 2 1984

 

Η αδημοσίευτη απάντηση της Κινηματογραφικής Λέσχης

Τα παραπάνω δημοσιεύματα, τόσο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», όσο και του Δήμου Δράμας, ενοχλούν και προσβάλουν το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης η οποία αν και αρχικά αποφάσισε όπως απαντήσει, στη συνέχεια δεν το έπραξε εκτιμώντας ότι η συνέχιση του θέματος θα κάνει περισσότερη ζημιά στο Φεστιβάλ. Ωστόσο, η απάντησή καταγράφηκε στα πρακτικά της Λέσχης.
(Δείτε την αδημοσίευτη απάντηση της Κ.Λ.Δ. στο παράρτημα 13)

1

2 2

3 3

4 4

5 5
Λέσχη και Δήμος ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ με το Δήμο Δράμας είναι πλέον μονόδρομος. Τα όποια ζητήματα, διαδικαστικά ή μη, τυπικά ή ουσιαστικά, παραμερίζονται επ’ ωφελεία του Φεστιβάλ.
Στις 17-5-1984 το Δ.Σ. της Λέσχης αποφασίζει να αποστείλει γραπτό αίτημα προς τον Δήμο Δράμας, για εκ νέου συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ. Ο Δήμος Δράμας αποδέχεται την πρόσκληση και φυσικά παίρνει και τις τιμές που του αναλογούν…
Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 10 Οκτωβρίου 1984 αναφέρει χαρακτηριστικά:

10 Οκτωβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Η Λέσχη και ο Δήμος Δράμας συνδιοργανωτές και φέτος
στο 7ο φεστιβάλ Δράμας
Το έβδομο κατά σειρά φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER-8 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη μας κατά το διάστημα από 5 μέχρι και 11 Νοεμβρίου. Ήδη το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης, στα πλαίσια της παλιάς απόφασης του για συνδιοργάνωση του φεστιβάλ με τον Δήμο Δράμας, είχε τις σχετικές επαφές με τον Δήμαρχο κ. Δημητριάδη.
Και αποφασίστηκε οριστικά να συνδιοργανωθεί και φέτος το φετινό φεστιβάλ κατά τα παραπάνω χρονικό διάστημα.
Μετά την μεγάλη επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, η Πολιτεία δια του Υπουργείου Πολιτισμού υποσχέθηκε τον διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης του φετινού φεστιβάλ, από 500.000 πέρσι σε 1.000.000 δρχ. φέτος.
Το γεγονός της επίσημης αναγνώρισης της σημασίας του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Δράμας η οργανωτική εμπειρία του παρελθόντος και η οικονομική αυτοδυναμία του δημιουργούν εύλογα τις προϋποθέσεις για μια πιο πετυχημένη φετινή διοργάνωση και μεγαλύτερο αγκάλιασμα από το Δραμινό λαό.
Ήδη έχει καταρτισθεί και συγκροτήθηκε σε σώμα η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, στην οποία φέτος εκτός από μέλη του ΔΣ της Λέσχης και εκπροσώπους του Δήμου συμμετέχουν και απλά μέλη της Λέσχης.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι:
1.Σωκράτης Δημητριάδης, πρόεδρος, Δήμαρχος Δράμας
2.Θωμάς Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος, πρόεδρος της Κ.Λ.Δ.
3.Κων/νος Κυριαζής-Κηπουρός, γραμματέας, γραμματέας της Κ.Λ.Δ.
4.Παναγιώτης Ηλιάδης, β’ γραμματέας, μέλος της Κ.Λ.Δ.
5.Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος, ταμίας, μέλος του ΔΣ της Κ.Λ.Δ.
6.Απόστολος Σταυρακούδης, μέλος του ΔΣ της Κ.Λ.Δ.
7.Κώστας Μελιάδης, μέλος του ΔΣ της Κ.Λ.Δ.
8.Γιάννης Ματσίνης, μέλος του ΔΣ της Κ.Λ.Δ.
9.Αλέξης Δερμεντζόγλου, μέλος της Κ.Λ.Δ.
10.Μιχάλης Γαλανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος
Η επιτροπή συνεδρίασε την 8-10-1984 και πήρε τις βασικές αποφάσεις για την φετινή διοργάνωση. Επίσης εξέλεξε την αφίσα του φεστιβάλ.
Πλήρη στοιχεία για τις συμμετοχές και τους νικητές θα δημοσιευτούν στο αυριανό μας φύλλο.

 
10 10 1984 ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

Η πρώτη μεγάλη χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Πολιτισμού
Στις 19 Οκτωβρίου 1984 το Υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει προς την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας επείγουσα απόφασή του με την οποία της κοινοποιεί τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ με το ποσό του 1.000.000 δραχμών.
 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 1984

 

IMGP0444

 

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις ταινίες Μικρού Μήκους

Δέκα μέρες πριν την έναρξη του 7ου κατά σειρά Φεστιβάλ, η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» δημοσιεύει δελτίο τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ όπου δίνονται οι πρώτες ενημερωτικές πληροφορίες αναφορικά με τη διοργάνωση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, εντός των ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα της Κριτικής Επιτροπής, κι ότι φέτος το Φεστιβάλ θα δώσει βαρύτητα στις ταινίες μικρού μήκους. Για τον λόγο αυτό, καλούνται όλοι οι σκηνοθέτες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, να έρθουν στη Δράμα, το τελευταίο διήμερο της διοργάνωσης. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, προγραμμάτισε δυο αφιερώματα στους μεγάλους έλληνες ηθοποιούς τους Μ. Κατράκη και Δ. Παπαγιαννόπουλο, που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.

25 Οκτωβρίου 1984, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ»
Το Φεστιβάλ Κιν/φου
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προβολή ταινιών
μικρού μήκους και στους σκηνοθέτες.
Καταρτίσθηκε η Κριτική Επιτροπή
Λήγει το Σάββατο 27-10-1984 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και SUPER-8 που συνδιοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά στη Δράμα από 5 έως 11 Νοεμβρίου από την Κινηματογραφική Λέσχη και τον Δήμο Δράμας.
Ήδη έχει καταρτισθεί η επταμελής κριτική επιτροπή από γνωστά ονόματα του κινηματογραφικού χώρου και η σύνθεση της θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα.
Στην φετινή διοργάνωση θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή των ταινιών μικρού μήκους και των δημιουργών τους. Για τον σκοπό αυτό έχουν κληθεί όλοι οι σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους που θα συμμετάσχουν, να έλθουν στην Δράμα, φιλοξενούμενοι της Λέσχης, για το τελευταίο διήμερο δηλαδή 10 και 11 Νοεμβρίου και για να πάρουν μέρος στην μεγάλη συζήτηση που θα γίνει την τελευταία μέρα, μετά από σχετική εισήγηση του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου.
Στο πληροφοριακό τμήμα του Φεστιβάλ θα παιχτούν Ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν στο τελευταίο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Τις οποίες θα παρουσιάσουν οι σκηνοθέτες τους, μετά δε από κάθε προβολή θα επακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Την τελευταία μέρα θα γίνει αφιέρωμα στον Κατράκη και τον Παπαγιαννόπουλο με την προβολή της ταινίας του Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» και σχετική ομιλία από τον κριτικό Αλέξη Δερμεντζόγλου. Συγχρόνως όλη την εβδομάδα θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έκθεση με έντυπο υλικό από την ζωή και το έργο των δύο μεγάλων ηθοποιών που χάθηκαν πρόσφατα.
Τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν πλήθος επισήμων καθώς επίσης πολλοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου.
Το φετινό φεστιβάλ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο διότι εκτός από την συσσωρευμένη εμπειρία του παρελθόντος, λύθηκε κι ένα άλλο μεγάλο, ίσως το πιο μεγάλο θέμα, δηλαδή το Οικονομικό.
Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγεί έγκαιρα το Φεστιβάλ με το ποσό του 1.000.000 δρχ που είναι διπλάσιο από την περσινή επιχορήγηση. Ακόμη οικονομική επιχορήγηση θα δοθεί και από το Υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το ύψος της.
Το γεγονός αυτό καθώς και η εκπροσώπηση της πολιτείας από αρμόδιους των δύο παραπάνω Υπουργείων δείχνουν ότι το φεστιβάλ της Δράμας έγινε πλέον καταξιωμένος θεσμός που αγκαλιάζεται από το Δραμινό λαό αλλά και την επίσημη πολιτεία.


25 10 1984 ΔΡΑΜΙΝΗ

 

Η Κριτική Επιτροπή
Στο φύλλο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» την Τετάρτης 31 Οκτωβρίου 1984 και στην 3η σελίδα δημοσιεύονται τα ονόματα της 7μελούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ αποτελούμενη από δυο σκηνοθέτες, δυο ηθοποιούς, δυο κριτικούς κινηματογράφου και ένα διευθυντή φωτογραφίας. Αναφορά γίνεται επίσης στην πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ταινίες μικρού μήκους και στους δημιουργούς τους. Το αυτό δημοσίευμα συναντάμε και στην εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» την ίδια μέρα.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 3η σελίδα
Έναρξη τη Δευτέρα στον κινηματογράφο «Αστέρια»
Καταρτίστηκε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ και πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πλούσια συμμετοχή ταινιών και αφιερώματα
Αρχίζει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, με τους καλύτερους οιωνούς το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8, που συνδιοργανώνουν και φέτος ο Δήμος και η Κινηματογραφική Λέσχη.
Ήδη καταρτίσθηκε η εφταμελής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους Μάνο Ευστρατιάδη, Λευτέρη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτες, Μαίρη Χρονοπούλου, Βέρα Κρούσκα, ηθοποιούς, Νίνο- Φενέκ Μικελίδη και Γιώργο Μπράμο, κριτικούς κινηματογράφου και Κώστα Νάστο διευθυντή φωτογραφίας.
Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει κατά τα διεθνή πρότυπα, τέσσερα μέρη.
Α) Το διαγωνιστικό, όπου θα πάρουν μέρος συνολικά 44 ταινίες μικρού μήκους και SUPER 8 οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και του κοινού, που ψηφίζει σε ειδική κάλπη.
Β)Το πληροφοριακό μέρος, το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές προβολές Ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, που παίχτηκαν για πρώτη φορά στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Γ)Το μέρος των ειδικών εκδηλώσεων, που φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στους δυο μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, που χάθηκαν πρόσφατα, τον Μάνο Κατράκη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Στα πλαίσια αυτών των αφιερωμάτων θα λειτουργεί στο φουαγιέ του κινηματογράφου «ΑΣΤΕΡΙΑ» για μια εβδομάδα, έκθεση φωτογραφιών από την ζωή και το έργο του Μάνου Κατράκη και θα γίνει ομιλία μετά από σχετική προβολή από τον κριτικό κινηματογράφου Αλ. Δερμεντζόγλου.
Δ)Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει συζητήσεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών μεγάλου μήκους με το κοινό, μετά από κάθε προβολή.
Η οργανωτική επιτροπή έδωσε φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα στον τονισμό της φυσιογνωμίας του Φεστιβάλ σαν διοργάνωσης ταινιών μικρού μήκους και αποφάσισε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή τους και των δημιουργών τους, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
Για τον λόγο αυτό προσκάλεσε όλους τους σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους που διαγωνίζονται να τους φιλοξενήσει στη Δράμα κατά το τελευταίο διήμερο, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν μέρος στην μεγάλη συζήτηση που θα γίνει την τελευταία μέρα, μετά από εισήγηση του θεωρητικού και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου, για την ταινία μικρού μήκους σήμερα στην Ελλάδα. Ακόμη προσκλήθηκαν όλοι οι σκηνοθέτες που πέρυσι βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή και το κοινό, οι ταινίες των οποίων θα ξαναπαιχτούν σε ειδική προβολή.
31 10 1984

 

 

 ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Μέλη της κριτικής Επιτροπής από αριστερά οι ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Μαίρη Χρονοπούλου, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, και ο Δ/ντής Φωτογραφίας Κώστας Νάστος.

 

Ρεκόρ συμμετοχών, σε ταινίες μικρού μήκους,

Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 1984 και στην 4η σελίδα, αλλά και η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» την ίδια μέρα, φιλοξενούν δελτίο τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το οποίο δίδει έμφαση στη διπλάσια επιχορήγηση του φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που θα του δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Γίνεται λόγος για ρεκόρ συμμετοχών, σε ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έφτασαν τις 48. Ακόμη λαμβάνουμε την πληροφορία ότι στη Δράμα θα έρθει ο Κώστας Βουτσάς και η Μαρία Αλιφέρη, οι οποίοι και θα συμμετέχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει της προβολής της ταινίας, «Ο Έρωτας του Οδυσσέα».

Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4η σελίδα
Ρεκόρ συμμετοχής οι 48 ταινίες μικρού μήκους
Με καλούς οιωνούς αρχίζει τη Δευτέρα στη Δράμα το φεστιβάλ μικρών ταινιών
Θα προβληθούν και οι βραβευμένες της Θεσ/νικης
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι προετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, που αρχίζει τη Δευτέρα και που φέτος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο. Η πρόβλεψη αυτή οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην γενναία οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διαπιστώνοντας από την ζωντανή παρουσία εκπροσώπων του στο προηγούμενο φεστιβάλ, ότι κάτι σημαντικό γίνεται στη Δράμα, ενέταξε το φεστιβάλ της πόλης μας στην πολιτιστική του πολιτική, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της ενίσχυσης, που φέτος ανέρχεται σε 1.000.000 δρχ εξασφαλίζοντας έτσι την οικονομική του αυτοδυναμία.
Η χάραξη αυτής της πολιτικής και η κατάλληλη αξιοποίηση της από τους οργανωτές του είχε εμφανή τα αποτελέσματα της στη φετινή διοργάνωση.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από ονόματα κύρους που με μεγάλη προθυμία δέχθηκαν να την πλαισιώσουν, τα δε ονόματα τους δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Ήδη ο συνολικός και τελικός αριθμός των ταινιών που θα διαγωνισθούν ανήλθε στις 48, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής για το φεστιβάλ Δράμας και που δείχνει ότι όλες οι ταινίες μικρού μήκους που γυρίστηκαν την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα θα παιχθούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.
Θα προβληθούν σε πανελλήνια πρώτη προβολή σε βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα παρουσιάσουν οι δημιουργοί τους.
Έτσι τη Δευτέρα πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία του Βασίλη Βαφέα «Ο Έρωτας του Οδυσσέα» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Την ταινία θα παρουσιάσει ο ίδιος ο δημιουργός της μαζί με τον Κώστα Βουτσά που έρχεται στη Δράμα στην πόλη μας, συνοδευόμενος από την Μαρία Αλιφέρη, για να πάρουν μέρος στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την προβολή της.
Μεγάλη επιτυχία της Οργανωτικής Επιτροπής μπορεί να χαρακτηριστεί η εξασφάλιση της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα».
Η ταινία αυτή θα προβληθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής, τελευταίας μέρας του φεστιβάλ στα πλαίσια του αφιερώματος στον Μάνο Κατράκη και Διονύση Παπαγιαννόπουλου, που πρωταγωνιστούν και θα παρουσιαστεί από τον δημιουργό της τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Στην συζήτηση που θα επακολουθήσει θα πάρουν μέρος η Ελ. Καραΐνδρου που έγραψε την μουσική και η Μαίρη Χρονοπούλου που πρωταγωνιστεί και είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.
Υπενθυμίζεται ότι όλη την εβδομάδα και στα πλαίσια του πιο πάνω αφιερώματος, θα λειτουργεί στο φουαγιέ του κιν/φου «ΑΣΤΕΡΙΑ» έκθεση με σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες του Μάνου Κατράκη, που ευγενώς παραχωρήθηκαν από την σύζυγό του Άλμα Κατράκη, η οποία κλήθηκε να παραβρεθεί στο αφιέρωμα.

1 11 1984 ΔΡΑΜΙΝΗ

Επίσης, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» αναφέρεται στη διοργάνωση και στο πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν

 

Πρόσκληση προς την Υπουργό Πολιτισμού Μ. Μερκούρη

Την πρώτη πολύ σημαντική είδηση που επιβεβαιώνει τα θετικά δημοσιεύματα για αναβάθμιση του Φεστιβάλ, είναι η πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρης στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Η είδηση δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στις 4 Νοεμβρίου 1984 στην 3η σελίδα. Παράλληλα μέσω του δημοσιεύματος αυτού ενημερώνεται το κοινό για τις ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΣΤΕΡΙΑ», συνολικά εννέα στον αριθμό. Σε επόμενο δημοσίευμα προστίθεται άλλη μια ταινία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις δέκα.

 

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1984 εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 3η σελίδα
Αξιόλογες ταινίες στο φεστιβάλ Δράμας
Όλα πλέον έτοιμα για την έναρξη του 7ου φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8 που από τη Δευτέρα, ώρα 7.30μ.μ. ανοίγει την αυλαία του, στον κιν/φο «ΑΣΤΕΡΙΑ» Την έναρξη του έχει κληθεί να κηρύξει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη.
Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την πεζοδρόμηση της οδού Ζερβού, η οποία θα διακομισθεί και θα φωτισθεί κατάλληλα, όπως επίσης και η αίθουσα προβολών. Τα διαφημιστικά πανό έχουν αναρτηθεί στις εισόδους της πόλης και στην πλατεία Ελευθερίας και η αφίσα του φεστιβάλ έχει γεμίσει τους δρόμους της πόλης μας.
Πάνω στην πλατεία έχει στηθεί ειδική παράγκα, όπου θα πωλούνται εισιτήρια του φεστιβάλ που τιμώνται στις 120 δρχ για τα μη μέλη και 50 δρχ για τα μέλη. Επίσης προπωλούνται εισιτήρια διαρκείας που ισχύουν για όλες τις προβολές του φεστιβάλ αξίας 500 δρχ.
Τέλος οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα προβολής τόσο των διαγωνιζόμενων ταινιών, που ανέρχονται στις 48, όσο και των ταινιών μεγάλου μήκους.
Έτσι τη Δευτέρα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η βραβευμένη στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία του Βασίλη Βαφέα «Ο έρωτας του Οδυσσέα» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά, που θα συζητήσει με το κοινό το νέο πρόσωπό του στον κινηματογράφο.
Την Τρίτη θα προβληθεί η ταινία του Π. Τάσσιου «Τα βαποράκια»
Την Τετάρτη η βραβευμένη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία του Δημ Αρβανίτη «Έλληνες σουρεαλιστές Ζωγράφοι», που θα παρουσιαστεί από τον δημιουργό της. (Πανελλήνια πρώτη προβολή)
Την Παρασκευή η ταινία του Αν. Τσιλιφώνη «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» που μετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης της (Πανελλήνια πρώτη προβολή).
Το Σάββατο η ταινία του Β. Μπουντούρη «Εδώ είναι Βαλκάνια» που θα παρουσιαστεί από τον δημιουργό της.
Την Κυριακή βράδυ θα προβληθεί η ταινία του Στ. Τορνέ «Καρκαλού» που πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών. Η ταινία παίζεται σε πανελλήνια πρώτη προβολή και θα παρουσιαστεί από τον δημιουργό της.
Την Παρασκευή το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία του Βασίλη Βαφέα «Ρεπώ» και το Σάββατο το απόγευμα η ταινία του Ν. Περάκη «Αρπα-κόλλα»
Τέλος την Κυριακή το πρωί στα πλαίσια του αφιερώματος στον Μάνο Κατράκη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο θα προβληθεί η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα»
4 11 1984

55

 

Πανελλήνια εκδήλωση κύρους και προβολής

Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» σε δημοσίευμα της την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 1984 στην 1η της σελίδα, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Κινηματογραφική Λέσχη και στους πρωτοπόρους οραματιστές της, που κατάφεραν να αναδείξουν την εβδομάδα κινηματόγραφου σε μια πανελλήνια εκδήλωση κύρους και προβολής.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Αυλαία χθες στο Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που έκλεισε ήδη έξη χρόνια ζωής και μπήκε αίσια στο έβδομο. Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι και στη φεστιβαλική δράση πρωτοπορεί των κινηματογραφικών Λεσχών που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια ακόμα και σε μέρη όπου δύσκολα βρίσκεται αίθουσα για κινηματογραφική προβολή, Και βέβαια η Φεστιβαλική πρωτοπορία δεν αφορά μόνο την ηλικία αλλά πολύ περισσότερο την ποιότητα. Όχι βέβαια την ποιότητα των προβαλλομένων ταινιών, γιατί αυτή είναι σχετική αλλά την ποιότητα οργάνωσης.
Το σημαντικό στην οργανωτική ποιότητα είναι ότι το επίπεδο της δεν έφθασε ψηλά από τη δραστηριότητα ειδικών οργανωτών αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας συνεχούς ζύμωσης και διαδικασίας που ακολούθησε έναν εξελικτικό ρυθμό με αναγνώριση των λαθών κάθε προσπάθειας και καταβολή προσπαθειών για την αποφυγή τους στο μέλλον. Μάλιστα οι ένθερμοι κινηματογραφόφιλοι της Δράμας διατηρούν καλές αναμνήσεις από την πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της Λέσχης τον πρώτο μάλιστα χρόνο της ίδρυσής της. Δηλαδή την εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου εκδήλωση που όχι μόνο από τον τίτλο αλλά και από την πρακτική της απέκτησε εμβέλεια πανελληνίου ενδιαφέροντος. Έστω για μια μόνο χρονιά, αφού την «εβδομάδα» διαδέχθηκε το φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Κοινή είναι σήμερα η αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του Φεστιβάλ στην πολιτιστική αλλά και κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης καθώς επίσης και στο σπουδαίο κινηματογραφικό είδος της ταινίας μικρού μήκους. Σπουδαίο από την άποψη ότι αποτελεί φυτώριο στελεχών που θα επανδρώσουν και θα υπηρετήσουν την τέχνη, τον Κινηματογράφο, μια τέχνη που κοστίζει πανάκριβα στους δημιουργούς γεγονός που δικαιολογεί την εμπορευματοποίηση με την προϋπόθεση της καλλιτεχνικής αξίας.

 

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες

Στο φύλλο της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 1984 η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στην 1η της σελίδα αναφέρει ότι η συμμετοχή του κόσμου στις κινηματογραφικές αίθουσες ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Πετυχημένη συνέχεια του 7ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
Με πρωτοφανή κοσμοσυρροή, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού, συνεχίζεται το έβδομο φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8 στον κιν/φο «ΑΣΤΕΡΙΑ» κάθε μέρα στις 7.30 το βράδυ.
Σήμερα θα προβληθούν έξι ταινίες μικρού μήκους και αμέσως μετά η βραβευμένη στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσ/νίκης ταινία του Δ. Αρβανίτη «Ο Σουρεαλισμός στην Ελληνική Ζωγραφική» διάρκειας 65΄.
Με την ταινία γίνεται μια απόπειρα καταγραφής των τάσεων που επικράτησαν στη ζωγραφική στη σύντομη ιστορία του σουρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση με τον δημιουργό της Δ. Αρβανίτη και το κοινό.

 57

 

Σε πρώτη προβολή η «Αντίστροφη μέτρηση»

Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο πλαίσιο της αναφοράς της στην 7η διοργάνωση του Φεστιβάλ στο φύλλο της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 1984 και στην 3η σελίδα της, αναφέρει ότι συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στην κινηματογραφική αίθουσα, ενώ κάνει αναφορά και στην πρώτη προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους του Π. Παπακυριακόπουλου, «Αντίστροφη μέτρηση».

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 3η σελίδα
Η «αντίστροφη μέτρηση» του Παπακυριακόπουλου
πλαισιώνει το φεστιβάλ
Με αμείωτο ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε μια πρωτοφανή προσέλευση θεατών, συνεχίζεται το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8 στον κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ’ κάθε βράδυ στις 7.30
Σήμερα στο διαγωνιστικό μέρος θα προβληθούν όλες οι ταινίες SUPER 8 που συμμετέχουν και αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία μεγάλου μήκους του Πάνου Παπακυριακόπουλου «Αντίστροφη μέτρηση» με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βόγλη και την Κίττυ Αρσένη.
Η ταινία αποκλείσθηκε από την προκριματική επιτροπή του φεστιβάλ Θεσ/νίκης και παίχτηκε μόνο στο πληροφοριακό του μέρος αποστάζοντας θετικές κρίσεις από όλους σχεδόν τους κριτικούς κινηματογράφου.
Η ταινία εντάσσεται στο χώρο της Αριστεράς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα σε επίπεδο πολιτικό κοινωνικό ή και προσωπικό. ‘Ένας αριστερός διανοούμενος με επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, επιστρέφει μετά από 30 χρόνια αυτοεξορίας για να αναλάβει μια θέση καθηγητή σε κάποιο ΑΕΙ. Τον κινεί η θέλησή του να συμμετάσχει στο χτίσιμο μιας ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχει αφήσει, αλλά και αντίθετη από τα δικά του οράματα. Σχέσεις οικογενειακές, σχέσεις με τους παλιούς φίλους με τους νέους φοιτητές επανατοποθετούνται μέσα σε μια οδυνηρή διαδικασία που δημιουργεί διαρκώς νέα ερωτηματικά.
Η σημερινή προβολή είναι πρώτη στην Ελλάδα μετά το Φεστιβάλ της Θεσ/νίκης, μετά δε απ’ αυτήν θα γίνει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της, που αναμένεται στη Δράμα και το κοινό.

 

60

 59


Εν αναμονή της απονομής των βραβείων
Να επισημάνουμε ότι αν και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, είτε ως ρεπορτάζ των εφημερίδων, είτε ως αναπαραγωγή δελτίων τύπων της Οργανωτικής Επιτροπής, γίνεται λόγος για στήριξη της ταινίας μικρού μήκους, ιδιαίτερα στην 7η διοργάνωση του θεσμού, εντούτοις, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις ταινίες που προβλήθηκαν. Αντιθέτως εστιάζουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στις ταινίες μεγάλου μήκους.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1984, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Απονομή βραβείων σήμερα στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ
Πέφτει σήμερα βράδυ η αυλαία του 7ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Δράμας ταινιών μικρού μήκους, με την απονομή των βραβείων κριτικής επιτροπής και κοινού στις ταινίες που διακρίθηκαν.
Το 7ο φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε δεύτερη φορά φέτος από Δήμο και την Κινηματογραφική Λέσχη, ενώ μέχρι πρόπερσι η τελευταία αποτελούσε τον αποκλειστικό διοργανωτή. Πρόσθετα και για τον εμπλουτισμό του προκειμένου να εξασφαλισθεί οικονομική επιτυχία, προβλήθηκαν αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες μεγάλου μήκους, αντιπροσοπευτικές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Η επιτυχία του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή και προσμετράτε με τις χιλιάδες παρουσίες θεατών και με τη μη διατύπωση παραπόνων σχετικά με την οργάνωση. Σίγουρα αν δεν υπάρξουν παράπονα με τη σημερινή διαδικασία κρίσης και απονομής βραβείων, η επιτυχία θα είναι απόλυτη.

27 001

 

Βραβεία 7ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών
Μικρού Μήκους Δράμας 1984

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τα εξής τρία ισότιμα βραβεία:
«Αξέχαστες βραδιές», του Κώστα Αγγελάκου (με υπόθεση).
«Τυφλό σύστημα», του Περικλή Χούρσογλου (με υπόθεση).
«Ιπποδρομίες έχει καλώς», της Κατερίνας Αθανασίου.

 

 65


Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.shortfilm.gr οι ταινίες που προβλήθηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι οι εξής 32 στον αριθμό:

«48 ώρες πριν»
«Flash»
«Homo βάλιουμ»
«Αξέχαστες βραδιές»
«Βεράντες»
«Διάδρομος 600 Volt»
«Διακόσιες δεκαπέντε και μία»
«Ερωτική φαντασία»
«Ευτυχώς»
«Η απειλή της Μορμώνας»
«Η ιπποδρομία έχει καλώς»
«Η μεταγλωσσική ενάντια στην ενδοσκόπηση»
«Η Πιερό»
«Ηλεκτρικό δράμα»
«Ήρεμη διαδρομή»
«Θαλασσογραφία»
«Κάτι ζεύγη νεοελληνικά»
18.«Μια Κυριακή»
«Νυχτερινές αφηγήσεις»
«Ο Αθηναίος»
«Ο διαγραμμένος»
«Ο νικητής λαός»
«Ο χαφιές»
«Όνειρο»
«Παιδική Χαρά»
«Πηλός και δημιουργία»
«Ραντεβού»
«Σκηνές»
«Τα ίχνη»
«Το κάνουν κάθε μέρα»
«Το πλάνο No 80»
«Τυφλό σύστημα»

Οι ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν στο 7ο Φεστιβάλ είναι οι εξής 10 στον αριθμό:

«Ο Έρωτας του Οδυσσέα», του Βασίλη Βαφέα.
«Ταξίδι στα Κύθηρα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
«Τα βαποράκια», του Π. Τάσσιου.
«Έλληνες σουρεαλιστές Ζωγράφοι», του Δημ Αρβανίτη.
«Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται», του Αν. Τσιλιφώνη.
«Εδώ είναι Βαλκάνια», του Β. Μπουντούρη.
«Καρκαλού», του Στ. Τορνέ.
«Ρεπώ», του Βασίλη Βαφέα.
«Αρπα-κόλλα», του Ν. Περάκη.

 

58

Αλλαγές εκ νέου στο Δ.Σ. της Λέσχης
Μαζί με τη λήξη του Φεστιβάλ, έληξε και η θητεία του Γεν. Γραμματέα της Λέσχης, Κωνσταντίνου Κυριαζή-Κηπουρού. Στις 17-11-1984 το Δ.Σ. συνεδριάζει και κάνει αποδεκτή την από 9-11-1984 παραίτηση του Κ. Κυριαζή-Κηπουρού, τόσο από το Δ.Σ., όσο και από τη Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Την θέση του καταλαμβάνει ο Σταυρακούδης Απόστολος. Γίνεται πρόταση στον Ιορδάνη Ξανθόπουλο, ως πρώτο αναπληρωματικό να εισέλθει στο Δ.Σ., ωστόσο, αυτός δεν αποδέχεται την πρόσκληση. Ως εκ τούτου, το σώμα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, ο οποίες και προγραμματίζονται για τις 18 Ιανουαρίου 1985. Μαζί με την Ετήσια Γενική Συνέλευση θα γίνει και η εκλογή ενός μέλους της διοίκησης και δύο αναπληρωματικών.

Χρηματοδοτήσεις
Στο πρακτικό της Κ.Λ.Δ. με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 1984 καταγράφονται τρεις χρηματοδοτήσεις του φεστιβάλ από τις τράπεζες Εμπορική, Εθνική και Μακεδονίας Θράκης, χωρίς όμως να αναγράφεται το ύψος της χρηματοδότησης. Σε εντολή πληρωμής της Εθνικής Τραπέζης με ημερομηνία 18-12-1985 διαπιστώνουμε ότι η τράπεζα χρηματοδότησε το 7ο Φεστιβάλ με το ποσό των 20.000 δρχ. Επίσης η Κ.Λ.Δ. αποστέλλει ευχαριστήριο προς την Ο.Κ.ΛΕ. για την οικονομική στήριξη του φεστιβάλ με το ποσό των 50.000 δρχ.
Και στο πρακτικό με ημερομηνία 28-12-1984 υπάρχει ένα ευχαριστήριο της Λέσχης προς την ΟΚΛΕ για την οικονομική ενίσχυση της με το ποσό των 50.000 δραχμών για τη διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

 

  ΤΡΑΠΕΖΑ 1984

 

Παράλληλη δράση

Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου
Η κινηματογραφική Λέσχη Δράμας πέρα από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, συνεχίζει ανελλιπώς τις εβδομαδιαίες προβολές ταινιών για τα μέλη και τους φίλους του σινεμά. Παράλληλα, μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (στις 22-6-1984) προχωρά στη διοργάνωση Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στην πόλη της Δράμας.
Ως χρόνος διεξαγωγής της εκδήλωσης αποφασίστηκε το διάστημα 16 με 19 Αυγούστου, και χώρος διεξαγωγής του ο θερινός κινηματογράφος «ΧΛΟΗ». Το ύψος της διοργάνωσης προϋπολογίστηκε στις 150.000 δραχμές.
22 6 1984

 

Το φεστιβάλ, από άλλο πρίσμα…
Πολυσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» με τίτλο «Από άλλο πρίσμα. Το Κινηματογραφικό φεστιβάλ σαν πολιτιστική δραστηριότητα», του μέλους της Κινηματογραφικής Λέσχης Παναγιώτη Ηλιάδη, δημοσιεύεται σε τρεις συνέχειες, 2-3 και 4 Νοεμβρίου 1985. Πρόκειται για μια ανάλυση μέσα από το πρίσμα της κοινωνιολογίας για τον ρόλο του φεστιβάλ ως πολιτιστική δραστηριότητα.
(Ολόκληρο το δημοσίευμα στο παράρτημα 14)

27 11 1986

27 11 1986 β

27 11 1986 γ

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr