Monday, 22 January 2018 18:43

8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 4-10 Νοεμβρίου 1985

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» 2017

 

8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
4-10 Νοεμβρίου 1985

 

Με την εμπειρία προηγούμενων ετών και τον αέρα της οικονομικής άνεσης που προσφέρει στην Κινηματογραφική Λέσχη η έγκαιρη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ, η Οργανωτική Επιτροπή δικαιούται πλέον να ευελπιστεί σε ένα Φεστιβάλ που θα αφήσει το στίγμα του, στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας.
Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από ένα ακόμη γεγονός. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Νέας Γενιάς, Στέφανος Μανίκας, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Δήμαρχο Δράμας, Σωκράτη Δημητριάδη, στο οποίο αναφέρει ότι, θεωρεί την 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ της Δράμας ως πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός με Πανελλήνια εμβέλεια και απήχηση. Τονίζει δε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που κρατά ανοιχτό το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Οι άνθρωποι της Κ.Λ.Δ. έλαβαν πολύ θετικά το μήνυμα αυτό υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη αυτή τιμή και αναγνώριση του Φεστιβάλ της Δράμας και η συμβολή του στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Κινηματογράφου, αποτελεί την μεγαλύτερη αναγνώριση που έγινε ποτέ σε πολιτιστικό θεσμό, στα χρονικά της πόλης της Δράμας και της Ελληνικής επαρχίας γενικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο τηλεγράφημά ο Γ. Γραμματέας εκφράζει την θερμή και ολόπλευρη συμπαράστασή του, εκφέροντας παράλληλα τη βεβαιότητα επιτυχούς διεξαγωγής του Φεστιβάλ.
Πέραν της οικονομικής και ηθικής υποστήριξης, αναμφίβολα, η αποδοχής της πρόσκλησης για παρουσία της Υπουργού Μελίνας Μερκούρη και του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Αλαβάνου στο 8ο Φεστιβάλ Δράμας, προσδίδει μια άλλη αίγλη.
Η Μελίνα Μερκούρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τύπο, θα βρίσκεται στη Δράμα το Σάββατο 9-11-1985 και την Κυριακή 10-11-1985 θα μιλήσει στο Φεστιβάλ για τον θεσμό, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία της ΕΡΤ και της ΕΡΤ 2 θα καλύψουν την εκδήλωση. Επίσης αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί και ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Αν και δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη αναφορά στα πρακτικά της Κινηματογραφικής Λέσχης, για αποδοχή της πρόσκλησης να παραστεί στο 8ο Φεστιβάλ η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, αυτό γίνεται γνωστό μέσα από μια έμμεση αναφορά του Δ.Σ., το οποίο και αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου 1985 όπως λάβει: «απόφαση συμπαράστασης για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων, με την ευκαιρία της παρουσίας της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη στη Δράμα».

ΕΛΓΙΝΙΑ

Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Λέσχης για τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 11-6-1985. Κατά τη συνεδρίαση αυτή αποφασίζεται όπως σταλεί αίτημα συνδιοργάνωσης προς τον Δήμο Δράμας, και στα Υπουργεία Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, για οικονομική ενίσχυση.

IMGP0032

Επίσης, το Δ.Σ. της Λέσχης δεν αποδέχεται την πρόταση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος για συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ, δεν παραλείπει όμως να τονίσει την υλική και ηθική βοήθεια που προσφέρει στην Κ.Λ.Δ. η Ο.Κ.Λ.Ε.

 IMGP0033

Η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού προς το αίτημα χρηματοδότησης του 8ου Φεστιβάλ ήταν άμεση. Στις 23-7-1985 το Υπουργείο χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ με 1.200.000 δρχ.

 χρηματοδοτηση 1

χρηματοδοτηση 2

 

 

Τι έγραψε ο τύπος

Η Δράμα κρατά ανοικτό το μέλλον του Κινηματογράφου
Το ενθουσιώδες ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 1985, που ξεκινά από την 1η σελίδα και ολοκληρώνεται στην 4η, κάνει λόγο για ρεκόρ συμμετοχών, ενώ εκτενής είναι η αναφορά του στο τηλεγράφημα του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Στέφανου Μανίκα, ο οποίος εξήρε την προσφορά του Φεστιβάλ της Δράμας στο κινηματογραφικά πράγματα της χώρας και δήλωσε την αμέριστη στήριξη του στο θεσμό.
Παράλληλα λαμβάνουμε την πληροφορία ότι στην τελετή λήξης θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Τέλος, κάνοντας μια σύγκριση των ταινιών που δήλωσαν συμμετοχή, μ’ αυτές των προηγούμενων ετών, διαπιστώνουμε ότι η αύξηση είναι αλματώδης.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
Με άριστους οιωνούς και ρεκόρ συμμετοχής το Φεστιβάλ Δράμας
Η Υπουργός Πολιτισμού στην τελετή της λήξης
Με τους καλύτερους όρους αρχίζει το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και SUPER 8 για 8η συνεχή χρονιά από την Κιν/κή Λέσχη και τον Δήμο Δράμας.
Οι προετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν ενώ φέτος η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 61 ταινίες μικρού μήκους και SUPER 8 πρόκειται να προβληθούν ενώ παράλληλα πρόκειται να προβληθούν σε πρώτη προβολή οι σημαντικότερες ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κάθε βράδυ θα γίνεται συζήτηση με τους σκηνοθέτες των ταινιών μικρού μήκους αποκλειστικά για τις ταινίες αυτές οι δε σκηνοθέτες των ταινιών αυτών είναι καλεσμένοι για ένα διήμερο.
Πλήθος καλεσμένων πρόκειται να πλαισιώσουν το φεστιβάλ εκπρόσωποι της πολιτείας του ΥΠΠΕ της ΓΓ Νέας Γενιάς καθώς επίσης και εκπρόσωποι απ’ όλο το φάσμα του Ελληνικού Κινηματογράφου και ιδιαίτερα την ΟΚΛΕ ( Ομοσπονδία Κιν/κών Λεσχών Ελλάδος), που συμμετέχει φέτος ενεργά στην διοργάνωση. Φέτος προβλέπονται στο πρόγραμμα που δίνεται στην δημοσιότητα αύριο συζητήσεις εισηγήσεις με συγκεκριμένο θεματολόγιο, συγκεκριμένα προβλέπεται μια συζήτηση για τις ταινίες μικρού μήκους δυο για το SUPER 8 και μια στο τέλος του φεστιβάλ για τα ρεύματα που επικρατούν στον ελληνικό κινηματογράφο.
Οι σημαντικότερες ταινίες του φεστιβάλ μεγάλου μήκους που πρόκειται να προβληθούν είναι:
«Τα παιδιά του Κρόνου», συνέχεια σελ. 4 του Κόρρα, ο «Τόπος» της Αγγελίδου, «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Τσίολη, «Το άρωμα της βιολέτας» της Γαβαλά και ο «Βιασμός της Αφροδίτης» του Πάντζη που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο πρόσφατα στο εξωτερικό. Επίσης πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Ν. Νικολαϊδη, «Η τιμή της Αγάπης», της Μαρκετάκη και τα «Εργοστάσιο» του Τ. Ψαρά.
Το πιο ευχάριστο μέχρι στιγμής μήνυμα που φέρνει την πραγμάτωση των στόχων μας για επισημοποίηση του Φεστιβάλ ήρθε από την Γ.Γ. Ν. Γενιάς και τον Γ.Γ. αυτής κ. Στέφανο Μανίκα με ένα τηλεγράφημα, που εστάλη στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Δήμαρχο κ. Σ. Δημητριάδη. Στο τηλεγράφημα του ο Γ.Γ. αναφέρει ότι θεωρεί τη 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ της Δράμας ότι αποτελεί ένα πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια και αντήχηση και ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που κρατά ανοιχτό το μέλλον του Ελληνικού Κιν/φου. Η μεγάλη αυτή τιμή και αναγνώριση του γίνεται στο Φεστιβάλ της Δράμας και την συμβολή του στη διαμόρφωση ενός εθνικού κινηματογράφου αποτελεί την μεγαλύτερη αναγνώριση που έγινε για πολιτιστικό θεσμό στα χρονικά της πόλης της Δράμας και της ελληνικής επαρχίας γενικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τηλεγράφημα του ο Γ.Γ. κλείνει με την θερμή και ολόπλευρη συμπαράστασή του και με την αίσθηση της βεβαίας επιτυχίας του Φεστιβάλ, και με την βεβαιότητα της συνεχούς συνεργασίας. Μετά από όλα αυτά για το Φεστιβάλ Δράμας μαζί με την καταξίωση του και της αναγνώρισης του ρόλου του στην ανάπτυξη του Κινηματογράφου και στον πολιτισμό ανοίγονται νέες προοπτικές και το μέλλον του είναι ευοίωνο.
Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη θα έλθει στη Δράμα για το Φεστιβάλ στις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της τελετής λήξης.

 

29 001

Σημαντικές διαλέξεις για τον κινηματογράφο

Από το φύλλο της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 1985 της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» αντλούμε δυο επιπλέον πληροφορίες. Η μια αφορά τον κύκλο των συζητήσεων, που πέρα των καθιερωμένων θα προστεθούν κι άλλες που θα αφορούν όχι στενά τις ταινίες προβολής, αλλά γενικότερα τον κινηματογράφο, τα ρεύματα και οι τάσεις που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στο 2ο όροφο του κινηματογράφου «ΑΣΤΕΡΙΑ» θα λειτουργήσει γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων του Φεστιβάλ.

 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1985 , εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
Αρχίζει αύριο το 8ο Φεστιβάλ Δράμας στον κιν/φο «Αστέρια»
Πολλές καινοτομίες με προτεραιότητα στην παρουσίαση των ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8 υπάρχουν φέτος στο πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ. Πρόκειται να γίνουν 3 βασικές εισηγήσεις, συζητήσεις εκτός από τις καθιερωμένες συζητήσεις με τους σκηνοθέτες μετά τις προβολές.
Το θεματολόγιο αυτών των εκδηλώσεων είναι:
Μια συζήτηση για τις ταινίες μικρού μήκους, μια για το SUPER 8 και μια για τα ρεύματα του ελληνικού κιν/φου και τις επιδράσεις που επικρατούν στον ελληνικό χώρο της 7ης τέχνης.
Σημειώνεται επίσης ότι οι οργανωτικές και τεχνικές εργασίες ολοκληρώθηκαν ενώ από σήμερα (χθες) Σάββατο και Κυριακή καταφθάνουν οι καλεσμένοι. Τα βραβεία 3 χρυσά και 4 αργυρά πρόκειται να απονείμει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη. Στον 2ο όροφο του κινηματογράφου «Αστέρια» θα λειτουργήσει ειδικό γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων. Ώρα έναρξης καθορίστηκε για τη Δευτέρα η 19.30. Την έναρξη θα τιμήσει με την παρουσία του εκτός των άλλων και ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χατζηνούσκας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απονέμεται το βραβείο κοινού. Όλα δείχνουν φέτος και για αυτό επικρατεί αισιοδοξία στους οργανωτές ότι ο πολιτιστικός θεσμός του Φεστιβάλ θα επισημοποιηθεί από την Πολιτεία και ότι το 8ο Φεστιβάλ, το οποίο αρχίζει αύριο θα στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία ενώ η Δράμα γίνεται επίκεντρο όλης της Ελλάδας για μια εβδομάδα.

 

Ρεκόρ συμμετοχής και χρηματοδότησης

Η 8η πολλά υποσχόμενη διοργάνωση ξεκίνησε και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 1985 στην 1η σελίδα, η συμμετοχή του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που « η διοργάνωση θα αυτοχρηματοδοτηθεί σε αρκετό βαθμό από τις εισπράξεις του Φεστιβάλ, κυρίως μέσω των εισιτηρίων που θα διατεθούν στις παραστάσεις». Επίσης, σχολιάζει ευμενώς την προσφορά του Δημάρχου Δράμας και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Σ. Δημητριάδη στη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Με ρεκόρ συμμετοχής και χρηματοδότησης το 8ο Φεστιβάλ Δράμας
Στον κινηματογράφο «Αστέρια» άρχισε χθες βράδυ το 8ο Φεστιβάλ Δράμας κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους και SOUPER 8 με οργανωτές την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο.
Σύμφωνα με τα δελτία τύπου που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής η οργανωτική επιτροπή, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχής ταινιών. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από μέλη της Λέσχης και δημοτικούς παράγοντες, είναι ο Δήμαρχος κ. Δημητριάδης, ο οποίος εργάστηκε σκληρά και φρόντισε προσωπικά πολλές οργανωτικές λεπτομέρειες.
Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντική, ενώ μέρος των εξόδων αναμένεται να καλύψει και το Υπουργείο Νέας Γενιάς.
Επίσης, η διοργάνωση θα αυτοχρηματοδοτηθεί σε αρκετό βαθμό από τις εισπράξεις του Φεστιβάλ, κυρίως μέσω των εισιτηρίων που θα διατεθούν στις παραστάσεις.
Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων (κριτικής επιτροπής και κοινού) θα γίνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό από την οργανωτική επιτροπή, την τελευταία μέρα θα έλθει στη Δράμα η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

 

Πρόθεση της πολιτείας η επισημοποίηση του Φεστιβάλ

Ο θεσμός άρχισε να αποκτά ιστορική σημασία, δήλωσε ο δήμαρχος Δράμας Σ. Δημητριάδης αναφερόμενος στην πορεία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο φύλλο της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 1985 στην 1η σελίδα με παραπομπή στην 4η. Το αυτό υποστήριξε και ο Νομάρχης Δράμας κ. Ρογκάκος, ο οποίος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για τον θεσμό φαίνεται από το ύψος της χρηματοδότησης του, που φέτος συνολικά ξεπερνά τα 2 εκ. δρχ.

 

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα με παραπομπή στην 4η
Πρόθεση της πολιτείας η επισημοποίηση του Φεστιβάλ της Δράμας
-Ο Νομάρχης κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ
-Ο δήμαρχος περιέγραψε το ρόλο και τη συμβολή του
Στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αστέρια» της κατάλληλα διακοσμημένης και πεζοδρομημένης οδού Γ. Ζερβού, άρχισε προχθές η 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους και σούπερ 8, με οργανωτές την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος προσδιόρισε το ρόλο του Φεστιβάλ στην πολιτιστική ζωή του τόπου και στον κινηματογράφο, λέγοντας τα παρακάτω:
«Χαιρετίζοντας το 8ο Φεστιβάλ σαν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του, θα πρέπει να τονίσω ότι ο θεσμός αυτός μετά από μία μακρόχρονη πορεία αρχίζει να αποκτά Ιστορική σημασία.
Το Φεστιβάλ σαν Πολιτικός θεσμός έχει πια καταξιωθεί στη συνείδηση όλων των φίλων του Κινηματογράφου και του Δραμινού Λαού κι αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός υψίστης σημασίας γιατί συμβάλλει ουσιαστικά στην πολιτική αποκέντρωση και ανάπτυξη του τόπου.
Γι’ αυτό το φεστιβάλ αυτό είναι ένα φεστιβάλ του λαού της Δράμας και ανήκει σ’ αυτόν γιατί με την συμμετοχή του και την ζωντανή παρουσία του το καταξίωσε και του έδωσε Πανελλήνια υπόσταση.
Για δυο όμως συγκεκριμένους λόγους θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία για το Φεστιβάλ.
-Ο πρώτος είναι ότι το Φεστιβάλ αυτό δίνει ζωή στον Κινηματογράφο να αποκτήσει νέα διάσταση με την προώθηση των ταινιών μικρού μήκους.
-Ο δεύτερος είναι ότι ο πολιτισμός, η Τέχνη, και ο Κινηματογράφος ειδικότερα, συνδέονται με την καθημερινή ζωή κάνοντας έτσι το Φεστιβάλ χώρο ανθρώπινης συνάντησης και επικοινωνίας.
Αντικρίζοντας όμως όλους εσάς εδώ δεν θα έπρεπε να παραλείψω να ευχαριστήσω το λαό της Δράμας την Ο.Ε. για τις συγκινητικές της προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί αυτό το Φεστιβάλ.
Επίσης να ευχαριστήσω το ΥΠΠΕ την Γ.Γ. Νέας Γενιάς για την γενναία οικονομική και ηθική συμπαράσταση. Να καλωσορίσω όλους τους φιλοξενούμενους μας τους σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους την κριτική επιτροπή, τους δημοσιογράφους ευχόμενος καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.
Κι εδώ θέλω να τονίσω κάτι ιδιαίτερα. Είναι η εκτίμηση μας για την κάθε δημιουργική προσπάθεια που εκδηλώνει μέσα από αυτές τις ταινίες μικρού μήκους που είναι το φυτώριο του Ελληνικού Κινηματογράφου και επιβραβεύεται από τον ίδιο τον Λαό με το βραβείο του κοινού.
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι τι Φεστιβάλ είναι ελεύθερο και ακηδεμόνευτο, είναι λαϊκό κινηματογραφικό πανηγύρι, όπως το θέλει και το στηρίζει ο ίδιος ο λαός της Δράμας.
Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία ελπίζω κι όλες τις άλλες ημέρες να συμμετέχετε με τον ίδιο τρόπο».
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Στη συνέχεια ο Νομάρχης Δράμας κ. Ρογκάκος κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, αναφέρθηκε στο έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας και στις προθέσεις της για το ρόλο του θεσμού αυτού στο μέλλον. Ο κ. Νομάρχης μεταξύ άλλων είπε:
«Χαιρετίζω το 8ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί σχολείο κινηματογραφικής παιδείας και εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Η κυβέρνηση επέδειξε έμπρακτα ενδιαφέρον με τη χρηματοδότηση Συνέχεια σελ 4 της φετινής διοργάνωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού με 1.200.000 δρχ. και την προσφορά κινηματογραφικής μηχανής αξίας 300.000 δρχ. Επίσης το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς θα καλύψει το υπόλοιπο των εξόδων, περίπου 800.000 δρχ. πρόθεση της πολιτείας είναι να επισημοποιηθεί ο θεσμός αυτός, αφού με την πρακτική του καταξιώθηκε και απόκτησε πανελλήνια εμβέλεια. Συγχαίρω τους δημιουργούς και τους οργανωτές και εύχομαι καλή επιτυχία στους κριτικούς»
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η προβολή των ταινιών μικρού μήκους άρχισε αφού πρώτα ο Αλέξης Δερμεντζόγλου μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής επεξήγησε τη διαδικασία βαθμολογίας των ταινιών από τους θεατές για τη χορήγηση του βραβείου κοινού. Προβλήθηκαν οι ταινίες «Καμπαρντίνα» του Γιώργου Μπαγάνα, «2 συν 2» του Λάμπρου Κουμανού, «3.5 τρεις ήμισυ» του Κώστα Καπακά, «Κίτρινο γάντι» της Σοφίας Σφυρόερα, «Και πάλι ωραίοι είμαστε» του Εύρη Παπανικόλα, «Σε στάση γαλήνης» του Μάκη Μαξιόπουλου, «Μυστική παράδοση», του Γιώργου Λουβερδη, «Σχόλια για την περίπτωση» του Γιώργου Αραμπατζή και «Μια φορά στις τόσες» του Νίκου Σούλη. Το πρόγραμμα έκλεισε η μεγάλου μήκους ταινία «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Σταύρου Τσιόλη παρουσία του δημιουργού της ο οποίος την προλόγισε. Η ταινία είχε αποσπάσει 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε συζήτηση.
Χθες βράδυ επρόκειτο να προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες «Παράθυρο στον κόσμο» του Ζήνωνος Ράμου, «Τατουάζ με βελόνες» του Πάνου Ζενέλη, «Καλή μια μέρα» του Τάκη Δημόπουλου, «όνειρο» του Λάκη Αλογογιάννη, «Παρωδία» της Ελένης Γιοκάρη και «Μετακόμιση» του Γιάννη Ξανθόπουλου.
Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες «πλημμυρίδα» του Σπύρου Πετρόπουλου, «Έκλειψη» του Πάνου Κένα και «Στρόφαλος» του Κώστα Καρνασιώτη (παραγωγή ΕΤΕΒΑ)
Υπενθυμίζεται ότι οι προβολές αρχίζουν στις 7.30 μ.μ.

 

69

Πολιτικές παρουσίες στο Φεστιβάλ

Μερκούρη, Αλαβάνος, Χατζηνούσκας, Ζαχαρίας, πολιτικά πρόσωπα από το υπουργείο Πολιτισμού έρχονται στη Δράμα για να παραβρεθούν στην τελετή λήξης της 8ης κατά σειρά διοργάνωσης, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 1985 στην 1η σελίδα. Στο υπόλοιπο μέρος του ρεπορτάζ γίνεται λόγος στις ταινίες που θα προβληθούν, μικρού και μεγάλου μήκους το Σαββατοκύριακο.

 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Η Υπουργός Πολιτισμού έρχεται στη Δράμα για το 8ο Φεστιβάλ
Το πρόγραμμα του Σαββάτου και της Κυριακής
Έρχεται σήμερα στη Δράμα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη μαζί με άλλους εκπροσώπους του ΥΠΠΕ και του Γ. Γραμματέα κ. Ν. Αλαβάνο και τους κ.κ. Χατζηνούσκα Ζαχαρία Θωμά.
Η κ. Υπουργός τιμώντας το 8ο Φεστιβάλ πρόκειται να παραμείνει ένα διήμερο θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του και θα απονείμει τα βραβεία.
Απ’ ότι φαίνεται πρόθεση του Υπουργείου είναι να επισημοποιήσει το φεστιβάλ και να γίνει εθνικός θεσμός φυσικά αφού γίνουν οι απαραίτητες επαφές για τις τεχνικές και οργανωτικές προϋποθέσεις με τους φορείς.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται ενώ χθες προβλήθηκαν οι ταινίες μεγάλου μήκους «Η τιμή της αγάπης» και τα «Άρωμα βιολέτας», 4 Σούπερ 8 και 5 μικρού μήκους.
Το πρόγραμμα των δυο υπολοίπων ημερών έχει ως εξής:
Σάββατο: 10 σούπερ 8 και 8 μικρού μήκους. Απογευματινή προβολή της ταινίας του Τ. Ψαρά «Το εργοστάσιο», 7 ταινίες μικρού μήκους και η βραδινή προβολή που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο στο Μανχάιμ ώρα έναρξης 14.45 «Ο βιασμός της Αφροδίτης». Την ταινία θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Κυριακή 10/11/1985 προβάλλονται 2 ταινίες μικρού μήκους εκτός συναγωνισμού και η ταινία μεγάλου μήκους «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γ. Κάρρα που βραβεύτηκε φέτος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

33 001

 

Η Μελίνα νίκησε τον… εγκέλαδο

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν, κυρίως τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, στην έλευση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη στην πόλη της Δράμας. Χαριτολογώντας και διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, αναφέρουν ότι η έλευσή της προκάλεσε σεισμό. Μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού την Κυριακή, ο εγκέλαδος «συνόδευσε» την Μελίνα Μερκούρη μέχρι τη Δράμα, βγάζοντας έντρομους του Δραμινούς από τα σπίτια τους, γύρω στις 1.30 το βράδυ. Γράφει επί του θέματος η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» της Καβάλας στις 10 Νοεμβρίου 1985.


10 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ»
Η ΜΕΛΙΝΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ… ΕΓΚΕΛΑΔΟ
Το Σαββατοκύριακο ξανά στην Καβάλα
Σεισμό προκάλεσε η Μελίνα στη Δράμα.
Το χαριτολόγημα αυτό, που έγινε πράξη ρεαλιστική βγάζοντας γύρω στις 1.30 το πρωί της Κυριακής τους Δραμινούς από τα σπίτια τους αντανακλούσε την ευεργετική επίδραση της υπουργού Πολιτισμού στο φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ζωηρή, ευθυτενής, ξεκούραστη, εξαιρετικά κεφάτη η Μελίνα έφθασε στην αίθουσα προβολών γύρω στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου και αρνήθηκε να περιμένει να ανάψουν τα φώτα. Γλίστρησε στο σκοτάδι στη θέση της έχοντας πλάι της τον Δήμαρχο Δράμας, τον γραμματέα του υπουργείου της κ. Αλαβάνο, τη Δέσπω Διαμαντίδου και τη γραμματέα της, δίνοντας μάθημα σοσιαλιστικής και αντι-βενετικής συμπεριφοράς. Όταν όμως τα φώτα άναψαν, ο κόσμος που κατέκλισε την αίθουσα, της επεφύλαξε ένα θερμό χειροκρότημα.
Η κ. Μερκούρη έφθασε στην Καβάλα με την μεσημεριανή πτήση της Ολυμπιακής και στο αεροδρόμιο την περίμεναν όλοι οι πολιτικοί της Καβάλας και της Δράμας μαζί με τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας.
Η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε ήταν εξαιρετικά θερμή και από τους παριστάμενους στην αίθουσα του αερολιμένα.
Στη Δράμα έφτασε το απόγευμα και αμέσως είχε τις πρώτες επαφές για τα θέματα της Λέσχης, τα πολιτιστικά του Δήμου και άλλα παρεμφερή. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της γειτονικής πόλης που σχετίζεται με το φεστιβάλ είναι πώς από του χρόνου παύει να λειτουργεί το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους στη Θεσσαλονίκης και μεταφέρεται στη Δράμα. Έτσι, το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών κεντρώνεται αποκλειστικά στην πόλη αυτή και η ζύμωση θα είναι μεγαλύτερη.
Η προβολή του Σαββάτου εξάντλησε την υπομονή των θεατών. Οι φετινές ταινίες παραήταν κακές, σε σημείο που να προσκαλούν αγανάκτηση και πολλές διακοπές θεατών στη διάρκεια των προβολών. Πολλοί μάλιστα καλεσμένοι του Φεστιβάλ , δημοσιογράφοι, κριτικοί κλπ δεν τα κούνησαν από το ξενοδοχείο τους. Έβγαιναν μόνο για μάσες, λέγοντας πως τάχουν δει τα φιλμ στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, οι ήρωες αποδείχθηκαν οι θεατές που με το εισιτήριο τους ενίσχυσαν τον θεσμό, ενώ οι νέοι σκηνοθέτες που συνόδευαν τις ταινίες τους , έμπαιναν στις δικές τους ταινίες και έφευγαν μόλις άρχιζε η προβολή κάποιου άλλου φιλμ.


IMGP0775

 

30 001

Ο Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης προσφωνεί την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη

 

Αίσθηση προκάλεσε το 1ο βραβείο

Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 11 Νοεμβρίου 1985 αναφέρεται στα βραβεία που δόθηκαν, αλλά και σ’ αυτά που δεν δόθηκαν λόγω κακής ποιότητας. Αίσθηση πάντως προκαλεί η απονομή του πρώτου βραβείου σε ταινία που απορρίφθηκε από το Φεστιβάλ Θεσ/νίκης.

11 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Σε ταινία που απορρίφθηκε, το α΄ βραβείο της Δράμας
Με την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και τον διευθυντή κινηματογράφου Μάνο Ζαχαρία παρόντες, έληξε χτες το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
Η επιτροπή έδωσε πρώτο βραβείο στην ταινία «Η Μαρία και οι φτερωτές νύχτες» της Ελένης Αλεξανδράκη (καλύτερη ταινία με υπόθεση), η οποία είχε απορριφθεί από την προκριματική του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν έδωσε βραβείο ντοκιμαντέρ, κάνοντας μόνο μνεία τια το φιλμ του Βασίλη Τριτάκη «Μεγαλεξάνδρου κόρες» κι έδωσε ειδικό βραβείο για την κινηματογραφική του τεχνική στο φιλμ των Στράτου Στασινού-Νάσου Μυρμιρίδη τον «Κολυμβητή».
Δεν απένειμε επίσης, ομόφωνα, βραβείο καλύτερης ταινίας SUPER-8, λόγω χαμηλού επιπέδου των ταινιών που μετείχαν κι έδωσε τρεις ισότιμες τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες: «Ανατολικά της ΕΔΕΜ», του Λευτέρη Δανίκα, «Πλημμυρίδα» του Σπύρου Πετρόπουλου και στο φιλμ «Η καπαρντίνα» (κινούμενο σχέδιο) του Γ. Μπαγάνα.
Το βραβείο του κοινού δόθηκε στο φιλμ «Μεγαλέξανδρου κόρες»

 

31 001
 

Αγανάκτηση λόγω ποιότητα ταινιών και καπνιστών…
Καυστικό το σχόλιο της εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΗ» στις 12 Νοεμβρίου 1985. Με ρεαλισμό, χωρίς περιστροφές και τακτ, ο συντάκτης του ρεπορτάζ καυτηρίασε την κακή ποιότητα των ταινιών που προβλήθηκαν στην 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά και την συμπεριφορά των νέων σκηνοθετών, τους οποίους χαρακτήρισε ψώνια, που ήρθαν και καπηλεύτηκαν απλά τη φιλοξενία των Δραμινών. Καυστικό το σχόλιο επίσης και για τους καπνιστές, εντός της αιθούσης, γεγονός που όπως γράφει η εφημερίδα οδήγησε την υπουργό να υποδείξει σε έναν εξ αυτών να σβήσει το τσιγάρο, πριν συνεχίσει την ομιλία του.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ»
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Ο επίλογος στη Δράμα με πολλά ευτράπελα.
Με μια μάλλον ανεκδιήγητη βραδιά, όπου οι μισοί κάπνιζαν εντός της αίθουσας και οι άλλοι μισοί έβηχαν από τον καπνό, έκλεισε το 8ο φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας. Η παρουσία της Μελίνας Μερκούρη που έλαμψε με την κορμοστασιά της και την γοητεία που μόνιμα εκπέμπει έσωσε την κατάσταση και έδωσε κάποια ζωή στην «αγγαρίλα» που κατέκλισε φέτος την πόλη με τόσα άθλια φιλμάκια και τόσο «άχρωμους» δημιουργούς.
Ένας μάλιστα ανέβηκε τρέχοντας από το τρακ να μιλήσει κρατώντας στο ένα χέρι το χαρτί διαμαρτυρίας και στο άλλο το άφιλτρο τσιγάρο, σε σημείο που να ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από κάτω και να αναγκάσει την υπουργό πολιτισμού να του πει «Σβήσε το τσιγάρο και μίλα μετά»
Η προχειρότητα των ανθρώπων υπερκέρασε τη φιλοτιμία των Δραμινών οργανωτών που χάνουν βέβαια την αποκλειστικότητα της διοργάνωσης, αλλά κερδίζουν σε προβολή και σε κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο. Παιδιά χωρίς υποδομή, με μόνο στοιχείο το ψώνιο τους και περίσσιο θράσος κατέκλυσαν τη Δράμα και απόλαυσαν την φιλοξενία του φεστιβάλ. Το θράσος συμβαδίζει βέβαια με την άγνοια κι έτσι είχαμε κι από τα δυο σε μπόλικες δόσεις.
Αναφορές για την προσέλευση της Υπουργού Πολιτισμού στη Δράμα συναντάμε επίσης στις εφημερίδες «ΔΡΑΜΙΝΗ» και «ΕΒΔΟΜΗ».
(Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα στο παράρτημα 15)

 IMGP0779

IMGP0785

IMGP0776

 111125 247453

 

Παρασκήνιο με μπόλικο χιούμορ

Το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ» στο πλαίσιο της αναφοράς του στο Φεστιβάλ της Δράμας δημοσιοποιεί και κάποια πιπεράτα παρασκηνιακά δρώμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με την έλευση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη στη Δράμα.

Φεστιβάλ και ντέρμπι
Ένα εξ αυτών έλαβε χώρα στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της πτήσεις της Υπουργού και της συνοδείας της, από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καβάλας με προορισμό τη Δράμα.
«Στις έξι εμπρός θέσεις κάθονται: η Μελίνα με τη γραμματέα της, ο γεν. Γραμματέας του ΥΠΠΕ κ. Αλαβάνος, ο Δ/ντής Κινηματογράφου Μ. Ζαχαρίας, άλλοι παράγοντες και η Δέσπω Διαμαντίδου. Η ώρα έχει πάει τρεις σχεδόν και το αεροπλάνο δεν έχει φτάσει. Ακόμα προβλέπεται μιάμιση ώρα ταξίδι: Αεροδρόμιο-Καβάλα-Δράμα. Μ’ άλλα λόγια το μεσημεριανό φαγητό θα πρέπει να το υπολογίσει κανείς λίγο πριν τις πέντε.
Η Μελίνα καθισμένη πάνω στα αναδιπλωμένα πόδια της (στάση οικεία) ομολογεί:
-Πεινάω. Θα ‘πρεπε κάτι να ‘χουμε φάει. Φοβάμαι ότι το στομάχι μου…
-Θα φάμε στη Δράμα, την πληροφορώ.
-Καλύτερα να τρώγαμε κάπου παραθαλάσσια στην Καβάλα που να ΄χει και τηλεόραση να δούμε το ματς (Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού) παρεμβαίνει ο Αλαβάνος.
-Ποτέ, χαμογελάει ο Ζαχαρίας. Αν γινόταν κάτι τέτοιο ο δήμαρχος της Δράμας που μας περιμένει… θα αυτοκτονούσε από αγωνία…
Κατάληξη: Έφαγαν με το Δραμινό δήμαρχο. Απόδειξη το ότι πουθενά δεν διαβάσατε… περί αυτοκτονίας τους, μια που έτσι θα το μαθαίνατε. Το μόνο που ασφαλώς δεν μάθατε είναι αν ο Κ. Αλαβάνος έφαγε με όρεξη μετά την ήττα του Ολυμπιακού, καθ’ ότι είναι φανατικός θαυμαστής του «θρύλου», που πιστεύει ότι θα ξεπεράσει τις δύσκολες ώρες του».

 

Το θέατρο «έφαγε» την πολιτική…
Το περιστατικό που καταγράφεται στη συνέχεια διαδραματίστηκε μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ», με πρωταγωνιστεί έναν ανώνυμο θεατή και τη Δέσποινα Διαμαντίδου.
«Και πάλι από τη Δράμα, που τα Φεστιβάλ της πάει να καθιερωθεί θεσμός.
Το βράδυ του Σαββάτου ο σπίκερ αναγγέλλει την παρουσία στην αίθουσα της Μελίνας, του Γεν. Γραμματέα, των Δ/ντών του ΥΠΠΕ και της Δέσπως Διαμαντίδου. Το κοινό χαιρετίζει τους παραβρισκόμενους με το χειροκρότημά του. Ζωηρό στην αρχή, λίγο-λίγο φθίνει. Όμως, με την αναγγελία του ονόματος της Δέσπως το χειροκρότημα της γεμάτης αίθουσας γίνεται ιδιαίτερα ζωηρό. Κι ενώ η Μελίνα δείχνει πως στ’ αλήθεια χαίρεται για την υποδοχή που κάνουν στην επιστήθια από χρόνια φίλη της και η Δέσπω Διαμαντίδου ανασηκώνεται για να χαιρετίσει τους θεατές, ο θυμόσοφος της παρέας, πιο πίσω, σχολιάζει δυνατά
-Γι’ άλλη μια φορά το θέατρο έφαγε την πολιτική.
Κι επειδή κάποιος δείχνει να το αμφισβητεί, ο ίδιος συνεχίζει:
-Αν διαφωνείς μπορείς να μου πεις, σε παρακαλώ, ποιος ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας, όταν μεσουρανούσε η Σάρα Μπερνάρ;
Οι γύρω γέλασαν και αυθόρμητα τον χειροκρότησαν. Και τα παλαμάκια αυτά «πιστώθηκαν»… στη Δέσπω».

 

despo diamantidou

Προφητικός ο σεισμός για τον θεσμό…
Ευχή, προφητεία, ευσεβής πόθος, δεν έχει καμιά σημασία, όταν οι φυσικές δυνάμεις συμπράττουν με τα «θέλω» των διοργανωτών.
«Φέτος το φεστιβάλ της Δράμας», είπε ένας από τους οργανωτές του, «πρέπει να είναι σεισμός… γιατί έτσι μόνο θα γίνει θεσμός». Και ω του θαύματος- το ίδιο βράδυ, μετά την τελευταία προβολή του Σαββάτου έγινε σεισμός, που συντάραξε τη Δράμα 5.4 βαθμών Ρίχτερ.
Και ο αισιόδοξος παρατήρησε:
-Το πρώτο, ο σεισμός, επαληθεύτηκε. Μένει τώρα να επιβεβαιωθεί και το δεύτερο: το φεστιβάλ να γίνει θεσμός…
Εμείς αυτό το ευχόμαστε. Η Δράμα, που με συνέπεια και πάθος συντηρεί αυτή την εκδήλωση (για όγδοη χρονιά φέτος) έδειξε ότι μπορεί και της αξίζει να κερδίσει τον επίζηλο τίτλο της επίσημης διοργανώτριας ενός «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Και οι διοργανωτές (η Κινηματογραφική Λέσχη και ο Δήμος Δράμας) και το δραμινό κοινό, με τη θερμή και πληθωρική παρουσία του στις προβολές, απέδειξε ότι τι δικαιούται.

 

68

Η επισημοποίηση του Φεστιβάλ
Την επισημοποίηση του Φεστιβάλ υποσχέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο φύλλο της Τρίτης 12 Νοεμβρίου 1985 στην 1η σελίδα.
«Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες συναινετικές διαδικασίες με όλους τους φορείς του κινηματογραφικού χώρου από το ΥΠΠΕ και να βρεθεί μια κατάλληλη φόρμουλα», συμπληρώνει η εφημερίδα.

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 4η σελίδα
Έληξε με επιτυχία η φετινή 8η διοργάνωση
Η Μελίνα υποσχέθηκε την επισημοποίηση του Φεστιβάλ της Δράμας
-Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και του κοινού
Με την υπόσχεση αυτή της κ. Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη για επισημοποίηση (θεσμοθέτηση) του άτυπου θεσμού έληξε την Κυριακή το 8ο φεστιβάλ Δράμας ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Η κ. Μερκούρη στο λόγο της τόνισε πως το Φεστιβάλ αυτό ανοίγει πραγματικά το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου και πως για να επισημοποιηθεί το φεστιβάλ χρειάζεται να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις εκείνες από τεχνική και οργανωτική πλευρά, φυσικά με την βοήθεια της πολιτείας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες συναινετικές διαδικασίες με όλους τους φορείς του κινηματογραφικού χώρου από το ΥΠΠΕ και να βρεθεί μια κατάλληλη φόρμουλα.
Η κ. Υπουργός απένειμε επίσης τα βραβεία στους δημιουργούς σκηνοθέτες μετά από την ανακοίνωση των βραβείων από την Κριτική Επιτροπή από την ηθοποιό κ. Λύδια Λενώση.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν με το σκεπτικό της Επιτροπής είναι τα εξής:
Η κριτική Επιτροπή διαπιστώνοντας ορισμένες αδυναμίες στην παραγωγή των ταινιών μικρού μήκους από πλευράς ποιότητας απένειμε τα εξής βραβεία:
Α. Βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση στην ταινία της Ε. Αλεξανδράκη «Η Μαρία και η φτερωτές νύχτες»
Β. Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ δεν απονέμεται διότι διαπιστώθηκε ένας ερασιτεχνισμός στις ταινίες που προβλήθηκαν. Επισημαίνει όμως την ταινία του Β Τριτάκη «Μεγαλέξανδρου Κόρες»
Γ. Βραβείο καλύτερης ταινίας κινηματογραφικής τεχνικής στην ταινία «Κολυμβητής» του Σ. Στασινού και Ν. Μυρμιρίδη.
Δ. Βραβείο καλύτερης ταινίας SUPER 8 δεν απονέμεται ομόφωνα διότι το επίπεδο ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Προτάθηκε μάλιστα στην Οργανωτική Επιτροπή η κατάργηση του διαγωνισμού τμήματος των ταινιών αυτών. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης τρεις ισότιμες τιμητικές διακρίσεις στην ταινία του Λ. Δανίκα «Ανατολικά της Εδέμ», στην ταινία «Πλημμυρίδα» και στην ταινία του Γ. Μπαγάνα «Η καμπαρντίνα».
Ο κ. ΝΙΚΕΛΙΔΗΣ
Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής μίλησε και ο κριτικός Ν. Φ. Μικελίδης, ο οποίος επισήμανε τα θετικά και αρνητικά σημεία του φεστιβάλ, κάνοντας προτάσεις και τονίζοντας πως η διοργάνωση από την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμος Δράμας υπήρξε άριστη.
Ο κ. ΜΕΛΙΑΔΗΣ
Ο εκπρόσωπος του ΔΣ της Κινηματογραφικής Λέσχης κ. Κωστής Μελιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Λέσχης του φεστιβάλ τονίζοντας πως ο χώρος διεξαγωγής ενός επίσημου Φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους είναι η Δράμα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Δράμας κ. Σ. Δημητριάδης, μίλησε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής για την σημασία του θεσμού και απένειμε ένα αναμνηστικό στην κ. Υπουργό καθώς επίσης και ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγει η κυβέρνηση για την επιστροφή των καλλιτεχνημάτων του Παρθενώνα, γνωστών σαν Ελγινείων από την Αγγλία.
Ο κ. ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί με ιδιαίτερο τρόπο ότι ο εκπρόσωπος των σκηνοθετών μικρού μήκους ταινιών κ. Λάκης Μαθιόπουλος, ότι χαρακτήρισε το φεστιβάλ σημαντικό και με ανθρώπινο πρόσωπο και ότι δίνει την δυνατότητα προβολής της παραγωγής τους. Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και απήχηση της φετινής προσπάθειας με το 8ο φεστιβάλ φαίνεται και από την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στην ψηφοφορία για το «Βραβείο Κοινού» υπήρχε μάλιστα σύμπνοια και με τις εκτιμήσεις της Κριτικής Επιτροπής πράγμα που δείχνει το υψηλό επίπεδο κινηματογραφικής γνώσης του Δραμινού λαού.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
Τα βραβεία κοινού ήταν:
Α. «Πλημμυρίδα» του Σ. Πετρόπουλου, Β. «Μεγαλέξανδρου Κόρες» του Β. Τριτάκη και Γ. «Και πάλι ωραίοι είμαστε» του Εύρη Παπανικόλα.
Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν, εκτός από την κ. Υπουργό ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕ Ν. Αλαβάνος και οι κ.κ. Μάνος Ζαχαρίας και Χατζηνούσκας. Επίσης ο Νομάρχης κ. Ρογκάκος, οι βουλευτές κ.κ. Μ. Κεφαλίδης και Γ. Τσακλίδης (Καβάλας) καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και της αστυνομικής ηγεσίας.
Η τελετή τελείωσε με την καθιερωμένη δεξίωση.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
Σήμερα η Κινηματογραφική Λέσχη προβάλλει δωρεάν την ταινία «Ο κλέψας του Κλέψαντος» για τα 9χρονα γενέθλια της

 

Όροι και προϋποθέσεις της επισημοποίησης
Στους όρους και τις προϋποθέσεις επισημοποίησης του Φεστιβάλ αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», στις 11 Νοεμβρίου 1985. Αναφέρει συγκεκριμένα ο συντάκτης του άρθρου Αλ. Δερμεντζόγλου:

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 1985, εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Φεστιβάλ Δράμας: Μετά από 3 μήνες η επισημοποίηση
»….
Η αναγγελία της επισημοποίησης
« Σχετικά με την πορεία προς την επισημοποίηση του Φεστιβάλ της Δράμας είχαμε συνοπτικά τα ακόλουθα σημαντικά γεγονότα. Το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Πολιτισμού κ. Μερκούρη μετά από μακρά σύσκεψη με τους υπεύθυνους της οργανωτικής Επιτροπής της Λέσχης της Δράμας αλλά και του δήμου της Δράμας
1.Υποσχέθηκε ότι σε καμιά άλλη ελληνική πόλη δεν θα γίνει επίσημο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
2.Τόνισε την προοπτική και την ευχή της επισημοποίησης του θεσμού.
Αργότερα οι υπεύθυνοι κατέληξαν περίπου στο γενικό σχήμα να συζητηθούν οι γνώμες των φορέων και πάνω από όλα των σκηνοθετών των ταινιών που διαγωνίζονται.
Να ακολουθηθούν συναινετικές διαδικασίες και μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο να γίνει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της επισημοποίησης του θεσμού.
Βασική απαράβατη αρχή να είναι φορέας του πάντα η Κινηματογραφική Λέσχη της Δράμας και ο δήμος της Δράμας. Χθες κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων που γινόταν από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού, και στο τέλος αυτής, ο λόγος με τον οποίον έκλεισε το Φεστιβάλ ήταν εκείνος που χάραξε τον δρόμο για την επισημοποίηση.
Παράλληλα, έγιναν και ομιλίες από τον δήμαρχο της Δράμας και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπο της Κινηματογραφικής Λέσχης.
Να σημειώσουμε ότι της κ. Μερκούρη της δόθηκε ειδικό χρυσό αγαλματίδιο απ’ αυτά που απονέμονται ως βραβεία για την συμμετοχή της στην επισημοποίηση του Θεσμού»

 IMGP0774

Ιδιαίτερη αναφορά για την επισημοποίηση του Φεστιβάλ κάνει και η εφημερίδα» ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ» των Εν Αθήναις Δραμινών.

IMGP0786 

32 001
Βραβεία 8ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών
Μικρού Μήκους Δράμας 1985

Η Κριτική Επιτροπή διαπιστώνοντας ορισμένες αδυναμίες στην παραγωγή των ταινιών μικρού μήκους από πλευράς ποιότητας απένειμε τα εξής βραβεία:

Πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση:

«Η Μαρία και οι φτερωτές νύχτες», της Ελένης Αλεξανδράκη.

Πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας με ειδική τεχνική:

«Ο Κολυμβητής», του Στασινού και Μυρμυρίδη.

Τρεις ισότιμες τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες

«Ανατολικά της Εδέμ», του Λ. Δανίκα.
«Πλημμυρίδα», του Σ. Πετρόπουλου.
«Η καμπαρντίνα», του Γ. Μπαγάνα.

Τα βραβεία κοινού ήταν:

«Πλημμυρίδα», του Σ. Πετρόπουλου.
«Μεγαλέξανδρου Κόρες», του Β. Τριτάκη.
«Και πάλι ωραίοι είμαστε», του Εύρη Παπανικόλα.

Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ δεν απονέμεται διότι διαπιστώθηκε ένας ερασιτεχνισμός στις ταινίες που προβλήθηκαν.
Επίσης, βραβείο καλύτερης ταινίας SUPER 8 ομόφωνα δεν απονεμήθηκε, διότι το επίπεδο ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Προτάθηκε μάλιστα στην Οργανωτική Επιτροπή η κατάργηση του διαγωνισμού τμήματος των ταινιών αυτών.
Απαράδεκτες συνθήκες προβολής, ακατάλληλη ώρα προβολής των ταινιών SUPER-8, απαξίωση της Κριτικής Επιτροπής, υποβάθμιση των ταινιών από τους διοργανωτές και μια σειρά από άλλα θέματα, που οι δημιουργοί των ταινιών SUPER-8 πρόβαλαν διαμαρτυρόμενοι αλλά και στηρίζοντας τις ταινίες SUPER-8.

(Δείτε το κείμενο της διαμαρτυρίας των δημιουργών ταινιών SUPER-8 στο Παράρτημα 16)

SOUPER 1

SOUPER 2

SOUPER 3

SOUPER 4

 

Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ταινιοθήκη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι ταινίες που προβλήθηκαν στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι οι εξής:
«2 συν 2», του Λάμπρου Κουμανού.
«3.5 τρεις ήμισυ», του Κώστα Καπακά.
«Si minore»

«Spot»

«Άλλη μια μέρα»

«Βερνταλάκ»

«Έκλειψη», του Πάνου Κένα.
«Ερμηνεία»

«Η καρέκλα»

«Η Μαρία και οι φτερωτές νύχτες», της Ελένης Αλεξανδράκη.
«Ίος Β-23»

«Και πάλι ωραίοι είμαστε», του Εύρη Παπανικόλα.
«Καλώς ήρθατε στο... Λαύριο»

«Καμπαρντίνα», του Γιώργου Μπαγάνα.
«Κατάθεση»

«Μεγαλέξανδρου Κόρες», του Β. Τριτάκη.
«Μετακόμιση», του Γιάννη Ξανθόπουλου.
«Μια φορά στις τόσες», του Νίκου Σούλη.
«Μισόγιομο φεγγάρι»

«Μυστική παράδοση», του Γιώργου Λουβερδη.
«Νυχτερινό πείραμα»

«Οι γυναίκες στη γλάστρα»

«Όνειρο», του Λάκη Αλογογιάννη.
«Παράθυρο στον κόσμο», του Ζήνωνος Ράμου.
«Παρωδία», της Ελένης Γιοκάρη.
«Πλημμυρίδα», του Σπύρου Πετρόπουλου.
«Πράξη διαδοχής»

«Σε στάση γαλήνης», του Μάκη Μαξιόπουλου.
«Στο Καστελόριζο»

«Στρόφαλος», του Κώστα Καρνασιώτη (παραγωγή ΕΤΕΒΑ)
«Τατουάζ με βελόνες», του Πάνου Ζενέλη.
«Κίτρινο γάντι», της Σοφίας Σφυρόερα.
«Ο Κολυμβητής», του Στασινού και Μυρμυρίδη.
«Φανταστικό είδωλο»

«Χτιστές καλημέρες»

«Χωρίς πρόβα»

«Σχόλια για την περίπτωση», του Γιώργου Αραμπατζή.
«Καλή μια μέρα», του Τάκη Δημόπουλου.
«Το εργοστάσιο», του Τ. Ψαρά.
«Ανατολικά της Εδέμ», του Λ. Δανίκα.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠ.ΠΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ Λ. ΛΕΝΩΣΗ

Γενική Συνέλευση Κ.Λ.Δ.
Στις 8-1-1985 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κινηματογραφικής Λέσχης, το Δ.Σ. καταθέτει τον απολογισμό εξόδων της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και τον αναλυτικό πίνακα εσόδων-εξόδων του 7ου Φεστιβάλ.

1

2

Οι συμπληρωματικές εκλογές πραγματοποιούνται, ως απεφασίσθη από το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης, όμως, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 18-11-1985 ανακοινώνεται η παραίτηση του Στέλιου Αναγνωστόπουλου, για προσωπικούς λόγους. Τη θέση του στο Δ.Σ. καταλαμβάνει, ο Κώστας Γκατίδης.
Παράλληλα, ο Αλέκος Δερμεντζόγλου που εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Κ.Λ.Δ. στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, αν και αντεπιστέλλων μέλος, κάνει αίτηση για εγγραφή του ως κανονικό μέλος στην Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας και το αίτημα του γίνεται αποδεκτό από το Δ.Σ.

Ευχαριστήρια
Στις 5-1-1985 η Κ.Λ.Δ. αποστέλλει ευχαριστήριο προς την Εθνική Τράπεζα, για την οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 20.000 δραχμών. Καθώς επίσης, ευχαριστήριο προς την Εμπορική Τράπεζα, για την οικονομική ενίσχυση των 10.000 δραχμών. Στις 7-1-1985 η Κ.Λ.Δ. ευχαριστεί επίσημα το Υπουργείο Πολιτισμού για την γενναία επιχορήγηση του Φεστιβάλ ύψους 1.000.000 δραχμών. Παράλληλα, το Υπουργείο Νέας Γενιάς εγκρίνει τη χρηματοδότηση του 7ου Φεστιβάλ με το ποσό των 250.000 δραχμών, σύμφωνα με τα πρακτικά της 27ης Μαρτίου 1985.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

YP POLITISMOY 1986

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr