Sunday, 21 January 2018 21:02

9ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 3-9 Νοεμβρίου 1986

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση "Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους" Δράμας 2017

 

9ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
3-9 Νοεμβρίου 1986


Η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνας Μερκούρη στην 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ και το «άνοιγμα» της συζήτησης για την επισημοποίησή του θεσμού από την Πολιτεία, ανέβασε τον «πήχη» ψηλά. Οι απαιτήσεις για τη νέα χρονιά είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι διοργανωτές έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων.
Αρχές του έτους (11-1-1986) το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης αποφασίζει όπως συγκαλέσει Γενική Απολογιστική Συνέλευση στις 22-1-1986, για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Την ίδια μέρα γίνεται και καταμερισμός των αρμοδιοτήτων ως εξής:


Πρόεδρος: Θωμάς Γεωργόπουλος
Αντιπρόεδρος: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος
Γεν. Γραμματέας: Παναγιώτης Ηλιάδης
Κοσμήτορας: Απόστολος Σταυρακούδης
Ταμίας: Ξένια Κακουλίδη
Μέλος: Τάσος Καραγιώργης
Μέλος: Γ. Ματσίνης


22 1 1986

Αυστηρή κριτική και αγωνία για την τύχη του Φεστιβάλ

Αυστηρή κριτική ασκεί η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 29 Μαΐου 1986 στους διοργανωτές του Φεστιβάλ εκφράζοντας την ανησυχία της για το μέλλον του θεσμού. Όπως αναφέρει δεν έχει γίνει καμία κίνηση αναφορικά με την επισημοποίηση του Φεστιβάλ, ενώ οι διοργανωτές του επαναπαύονται μέχρι και την ύστατη στιγμή της διοργάνωσης. Όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την φθίνουσα πορεία του Φεστιβάλ, εκτιμά η εφημερίδα.

29 Μαΐου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»
ΠΡΟΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ανεφάρμοστες παραμένουν μέχρι σήμερα ορισμένες σοβαρές αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δρομολογηθεί φθίνουσα πορεία του γνωστού κινηματογραφικού Φεστιβάλ της πόλης.
Όπως θα θυμούνται τα μέλη του σωματείου, η προς εκλογήν τότε διοίκηση είχε ενταλθεί από τη Γενική Συνέλευση να συνεργαστεί με εκπροσώπους του Δήμου προκειμένου να εξευρεθεί η νέα φυσιογνωμία του «επισημοποιημένου» σύμφωνα με εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, Φεστιβάλ της Δράμας. Δυστυχώς για το αν και πως υλοποιείται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία.
Όμως το χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ συγκλήθηκε ακόμη γενική συνέλευση για συζήτηση και κριτική πάνω στο τελευταίο Φεστιβάλ σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, παρά το ότι πέρασαν ΜΗΝΕΣ. Κι αυτό σημαίνει ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Δράμας για ταινίες μικρού μήκους, γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος ακόμα και από τον συνδιοργανωτή φορέα, μόλις μερικές μέρες πριν την έναρξη του!!

ΠΡΟΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Λεπτές ισορροπίες
Στις 30-5-1986 συγκαλείται εκ νέου Γενική Συνέλευση των μελών της Κ.Λ.Δ. με θέμα το Φεστιβάλ. Ως ημερομηνία διεξαγωγής ορίζεται η 25η Ιουνίου 1986. Δυστυχώς, τα μέλη της Λέσχης δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Ένα μήνα αργότερα (31-6-1986), ο Κώστας Κυριαζής Κηπουρός ζητά τη διαγραφή του από μέλος της Κ.Λ.Δ. Το αίτημα γίνεται αποδεκτό από το Σώμα.

Η χρηματοδότηση

Βασικό μέλημα των διοργανωτών παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων. Ως εκ τούτου αποστέλλει αιτήματα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τα αιτήματα αποστέλλονται 1η και 3η Ιουλίου 1986 αντίστοιχα. Οι διοργανωτές, εκτιμώντας ότι η διοργάνωση του 9ου Φεστιβάλ θα ξεπεράσει κατά πολύ τις οικονομικές απαιτήσεις του 8ου ζητούν όπως η χρηματοδότηση είναι μεγαλύτερη των προηγούμενων ετών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρινόμενο στις δεσμεύσεις του, εγκρίνει το αίτημα της Κινηματογραφικής Λέσχης και στις 22-9-1986 επιχορηγεί με το ποσό του 1.200.000 δραχμών την 9η διοργάνωση του Φεστιβάλ. Τέλος του έτους η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιχορηγεί την Κ.Λ.Δ. με το ποσό των 300.000 δραχμών.

IMGP0037

 YP POLITISMOY 1986IMGP0038

 

 

Η επισημοποίηση

Το θέμα της επισημοποίησης του Φεστιβάλ απασχολεί έντονα τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. κατά τη συνεδρίασή του στις 12-9-1986. Εκτιμούν ότι, για την επίτευξη του στόχου απαιτείται η στήριξη της πολιτείας.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης, να μη συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή εκπρόσωπος της Ο.Κ.Λ.Ε. Αντίθετα, για την επιτυχή διοργάνωση του 9ου Φεστιβάλ, αποφασίστηκε όπως όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. να συμμετάσχουν στην Οργανωτική Επιτροπή, με καταμερισμό ευθυνών, αλλά και τεχνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, για την καλύτερη διεκπεραίωση των τεχνικών εργασιών.
Δύο μήνες αργότερα στις 12-11-1986 το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. καλεί εκ νέου Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Λέσχης, με θέμα τη συζήτηση των προτάσεων για το Φεστιβάλ, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει επίσημο. Κατά τη διαλογική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τα μέλη της Κ.Λ.Δ. παραδέχονται ότι υπήρξαν ορισμένες οργανωτικές ατέλειες κατά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, όχι όμως στο βαθμό που τις παρουσίασε ο σύμβουλος του Υπουργείου.

 

Τα επτά σημεία
Εκτενής συζήτηση πραγματοποιείται κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 27-11-1986 αναφορικά με τις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, μετά από συζήτηση του ιδίου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τα εξής επτά σημεία όπως καταγράφονται στα πρακτικά του Δ.Σ. της Λέσχης:
1.Το Φεστιβάλ να γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.
2.Οι βραβευμένες ταινίες να προβάλλονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον μήνα Οκτώβριο, εκτός συναγωνισμού.
3.Η Οργανωτική Επιτροπή να είναι επταμελής και να αποτελείται από τρείς εκπροσώπους της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, ένα εκπρόσωπο του Δήμου Δράμας, ένα εκπρόσωπο της ΟΚΛΕ και δυο εκπροσώπους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
4.Η Οργανωτική Επιτροπή να ορίζει την επταμελή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.
5.Σε περίπτωση που θα υπάρχει Διευθυντής του Φεστιβάλ να είναι από τη Δράμα και να ορίζεται από την Κ.Λ.Δ. και το Δήμο Δράμας.
6.Να υπάρχει μόνιμη ή ημιμόνιμη γραμματεία του Φεστιβάλ, με έδρα τη Δράμα.
7.Για τυχόν περισσότερα Οργανωτικά του Φεστιβάλ ή απόρριψη των προτάσεων του Δ.Σ. από το Υπουργείο Πολιτισμού, να γίνει κοινή σύσκεψη μεταξύ Υπουργείου, Λέσχης και Δημάρχου Δράμας.

 

(Δείτε τα πρακτικά της Κ.Λ.Δ. με τα επτά σημεία-προτάσεις ενόψει της επισημοποίησης του Φεστιβάλ στο Παράρτημα 17)

 27 11 1986

27 11 1986 β

27 11 1986 γ

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Γενικές πληροφορίες για τους σκοπούς και τους στόχους της 9ης διοργάνωση του Φεστιβάλ, καθώς και τους όρους συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ για τους σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, δίνει στις 22 Σεπτεμβρίου 1986 με δημοσίευμά της η εφημερίδα της Καβάλας «ΕΒΔΟΜΗ»

22 Σεπτεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ»
9ο Φεστιβάλ Δράμας από 3 έως 9 Νοεμβρίου
Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας αποφάσισε να συνδιοργανώσει και φέτος μαζί με το Δήμο Δράμας για 9η συνεχή χρονιά και κατά τα διάστημα 3-9 Νοεμβρίου το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Το Φεστιβάλ αυτό είναι γνωστό στο πανελλήνιο έχει καταξιωθεί στους φίλους του κινηματογράφου και αποτελεί για την πόλη της Δράμας το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να συμβάλλει στην άνοδο του Πολιτιστικού επιπέδου της Δράμας, να φέρει το κοινό της σε επαφή με τις ταινίες μικρού μήκους και να δώσει τη δυνατότητα σε δημιουργούς τέτοιων ταινιών να προβάλλουν τη δουλειά τους.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ταινίες που έγιναν το τελευταίο δωδεκάμηνο και συγκεκριμένα από 1-10-1985 μέχρι 30-9-1986.
Η προθεσμία αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 18 Οκτωβρίου 1986. Οι ενδιαφερόμενοι σκηνοθέτες μαζί με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβάλλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, περίληψη της ιστορίας της ταινίας τους, φωτογραφίες και διαφημιστικό υλικό της ταινίας τους, διεύθυνση κατοικίας και αριθ. Τηλεφ. Αν υπάρχει.
¨Όλα τα παραπάνω υποβάλλονται στα γραφεία της Λέσχης Λάμπρου Λαμπριανίδου 40 Τ.Κ. 66100 Δράμα τηλ 052125860 ή στα γραφεία της ΟΚΛΕ στην Αθήνα Μπότσαρη 6 τηλ 3627045 ή στα γραφεία της ΟΚΛΕ Θεσσαλονίκης Τσιμισκή 126 τηλ. 031224212
Η κόπια της ταινίας συνοδεύεται από άδεια προβολής και πρέπει να έχει παραδοθεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου στα γραφεία της Λέσχης ή στους αντιπροσώπους της στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Κάθε σκηνοθέτης έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο με μια κόπια.
ΕΒΔΟΜΗ

 

(Αντίστοιχα δημοσιεύσεις συναντάμε στις εφημερίδες: «ΠΡΩΙΝΗ», «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΔΡΑΜΙΝΗ». Δείτε τα δημοσιεύματα αυτά στο παράρτημα 18)

IMGP0789

IMGP0790

IMGP0791

 

 

Αέρας ανανέωσης στο Φεστιβάλ

Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο φύλλο του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου 1986, στην 1η σελίδα, αναφέρεται στην επικείμενη έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Δράμας προεξοφλώντας την επιτυχία του. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να πλαισιώσει τη διοργάνωση και με άλλες εκδηλώσεις.

 

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Προσανατολισμένο στην επιτυχία το φεστιβάλ Δράμας
Μεγάλος είναι και φέτος ο αριθμός των ταινιών μικρού μήκους που έχουν δηλωθεί για να συμμετάσχουν στο 9ο Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που θα διαγωνισθούν.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο πληροφοριακό πρόγραμμα θα προβληθούν οι ταινίες του 27ου Φεστιβάλ Θεσ/νικης
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με σκηνοθέτες μετά τις προβολές ενώ έχει καλεστεί να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη
Επίσης σε λίγες μέρες η Οργανωτική Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Μέχρι στιγμής είναι βέβαιο ότι η Κριτική Επιτροπή θα συγκροτηθεί από πασίγνωστα ονόματα του κινηματογραφικού χώρου.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να πλαισιωθεί φέτος το Φεστιβάλ και από άλλες εκδηλώσεις (ομιλίες, μουσικό πρόγραμμα και ειδική λειτουργία του Γραφείου τύπου).
Η επιτυχία του 9ου Φεστιβάλ προβλέπεται να είναι μεγαλειώδης.
Οι Δραμινοί αναμένουν με ενδιαφέρον την έναρξη του Φεστιβάλ.

 

Γνωστά ονόματα πλαισιώνουν την Κριτική Επιτροπή
Από τις 3 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, η Δράμα θα είναι το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος όλης της Ελλάδος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» στις 31 Οκτωβρίου 1986 δίνοντας στη δημοσιότητα και τα ονόματα της 7μελούς κριτικής επιτροπής.

31 Οκτωβρίου 1986, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ»
Συνεχίζονται
Εντατικές προετοιμασίες για την επιτυχία του
Κινηματογραφικού Φεστιβάλ
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Οργανωτικής Επιτροπής του 9ου Φεστιβάλ Δράμας ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και συνδιοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο Δράμας. Όσον αφορά τις ταινίες μικρού μήκους έχουν δηλωθεί και συμμετάσχουν 47 ταινίες.
Εν τω μεταξύ καταρτίσθηκε η Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από γνωστά ονόματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.
Η σύνθεση της 7μελούς Επιτροπής είναι: Δύο ηθοποιοί, Σοφία Ρούμπου και Δήμητρα Χατούπη. Δύο κριτικοί, Αλέκος Δερμεντζόγλου και Ανδρέας Παγουλάτος. Ένας τεχνικός, Κώστας Νάστος και δύο σκηνοθέτες, Νίκος Κανάκης και Απόστολος Κρυωνάς.
Μεγάλη θα είναι επίσης και η προσφορά στους κινηματογραφόφιλους δραμινούς σε ταινίες μεγάλου μήκους. Θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες του 27ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενώ έχουν καλεστεί αρκετοί σκηνοθέτες, κριτικοί, δημιουργοί για να παρακολουθήσουν τις 7ήμερες εκδηλώσεις και να τις καλύψουν τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά.
Ήδη ενδιαφέρον εκδήλωσε ο πανελλήνιος τύπος αλλά και οι φορείς του κινηματογραφικού χώρου οι οποίοι συμπαραστέκονται στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όπως συγκεκριμένα η ΟΚΛΕ (η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος) κ.ά.
Είναι επίσης πιθανό σύμφωνα με τις ενδείξεις και το αυξημένο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού ότι στην λήξη του Φεστιβάλ θα παραβρεθεί η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη.
Το Φεστιβάλ άλλωστε όπως και πέρυσι έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1 εκατομμυρίου 200 χιλιάδων δραχμών, ενώ η ηθική συμπαράσταση υπήρξε αμέριστη. Επίσης το Φεστιβάλ χρηματοδοτεί και ο Δήμος Δράμας.
Μ’ αυτά τα δεδομένα και την αναμενόμενη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στις προβολές και τις συζητήσεις η επιτυχία του 9ου Φεστιβάλ θεωρείται βέβαιη.
Από τις 3 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου η Δράμα θα είναι το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος όλης της Ελλάδος.
IMGP0792

 

Αφιέρωμα στον Μίμη Φωτόπουλο
Δυο μέρες πριν την έναρξη του 9ου Φεστιβάλ (Σάββατο 1η Νοεμβρίου 1986) διαβάζουμε στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» και στην 4η σελίδα ότι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντας μεγάλο ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο. Παράλληλα, αναφέρονται όλες οι ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν, για πρώτη φορά, στην κινηματογραφική αίθουσα της Δράμας, μετά το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 1η Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 4η σελίδα
Πανηγυρική αρχή τη Δευτέρα στο 9ο φεστιβάλ Δράμας
Αρχίζει τη Δευτέρα στις 7.30 με πανηγυρική εκδήλωση το Φεστιβάλ Δράμας των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε μετά τον θάνατο του δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού Ελληνικού κινηματογράφου Μίμη Φωτόπουλου να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της ειδικό αφιέρωμα στον αξέχαστο ηθοποιό που μας άφησε πρόσφατα.
Για το σκοπό αυτό το άλλο Σάββατο θα προβληθούν δυο παλιές γνωστές και αξέχαστες επιτυχίες με πρωταγωνιστή το Μίμη Φωτόπουλο. Την ίδια μέρα θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Μίμη Φωτόπουλου ο συγγραφέας Αλέκος Σακελάριος.
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται μετά την πρόσθεση του αφιερώματος ως εξής για τις ταινίες μεγάλου μήκους
ΔΕΥΤΕΡΑ: «Κουρεμένα κεφάλια» του Δημήτρη Μακρή
ΤΡΙΤΗ: «Καλή πατρίδα σύντροφε» του Λ. Ξανθόπουλου
ΤΕΤΑΡΤΗ: «Ντανίλο Τρέλες» του Στ Τορνέ
ΠΕΜΠΤΗ: «Πόθος Ιουλίου» του Λ. Λάσκαρη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Δύο προβολές. Απογευματινή: «Σχετικά με το Βασίλη» του Στ. Τσιώλη. Βραδινή: «Άλκηστη» του Τ. Λυκουρέζη.
Το Σάββατο θα γίνει το προαναφερθέν αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο και θα προβληθούν ταινίες: «Λατέρνα φτώχεια και γαρούφαλλο» και «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο». Την ίδια μέρα όπως προαναφέρθηκε θα μιλήσει και ο Αλέκος Σακελάριος.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Ο Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Την ίδια μέρα θα γίνει και η απονομή βραβείων από την Κριτική Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στο 9ο Φεστιβάλ που συνδιοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη και ο Δήμος Δράμας θα διαγωνιστούν 47 ταινίες μικρού μήκους κι ότι το κοινό με ψηφοφορίες θα απονείμει το δικό του βραβείο, το λεγόμενο βραβείο κοινού.
Επίσης οι μεγάλου μήκους ταινίες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβάλλονται σε πρώτη προβολή μετά το 27π φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η Οργανωτική Επιτροπή αισιοδοξεί ότι και φέτος το Φεστιβάλ θα στεφθεί από επιτυχία και καλεί όλους τους Δραμινούς να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις του.
IMGP0793

(Στην πανηγυρική έναρξη του φεστιβάλ αναφέρεται με δημοσίευμά της και η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ». Δείτε τη δημοσίευση στο παράρτημα 19)
IMGP0794

 

Μοναδική ευκαιρία για τις «αδικημένες» ταινίες

Η Εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» αναφερόμενη στην έναρξη του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αυτό το φεστιβάλ αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για τις «αδικημένες» ταινίες μικρού μήκους, να προβληθούν αυτοτελώς, αποδεσμευμένες από την «καταπιεστική» παρουσία των ταινιών μεγάλου μήκους, όπως γίνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

4 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
Και δυο ταινίες με τον Μίμη Φωτόπουλο στη Δράμα
Άρχισε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή το 9ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που γίνεται στη Δράμα. Στο φεστιβάλ, που είναι διαγωνιστικό και συμμετέχουν σκηνοθέτες απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν δηλωθεί 47 ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν επίσημα.
Στο φεστιβάλ θα γίνει αφιέρωμα για τη μνήμη του Μίμη Φωτόπουλου με δύο ταινίες, ενώ για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει ο Αλέκος Σακελλάριος.
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας και από το δήμο της πόλης.
Να πούμε ακόμα πως αυτό το φεστιβάλ αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για τις «αδικημένες» ταινίες μικρού μήκους, να προβληθούν αυτοτελώς, αποδεσμευμένες από την «καταπιεστική» παρουσία των ταινιών μεγάλου μήκους, όπως γίνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο θεσμός είναι γόνιμος, με την προϋπόθεση βέβαια να ενισχυθεί και να στεριωθεί με τα κατάλληλα οικονομικά και ηθικά «βοηθήματα», πολιτείας και φορέων.

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2


Ο θεσμός του Φεστιβάλ είναι ακηδεμόνευτος

Η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» αναφερόμενη στην έναρξη του Φεστιβάλ υπογραμμίζει την τοποθέτηση του δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη ότι, ο θεσμός του Φεστιβάλ είναι ακηδεμόνευτος, έξω από κυκλώματα και με ένα και μοναδικό σκοπό, να συμβάλλει στην πολιτιστική άνοδο και να προσφέρει πολιτισμό και επικοινωνία.

4 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις στη Δράμα
Φεστιβάλ με… ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα
Άρχισε χθες σε μια ανοιξιάτικη στην κυριολεξία ατμόσφαιρα, το ένατο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, που όλα δείχνουν σύμφωνα μάλιστα με τις ομιλίες που προηγήθηκαν της επισήμου έναρξης του πως μπαίνει πια για την επισημοποίηση την Κυριακή της απονομής των βραβείων.
Η εκδήλωση που άρχισε στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» είχε σαν πρώτο ομιλητή της τον γενικό γραμματέα της Κινηματογραφικής Λέσχης κ. Παναγιώτη Ηλιάδη. Ο τελευταίος αφού ανέπτυξε με συντομία το ιστορικό της διοργάνωσης του φεστιβάλ από την Κινηματογραφική Λέσχη και τον Δήμο της Δράμα, αφού σημείωσε τους στόχους, τις καινοτομίες και τις επιδόσεις του θεσμού, κατέληξε σε μια άποψη ότι η πολιτιστική αποκέντρωση στην επαρχία δείχνει να υλοποιείται μέσα από την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και δήμαρχος της Δράμας κ. Σωκράτης Δημητριάδης ανέπτυξε στο σύντομο λόγο του μερικά ενδιαφέροντα θέματα για το θεσμό. Απ’ αυτά που είπε σταχυολογούμε τις απόψεις του πως το φεστιβάλ της Δράμας προσφέρει έργο στην προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, στην κινηματογραφική παιδεία και στην πολιτιστική αποκέντρωση και ανάπτυξη. Ο κ. δήμαρχος διευκρίνισε με έμφαση πως «Ο θεσμός του φεστιβάλ είναι ακηδεμόνευτος, έξω από κυκλώματα και με ένα και μοναδικό σκοπό να συμβάλλει στην πολιτιστική άνοδο και να προσφέρει πολιτισμό και επικοινωνία».
Το σημερινό πρόγραμμα
Το σημερινό πρόγραμμα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν στην κυριολεξία το πρόγραμμα στο οποίο κυριαρχούν οι γυναίκες.
Συγκεκριμένα, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, θα διαγωνιστούν οι εξής ταινίες γυναικών σκηνοθετών:
«Ζεύς-Άρης: Σύγκρουση» της Ευαγγελίας Παπαγιαννίδου, το «Ηλεκτρονική Αθήνα» της Αλίκης Θρουμουλοπούλου., «Πάθος εικόνων» της Ρούλας Ελευθερίου. Επίσης διαγωνίζονται οι ταινίες «Τίποτε εκτός από δεματά» του Τάσου Κολιόπουλου, «Η πίσω πόρτα» του Γιάννη Γουριώτη και «Μικρού μήκους είναι θα περάσει» του Κώστα Καμπάκα.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το μεγάλου μήκους φιλμ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα σύντροφε» ταινία που διαθέτει και εκπληκτική μουσική από την Ελένη Καραϊνδρου, κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και ειδικό βραβείο διάκρισης στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λακάρνο.
Α.Ν.Δ.

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1

 

Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

Η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» στη στήλη της με τίτλο: «Καθημερινές κουβεντούλες» επαναφέρει την υπόσχεση ή την πρόβλεψη του δημάρχου Δράμας Σωκράτη Δημητριάδη κατά την 6η διοργάνωση του θεσμού, για επέκταση του φεστιβάλ στα Βαλκάνια.

5 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ»
Καθημερινές κουβεντούλες
Πως περνούν τα χρόνια… στο 9 κινηματογραφικό φεστιβάλ φτάσαμε και θαρρείς πως ήταν χτες ακόμα όταν άρχισε από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν και έχουν αγάπη στον κινηματογράφο.
Έτσι, λοιπόν, νάμαστε και φέτος στο φεστιβάλ που έγινε πλέον θεσμός και γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα, άσχετα αν δεν ξεπέρασε τα εθνικά όρια για να πάρει, τουλάχιστον, παμβαλκανικό χαρακτήρα όπως είχε υποσχεθεί ή προβλέψει κατά την έναρξη του 6ου φεστιβάλ ο κύριος δήμαρχος. Το είχε πει με το δικαίωμα του συνδιοργανωτή, αφού από τότε ο Δήμος συμμετείχε στο φεστιβάλ, σαν συνδιοργανωτής μαζί με την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, με την πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην πόλη μας.
----
Με τη λειτουργία του φεστιβάλ ζωντανεύει η κίνηση στην πόλη μας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Έτσι και φέτος δεν υστερεί η εβδομάδα αυτή σε κίνηση και πανηγυρική ατμόσφαιρα που αρχίζει με την πεζοδρόμηση της Γ. Ζερβού στην οποία στήθηκαν και τα απαραίτητα, όπως ζαρντινιέρες, πλακάτ, αφίσες, προβολείς και τέτοια που τονίζουν το γεγονός και κάνουν πιο έντονη την παρουσία της καλλιτεχνικής εκδήλωσης που ανεβάζει την πολιτιστική στάθμη στην πόλη μας.

 

 Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

 Σ. Δημητριάδης εκφωνεί λόγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ

 

Ο Στ. Τορνέ «κλέβει» την παράσταση

Η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» στις 5 Νοεμβρίου 1986 αναφερόμενη στο Φεστιβάλ της Δράμας δίνει βαρύτητα στην προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους «Ντανίλο Τρέλλες» του Στ. Τορνέ και ανακοινώνει το αφιέρωμα των διοργανωτών, στη μνήμη του αξέχαστου ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου.

Εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» 5 Νοεμβρίου 1986
Σήμερα η ταινία «Ντανίλο τρέλλες» του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΡΝΕ
Συνεχίζεται στη Δράμα το 9ο Φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνει η κινηματογραφική λέσχη της πόλης και ο δήμος Δράμας.
Το φεστιβάλ είναι για ταινίες μικρού μήκους ενώ θα προβληθούν και ταινίες μεγάλου μήκους.
Την Τετάρτη θα προβληθεί η ταινία «Ντανίλο Τρέλλες» του Στ. Τορνέ.
Το Σάββατο θα γίνει αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο, όπου θα προβληθούν οι ταινίες του «Λατέρνα φτώχια και γαρούφαλλο» και «Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο», ενώ θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του ο Αλέκος Σακελλάριος.

 

ΔΡΑΜΙΝΗ ΕΒΔΟΜΗ

Ελπιδοφόρα μηνύματα
Ελπιδοφόρα μηνύματα, μέσα από μικρά σχόλια τους, τόσο η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» όσο και η εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ», στέλνουν για το μέλλον του θεσμού στη Δράμα, στις 5 Νοεμβρίου 1986. Και οι δύο εφημερίδες εκτιμούν ότι, ο θεσμός αυτός μπορεί να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα.

5 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΗ»
ΣΧΟΛΙΟ
«Αυτό εδώ το φεστιβάλ ήδη είναι ολοκληρωμένο και πρέπει να αποτελέσει ένα οριστικό και οριακό άνοιγμα προς τα έξω. Πέρα από τα πολύ συμπαθητικά και όμορφα μικρά μεγέθη του είναι σίγουρο πως μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα διεθνή στίβο, στην αρχή βαλκανικού επιπέδου. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο διεθνές Φεστιβάλ»
5 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ»
ΣΧΟΛΙΟ
Αντίστοιχο σχόλιο συναντάμε και στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» στις 5-11-1986 όπου ο κριτικός κινηματογράφου Αλέκος Δερμεντζόγλου μεταξύ άλλων αναφέρεις «Πιστεύω πως αυτή η εκδήλωση θα διατηρηθεί σ’ αυτή την ποιότητα σ’ αυτό το ήθος και σ’ αυτά τα μικρά μεγέθη λόγου, αλλά πάντα με τις δυνατότητες να καταλήξει πολύ σύντομα σ’ ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που μας λείπει από την Ελλάδα».

 

ΑΥΡΙΑΝΗ

 

Οι ταινίες

Η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ» κάνει εκτενή αναφορά στις ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 1986, αλλά και σ’ αυτές που προβλήθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 1986 εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» σελ 3η
Με ενδιαφέρουσες ταινίες συνεχίζεται το Φεστιβάλ, Δράμας
Κάθε μέρα από τις 7.30μ.μ. στα «Αστέρια»
Συνεχίζεται στον κινηματογράφο «Αστέρια» το 9ο Φεστιβάλ Δράμας, κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο συνδιοργανώνουν η Κινηματογραφική Λέσχη και ο Δήμος. Όπως είναι γνωστό, το φετινό Φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχισθεί μέχρι την αρχόμενη Κυριακή.
Χθες βράδυ από τις 7.30μ.μ. σύμφωνα με το πρόγραμμα, επρόκειτο να προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες «Συνάντηση στην άκρη του νερού» του Σπύρου Δομαζάκη, «Αφίσα» του Πάτροκλου Στελάκη, «Χρώμα καφέ» του Μιχάλη Αναστασίου, «Μια ιστορία ενός τυχαίου θανάτου» του Νότη Νικολαϊδη, «Χωρισμός» της Κανέλας Κολιοπούλου και «Απαλή νύχτα» της Δάφνης Ρόκου. Επίσης η μεγάλου μήκους ταινία DANI LO TRELES του Σταύρου Τρονέ.
Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη από τις 7.30μ.μ. προβλέπεται να προβληθούν οι παρακάτω ταινίες μικρού μήκους:
«TLAMIRA» Σκηνοθεσία Μέμου Γιαννούλη Παρασκευή. Σενάριο Μέμου Γιαννούλη, Τζένα Καββαδία. Φωτογραφία Γιώργος Καβαγιάς. Διάρκεια 21΄Ελεύθερη διασκευή από το ποίημα του Ν. Καββαδία, «ΓΥΝΑΙΚΑ» από τη συλλογή του Τραβερσό. Στο φιλμ βλέπουμε τη θέση που παίρνει ο ποιητής απέναντι στη γυναίκα. Στη γυναίκα των λιμανιών την οποία θεωρεί κάτι πάνω από το είναι του.
«ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΝΕ ΟΙΔΙΠΟΔΑ» σκηνοθεσία Ανδρέα Ταρνανάς. Φωτογραφία Γιάννης Δασκαλοθανάση. Διάρκεια 19΄Περί θανάτου γενικώς.
«ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ» σκηνοθεσία Αντώνης Μπάκαλος. Σενάριο Αντώνης Μπάκαλος. Φωτογραφία Α. Κασίτας Γ. Μπορομπόκας. Διάρκεια 19΄41’’ Τα τελευταία δευτερόλεπτα ενός σκόπιμα τυφλού και γερασμένου ατόμου από τις αντιδραστικές και διεστραμμένες «νέες ιδέες» του.
«ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ» Σκηνοθεσία Χαράλαμπος Σπανός. Φωτογραφία Μαριλένα Ξανθού. Διάρκεια 11΄Τη νύχτα εκείνη η Άννα προτίμησε να μείνει σπίτι της, μόνη με τις σκέψεις και τις φοβίες της. Αυτές δηλαδή τις ανιαρές καταστάσεις που κυκλοφορούν στους δρόμους του υποσυνείδητου και βρίσκουν που και που την έξοδο. Περνούν την πύλη του εφιάλτη και εισχωρούν στο μυαλό-όνειρο. Οι ονειρικοί εφιάλτες υπάρχουν παντού. Δημιουργούνται καθημερινά, ζυμώνονται με τις λογής εμπειρίες και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για την έξοδο.
«ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ» σκηνοθεσία Σιβύλλα Κατσουρίδη. Σενάριο Δημήτρης Φραγκούλης. Φωτογραφία Κωστής Γκίκας. Διάρκεια 7΄ ένας νέος άνδρας περιπλανιέται στην πόλη με το αναπηρικό τυ καροτσάκι. Χαζεύει τις βιτρίνες παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω του σχεδιάζει κάτι σε ένα μπλοκ σχεδίου. Την ίδια νύχτα φτάνοντας σπίτι του ξεφυλλίζει το μπλοκ πάνω στο σχεδιαστήριο. Τότε βλέπουμε ότι σχεδιάζει παπούτσια.
«ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» σκηνοθεσία Αλέξης Πιττίδης. Σενάριο Αλέξης Πιττίδης. Φωτογραφία Δημήτρης Αρβανίτης. Διάρκεια 11΄Η ταινία πραγματεύεται τα γεγονότα που οδηγούν την ηρωίδα σε αδιέξοδο μέσα σε μια σύγχρονη πόλη (ΑΘΗΝΑ).
Το πρόγραμμα θα συμπληρώσει η μεγάλου μήκους ταινία «ΠΟΘΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ» του Νίκου Λάσκαρη.


IMGP0800

 

 ΜΕΛΗ ΤΗΣ

 Μέλη της κριτικής επιτροπής Αλ. Δερμεντζόγλου, κριτικός κινηματογράφου, Σόφια Ρούμπου ηθοποιός, Ανδρέας Παγουλάτος θεωρητικός κινηματογράφου

 

Ανεβασμένο επίπεδο
Ως ανεπανάληπτη αλλά και ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει την 9η διοργάνωση του φεστιβάλ, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 1986 στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 4η σελίδα.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4η σελίδα
Ανεβασμένο επίπεδο ποιότητας-οργάνωσης στο φεστιβάλ Δράμας
Η υπουργός πολιτισμού στην τελετή λήξης
Από την Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Φεστιβάλ Δράμας εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
«Σαν ανεπανάληπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Δράμας των Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που συνδιοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο Δράμας.
Ένα νέο κύμα ευφορίας επικράτησε ήδη από την έναρξη του Φεστιβάλ αμέσως με τη κήρυξη του. Την έναρξη κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Β. Ελλάδας κ. Χατζηπέτρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού και επαίνεσε την οργάνωση του Φεστιβάλ.
Επίσης μίλησαν κατά την έναρξη από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Ηλιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Κινηματογραφικής Λέσχης και του φεστιβάλ.
Επεσήμανε επίσης την πολιτιστική αξία που έχει ο θεσμός αυτός για την πόλη της Δράμας αλλά και για ολόκληρο τον κινηματογραφικό χώρο με την προσφορά πολιτισμού και γνώσης.
Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος κ. Σωκράτης Δημητριάδης σαν πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής. Χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος η προσφορά για τους σκηνοθέτες των ταινιών μικρού μήκους είναι πανελλήνια ενώ η συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη και αποκέντρωση του θεσμού αυτού της πόλης της Δράμας είναι σημαντική.
Μπορεί μετά βεβαιότητας να τονιστεί πως η φετινή έναρξη η άρτια διοργάνωση, αλλά και η συνέχεια του φεστιβάλ ότι είχε χαρακτήρα επίσημο ήδη από την έναρξη, ότι όλα αυτά προμηνύουν την επισημοποίησή του.
Αν κρίνουμε μάλιστα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν μετά τις προβολές των ταινιών μπορούμε κάλλιστα να ισχυριστούμε πως προβληματισμός η αναζήτηση και ο ποιοτικός ανεβασμένος διάλογος χαρακτήρισε το φεστιβάλ τις πρώτες μέρες δίνοντας του ένα χρώμα και μια διάσταση ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής συμμετοχής.
Ειδικά για τις ταινίες μικρού μήκους οφείλουμε να επισημάνουμε πως έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής. Οι ταινίες αυτές αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των θεατών πράγμα που δείχνει πως οι ταινίες είναι ποιοτικά ανεβασμένες από αισθητική άποψη.
Όπως είναι γνωστό άλλωστε οι ταινίες που θα βραβευτούν από την Κριτική Επιτροπή είναι τρεις:
Μια ταινία θα βραβευθεί σαν η καλύτερη από αισθητική άποψη, μια με καλύτερη υπόθεση και μια ντοκιμαντέρ. Επίσης όπως κάθε χρόνο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα με δική του ψηφοφορία να εκλέξει την πρώτη ταινία. Θα υπάρξει δηλαδή και βραβείο κοινού.
Όπως είναι επίσης γνωστό το Σάββατο θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον αξέχαστο ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο που θα συμπεριλαμβάνει προβολές ταινιών και ομιλία για τη ζωή και το έργο του Μίμη Φωτόπουλου από το γνωστό θεατρικό συγγραφέα Αλέκο Σακελάριο.
Η επισημότητα και η πανηγυρικότητα της φετινής εκδήλωσης θα επισφραγιστεί με τη παρουσία στη λήξη του φεστιβάλ της υπουργού Πολιτισμού κ. Μελίνας Μερκούρη και κλιμακίου της ΥΠΠΟ. Όλα δείχνουν πως φέτος το φεστιβάλ θα επισημοποιηθεί αυτό δείχνει άλλωστε και το αυξημένο ενδιαφέρον της Πολιτείας καθώς και η ενεργητική παρουσία των φορέων της Πολιτείας, του Πανελλήνιου τύπου (ο οποίος εκφράστηκε στο σύνολο του με κολακευτικά σχόλια) και του κοινού.
Χθες Πέμπτη, 4η μέρα του φεστιβάλ προβλήθηκαν 6 ταινίες μικρού μήκους και η μεγάλου μήκους «Πόθος Ιουλίου» του Ν. Λάσκαρη. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες ακολούθησε συζήτηση με το δημιουργό της ταινίας.
Στην προχθεσινή προβολή της ταινίας του Σταύρου Τορνέ «Ντανίλο Τρέλες» ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ίδιο το δημιουργό και υπήρξε άμεση επικοινωνία με τους θεατές. Αυτή η μορφή της επικοινωνίας αποτελεί τον κατ’ εξοχήν στόχο του φεστιβάλ.
Σήμερα Παρασκευή θα γίνουν δυο προβολές μια απογευματινή και μια βραδινή.
Η ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Σχετικά με τον Βασίλη» και η «Άλκηστη» του Τ. Λυκουζέλη.
Την Κυριακή όπως ανακοινώθηκε θα προβληθεί η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος».
Όλα δείχνουν ότι η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ εκτός του ότι θα είναι ανεπανάληπτη, θα παραμείνει σαν ιστορική».
IMGP0801

 

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή του κοινού στις προβολές

Στη συμμετοχή του κοινού στις προβολές των ταινιών μικρού μήκους, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αναφέρεται η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» σε δημοσίευμα της στις 8 Νοεμβρίου 1986. Έμφαση δίνει επίσης και στις ταινίες μεγάλου μήκους και στις συζητήσεις που ακολούθησαν των προβολών. Τέλος επισημαίνει για άλλη μια φορά πως όλα δείχνουν ότι το Φεστιβάλ της Δράμας θα επισημοποιηθεί κι ότι θα αποκτήσει Εθνική ή Διεθνή χαρακτήρα.

 

8 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ»
Με επιτυχία συνεχίζεται το 9ο Φεστιβάλ ταινιών
Συνεχίζεται με επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ Δράμας των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που συνδιοργανώνεται από την κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο Δράμας για 9η συνεχή χρονιά. Χθες προβλήθηκαν συνολικά 12 ταινίες μικρού μήκους και 2 μεγάλου μήκους «Σχετικά με τον Βασίλη» του Σταύρου Τσιώλη και «Άλκηστη» του Τ. Λουκουρέση.
Η συμμετοχή του κοινού στις προβολές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Επίσης χθες έγινε συζήτηση μακράς διάρκειας με τους παρευρισκόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες των ταινιών μικρού μήκους. Προηγήθηκε εισήγηση του αρχισυντάκτη του κινηματογραφικού περιοδικού «ΟΘΟΝΗ» και μέλους της ΠΕΚΚ Αλέξανδρου Μουμπτζή.
Σήμερα θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο και θα προβληθούν δυο ταινίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» και «Λατέρνα φτώχεια και γαρούφαλλο».
Επίσης θα γίνει ομιλία-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίμη Φωτόπουλου από τον θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα των ταινιών Αλέκο Σακελάριο.
Στη σημερινή φεστιβαλική βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ θα παραβρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και ο υπεύθυνος του τμήματος κινηματογραφίας κ. Μάνος Ζαχαρίας.
Το πλούσιο πρόγραμμα της βραδιάς αυτής πιστεύεται ότι θα παρακολουθήσει πλήθος κόσμου.
Αύριο θα γίνει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος» και η απονομή των βραβείων. Όλα δείχνουν ότι το Φεστιβάλ της Δράμας θα επισημοποιηθεί κι ότι θα αποτελέσει θεσμό Εθνικού ή διεθνούς χαρακτήρα.

 

 8 11 1986

Ειδική αναφορά στον αείμνηστο έλληνα ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο κάνει επίσης η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» στις 8 Νοεμβρίου 1986

 

Σύντομα το Φεστιβάλ θα αποκτήσει Εθνικό χαρακτήρα
Ανήμερα της λήξης του 9ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κυριακή 9 Νοεμβρίου 1986, η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 1η σελίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται εν τάχη στα τεκταινόμενα των ημερών, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν πως το Φεστιβάλ θα επισημοποιηθεί και θα αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα ή διεθνή.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» σελ 1η
Κλείνει η αυλαία του 9ου Φεστιβάλ Δράμας στα «Αστέρια»
-Με την απονομή βραβείων στις ταινίες
-Και ο «Μελισσοκόμος» του Αγγελόπουλου
Λήγει σήμερα με αναγνωρισμένη επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ Δράμας των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που συνδιοργανώθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο Δράμας για 9η συνεχή χρονιά. Προχθές προβλήθηκαν συνολικά 12 ταινίες μικρού μήκους και δυο μεγάλου μήκους «Σχετικά με τον Βασίλη» του Σταύρου Τσιώλη και η «Άλκηστη» του Τ. Λυκουρέση. Η συμμετοχή του κοινού στις προβολές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Επίσης έγινε συζήτηση μακράς διάρκειας με τους παρευρισκόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες των ταινιών μικρού μήκους. Προηγήθηκε εισήγηση του αρχισυντάκτη του κινηματογραφικού περιοδικού «ΟΘΟΝΗ» και μέλους της ΠΕΚΚ Αλέξανδρου Μουμπτζή.
Χθες έγινε επίσης ειδικό αφιέρωμα στον αξέχαστο ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο. Προβλήθηκαν δυο ταινίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο».
Επίσης έγινε ομιλία- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίμη Φωτόπουλου από τον θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα των ταινιών Αλέκο Σακελάριο.
Το πλούσιο πρόγραμμα της βραδιάς παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Σήμερα θα γίνει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος» και η απονομή των βραβείων. Όλα δείχνουν ότι το Φεστιβάλ της Δράμας θα επισημοποιηθεί κι ότι θα αποτελέσει θεσμό Εθνικό ή διεθνούς χαρακτήρα.

IMGP0803

Προκριματικός στίβος για τις ταινίες μικρού μήκους το Φεστιβάλ της Δράμας
Στην απονομή των βραβείων αναλώνει το ρεπορτάζ της η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» στις 10 Νοεμβρίου 1986. Ενώ ολοκληρώνει την αναφορά της εκτιμώντας ότι εντός των ημερών αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για το Φεστιβάλ της Δράμας που ενδέχεται από του χρόνου να λειτουργήσει ως ο προκριματικός στίβος και προθάλαμος για τις ταινίες μικρού μήκους, σε σχέση με την προβολή τους αργότερα, στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

 

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» 10 Νοεμβρίου 1986
Στη Δράμα δικαιώθηκαν οι παραγνωρισμένοι σκηνοθέτες
Απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και του κοινού για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στο 9ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής υπήρξε η ακόλουθη:
Έδωσε τα τρία χρυσά βραβεία στις ακόλουθες ταινίες:
-«Αξελερέ», του Γιώργου Μουζακίτη.
«Σχέδιο ντοκιμαντέρ», της Σούλας Δρακοπούλου.
«Χωρίς ταυτότητα», του Αλέξη Πιττίδη.
Η κριτική επιτροπή έδωσε τα ακόλουθα αργυρά βραβεία που ισοδυναμούν με τιμητικές διακρίσεις
«Μικρές παραλλάξεις», της Μάρθας Μακρή.
«Εύα», του Μάρκ και της Χαράν Γκαστίν
«Στην κόψη του ονείρου», του Χαράλαμπου Σπανού.
Σημειώνεται ότι το βραβείο στην ταινία «Αξελερέ» απενεμήθη παμψηφεί ενώ στα άλλα φίλμς με σχετική πλειοψηφία.
Η επιτροπή έδωσε βραβεία στις ταινίες «Πρόβα», «Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης», «Άλτερ έγκο», «Χρώμα καφέ».
Το βράδυ του Σαββάτου ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος έκανε μια πολύ εύστοχη εισήγηση σχετικά με τον αείμνηστο Μίμη Φωτόπουλο και το έργο του ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο».
Εντός των ημερών αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για το φεστιβάλ της Δράμας που ενδέχεται από του χρόνου να λειτουργήσει ως ο προκριματικός στίβος και προθάλαμος για τις ταινίες μικρού μήκους σε σχέση με την προβολή τους αργότερα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Α.Ν.Δ.

 

Το 10ο πια Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας θα είναι κρατικό

Στα βραβεία που απονεμήθηκαν στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους αναφέρεται και η εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» στις 10 Νοεμβρίου 1986, ενώ ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ της αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο Υπουργός Β. Ελλάδος Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Δράμας και συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ανέφερε ότι «το 10ο πια Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας θα είναι κρατικό».

 

10 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ»
Τα βραβεία του φεστιβάλ Δράμας
Με την προβολή της ταινίας «Ο Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, καθώς και με την διανομή των βραβείων έκλεισε χθες τις πύλες του το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Δράμας.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις ακόλουθες ταινίες μικρού μήκους:
-«Αξελερέ», του Γιώργου Μουζακίτη
-«Σχέδιο Ντκιμαντέρ», της Σούλας Δρακοπούλου
-Και «Χωρίς ταυτότητα» του Αλέξη Πιττίδη
Επίσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες:
-«Εύα» του Μάρκ και της Χαράν Γκαστίν
-«Μικρές παραλλάξεις» της Μάρθας Μακρή
-Και στην «Κόψη του Ονείρου», του Χαράλαμπου Σπανού.
Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι κριτικοί κινηματογράφου και θεωρητικοί της τέχνης: Αλέξης Δερμεντζόγλου και Ανδρέας Παγουλάτος, οι σκηνοθέτες Νίκος Κανάκης και Απόστολος Κρυωνάς, οι ηθοποιοί Σοφία Ρούμπου και Δημήτρης Χατούπης, καθώς και ο διευθυντής φωτογραφίας Κώστας Νάσκος.
Με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Αλέξης Δερμεντζόγλου, μας είπε:
«Το Φεστιβάλ φέτος κατοικήθηκε από αντιφατικές ταινίες. Σε μια γενικά μεγάλη μετριότητα είναι ενδεικτικό ότι ξεχώρισαν τουλάχιστον 8 σημαντικά φίλμς, με έξυπνες ιδέες, που είναι για μένα το κυριότερο και σωστό κινηματογραφικό βλέμμα».
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το κλείσιμο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Δράμας, ο υπουργός Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Παπαδόπουλος που παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη και συμμετείχε στις εκδηλώσεις έκανε τη δήλωση ότι το 10ο πια Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας θα είναι κρατικό.

10 11 1986

Τα «φάλτσα» της διοργάνωσης

Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, αλλάζοντας εντελώς ρότα η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο φύλλο της Τρίτης 11 Νοεμβρίου 1986 κάνει λόγο για «φάλτσα» της διοργάνωσης, για οριακά σημεία, αλλά και για το χειρότερο φεστιβάλ όλων των διοργανώσεων. Το τελευταίο μάλιστα εμφανίζεται να το εκφράζει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο Υπουργός Β. Ελλάδας να λαμβάνει το λόγο και να βάζει πολλά, αμφιλεγόμενα πράγματα στη θέση τους…

 

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Σε οριακό σημείο το φεστιβάλ Δράμας μετά 9 διοργανώσεις
-Οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους
Έπεσε την Κυριακή βράδυ η αυλαία του 9ου Φεστιβάλ Δράμας, συνδιοργάνωση από δυο χρόνια της Κινηματογραφικής Λέσχης και του Δήμου με αρκετά «φάλτσα» αλλά και ορισμένες ελπίδες για αναβάθμιση, αφού όπως διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, το φετινό φεστιβάλ, το χειρότερο όλων, έφθασε σε οριακό σημείο και κατά συνέπεια είτε θα αναβαθμιστεί πραγματικά, είτε θα εξαφανιστεί. Και βέβαια κοινή είναι η απαίτηση των Δραμινών αλλά και η ευχή για αναβάθμιση, η οποία ασφαλώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευχολόγια αλλά με πολύ και, κυρίως, σωστή δουλειά.
Η Κριτική Επιτροπή απένεμε τα εξής 3 ισότιμα χρυσά βραβεία στις ταινίες:
«Χωρίς ταυτότητα», σε σκηνοθεσία του Αλέξη Πιττίδη (4 ψήφοι υπέρ, 1 κατά και 2 λευκές)
«Σχέδιο ντοκιμαντέρ» σε σκηνοθεσία της Σούλας Δρακοπούλου (6 ψήφοι υπέρ, 1 κατά)
«Αξελερέ» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μουζακίτη (παμψηφεί)
Επίσης απένειμε τις ακόλουθες 3 ισότιμες διακρίσεις που ισοδυναμούν με 3 αργυρά βραβεία στις ταινίες:
«Εύα» σε σκηνοθεσία Μάρκ Γκαστίν και Χαράς Γκαστίν
«Στην κόψη του ονείρου» σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Σπανού
«Μικρές παραλλάξεις» σε σκηνοθεσία της Μάρθας Μακρή
Η κριτική Επιτροπή εκτός από τα κύρια βραβεία κάνει μνεία στις ακόλουθες ταινίες:
«Πρόβα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καρυπίδη
«35 51ο Βόρεια, 24 05ο ανατολικά το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης» σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταντινάκη
«Αλτερ έγκο» σε σκηνοθεσία του Στάθη Μαυρόπουλου
«Απαλή νύχτα» σε σκηνοθεσία της Δάφνης Ρόκου
«Χρώμα καφέ» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Αναστασίου
Το Σάββατο παραβρέθηκε ο Υπουργός Βόρειας Ελλάδας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για λίγο στην αίθουσα του κινηματογράφου, βάζοντας πολλά, αμφιλεγόμενα, πράγματα στη θέση τους, σε ότι φορά τις προοπτικές του φεστιβάλ.

IMGP0807

 

ΔΡΑΜΙΝΗ 11 11 1986 

Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ»

 

Κριτική για το 9ο Φεστιβάλ Δράμας
Στο φύλλο του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου 1986 της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» και στην 1η σελίδα, διαβάζουμε ένα δελτίο τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, το οποίο αμέσως μετά τη λήξη της 9ης διοργάνωσης συνεδρίασε για να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του 10ου Φεστιβάλ.
Αποφασίστηκε η προσέγγιση, μέσω του Δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη, του Υπουργείου Πολιτισμού για την επισημοποίηση του θεσμού και η κατάθεση πρότασης προς τις βαλκανικές χώρες, να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ με τις βραβευμένες ταινίες των χωρών τους.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Κριτική για το 9ο Φεστιβάλ Δράμας
Από την Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Φεστιβάλ Δράμας κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Δράμας κ. Σωκράτη Δημητριάδη και παρόντων των μελών κ.κ. Θωμά Γεωργοπούλου πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας 2) Σταυρακούδη Απόστ. 3) Καραγιώργη Αν. 4) Ματσίνη Γιάννη και Δ. Μανδάλα πραγματοποιήθηκε προχθές απόγευμα σύσκεψη στο γραφείο του κ. Δημάρχου με μοναδικό θέμα κρίσεις από το 9ο Φεστιβάλ Δράμας και προτάσεις για το 10ο Φεστιβάλ.
Από την σύσκεψη που συζητήθηκαν συγκεκριμένα και λεπτομερειακά όλα όσα συνέβησαν στο 9ο Φεστιβάλ, αλλά που δόθηκαν νέες προτάσεις για το 10 Φεστιβάλ, η Επιτροπή ξεχώρισε στο τέλος και υιοθέτησε τις παρακάτω απόψεις τις οποίες και θα φροντίσει να πραγματοποιηθούν, προς όφελος του θεσμού.
1)Με την προσέγγιση του κ. Δημάρχου Δράμας κ. Σωκράτη Δημητριάδη στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την επισημοποίηση από το κράτος του θεσμού και υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας του σκοπού αυτού, διότι έχουν ωριμάσει πλέον όλες οι συνθήκες για την ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ.
Διαπιστώθηκαν ασήμαντες οργανωτικές δυσκολίες του 9ου Φεστιβάλ και κατέληξαν ύστερα από δυο αλλεπάλληλες συσκέψεις του ΔΣ της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας να προταθεί ώστε το 10 Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας να γίνει εορταστικό κλείνοντας τα δέκα του χρόνια ζωής. Και να ζητηθεί η συμμετοχή και των Βαλκανικών χωρών στο Φεστιβάλ Δράμας με τις βραβευμένες ταινίες των χωρών τους.
Έτσι καταληκτικά η Οργανωτική Επιτροπή του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Δράμας με πρόεδρο της το Σωκράτη Δημητριάδη θέτει τα θεμέλια ενός ξεκινήματος για το 10ο Φεστιβάλ με υψηλούς στόχους που θα εκφράζουν τελικά ένα μεγάλο όραμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας και που είναι απαίτηση των Δραμινών
κριτικη

Σκέψεις και προτάσεις, για το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα 9 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αναφέροντας τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα, τότε σίγουρα θα επιλέγαμε το άρθρο του συμπολίτη δικηγόρου Κώστα Κυριαζή-Κηπουρού, ο οποίος με άριστα τεκμηριωμένο λόγο ανοίγει τον δρόμο για μια ουσιαστική αναβάθμιση του Φεστιβάλ, με την αλλαγή της φιλοσοφίας του και την εδραίωσή του στο κινηματογραφικό χώρο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Και πραγματικά τα χρόνια που ακολούθησαν και οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν, με σταθερά βήματα, δικαίωσαν τον κ. Κώστα Κυριαζή-Κηπουρό στο έπακρον.

 

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4η σελίδα
Σκέψεις και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης μας
Από τον Κώστα Κυριαζή-Κηπουρό
Α΄ Μέρος
Ένα ακόμη Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους το ένατο κατά σειρά αποτελεί πλέον παρελθόν. Την περασμένη Κυριακή έκλεισε την αυλαία του και μαζί μ’ αυτήν ένα σημαντικό κύκλο ζωής του, που το βρίσκει σε οριακή θέση, απόλυτα καθοριστική για την μελλοντική του ύπαρξη και ζωή.
Το σημαντικό στοιχείο του φετινού Φεστιβάλ ήταν η δραματική διαπίστωση της κριτικής του επιτροπής λίγο πριν την απονομή των βραβείων, ότι μετά από μια οκτάχρονη σταθερή ανοδική πορεία του, είναι εμφανής από φέτος μια διαδικασία «υποστροφής» μια «φθίνουσα πορεία» του, με στοιχεία «εκφυλισμού» του, που λογικά οδηγούν στην σταδιακή υποβάθμιση του κα στην μείωση της κατακτημένης εμβέλειάς του τόσο στον χώρο της Δράμας όσο και πανελλήνια.
Δυστυχώς η διαπίστωση αυτή δεν έγινε μόνο από την κριτική επιτροπή αλλά και από τον εκπρόσωπο της πολιτείας τον κ. Μάνο Ζαχαρία, αρμόδιο για θέματα κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού την Κυριακή κατά την τελετή λήξης γεγονός που σ’ ένα βαθμό προδικάζει την μελλοντική στάση της Πολιτείας απέναντι στο Φεστιβάλ της πόλης μας.
Και βέβαια η πιο πάνω διαπίστωση είναι κοινός τόπος για όλους όσους έχοντας μια σχετική εμπειρία από τα προηγούμενα φεστιβάλ, παρακολούθησαν το φετινό, κύρια χαρακτηριστικά του οποίους ήταν η μικρή σε σχέση με το παρελθόν προσέλευση κόσμου, η κακή ποιότητα των ταινιών μεγάλου μήκους, η υποβάθμιση των ταινιών μικρού μήκους και η οργανωτική του ανεπάρκεια.
Το τραγικό όμως σ’ αυτή την ιστορία δεν είναι οι πιο πάνω διαπιστώσεις, οι οποίες μπορούσαν και να μην είχαν γίνει φανερές, αλλά η εξοργιστική μακαριότητα των διοργανωτών του, οι οποίοι μ’ ένα απαράδεκτα αυτάρεσκο ύφος, κρίνουν με ανακοινώσεις στον τύπο, σαν «ανεπανάληπτη την επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ» και θεωρούν με αξιοθαύμαστη ομολογουμένως εθελοτυφλία ότι το «φετινό φεστιβάλ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία από κάθε άποψη».
Δεν είχα καμιά πρόθεση να ασχοληθώ και μάλιστα δημόσια με την διοργάνωση του φεστιβάλ παρ ότι αισθάνομαι δεμένος με το θεσμό και ποθώ ειλικρινά όπως κάθε Δραμινός, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία του. Θεωρώ όμως ότι η τακτική του στρουθοκαμηλισμού, της κενής θριαμβολογίας και της μόνιμης επανάπαυσης σε ψεύτικες δάφνες εγκυμονεί με βεβαιότητα πιο σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον του θεσμού και χρειάζεται ένα δυνατό ταρακούνημα, έτσι ώστε στην θέση της να μπει η αυτοκριτική, ο σκεπτικισμός, και ο σοβαρός προγραμματισμός.
Αρχικά θα διατυπώσω τις απόψεις μου για τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή την πορεία «υποστροφής», δηλαδή την πορεία προς τα πίσω και μετέπειτα τις προτάσεις που κατά την γνώμη μου, μπορούν να συντελέσουν στην αναστροφή της πορείας προς τα μπρός.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η άνδρωση του φεστιβάλ με την αυξημένη οικονομική ενίσχυση της πολιτείας και την συμμετοχή του Δήμου επέβαλαν σ’ αυτό την αναζήτηση και την κατάκτηση μιας «ταυτότητας» του, μέσα στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.
Βασικό στοιχείο αυτής της ταυτότητας δεν μπορούσε παρά να είναι το κύριο γνώρισμα του, που δικαιολογούσε και την παρουσία του, δηλαδή η παρουσίαση και προβολή με τον καλύτερο τρόπο των Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8, δεδομένης μάλιστα της ανυπαρξίας άλλου χώρου αυτόνομης προβολής τους σ’ όλη την Ελλάδα αφού όπως είναι γνωστό, συνθλίβονται και υποβαθμίζονται από τις μεγάλου μήκους ταινίες του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσ/νίκης.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η σύλληψη της ιδέας να γίνει η Δράμα χώρος διαγωνιστικής προβολής των ταινιών μικρού μήκους, μπορούσε εύκολα να ριζώσει και να αναπτυχθεί από την δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη που ήταν και ο φυσικότερος φορέας για την υλοποίηση.
Αλλά η εξασφάλιση της μονιμότητας του θεσμού και της καθιέρωσης της πόλης μας σαν μοναδικού χώρου προβολής των ταινιών μικρού μήκους, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, η οποία πέρα από την οικονομική και ηθική ενίσχυση θα πρέπει να αναγνωρίσει έμπρακτα την σημασία του θεσμού με την επίσης αναγνώριση του και την ένταξή του στα εθνικά φεστιβάλ της χώρας μας.
Η ανάγκη αυτή έγινε ορατή από το 6ο φεστιβάλ και από τότε δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες που θα τις υλοποιούσαν στα επόμενα χρόνια. Δόθηκε δηλαδή με κάθε τρόπο, μια σημαντική ώθηση και προβολή στις ταινίες μικρού μήκους και επιτεύχθηκε μια πρώτη επαφή με τους δημιουργούς τους, γεγονός απαραίτητα μαζί με την συναίνεση τους, για την μελλοντική εξέλιξη του φεστιβάλ στην πιο πάνω κατεύθυνση.
Συγχρόνως έγιναν και οι πρώτες επαφές με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας που όμως εξαρτούσαν και δικαιολογημένα την όποια απόφασή τους για το μέλλον του θεσμού από την σοβαρότητα της διοργάνωσης, την εξασφάλιση της συναίνεσης των δημιουργών και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να αρχίσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, που θα εξασφάλιζαν και την εθνικότητα του θεσμού και την ουσιαστική διαχείριση του από τους Δραμινούς.
Φαντάζομαι να θυμούνται όλοι ότι οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν ξεκάθαρα από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού πέρσι στην τελετή λήξης όταν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ελαφρά τη καρδία διαλαλούσαν ότι ήλθε η ώρα της «επισημοποίησης» του.
Αλλά το ίδιο έγινε και φέτος από τον Υπουργό Βόρειας Ελλάδας το περασμένο Σάββατο, ο οποίος όταν προκλήθηκε από τον κ. Δήμαρχο και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ για την «εδώ και τώρα» «επισημοποίησή» του, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, επισημαίνοντας ότι πολλά άλλα προαπαιτούνται για μια τέτοια απόφαση και ο νοών νοείτω.
Και ενώ οι πιο πάνω έγκυρες επισημάνσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει συνείδηση και πυξίδα σωστής πορείας για την οργανωτική επιτροπή, από την επόμενη μέρα του περσινού φεστιβάλ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου που χαράχτηκε, οι οργανωτές που αδράνησαν τελείως για ολόκληρο χρόνο και θυμήθηκαν ότι γίνεται φεστιβάλ λίγες μέρες πριν την έναρξή του.
Ερωτάται στ’ αλήθεια ο Δήμος Δράμας που φέρεται σαν ουσιαστικός συνδιοργανωτής του φεστιβάλ να μας πει πότε ασχολήθηκε σοβαρά και τι έκανε για την επιτυχία του στόχου της «επισημοποίησης» του.
Και βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία το λεχθέν από τον κ. Δήμαρχο ότι ανέλαβε δήθεν το Υπουργείο από μόνο του να έλθει σε επαφή με τους δημιουργούς ταινιών, μικρού μήκους γεγονός που δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, διότι δεν είναι δυνατόν να διατυμπανίζουμε από τη μια ότι το φεστιβάλ είναι του Δραμινού λαού και από την άλλη να αφήνουμε τις τύχες του σε κάποιους τρίτους.
Αλλά τι έκανε στ’ αλήθεια και η Κινηματογραφική Λέσχη, που είναι η άλλη συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 9ο φεστιβάλ αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης στην ΓΣ του Ιανουαρίου δεν συζητήθηκε καν, γιατί βλέπετε, πολλά από τα αξιότιμα μέλη της που προσήλθαν το μόνο ενδιαφέρον που είχαν ήταν να εκλέξουν τους «ημέτερους» και να αποχωρήσουν, αναβάλλοντας την συζήτηση και την λήψη αποφάσεων για το 9ο φεστιβάλ στο απώτερο μέλλον.
Και προκηρύχθηκε, με καθυστέρηση βέβαια μια έκτακτη ΓΣ αλλά τότε προτίμησαν το Μουντιάλ και παρουσιάστηκαν μόνο 2 από το ΔΣ και 4 μέλη.
Κι όμως πολλά μπορούσαν να γίνουν την χρονιά που μας πέρασε, που απαιτούσαν μόνο στοιχειώδη διάθεση, όπως σοβαρή ζύμωση από τους οργανωτές, αποφάσεις, έγγραφες προτάσεις, αυξημένη επιχορήγηση, άρτια διοργάνωση κλπ στα οποία θα αναφερθώ με λεπτομέρειες πιο κάτω τα οποία είναι βέβαιο ότι θα εξασφάλιζαν την έγκριση της πολιτείας στην υλοποίηση του στόχου που τέθηκε.

 

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»,
1η σελίδα με παραπομπή στην 4η
Β’ Μέρος
Εκτός όμως από κακό χειρισμό από πλευράς οργανωτών στο θέμα της επίσημης αναγνώρισης του φεστιβάλ της πόλης μας από την πολιτεία και της ένταξης του στα εθνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ δεν αντιμετωπίστηκαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ορισμένα βασικά άλλα θέματα που αποτελούν κομβικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η επιτυχία ή αποτυχία μιας παρόμοιας διοργάνωσης. Τα θέματα αυτά είναι:
Α)η σύνθεση της κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ Β) η ποιότητα των ταινιών του και κυρίως των ταινιών μεγάλου μήκους όπου υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Γ)η δημοσιότητα και προβολή του και Δ) η οργανωτική αρτιότητα και σοβαρότητα.
Α) ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Είναι σαφές ότι η ποιότητα της κριτικής Επιτροπής ανεβάζει το κύρος και την εμβέλεια ενός φεστιβάλ. Όταν το φεστιβάλ αυτό είναι κινηματογραφικό, όπως το δικό μας, είναι αυτονόητο ότι στην σύνθεσή της θα πρέπει να βρίσκονται άτομα καταξιωμένα και με γενική αναγνώριση στον κινηματογραφικό χώρο, έτσι ώστε η όποια κρίση τους να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και απήχηση. Δυστυχώς και η φετινή σύνθεση ήταν κατά την γνώμη μου αποτυχημένη. Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όμως αποτελούν διαρκείς επαναλήψεις, λες και στέρεψε ο χώρος από αξιόλογες προσωπικότητες, που σίγουρα με την παρουσία τους, θα συνέβαλαν στην αναβάθμισή του.
Β)Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Με βάση τον κανονισμό του φεστιβάλ δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής στις διαγωνιζόμενες ταινίες μικρού μήκους και επομένως καλώς προβάλλονται, όσες αποστέλλονται. Εξ άλλου είναι κοινή διαπίστωση ότι το επίπεδο των ταινιών μικρού μήκους κάθε χρόνο ανεβαίνει.
Υπάρχει όμως δυνατότητα και έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να προβάλλονται στο πληροφοριακό τμήμα του φεστιβάλ, ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες αυτές είναι εκείνες που κυρίως έλκουν τον κόσμο και δημιουργούν το απαραίτητο φεστιβαλικό κλίμα. Δυστυχώς φέτος η επιλογή αυτή ήταν, κατά κοινή ομολογία, αποτυχημένη πλην του «Μελισσοκόμου» παρότι υπήρχαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αξιόλογες ταινίες.
Γ)ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ
Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια προβλήθηκε τόσο λίγο και με τόσο κακό τρόπο το φεστιβάλ στην πόλη μας αλλά και πανελλήνια. Τόσο ο τοπικός τύπος όσο και ο πανελλήνιος ασχολήθηκε λιγότερο από κάθε άλλη φορά με το Φεστιβάλ και την προβολή του, γεγονός που χρεώνεται οπωσδήποτε στην οργανωτική Επιτροπή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κι αυτή η κακότεχνα τυπωμένη αφίσα του φεστιβάλ κυκλοφόρησε ελάχιστα και μάλιστα μόλις την παραμονή της έναρξης του.
Δ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στον κρίσιμο αυτό τομέα ήταν εμφανή τα σημάδια της τσαπατσουλιάς και την προχειρότητας από την αρχή μέχρι το τέλος του φεστιβάλ.
Παρά την μεγάλη χρηματική ενίσχυση η φτώχεια της διαμόρφωσης της αίθουσας προβολών και του χώρου έξω από αυτήν ήταν φανερή και πολύ κατώτερη από προηγούμενες εκδηλώσεις (αλήθεια τι έγιναν τόσες ειδικές κατασκευές που υπήρχαν από το 6ο φεστιβάλ;)
Η διαμόρφωση του χώρου των δημοσιογράφων απαράδεκτη. Η ενημέρωση για τις εκδηλώσεις ελλιπής και πλημμελής.
Το πρόγραμμα τυπωμένο με αφίσα του 5ου φεστιβάλ και χωρίς περιλήψεις και στοιχεία των ταινιών μεγάλου μήκους.
Αποκορύφωμα της οργανωτικής προχειρότητας αποτέλεσε η τελετή λήξης με την απονομή των βραβείων, ώστε λόγω των αδικαιολόγητων και ανεξήγητων χασμάτων αποχώρησε αγανακτισμένος ο περισσότερος κόσμος πριν την απονομή.
Και βέβαια αυτές ήταν μερικές από τις φανερές πλευρές της οργανωτικής προχειρότητας που μπορούσε να διαπιστώσει εύκολα ο κάθε τρίτος.
Δεν θάθελα να υιοθετήσω τις φήμες για οργανωτικό φιάσκο και στις αφανείς πλευρές του φεστιβάλ, όπως είναι η υποδοχή και η φιλοξενία των καλεσμένων κ.α.
Είναι φανερό ότι οι πιο πάνω διαπιστώσεις που γίνονται με πικρία, οδήγησαν με νομοτελειακό τρόπο στην αποτυχία του φετινού φεστιβάλ γεγονός που μεταφράστηκε κύρια εκτός από τα δυσμενή σχόλια και κρίσεις του κοινού, στην μικρότερη από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, προσέλευση κόσμου έτσι ώστε να έχουμε ένα «φεστιβάλ της Δράμας» ερήμην των Δραμινών.
Ευτυχώς ήλθαν οι τρεις προβολές του «Μελισσοκόμου» την τελευταία μέρα για να δούμε έστω και μια φορά γεμάτη την αίθουσα προβολών. Κι όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που λογικά θα έπρεπε να υπάρξει η μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης της συσσωρευμένης εμπειρίας του παρελθόντος και της κατακτημένης εμβέλειας κυρίως στο χώρο των Δραμινών.
Το πιο λυπηρό όμως σ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι αυτό που είναι «φαεινότερο του ηλίου» φαίνεται να μην έγινε αντιληπτό από τους οργανωτές οι οποίοι συνεχίζουν αυτοβαυκαλιζόμενοι να μιλούν για «εξαιρετική επιτυχία του φεστιβάλ από κάθε άποψη».

 

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»,
1η σελίδα με παραπομπή στην 4η

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Γ’ Μέρος
Τι πρέπει όμως να γίνει στο μέλλον ώστε το φεστιβάλ της πόλης μας να ξαναβρεί την ανοδική του πορεία και να κατακτήσει τους στόχους του;
Διότι καλή και εποικοδομητική είναι η κριτική όταν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις που ίσως συμβάλλουν στην υπέρβαση των σημερινών αδυναμία του.
Το πρώτο πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει είναι το ξεκαθάρισμα του επιδιωκόμενου σκοπού από τους οργανωτές του. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να πάρει θέση τόσο η ΚΛΔ όσο και ο Δήμος για την λεγόμενη «επισημοποίηση» του φεστιβάλ, λόγω της σοβαρότητας της επιλογής, που θα κρίνει και το μέλλον του.
Αυτό προϋποθέτει μια αποσαφήνιση του πιο πάνω όρου τόσο στα μέλη της ΚΛΔ σε μια ειδική ΓΣ τους, όσο και στους δημοτικούς συμβούλους σε ένα ειδικό Δημοτικό συμβούλιο. Τι θα γίνει δηλαδή το Φεστιβάλ ελεγχόμενο απόλυτα από το κράτος με οργανισμό, νομοθετικά κατοχυρωμένα με διορισμένο διευθυντή και οργανωτική επιτροπή όπως συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη ή θα είναι ημικρατικό με οργανωτική επιτροπή από φορείς της Δράμας;
Αυτό και άλλα πολλά θέματα θα πρέπει με ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής να γίνουν συνείδηση στους οργανωτικούς φορείς έτσι ώστε με δημοκρατικές διαδικασίες να παρθεί η καταρχήν απόφαση για το μέλλον του θεσμού. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική διότι είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ’ ιδία συζητήσεις παρουσιάζονται πολλά μέλη τόσο του ΔΣ της ΚΛΔ όσο και μέλη της οργανωτικής επιτροπής που είναι κατηγορηματικά αντίθετα με την προοπτική της «επισημοποίησης» παρά την κατά κόρο επανάληψη του αντιθέτου από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και τα γραπτά της κείμενα.
Η γνώμη μου είναι ότι η σοβαρή και η χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις αντιμετώπιση του θέματος, επιβάλλει στους οργανωτές να πορευτούν στο στόχο που χάραξαν, γιατί με δεδομένες τις κρατούσες συνθήκες στο χώρο, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και προοπτική για το φεστιβάλ της πόλης μας.
Αυτό όμως πρέπει να γίνει με ορισμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση κι αυτό αποτελεί πρόταση είναι η οργανωτική επιτροπή να ελέγχεται στην πλειοψηφία της από φορείς της Δράμας έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καπελώματος από το κράτος.
Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει μια επταμελής οργανωτική επιτροπή που θα αποτελείται από τρία μέλη της ΚΛΔ έναν εκπρόσωπο της πολιτείας, έναν εκπρόσωπο του Δήμου, έναν εκπρόσωπο της ΟΚΛΕ και έναν εκπρόσωπο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους.
Η οργανωτική επιτροπή να έχει την δυνατότητα εκλογής μιας τριμελούς γραμματείας (έμμισθης) που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση ολόκληρο το χρόνο και θα έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων της.
Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται τόσο ο έλεγχος του Φεστιβάλ από τους Δραμινούς όσο και η άρτια διοργάνωση του.
Πριν από όλα αυτά όμως θα πρέπει να προηγηθούν διαδικασίες, με πρωτοβουλία της τωρινής οργανωτικής επιτροπής που θα συμβάλλουν στην επιτυχία του πιο πάνω σκοπού. Σαν τέτοιες προτείνονται:
Η άμεση δημιουργία μετά την λήψη των σχετικών αποφάσεων από τους οργανωτικούς φορείς, μιας τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής, έναν εκπρόσωπο της πολιτείας και έναν εκπρόσωπο των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, προκειμένου να συζητήσει προτάσεις για το μελλοντικό θεσμικό πλαίσιο του φεστιβάλ και κυρίως να εξασφαλίσει την συναίνεση των δημιουργών στην καθιέρωση της Δράμας σαν μοναδικού διαγωνιστικού εθνικού χώρου φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Η διαδικασία αυτή επιβάλλεται να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής και την υποβολή συγκεκραμένων εγγράφων προτάσεων, έτσι ώστε η σοβαρότητα της προσπάθειας να δώσει ευκαιρία στην Πολιτεία να υλοποιήσει την επανειλημμένα εκφρασθείσα βούλησή της και να πιέσει σε κάθε κατεύθυνση ώστε να αρθούν οι τυχόν δυσκολίες που ενδεχόμενα θα παρουσιαστούν από πλευράς δημιουργών.
Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλιστούν τέτοιες δυνατότητες σοβαρής παρουσίας και προβολής στη Δράμα των ταινιών μικρού μήκους έτσι ώστε η πόλη μας να αποτελεί την βδομάδα του φεστιβάλ το επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος αλλά και διεθνώς.
Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η πολλαπλάσια οικονομική ενίσχυση που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τώρα.
Όσο αφορά την εκδήλωση αυτή καθ’ αυτή του φεστιβάλ και του χαρακτήρα του θα πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω που αποτελούν συγχρόνως και προτάσεις.

 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 1986, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ»,
1η σελίδα με παραπομπή στην 4η
Δ΄ Μέρος
Το φεστιβάλ Δράμας πρέπει να αποβάλλει τον ερμαφρόδιτο χαρακτήρα και την αντιφατικότητα που το χαρακτηρίζει από την δημιουργία του μέχρι σήμερα. Πρέπει δηλαδή να αποκτήσει ξεκάθαρη ταυτότητα και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη, έτσι όπως εξελίχτηκε από την προβολή προς το παρόν, των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους κάθε χρονιάς.
Δυστυχώς μέχρι τώρα σε αντίθεση με την διακηρυγμένη ονομασία του, έχει γίνει χώρος παρουσίας και προβολής ταινιών μεγάλου μήκους, που ουσιαστικά θάβουν στην κυριολεξία τις μικρού μήκους.
Το «θάψιμο» αυτό πέρα από τις εύλογες αιτίες του επιτείνεται και από την ίδια την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, διότι:
Α)οι ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται σε ακατάλληλες ώρες ενώ οι μεγάλου μήκους σε ώρες αιχμής.
Β)δεν καλλιεργήθηκε ποτέ το κατάλληλο κλίμα για την αξιόλογη προβολή τους
Γ)δεν δόθηκε η επαρκής δυνατότητα στους δημιουργούς τους να υπερασπιστούν τις ταινίες τους και να αναλύσουν τους προβληματισμούς τους. Είναι χαρακτηριστικό το «κόμπλεξ» που διακατέχει την οργανωτική επιτροπή να μην συζητούνται οι ταινίες αυτές μετά την προβολή τους, από φόβο δήθεν επηρεασμού του κοινού, την στιγμή που αυτό γίνεται σ’ όλα σχεδόν τα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μια κάποια σωστή προσπάθεια που άρχισε πέρσι προς αυτή την κατεύθυνση και διατυμπανίστηκε, εγκαταλείφτηκε φέτος ανεξήγητα και παραχώρησε τη θέση της σε μια μόνο γενικόλογη συζήτηση γι’ αυτές τις ταινίες.
Θα πρέπει νομίζω να γίνει συνείδηση στους οργανωτές, ότι από την στιγμή που διοργανώνεται φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι προσπάθειες για την πιο αποτελεσματική προβολή τους. Αλλιώς ας καταργηθεί το φεστιβάλ και ας παραχωρήσει την θέση του σε μια «εβδομάδα» ελληνικού κινηματογράφου»
Προς την παραπάνω κατεύθυνση, δηλαδή της ουσιαστικής προβολής των ταινιών μικρού μήκους, έχω την γνώμη ότι πρέπει να συζητηθούν τουλάχιστον οι ακόλουθες προτάσεις.
Α)θα πρέπει οι ταινίες μικρού μήκους να προβάλλονται σε πιο κατάλληλες ώρες.
Β)Θα πρέπει να προβάλλονται μαζί μ’ αυτές και στην θέση των ταινιών μεγάλου μήκους οι βραβευμένες από προηγούμενες χρονιές ταινίες.
Συγχρόνως θα πρέπει να προβάλλονται ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού μήκους που έγιναν κατά καιρούς από μεγάλους σκηνοθέτες και έτυχαν ευνοϊκής αντιμετώπισης και να καλούνται οι δημιουργοί τους για να τις παρουσιάσουν.
Γ)θα πρέπει να προσκαλούνται στη Δράμα όλοι οι διαγωνιζόμενοι σκηνοθέτες για ολόκληρη την εβδομάδα και να γίνονται καθημερινά συζητήσεις για τις ταινίες που προβλήθηκαν με τους δημιουργούς τους και το κοινό.
Δ)Θα πρέπει στην κριτική Επιτροπή να συμμετέχουν σκηνοθέτες που καθιερώθηκαν με ταινίες μικρού μήκους, οι δε υπόλοιποι να έχουν κάποια προσφορά στον χώρο αυτό.
Ε)θα πρέπει συγχρόνως με τις προβολές και τις συζητήσεις να διοργανώνονται ολόκληρη την εβδομάδα παράλληλες εκδηλώσεις με θέματα συναφή με τις ταινίες μικρού μήκους, την φιλοσοφία τους και τις αναζητήσεις τους.
Ζ)Θα πρέπει ακόμη να καθιερωθούν σημαντικά χρηματικά βραβεία για τις βραβευμένες ταινίες και να δίνεται η δυνατότητα για την εμπορική διακίνηση στις αίθουσες προβολών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Θα μπορούσαν να γίνουν πολλές ακόμη προτάσεις και από πολλούς, πάντα στην προοπτική της καλύτερης προβολής ταινιών μικρού μήκους. Η πρόταση που έγινε από την Κριτική Επιτροπή κατά την λήξη του φεστιβάλ να μεταφερθεί ο χρόνος διεξαγωγής πριν από αυτό της Θεσσαλονίκης θα ήταν ολοκληρωμένη και θα είχε νόημα μόνο αν προτεινόταν το φεστιβάλ της Δράμας μα ανακηρυχθεί σαν ο μοναδικός εθνικός διαγωνιστικός χώρος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους έτσι ώστε οι ταινίες αυτές να προβάλλονται στο πληροφοριακό και όχι στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Θεσ/νικης.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ακόμη μια φορά ότι στη Δράμα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός μόνιμου και μοναδικού εθνικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις και οι βάσιμες ελπίδες να εξελιχθεί στο μέλλον σε βαλκανικό έτσι ώστε να γίνει η πόλη μας πόλος έλξης κινηματογραφόφιλων και στίβος κινηματογραφικής δημιουργίας και όμιλος σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και δουλειά, αγκαλιασμένη από όλους τους Δραμινούς που αγάπησαν τον θεσμό και μπορούν να προσφέρουν στην αναζωογόνησή του.
Ελπίζω και εύχομαι το κλείσιμο της αυλαίας του 9ο φεστιβάλ να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας στους στόχους που χαράχτηκαν
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΥΡΙΑΖΗΣ-ΚΗΠΟΥΡΟΣ

 

Βραβεία 9ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1986

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τα εξής τρία ισότιμα χρυσά βραβεία:
«Αξελερέ», του Γιώργου Μουζακίτη
«Σχέδιο ντοκιμαντέρ», της Σούλας Δρακοπούλου
«Χωρίς ταυτότητα», του Αλέξη Πιττίδη

Επίσης, απένειμε τις ακόλουθες τρεις ισότιμες διακρίσεις που ισοδυναμούν με τρία αργυρά βραβεία στις ταινίες:
«Εύα», σε σκηνοθεσία Μάρκ Γκαστίν και Χαράς Γκαστίν.
«Στην κόψη του ονείρου», σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Σπανού.
«Μικρές παραλλάξεις», σε σκηνοθεσία της Μάρθας Μακρή.

Η κριτική Επιτροπή εκτός από τα κύρια βραβεία κάνει μνεία στις ακόλουθες ταινίες:
«Πρόβα», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καρυπίδη
«35 51ο Βόρεια, 24 05ο ανατολικά το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης», σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταντινάκη
«Αλτερ έγκο», σε σκηνοθεσία του Στάθη Μαυρόπουλου
«Απαλή νύχτα», σε σκηνοθεσία της Δάφνης Ρόκου
«Χρώμα καφέ», σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Αναστασίου

 

Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.shortfilm.gr, αλλά και τις αναφορές των εφημερίδων στις προβολές των ταινιών, οι ταινίες που προβλήθηκαν στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, είναι οι εξής:
«ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ»

«MOTEL ΑΡΙΩΝ - ΜΟΤΕΛ ΑΡΙΩΝ»

«NO PROBLEM»

«ΑΔΑΜ»

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»

«ΒΡΕ ΈΛΛΗ»

«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ»

«ΕΙΡΗΝΗ»

«ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ»

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ»

«ΘΗΤΕΙΑ»

«ΜΑΡΛΕΝ»

«Ο ΡΟΛΟΣ»

«ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΓΑΜΟΥ»

«ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ»

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΞΟΑΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ Σ»

«ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΗ»

«ΑΞΕΛΕΡΕ», του Γιώργου Μουζακίτη
«ALTER EGO», του Στάθη Μαυρόπουλου «ΑΠΑΛΗ ΝΥΧΤΑ», της Δάφνης Ρόκου
«ΑΦΙΣΑ», του Πάτροκλου Στελάκη
«TLAMIRA», του Μέμου Γιαννούλη
«ΕΥΑ», του Μάρκ και της Χαράν Γκαστίν
«ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ», της Μάρθας Μακρή
«ΠΡΟΒΑ», του Γιάννη Καρυπίδη
«ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ», του Χαράλαμπος Σπανός.
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ», του Σπύρου Δομαζάκη «ΣΧΕΔΙΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ», της Σούλας Δρακοπούλου
«ΧΡΩΜΑ ΚΑΦΕ», του Μιχάλη Αναστασίου
«ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ», του Αντώνης Μπάκαλος
«ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», του Αλέξης Πιττίδης «ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ», της Σιβύλλα Κατσουρίδη «ΧΩΡΙΣΜΟΣ», της Κανέλας Κολιοπούλου
«ΓΥΝΑΙΚΑ», του Τραβερσό
«ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΝΕ ΟΙΔΙΠΟΔΑ», του Ανδρέα Ταρνανάς
«ΤΙΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΕΜΑΤΑ», του Τάσου Κολιόπουλου
«ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΥΧΑΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ», του Νότη Νικολαϊδη
«ΖΕΥΣ-ΆΡΗΣ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ», της Ευαγγελίας Παπαγιαννίδου
«ΠΑΘΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ», της Ρούλας Ελευθερίου «ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ», του Κώστα Καμπάκα.
«35Ο50΄ ΒΟΡΕΙΑ - 24Ο05΄ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. ΓΑΥΔΟΣ, ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», του Κώστα Νταντινάκη
«ALTAMIRA», του Μέμου Γιαννούλη
«Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» «Η ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ», του Γιάννη Γουριώτη
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ», της Αλίκης Θρουμουλοπούλου

(Για ορισμένες ταινίες δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους δημιουργούς τους)

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr