Sunday, 21 January 2018 20:32

1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 16-20 Σεπτεμβρίου 1987

Written by

 

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση "Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους" Δράμας 2017

---------------------------------------------------------------------------

1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
16-20 Σεπτεμβρίου 1987

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής. Ένας πραγματικά δύσβατος δρόμος για τους πρωτοπόρους και οραματιστές μιας διοργάνωσης, που ξεκίνησε από την ανάγκη κάποιων εραστών της 7ης τέχνης, για προβολές επιλεγμένων ταινιών. Δέκα χρόνια μετά, κατάφερε να γίνει ένας επίσημος θεσμός, πολλά υποσχόμενος για τα επόμενα χρόνια.
Οι προσπάθειες για επισημοποίηση του Φεστιβάλ, επιτέλους καρποφόρησαν. Το 10ο Φεστιβάλ, που περνά πλέον κάτω από την «ομπρέλα» του Δήμου Δράμας με αρωγό το Υπουργείο Πολιτισμού, αποκτά άλλη οντότητα. Μετονομάζεται σε 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και ανοίγει τα πανιά του.

Το Δ.Σ. της Λέσχης, μετά τις εξελίξεις που αφορούν την επισημοποίησή του, συγκαλεί εκ νέου Γενική Συνέλευση για τις 21-1-1987 και σε περίπτωση μη απαρτίας επαναληπτική για τις 28-1-1987. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, καταγράφεται η αμέλεια και η αδιαφορία των μελών της Λέσχης, για το μέλλον του Φεστιβάλ.
Το Δ.Σ. της Λέσχης καταγράφει στα πρακτικά του, τον αναλυτικό πίνακα εσόδων και εξόδων του 9ου Φεστιβάλ, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει αποθεματικό ύψους 135.467 δραχμές.

IMGP0039

IMGP0040

Παρόλα αυτά, τα ενδογενή προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Η ταμίας του Δ.Σ. Ξένια Κακουλίδου στις 6-1-1987 καταθέτει την παραίτηση της και τη θέση της αναπληρώνει η Ελένη Μανδάλα.

 

Στις 26-2-1987 το Δ.Σ. της Λέσχης αποφασίζει, λόγω μη απάντησης του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του, Θωμά Γεωργόπουλο, για περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την διαδικασία επισημοποίησης του Φεστιβάλ.
Στις 19-3-1987 ο Θωμάς Γεωργόπουλος ενημερώνει το σώμα για τις επαφές που είχε με τον Σύμβουλο του Υπουργείου Πολιτισμού Μάνο Ζαχαρία, ο οποίος και του διαβεβαίωσε ότι το Φεστιβάλ θα μονιμοποιηθεί και θα γίνεται στη Δράμα, κατόπιν απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρης. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 22 Μαρτίου.

 

19 3 1987

Ενόψει της συζήτησης αυτής, το Δ.Σ. της Λέσχης αποστέλλει προς τον Μάνο Ζαχαρία, στις 27-3-1987, τις προτάσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης.

 

 ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ 27 3 1987

 

Στις 5-5-1987 το Δ.Σ. της Λέσχης λαμβάνει απόφαση όπως, στη επικείμενη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για την επισημοποίηση του Φεστιβάλ, παραστούν από κοινού ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης και ο Δήμαρχος Δράμας.
Οι θέσεις του Δ.Σ. επί του θέματος είναι οι εξής:
1.Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ να έχει έδρα τη Δράμα.
2.Σε περίπτωση που θα υπάρχει Γραμματεία του Φεστιβάλ να είναι ανεξάρτητη και να μην υπάγεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
3.Αν υπάρχει Διευθυντής να είναι από τη Δράμα.
4.Να διευκρινιστεί ο ρόλος της Γραμματείας. Αν δηλαδή διορίζεται από το κράτος ή από την Οργανωτική Επιτροπή.
5.Να μην υπάρχει Προκριματική Επιτροπή για τις προβαλλόμενες ταινίες Μικρού Μήκους.

 

5 5 1987 α

5 5 1987 β

Την 1η Ιουνίου 1987 ο πρόεδρος της Κ.Λ.Δ. μεταφέρει στο σώμα τις προτάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα Κινηματογράφου, ο οποίος δηλώνει ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα και προτείνει όπως:
1.Η Οργανωτική Επιτροπή να αποτελείται από τους: Δήμαρχο Δράμας, εκπρόσωπο της Κ.Λ.Δ., εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, από εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και από εκπρόσωπο της ΕΤΕΚΤ.
2.Ο Διευθυντής του φεστιβάλ θα είναι από τη Δράμα και να αποφασίζει γι’ αυτόν, ο Δήμος Δράμας και η Κινηματογραφική Λέσχη.
3.Αποφασίστηκε όπως υπάρξει Προκριματική Επιτροπή του Φεστιβάλ, παρόλο που ο πρόεδρος της Λέσχης και ο Δήμαρχος Δράμας εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη της.

Μετά τις παραπάνω αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, το Δ.Σ. της Λέσχης πρότεινε όπως, Διευθυντής του Φεστιβάλ γίνει, ή ο Θωμάς Γεωργόπουλος ή ο Αλέκος Δερμεντζόγλου.
Άλλος αέρας πνέει πλέον για την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας μετά την επισημοποίηση του Φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενοικιάστηκαν γραφεία που επιπλώθηκαν με τη βοήθεια του Δημάρχου Δράμας. Τοποθετήθηκε τηλέτυπος και οκτώ τηλεφωνικές γραμμές.
Την 1η Δεκεμβρίου 1987 ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Θωμάς Γεωργόπουλος και ο Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης μεταβαίνουν στην Αθήνα όπου συναντούν την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, η στάση της οποίας είναι θετική στο να γίνει Οργανισμός το Φεστιβάλ και μάλιστα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο της καθόδου τους στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κ.Λ.Δ. και ο Δήμαρχος Δράμας, πέραν των επαφών που είχαν με το Υπουργείο Πολιτισμού, συναντήθηκαν και με τον Διευθυντή της ΕΡΤ1 κ. Συφουνάκη, ο οποίος τους είπε ότι θα χρηματοδοτήσει το 1ο Φεστιβάλ με 1.000.000 δραχμές, ενώ η ΕΡΤ1 θα αγοράσει για λογαριασμό της τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ.
Επίσης. το Νομαρχιακό Ταμείο Δράμας στις 14-1-1987 χρηματοδοτεί τη Λέσχη για τις εκδηλώσεις της, με το ποσό των 160.000 δραχμών και με άλλες 100.000 δραχμές στις 5-8-1987. Το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας στις 9-9-1987 ενισχύει την Κ.Λ.Δ. με το ποσό των 500.000 δραχμών για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

 

NOMARXIA 1

NOMARXIA 2

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις για τη έδρα του Φεστιβάλ στη Δράμα. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δημογεροντάκης, με έκθεση του ζητά όπως η Κ.Λ.Δ. εξαιρεθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, και ο Δήμος Δράμας να είναι μόνο τιμητικά σ’ αυτήν.
Κατηγόρησε ευθέως τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Αλέξη Δερμεντζόγλου, αλλά και τον πρόεδρο της Κ.Λ.Δ., Θωμάς Γεωργόπουλο, ότι δεν εργάστηκαν για την Οργάνωση του Φεστιβάλ, προβάλλοντας μη ευσταθεί επιχειρήματα.
Τη στάση του Δημήτρη Δημογεροντάκη, απέδωσε ο πρόεδρος της Λέσχης στο γεγονός ότι ήθελε να αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ.

 

Τι έγραψε ο Τύπος

Σουηδικό ενδιαφέρον
Την πρώτη αναφορά για την διοργάνωση του 1ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, τη συναντάμε στο φύλλο της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 1987, στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 3η σελίδα, όπου πληροφορούμαστε ότι εκπρόσωποι της Σουηδικής τηλεόρασης θα επισκεφτούν τη Δράμα την περίοδο του Φεστιβάλ για να δουν, να αξιολογήσουν και να αγοράσουν ταινίες που θα τους αρέσουν.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 1987, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 3η σελίδα
Η Σουηδική τηλεόραση στο φεστιβάλ ταινιών στη Δράμα
Εκπρόσωποι της Σουηδικής τηλεόρασης θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που ξεκινά την άλλη εβδομάδα στη Δράμα.
Απ’ ότι έγινε γνωστό, οι Σουηδοί θα παρακολουθήσουν τις ταινίες με κύριο στόχο ν’ αγοράσουν για την τηλεόρασή τους σε περίπτωση που κρίνουν κάποια ή κάποιες κατάλληλες.
Την αποστολή των Σουηδών ηγείται κάποιος Έλληνας ονόματι Γιώργος Μάτζαρης. Εν τω μεταξύ τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από την Κιν/κη Λέσχη, οι προετοιμασίες του πρώτου επίσημου φεστιβάλ συνεχίζεται και στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα της όλης οργάνωσης.

 

Η σπουδαιότερη πολιτιστική εκδήλωση της χρονιάς

Στο φύλλο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 1987 στην 1η σελίδα γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρων που δόθηκε από τους φορείς για την επιτυχή εξέλιξη του θεσμού που «επισημοποιήθηκε». Ωστόσο, ο κίνδυνος για αφαίρεση της διοργάνωσης από τη Δράμα είναι ορατός, γι’ αυτό και γίνεται ιδιαίτερη μνεία, για το πώς θα πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός από τον κίνδυνο αυτό.

 

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 1987, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Η σπουδαιότερη πολιτιστική εκδήλωση της χρονιάς

Η ΔΡΑΜΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ 1Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Σκηνοθέτες από ξένες χώρες στην πόλη μας
Η Δράμα θα ζει αυτή την εβδομάδα στη δόξα του Κινηματογράφου.

Θα έχει την ευκαιρία αλλά και την τιμή να φιλοξενήσει με επίσημο πλέον χαρακτήρα το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που σήμερα γίνεται πραγματικότητα μετά από κόπους και θυσίες μιας δεκαετίας περίπου.
Γιατί τόσα χρόνια πέρασαν όταν πέντε-δέκα Δραμινοί που ήταν και κύριος μοχλός της νεοϊδρυθείσης τότε Κινηματογραφικής Λέσχης τόλμησαν να ξεκίνησαν, έστω ερασιτεχνικά, την προσπάθεια αυτή.
Και βέβαια έβρισκαν πάντοτε συμπαραστάτες τον δήμο αλλά και το κοινό της πόλης μας που χωρίς αμφιβολία και δισταγμό αγκάλιασαν και συμπαραστάθηκαν την προσπάθεια αυτή.
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κριτικοί κινηματογράφου, δημοσιογράφοι και τηλεόραση θα στρέψουν αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον τους στη Δράμα μια και σ’ αυτόν τον τόπο η έβδομη τέχνη της χώρας μας θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά.
Φέτος όμως, η εκδήλωση αυτή για πρώτη φορά, προσελκύει και το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να πούμε.
Σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους από την Αμερική, την Ρωσία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, τη Τσεχοσλοβακία και την Βουλγαρία θα είναι στη Δράμα για να παρακολουθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Γι’ αυτό και πολύ σωστά στη προχθεσινή σύσκεψη όλων των τοπικών παραγόντων, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Δημητριάδης κάλεσε τον Δραμινό Λαό διαμέσου των φορέων του, αν δραστηριοποιηθεί και να στηρίξει αυτόν τον θεσμό.
Γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αυτή την εβδομάδα η Δράμα θα δώσει εξατάσεις.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Στην σύσκεψη που έγινε στη Δημαρχεία παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης κ. Θωμάς Γεωργόπουλος, οι Πρόεδροι των ΕΒΕ κ.κ. Εξάρχου και Σημιτλιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-Βιοτεχνών κ. Κων. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του διδασκαλικού και ιατρικού κόσμου, εκπρόσωποι Τραπεζών και άλλων φορέων.
Στόχος της σύσκεψης αυτής ήταν η ενημέρωση τους από πλευράς του κ. Δημάρχου αλλά και η συμμετοχή τους καθ’ οιανδήποτε τρόπο ώστε το πρώτο επίσημο φεστιβάλ να θεωρηθεί πετυχημένο.
Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ενημερώνοντας τους παρισταμένους ο κ. Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Το Φεστιβάλ είναι γεγονός για τη Δράμα και ίσως η πιο σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση της χρονιάς. Η προσπάθεια αυτή, ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και πρόσφατα η Κινηματογραφική Λέσχη γιόρτασε αυτό το γεγονός.
Στην πορεία της αυτή αντιμετωπίσθηκαν πολλές δυσκολίες μια και δεν υπήρχε η οικονομική ευχέρεια. Σήμερα όμως, η Πολιτεία έρχεται να αναγνωρίσει τους κόπους αυτούς όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά».
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ
Από τις 37 ταινίες που κατατέθηκαν για να διαγωνιστούν, έχουν προκριθεί οι 26. Πέρα απ’ αυτό όμως θα υπάρχει ανοιχτή οθόνη στην οποία θα προβληθούν και οι 37 ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τις δει όλες αλλά και για να κάνει την δική του επιλογή μια και θα κληθεί να βραβεύσει την δική του ταινία.
Οι ταινίες που θα βραβευτούν, θα προβληθούν και στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
«Μερικοί σκηνοθέτες-ευτυχώς πολύ λίγοι» συνέχισε ο κ. δήμαρχος, «αντέδρασαν στην απόφαση της Πολιτείας να γίνει το Φεστιβάλ στη Δράμα και απειλούν με αντιφεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν είναι ότι το κοινό της Δράμας είναι περιορισμένο ότι η Θεσσαλονίκη τους προσφέρει μεγαλύτερα μέσα προβολής των ταινιών τους, καλύτερες αίθουσες Κινηματογράφων κλπ
Τις αμφιβολίες τους αυτές θα τις εξαλείψει το κοινό της πόλης μας με την παρουσία του όλες τις μέρες των προβολών.
Η Δράμα είναι αποφασισμένη να αγκαλιάσει όλους τους δημιουργούς της τέχνης του Κινηματογράφου ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους»
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο προϋπολογισμός της εκδήλωσης φθάνει στα 12 εκατομμύρια. Ήδη από πλευράς Πολιτείας έχει εγκριθεί πίστωση 8 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχύσει την προσπάθεια με το ποσό των 150-250 χιλιάδων δραχμών. Εξάλλου, η SOFTEX διέθεσε 500 χιλιάδες δραχμές αλλά και υλικό, ενώ αναμένεται η ανάλογη οικονομική βοήθεια και από άλλες Τράπεζες της πόλης μας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για την ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά και του κοινού θα υπάρχει ειδικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο ήδη έχει επανδρωθεί και διαθέτει τέλεξ, τηλέφωνο κλπ
ΟΙ ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τελειώνοντας την ενημέρωση ο κ. Δήμαρχος, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, διαβεβαίωσαν ότι όλος ο Δραμινός Λαός θα αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και πρότειναν:
-Την καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης δια του τοπικού και Πανελλήνιου Τύπου
-την διάθεση εισιτηρίων στους χώρους που εκπροσωπούν
-την άψογη φιλοξενία των Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών- δημοσιογράφων κλπ

 

Μήνυμα ενότητας, αλλά και επισήμανση αδυναμιών

Ακολουθούν δυο δημοσιεύσεις της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 17 και 22 Σεπτεμβρίου 1987, στην στήλη της εφημερίδας με τίτλο: «ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΣΧΟΛΙΑ» ο συντάκτης τους με το δικό του ύφος γραφής, προσπαθεί να επισημάνει τις αδυναμίες, αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας, για το κοινό συμφέρον.

1ο δημοσίευμα

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 1987, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΣΧΟΛΙΑ
Φεστιβάλ Δράμας
Με ανυπομονησία και ενδιαφέρον αναμενόταν χθες στη Δράμα η «αυλαία» του φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο από φέτος προσδιορίζεται ως επίσημο από την άποψη ότι το κράτος (Υπουργείο Πολιτισμού) δεσμεύεται για την αποκλειστική αναγνώρισή του και τη θεσμική του προστασία. Πρόκειται για μια εκδήλωση πάρα πολύ σημαντική τόσο για τον κινηματογραφικό χώρο όσο και για τη Δράμα. Για τον κινηματογράφο έχει τη σημασία της δημόσιας προβολής και του διαγωνισμού των ταινιών μικρού μήκους μ’ άλλα λόγια της δημόσιας δοκιμασίας και του συναγωνισμού των συντελεστών των ταινιών μικρού μήκους που αποτελούν ασφαλές πρόκριμα για τις ταινίες μεγάλου μήκους δηλαδή για το προϊόν αιχμής της κινηματογραφικής τέχνης. Για τη Δράμα το φεστιβάλ έχει τη σημασία ευρύτερης προβολής της πόλης και των ενδιαφερόντων της και του εμπλουτισμού της πολιτιστικής κοινωνικής και οικονομικής της ζωής.
Η «Ιστορία» του φεστιβάλ Δράμας είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Στην αρχή αποτέλεσε μόνιμη εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχη Δράμας, σαν αλματώδη και ασφαλώς τολμηρή εξέλιξη της «Εβδομάδας Ελληνικού κινηματογράφου» που είχε διοργανώσει και πάλι η Λέσχη τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, πριν περίπου 9 χρόνια. Η ίδια η ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης αποτέλεσε προϊόν έντονων πολιτιστικών και κοινωνικών αναζητήσεων κινηματογραφόφιλων της Δράμας, σαν ξέσπασμα που ακολούθησε τον κοινωνικοπολιτικό «στραγγαλισμό» της περιόδου της «επταετίας». Τις περιόδου διεξαγωγής του φεστιβάλ η Δράμα αποκτούσε κάποια κίνηση, ενώ η συνύπαρξη εδώ ανθρώπων του κινηματογράφου με προωθημένες, ανεξάρτητα ποιότητας, αντιλήψεις για τον κινηματογράφο, δημιουργούσε ένα ύψιστο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.
Από φέτος, το φεστιβάλ θα τελείται ως επίσημο, από την άποψη που αναφέρθηκε. Η «επισημοποίηση» βέβαια δεν καθιερώθηκε αυτόματα. Αλλά σαν αποτέλεσμα «ζυμώσεων» μεταξύ Δήμου, Λέσχης, Υπουργείου Πολιτισμού και ανθρώπων του κινηματογράφου. Η διεκδίκηση της «επισημοποιημένης» μορφής πέρασε μέσα από «συμπληγάδες» αντιδράσεων και απειλών «σαμποταρίσματος» από διαφωνούντες με τον καθορισμό της Δράμας μόνιμο τόπο τέλεσης της εκδήλωσης. Τελικά χάρη στην επιμονή του Δήμου και της Λέσχης αλλά και χάρη στην αποφασιστικότητα της γνωμοδοτικής επιτροπής του Υπουργείου και των αρμοδίων κινηματογραφίας, η επιλογή της Δράμας κατέστη τελεσίδικη.
Τώρα, στο χέρι των Δραμινών είναι να μείνει το φεστιβάλ στη Δράμα και κυρίως να «ευδοκιμήσει». Διαφορετικά είτε θα «μεταφερθεί» αλλού σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή και θα χαθεί για την πόλη είτε θα εκφυλισθεί και θα «σβήσει». Από την πλευρά μας, πέρα από την ευνόητη ευχή για καλή επιτυχία, θεωρούμε χρησιμότερο να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε την εμπειρία του παρελθόντος. Αρκετές πόλεις στο παρελθόν επιχείρησαν τέτοιες κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Και όλες απέτυχαν επειδή η υπόθεση πέρασε σε χέρια άσχετων με το αντικείμενο (φορείς, παραφορείς, υποφορείς κ.α) δηλαδή ασχέτων με την ιδιόμορφη ιδιοσυγκρασία, την ψυχοσύνθεση και τις προωθημένες αντιλήψεις, αναζητήσεις και επιδιώξεις των ανθρώπων της 7ης Τέχνης, με τους ειδικούς των κινηματογραφικών πραγμάτων να έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο.

 

2ο δημοσίευμα

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 1987, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΣΧΟΛΙΑ
Αυλαία φεστιβάλ
Την Κυριακή βράδυ έπεσε η αυλαία του 1ου «επισημοποιημένου» φεστιβάλ Δράμας κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους. Όπως γράψαμε και την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, με τον «επισημοποίηση» νοείται η κρατική αναγνώριση και θεσμική προστασία της εκδήλωσης, στοιχεία που δεσμεύουν το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού για την οικονομική του στήριξη, πράγμα που άλλωστε έγινε.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν εννέα διοργανώσεις του ίδιου φεστιβάλ Δράμας, ένα μέρος των οποίων με διοργάνωση του Δήμου (επίσης, πέρα από την αυτοχρηματοδότηση, οικονομική ενίσχυση και από άλλους τοπικούς φορείς) και ένα μέρος, ειδικότερα οι τελευταίες διοργανώσεις, με συνδιοργανωτές την Κινηματογραφική Λέσχη και το Δήμο. Από φέτος εφ’ όσον υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση από το κράτος εύλογα υπάρχει συμμετοχή στην οργάνωση και του Δημοσίου με διορισμό εκπροσώπων του στα όργανα του φεστιβάλ, τα οποία έτσι εξελίσσονται από οργανωτικά σε διοικητικά. Με καθήκοντα μεταξύ άλλων, τις εκάστοτε οργανωτικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται ότι η «επισημοποίηση» του φεστιβάλ δεν προέκυψε αυτόματα. Αποτέλεσε προϊόν αφ’ ενός μεν της «ωρίμανσης» του θεσμού αυτού της Λέσχης, με όλες τις ευχάριστες και δυσάρεστες εξελίξεις αφ’ ετέρου δε της επίμονης και ανυποχώρητης διεκδίκησης του Δήμου και της Λέσχης, μέσα από τις «συμπληγάδες» αντιδράσεων ορισμένων ανθρώπων «κλειδί» στην επιθυμητή για τη Δράμα κατάληξη αποτέλεσε η αποφασιστική στάση του Υπουργείου Πολιτισμού (Υπουργού, Γνωμοδοτικής Επιτροπής και υπευθύνων κινηματογραφίας) το οποίο δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς (οργάνωση αντιφεστιβάλ) και άλλες αρνητικές πιέσεις.
Όπως γράψαμε προ ημερών, είναι τώρα στο χέρι των Δραμινών (κοινού και τοπικών φορέων) να μείνει οριστικά το φεστιβάλ στην πόλη μας, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», αλλά σαφώς ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Γιατί όσοι διαφωνούσαν με τέλεση αυτού του φεστιβάλ στη Δράμα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, Δυστυχώς μια από τις ιδιομορφίες μερικών δημιουργών ταινιών μικρού μήκους που υποτίθεται ότι ασκούνται στο είδος πρωτολειακά και προπαιδευτικά για το άλμα στον κινηματογράφο αιχμής, δηλαδή τα μεγάλου μήκους ταινία, είναι να θεωρούν εαυτούς φτασμένους εκπρόσωπους της 7ης τέχνης. Και κατά συνέπεια να θεωρούν ότι η Δράμα τους «πέφτει λίγη».
Δεν θα είχε ουσιαστικό περιεχόμενο να μιλήσει κανείς για επιτυχία είτε αποτυχία, είτε βαθμό επιτυχίας, είτε αποτυχίας της εκδήλωσης με την «επισημοποίηση» πλέον μορφή της. Κι αυτό επειδή επρόκειτο για την πρώτη διοργάνωση. Της οποίας μάλιστα ο προδιοργανωτικός χρόνος συμπιέσθηκε αφόρητα, δεδομένου ότι η απόφαση μέσα από τις «ζυμώσεις» για τη διεκδικούμενη «επισημοποίηση» πάρθηκε σχετικά πρόσφατα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντικειμενική επιτυχία θα συνιστούσε μια θαρραλέα, λεπτομερής και σωστή επισήμανση, καταγραφή και μελέτη των ατελειών, των λαθών και όλων, γενικά των αρνητικών στοιχείων καθώς επίσης μια μεθοδική προσπάθεια να αποφευχθούν στην επόμενη διοργάνωση. Μαζί με ιδέες για κάποια νέα στοιχεία προς εμπλουτισμό της διοργάνωσης του χρόνου.

 

Βραβεία 1ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η Κριτική Επιτροπή απονέμει ισότιμα τα εξής βραβεία:

1ο Βραβείο Ντοκυμανταίρ
«Σεμνών Θεών», του Φίλιππου Κοτσάφτη.

1ο Βραβείο Μυθοπλασίας:
«Σκοπός του να πετά», του Παναγιώτη Μαρούλη

Τιμητικές Διακρίσεις
«Μοναξιά», του Θανάση Παπαθανασίου.
«Το Παλιό Εργοστάσιο», του Μένιου Δίτσα.
«Περσεφόνη», της Αγγελικής Αντωνίου.

 

 ΡΟΓΓΑΚΟΣ
 Ο Ευάγγελος Ρογγάκος βραβεύει τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Μαρουλή

 

 

 ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΓΑΛΟΣ
 Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τράγγαλος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής (Σταύρος Χασάπης Δν/της Φωτογ, οι σκηνοθέτες Βασίλης Μάρος Απόστολος Κρυωνάς και Αλίκη Δημητρίου και ο Κριτικός Κιν. Αλ. Μουμτζής.

 

35 001

 

37 001

Συμμετοχές ταινιών
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμιά δημοσιογραφική αναφορά, για το ποιες ταινίες προβλήθηκαν, πέραν του ότι ήταν 26 στον αριθμό. Έτσι, πέραν των ταινιών που βραβεύτηκαν, δεν έχουμε καμιά άλλη πληροφορία για τις ταινίες που προβλήθηκαν και τους δημιουργούς τους.
«Περσεφόνη», της Αγγελικής Αντωνίου.
«Το παλιό Εργοστάσιο», του Μένιου Δίτσα.
«Μοναξιά», του Θανάση Παπαθανασίου.
«Σκοπός του να πετά», του Παναγιώτη Μαρούλη.
«Σεμνών Θεών», του Φίλιππου Κοτσάφτη.

Μετά τη λήξη του 1ου Επίσημου Φεστιβάλ, στα πρακτικά της Κινηματογραφικής Λέσχης (29-9-1987), με αφορμή και τους δυσμενείς σχολιασμούς εκ μέρους μερίδας σκηνοθετών, ο πρόεδρος της Λέσχης αναφέρει: «Παρόλο που υπήρχε η αντίδραση ορισμένων σκηνοθετών Μικρού Μήκους, να μη γίνει το Φεστιβάλ στη Δράμα και ότι θα κάνουν ένα είδος αντιφεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ είχε επιτυχία». Προσθέτει επίσης: «Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους δεν έγινε Οργανισμός και η προσπάθεια της Λέσχης και του Δήμου πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση αυτή, για να μπορέσει ο θεσμός αυτός να στεριώσει στη Δράμα».


(Δείτε το σχετικό πρακτικό της Κ.Λ.Δ στο παράρτημα 20)

29 9 1987 α

29 9 1987 β

29 9 1987 γ

36 001

 

38 001

76

80

 79

56

78

85

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr