Saturday, 20 January 2018 19:39

Μουσειακό Εκθετήριο της Αστυνομίας στη Δράμα

Written by

Από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα
Ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, αν και μικρός, είναι ζεστός, φιλόξενος, και συνάμα κάθε του γωνιά επιφυλάσσει και μια έκπληξη, ένα ξάφνιασμα, μια ιστορία που μπορεί να πέρασε στο παρελθόν, όμως ευχάριστα ανασύρετε στη μνήμη των θεατών.
Ο χώρος όπου παράλληλα στεγάζεται και η Λέσχη της Διεύθυνσης, είναι επισκέψιμος για το κοινό τα Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και φυσικά υπάρχουν Αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί το ρόλο της ξενάγησης και την ενημέρωσης των επισκεπτών.

ELUETHRIO ASTYNOMIAS 2
“Με πρωταρχικό στόχο την προβολή αλλά και τη διάσωση των ιστορικών στολών της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας δημιούργησε έναν εκθεσιακό χώρο όπου διαφυλάσσονται, αλλά και προβάλλονται στο κοινό, στολές, υπηρεσιακά αντικείμενα, αλλά και φωτογραφικό υλικό. ”
Μέσα από τα αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες, αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό καταγράφεται και διασώζεται η ιστορίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας από ιδρύσεως του (1823) έως και σήμερα.
Παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης για γνώση της νεολαίας και σύσφιξης των σχέσεων πολιτών- Αστυνομίας με ταυτόχρονη προβολή του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.
“Ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, αν και μικρός, είναι ζεστός, φιλόξενος, και συνάμα κάθε του γωνιά επιφυλάσσει και μια έκπληξη.”
Το Μουσειακό Εκθετήριο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2010 ύστερα από προεργασία (συλλογή υλικού οργάνων, αντικειμένων από υπηρεσίες Αστ. Τμημάτων κεντρικών υπηρεσιών που καταργήθηκαν) και των Αστ. Σταθμών. Ο όρος «Αστυνομία» προέρχεται από τη σύνθεση των όρων «Άστυ» και «Νόμος», παρελήφθη από τους Ρωμαίους ως «Politia»με την ίδια έννοια, δηλαδή την έννοια που έχει καθορίσει ο Αριστοτέλης(καλή τάξη- διοίκηση της πόλεως, προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των πολιτών) και με την έννοια ην οποία είχε καθορίσει ο Ισοκράτης (η ψυχή της πόλεως- το σύμβολο ευφυούς, αυτή που σκέπτεται τα πάντα και ρυθμίζει κάθε κακό και αντιμετωπίζει πάσα επισυμβαίνουσα συμφορά), αλλά και άλλοι αρχαίοι σοφοί.
Από τη Ρώμη ο όρος «Politia» ο οποίος αναφερόταν στο σύνολο των κρατικών αρχών αλλά και στην Αστυνομία ειδικότερα, μεταπήδησε στη Γαλλία ως «Police» από τη Γαλλία στην Αγγλία με την ίδια ορολογία και από εκεί στη Γερμανία ως «Polizei» και στην Ιταλία ως «Polizia» Από την εμφάνιση των πρώτων πολιτισμών στη γη, μεριμνούσαν για την τάξη ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών. Από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου έως και το 1821 υπήρχαν ένοπλα τάγματα που εμπέδωναν την ησυχία και ευνομία στον Ελλαδικό χώρο.
Πρώτος υπεύθυνος υπουργός της επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων, για την επιβολή της τάξης ήταν ο Παπαφλέσσας. Κατόπιν ο στρατηγός Μακρυγιάννης με την έλευση του Βασιλιά Όθωνα, και στη συνέχεια κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών κρατών ιδρύθηκε η Ελληνική Χωροφυλακή και τα νησιωτικά σώματα για την επιβολή της τάξης.
“Το Μουσειακό Εκθετήριο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2010 ύστερα από προεργασία (συλλογή υλικού οργάνων, αντικειμένων από υπηρεσίες Αστυνομικών Τμημάτων κεντρικών υπηρεσιών που καταργήθηκαν) και των Αστυνομικών Σταθμών.”
Η Ελληνική Χωροφυλακή ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1833 με πρώτο αρχηγό το Γάλλο φιλέλληνα συνταγματάρχη Φραγκίσκο Γκραγιάρμ στα πρότυπα τω καραμπινιέρων της Ιταλίας.
Μετά την απελευθέρωση βοήθησε τα μέγιστα στην πάταξη της ληστείας, απαγωγών για λύτρα, κλοπών και ευταξίας. Η τάξη με κόπο, θυσίες, αγώνες και πολλές στερήσεις έφερε σταδιακά την ανάπτυξη και τα κουτσαβάκια αλήτες μετά την απελευθέρωση που κατατυραννούσαν τους Αθηναίους κυρίως, πατάχθηκαν με σκληρά μέτρα από το θρυλικό Μπαϊρακτάρη τότε Αστυνομικό Δ/ντή Αθηνών.
Από τον Εθνάρχη Βενιζέλο, ιδρύθηκε στα πρότυπα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και η Αστυνομία Πόλεων με πρώτο αρχηγό τον Λόρδο Κόρρινγκτον το 1920 σε Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα και Πειραιά. Τα δύο σώματα έδωσαν πολλά στους πολεμικούς αγώνες του Έθνους. Η Χωροφυλακή στον άτυχο πόλεμο του 1897, στους κρητικούς αγώνες, Βαλκανικούς αγώνες του 1912-13 Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, τον πόλεμο κατά του φασισμού 1940-41, στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, 1941-44. Ενώ τα δύο σώματα πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στους Πολέμους του 1940-41, στην εν γένει Εθνική Αντίσταση και πάντα είναι παρόντα για την κατάκτηση της ειρήνης, Ησυχίας, Τάξης στον καθημερινό αγώνα με την εγκληματικότητα με νεκρούς και τραυματίες Αστυνομικούς. Έτοιμοι σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας για θυσίες και αγώνες με κάθε τίμημα. Το 1984 αποφασίστηκε η ενοποίηση των δύο σωμάτων Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και ιδρύθηκε το νέο ενοποιημένο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία και ενιαία αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η αστυνομική Διεύθυνση Δράμας ιδρύθηκε μετά τους νικηφόρους πολέμους του 1912-13 με διοικητή το Μοίραρχο Ιωάννη Νυδριώτη μαζί με την Ανωτέρα Δ/νση Χωρ/κής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ανώτερο Δ/ντη την εξέχουσα προσωπικότητα τον αντισυνταγματάρχη Χωρ/κής Νικόλαο Τρουπάκη. Με το Β.Δ. της 10-5-1919 στη Δράμα ιδρύθηκε η Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας, με προβλεπόμενη δύναμη: Ένας ταγματάρχης, ένας Ανθυπομοίραρχος, ένας πεζός ενωματάρχης, 2 πεζοί Υπεν/ρχες και 3 πεζοί χωρ/κες. Εξελίχθηκε σε Αστ/κή Δ/νση Δράμας στην τελική της μορφή με 6 αστυνομικά τμήματα: Δράμας- Δοξάτου - Παρανεστίου - Προσοτσάνης - Κ. Νευροκοπίου - Σιδηρονέρου και 11 Αστυνομικούς σταθμούς, μέχρι την ενοποίηση με το Ν. 1481/84. Σταδιακά καταργήθηκαν οι Αστ. Σταθμοί και σήμερα παραμένει μόνο ο Αστυνομικός Σταθμός Καλαμπακίου.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr