Friday, 05 January 2018 12:34

Προτομή του ήρωα- μάρτυρα Δημάρχου Δράμας, Θεόφιλου Αθανασιάδη 1889-1941

Written by

Η προτομή του Δημάρχου Δράμας, Θεόφιλου Αθανασιάδη, που εκτελέσθηκε από τους Βουλγάρους στις 29-09-1941, μεταφέρθηκε από το Μνημείο Σφαγιασθέντων επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στην συμβολή των οδών Θ. Αθανασιάδη και Κύπρου.
Η μεταφορά της προτομής στην οδό που φέρει το όνομά του και μετά την πρόσφατη ανάπλαση της περιοχής από το Δήμαρχο, Θωμά Μαργαρίτη, αποτελεί ένδειξη τιμής προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν και τίμησαν την πόλη μας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους γι’ αυτήν.

Ηρωική μορφή μεγάλου πατριώτη, λόγιου, οραματιστή και λάτρη της Δράμας και των ανθρώπων της.

Γεννήθηκε στο μικρό χωριό Καστανώνα, στα ορεινά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου το 1889, όπου πέρασε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από τη γνωστή για την πνευματική της προσφορά της προσφορά Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και το 1908 βρέθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Στις καθηγητικές έδρες έχει μπροστά του- μεταξύ άλλων- μεγάλους δασκάλους της εποχής όπως το λαογράφο Ν. Πολίτη, το γλωσσολόγο Ν. Χατζιδάκη, τον ιστορικό Σ. Λάμπρου. Τον μαγεύει η γνώση και η σοφία τους κα θέλει να τους μοιάσει, οι οικονομικές όμως δυσκολίες από τη μια και η φλόγα για προσφορά στη σκλαβωμένη τότε Μακεδονία, τον φέρνουν δάσκαλο και εμψυχωτή στο Βεζνίκο των Σερρών και καθηγητή λίγο αργότερα στην Ελευθερούπολη, το Πράβι της τότε Υποδιοίκησης Δράμας.
Κρίνει πως το καθήκον του τον καλεί σε συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας και της Ηπείρου και μετά από συμμετοχή του ως εθελοντής στις μάχες του ορεινού Δρίσκου βρίσκεται ανάμεσα στους ελευθερωτές των Ιωαννίνων.
Η Δράμα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους είναι έδρα νομού που εκτείνεται από το Ακρινό ως τη Θάσο και από τη Ζίχνη ως τη Χρυσούπολη (Σαρί Σαμπάν) και μεγάλο οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Κυρίως όμως αποτελεί έδρα πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης στην Ανατολική Μακεδονία.
Εδώ βρίσκεται και ο Θεόφιλος Αθανασιάδης, αμέσως μετά του Βαλκανικούς πολέμους που το 1914 υπηρετεί ως καθηγητής στο Ημιγυμνάσιο Δράμας. Οι πνευματικές του ικανότητες διοχετεύονται από νωρίς με τη μορφή κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς στην πόλη και το νομό και δεν αργούν να επικυρώνονται με την δημόσια αναγνώριση της προσωπικότητας του. Λατρεύει αυτό τον τόπο και τον κάνει δεύτερη πατρίδα του.
Όταν το καλοκαίρι του 1916 οι Βούλγαροι ακολουθώντας τους Γερμανούς κατέλαβαν την περιοχή, δεν άργησαν να επισημάνουν ότι η στάση και η συμπεριφορά του ήταν εμπόδιο στην απόπειρα βουλγαροποίησης του πληθυσμού δια της βίας και αποφάσισαν τη στενή παρακολούθησή του. Ο Αθανασιάδης δεν ακολούθησε το δρόμο της φυγής από την περιοχή όπως έγινε από σημαντικό αριθμό προσωπικοτήτων. Πιστός στην εσωτερική φωνή του χρέους προς την πατρίδα και τους συμπολίτες του έμεινε στη Δράμα και δίδασκε κρυφά τα Ελληνόπουλα ελληνική γλώσσα και ιστορία.
Το Ιούλιο του 1917 οι Βούλγαροι τον στέλνουν με την πρώτη αποστολή ομήρων στα κάτεργα του θανάτου στη Βουλγαρία από όπου επιστρέφει ετοιμοθάνατος από τις κακουχίες στην αγαπημένη του Δράμα μετά από δύο χρόνια. Ξεχνά το δικό του πόνο και ασχολείται με τη μείωση του πόνου των συνανθρώπων του.
Απευθύνει επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και του επισημαίνει την αναγκαιότητα της επιστροφής των χιλιάδων παιδιών τα οποία οι Βούλγαροι μετέφεραν στη χώρα τους. Πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών για επάνοδο τους στην πατρίδα. Η κυβέρνηση ανέθεσε το θέμα στο Στρατηγό Αινεία Μαζαράκη και μετά από συστηματικές και επίπονες προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Παρατήρησε όμως ότι πολλοί από τους γονείς των παιδιών αυτών είχαν εκτελεστεί από τους Βουλγάρους και για να τα προστατέψει ίδρυσε «Σύλλογο Ομήρων Ανατολικής Μακεδονίας» και κατ’ άλλους «Ομήρων και Θρακών Δράμας» που προέβλεπε την ίδρυση κέντρων περίθαλψης για τα ορφανά παιδιά και μέτρα προστασίας των άλλων μελών των οικογενειών τους.
Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον τόπο:
-Εκδίδει την πρώτη εφημερίδα «Καθημερινή» στη Δράμα (1914)
-Διευθύνει την εφημερίδα «Νέστος» και «Ελεύθερος Κήρυξ» (1916)
-Διευθύνει την εφημερίδα «Σάλπιγξ» για μερικούς μήνες (1920)
-Διευθύνει την εφημερίδα «Θάρρος» (1925) την οποία αναβαθμίζει πρωτοποριακά.
-Εκλέγεται Δήμαρχος Δράμας (1923-1925)
-Τοποθετείται Οργανωτικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Δράμας το οποίο αναβαθμίζεται και αξιοποιείται σημαντικά.
-Εκδίδει «Ημερολόγιο Δράμας» ή «Ανατολικής Μακεδονίας» στο οποίο επισημαίνει τις ανάγκες της περιοχής, προτείνει λύσεις και καταχωρεί την οικονομική δραστηριότητα- δημόσια και ιδιωτική- της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
-Εκδίδει «Οικονομική Στατιστική Δράμας» (1929-1931)
-Στο «Ημερολόγιο Δράμας» το 1930 ασχολείται με την «Ιστορική ανασκόπηση της τυπογραφίας και της δημοσιογραφίας εν Δράμα»
-Δημοσιεύει τακτικά κείμενα με την ιστορία της περιοχής.

Με το «κίνημα» της Δράμας, τον παίρνουν οι Βούλγαροι από το σπίτι του, στην οδό Τρικούπη 2, και ύστερα από σκληρά βασανιστήρια τον τουφεκίζουν μαζί με άλλους στα πευκάκια του Κορυλόφου το 1941,

 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Τη βάση του μνημείου και τον καθαρισμό της προτομής του ήρωα - μάρτυρα Δημάρχου Δράμας, Θεόφιλου Αθανασιάδη, επιμελήθηκε Δραμινός γλύπτης με πρωτοβουλία και μέριμνα του Ροταριανού Ομίλου Δράμας.
Το άγαλμα στήθηκε επί της οδού Εθνικής Αμύνης το 1963 και η μεταφορά του επί της ομώνυμης οδού έγινε το 2008.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr