Monday, 18 December 2017 21:27

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Written by

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ένας πραγματικός εφιάλτης για την Γηραιά Ήπειρο, στον οποίο ενεπλάκησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός και ως ο Μεγάλος Πόλεμος, διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως την 11η Νοεμβρίου 1918. Οι Ενωμένες Δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Η.Π.Α) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης. Οι Ενωμένες Δυνάμεις συχνά ονομάζονται οι Δυνάμεις της Αντάντ, ενώ οι Κεντρικές Δυνάμεις αναφέρονται και ως η Τριπλή Συμμαχία. Τα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται σε 9.000.000 περίπου.
Η ευρωπαϊκή κοινωνία κλονίστηκε από τον πόλεμο που χαρακτηρίστηκε ως πόλεμος φθοράς, και σημαδεύτηκε από τα εκατομμύρια των νεκρών, πολλοί από τους οποίους δε σκοτώθηκαν στα πεδία της μάχης, αλλά στα χαρακώματα γνωρίζοντας έναν αργό και απεχθή θάνατο οφειλόμενο σε στερήσεις και αρρώστιες, σε βομβαρδισμούς και χημικά αέρια. Σημαδεύτηκε επίσης και από τα εκατομμύρια των ανάπηρων στρατιωτών, ανίκανων να είναι ενεργά μέλη της, αλλά και από τα ορφανά και τις χήρες που άφησαν πίσω τους οι νεκροί.
Στα θετικά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συγκαταλέγεται μόνο η βελτίωση της θέσης της γυναίκας ως επακόλουθο της προσφοράς της στα μετόπισθεν.


Τα αίτια και οι αφορμές

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ειδικότερα η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών.
Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της "ρεβάνς", δηλαδή  η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 - 1871, είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.
Την ίδια εποχή, η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Τα νέα εθνικά βαλκανικά κράτη, που είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστροουγγαρίας και απειλούσαν την ενότητά της. Έτσι, η Αυστροουγγαρία επιθυμούσε να διατηρηθεί το "στάτους - κβο" των Βαλκανίων.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο. Υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού και θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων, πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Σ’ αυτήν την τόσο τεταμένη διεθνή κατάσταση αρκούσε μια αφορμή, για να προκαλέσει τον πόλεμο, που δεν άργησε να δοθεί.
Στις 28 Ιουνίου 1914, δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο της Βοσνίας (επαρχία της Αυστροουγγαρίας) ο αρχιδούκας διάδοχος της Αυστρίας, Φερδινάνδος, και η σύζυγός του, από το νεαρό Βόσνιο σπουδαστή, Γαβρίλο Πρίντσιπ, φανατικό οπαδό της πανσλαβικής εθνικιστικής κίνησης, η οποία διευθυνόταν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Σερβίας. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή στην Αυστροουγγαρία να ταπεινώσει τη Σερβία και να αυξήσει τη δική της επιρροή στα Βαλκάνια. Έστειλε, λοιπόν, στη Σερβία τελεσίγραφο, με το οποίο την καθιστούσε υπεύθυνη για τη δολοφονία και της έθετε όρους απαράδεκτους. Στις 25 Ιουλίου, η Σερβία απάντησε ότι αποδεχόταν όλους σχεδόν τους όρους, αλλά η απάντησή της αγνοήθηκε.
Έχοντας η Αυστροουγγαρία την υποστήριξη της Γερμανίας, διέταξε γενική επιστράτευση, κήρυξε τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου κατά της Σερβίας και βομβάρδισε το Βελιγράδι.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο πόλεμος γενικεύτηκε. Στην επιστράτευση της Ρωσίας (30 Ιουλίου) απάντησε η Γερμανία με κήρυξη πολέμου εναντίον της (1 Αυγούστου) καθώς και εναντίον της Γαλλίας (3 Αυγούστου). Θέλοντας να εισβάλει στη Γαλλία, παραβίασε την ουδετερότητα του Βελγίου. Το γεγονός αυτό έμπλεξε στον πόλεμο την Αγγλία, σύμμαχο του Βελγίου, που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (4 Αυγούστου). Στη συνέχεια, η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας (5 Αυγούστου), η Σερβία κατά της Γερμανίας (6 Αυγούστου), το Μαυροβούνιο κατά της Αυστροουγγαρίας (7 Αυγούστου) και κατά της Γερμανίας (12 Αυγούστου), η Γαλλία και η Αγγλία κατά της Αυστροουγγαρίας (10 Αυγούστου), η Ιαπωνία κατά της Γερμανίας (28 Αυγούστου), η Αυστροουγγαρία κατά της Ιαπωνίας (25 Αυγούστου) και κατά του Βελγίου (28 Αυγούστου).


Η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από το 1914 ως το 1916 η χώρα παρέμεινε ουδέτερη. Ο κατ’ επανάληψη Πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να συστρατευθεί με τις Δυνάμεις της Αντάντ. Ο βασιλιάς, Κωνσταντίνος, έκρινε ότι η χώρα όφειλε στην καλύτερη περίπτωση να συστρατευθεί με τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες ή στη χειρότερη περίπτωση, να παραμείνει ουδέτερη.
Η απόβαση της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη και το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης, στην ίδια πόλη, οδήγησαν στην απόσπαση του βορείου τμήματος της χώρας από τον εθνικό κορμό και στη συγκρότηση επαναστατικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από το 1917 η χώρα συμπαρατάχθηκε με την Αντάντ. Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης συμπολέμησαν Έλληνες, Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί εναντίον Αυστριακών, Γερμανών, Βουλγάρων. Ο ελληνικός στόλος ανέλαβε το βάρος των επιχειρήσεων κατά του οθωμανικού.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα Χωριστής

 ΧΩΡΙΣΤΗ

Το  μνημείο αυτό στήθηκε στη μνήμη των 623 κατοίκων της Χωριστής
που έχασαν τη ζωή τους στη Χωριστή και στη Βουλγαρία, ως όμηροι,
κατά τη Β΄ Βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας 1916-1918.
Το μνημείο ανεγέρθηκε από το Μουσικό Σύλλογο Χωριστής    
 «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» στις 17-7- 2006.

 

Δημοτικό  Διαμέρισμα Μοναστηρακίου

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Υπέρ των
πεσόντων αγωνιστών
την περίοδο 1912-1922

 

«Ιστορία Σμιλευμένη σε Μάρμαρο»
Ρένα Τριανταφυλλίδου
Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας
Δράμα 2010

 

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr