Sunday, 17 December 2017 23:26

Δόξα αιώνια εις τους πεσόντας διά την Ελευθερίαν

Written by

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή
 σε γνωρίζω από την όψη που με βιά μετρά τη γη…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ανεγέρθη με δαπάνη των Ενόπλων Δυνάμεων του Έθνους το 1952
και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη,  Λάζαρο Λαμέρα, ο οποίος βραβεύτηκε για το παραπάνω άγαλμα στις 14-3-1953


Α΄  Βαλκανικός Πόλεμος

Ο Μακεδονικός αγώνας αποτέλεσε την αφετηρία των νικηφόρων απελευθερωτικών πολέμων του 1912-1913.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 1912 ονομάστηκε Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος και αποτελούσε τη σύρραξη Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας κατά της Τουρκίας.

Τα αίτια
Το καθεστώς των Νεοτούρκων, αν και διακήρυττε την ισοπολιτεία και ανεξιθρησκία μεταξύ των λαών, στην πορεία  άρχισε να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις επιδιώκοντας τον εκτουρκισμό τους. Άρχισε να ασκεί εποπτεία στα εθνικά σχολεία, στις εκκλησίες και διέταξε τον γενικό αφοπλισμό των κατοίκων.
Όλα αυτά κίνησαν τους Βαλκανικούς λαούς εναντίον της Τουρκίας, οι οποίοι σταμάτησαν προς στιγμήν τους προαιώνιους ανταγωνισμούς και τα μίση τους, και προετοιμάστηκαν μυστικά για τον κοινό αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος τελείωσε επίσημα με τη συνθήκη του Λονδίνου (17-5-1913). Με τη συνθήκη αυτή ο Σουλτάνος παραχώρησε όλα τα εδάφη δυτικά της γραμμής του Αίμου - Μηδείας, εκτός από την Αλβανία, και εξουσιοδότησε τις Μεγάλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διενέξεις μεταξύ των νικητών. Η αξίωση μάλιστα των Βουλγάρων να καταλάβουν τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι, οδήγησε την Ελλάδα και τη Σερβία στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας εναντίον της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2

Το άγαλμα της Ελευθερίας, σύμβολο των ηρωικών αγώνων του έθνους, στήθηκε στη μνήμη των πεσόντων στους πολέμους του 1912-1913.

 

Η απελευθέρωση της Δράμας

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου (17-5-1913) και ένα μήνα αργότερα με την κατάληψη του Κιλκίς και του Λαχανά από τον ελληνικό στρατό, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τις διεκδικήσεις για επέκταση της Ελλάδας προς τα ανατολικά, παρά το κόστος των απωλειών του ελληνικού στρατού που ανήλθαν τις ημέρες εκείνες σε 8.828 νεκρούς και τραυματίες. Η αιχμαλωσία 2.500 περίπου στρατιωτών του βουλγαρικού στρατού αποτέλεσε σοβαρό κίνητρο για τη συνέχιση του αγώνα.
Μετά τη νικηφόρα μάχη της Δοϊράνης 22-24 Μαΐου μπήκε ο στρατός μας στην Καβάλα και τις Σέρρες και την 1η Ιουλίου απελευθέρωσε τη Δράμα. Η VIII Μεραρχία συνέχισε την πορεία της και ως τις 14 Ιουλίου 1913 στήθηκε η ελληνική σημαία και στην Αλεξανδρούπολη.
Με παρέμβαση της Ρωσίας και συγκατάθεση της Αυστρίας και της Ρουμανίας έληξαν οι εχθροπραξίες στη Βαλκανική και στις 17 Ιουλίου 1913 άρχισαν διαπραγματεύσεις για συνθήκη ειρήνης στο Βουκουρέστι που αποπερατώθηκαν στις 28 Ιουλίου 1913.
Στη βουλγαρική επιμονή για την απόκτηση της Καβάλας ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντέταξε επίμονη αντίδραση και απείλησε άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από τη διάσκεψη. Όταν όμως η Ρουμανία προσχώρησε στις ελληνικές θέσεις και απείλησε να καταλάβει τη Σόφια, η Βουλγαρία υποχώρησε και στις 28 Ιουλίου 1913. Τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για επέκταση στο Αιγαίο αποθάρρυνε αποφασιστικά το Πρωτόκολλο αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Μαυροβουνίου. Την υποχρέωσε να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλογιστεί τις συνέπειες έναντι των συμμάχων που το υπέγραψαν.
Με τη λήξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου η Δράμα εντάχθηκε στον κορμό του νεοελληνικού κράτους, που έφθανε από τη Θεσσαλονίκη έως την Αλεξανδρούπολη, με τον όρο «Νέες Χώρες», ως να επρόκειτο για χώρο εξωελλαδικό. Ο όρος έπρεπε να είχε καταργηθεί προ πολλού με νόμο.
Στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων η Ελλάδα διπλασίασε περίπου τη γεωγραφική της επικράτεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη, στην οποία -ως ένα βαθμό - μετείχε και η Δράμα και ο Νομός της.
Στα αγάλματα και τα μνημεία του σημερινού διευρυμένου Δήμου Δράμας, από την απελευθέρωση της περιοχής μέχρι σήμερα, είναι αφιερωμένο με σεβασμό και αγάπη το λεύκωμα αυτό.

 

B΄ Βαλκανικός Πόλεμος

Η έκρηξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου στις 16 Ιουνίου 1913 είχε ως αιτία την αιφνιδιαστική επίθεση των Βουλγάρων κατά των Ελληνικών δυνάμεων στη Νιγρίτα και το Παγγαίο όρος και κατά των Σέρβων στη Γευγελή και το Ιστίπ.
Στις 19 Ιουνίου 1913 οι ελληνικές μεραρχίες κινήθηκαν προς Κιλκίς- Λαχανά. Η απελευθέρωσή τους αποτέλεσε τον πρόδρομο για την απελευθέρωση και άλλων ελληνικών περιοχών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
Η απρόσμενη τροπή του πολέμου ανάγκασε τους Βουλγάρους να συνάψουν ανακωχή στις 18 Ιουλίου 1913.
Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε ρυθμίζοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις των βαλκανικών κρατών. Το 51% του εδάφους της Μακεδονίας παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, το 39% στη Σερβία και το 19% στη Βουλγαρία.
Την πιο μεγάλη δυσκολία παρουσίασε ο καθορισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οι Βούλγαροι επέμεναν να περιληφθούν μέσα στα σύνορά τους η Δράμα και η Καβάλα. Οι Έλληνες πάλι πρόβαλλαν την αξίωση να φθάσουν τα σύνορά τους 3 χλμ. ανατολικά της Μάκρης, δηλαδή κοντά στην Αλεξανδρούπολη.
Τις βουλγαρικές απαιτήσεις υποστήριζαν η Ρωσία και η Αυστρία, ενώ τις ελληνικές αρχικά μόνο η Γαλλία και ύστερα από λίγο και η Γερμανία.

«Ιστορία Σμιλευμένη σε Μάρμαρο»
Ρένα Τριανταφυλλίδου
Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας
Δράμα 2010

 

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr