Saturday, 16 December 2017 20:16

Άρμεν Κούπτσιος Ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα

Written by

«Ιστορία Σμιλευμένη σε Μάρμαρο»
Ρένα Τριανταφυλλίδου
Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας
Δράμα 2010

 ΑΡΜΕΝ

Στο σημείο απαγχονισμού του Άρμεν Κούπτσιου (Κεντρική Πλατεία της Δράμας) στήθηκε μαρμάρινη προτομή του, την 1η Ιουλίου 1967. Το όνομα του Μακεδονομάχου δόθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Εκδηλώσεις μνήμης για τον ήρωα Άρμεν Κούπτσιο διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Δραμινών Μελετών σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές.

 

Ο απαγχονισμός του 20χρονου ήρωα

Ο Άρμεν Κούπτσιος καταγόταν από το χωριό Βώλακας. Η προσφορά του στο Μακεδονικό αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία ήταν πολύ μεγάλη. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών μυήθηκε στους σκοπούς του αγώνα και μετά από λίγο σχημάτισε ο ίδιος αντάρτικη ομάδα. Έγινε το φόβητρο των βουλγαρικών συμμοριών με τις επιτυχείς ενέργειές του.
Η αποστολή που ανατέθηκε στον Άρμεν Κούπτσιο, να σκοτώσει μαζί με τους συντρόφους του, Χρήστο Βογιατζή από την Προσοτσάνη, και Πέτρο Μάντζα από το Παλαιοχώρι Καβάλας, τον περιβόητο κομιτατζή Πλάτσεφ, στάθηκε μοιραία. Στην ενέδρα που έστησαν στη θέση Τσομπάνκα της περιοχής του Τουρκοχωρίου (Μυλοπόταμος) πέφτει νεκρός ο Πλάτσεφ, αλλά ο Άρμεν συλλαμβάνεται και οδηγείται στις τουρκικές φυλακές της Δράμας.  Στη συνέχεια μεταφέρεται από τις τουρκικές αρχές στη Θεσσαλονίκη όπου καταδικάζεται σε θάνατο από το τουρκικό στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, μετά από μεγάλες πιέσεις των Βουλγάρων που επιδίωκαν με κάθε τρόπο την εξόντωσή του.
Παρά τις προσπάθειες του Γενικού Ελληνικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωσή του, αλλά και τις ενέργειες του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δράμας για το μετριασμό της ποινής του, οι αρχές παρέμειναν ανένδοτες και προγραμμάτισαν τον απαγχονισμό του στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Άνδρες της οργάνωσης, ένοπλοι, αποφάσισαν να ανακατευτούν  μέσα στο πλήθος και να επιτεθούν εναντίον της φρουράς που θα συνόδευε τον Άρμεν στον τόπο εκτέλεσης, προκειμένου να τον ελευθερώσουν. Δυστυχώς όμως το σχέδιο προδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι την ημέρα της εκτέλεσης του ήρωα, αντί να ακολουθήσουν τη γνωστή διαδρομή μεταγωγής των μελλοθάνατων που ήταν η σημερινή οδός Μ. Αλεξάνδρου, ακολούθησαν παρόδους, εκεί όπου είναι το σημερινό συγκρότημα του ΙΚΑ.
Ο ήρωας απαγχονίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1907 στον πλάτανο της πλατείας μπροστά σε πλήθος Ελλήνων που έκλαιγαν την απώλεια του ήρωα Μακεδονομάχου. Το πτώμα του Άρμεν έφερε στο στήθος του προσαρτημένη την απόφαση του τουρκικού στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δυο Ελληνίδες, η Χρυσάνθη Μακρή και η Ελευθερία Χρηστάκη - Γεωργιάδου, πρωτοστάτησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με πλήθος Ελληνίδων, οι οποίες απαιτούσαν από τους Τούρκους να παραδώσουν σ’ αυτές το πτώμα του, για να το θάψουν σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία. Τελικά το πτώμα του ήρωα παραδόθηκε στους αθιγγάνους, οι οποίοι το έθαψαν στο ελληνικό νεκροταφείο της πόλης.
     Κατά την περίοδο μετά την απελευθέρωση σε ανάμνηση του θανάτου του νεαρού ήρωα αναρτήθηκε πινακίδα στον κορμό του πλατάνου όπου απαγχονίστηκε, στην οποία αναγραφόταν το ιστορικό του θανάτου του. Οι Βούλγαροι όμως κατά την είσοδό τους στη Δράμα τον Απρίλιο του 1941 την κατέστρεψαν.

Β. Γ. Χατζηθεοδωρίδης, εφημερίδα «Πρωινός Τύπος Δράμας» 30.11.2003

 ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΟΥΚΑΣ

Το ένοπλο τμήμα του καπετάν Δούκα

 ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΑΗ

Το ένοπλο τμήμα του καπετάν Νταή


Οι δύο σύντροφοι του Άρμεν Κούπτσιου κατάφεραν να καταφύγουν μετά από περιπέτειες στα ελληνικά ένοπλα τμήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Παγγαίο και στο Μενοίκιο όρος.
Ο Χρήστος Βογιατζής (καπετάν Νάκος) μάλιστα, θα γίνει υπαρχηγός στο σώμα του καπετάν Τζιάρα, ο οποίος με το όνομα Στρατής Σπληναρίδης, εμφανίστηκε στην Προσοτσάνη  και διορίστηκε Διευθυντής του Σχολείου. Η πραγματική του ιδιότητα ήταν Ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού και το όνομα του Κων/νος Νταής. Από τη θέση αυτή θα οργανώσει καλύτερα  τον αγώνα της Προσοτσάνης και της γύρω περιοχής. Αργότερα, όταν οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό και να συγκροτήσει το σώμα του με το ψευδώνυμο καπετάν Τζιάρας.
Το πρώτο σώμα που βγήκε στο βουνό ήταν του καπετάν Δούκα, από τις Σέρρες, στο οποίο υπαρχηγός ήταν ένας ακόμα της ομάδας εκτελεστών και στενός συνεργάτης του Άρμεν, ο Δημήτρης Βοζίκης από την Καλλιθέα. Ο Βογιατζής και ο Βοζίκης ήταν επικηρυγμένοι από τους Τούρκους με 900 τουρκικές λίρες ο πρώτος και 150.000 λέβα ο δεύτερος.
Εκτός από αυτά τα δύο σώματα υπήρχαν και άλλα με λιγότερο γνωστούς αρχηγούς. Τα ελληνικά αντάρτικα σώματα ήταν ολιγομελή και δεν ξεπερνούσαν τα δεκαπέντε μέλη. Η δράση τους κάλυπτε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και έπαιρναν εντολές από τα Προξενεία Καβάλας και Σερρών.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr