rena

rena

Η Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α., η Π.Ε. Δράμας, ο Δ. Δράμας, η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας και το τοπικό διαμέρισμα Σιδηρονέρου έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην τελετή εορτασμού της 76ης επετείου της ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ, που διεξήχθη τον Μάϊο του 1944 μεταξύ των Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α. και του Βουλγαρικού τακτικού στρατού.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 και ώρα 11:30 π.μ.
στο χώρο του μνημείου πεσόντων, στη γέφυρα των «Παπάδων»
του Νέστου ποταμού.

Ο Πρόεδρος Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α. Ο Περιφερειάρχης
Νικόλαος Στ. Γεωργιάδης Χρήστος Μέτιος

Ο Δήμαρχος Δράμας Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας
Χριστόδουλος Μαμσάκος Ελευθέριος Καλλινικίδης

Ο Πρόεδρος Σιδηρονέρου
Δημήτριος Γραμματικός

 

Πρόγραμμα
Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Στη θέση του μνημείου πεσόντων της Γέφυρας των Παπάδων
(35ο χλμ. Δράμας – Σιδηρονέρου)

11:30 Έναρξη τελετής
Επιμνημόσυνη δέηση
Πανηγυρικός της ημέρας
Κατάθεση στεφάνων
Προσκλητήριο νεκρών
Απότιση φόρου τιμής, 1’ σιγή
Εθνικός Ύμνος
Λήξη Τελετής

106340104 3089689727777316 6879341852333405200 o

Με μεγάλη ευαισθησία για την τρίτη ηλικία προχώρησε ο Δήμος μας, στο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα: Σύνδεση Ζωής. Είναι ολοκληρωμένη υπηρεσία Τηλεφροντίδας και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι όμοιος με ρολόι χειρός και επικοινωνεί με συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο τηλεφώνου. Δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη να ζητήσει βοήθεια, σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πιέζοντας ένα πλήκτρο που φέρει στη συσκευή στο χέρι. Στη συνέχεια επικοινωνεί με το κέντρο και ο ηλικιωμένος αναφέρει το πρόβλημα του. Αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα παροχής διαρκούς κατ΄ οίκον φροντίδας, υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Η παροχή είναι προσβάσιμη 24 ώρες το 24ώρο και προσφέρει άμεση βοήθεια στους ηλικιωμένους συνδημότες μας.

84081811 598029174469392 9132369483740997035 n

Άγιο Όρος
΄΄Το καλογερικό σκουφί, δεν έχει μπρος και πίσω.
Όπως θέλει ο καλόγερος, μπορεί να το γυρίσει... ΄΄

Αριστοτέλης στα αρχαία ελληνικά....
«το ειθισμένον ώσπερ πεφυκός ήδη γίγνεται»
«Αυτό που έχει γίνει συνήθεια, αντιμετωπίζεται σαν κάτι φυσιολογικό»...... από΄΄Φ΄΄ στα ....νέα ελληνικά!

Σκάνδαλο:
συμπεριφορά, πράξη ή γεγονός που αντίκειται ή αντιτίθεται στα γενικώς παραδεκτά και προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο αγανάκτηση, αναστάτωση ή αντιδράσεις πράξη, υπόθεση που προκαλεί τη γενική κατάκριση ή αγανάκτηση, καθώς συνήθως εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα (οικονομικό / πολιτικό / δικαστικό / εκκλησιαστικό / κοινωνικό σκάνδαλο)

 

Επανάληψη «το ειθισμένον ώσπερ πεφυκός ήδη γίγνεται»
η αλλιώς, μπορεί να κολλάει και το ΄΄με φτύνουν και νομίζω πως βρέχει΄΄ και φυσικά πάει γάντι στην συνέχεια και το ΄΄βρεγμένος από την βροχή δεν φοβάται΄΄
Και όλα τα παραπάνω κολλάνε σε όλους έχοντες η μη πρωταγωνιστικούς η δεύτερους και όποιου κομπάρσου ρόλους!!!
«Αυτό που έχει γίνει συνήθεια, αντιμετωπίζεται σαν κάτι φυσιολογικό»......
Ντύσου, γδύσου, συλλογίσου, φάγε, πιέ, χέσε, κοιμήσου.

 

Καύσωνας.....
εντός εκτός και επί παντός και ο άλλος, μας αναλύει το γιατί, δεν πρέπει να ακουμπά κανείς μα κανείς , την τσάντα της Βασίλισσας!!!
...έλα μου ντε!
Πληροφορία άχρηστη αφού, εμείς δεν έχουμε Βασίλισσα !!
Αυτό να ήταν, που μας απασχολεί!!
Εδώ χρόνια τόσα (και άλλα τόσα να περάσουν) και χρειάζεται να εξηγούμε, το γιατί δεν πρέπει να τρώμε τα νύχια μας, να απαντάμε σε ερωτήσεις τύπου ΄΄πες μου γιατί...δεν πρέπει να δαγκώνω τα άλλα παιδιά΄΄ και παίρνουμε την απάντηση
«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα»
Και αυτό, επειδήςςςςςςςςς έχουμε στο ντι εν έι μας τον αγώνα,την διχόνοια (αχ κατάρες για πράξεις π. Χ. γονέων μας, στην Τροία της Εκάβης ,που παιδεύουν τα τέκνα αιώνες τώρα) την αντίσταση, την επανάσταση και στην τελική, την ΄΄αναίμακτη΄΄ βολική κριτική.
Και για αυτόν μοναχά τον λόγο, να νοιώθουμε πως κάνουμε πράξη τα παραπάνω ουσιαστικά, κλέβουμε ,ανατινάζουμε βρωμίζουμε, καταστρέφουμε, παραπλανούμε, δημιουργούμε κοινώς μαϊμού αδιέξοδα προκειμένου τι ;
Δημιουργούμε φανταστικά αδιέξοδα για το έτσι, ΄΄νάχαμε να λέγαμε κατσίκια να κουρεύαμε ΄΄...ώστε να νοιώθουμε βρε, κάτι πως μπορεί, να τους δημιουργήσει την ανάγκη να το ψάξουν η να το πάρουν λίγο πιο αλλιώς, από το να πιπιλίζουν , πως δεν υπάρχουν στην δημοκρατία αδιέξοδα ...η πιο αγαπημένη φράση των πολιτικών μας
Η διαφθορά σε κάθε επίπεδο, σε κάθε Υπηρεσία του Δημοσίου, το λαθρεμπόριο η εγκληματικότητα, η φοροδιαφυγή, είναι μερικά από τα ΄΄μαϊμού ΄΄ μάλλον αδιέξοδα για να σπάμε την μονοτονία μιας δημοκρατίας, που κατάντησε ....ρουτίνα.
Ε εε μα ΄΄Ντύσου, γδύσου, συλλογίσου, φάγε, πιέ, χέσε, κοιμήσου.΄΄όπως θα έλεγε σήμερα σε ελεύθερη μετάφραση ο Αριστοτέλης

Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, ήταν κάποτε ένας ανόητος βοσκός που έκλεινε τα πρόβατά του στο μαντρί πριν από τη δύση του ηλίου και το πρωί τα έβγαζε για βοσκή με την ανατολή. Τα πρόβατα, λοιπόν, επειδή υπέφεραν όλη μέρα από τη ζέστη και δεν βοσκούσαν τις ώρες της πρωινής και της νυχτερινής δροσιάς, αρρώσταιναν και πέθαιναν. Ο βοσκός απορούσε για το γεγονός και έλεγε με αφέλεια την φράση: Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; ...

 

Υ.Γ. Η πιο αγαπημένη μου φράση ως παιδί, ( το λέει η μαμά μου εγώ δεν το θυμάμαι ) ήταν κάθε φράση που ξεκινούσε με ένα "γιατί"....
π.χ. Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό όταν τρώμε γλυκά;
Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε ... ;
Γιατί πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά;
Γιατί πρέπει να φωνάζετε στα παιδιά σας;
Γιατί πρέπει κανείς να δουλέψει ;
Γιατί πρέπει να μην διαβάζουμε όσα θέλουμε να διαβάζουμε;
Πες μου γιατί... γιατί δεν πρέπει να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτιιιιι;
"ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΚΕΙΝΟ;"
Απάντηση: Γιατί αλήθεια, σ' αυτή τη ζωή, ποτέ δεν ξέρεις πως θα έρθουν τα πράγματα!

Δυστυχώς, άγνωστη παραμένει στο ευρύ κοινό η ζωή και η δράση της καπετάνισσας του Πόντου, Πελαγίας, που έζησε στο Ξάγναντο του Δήμου Παρανεστίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος της.
Είναι πια καιρός να στηθεί ο ανδριάντα της στο χώρο της πλατείας του Ξάγναντου, εκεί που βρισκόταν και το σπίτι της, για να τιμηθεί έστω και καθυστερημένα από τους συμπατριώτες της, για τον ηρωισμό της, χάρις στον οποίο σώθηκαν πολλοί Έλληνες του Πόντου, την περίοδο των διωγμών τους από τους Τούρκους.
Είναι πλέον καιρός, οι νέοι να μάθουν την ιστορία των προγόνων τους και να τους τιμήσουν ως τους αξίζει διαχρονικά.
Θέλω να πιστεύω πως ο νέος Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος καγιάογλου, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και σεβασμό προς την ιστορία και την παράδοση του τόπου, αλλά και ο Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, να ικανοποιήσουν σύντομα την επιθυμία των κατοίκων του Ξάγναντου, φέροντας ταυτόχρονα στο φως για αληθινή αλλά ξεχασμένη ηρωική μορφή του Πόντου.

Το αντάρτικο του Πόντου
Το Ποντιακό αντάρτικο, που έμεινε στην ιστορία δημιουργήθηκε από τους Έλληνες του Πόντου προκειμένου να γλυτώσουν από τα τάγματα εργασίας, τα εφιαλτικά Αμελέ Ταμπουρού, που είχαν ως στόχο την εξόντωσή τους.
Στην προσπάθεια αυτή, πολλοί αντάρτες έπαιρναν μαζί και τις οικογένειές τους στο βουνό, ενώ και οι γυναίκες βοηθούσαν στο αντάρτικο με κάθε τρόπο, κυρίως όμως με τρόφιμα και μεταφορά μηνυμάτων.
Η σημαντικότερη αντάρτικη ομάδα της περιόδου ως το 1918, έχει για αρχηγό την καπετάνισσα Πελαγία, η οποία αναλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας μετά το θάνατο του άνδρα της, του οπλαρχηγού Αντών πασά, τον Αύγουστο του 1917.
Η ομάδα του Αντών’ παρά, υπεράσπιζε τα Ελληνικά χωριά και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκικων συμμοριών. Το Τουρκικό κράτος μη μπορώντας να τον εντοπίσει και να τον αντιμετωπίσει τον επικήρυξε αντί του ποσού των 50.000 λιρών.
Στο πρόσωπό του, πολλοί από τους αντάρτες του Πόντου, έβλεπαν τον άνθρωπο ο οποίος μπορούσε να τους ενώσει.

IMG 20200701 092332

Ποια ήταν όμως η αντάρτισσα Πελαγία;
Στις αρχές του 1915 (σε ηλικία 18 ετών), η Πελαγία Οξούζογλου, η οποία καταγόταν από το χωριό Κωστανούσαγι της Πάφρας, είχε καταφύγει στο βουνό με την οικογένειά της. Εκεί γνώρισε τον καπετάν Αντώνη Χατζηελευθερίου (Αντών Πασά ή Αντών Αγά ή Αντών Καραμπέγ), «αρχιστράτηγο» όλων των αντάρτικων ομάδων του Δυτικού Πόντου, τον μετέπειτα σύζυγό της.
Υπήρξε και η ίδια αντάρτισσα ντυμένη με τη μαύρη αντάρτικη στολή του Πόντου και συνόδευε έφιππη τον καπετάνιο σύζυγό της, πολεμώντας μαζί του σε όλες τις μάχες εναντίον των Τούρκων.

Η θρυλική απελευθέρωση της Πελαγίας
Θρυλική μένει η απελευθέρωση της καπετάνισσα Πελαγίας από τις φυλακές της Αμάσειας από τον σύζυγό της Αντώνη πασά.
Μετά το Δεκέμβριο του1915, παρά το ότι είχαν σταματήσει οι καταδιώξεις των αποσπασμάτων, αυτά παρέμεναν στρατοπεδευμένα σε κομβικά σημεία, μη σταματώντας στιγμή να πληροφορούνται τις κινήσεις του Αντώνη Χατζηελευθερίου.
Το Μάρτιο του 1916, ο καπετάνιος, αφού διαμοίρασε τους άνδρες του, είχε καταφύγει σε ένα νερόμυλο στους πρόποδες του Κοτσάνταγ ή Καλινίκνταγ. Μαζί του είχε τρείς συντρόφους και τη γυναίκα του Πελαγία.
Στις 24 Μαρτίου, οι Νεότουρκοι, των οποίων δύο τάγματα στρατού είχαν στρατοπεδεύσει στο Κιζίλγκιολ, ειδοποιημένοι εκ των προτέρων, περικύκλωσαν το μύλο και ζήτησαν να παραδοθούν όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίσμα. Ο καπετάνιος, αφού οπλίστηκε, διέφυγε από τη νεροσυρμή του μύλου. Οι άνδρες του, σε μια πράξη αυτοθυσίας, αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν όλοι, προσπαθώντας να δώσουν χρόνο στον καπετάνιο να διαφύγει.
Όταν οι άνδρες του αποσπάσματος εισήλθαν στο μύλο, βρήκαν μόνο έναν αντάρτη, που τους κοιτούσε περιφρονητικά. Αμέσως μετά έβγαλε τον κεφαλόδεσμο (πασλίκι), και τους δήλωσε ότι ήταν η γυναίκα του καπετάνιου και όχι άνδρας, ενώ οι στρατιώτες είχαν πιστέψει ότι είχαν συλλάβει τον καπετάν Αντώνη.
Η συλληφθείσα Πελαγία οδηγήθηκε στο Κιζίλγκιολ, την έδρα των αποσπασμάτων και παραδόθηκε στον Φερίκμπεη. Από το Κιζίλγκιολ οδηγήθηκε στην Πάφρα και από εκεί στην Αμισό, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στην Αμάσεια για την εκτέλεση της ποινής. Ο αρχικαπετάνιος πληροφορήθηκε ότι η γυναίκα του οδηγήθηκε στην Αμάσεια, στις φυλακές της οποίας φυλασσόταν απομονωμένη. Συγκέντρωσε πενήντα καπετάνιους και τετρακόσιους αντάρτες και με τα άλογα ξεκίνησαν για την Αμάσεια. Έφτασαν στο χωριό Κελτίκ, έξω από την Αμάσεια, περικύκλωσαν το χωριό, συνέλαβαν το χότζα του χωριού και ο καπετάνιος τον απέστειλε στο διοικητή της Αμάσειας, αφού του παρέδωσε ένα γράμμα με τη σφραγίδα του, στο οποίο για πρώτη φορά υπέγραφε ως ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΓ.
Με τον τρόπο αυτόν ήθελε να δηλώσει στο Νεότουρκο διοικητή ότι ήταν αποφασισμένος για τα χειρότερα, αν δεν απελευθέρωνε τη σύζυγότου. Ο αρχικαπετάνιος έγραφε στο διοικητή ότι, αν δεν έστελνε αμέσως την Πελαγία στα λημέρια του στο Νεπιέν, θα έκαιγε το χωριό χωρίς να λυπηθεί κανέναν, και επιπλέον, θα κατέβαινε με τους πέντε χιλιάδες(!) αντάρτες του στην Αμάσεια, για να την κάψει και αυτήν από τα θεμέλια. Πανικόβλητος, ο διοικητής πήγε προσωπικά στις φυλακές, αποφυλάκισε την Πελαγία, την επιβίβασε σε ένα παϊτόνι, της έδωσε προσωπική φρουρά-με επικεφαλής αξιωματικό, που την οδήγησαν στο Καβάκ και από εκεί στο βουνό Νεπιέν.

Η προδοσία του Αντώνη Χατζηελευθερίου
Ο αρχικαπετάνιος Αντώνης Χατζηελευθερίου είχε μαρτυρικό θάνατο. Ότι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν με τη δύναμη των όπλων οι Τούρκοι, το κατάφεραν με τη δύναμη του χρυσού. Τον πρόδωσαν τρία πρωτοπαλίκαρα του. Θαμπωμένοι από το χρυσό, οργάνωσαν τη δολοφονία του χωρίς καμιά τύψη (τον Αύγουστο του 1917). Η άνανδρη πράξη των τριών προδοτών συντάραξε τον ελληνισμό του Πόντου. Ο Μητροπολίτης Αμάσιας, Γερμανός Καραβαγγέλης, εξόπλισε ένα σώμα κι έψαξε να τους βρει, αλλά μάταια.

Η ζωή της Πελαγίας μετά το θάνατο του αρχικαπετάνιου

Η Πελαγία κατόπιν στην Τουρκία παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της Ιωάννη Κεσκινίδη, άνθρωπο μορφωμένο και συνοδό εν ζωή του Αντώνη, με τον οποίο εγκαταστάθηκε στην Πασχαλιά του νομού Ξάνθης, το 1924. Στην κατοχή χάνει όμως και το δεύτερο σύζυγό της, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος .
Το 1943 η Πελαγία παντρεύεται για τρίτη φορά, τον Νικόλαο Ορφανίδη και κατοικεί πλέον μόνιμα στο Ξάγναντο του Παρανεστίου, όπου και ο τάφος της.
Πέθανε σε ηλικία 75 ετών, το Νοέμβριο του 1972, αφού είχε χάσει μερικούς μήνες πριν το σύζυγό της Νικόλαο, το Μάρτιο του 1972).

IMG 20200701 092412

Γράφει ο Νικόλαος Μάτσικας

Πίσω απο το Ιερό της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο-Δράμας θωρεί αγέρωχο κοντά έναν αιώνα τώρα, ένα ηρώο που μας θυμίζει την πρώτη σφαγή του Δοξάτου το 1913 απο τους Βούλγαρους κατακτητές.

DOJATO MNHMEIO

Ακολούθησαν δύο ακόμη σφαγές απο τους ίδιους Βούλγαρους εισβολείς.Την περίοδο 1916-1918 στρατολογήθηκαν άρρενες πολίτες του Δοξάτου και μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, αποτελώντας τα τάγματα εργασίας, πεθαίνοντας απο τις κακουχίες στα κάτεργα και αφήνωντας πίσω τους απροστάτευτες χήρες και ορφανά. Σύμφωνα με την Έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής, 74 από αυτούς πέθαναν εκεί με φρικτά βασανιστήρια, ενώ περίπου 200 γυναικόπαιδα αφανίσθηκαν από πείνα και αρρώστιες στο Δοξάτο. Τον Απρίλιο του 1941, η περιοχή κατελήφθη από τους Γερμανούς, που την εκχώρησαν στους συμμάχους τους Βουλγάρους, οι οποίοι επέβαλαν και τον εκβουλγαρισμό της περιοχής. Όποιος δεν εγγραφόταν στα μητρώα Βούλγαρος κακομεταχειριζόταν (εκδίωξη σε άλλη περιοχή, δήμευση περιουσίας, βασανιστήρια). Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941 ακολουθεί ακόμη μια θηριωδία των Βουλγάρων εκτελώντας 350 γυναικόπαιδα στην περιοχή «Πευκάκια» στο Δοξάτο, με πρόσχημα ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Δοξάτου απο ομάδα ανταρτών. Το Μαρτυρικό Δοξάτο δίκαια αναζητά τη θέση του στο αιώνιο βάθρο της Ιστορίας και ίσως είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που σφαγιάσθηκε απο τον ίδιο κατακτητή σε διάστημα τριάντα ετών.

Ας δούμε τους λόγους που ένα καπνοχώρι στην πεδιάδα της Δράμας έγινε στόχος ωμών βιαιοτήτων και μάλιστα τρείς φορές. Στην ευρύτερη περιοχή του Δοξάτου και συγκεκριμένα στη θέση Δοξάτ-τεπέ (τούμπα) ανακαλύφθηκαν ευρήματα προϊστορικής περιόδου που πιστοποιύν την ύπαρξη νεολιθικού οικισμού. Στους ιστορικούς χρόνους κατατάσσονται ευρήματα όπως ένα κιονόκρανο δωρικού τύπου το οποίο βρίσκεται στον Ιερό Nαό Δοξάτου, μια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη με επιγραφή «ΓΝΩΜΗ ΒΙΘΥΟΣ ΓΥΝΗ» και μια μαρμάρινη πλάκα που αναπαριστά τον Θράκα ιππέα. Κατά την Ρωμαική περίοδο η περιοχή ενσωματώνεται στο Βασίλειο της Μακεδονίας, μετά την μάχη των Φιλίππων το 46 π.Χ και αποτελεί Ρωμαική κώμη. Είκοσι λατινικές επιγραφές που ανακαλύφθηκαν μαρτυρούν την ύπαρξη της κώμης, η οποία παρόλο που εξαρτιόταν απο την πόλη των Φιλίππων είχε ξεχωριστή διοίκηση. Στους Βυζαντινούς χρόνους η περιοχή αυτή ονομάζεται «Δόκαλον». Κατά τον 17ο αιώνα το τοπωνύμιο «Δοξάτο» εμφανίζεται σε χειρόγραφο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αχειροποίητης του Παγγαίου και σε ένα περιηγητικό κείμενο του Τούρκου Εβλιά Τσελεμπή. Δοξάτο ήταν το εύχωρο δωμάτιο των Μακεδονικών σπιτιών που είχε ωραία θέα. Έτσι ήταν και η θέση του Δοξάτου στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου.(1),(2)

Μετά την επανάσταση του 1821 το Δοξάτο αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστιστικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας. Η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στην καλλιέργια των σιτηρών, του καπνού και της αμπέλου. Το Δοξάτο φημίζεται για την εκλεκτή ποιότητα του καπνού που παρήγαγε. Όλα τα καπνά της περιοχής συγκεντρωνόταν από τους εμπόρους του Δοξάτου και διακινούνταν από το λιμάνι της Καβάλας. Επίσης εμφανίζεται στην περιοχή έντονη εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Πρίν το 1969 λειτουργούσε στο Δοξάτο αλληλοδιδακτικό σχολείο και νηπιαγωγείο από το 1878.Το 1876 λειτουργεί παρθεναγωγείο και αρρεναγωγείο.Το 1874 ιδρύεται ο γυμναστικός και φιλοπροοδευτικός σύλλογος «Φίλιπποι» οργανώνοντας αναγνωστήριο το οποίο στεγαζόταν σε τριώροφο κτίριο πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, μαζί με την φιλαρμονική και την μαντολινάτα. Από το 1879 κάνει την εμφάνιση της και η Αρχαιολογική Εταιρεία με αντικείμενο την συλλογή αρχαιολογικών και γλωσσικών ευρημάτων.Την περίοδο 1902-1909 αφήνει το στίγμα του στην περιοχή ο Μητροπολίτης Δράμας και αργότερα Σμύρνης, Χρυσόστομος. Την διετία 1908-1909 κτίστηκε το Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου ,ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την περιοχή απο τον αυστριακό αρχιτέχτονα Konrad von Vilas. Η κάτοψη του κτιρίου είχε σχήμα Ε συμβολίζοντας την Ελλάδα ή την Ελευθερία. (3)

Το 1869 εγκαινιάζεται ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Δοξάτου, μια τρίκλητη ξυλόστεγη βασιλική με υπερκείμενο γυναικωνίτη. Το ξυλόγυπτο τέμπλο του ναού, έργο Ηπειρωτών μαστόρων.Τα πολύτιμα αντικείμενα και οι εικόνες προυποθέτουν οικονομική ευρωστία και μια ακμάζουσα οικονομική κοινότητα. (4)

Η οικονομική λοιπόν άνοδο λόγω της εμπορίας καπνού, η πολιτιστική και η εκπαιδευτική ανάπτυξη του τόπου, η θέση του Δοξάτου στον κάμπο της Δράμας ευρισκόμενο στην σκιά του Παγγαίου, ανάμεσα στην Αμφίπολη και στους Φιλίππους όπου περνά και η αρχαία Εγνατία, η οικοδομική αρχιτεκτονική του με τα αρχοντικά και τις επαύλεις, ο αστικός και κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του, η επιμονή των Δοξατινών στη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Παράδοσης ,η συμβολή τους στον Μακεδονικό Αγώνα και στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους ήταν μερικοί απο τους λόγους που οδήγησαν στην λεηλάτηση του απο τους Βούλγαρους κατακτητές.(5)
Στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, η περιοχή της Δράμας, όπως και όλη της Ανατολικής Μακεδονίας, κατελήφθη τον Οκτώβριο του 1912 από τους Βουλγάρους, για να απελευθερωθεί εν συνεχεία από τον ελληνικό στρατό κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο την 1η Ιουλίου 1913. Όταν όμως αποχωρούσαν, στις 29 Ιουνίου, κυνηγημένοι από τον Ελληνικό Στρατό, οι Βούλγαροι προκάλεσαν ολέθριες καταστροφές.Την Κυριακή 30 Ιουνίου, μια ίλη του Βουλγαρικού στρατού με επικεφαλείς τους Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ με 120 ιππείς και πεζοπόρα τμήματα περικύκλωσαν το Δοξάτο με σκοπό να κατασφάξουν και να λεηλατήσουν το πλούσιο χωριό. Αφορμή στάθηκε η παρενόχληση της οπισθοφυλακής των Βουλγάρων απο ομάδα Ελλήνων προσκόπων (ένα στρατιωτικό σώμα με απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα) δίχως να υπάρχουν θύματα.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός! Κατέσφαξαν ανηλεώς, 650 ανθρώπους (το 45% των 1500 κατοίκων) βίασαν γυναίκες , πυρπόλησαν 240 σπίτια ,80 καταστήματα και 10 μεγάλες αποθήκες καπνού. Η ζημιά από την φωτιά είχε υπολογιστεί στα 14 με 15 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Με τους Βούλγαρους είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και πολλοί Τούρκοι που έμειναν στην κωμόπολη. Την 1η Ιουλίου το 21ο Σύνταγμα του ελληνικού στρατού έφθασε από τις Σέρρες και απελευθέρωσε την περιοχή, αντίκριζοντας παντού καπνούς και διάσπαρτα νεκρά ανθρώπινα κορμιά. Η σφαγή του Δοξάτου απασχόλησε τον διεθνή τύπο περιγράφωντας τις φρικαλεότητες των επιδρομέων. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ιταλική εφημερίδα ILSECOLO XIX:« Οι κάτοικοι έντρομοι συλλέξαντες ότι πολύτιμον είχον άρχισαν να φεύγωσιν πρός Καβάλαν και άλλοι δια της κοίτης του ξεροχείμαρρου προς τα όρη. Εκατοντάδες τινές εκλείσθησαν εντός των οικιών. Αίφνης ενεφανίσθη βουλγαρικό ιππικό και ήρχισε λυσσώδη καταδίωξη των φευγόντων. 400 Βούλγαροι στρατιώτες εισήρχοντο με εφ΄όπλου λόγχη ακολουθούμενοι υπό δύο αμαξών,φορτωμένων με πετρέλαιον. Το ιππικό εξ 120 ανδρών υπό των Μπιρνέφ και Σιμεόνοφ κατεδίωκαν τους φεύγοντας, άνδρας, γυναίκες και παιδιά ρίπτοντας αυτούς καταγής δια σπαθισμών».(6)
Ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος αναφέρει «ότι το φιλόκαλον, το φιλοπρόοδον, το ευφορώτατον και φιλογενέστατον Δοξάτο αμιλλώμενον, κατά την μόρφωσιν των κατοίκων, προς τη Δράμαν και εν τισίν υπερέχον αυτής, μετεβλήθη σήμερον εις ερείπια και οι κάτοικοι ως σφάγια».

Η ηρωική αυτοθυσία του Δοξάτου κατά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με το Βασιλικό Διάταγμα του 1945 και με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985.Το 1998 με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη και Εθνικό Σύμβολο. Η θύμηση των γεγονότων, δεν σημαίνει ότι ζητάμε εκδίκηση, αλλά το δικαίωμα στη μνήμη. Οι κατακτητές αφάνισαν 6.000 Έλληνες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως στρατός κατοχής (1.124 θύματα μόνο στο Δοξάτο και απο τις τρείς σφαγές ) και οφείλουν μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ στους συγγενείς των νεκρών για να αναπαυτούν οι ψυχές τους, ως ελάχιστος φόρος τιμής.

Η καταστροφή ήταν προμελετημένη βάσει στρατιωτικού σχεδίου, που διοργανώθηκε όχι από άτακτους κομιτατζήδες, αλλά από τακτικό στρατό ιππείς και πεζούς με πυροβόλα και αξιωματικούς. Σήμερα κανείς Βούλγαρος επίσημος δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να καταθέσει ένα απλό στεφάνι στα μνημεία των χιλιάδων θυμάτων της περιοχής μας, ούτε βέβαια επιστράφηκε κάποιο από τα αρπαγέντα κειμήλια της περιοχής μας, αλλά και της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας. Σήμερα οι πόλεμοι αυτοί αποτελούν ορόσημο για την ελληνική ιστορία, για την εδαφική επέκταση του κράτους και για τα εθνικά ιδεώδη. Και ακόμη τα γεγονότα αυτά οριοθέτησαν νέους σταθμούς και ανέδειξαν νέα σύμβολα όχι μόνο για τις τοπικές ιστορίες, αλλά γι’ αυτήν του Έθνους.(7) Δόξα και τιμή στους μάρτυρες και ήρωες του Δοξάτου για την ανιδιοτελή αυταπάρνηση και τη θυσία τους για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας!Τους χρωστάμε σήμερα την ειρηνική συνύπαρξη μας και είθε να γίνουμε μιμητές τους!Αιωνία τους η μνήμη!

Νικόλαος Μάτσικας
ΜΑ, MSc, Θεολόγος, Yγιεινολόγος
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Δοξάτου

 

Πηγές:
1.Γεωργιάδης Θ. Νικόλαος, (Δοξάτο,Προιστορική Εποχή μέχρι τους Βυζαντινούς Χρόνους, Δοξάτο Ιστορικά και Λαογραφικά ανάλεκτα και λεχθέντα, Πρακτικά ημερίδας 13-5-2007, Πολιτιστικός Σύλλογος Δοξάτου, Δοξάτο 2008,63-70.
2. Κυριαζάκη Κατερίνα ,(Διατρέχοντας την Ιστορία του Δοξάτου) Δοξάτο Ιστορικά και Λαογραφικά ανάλεκτα και λεχθέντα, Πρακτικά ημερίδας 13-5-2007, Πολιτιστικός Σύλλογος Δοξάτου, Δοξάτο 2008,71-79.
3.Παπαθεμελής Ιωάννης, (Τα Εκπαιδευτήρια Δοξάτου:εκπάιδευση και κοινωνία) β΄Επιστημονική ημερίδα 22 Ιουνίου 2013,Δοξάτο, 1883-1913: από την ανάπτυξη στην καταστοφή και την απελευθέρωση, Δήμος Δοξάτου 2014,131-144.
4. Π. Αγγέλου,Τοπαρλάκης Κυριάκος,(Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Δοξάτου 1869-1913) β΄Επιστημονική ημερίδα 22 Ιουνίου 2013,Δοξάτο, 1883-1913: από την ανάπτυξη στην καταστοφή και την απελευθέρωση, Δήμος Δοξάτου 2014,83-102.
5.Φιλίππεια Δοξάτου (ΔΗΚΕΔΗ Δοξάτου).
6.Διαδικτυακή πηγή “Σαν Σήμερα.gr” Η σφαγή του Δοξάτου ,Αφιέρωμα στους Βαλκανικούς Πολέμους.
7.Στυλίδου Μαρία σ.Εκπαιδευτικός (Άλλες πόλεις δοκιμάστηκαν οικιλοτρόπως «πλην το Δοξάτον υπέστη τα πάνδεινα») http://neadoxatou.blogspot.com/2020/06/blog-post_29.html.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΞ ΑΡΧΗΣ;;;;;

Ο Ιούνιος τελειώνει, το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι ξεκίνησε και ο «ζωοδότης» ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ακόμη στον καιρό της πανδημίας. Έλλειψη σχεδιασμού, ανυπαρξία ευελιξίας, αλλεπάλληλες γκάφες των «υπευθύνων» και απούσα κυβέρνηση συνθέτουν το ψηφιδωτό της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι απώλειες επηρεάζουν τόσο την Ελληνική Οικονομία στο σύνολό της όσο και τις επί μέρους τοπικές κοινωνίες. Οι προβλέψεις προ κορωνοϊού για το 2020 μιλούσαν, με βάση τις προκρατήσεις, για έσοδα άνω των 20 δις, έναντι 18,2 δις πέρυσι αλλά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 8 δις και αυτό υπό προϋποθέσεις…….

Όταν στην Ελλάδα μιλάμε για τουρισμό εννοούμε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιά, ήλιο, θάλασσα και παραβλέπουμε ότι υπάρχει ένα όχι αξιοκαταφρόνητο τμήμα χερσαίου ορεινού τουρισμού, με μικρές τουριστικές μονάδες, οικοτεχνίες ουσιαστικά, που κυρίως με διάφορα προγράμματα τύπου LEADER και LEADER + αποτελούν μικρούς αλλά καθοριστικής σημασίας πνεύμονες επιχειρηματικότητας.

Αυτές οι μικρές τουριστικές μονάδες των 20, 25 κλινών, σε ορεινούς οικισμούς, με επιχειρηματίες τους μόνιμους κατοίκους, με εργαζόμενους μέλη της οικογένειας και με εφοδιασμό από τα καταστήματα και με τα προϊόντα της περιοχής τους αποτελούν πολύτιμες κυψέλες οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Συνήθως ενισχύουν το εισόδημα της οικογένειας, αποτελούν συμπληρωματικό έσοδο και συνηθέστατα περνούν κάτω απ’ το ραντάρ της επίσημης τουριστικής πολιτικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να διεκδικούν το μερίδιό τους στο τουριστικό προϊόν.

Η φετινή δραματική χρονιά ξεκινά με ένα μοναδικό αρνητικό ρεκόρ. Οι μονάδες ξεκίνησαν, όσες ξεκίνησαν, τη λειτουργία τους με μηδενικές κρατήσεις (!!!!). Ενώ δηλ. κάθε χρόνο υπήρχαν προκρατήσεις ή κρατήσεις, έστω λίγες, έστω ενδεικτικές, έστω οριακές, φέτος μετά την πανδημία οι μονάδες ξεκίνησαν χωρίς ούτε μία κράτηση. Και ενώ τα έξοδα τρέχουν οι επιχειρηματίες του ορεινού τουρισμού αγωνιούν προσδοκώντας στοιχειώδη βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας. Η οποία, επιδεικνύοντας «αργά αντανακλαστικά», φαίνεται απούσα.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας (και όχι μόνον) ζητούν:

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και αποπληρωμή σε 7 έτη με εξωτραπεζικά κριτήρια.

Στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και κατά την περίοδο του χειμώνα και όχι διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με άμεση εξόφληση από το πρόγραμμα και εξαίρεση των ποσών του προγ/τος από τη δέσμευσή τους για οφειλές προς Ασφ. Ταμεία, ΔΟΥ

Μεταφορά των οφειλών της περιόδου Αυγούστου Σεπτεμβρίου 2020 στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, ώστε να μην κληθούν οι επαγγελματίες να καταβάλουν διπλή δόση μετά τον Σεπτέμβριο

Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου, που αν δεν αλλάξει θα γονατίσει τις μικρές επιχειρήσεις την περίοδο του χειμώνα, καθώς είναι για έσοδα του 2119

Επιδότηση εργασιακού κόστους και όχι επιδότηση ανεργίας

Επίσης, προτείνουν και θεσμικά μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επαναφορά της λευκής εβδομάδας ή σχολική ανάπαυλα, εκπαιδευτικό τριήμερο ή τετραήμερο στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τη χώρα μας και τις δυνατότητες της καθώς και να εξοικειωθούν με αθλήματα – δράσεις, τα οποία μελλοντικά θα υιοθετήσουν στη ζωή τους και θα γίνουν πρεσβευτές του σκι, του κανο, της αναρρίχησης κλπ

Δημιουργία ειδικού τμήματος στον ΕΟΤ, που θα διαχειρίζεται αυτό το τουριστικό προϊόν, θα καταγράψει ανάγκες και ελλείψεις και θα νομοθετήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Πχ αιωροπτεριστές δεν μπορούν να κάνουν πίστες απογείωσης, καθώς οι χώροι είναι δασικές εκτάσεις και δεν επιτρέπεται η παρέμβαση.

Επιδότηση πετρελαίου για ξενοδοχεία πάνω από 500μ υψόμετρο, και, τέλος, ρύθμιση για τα Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Στην αγωνία των επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού ως ΣΥΡΙΖΑ με το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ προτείνουμε: Στήριξη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι τουριστικές, συνολικού ύψους 3 δις, πλέον αυτού 1,5 δις για τη μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, πλέον δε αυτών 12 δις ενίσχυση ρευστότητας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας, εμπορικών Τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η χορήγηση μικροπιστώσεων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος επιχειρηματιών του τουρισμού και εξειδικεύουμε με ειδικά μέτρα, ύψους 700 εκατομμυρίων για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ενώ προτείνουμε την κατάργηση τέλους διαμονής και επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου. Τέλος, επειδή σε πολλές από τις μικρές τουριστικές μονάδες λειτουργούν και εστιατόρια προϋπολογίζουμε 230 εκ για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση (πλην αλκοολούχων) από 24% στο 13 ή 6%.

Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του προγράμματός μας, ανταποκρίνεται άμεσα στη συγκυρία, κατανοεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του Τουρισμού και προτείνει, εκτός από μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και διαρθρωτικά μέτρα. Ταυτόχρονα οικοδομεί και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού, χτίζει δηλ. μια συμμαχία ανθρώπων, που μέχρι τώρα παρουσίαζαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, ακριβώς γιατί το πρόγραμμα απαντά στα κοινά τους προβλήματα, με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Η πανδημία δοκίμασε βεβαιότητες, κλόνισε πεποιθήσεις, άλλαξε προτεραιότητες και ανέδειξε τα όρια της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καλπάζουσας κρίσης, σχέδιο που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το θέτει στην κρίση της Κοινωνίας γιατί σχεδιάζουμε για τις ανάγκες των πολλών.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 19.00 μ.μ συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας μετά από κάλεσμα της Διοίκησης του Σωματείου τα μέλη τα οποία έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τις αρχαιρεσίες του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας μέχρι τις 24 Ιουνίου 2020 . Οι εκλογές θα διεξαχθούν 16,17 & 18 Ιουλίου 2020 και θα αναδείξουν νέο Δ.Σ, ελεγκτική επιτροπή, και εκπροσώπους για τα εκλογοαπολογιστικά συνέδρια της Πομαμεα και της Εσαμεα. Ο Πρόεδρος κ. Αποστολίδης Κωνσταντίνος και τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας συνεχάρησαν τα παρευρισκόμενα άτομα-μέλη του Σωματείου τα οποία δήλωσαν υποψηφιότητα και ανέφεραν ότι η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική, εφόσον πέραν των αρκετών υποψηφιοτήτων, συμμετέχουν και νέα άτομα. Αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τα άτομα που βρίσκονται ήδη στο τιμόνι του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας, διότι θεωρούν πολύ σημαντικό να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή η επόμενη γενιά, που με τη σειρά της θα στοχεύσει στη συλλογικότητα για την επίλυση πάσης φύσεως προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους.
Κλείνοντας, υπενθύμισαν μέσω των τοπικών τηλεοπτικών συνεργείων που παρευρίσκονταν στο χώρο, ότι η προθεσμία δήλωσης υποψηφιοτήτων για τα 3 σώματα εκπνέει την 1η Ιουλίου του 2020 και ώρα 13.00 μ.μ, 15 ημέρες δηλαδή πριν τις αρχαιρεσίες του Σωματείου όπως αυτό προβλέπεται από το καταστατικό. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, η Εφορευτική επιτροπή ανακηρύσσει σε συνεδρίασή της τους υποψήφιους μετά από έλεγχό των από το καταστατικό και το νόμο απορρεόντων προσόντων εκλογιμότητας και εκτυπώνει εντός πέντε ημερών τα ψηφοδέλτια στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά.

 

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καβάλας, ενημερώνει όλους τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), απευθύνει την με Α.Π.: 660/4/16980/10-06-2020 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων προς πλήρωση θέσεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων στο πλαίσιο της πράξης “Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-ΝΕΑ ΦΑΣΗ” (ΟΠΣ 5002212).

Οι ιστοσελίδες πρόσβασης στα σχετικά αρχεία της Πρόσκλησης είναι οι ακόλουθες:
Ιστοσελίδα Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. www.inedivim.gr
Ιστοσελίδα Έργου: http://kentradiaviou.gr

Σύμφωνα με τη σχετική Ανακοίνωση και τους όρους της σχετικής Πρόκλησης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:
Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://mis.inedivim.gr
H προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται: από 15/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.) έως και 29/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.).

Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 03/07/2020, στη διεύθυνση: Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη Τ.Κ. 11143 Αθήνα (Κεντρική Γραμματεία 2ο όροφος).

Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται με την ανωτέρω (ηλεκτρονική) μορφή και αποστέλλονται ταχυδρομικά, με e-mail ή fax, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται.
Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.

Πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τους όρους της θα παρέχονται στα τηλέφωνα και κατά τις ώρες που αναφέρονται σε αυτή.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

ΦΩΤΟ 2

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε η διανομή δεμάτων του επισιτιστικού προγράμματος που προσφέρει η ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ, ο Φορέας κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, σε δοκιμαζόμενες οικογένειες της Δράμας μέσω του φορέα Ένωση Κυριών Δράμας- Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Οι εκατόν είκοσι πέντε (125) ωφελούμενες οικογένειες παρέλαβαν τα δέματα με τα τρόφιμα και τα είδη προσωπικής υγιεινής που τους παρέχει το πρόγραμμα και καλύπτουν τις μηνιαίες τους ανάγκες για σίτιση και ατομική φροντίδα.

Μπορεί να επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα, όμως, για ακόμα μια φορά, η διανομή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσοχή, σε εξωτερικό χώρο, φορώντας ιατρικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς ενημερωτική ομιλία και υπογραφές. Ακόμη, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, οι ώρες προσέλευσης είχαν ευρεία διάρκεια.

Το πρόγραμμα στήριξης οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες υλικής στέρησης της ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ υλοποιείται βάση προκαθορισμένων εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων και αφορά στη χορήγηση πακέτων με βασικά είδη τυποποιημένων τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής που διατίθενται σε μηνιαία βάση. Η ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ, ιδρύθηκε από μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και αποτελεί τον Φορέα Κοινωνικής Προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας. Έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων, δράσεων ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργων ανθρωπιστικού περιεχομένου και δωρεών ευρύτερου ενδιαφέροντος για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Page 1 of 298
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

sxoli odigon georgiadis

parxarides triantafillos banner

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr