Tuesday, 12 June 2018 22:03

Επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας από τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων στο Δήμο Δράμας

Written by

Λόγω της κακής εικόνας που υπάρχει στην πόλη και τα χωριά σχετικά με την έγκαιρη και συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας από τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων στο Δήμο Δράμας (Μιχάλης Μλεκάνης, Παπαεμμανουήλ Γρηγόρης, Ηλιόπουλος Στέργιος, Τσιαμπούσης Αλέξης και Στεφανίδης Γιάννης).
Στην ενέργεια αυτή οδηγηθήκαμε λόγω της κακής εικόνας που υπάρχει στην πόλη και τα χωριά σχετικά με την έγκαιρη και συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων, με τους κάδους να ξεχειλίζουν πολύ συχνά και να παρατηρείται έντονη δυσοσμία σε μεγάλη ακτίνα γύρω τους, παρότι οι δημότες υποχρεώθηκαν σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 55%.

Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά πολύ με την προμήθεια του εξοπλισμού για την μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων, αν γινόταν έγκαιρη αξιοποίηση του 1.000.000 Ευρώ που δόθηκε από το Κράτος από τις αρχές του 2015 για αυτό το σκοπό. Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια και δεν μπόρεσε η Δημοτική αρχή να προμηθευτεί τον προβλεπόμενο μηχανικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρονται στις Σέρρες για υγειονομική ταφή να είναι πολύ μεγάλες και το υπέρμετρο κόστος να επωμίζονται οι δημότες. Σήμερα, παρότι έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για την προμήθεια του εξοπλισμού, η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, επειδή έχει παρέλθει ο προβλεπόμενος από το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης χρόνος, και η ακύρωσή της είναι σχεδόν βέβαια. Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο έχει ακυρωθεί η διαδικασία ακόμη μία φορά. Η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής πληρώνεται από τους δημότες και μάλιστα πολύ ακριβά.

Από την επίσκεψη στο ΚΔΑΥ διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που προκύπτουν από τη διαλογή είναι πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες.
Αυτό, μεταξύ άλλων, οφείλεται:
α) Στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής η πώληση των ανακυκλώσιμων να γίνεται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και όχι από τον ιδιώτη ανάδοχο που έχει την ευθύνη της διαλογής. Με αυτό τον τρόπο, ο ανάδοχος ιδιώτης δεν έχει κίνητρο για αποτελεσματικότερη διαλογή ώστε να προκύπτει μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων προς πώληση, αφού δεν πρόκειται να εισπράξει ο ίδιος το κέρδος από την πώληση. Έτσι, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων «ξεφεύγουν» κατά τη διαλογή και, αντί να αποφέρουν έσοδα, καταλήγουν στα … σκουπίδια.
β) Στην αδιαφορία για την προστασία των ανακυκλώσιμων από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή), αφού έχουν αποσυρθεί τα κιόσκια που είχαν κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων να καταστρέφονται και, αντί να αποφέρουν έσοδα, να καταλήγουν στα … σκουπίδια.
γ) Στην έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας, που καθιστά αδύνατη την έγκαιρη και επιμελημένη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων να καταστρέφονται και, αντί να αποφέρουν έσοδα, να καταλήγουν στα … σκουπίδια.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αποκομιδή του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι (χαρτιά και χαρτόνια) γίνεται με ανεύθυνο τρόπο και με κίνδυνο να αναζητηθούν ευθύνες από ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτε. Απασχολείται προσωπικό που προσελήφθη από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποκομιδή. Ποιος επέτρεψε την εργασία στο απορριμματοφόρο εργαζομένων που δεν εποπτεύονται από τις υπηρεσίες του Δήμου; Τι θα γίνει στην περίπτωση ατυχήματος κατά την αποκομιδή; Και ατυχήματα συμβαίνουν. Και δεν μπορούν όλα να είναι της μορφής «γλίστρησε και έπεσε ο εργαζόμενος», όπως το πρόσφατο ατύχημα στο ΚΔΑΥ.

Ακόμη, διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στο πλύσιμο των κάδων, οι οποίοι δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Φέτος προβλέπεται το πλύσιμο να γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, παρότι θα μπορούσαν συχνότερα και φθηνότερα να πλένονταν οι κάδοι, αν ο Δήμος Δράμας, που διαθέτει δύο αυτοκίνητα - πλυντήρια κάδων και τα αφήνει να καταστρέφονται από την αχρησία, φρόντιζε έγκαιρα για την πρόσληψη έκτακτου εποχιακού προσωπικού.

Η τελική διαπίστωση είναι ότι την Δημοτική Αρχή δεν την ενδιαφέρει ούτε η καθαριότητα της πόλης και των χωριών την, ούτε η προστασία του περιβάλλοντος, ούτε η μείωση των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες για δημοτικά τέλη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων συγγενών, φίλων και συνεργατών, είτε με διορισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις εργασιών που πληρώνονται ακριβά και επιβαρύνουν τους δημότες.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr