Sunday, 17 March 2019 17:48

Το «Project Δράμα 2020», ανοίγει δρόμους άθλησης στη Δράμα

Written by

IMG 20190316 183705

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
«Δρόμοι Άθλησης στη Δράμα», ήταν ο τίτλος της πρώτης θεματικής εκδήλωσης της Δημοτικής Παράταξης «Project Δράμα 2020», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16-3-2019 στο Ξενοδοχείο Ύδραμα Grand Hotel.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη πρακτικών, δράσεων και προγραμμάτων για τον αθλητισμό που μπορούν να εφαρμοστούν στον δήμο της Δράμας, προκειμένου αφενός να στρέψουμε το ενδιαφέρον των δημοτών σε αυτήν τη γνήσια μορφή ψυχαγωγίας και αφετέρου να αποτελέσει ο δήμος Δράμας τόπος διοργάνωσης ποιοτικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν άτομα εγνωσμένου κύρους, που έχουν διαπρέψει στους εργασιακούς τους χώρους και κλήθηκαν από τη Δημοτική Παράταξη «Project Δράμα 2020», για να αναπτύξουν στους Δραμινούς πολίτες, που έχουν σχέση ή ενδιαφέρον γύρω από τα προγράμματα μαζικού Αθλητισμού, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές των δικών τους επιτυχημένων προγραμμάτων.Αναμφισβήτητα, δράσεις τέτοιου είδους, έχουν να προσφέρουν πολλά, στην τοπική κοινωνία.

IMG 20190316 183721

Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η κυρία Ρουσσέτη Μαγδαλινή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας, Αθλητισμού-Πολιτισμού Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης. Στη σύντομη και περιεκτική ομιλία της αναφέρθηκε στην αθλητική πολιτική, ανταποδοτικού χαρακτήρα που εφαρμόζει ο Δήμος Μενεμένης, ο οποίος ομοιάζει πληθυσμιακά μ’ αυτό της Δράμας, αν και απέχει, διαχρονικά, παρασάγγας τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των προγραμμάτων άθλησης που υλοποιεί, για όλες τις ηλικίες των δημοτών του.
Για να επιτευχθεί και να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η υλοποίηση των όποιων προγραμμάτων, δεν αρκεί η χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό που προέχει είναι ο σωστός σχεδιασμός και φυσικά η ύπαρξη μιας ρεαλιστικής φιλοσοφίας, από πλευρά διοίκησης του δήμου.

IMG 20190316 183911

Επίσης, η κυρία Ρουσσέτη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ή δημιουργίας αθλητικών κέντρων ή πάρκων, επισήμανε πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας και φυσικά σ’ όλα αυτά η ευελιξία που πρέπει να υπάρχει από τους ασκούντες διοίκηση, στις αλλαγές που η ζωή φέρνει ,στο διάβα του χρόνου.
Γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρουσσέτη: «Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι κάνοντας τα ίδια πράγματα, θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα» .

IMG 20190316 183859

Δεύτερος ομιλητής της καινοτόμας δράση του «Project Δράμα 2020» ήταν ο Ιλανίδης Νίκος καθηγητής Φυσικής Αγωγής, υπεύθυνος Αθλητισμού Δήμου Σερρών, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αναγκαιότητα στήριξης από πλευράς Δήμων, του Τουριστικού Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αυτής δρα, επί σειρά ετών, ο Δήμος Σερρών παρουσιάζοντας αξιοζήλευτα αποτελέσματα.
Η ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού δεν συμβάλει απλά στην παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής στους πολίτες, ιδιαίτερα αναγκαία τα τελευταία χρόνια, αλλά ενισχύει στο έπακρον την οικονομία της κάθε περιοχής, που επενδύει με σοβαρότητα στον τομέα αυτό.

IMG 20190316 183733
Αίσθηση προκάλεσε σ’ όλους τους παραβρισκόμενους η ανακοίνωση όλων των δράσεων που υλοποιεί ο γειτονικός Δήμος των Σερρών. Δράσεις όχι απλά ποιοτικές, όχι απλά ανταποδοτικές, όχι απλά πολυπληθείς, αλλά κυρίως δράσεις, που συμβάλλουν στη γένεση, από πλευράς αθλουμένων, αλληλέγγυων αισθημάτων προς τους ασθενέστερους συμπολίτες τους.
Ως παράδειγμα προς μίμηση είναι το πρωτάθλημα εργαζομένων του Δήμου Σερρών, το οποίο αυτή τη στιγμή αριθμεί 30 ομάδες, με αυξητική τάση, και ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι. Οι 300 και πλέον παίκτες-δημότες στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους με τον Αθλητισμό(Μπάσκετ), κατάφεραν μέσω της ανταποδοτικότητας να ανακαινίσουν ένα παλιό Γυμναστήριο του Δήμου, να το χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τις προπονήσεις και τους αγώνες τους, αλλά και να το παραχωρούν και σε άλλους Συλλόγους της περιοχής. Ταυτόχρονα, μέσα από τις παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις-γιορτές που διοργανώνουν καταφέρνουν να ενισχύουν οικονομικά συμπολίτες τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Μια μικρή κοινωνία ανθρώπων που κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μετατρέψει την αγάπη της για τον αθλητισμό, σε μια ομάδα εθελοντών υποστηρικτών προγραμμάτων αλληλεγγύης, στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε ως χώρα.

IMG 20190316 183737

Ο κύριος Ιλανίδης μίλησε για όλες αυτές τις δράσεις του Δήμου του, ως κάτι φυσιολογικό. Δεν ήταν όμως αναμενόμενα και φιλολογικά τα συναισθήματα που προκάλεσε η ομιλία του, σ’ όλους εμάς. Κι αυτό γιατί στην πόλη μας δεν υλοποιούμαι ούτε το ένα τοις εκατό των δικών τους δράσεων. Και φυσικά κάπως έτσι γενάτε το ερώτημα: «Δεν ξέρατε! Δεν ρωτάγατε;»
Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο κύριος Τζεφαλής Δημήτριος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Συγγραφέας, Μαραθωνοδρόμος, ο οποίος με απλό και παραστατικό τρόπο επιχείρησε να δελεάσει, τους μη αθλητικούς τύπους, προβάλλοντας τα οφέλη του τρεξίματος, ως τρόπο άσκησης, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία. Παρείχε απαραίτητες συμβουλές για την άθληση και φυσικά οι εικόνες που πρόβαλε, άλλοτε προκαλούσαν προβληματισμό και σκέψη και άλλοτε γεννούσαν συναισθήματα.
Ο κύριος Τζεφαλής είναι κάτοχος ιστοσελίδας μέσα από την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να λάβει χρήσιμες συμβουλές για τον τομέα της Άθλησης. Ο ιστότοπος του είναι ο: www.onestepbeyond.gr

IMG 20190316 183712

Στο πλαίσιο των χρηστικών συμβουλών του, ο κύριος Τζεφαλής έδωσε «πάσα» στην επόμενη ομιλήτρια, η οποία πέρα από παράδειγμα καλής πρακτικής, συγκίνησε τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα επιβράβευσης, ακούγοντας από το βήμα την κυρία Βασιλική Εγγονοπούλου, γεμάτη συγκίνηση να τους λέει ότι, όντας καρκινοπαθής η ίδια και κάνοντας χρήση χημικοθεραπείας, συνεχίζει κόντρα στην κακοτυχία της, να γυμνάζεται, κι ότι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός την κρατά ζωντανή, για να παλεύει τον καρκίνο.
Δύναμη ψυχής και ντροπή για όλους εμάς, που χωρίς σοβαρά προβλήματα καθόμαστε στον καναπέ μας, ιδρώνοντας στην σκέψη και μόνο, πως θα σηκωθούμε για να τρέξουμε για τη ζωή μας, για την υγεία μας, για την καλυτέρευση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

IMG 20190316 183806

Επειδή η στάση ζωής της κυρίας Εγγονοπούλου αξίζει πολλά συγχαρητήρια σας παραθέτω ένα σύνδεσμο όπου μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό ρεπορτάζ για την μαραθωνοδρόμο ζωής της κ. Εγγονοπούλου Βασιλική. https://www.trapezounta.gr/pontus-news/7436
Ακολούθησε η ομιλία του Παπαδόπουλου Μιχάλη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνου ΣΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε, ως παραδείγματα καλής πρακτικής, στους αγώνες V.F.T. Παρανεστίου και Froten Peaks του Κ. Νευροκοπίου.

IMG 20190316 183827

Ο κύριος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι για να θεωρείται κάποια πρακτική καλή, θα πρέπει να στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Καινοτομία, αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα, αναπαραγωγή και δυνατότητα μεταφοράς.
Τα οφέλη των δυο παραπάνω δράσεων στο νομό μας μεταξύ άλλων είναι: η ανάδειξη των ιστορικών γεφυριών, μονοπατιών, της χλωρίδας και πανίδας, του φυσικού κάλους του νομού μας.
Ο κύριος Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας τους πίνακες επισκεψημότητας των αγώνων αυτών από ανθρώπους του αθλητισμού, απ’ όλη την Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι έχουν αυξητικές τάσεις, χρόνο με το χρόνο.
Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Γιαννακοβίτης Πέτρος Ιατρός Ορθοπεδικός Χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κυανού Σταυρού, ο οποίος ως γιατρός αναφέρθηκε στις προφυλάξεις που πρέπει κάποιος να λαμβάνει όταν ξεκινά για πρώτη φορά το τρέξιμο, αλλά κι αυτοί που χρόνια τρέχουν, τονίζοντας τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρέχουμε.

IMG 20190316 202336

Μετά το πέρας των προσκεκλημένων ομιλητών, που αν και αρκετοί, δεν κούρασαν καθόλου το ακροατήριο, τα σκήπτρα της παρουσίασης έλαβε η Ομάδα Πολιτισμού – Τουρισμού – Παιδείας – Αθλητισμού του «Project Δράμα 2020», αποτελούμενη από τους : Ραδή Θεοδωρίδη, Μαντώ Τοκατλίδου, Γιάννη Τσιπλάκη, Σταύρο Κουρσακλή, Γιώργο Μουχτάρη, Ιωάννη Δερμεντζόγλου, Βαγγέλη Αράπογλου, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην φιλοσοφία της παράταξης τους, αναφορικά με τον τομέα του Μαζικού Αθλητισμού.

IMG 20190316 202416

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των ανθρώπων που στελεχώνουν την Δημοτική Παράταξη «Project Δράμα 2020», η οποία και διεκδικεί το Δήμο Δράμας στις εκλογές του Μαΐου 2019,έχει πολύ διαφορετική φιλοσοφία άσκησης της διοίκησης του Δήμου Δράμας. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία.
Όπως και να ‘χει, προεκλογικά ή μη, τέτοιου είδους εκδηλώσεις-δράσεις, είναι εποικοδομητικές για τους σκεπτόμενους πολίτες καθώς αποτελούν, καλές πρακτικές γένεσης ιδεών και καλλιέργειας του πνεύματος των πολιτών.

IMG 20190316 202429

sxoli odigon georgiadis

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr