rena

rena

Την Τετάρτη 16/6 ψηφίζεται αντεργατικό νομοσχέδιο-κόλαση. Περιέχει ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων "λάστιχο", καταργεί το 8ωρο, αυξάνει τις υπερωριες, απελευθερώνει την Κυριακάτικη εργασία. Παράλληλα, μονιμοποιεί την "τηλεργασία" ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και πανεπιστημιακών που «προετοιμάζουν το έδαφος» για επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα, για καταργήσεις νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση πανεπιστημιακού, που στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Μάιος 2021), επανέλαβε την πρόταση για κλείσιμο όσων νοσοκομείων έχουν πληρότητα μικρότερη από 75%.
Ακολούθησε η δήλωση κυβερνητικού βουλευτή ότι «Η πανδημία (...) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (...) Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική συνεργασία στο σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό».
Ενώ άλλος κυβερνητικός βουλευτής συμπλήρωσε: «Θα πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να γίνει και αυτό ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει» και συνέχισε: «Δίνεται ψευδώς το στοιχείο ότι δεν έχουμε αρκετό προσωπικό (...) Μπορούμε να μετακινούμε από νοσοκομεία που υπολειτουργούν και να φέρουμε κόσμο σε νοσοκομεία που λειτουργούν περισσότερο».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας» ενώ αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, σε ημερίδα: «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Δεν υπάρχει βήμα πίσω για υποχώρηση! Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω-κάτω! Να μην επιτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα! Είναι χρέος σε μας και στα παιδιά μας, είναι για το παρόν και το μέλλον μας, για τη ζωή μας! Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές εργατών που με θυσίες και αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να τα τελειώσουν! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!
Όλοι στην απεργία 16/6 και ώρα 11:00 π.μ. μπροστά στην περιφέρεια
Για το ΔΣ
Παπαδόπουλος Ιωάννης

ΩΡΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Τον δημόσιο διάλογο της περιοχής μας απασχολεί η λεγόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία. Αφορμή αποτέλεσε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία απόφαση αναζωπύρωσε την συζήτηση. Αυτό όμως που τροφοδότησε επί πλέον τον διάλογο είναι η επιστολή του Βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχου, ο οποίος υπερασπιζόμενος την Κυβερνητική Επιλογή και την Απόφαση της Περιφέρειας αρκείται σε απλές διαπιστώσεις και παραινέσεις ψυχολογικού περιεχομένου.
Με τη σειρά μου οφείλω να παρέμβω στον διάλογο αυτό και να καταθέσω την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για ένα μείζον θέμα, στο οποίο κρινόμαστε, και μάλιστα σκληρά, ΟΛΟΙ!
Είναι δεδομένο ότι η υφιστάμενη χάραξη και η σιδηροδρομική γραμμή δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Σ' αυτό συμφωνούμε όλοι, φυσικά και η Πολιτεία. Ωστόσο, ο Ο.Σ.Ε. το μόνο πράγμα που εξήγγειλε μέχρι το 2016 ήταν ένας προαστιακός της Θεσσαλονίκης μέχρι την Αμφίπολη και δυνητικά μέχρι Καβάλα και μάλιστα διερχόμενος βόρεια των λιμνών. Αυτό γινόταν από τις αρχές του 21ου αιώνα συνήθως στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ο.Σ.Ε., που ενδεχομένως να προέκυψε από κάποιες μελέτες σκοπιμότητας, ήταν η κατασκευή μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής που θα ξεκινούσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και θα κατέληγε στους Κήπους του Έβρου με προοπτική στη συνέχεια να συνδεθεί με το τουρκικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που βρισκόταν ήδη στην Ραιδεστό, νέο και ηλεκτροκίνητο δίκτυο και να καταλήξει στην Κων/πολη. Για τον σκοπό αυτό είχαν ανατεθεί ακόμη από τα τέλη του 20ου αιώνα μελέτες στην Περιφέρεια της Ηπείρου, οι οποίες βρίσκονται ημιτελείς και αναξιοποίητες στα αρχεία του Ο.Σ.Ε..

Η πρώτη φορά που ανατέθηκε και πληρώθηκε αργότερα μελέτη χάραξης νέας γραμμής ανατολικά της Θεσ/νίκης ήταν το 2016. Η μελέτη προέκρινε την προτεινόμενη χάραξη. Και επ' αυτής ουδεμία διαβούλευση έγινε παρά μόνον γνωμοδοτήσεις κι αυτές μόλις τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 20 φορείς, κυρίως υπηρεσίες, εξέφρασαν άποψη επί των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης χάραξης και έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά μερικές εξ αυτών, όπως η υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που απέρριψε την χάραξη, η οποία διέρχεται από 19 αρχαιολογικούς χώρους και 4 περιοχές NATURA χωρίς όμως οι αποφάσεις των φορέων αυτών να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ο.Σ.Ε. προχωρεί σε κατάργηση σιδηροδρομικών σταθμών μετατρέποντάς τους σε ταβέρνες ή αφήνοντάς τους να πυρποληθούν και να καταρρεύσουν (βλέπετε Παρανέστι και Πλατανιά), η νέα χάραξη προβλέπει 8 νέους σταθμούς και δύο στάσεις σε μήκος 155 χιλιομέτρων ανατολικά της Θεσ/νίκης. Επομένως, μια στάση ανά 15 χιλιόμετρα. Τίποτε πιο ξεκάθαρο από έναν ήδη εξαγγελθέντα προαστιακό Θεσσαλονίκης Και φυσικά κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να γίνει προαστιακός της Θεσσαλονίκης για να αξιοποιηθεί και το θαλάσσιο τουριστικό μέτωπο της συμπρωτεύουσας, αλλά όχι σε βάρος της τοπικής και εθνικής οικονομίας με την αποκοπή των Νομών Σερρών και Δράμας από ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Αναφέρεται ο κος Μπλούχος στην ανάγκη να συνδεθούν μεταξύ τους τα λιμάνια Θεσ/νίκης – Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Ποιος και πότε το αμφισβήτησε; Αναφέρθηκε επίσης στο ανάγλυφο και στο υψηλό κόστος που θα είχε μια άλλη διαδρομή που θα περιλάμβανε την Δράμα και τις Σέρρες, η οποία δεν θα είχε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη ταχυτήτων 200 χιλ./ώρα και επίσης θα είχε μεγάλο κόστος με κατασκευές γεφυρών και σηράγγων.
Επί όλων των παραπάνω επιχειρημάτων αξίζει να πούμε τα εξής: Εδώ και μήνες έχει δημοσιοποιηθεί μια πρόταση για άλλη χάραξη ενός νέου και σύγχρονου σιδηροδρομικού άξονα που θα διέρχεται από όλες τις πόλεις της Βορειοανατολικής Ελλάδας (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξ/πολη). Η πρόταση της αυτοδιοικητικής παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια με επικεφαλής τον Κ. Κατσιμίγα. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση το περασμένο καλοκαίρι στο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας και αντιμετωπίσθηκε πολύ θετικά από πλήθος θεσμικών και μη, οι οποίοι και την παρακολούθησαν. Η εναλλακτική πρόταση αυτή διαφέρει από την πρόταση του Ο.Σ.Ε., μόνο για το κομμάτι από την Θεσ/νικη (σταθμός Νέας Φιλαδέλφειας) μέχρι τον Αμυγδαλεώνα. Η λοιπή διαδρομή είναι ίδια. Επομένως και με τις δύο προτάσεις εξυπηρετούνται όλα τα λιμάνια. Η διαδρομή από Σέρρες και Δράμα έχει το ίδιο μήκος από την προτεινόμενη από τον Ο.Σ.Ε. μέσω Αμφίπολης και με κάποιες παραλλαγές μπορεί να είναι και κατά τι μικρότερη. Η διαδρομή από Σέρρες, Δράμα, διέρχεται από πολύ καλύτερο γεωλογικό περιβάλλον. Το ασβεστολιθικό με κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα βουνό του Βερτίσκου είναι πιο ασφαλές για όδευση ή και διατήρηση από το ανάγλυφο της περιοχής της Ασπροβάλτας, όπου όλοι θυμόμαστε τις κατολισθήσεις και τις καθυστερήσεις στην παράδοση της οδικής Εγνατίας ανάμεσα στην Ρεντίνα και την Αμφίπολη. Με την διέλευση από Σέρρες και Δράμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χώρος από την παλαιά γραμμή (μεταξύ Σερρών και Δράμας) όχι η ίδια η γραμμή, προκειμένου να υπάρξουν λιγότερες απαλλοτριώσεις και λιγότερη αφαίρεση γεωργικής γης.
Με μια προσεκτική ανάλυση του ανάγλυφου διαπιστώνεται ότι η γεωμετρία της γραμμής θα μπορούσε να είναι και καλύτερη από ότι η προτεινόμενη νότια των λιμνών, όπου η όδευση θα πρέπει να αποφύγει αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, αλλά και δεδομένα σημεία κατολισθήσεων. Επίσης η όδευση στην Πιέρια κοιλάδα πρέπει να γίνει σε επίχωμα προκειμένου να γίνουν ανισόπεδες διασταυρώσεις και ιρλανδικές διαβάσεις για την διέλευση οχημάτων, αγροτικών μηχανημάτων αλλά και της πανίδας. Αυτό σημαίνει την δημιουργία τεράστιων δανειοθαλάμων και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στην αξιοποίηση της γραμμής για τουριστικούς λόγους δεν αντέχει σε λογική κριτική, μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις θυμίζει. Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στην Ελβετία. Η μόνη αξιοποιήσιμη γραμμή για τουριστικούς λόγους είναι η γραμμή μεταξύ Παρανεστίου και Τοξοτών, αλλά ας κρίνει ο καθένας μας κατά πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει την οικονομία της περιοχής.
Η υφιστάμενη γραμμή του 1890 είναι απαξιωμένη για τρεις απλούς λόγους: α) κάνει μια μεγάλη διαδρομή από Δοϊράνη εφαπτόμενη στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, β) η γεωμετρία της δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων όσο και αν βελτιωθεί το τροχαίο υλικό και γ) δεν μπορεί να περιφραχθεί, διότι θα διακόψει την κυκλοφορία της πανίδας ενώ έχει συνεχείς ισόπεδες διασταυρώσεις. Κάθε επιχείρημα για αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής είναι έωλο. Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς περίφραξη και ανισόπεδες διασταυρώσεις, δεν υπάρχει.
Η δυναμική που θα δημιουργηθεί εάν βρεθούν έξι πόλεις σε έναν σιδηροδρομικό άξονα που θα συμπεριλαμβάνει και τα δύο λιμάνια της Α.Μ.Θ. είναι ασύλληπτα μεγάλη, τόσο που η προοπτική της τρομάζει το πανίσχυρο οικονομικό δίπολο Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Οι πόλεις αυτές, οι οποίες θα απέχουν λίγα λεπτά η μία από την άλλη, θα δημιουργήσουν έναν ανταγωνιστικό και αυτόνομο οικονομικό πόλο, που μπορεί να αξιοποιήσει το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Βορειανατολικής Ελλάδας, αυτό της διασυνοριακότητας, ενώ όλες οι συνδεόμενες πόλεις θα αποτελούν την ενδοχώρα κάθε πόλης ξεχωριστά.
Τα περί καθέτων σιδηροδρομικών αξόνων από Αμυγδαλεώνα ή Αμφίπολη προς Δράμα, δυστυχώς δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Πρώτον, γιατί εμείς οι Δραμινοί έχουμε κακιά εμπειρία από τους οδικούς κάθετους άξονες που είναι υπό μελέτη ή υπό δημοπράτηση, εδώ και 30 χρόνια. Δεύτερον, διότι οι γνωρίζοντες τα εσώψυχα του Ο.Σ.Ε. θα έχουν υπόψη τους, ότι των κάθετων αξόνων της Δράμας, προηγούνται:
• Η υπογειοποίηση της γραμμής Ρίου – Πατρών, που θα πλησιάσει σε κόστος το μισό δις ευρώ.
• Η επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων στην Πελοπόννησο.
• Ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.
• Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της γραμμής Θεσ/νίκη – Φλώρινα και η σιδηροδρομική σύνδεση με την Βόρεια Μακεδονία.
• Η ολοκλήρωση των έργων στα τμήματα Θεσ/νίκη – Ευζώνων και Θεσ/νίκη – Προμαχώνα, προκειμένου να αρχίσουν δρομολόγια προς Βελιγράδι και Σόφια.
Τέλος, πρέπει να ειπωθεί ρητά ότι η υφιστάμενη μελέτη χάραξης Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης - Καβάλας δεν οδηγεί σε έργο. Πρέπει να ανατεθούν, εκπονηθούν ,εγκριθούν και πληρωθούν οι ακολουθήσουν μελέτες:
• Τοπογραφικής αποτύπωσης
• Απαλλοτριώσεις
• Γεωλογικές και γεωτεχνικές
• Υδραυλικές
• Γεφυρών
• Σηράγγων
• Αρχιτεκτονικές (σταθμών)
• Στατικές
• Αυτοματισμών διαχείρισης κυκλοφορίας
• Ηλεκτρομηχανολογικές
• Περιβαλλοντικές
• Φύτευσης.
Η μελέτη χάραξης δεν αποτελεί ούτε το 3% των απαιτούμενων μελετών που θα οδηγήσουν σε δημοπράτηση έργου. Το κόστος των μελετών θα πλησιάσει τα 200 εκατομμύρια και δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επομένως δεν είναι αργά να ανατραπεί ο ακρωτηριασμός του 41% του Ανατολικού Βορειοελλαδικού χώρου (Εμβαδόν Α.Μ.Θ. + Σέρρες = 18.136 τετρ. χιλιόμετρα - Εμβαδόν Σερρών + Δράμας = 7.436 τετρ. χιλιόμετρα), αλλά και του 35% του πληθυσμού του ίδιου χώρου. (Πληθυσμός ΑΜΘ+ Σέρρες= 784.000 κάτοικοι - πληθυσμός Σερρών + Δράμας 275.000 κάτοικοι)
Η ανωτέρω προσέγγιση είναι τεκμηριωμένη και τεχνοκρατικά και δεν είναι αποτέλεσμα τοπικιστικών ή ιδιοτελών αντιλήψεων. Τώρα είναι η ώρα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΜΙΝΩΝ. Να αναδείξουμε την ρεαλιστική πρόταση της αλλαγής της όδευσης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Έτσι ώστε και η Χώρα αλλά και η Περιφέρεια να ωφεληθούν.
Ναι, λοιπόν κε συνάδελφε, να βγει η Δράμα από την εσωστρέφεια της, αλλά σ αυτό πρέπει να βοηθήσουν πρωτίστως και οι αιρετοί εκπρόσωποί της. Αυτοί που έλαβαν λαϊκή εντολή να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών αλλά και της ίδιας της Χώρας. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την ανάγκη να υπερασπίσετε την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως την πρότασή σας να «σηκώσουμε λευκή σημαία» ως Δραμινή Κοινωνία για κάτι που κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Στο κάτω κάτω είναι και θέμα Δημοκρατίας.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΔΡΑΜΑΣ

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Κ. Κατσιμίγα για την καθοριστική συμβολή του στην ολοκλήρωση του άρθρου

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δράμας λαμβάνοντας υπόψη την απεργία που κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη, αποφάσισε τη διοργάνωση Απεργιακής συγκέντρωσης και Συλλαλητηρίου την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00 π.μ., στο Διοικητήριο Δράμας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στους αγώνες που έρχονται
για να βροντοφωνάξουμε:

-Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
-Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
-Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
και στην Απεργιακή συγκέντρωση
την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2021
στο Διοικητήριο Δράμας, ώρα 11:00πμ

Για την Ε. Γ του Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Δράμας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Σαλπιστής Γεώργιος

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Αρναούτης Ιωάννης

 

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και την Τρίτη 15 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14η Ιουνίου), θα πραγματοποιηθεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στον Δήμο Δράμας, για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος λόγω της πανδημίας Covid-19. Η δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Δήμο Δράμας, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, την Τοπική Διοίκηση Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών - ΙΡΑ, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Αιμοδοσία Δράμα

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ on 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2021
Όλοι θα θέλαμε να είμαστε ώριμοι συναισθηματικά. Λίγοι όμως τα καταφέρνουν. Πώς θα ξέρουμε ότι έχουμε πλησιάσει τον επιθυμητό στόχο;
 1) Συνειδητοποιείς πως οι περισσότερες από τις άσχημες συμπεριφορές των άλλων πηγάζουν από το φόβο και το άγχος τους. Όχι από την κακία ή τη χαζομάρα τους, όπως ίσως τώρα έχεις την τάση να κάνεις.
 2) Σταματάς να θεωρείς πως είσαι ένας καλός άνθρωπος που έχει συνήθως δίκιο και δεν πιστεύεις πια πως ο κόσμος αποτελείται από τέρατα και από ηλίθιους. Είσαι λιγότερο απόλυτος. Τα πράγματα δεν είναι πια τόσο άσπρο-μαύρο όσο πίστευες στην αρχή.
 3) Αντιλαμβάνεσαι πως κάποιες φορές κάνεις κάτι λάθος. Με κουράγιο αρχίζεις να κάνεις κάτι πιθανώς καινούριο για σένα. Ζητάς συγνώμη.
 4) Νιώθεις καλύτερα για το ποιος είσαι. Όχι επειδή πιστεύεις ότι είσαι κάτι εξαιρετικό. Αλλά γιατί κατανοείς πως και όλοι οι υπόλοιποι είναι το ίδιο φοβισμένοι, μόνοι και ανόητοι ανά φάσεις όσο και εσύ. Όλοι προχωράμε λίγο πολύ στα χαμένα σε αυτή τη ζωή. Και δεν πειράζει.
 5) Συγχωρείς τους γονείς σου γιατί συνειδητοποιείς ότι δε σε έφεραν στον κόσμο για να σε προσβάλουν. Ανέλαβαν μια ευθύνη απίστευτα δύσκολη για εκείνους και ταυτόχρονα πάλευαν με τους δικούς τους δαίμονες. Από τους δικούς τους γονείς. Δεν είναι εύκολο να είσαι άνθρωπος. Ο θυμός μπορεί να μετατραπεί σε συμπόνοια και θλίψη.
 6) Μαθαίνεις πως ό,τι σκέφτεσαι δεν μπορεί να κατανοηθεί αυτόματα από τους άλλους. Συνειδητοποιείς ότι δυστυχώς θα χρειαστεί να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τις προθέσεις σου με τη χρήση λέξεων. Δεν μπορείς να κατηγορείς τους άλλους ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους λες, μέχρι να τους το πεις ήρεμα και ξεκάθαρα.
 7) Σταματάς να πιστεύεις και να κυνηγάς την τελειότητα σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, τέλειες δουλειές ή τέλειες ζωές. Αντί γι αυτό αρχίζεις και εκτιμάς αυτό που ο ψυχαναλυτής Donald Winnicott ονόμαζε «καλούτσικο» (good enough). Συνειδητοποιείς ότι πολλά πράγματα στη ζωή σου είναι απογοητευτικά, αλλά ταυτόχρονα «καλούτσικα». Δεν πειράζει.
 8) Αρχίζεις και γίνεσαι λίγο πιο απαισιόδοξος για το πώς θα έρθουν τα πράγματα στη ζωή σου. Έτσι γίνεσαι πιο υπομονετικός, πιο συγχωρητικός, πιο ευγενικός. Χάνεις λίγο από την πίστη σου στο ιδανικό και έτσι γίνεσαι κάπως λιγότερο ενοχλητικός στους γύρω. Δε θα λες πια ατάκες όπως η παρακάτω…
 9) Συνειδητοποιείς ότι κάθε ελάττωμα ενός ανθρώπου συνδέεται και σε ένα καλό χαρακτηριστικό του. Μπορεί κάποιος να είναι εκνευριστικός με την καθαριότητα, αλλά είναι πολύ ακριβής και οργανωμένος και μπορείς να στηριχτείς επάνω του. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ ακατάστατος, αλλά είναι και πολύ δημιουργικός και οραματιστής ταυτόχρονα. Αντιλαμβάνεσαι πραγματικά ότι δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι και ότι κάθε δύναμη σχετίζεται άμεσα με μια αδυναμία.
 10) Ερωτεύεσαι λίγο πιο δύσκολα. Ίσως να μην είναι τόσο εύκολο στην αρχή. Όταν ήσουν λίγο πιο ανώριμος, μπορούσες να ερωτευτείς σε μια στιγμή. Τώρα αντιλαμβάνεσαι πως όλοι οι άνθρωποι, όσο εκθαμβωτικοί κι αν είναι στην αρχή, θα είναι αρκετά δύσκολοι αν λίγο τους πλησιάσεις. Αρχίζεις και γίνεσαι πιο πιστός σε αυτό που ήδη έχεις στη ζωή σου.
 11) Κατανοείς ότι και εσύ είσαι αρκετά δύσκολος. Όταν συναντάς έναν καινούριο άνθρωπο, τον προειδοποιείς και του λες σε ποιες καταστάσεις, θα μπορούσες να του κάνεις τη ζωή δύσκολη.
 12) Καταλαβαίνεις ότι η ωριμότητα σημαίνει να κάνεις ειρήνη με κάποια παιδιάστικα χαρακτηριστικά σου, τα οποία μάλλον θα παραμείνουν για πάντα. Δεν επιθυμείς να φέρεσαι ενήλικα σε κάθε περίσταση. Κάποιες φορές θα βγαίνει το τρίχρονο μέσα σου. Όταν αυτό συμβαίνει, το καταλαβαίνεις και το φροντίζεις όπως το έχει ανάγκη.
 13) Σταματάς να περιμένεις να νιώσεις ευτυχισμένος αν πετύχεις κάποιον σημαντικό στόχο. Αντιλαμβάνεσαι πως η ευτυχία μετριέται σε λεπτά. Στα μικρά πράγματα. Είσαι πολύ ευχαριστημένος αν μια μέρα περάσει και τίποτα δεν πάει ιδιαίτερα στραβά. Αρχίζεις και προσέχεις τα λουλούδια και τον νυχτερινό ουρανό. Και όλες τις μικρές χαρές της ζωής.
 14) Γίνεσαι καλύτερος στο να ακούσεις ανατροφοδότηση. Σταματάς να θεωρείς πως όποιος σου ασκεί κριτική, είτε το κάνει για να σε υποτιμήσει, είτε κάνει λάθος. Δέχεσαι πως δε θα ήταν κακή ιδέα να ακούσεις τι σου λένε και να το πάρεις σοβαρά υπ όψιν. Αρχίζεις και συνειδητοποιείς πως μπορείς να ακούσεις κριτική και να επιβιώσεις, χωρίς να βάλεις την πανοπλία σου ή να αρνηθείς ότι υπήρξε πρόβλημα.
 15) Αρχίζεις και αναγνωρίζεις πώς το δικό σου παρελθόν έχει επηρεάσει το πώς βλέπεις τον κόσμο και παίρνεις μέτρα ώστε να διορθώσεις τις παραμορφώσεις που προκαλεί. Αντιλαμβάνεσαι πως εξαιτίας του πώς πήγε η παιδική σου ηλικία, έχει μια προδιάθεση να υπερβάλλεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Αρχίζεις και είσαι καχύποπτος για τις αυτόματες αντιδράσεις σου. Κάποιες φορές δεν είναι καλή ιδέα να ακολουθείς το ένστικτό σου και να ακολουθείς την καρδιά σου…
 16) Συγχωρείς τον εαυτό σου περισσότερο για πράξεις του παρελθόντος. Δεν κατηγορείς και δε μαστιγώνεις τον εαυτό σου. Τόσο μπορούσες τότε. Επεξεργάζεσαι την εμπειρία, όμως και μαθαίνεις το μάθημα που εμπεριέχει, ώστε ιδανικά να μην πονέσεις ξανά στο μέλλον.
Είναι δύσκολος ο δρόμος για την ενηλικίωση. Αξίζει όμως να βάλουμε σκοπό, το να αρχίσουμε να τον ακολουθούμε!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Για την καλύτερη οργάνωση της 24ωρης απεργίας σε όλο το Δημόσιο την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ καλεί να πάρουν μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου Τομέα Δράμας καθώς και οι εκλέκτορες που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2018 (παρακαλούνται να τους ειδοποιήσουν τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων τους), που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:30 στον αύλειο χώρο/κερκίδες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Η παρουσία όλων των εκλεγμένων στα Δ.Σ και των εκλεκτόρων των πρωτοβάθμιων σωματείων κρίνεται απαραίτητη!

Στην ανωτέρω διευρυμένη σύσκεψη θα παρευρεθεί ο Προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ Μπράτης Δημήτρης.

 

Για την Ε. Γ του Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Δράμας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σαλπιστής Γεώργιος

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρναούτης Ιωάννης

Άρθρο, του Τζίμα Μαργαρίτη, πρώην Δημάρχου

Πολλοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης δεν έχουν καταλάβει τη δύναμη ανατροπής που κρύβει ο θεσμός που εκπροσωπούν.
Εκφέρουν μεγάλα λόγια περί λαϊκής συμμετοχής αλλά τον αποφασιστικό χαρακτήρα τον έχουν τα ίδια τα όργανα.
Η αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε για να δημιουργεί, να προσθέτει, να κάνει καλλίτερη τη ζωή των πολιτών.
Δεν υπάρχει η αυτοδιοίκηση για να είναι θεατής των εξελίξεων που αφορούν ένα τόπο .Ούτε υπάρχει η αυτοδιοίκηση για να κατασκευάζει μικροέργα, πεζοδρόμια και πάρκα μόνο.
Καλά είναι και αυτά.
Τι γίνεται όμως όταν η κεντρική εξουσία σχεδιάζει για ένα τόπο χωρίς να ερωτηθούν οι εκπρόσωποι του;.
Ποιός ρωτήθηκε για τον σιδηροδρομικό χάρτη που αφορά τη Δράμα; Κάνεις.
Είναι λοιπόν φανερό πως στις περιπτώσεις αυτές έχει υποχρέωση η αυτοδιοίκηση να αντιδράσει και να ανατρέψει τις δυσμενείς αποφάσεις.
Αυτό είναι υποχρέωση όλων. Συμπολιτεύσεων και αντιπολιτεύσεων.
Ο λαός κινητοποιείται και από τις αντιπολιτεύσεις. Αρκεί να είναι αξιόπιστες και να έχουν πρόταση.
Στις μέρες μας παρατηρούμε έναν αυτοδιοικητικό διχασμό των τοπικών δυνάμεων. Αυτό είναι το καλλίτερο για μια κεντρική εξουσία.
Η μεγάλες ευθύνες ανήκουν φυσικά στις διοικήσεις της αυτοδιοίκησης. Περιφερειακές και τοπικές.
Ο λαός νοιώθει την αυτοδιοίκηση ως την κοντινότερη μορφή εξουσίας προς αυτόν, αλλά και η τοπική εξουσία έχει υποχρέωση να το ανταποδίδει αυτό .
Τι να το κάνω να είναι κάποιος τοπική εξουσία και όταν μετά από χρόνια που θα αποχωρίσει από το αξίωμα δεν θα τον θυμάται ο πολίτης για κανένα έργο ;Και έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στον τόπο μας.
Ας σκεφτούν λοιπόν πως τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και η αντίδραση χρειάζεται τώρα.
Αύριο θα είναι αργά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, για την νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Λιμάνι Καβάλας με συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της Δράμας και των Σερρών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Πρόσθετη πρόταση-λύση στην επιλογή της χάραξης της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες ως τμήμα της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Ένταξη στο έργο κάθετου άξονα Αμφίπολης- Ν. Ζίχνης (σύνδεση υφιστάμενης γραμμής Δράμας-Σερρών με την νέα χάραξη Θεσσαλονίκης Τοξότες)


Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
κ. Κώστα Καραμανλή

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναμφίβολα η προοπτική ενός σύγχρονου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, όπου ο σιδηρόδρομος θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις συνδέσεις λιμένων, βιομηχανικών περιοχών και πυλών προς Βαλκάνια και Ευρώπη, είναι μέγιστη πολιτική επιλογή για το όφελος της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Η επιλογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να σχεδιάσει την νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Τοξότες ως τμήμα της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας με την νέα διαδρομή Θεσσαλονίκη -Γαλλικός-Αμφίπολη-Αμυγδαλεώνας-Ν.Καρβάλη-Τοξότες΄΄, ενώ διορθώνει τα προβλήματα της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής όσον αφορά την ανάγκη σύνδεσης του λιμένα της Καβάλας και την ανάγκη σημαντικής συντόμευσης της συνολικής διαδρομής, αφήνει εκτός των πλεονεκτημάτων αυτών, τα σημαντικά αστικά κέντρα της Βορειοανατολικής Ελλάδας Δράμα και Σέρρες. Το έργο αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής Δράμα –Σέρρες- Θεσσαλονίκη μερικώς αποκαθιστά μεν το πρόβλημα, αλλά δεν ολοκληρώνει την έννοια του έργου στην βάση των συνδυαστικών μεταφορών.
Η νέα προς υλοποίηση γραμμή ως μέρους της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, αφήνει σημαντικά κενά στο στόχο της πλήρους ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών που θέλει να υπηρετήσει το νέο έργο, με κυριότερα προβλήματα, ότι:

- Η Δράμα ως σημαντικό εξαγωγικό κέντρο μαρμάρου της χώρας (Πρώτη σε παραγωγή και εξαγωγές) μένει εκτός του νέου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών (Δεν υπάρχει σύντομη πρόσβαση της Δράμας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης).
- Για τον λιμένα της Καβάλας και την Καβάλα, που συνδέεται στο σύστημα συνδυασμένων μεταφορών, αυτό θα μπορούσε να γίνει με ακόμη καλύτερο τρόπο σε σχέση με την χάραξη, αφού τώρα συνδέεται με τις σιδηροδρομικές πύλες της χώρας (Προμαχώνας, Ορμένιο) μόνον μέσω Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης που ήδη διαθέτουν μεγάλους ανεπτυγμένους λιμένες και σχετικά αποξενώνεται από τις γειτονικές πόλεις Δράμα και Σέρρες.
- Για τις Σέρρες, που ενώ έχουν πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον Προμαχώνα, δεν υπάρχει άμεση διέξοδος στην νέα χάραξη για το λιμάνι της Καβάλας και του παραλιακού μετώπου της περιοχής Αμφίπολης, μειώνοντας την σημασία της συνδυασμένης εμπορευματικής & επιβατικής μεταφοράς.

Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της γραμμής της νέας χάραξης, έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται σε φάση έναρξης διαδικασίας υλοποίησης, είναι δόκιμο να γίνουν τώρα βελτιώσεις & να διορθωθούν με παρεμβάσεις άμεσης πρόβλεψης και υλοποίησης οι κάθετες συνδέσεις, οι οποίες θα διατηρήσουν ενεργό το σιδηροδρομικό δυναμικό των αστικών κέντρων συνολικά, ενώ θα ολοκληρώσουν ουσιαστικά το πλαίσιο συνδυασμένων μεταφορών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα μια πολύ μικρή αλλά μείζονος σημασίας παρέμβαση που δίνει λύση είναι η άμεση συμπερίληψη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Τοξότες της νέας προς υλοποίηση γραμμής της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας και τον κάθετο άξονα σύνδεσης στον παλαιό σταθμό της Αμφίπολης, της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Δράμας-Σερρών στο προσφορότερο τεχνικά σημείο και ενδεικτικά αναφέρουμε την θέση της καταργημένης γραμμής (1969) των ΣΕΚ Αμφίπολη Λιμένας-Ν.Ζίχνη.
Σε αυτό εξάλλου είχατε αναφερθεί στην Βουλή σε σχετική ερώτηση, πράγμα που για μας αποτελεί θετική πρόταση και λύση.

Δεδομένων των αποφάσεων που ήδη δρομολογούνται, ο προτεινόμενος να συμπεριληφθεί στο έργο της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, κάθετος άξονας Αμφίπολη-υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, θα θεραπεύσει προβλήματα της νέας χάραξης΄΄Θεσσαλονίκη-Γαλλικός-Αμφίπολη-Αμυγδαλεώνας-Ν.Καρβάλη-Τοξότες΄΄ και

-θα συντομεύσει ισότιμα με τις άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας με τη Θεσσαλονίκη
-θα συντομεύσει την σύνδεση των Σερρών με τον λιμένα της Καβάλας, την Θράκη και την πύλη των Κήπων
- θα συντομεύσει την σύνδεση του λιμένα της Καβάλας με την πύλη του Προμαχώνα
-θα ολοκληρώσει στα πλαίσια των ήδη δρομολογούμενων επιλογών το σύστημα των συνδυασμένων μεταφορών της χώρας, δεδομένου ότι και τα υπόλοιπα προγραμματιζόμενα έργα από τον ΟΣΕ στην περιοχή θα υλοποιηθούν.

Ταυτόχρονα μια απογοήτευση & πικρία, που επικρατεί στους πολίτες της Δράμας και των Σερρών, τόσο για την νέα χάραξη αλλά και την διαχρονική υποβάθμιση του σιδηροδρόμου παύει να υφίσταται με την λύση που προτείνουμε.

Κύριε Υπουργέ

Η παλαιά γραμμή Νέα Ζίχνης –Αμφίπολης είναι το κλειδί που επιλύει το πρόβλημα λοιπόν και μάλιστα περισσότερο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη λύση με νέες χαράξεις. Παρακαλώ θερμά να εξετάσετε την άμεση ένταξη του στις μελέτες του έργου της νέας χάραξης.

 

Στέφανος Γεωργιάδης

 

 

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιθυμούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των απαιτήσεων τους από το 12%
Τα Επιμελητήρια ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού προς αποκατάσταση της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας
Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Συμψηφισμός απαιτήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 87 του ν. 4706/2020 (A΄ 136) και του άρθρου 26 του ν. 4722/2014 (Α΄ 177)» (Β΄ 4014), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 42407/8205/2020 απόφαση (Β΄ 4581) για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά την επιτυχή σας παρέμβαση στο χρόνιο πρόβλημα της εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους για τα έτη 2010-2015, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ζήτημα λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία του συμψηφισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν έρθει σε γνώση των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Το ενδιαφέρον και η αποτελεσματικότητα που επιδείξατε στην επίλυση του προβλήματος με την έκδοση της ΚΥΑ 42784/359 δεν πρέπει να επισκιαστεί από γραφειοκρατικά εμπόδια που μετά βεβαιότητας μπορούν να ξεπεραστούν με τις δικές σας ενέργειες.

Ειδικότερα, με το άρθρο 3, της υπ’ αρ. ΚΥΑ 47284/359, ορίστηκε η διαδικασία εκκαθάρισης από τον ΟΑΕΔ, όπου από την παράγραφο 1 προβλέπεται η εκκαθάριση των απαιτήσεων των δικαιούχων, αρχικά μέχρι το ύψος των υφιστάμενων απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) , και στη συνέχεια με μελλοντικές προκύπτουσες απαιτήσεις αυτών, ύστερα από αίτημα του ΟΑΕΔ και προσδιορισμό του ύψους της οφειλής από την Φορολογική Διοίκηση και τον e-ΕΦΚΑ. Στην ίδια παράγραφο του άρθρου, γίνεται η επισήμανση ότι προηγείται η διαδικασία συμψηφισμού των ανεξόφλητων απαιτήσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον υπάρχουν, και έπεται η διαδικασία της παρακράτησης και απόδοσης των απαιτήσεων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συνέχεια στην παράγραφο 6, προβλέπεται ότι η εξόφληση των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων – οφειλών των δικαιούχων, θα λαμβάνει χώρα με την έκδοση σχετικού χρηματικού εντάλματος, το οποίο θα είναι μέχρι το ύψος των απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φ.Κ.Α. κάθε φορά.
Στο άρθρο 4 της ανωτέρω ΚΥΑ, καθορίζεται η διαδικασία επιβεβαίωσης των οφειλών προς συμψηφισμό, όπου προβλέπεται ο ΟΑΕΔ σε μηνιαία βάση και συνολικά, για τις βέβαιες και ανεξόφλητες απαιτήσεις έναντι αυτού, αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στην Φορολογική Διοίκηση και τους Φ.Κ.Α. προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη τυχόν οφειλών προς αυτούς. Οι παράγραφοι 3, 4 και 5 του εν λόγω άρθρου ορίζουν την διαδικασία με την οποία ο ΟΑΕΔ ενημερώνεται για την περίπτωση ύπαρξης οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να προχωρήσει περαιτέρω στην ισόποση εξόφληση τους με την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της ΚΥΑ.
Όμως, διακρίνεται ότι στην ανωτέρω ΚΥΑ 47284/359/17.11.2020 δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την περίπτωση όπου μία επιχείρηση δικαιούχος, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Φορολογική Διοίκηση και τους Φ.Κ.Α.

Ωστόσο, με την υπ’ αρ. εγκύκλιο 72751/25.11.2020 του ΟΑΕΔ, και ειδικότερα στην παράγραφο 5, ορίζεται ότι το ΚΠΑ2 εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων δικαιούχων αρχικά μέχρι του ύψους των υφιστάμενων απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φ.Κ.Α. και εκδίδει απόφαση εκκαθάρισης, και στη συνέχεια με μελλοντικές προκύπτουσες απαιτήσεις αυτών. Η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται τόσο κατά την πρώτη εκκαθάριση των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων - δικαιούχων όσο και στις μελλοντικές εφόσον αυτές υπάρχουν.

Από την εγκύκλιο αυτή, νοείται ότι ο ΟΑΕΔ εκκαθαρίζει μελλοντικές απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης και των Φ.Κ.Α. από τις επιχειρήσεις – δικαιούχους, όταν αυτές οι απαιτήσεις καταστούν βέβαιες και ίσως ληξιπρόθεσμες, αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτείται μεταξύ της ημερομηνίας βεβαίωσης και εξόφλησης από το χρηματικό ένταλμα του ΟΑΕΔ.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι, που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν οφειλές, προκειμένου να τις εξοφλήσουν με συμψηφισμό των απαιτήσεων τους από τον ΟΑΕΔ. Όμως η πρακτική αυτή δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις αυτές, αφού με την δημιουργία φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αδυνατούν να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη συνέχεια των χρηματοδοτήσεων τους και την συνολική λειτουργία των δραστηριοτήτων τους.

Κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της σοβαρότητας και του επείγοντος του ως άνω προβλήματος ζητούμε την τροποποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης που προβλέπεται από τα άρθρα 3 και 4 της υπ’ αρ. ΚΥΑ 47284/359/17.11.2020 και της ειδικής εγκυκλίου 72751/25.11.2020 του ΟΑΕΔ, με την παράλληλη πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1, της ΓΔΟΥ 504/29.05.2021 (ΦΕΚ 2236) που αφορά το μέτρο ενίσχυσης με την μορφή επιδότησης των παγίων δαπανών. Δηλαδή, την δημιουργία ενός πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2022 για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 και 2022, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 και 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022.
Έτσι με την πρόβλεψη αυτή, η διαδικασία εκκαθάρισης και συμψηφισμού των απαιτήσεων από τον ΟΑΕΔ, αναμένεται να επιταχυνθεί, ενισχύοντας άμεσα και αποτελεσματικά, πλειάδα επιχειρήσεων – δικαιούχων, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την επιτυχή στόχευση της εν λόγω ΚΥΑ.

Κοινοποίηση:
Κο Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Κο Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Κο Θεόδωρο Σκυλακάκη
Αν. Υπουργό Οικονομικών
Κο Απόστολο Βεσυρόπουλο
Υφυπουργό Οικονομικών

Με
εκτίμηση,


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ &
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Δήμαρχος Ξάνθης: «Πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουνίου στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης η διπλή δράση του έργου το «To Mobile School Ταξιδεύει».

Ομάδα έργου και εθελοντές ενημέρωναν το κοινό της πόλης μοιράζοντας φυλλάδια, ενώ πλήθος παιδιών Ρομά και μη προσέγγισαν το κινητό σχολείο για να παίξουν και να διασκεδάσουν ευχάριστα και δημιουργικά.
Παράλληλα, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την υλοποίηση του έργου γύρω από την πλατεία, αλλά και στους δρόμους της πόλης, διερχόμενο αυτοκίνητο-τελάλης ενημέρωνε το κοινό για τις δράσεις του Mobile School.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος της πόλης Εμμανουήλ Τσέπελης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο Αλίκη Τσιαμούρα αλλά και την Ένωση Κυριών Δράμας για την δράση αυτή που ξεπερνάει τα όρια του Νομού. Πρέπει να έχουμε συνείδηση περιφερειακή. Αυτό θα μας κάνει να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα. Το να ενημερώνουμε τα παιδιά Ρομά να αγαπήσουν την εκπαίδευση και την επιστήμη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Όταν κάναμε το 1ο δημοτικό σχολείο στο Δροσερό όλοι μας χλευάζανε και σήμερα περίπου 700 παιδιά πηγαίνουν στο Δημοτικό και 300 παιδιά στο Γυμνάσιο. Από το σχολείο αυτό έχουν βγει τεχνοκράτες, δάσκαλοι και επιστήμονες. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια της Ένωσης Κυριών Δράμας ώστε να μπορέσουνε να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα για τον υπέροχο κόσμο των Ρομά». Από την μεριά της η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Αλίκη Τσιαμούρα ευχαρίστησε τον δήμαρχο τονίζοντας ότι κάθε Τετάρτη το Mobile School θα δίνει το ραντεβού του στα Κιμμέρια».

 

Το έργο «To mobile school ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας.
Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Page 1 of 417
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr