Wednesday, 22 May 2019 14:00

Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός στο Δήμο Προσοτσάνης

Written by

Γράφει ο Μιχάλη Ηλιάδης

Το τρίπτυχο Αθλητισμός- Πολιτισμός- Τουρισμός για την παράταξή μας είναι υψηλής σημασίας για τη στρατηγική ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου, αλλά και της περιοχής μας συνολικά.
Για μένα δε, προσωπικά, αποτελεί ένα θέμα επιλογής άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής , το οποίο με συγκινεί και ασχολούμαι διαχρονικά με μελέτες, προτάσεις και άμεσες παρεμβάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτω προγραμματική άποψη και θέση, την οποία βλέπω να αποδίδει καρπούς άμεσα και να υπάρχει αξιόλογο έργο.
Σε συνδυασμό επίσης με τις πλούσιες αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς και πανελληνίου χαρακτήρα πρέπει να τονίσω ότι αναδείχτηκε η πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής του Δήμου Προσοτσάνης συνολικά. Για μας και όλους τους δημότες μας είναι ένα επίτευγμα βεληνεκούς η διοργάνωση και προώθηση της πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμους μας.
Το κλειστό Γυμναστήριο στην Πετρούσα που είναι υπό κατασκευή και υλοποιείται, αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεών μας, όπως και ο Ξενώνας Νέων στο πρώην Γιαννίκειο Γυμνάσιο, επίσης στην Πετρούσα.
Η δημιουργία του πρώτου Δημοτικού Camper Stop σε φυσικό τοπίο στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Νομίζω πως ο κάθε καλοπροαίρετος δημότης και επισκέπτης αναγνωρίζει το έργο μας και το επιβραβεύει.. Δεν είναι λίγα τα εγκώμια πχ, για το πώς καταφέραμε να προσελκύουμε χιλιάδες επισκέπτες ανά διοργάνωση και τη σημασία που έχει για την οικονομική κίνηση και το άμεσο όφελος.
Εκτός των άλλων, να τονίσω ότι σε αυτό συνέβαλλε και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των σχετικών υποδομών, χώρων φιλοξενίας, υποδοχής ομάδων, νέων, παιδιών, γονέων και γενικά επισκεπτών.
Σήμερα η Προσοτσάνη είναι πολιτιστικά και αθλητικά αναγνωρίσιμη διεθνώς και πανελληνίως. Οι διοργανώσεις μας αποτελούν πόλο έλξης τουρισμού, που μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον και να λάβει διαστάσεις μαζικού τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρω δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί:

• 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
• 5ο Πανθρακικό Αντάμωμα
• 8 Διεθνή τουρνουά handball
• 7 Πανελλήνια πρωταθλήματα handball
• 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
• Βαλκανικοί και Πανελλήνιοι Αγώνες Αναρρίχησης
• Δυο Πανελλήνιες Συγκεντρώσεις Μοτοσικλετιστών
• Διεθνές tour Μοτοσικλετιστών
• 17ο ,18ο και 19ο κύπελλο Bouldering
• 10 συναντήσεις rodeo cross (2018)
• Προετοιμασίες Εθνικών Ομάδων χειροσφαίρισης
• 1ο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού
• 1ο Ιστορικό Συνέδριο Προσοτσάνης υπό την αιγίδα του Δήμου (συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος Προσοτσάνης»
• 8ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
• 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αργυρουπολιτών
• Γεωργική & Κτηνοτροφική έκθεση Φωτολίβους "Agrozoo"
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Δήμο στα μοναδικά αρχέγονα δρώμενα που τελούνται τις μέρες του Δωδεκαήμερου στα χωριά Καλή Βρύση, Πετρούσα, Πύργοι, καθώς επίσης στο μοναδικό έθιμο των πυροβασιών «ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ» στη Μαυρολεύκη, στις 21 Μαΐου.
Αν υπολογίσουμε ότι η προσέλκυση επισκεπτών μέσω αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ
Αν υπολογίσουμε ότι και το Φαράγγι της Πετρούσας με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραστάσεις...
...άρα θα πρέπει δημότη και δημότισσα να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια δυναμική, φυσικά με τη δική σου συμπαράσταση και συμμετοχή. Πολιτισμός και αθλητισμός δίχως τη δική σου συμμετοχή, παρουσία και εθελοντισμό, δε γίνεται. Άλλωστε η μέχρι τώρα δυναμική σου ενίσχυση μας δικαιώνει, μας επιβραβεύει και μας κάνει δυνατούς να συνεχίσουμε και μετά την 26η Μαΐου, όταν θα μας αναδείξετε ξανά Δημοτική Αρχή.
Τόνισα ότι το θέμα μας είναι ύψιστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό:
Η μετάβαση από την αθλητική, πολιτιστική στην τουριστική ανάπτυξη, προτείνεται διεθνώς από όλους τους ειδικούς σαν «ΑΠΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» προς την οικονομική ανάπτυξη. Γι αυτό και τονίζω ότι επιδιώκουμε με πρόγραμμα και με βάση τα ευνοϊκά πεπραγμένα, τη μετάβαση, το πέρασμα, από την πολιτιστική στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Με τον προγραμματισμό και την ένταξη έργων υποδομής, κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε για το καλό του τόπου μας.
Μήπως υπάρχει κανείς νοήμων και καλοπροαίρετος που να νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη χωρίς υποδομές;
Ανάπτυξη χωρίς υποδομές δε γίνεται.
Και οι υποδομές σε κτιριακοί εξοπλισμό, ανθρώπινη εργασία και αναβάθμιση της περιοχής απαιτούν ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ – ΕΝΤΑΞΗ και ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Άλλωστε δεν κάνω λόγο περί τυχαίας ανάπτυξης. Το έργο φαίνεται, αναγνωρίζεται και αποτελεί απόθεμα και δυναμικό των δημοτών. Οι υποδομές και οι εντάξεις συναφών προγραμμάτων και η εκτέλεση έργων, δεν εντάσσονται σε «εκδηλώσεις- πανηγύρια», όπως φτάνουν σε σημείο κάποιοι να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις απαξιωτικά, με μόνο κίνητρο τη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
'Άλλωστε οι δημότες μας επιθυμούν τη συνέχεια με ΛΟΓΟ – ΕΡΓΟ –ΣΥΝΕΠΕΙΑ.. Δεν ακούν σειρήνες τελάληδων παλιάς εποχής. Θέλουν πρόοδο.
Εμείς κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε και πραγματοποιήσαμε. Ιδού η Ρόδος!!
Η μεγαλύτερη ηθική μας ικανοποίηση είναι ο έπαινος των δημοτών για την προσφορά μας στον τόπο, στη νεολαία, στον πολιτισμό μας.
Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε!!

ΗΛΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr