Monday, 20 May 2019 15:11

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Καλώ τους συνδημότες μας να περπατήσουμε τον δρόμο της αλλαγής, όλοι μαζί»

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα και λίγο πριν κόψει το νήμα ο νικητής, φιλοξενούμε στον ιστότοπο www.destanea.com μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο κ. Τσιαμπούσης ξεδιπλώνει τη δυναμική, που ως ούριος άνεμος πνέει στην παράταξη του, μιλώντας για τους πολιτικούς του αντιπάλλους εκφράζοντας την πεποίθηση, πως είναι πλέον καιρός, για το καλό του τόπου, να αλλάξουν όχι μόνο τα πρόσωπα που διοίκησαν όλα αυτά τα χρόνια το Δήμο Δράμας, αλλά κυρίως, οι πολιτικές που πηγάζουν από αυτά τα πρόσωπα.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης υποστηρίζει πως έχουμε περάσει σε μια νέα γενιά αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με τα παλιά υλικά.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της παράταξης του το χαρακτηρίζει ρεαλιστικό, ανθρωποκεντρικό και συμμετοχικό.
Σ’ ότι αφορά δε την πολυσυζητημένη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των επικεγαλής των παρατάξεων αναφέρει ότι «Είναι τραγικό να μην μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν οι παρατάξεις μέσω των επικεφαλής τους προεκλογικά και την ίδια στιγμή όλοι να λένε ότι η επόμενη μέρα θα απαιτεί συνεργασίες λόγω του εκλογικού συστήματος».

pr 13 

Κύριε Τσιαμπούση ηγείστε της Δημοτικής Παράταξης “Project Δράμα 2020” στη νέα εκλογική αναμέτρηση-πρόκληση του Μαϊου.
Από τη δυναμική που αναπτύξατε κατά την προεκλογική περίοδο αντιλαμβάνομαι ότι βάλατε τον πήχη ψηλά. Κύριε Τσιαμπούση, αποτελεί πρόκληση για σας και αναγκαιότητα για τον τόπο, η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής στο Δήμο Δράμας;

Έχουμε πει σε όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου ότι για εμάς δεν είναι ζητούμενο να αλλάξουν μόνο τα πρόσωπα, αλλά, κυρίως, οι πολιτικές που πηγάζουν από αυτά τα πρόσωπα. Ο κύριος Μαμσάκος και ο κύριος Χαρακίδης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Έχουν και οι δύο ευθύνες για την κατάντια της Δράμας. Άρα, βλέπετε ότι δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Η πολιτική που ακολούθησαν ήταν βαθιά διαχειριστική σε μια περίοδο που χρειαζόταν περισσότερη δουλειά, λόγω και της μείωσης των χρημάτων που διαχειρίζονται οι δήμοι. Και οι δύο είναι πολιτικά παιδιά μιας πολιτικής περιόδου που υπήρχε περίσσεια πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αλλαγή που έφεραν τα μνημόνια δεν μπόρεσαν να τη διαχειριστούν. Εμείς προτάσσουμε μια πολιτική πιο επιθετική, με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στη λήψη των αποφάσεων, με εύρεση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με τη μετατροπή του δήμου σε έξυπνο και λειτουργικό. Έχουμε περάσει σε μια νέα γενιά αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με τα παλιά υλικά.

Γιατί το δικό σας πρόγραμμα είναι καλύτερο των άλλων παρατάξεων και ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει το δίκο σας, κύριε Τσιαμπούση; Πάνω σε ποιες καινοτόμες ιδέες το στηρίξατε;

Κυρία Τριανταφυλλίδου, δεν τίθεται θέμα καλύτερου ή χειρότερου προγράμματος, αλλά προγράμματος που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και που, τελικά, υλοποιείται. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας πω τι έλεγε ο καθένας από τους δύο πρώην δημάρχους προεκλογικά, πριν αναλάβουν δηλαδή τη διοίκηση του δήμου και τι έκαναν ως δήμαρχοι. Αν πούμε ότι υλοιποιήθηκε το 10% του προεκλογικού τους προγράμματος, μπορεί και να υπερβάλλουμε θετικά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα υπόγεια πάρκινγκ στην πλατεία, τα γήπεδα 5x5 στην ταράτσα του πολυόροφου πάρκινγκ της αλάνας Μασούτη, αλλά και το μουσείο νερού, τις μονάδες επιτάχυνσης τοπικής ανάπτυξης και τόσα άλλα από τα προγράμματα Χαρακίδη και Μαμσάκου; Το πρόγραμμα του Project είναι ένα πρόγραμμα που βασίστηκε στις προτάσεις που κάναμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, άρα είναι ρεαλιστικό, στις ανάγκες των δημοτών, όπως οι ίδιοι μας τις έχουν θέσει, άρα είναι ανθρωποκεντρικό και στη διαβούλευση μεταξύ των μελών της παράταξής μας, άρα είναι συμμετοχικό. Σίγουρα, οι νέες τεχνολογίες, οι αναπλάσεις σημείων της πόλης και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων ολόκληρου του Δήμου, προκειμένου να δημιουργηθεί επιτέλους μια ταυτότητα για τη Δράμα είναι στο επίκεντρο των επιδιώξεών μας. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο 100%, αλλά πρέπει να μπορεί να υλοποιηθεί σε ποσοστό 60-70%. Επίσης, μέσα στην τετραετία πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Δεσμεύσεστε κύριε Τσιαμπούση ότι θα εργαστείτε με σθένος για την υλοποίηση των προγραμμάτων σας, αν είστε σείς αυτός που θα κόψει το νήμα, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου Δράμας; Και ζητώ τη δέσμευση σας, καθώς κατά το παρελθόν είδαμε εκατοντάδες εξαγγελίες να παραμένουν, έως και σήμερα, απλά σχέδια επί χάρτου σε προεκλογικές φυλλάδες.

Αν δεν ήμουν έτοιμος να δεσμευθώ απέναντι στους συνδημότες μου, αλλά και απέναντι στους συνεργάτες μου, δεν θα ήμουν σήμερα σε αυτήν την θέση κυρία Τριανταφυλλίδου. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμά μας είναι σχετικά λιτό, κατά το δυνατόν κοστολογημένο και χρονολογημένο. Η δέσμευση που σίγουρα αναλαμβάνω είναι να συζητώ με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για κάθε μεγάλη κίνηση που κάνει ο δήμος Δράμας, προκειμένου κανένας να μη νιώθει ότι δεν έχει λόγο σε όσα γίνονται στη Δράμα. Ο λόγος που πιστεύω ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του προγράμματος και των αρχών μας είναι ότι η παράταξή μας είναι με τέτοιο τρόπο στημένη και έχοντας ψηλά τις αρχές μας και τον σεβασμό στα μέλη της, είτε είναι εκλεγμένοι είτε όχι, που ο εσωτερικός αυτός έλεγχος από τα ίδια μας τα μέλη, δεν θα μας το επιτρέπει να χαθούμε στο δρόμο, κάτι που έχουμε δει να παθαίνουν πολλοί που ασχολούνται με τα κοινά.
pr 50

Κύριε Τσιαμπούση καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των επικεγαλής των παρατάξεων, ωστόσο για άλλη μια φορά δεν καρποφόρησε η προσπάθεια αυτή. Κατά την άποψη σας ήταν προσχηματικές οι αιτιάσεις που εκφράστηκαν ή απλώς δεν έχουμε την κουλτούρα μιας υγιούς αντιπαράθεσης;

Κάναμε τεράστια προσπάθεια να φέρουμε όλες τις παρατάξεις σε έναν δημόσιο διάλογο. Οι κύριοι Μαμσάκος και Χαρακίδης φοβήθηκαν και έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην γίνει η τηλεμαχία. Είναι πλέον αστείο να συζητάμε για το ντιμπέιτ. Αν ένας νέος άνθρωπος έβλεπε τα τερτίπια Χαρακίδη και Μαμσάκου να αποφύγουν την τηλεμαχία, θα σιχαινόταν ακόμη περισσότερο αυτό που λέμε πολιτική. Παρόλα αυτά, εμείς ελπίζουμε ότι έστω τελευταία στιγμή, θα αλλάξουν γνώμη, προκειμένου οι Δραμινοί να δούνε τη διαφορά του νέου από το παλιό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η κουλτούρα της υγιούς αντιπαράθεσης. Είναι τραγικό να μην μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν οι παρατάξεις μέσω των επικεφαλής τους προεκλογικά και την ίδια στιγμή όλοι να λένε ότι η επόμενη μέρα θα απαιτεί συνεργασίες λόγω του εκλογικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προκαλούμε όποιον εκ των δύο πρώην δημάρχων είναι στο δεύτερο γύρο μαζί μας, να συμφωνήσουμε από τώρα ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου θα υπάρξει τηλεμαχία ανάμεσά μας.

Αυτό ακριβώς ήθελα να ρωτήσω. Πώς θέλετε να πιστέψουμε ότι μπορείτε μετεκλογικά να καθήσετε γύρω από ένα τραπέζι και να συναποφασίσετε για το μέλλον αυτής της πόλης;

Εκεί είναι το μυστικό. Αυτό που λείπει λοιπόν είναι γενικότερα η κουλτούρα της συνεργασίας. Εμείς έχουμε αποδείξει από τη λειτουργία μας ότι η παράταξή μας βασίζεται στη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική ιδεολογική, επαγγελματική, κοινωνική και ηλικιακή αφετηρία. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς είμαστε η μόνη παράταξη από αυτές που μπορούν να κερδίσουν το δήμο, που εγγυόμαστε τη λειτουργία του δήμου κάτω από το πλαίσιο του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής. Ξέρουμε να το κάνουμε, οι άλλοι δύο έχουν αποδείξει ότι δεν το ξέρουν και δεν το θέλουν. Αν λοιπόν ο κόσμος θέλει ο δήμος της Δράμας να διοικηθεί την επόμενη μέρα, η μόνη επιλογή είναι το Project Δράμα 2020. Και μάλιστα, ζητάμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, ώστε να υπάρξει τόσο μεγαλύτερη παρουσία συμβούλων της παράταξής μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε Τσιαμπούση σε ποια ερωτήματα θα καλούσατε εσείς τους συνυποψήφιους σας να απαντήσουν; Για ποια θέματα θα τους κατηγορούσατε; Και αναφέρομαι σ’ αυτούς που ήδη δετέλεσαν δήμαρχοι αυτής της πόλης.

Εγώ ένα ερώτημα έχω να κάνω και στους δύο. Αν χάσουν τις εκλογές και δεν εκλεγούν δήμαρχοι, θα μείνουν να υπηρετήσουν τους συνδημότες μας από τη θέση που θα τους τάξουν μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών; Ξέρουμε ήδη την απάντηση για τον έναν, τον κύριο Χαρακίδη. Αποποιήθηκε την εκλογή του την προηγούμενη φορά και δεν ορκίστηκε καν δημοτικός σύμβουλος. Θα κάνει πάλι το ίδιο και θα προσπαθήσει να σκαλώσει σε κάποιο βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Άλλωστε, το έχει ήδη προαναγγείλει, αφού σε πρόσφατη ανακοίνωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, είπε ότι η απόφασή του να διοικήσει το δήμο είναι ειλημμένη. Άρα, το ίδιο ειλημμένη είναι να φύγει σε περίπτωση που χάσει. Το έχει κάνει ήδη, το λέει από τώρα ήδη, πώς να τον εμπιστευθούν οι Δραμινοί; Το ίδιο ερώτημα όμως αφορά και τον κύριο Μαμσάκο. Θα κάτσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης ή έχει ήδη υποσχεθεί το δαχτυλίδι της παράταξης σε συγκεκριμένο ή και περισσότερους του ενός υποψηφίους; Εγώ από την μερία μου, το ξεκαθαρίζω, στην περίπτωση που δεν εκλεγώ δήμαρχος, θα παραμείνω 4 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, τιμώντας όσους θα μας έχουν ψηφίσει και δίνοντας τους αγώνες μου από τη θέση που μου έταξαν. Ας βγούνε να τα διαψεύσουν όλα τα παραπάνω, αν βεβαίως τολμούν.

Κύριε Τσιαμπούση πιστεύετε ότι η πολιτική μπορεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου ή ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική;

Αν δεν έχεις διαμορφωμένο τον χαρακτήρα σου πριν μπεις στην πολιτική, δυστυχώς, η πολιτική θα σε ρουφήξει και θα σε αλλοτριώσει. Φυσικά και αλλάζει σε κάποια σημεία ο άνθρωπος, όταν ασχολείται με την πολιτική. Αλλά, οι αρχές και οι αξίες του, που έχουν διαμορφώσει και τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του καθενός πρέπει να είναι εμπεδωμένες. Από κει και έπειτα, αν κάποιος είναι κατασταλαγμένος σε όσα θέλει να κάνει και, κυρίως, δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε, τότε, μπορεί ο χαρακτήρας του να διαμορφώσει και την πολιτική, εκείνη, βέβαια, τη δεδομένη στιγμή και σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Κύριε Τσιαμπούση, η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται στο όνομα της ποσόστωσης. Ποια εμπόδια καλούνται να υπερπηδήσουν οι γυναίκες για να μπορέσουν να διακριθούν; Θα λέγατε στους ψηφοφόρους σας; «Ψηφίστε γυναίκες;»

Θα έλεγα στους Δραμινούς ψηφίστε ικανούς και άφθαρτους. Ανεξαρτήτως φύλου. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, με συμμετοχή γυναικών που μπήκαν με σκοπό να εκλεγούν και να συμμετέχουν και όχι απλά για να καλύψουν την ποσόστωση. Αυτό είναι γενική παραδοχή για το ψηφοδέλτιό μας. Υπό αυτήν την έννοια, βεβαίως θα έλεγα σε όλους τους Δραμινούς να ψηφίσουν και τις γυναίκες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Project. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στην μεθοδικότητα και την καθαρή οπτική που έχουν οι γυναίκες στην πολιτική και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που θέλαμε τις καλύτερες δίπλα μας.

Κύριε Τσιαμπούση απευθυνόμενος προς τους συνδημότες σας ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;
Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω θερμά για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω του ιστοτόπου σας με τους συνδημότες μας, θα ήθελα να τους προτρέψω να ξεφύγουν από το παλιό, το οποίο το έχουν δοκιμάσει και δεν πιστεύω ότι τους καλύπτει. Ας μη γελιόμαστε. Επιλέγοντας ίδια παλαιωμένα υλικά, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό. Καλώ τους Δραμινούς να γυρίσουμε μαζί, οριστικά, τη σελίδα που αφορά τον τόπο μας. Να αλλάξουμε τις πολιτικές για τη Δράμα, μέσω της αλλαγής και των προσώπων. Θέλω να τους υποσχεθώ ότι στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά καλύτεροι από τους προηγούμενους, αλλά μια πολύ καλή δημοτική αρχή. Σήμερα, μπορούν να κρίνουν μόνο την πορεία μας, τους ανθρώπους, που απαρτίζουν την παράταξη Project Δράμα 2020 και την όρεξη που έχουμε δείξει για να αλλάξουμε τη Δράμα προς το καλύτερο. Σε τέσσερα χρόνια, θα τους ζητώ να μας κρίνουν από τα έργα μας. Καλώ σήμερα τους συνδημότες μας να περπατήσουμε τον δρόμο της αλλαγής όλοι μαζί, αφήνοντας πίσω όσους και όσα μας κρατούσαν πίσω. Τους καλώ να ψηφίσουν μέλλον στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου. Τους καλώ να ψηφίσουν Project Δράμα 2020.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr