Wednesday, 27 March 2019 14:13

7μέρες φαγούρα με την Κική Χεριστανίδου 27-3-2019

Written by

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την «Κραυγή» του Μουνκ: Η φιγούρα τελικά δεν ουρλιάζει...
Η «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες στην ιστορία της τέχνης και έχει ακόμη και το δικό του emoji.
Η φιγούρα στο διάσημο έργο τέχνης δεν ουρλιάζει στην πραγματικότητα, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Αντ’ αυτού, αντιδρά σε μια κραυγή.
Ο Μουνκ κατέστησε σαφές τι ακριβώς συμβαίνει στον πίνακα σε επιγραφή σε μία ελάχιστα γνωστή εκδοχή του πίνακα, στην οποία ο διάσημος καλλιτέχνης είχε γράψει: «Ένιωσα την μεγάλη κραυγή στη φύση».
Σύμφωνα με την Τζιούλια Μπάρτρουμ, επιμελήτρια της έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Έντβαρντ Μουνκ στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό δείχνει πως η φιγούρα στο έργο ακούει την κραυγή αντί να την κάνει αυτή.
Ο Μουνκ, ένας Νορβηγός καλλιτέχνης, ολοκλήρωσε τον πρώτο πίνακα της «Κραυγής» το 1893, αλλά έφτιαξε πολλές ακόμη εκδοχές.
Από τότε, ο διάσημος πίνακας έχει μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο σύμβολο για το άγχος ενώ υπάρχει ακόμη και emoji που θέλει να εκφράσει ένα «πρόσωπο που ουρλιάζει». Σύμφωνα με τον ιστοτόπο emojitracker, είναι το 53ο πιο συχνά χρησιμοποιημένο emoji.
Σε αυτή την ασπρόμαυρη λιθογραφία, ο Μουνκ έγραψε μία λεζάντα όπου αναφέρει: «Ένιωσα την μεγάλη κραυγή στη φύση»
Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει την λιθογραφία ως μέρος της έκθεσης: «Έντβαρντ Μουνκ: αγάπη και άγχος» από τις 11 Απριλίου έως τις 21 Ιουλίου.
Η Μπάρτρουμ δήλωσε στο Insider: «Αυτή η σπάνια έκδοση της Κραυγής που προβάλλουμε στο Βρετανικό Μουσείο καθιστά σαφές ότι το πιο διάσημο έργο του Μουνκ απεικονίζει έναν άνθρωπο που ακούει μια κραυγή και όχι, όπως πολλοί υποθέτουν, έναν άνθρωπο που ουρλιάζει».Ο Μουνκ συμπεριέλαβε επίτηδες την λεζάντα σε αυτή την έκδοση για να περιγράψει πως η έμπνευσή του προήλθε από το άγχος που ένιωσε ξαφνικά καθώς περπατούσε σε ένα μονοπάτι στο Όσλο, ένα μέρος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ακόμη και σήμερα» πρόσθεσε η Μπάρτρουμ.

VVVV

Η φιγούρα δεν ουρλιάζει, αλλά αντιδρά σε ένα ουρλιαχτό, σύμφωνα με την επιμελήτρια έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο
Ο Μουνκ ήθελε να πει πως ο πίνακας αναδημιουργούσε την αίσθηση του πανικού που ένιωσε όταν ο ουρανός έγινε κατακόκκινος την ώρα που περπατούσε, σύμφωνα με την Μπάρτρουμ.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτή η διάσημη φιγούρα αντιδρά στις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης. Αυτό που μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης είναι εάν για τον Μουνκ αυτές οι δυνάμεις ήταν πραγματικές ή ψυχολογικές» δήλωσε η επιμελήτρια.
Πρόσθεσε πως ο Νορβηγός καλλιτέχνης ήταν γνωστός για την δημιουργία έργων τέχνης που συμβολίζουν έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη ή η ζήλια.
Η «Κραυγή» μεταδίδει το αίσθημα μιας κραυγής σε πανικό με ένα απλό τρόπο: Κυματιστές ζώνες στον ουρανό δίνουν την αίσθηση πως η φύση βρίσκεται σε συντονισμό, καθώς η φιγούρα καλύπτει τα αυτιά της.
«Αυτή η χειρονομία θα είναι πάντα αναγνωρίσιμη από τους ανθρώπους ως ένδειξη απελπισίας» είπε.....
Και τώρα θα μου πείτε, που κολλάμε εμείς, οι αναγνώστες της ΄΄Φαγούρας΄΄ με τον Μουνκ και την φιγούρα του, όσο διάσημη και αν είναι ...
Ε εδώ, θα σας πω και που κολλάει, η ακτιβίστρια Πάμελα με τον Γιάνης με ένα νι, μην μπερδευόμαστε με τα νι, όχι με τίποτα άλλο...!!
Και εδώ θα μου πείτε και τι μας νοιάζει, τι και πως και γιατί, η φιγούρα κρατάει τα αυτιά της και έχει ανοιχτό το στόμα της, για να μας κάνει σήμερα τόσα χρόνια μετά να την αναλύσουμε ..
ΗΤζοκόντα του Ντα Βίντσι είναι, που ακόμη και τώρα ψαχνόμαστε για τα αν χομογελά, το γιατί αν και χαμογελά, δεν χαμογελά;
Η Τζοκόντα δεν είναι, αλλά είναι ίσως, ότι πιο κοντινό για εμάς τους έλληνες σήμερα, να αποδώσει αυτό, που νοιώθουμε ως αποτέλεσμα αυτών που βιώνουμε .
ΠΑΝΙΚΟ !!
Δεν ουρλιάζουμε , αλλά αντιδρούμε έτσι, με όσα και από όσους τα ακούμε και εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα ...
Το τελευταίο είναι, η ΄΄απόβαση΄΄ σε νησί της Ελληνικής Επικράτειας του ίδιου μας του Πρωθυπουργού
Κ Ο Λ Υ Μ Π Ω Ν Τ Α Σ.
Καλά, στα ΄΄βατράχια ΄΄ υπηρέτησε ;
Καλά, από τον Καμμένο το κόλλησε το στυλ ;
Καλά, που χάθηκε το ..παιδί ; Ο Πάνος μας ;
Και μετά μου λέτε, τι μας νοιάζει για τον Μούνκ και τι να συμβολίζει η ΄΄Κραυγή ΄΄ του
Μωρέ , ορέ εμάς, που θα λεγε και ο Γέρος του Μοριά!!

Άσχετο,
αλλά μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Πέτρου, του Κόκκαλη για το Ευρωκοινοβούλιο,ο πίνακας του Μουνκ, εκτός από εμάς, τώρα πάει γάντι και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στους καπιταλιστές.
Απλά, βρίσκονται σε μην πω μόνο έναν πανικό και τα συμφέροντα ...
Δεν θα ψηφίσει την αλλάγή της ώρας βρε ...
Τι ; Ψηφίστηκε;
Ε καλά, θα δώσει μαζί με όλους τους πολύ ενημερωμένους υποψηφίους της Ελλάδας, κοινές μάχες για μιαν Ευρώπη αχχχ και τι Ευρώπη !!!
Και όταν λέω όλους, εννοώ σχεδόν όλους ....
Μην βρήκαμε τσουβάλι και τους τσουβαλιάζουμε όλους!!!

Κόλλησε η βελόνα ...
Πάντως όσο το σκέφτομαι (ναι , ναι νομίζω ότι, και μπορώ, να σκέφτομαι) αλλά και όσο γυρίζω και ναι γυρίζω, η ΄΄Κραυγή ΄΄ του Μόνκ, άνετα ταιριάζει γάντι και στην Ν.Δ.και στον ΣΥΡΙΖΑ!!!
Η μεν Ν.Δ., βάσει των δημοσκοπήσεων πάντα, έχει καυτή την ανάσα της Χ.Α. στον σβέρκο της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, τρώει την σκόνη της
Μεταξύ μας, δεν είναι και ότι καλύτερο, εδώ που τα λέμε!!
Αλλά...
καλά , ούτε βαλτός να ήταν ο Τσιρώνης δεν θα κατάφερνε να κάνει έτσι σαν την ΄΄Κραυγή΄΄ τον Κατρούγκαλο πίσω από την κλειστή πόρτα.
Γιατί άλλο το ....πίσω, άλλο το μπροστά βεβαίως – βεβαίως όλα και όλα !!!

Άσχετο
Γιατί μια ανακοίνωση της Κίνησης «Πράττω» που μεταξύ άλλων αναφέρει «θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων» ,προκάλεσε τόσον πανικό και τόση ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο;
Τι είναι η πατρίδα μου /μας ;
Ο πρωθυπουργός μας θα ήθελα να απαντούσε ΄΄free country΄΄
Εγώ έχω μείνει σε εκείνο το μην είναι οι κάμποι του Ιωάννη Δροσίνη
Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά;
Μὴν εἶναι ὁ ἥλιος της, ποὺ χρυσολάμπει;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄστρα της τὰ φωτεινά;
Μὴν εἶναι κάθε της ρηχὸ ἀκρογιάλι
καὶ κάθε χώρα της μὲ τὰ χωριά;
κάθε νησάκι της ποὺ ἀχνὰ προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;
Μὴν εἶναι τάχατε τὰ ἐρειπωμένα
ἀρχαία μνημεῖα της χρυσὴ στολή,
ποὺ ἡ τέχνη ἐφόρεσε καὶ τὸ καθένα
μία δόξα ἀθάνατη ἀντιλαλεῖ;
Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ
καὶ λάμπει ἀθώρητο σὰν ἥλιου ἀχτίνα
καὶ κράζει μέσα μας: Ἐμπρὸς παιδιά!
Υ.Γ.
Και αυτή η πατρίδα είναι η δική μου Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ και την αγαπώμ αλλά μπορεί να γίνει και όλων αρκεί να την σέβονται !

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr