Friday, 22 March 2019 17:45

Δημόσια ενημέρωση Δ. Κυριαζίδη αναφορικά με τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη βουλή με τον κ. Γαβρρόγλου για την συνένωση ΤΕΙ ΑΜΘ με Διεθνές Πανεπιστήμιο

Written by

Ως είναι γνωστό από πλευράς του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατατέθηκε προς «δημόσια» διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας».
Δυστυχώς κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σχετικής ερώτησης του Αν. Γενικού Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, προς τον Υπουργό Παιδείας, ο τελευταίος δεν έδωσε οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση. Απέφυγε να απαντήσει, εμμένοντας στη στερεότυπη και μοναδική παγκοσμίως θέση για την ανώτατη τεχνολογική κατεύθυνση, απρόσφορη και δυσοίωνη για την διασφάλιση-εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Σύμφωνα με το εν λόγω Νομοσχέδιο δημιουργούνται σαράντα μία (41) Σχολές και Τμήματα που εντάσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.Π.Ε.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, "αφαιρώντας” μάλιστα τη σχολή Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τη Δράμα.
Το ΔΙ.Π.Ε. έχει ως αποστολή να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση ιδίως σε αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Για την επίτευξη της αποστολής του οργανώνει και πραγματοποιεί προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με χρήση της διδασκαλίας στα αγγλικά.
Η επιχειρούμενη δια του νομοσχεδίου «συγχώνευση - απορρόφηση» του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο ΔΙ.Π.Ε. μεθοδεύτηκε εντέχνως από τον κ. Υπουργό Παιδείας, ο οποίος προσέφερε ορισμένα «δωράκια» για συνηγορία, αποκλείοντας την συμμετοχή στο διάλογο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση είναι το απαραίτητο εργαλείο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και αναγκαία προϋπόθεση ενός νέου παραγωγικού και καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης, διασφαλίζοντας και ένα τεράστιο κομμάτι των επαγγελματικών επιδιώξεων και διασφαλίσεων της νεολαίας μας.
θα πρέπει να είναι η κοινή επιδίωξή μας για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην περιφέρειά μας, η δημιουργία ενός αυτοτελούς και πλήρως αυτοδιοικούμενου Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Πανεπιστημιακού χαρακτήρα, με έδρα την Καβάλα.
Την προσεχή εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.
«Έκαστος, ας αναλάβει τις ευθύνες του».

*Επισυνάπτονται τα πρακτικά της Βουλής από τη σχετική συνεδρίαση.

SCAN 20181217 124727529 1

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ΄
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Αθήνα, σήμερα στις 22 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09.41΄, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
[….]
Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 4659/3-1-2019 ερώτηση των αναφορών-ερωτήσεων του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά «με τη λύση της σύμπραξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) – ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ)».
Κύριε συνάδελφε, έχετε δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η επίκαιρη ερώτηση σήμερα έρχεται ως ένα προϊόν ερώτησης από τις αρχές του χρόνου, η οποία ήταν πολυσέλιδη. Εδώ έχω ένα ζήτημα. Θα παρακαλέσω να έχω την ανοχή σας.
Κύριε Υπουργέ, πέρσι τον Μάιο προσπαθήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα αναφορικά με τη σύμπραξη-συνέργεια-απορρόφηση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος –αγγλόφωνο βέβαια, μεταπτυχιακού χαρακτήρα- που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποκλείοντας δηλαδή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκπρόσωποι του οποίου ούτε καν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή που συγκροτήσατε. Τότε αναφέρατε δημόσια ότι δική σας πρόθεση είναι μέσα από τις συγκεκριμένες ομάδες εργασίας να αφήσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα να κάνει τη δουλειά της πρώτα αυτή, δηλαδή εμείς μέσα από τις διάφορες συζητήσεις είπαμε ποιος θέλει να συμμετέχει σε μια ομάδα εργασίας, ώστε να φέρει ένα πόρισμα για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό δεν το κάνατε. Προχωρήσατε μονομερώς, αποκλείοντας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από τη συμμετοχή, μολονότι λέγατε ότι αυτό είναι μια καθαρή θέση των πρυτανικών αρχών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, πράγμα που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Βεβαίως, το έργο της Επιτροπής έχει περατωθεί. Το αγνοούμε τελείως. Βεβαίως, δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ είχατε δεσμευτεί για μια συζήτηση με φορείς. Καλέσατε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι των άλλων κομμάτων. Για εσάς ενδεχομένως καλώς πράξατε. Προχωράτε βεβαίως σ’ αυτήν την απορρόφηση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, χωρίς να υπάρχουν όλα εκείνα τα πανεπιστημιακά δεδομένα, δηλαδή κριτήρια, αρχές, διασφάλιση, χρηματοδότηση, επιστημονικό προσωπικό. Άλλωστε και εξ αυτού παραιτήθηκε και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Κώστας Γραμμένος, ένας καθηγητής εγνωσμένου κύρους εντός και εκτός της χώρας.
Δημιουργήσατε σαράντα ένα τμήματα σε έξι πόλεις, ένα πολυεδρικό μοντέλο, ένα παγκόσμιο φαινόμενο –θα έλεγα- όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και αλλού. Άλλωστε, εσείς έχετε διδάξει και εκτός χώρας. Δεν ξέρω πού υπάρχει αυτό εδώ το μοντέλο που εσείς μας φέρνετε.
Τελικά γεννώνται τεράστια ερωτήματα καθότι λείπουν ικανοί πόροι, λείπει ή όποια στρατηγική. Υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Πού θα βρεθεί;
Άλλωστε, τονίζεται και σε άλλες συζητήσεις που έγιναν εδώ και από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις, δαπάνες για το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα και προφανώς, πρέπει να μας το πείτε.
Τελικά, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί αποκλείστηκε το Δημοκρίτειο από την όλη συζήτηση. Σε σχέση με το προωθούμενο σχέδιο, ελλείψει ικανού αριθμού μελών ΔΕΠ, πώς θα λειτουργήσουν εβδομήντα μέλη ΔΕΠ σε σαράντα μία σχολές και τμήματα; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Πιστεύουμε ότι θα έχετε κάτι να μας πείτε και για αυτό.
Στη συζήτηση που κάναμε είχατε πει ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν δύο πανεπιστήμια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βλέπουμε, όμως, τώρα στην Κρήτη δύο πανεπιστήμια και το ΤΕΙ και τελικά, δημιουργείται και ένα τρίτο πανεπιστήμιο, διότι δεν γίνεται αποδεκτό ή δεν βρέθηκε ένα αποτέλεσμα –θα έλεγα- από τις συζητήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, ολοκληρώστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τι τύχη, λοιπόν, έχουν τα τμήματα στη Δράμα, όταν τα γεωπονικά τμήματα της χώρας έχουν φθάσει σε διψήφιο αριθμό και τα δασολογικά σε πέντε, όταν η Γερμανία έχει τέσσερα με τετραπλάσια έκταση;
Για ποιον λόγο αφαιρείτε το υφιστάμενο Τμήμα Αρχιτεκτονικής από τη Δράμα και το μεταφέρετε στις Σέρρες; Δεν αρκούν τα τμήματα στις Σέρρες; Πώς στην Καβάλα προτείνετε Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και ταυτοχρόνως, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στις Σέρρες με σοβαρές επικαλύψεις; Πώς είναι δυνατόν το ίδιο πανεπιστήμιο να έχει Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Καβάλα και Τμήμα Λογιστικής και Πληροφορικών Συστημάτων στη Θεσσαλονίκη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε. Έχουμε φθάσει στα πέντε λεπτά. Σας παρακαλώ πολύ!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Τέλειωσα, κύριε Πρόεδρε.
Πώς είναι δυνατόν το ίδιο το πανεπιστήμιο να έχει Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και στη Θεσσαλονίκη και Τμήμα Διοίκησης και Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Καβάλα;
Το θνησιγενές των συγχωνεύσεων-απορροφήσεων ομολογείται -αν θέλετε- και από εσάς, καθ’ ότι στο νομοθέτημα απορρόφησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο άρθρο 34 δημιουργείται Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης -στην προηγούμενη συγχώνευση-απορρόφηση των Τμημάτων Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας- και δημιουργείται ένα Κέντρο ή ένα Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Έρευνας, προκειμένου να μελετήσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Δεν έπρεπε να συμβεί το αυτό και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναφορικά με το ΤΕΙ που υπάρχει και λειτουργεί;
Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούσα να τελειώσω στην ώρα μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος της πρωτολογίας είναι περιορισμένος στα δύο λεπτά. Να υπάρχει μία ανοχή για τα τρία λεπτά, να υπάρχει μία ανοχή για ένα λεπτό, δύο το πολύ. Έχουμε, όμως, φθάσει στα έξι λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Καταλαβαίνω, απλώς σας είπα αρχικά, κύριε Πρόεδρε, ότι επρόκειτο για μία ερώτηση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Όλες οι ερωτήσεις όλων των συναδέλφων είναι πολύ σημαντικές και επίκαιρες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Όχι, άλλο θέλω να σας πω για να το καταλάβετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Λέγω ότι η ερώτηση κατατέθηκε ως απλή ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Δεν θέλω κάποια δικαιολογία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κατατέθηκε ως απλή ερώτηση αρχάς Γενάρη και ήρθε προς συζήτηση ως επίκαιρη, αλλά το περιεχόμενό της ήταν συγκεκριμένο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, γενικότερα το κάνω ως ένα σχόλιο. Παράκληση προς όλους τους συναδέλφους: Γνωρίζετε τους χρόνους σας, προσαρμόστε αυτούς τους χρόνους…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δεν είναι επίκαιρη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ήρθε ως επίκαιρη ερώτηση ύστερα από μία απλή ερώτηση, που το περιεχόμενό της ήταν άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Και σας είπα ότι ένα, δύο λεπτά, το καταλαβαίνω. Τα έξι λεπτά είναι υπερβολή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κυριαζίδη, από σεβασμό στο πρόσωπό σας -και θέλω να το σημειώσετε αυτό- δεν θέλω να σας κάνω διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ερωτήσεων που μου κάνατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δεν έχω πρόβλημα, κύριε Υπουργέ και ευχαριστώ για την εκτίμηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Διότι αυτές οι ερωτήσεις προκύπτουν από μία πλήρη άγνοια του προβλήματος και προφανώς δεν είναι δική σας, αλλά είναι των συνεργατών σας.
Κοιτάξτε, συζητάμε αυτό το θέμα εδώ και έναν χρόνο. Δεν θα έπρεπε να ενημερωθείτε για το τι γίνεται επί της ουσίας, να πάτε να μιλήσετε με τους ανθρώπους εκεί;
Για ποιον λόγο γίνεται αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για κάτι στο οποίο υπάρχει εντυπωσιακή ομοφωνία από την επιτροπή η οποία μας έδωσε το πόρισμα; Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δεν θέλω να πάω πριν, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα.
Λέω, λοιπόν, πρώτα από όλα, να σεβόμαστε το έργο, τις γνώσεις και τις άπειρες ανθρωποώρες που δούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι για να δώσουν ένα τέτοιο πόρισμα.
Δεύτερον -θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ- σύμπραξη, συνέργεια και συνένωση είναι ένα από τα πολλά στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής που προτείνουμε. Καταλαβαίνω ότι το κόμμα σας έχει μία πολύ μεγάλη δυσκολία για αυτό και αυτό γιατί έχει πλέον πολύ μεγάλη δυσκολία στο να κάνει μία πρόταση για το πώς θα είναι το μέλλον των πανεπιστημίων μας σε μία Ευρώπη που αλλάζει συγκλονιστικά ως προς την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Τα πανεπιστήμια από το 1982 για πρώτη φορά άρχισαν να συζητούν τα ίδια για το μέλλον τους. Αυτό είναι μέσα σε μία αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία, τη δημιουργία νέων γνωστικών αντικειμένων, την αναβάθμιση των τμημάτων ΤΕΙ, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, τη δημιουργία πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων με ινστιτούτα -καινούργιος θεσμός- και τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις, δωρεάν, για να μπορούν να παίρνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά.
Αυτή είναι η αρχιτεκτονική και σε αυτή την αρχιτεκτονική τώρα έρχονται τα ιδρύματα μέσω των επιτροπών, μέσω των συζητήσεων που γίνονται στις συγκλήτους. Διότι αυτές οι επιτροπές δεν είναι ανεξάρτητες, δεν τις επέλεξε κανείς από το Υπουργείο. Τα ίδια τα ιδρύματα πρότειναν ανθρώπους που έχουν -τέλος πάντων- και τεράστιο κύρος και τεράστια γνώση. Αυτό τώρα το συγκεκριμενοποιεί κάθε χώρος.
Με αυτή τη λογική καταλήξαμε σε αυτό που είναι σε διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό για το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Διότι εδώ υπάρχει πάλι από το κόμμα σας μία άλλου είδους φιλολογία, ότι ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εγχείρημα το Διεθνές Πανεπιστήμιο και με αυτά που κάνουμε το οδηγούμε σε μαρασμό και οδηγούμε και σε παραιτήσεις και τα λοιπά.
Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο και σας μιλάω πραγματικά, διότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο μετά από τόσα χρόνια έχει οκτώ ή εννέα μέλη διδακτικού προσωπικού, τα οικονομικά του είναι σε πολύ προβληματική κατάσταση και δεν υπήρχε μια προοπτική η οποία να δένει και με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Εμείς, λοιπόν, αναβαθμίζουμε με αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Πανεπιστήμιο -σε σχέση με ό,τι ήταν- και με αυτή τη συνέργεια και των υπολοίπων ιδρυμάτων θα έχουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Να ξέρετε ότι για το θέμα του διδακτικού προσωπικού δεσμευτήκαμε το Σάββατο πάλι στη σύνοδο πρυτάνεων για πεντακόσιες καινούργιες θέσεις προσωπικού και επιπλέον, για πρώτη φορά μετά την κρίση, μετά το 2010, νομοθετούμε τη δυνατότητα που θα έχουν τα ίδια τα ιδρύματα να προκηρύξουν τις θέσεις των καθηγητών που παίρνουν σύνταξη, κάτι που είχε παύσει να ισχύει από το 2010 και μετά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο είχε έναν άλλο χαρακτήρα. Εσείς τώρα, βεβαίως, το μετουσιώνετε κάπως διαφορετικά ή τελείως διαφορετικά.
Άλλωστε, αυτό τονίστηκε και από τον κ. Γραμμένο, σας το είπα. Και για το ίδιο -αν θέλετε- γεγονός, περιεχόμενο που πάτε με έναν βίαιο τρόπο -θα έλεγα- να νομοθετήσετε δεν συμφωνεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας. Το αναφέρει ως μία άναρχη διάταξη στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία έχει μία άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει και η τεχνολογική εκπαίδευση, βεβαίως σε ανώτατο βαθμό, με μία αναβάθμιση, αλλά όχι με έναν τύπου αχταρμά. Αυτό πάτε να κάνετε. Αυτό τονίζεται από όλους. Το ομολογήσατε και εσείς προηγουμένως.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, σας ρώτησα γιατί δεν μετείχε στον διάλογο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Δεν μου απαντήσατε.
Σας λέγω, από την άλλη πλευρά, ότι υπάρχουν δύο πανεπιστήμια στην Κρήτη και ένα ΤΕΙ, τεχνολογικής εκπαίδευσης. Δεν εισέρχεται πουθενά και θα δημιουργηθεί ως λέγεται και ένα τρίτο πανεπιστήμιο.
Και σας λέω, λοιπόν, γιατί δεν δημιουργείτε ένα δεύτερο πανεπιστήμιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για να ενισχύσετε πολλαπλά εκείνο τον τόπο, με έδρα την Καβάλα –αν θέλετε- προκειμένου να υπάρχει ένα ανώτατο ίδρυμα τεχνολογικής εκπαίδευσης σε αυτή την περιοχή και όχι να αποδυναμώνεται, ως πάτε να κάνετε με τη δημιουργία και μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αποδυναμώνοντας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

 

MAKETA MPANTHS
Σας ρώτησα επιπλέον γιατί καταργείτε την Αρχιτεκτονική Σχολή στη Δράμα που αφορά εκείνον τον τόπο. Σας είπαμε κι άλλη φορά που κάναμε κουβέντα αναφορικά με τα τμήματα που υπάρχουν εκεί και μου είπατε ότι δεν παρεμβαίνετε εσείς στη λειτουργία του όλου ΑΕΙ, για το πώς θα διανεμηθεί -σε εισαγωγικά το λέω αυτό- το επιστημονικό προσωπικό. Σας είχα πει ότι το Τμήμα Οινολογίας λειτουργεί με έναν εκπρόσωπο ΔΕΠ, με έναν επιστήμονα -αν είναι δυνατόν!- και εκεί μεταφέρθηκαν είκοσι τέσσερα άτομα πέρυσι και πρόπερσι. Δεν παρεμβήκατε. Έτσι θα καταλήξουν και όλα τα τμήματα αυτής της περιοχής. Όλα θα εισρεύσουν ή θα απορροφηθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με το αντίστοιχο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και εμείς θα είμαστε εκεί απλοί θεατές, αν θέλετε, της όλης διαδρομής της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα.
Αυτό είναι μία σκληρή πραγματικότητα, διότι τη ζούμε, κύριε Υπουργέ. Δεν καταλαβαίνω κάτω από ποιες διαθέσεις πάτε να το πραγματοποιήσετε αυτό εγχείρημα. Σας λέω ότι ένα άστοχο. Απλά θα υπάρξει μία έκδοση, όπως το είπατε, πανεπιστημιακών -σε εισαγωγικά- τίτλων για κορνίζα, χωρίς περιεχόμενο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Περιμένω στη δευτερολογία σας ή εν πάση περιπτώσει όταν θα έρθει το νομοσχέδιο -εύχομαι να μην έρθει- να καθίσουμε να συζητήσουμε, να υπάρχει δυνατότητα μιας εύρυθμης και παραγωγικής λειτουργίας διασφαλίζοντας πράγματι και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων που με το σημερινό καθεστώς δεν συμβαίνει αυτό που πάτε να πραγματοποιήσετε.
Θα σας παρακαλούσα επίσης -είναι ένα αίτημα και από την περιοχή μου- ότι για όποια, αν θέλετε, αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη, αλλά και του περιεχομένου με τις πανελλαδικές εξετάσεις που επιχειρεί κάθε κυβέρνηση -αν και θα έπρεπε να υπάρχουν σταθερές και στα ζητήματα αυτά της παιδείας, που δεν υπάρχουν σε αυτό το κράτος δυστυχώς και έχουμε και εμείς ευθύνη- θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν δύο χρόνια προετοιμασίας. Εσείς το αποφασίσατε και σε ένα εξάμηνο, οκτάμηνο πάτε να δημιουργήσετε ένα άλλο σύστημα εισαγωγικών στα πανεπιστήμια, πανελλαδικών δηλαδή εξετάσεων, και βεβαίως γεννώνται και ζητήματα, κύριε Υπουργέ, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία.
Πιστεύω να έχω μία δεύτερη απάντηση που να ικανοποιεί σε ένα βαθμό ή να το ξανασκεφτούμε, διότι πράγματι η τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας μας πάσχει και περιμέναμε, ότι, έχοντας και εσείς μία εμπειρία εντός και εκτός της χώρας, θα βοηθούσατε προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κυριαζίδη, δεν επιτρέπεται το κόμμα σας να χρησιμοποιεί τη λέξη «αχταρμάς» γι’ αυτά που κάνουμε εμείς στην ανώτατη εκπαίδευση. Θυμάστε το «Αθηνά»; Θυμάστε πως με πρωτοβουλία της δικής σας Κυβέρνησης τινάχτηκε στον αέρα η τριτοβάθμια εκπαίδευση; Μιλάτε για τεχνολογική εκπαίδευση. Θυμάστε τι έγινε στα ΤΕΙ; Εκτός αν το έχετε ξεχάσει. Λέω λοιπόν ότι θέλει μία ηρεμία όταν συζητάμε αυτά διότι…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Το κάνετε επί το δυσμενέστερον. Κάθε πόλη και γήπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, δεν ακούγεστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είπε ο κ. Κυριαζίδης –το επαναλαμβάνω για να ακουστεί και να μην θεωρηθεί ότι δεν θέλω να απαντήσω- ότι το κάνουμε επί το δυσμενέστερον. Να ρωτήσετε τους φοιτητές και τους καθηγητές των τμημάτων. Γιατί δεν το κάνετε αυτό και έρχεστε εδώ και λέτε όλες αυτές τις κουβέντες; Γιατί δεν πάτε να ρωτήσετε κάποιον; Ο Πρόεδρος του Κόμματός σας προσέβαλε τους καθηγητές, οι οποίοι έβγαλαν ομόφωνη απόφαση, λέγοντας «μα τι κάνετε με αυτά τα ιδρύματα όταν δεν έχουν αξιολογηθεί;», ενώ είχαν αξιολογηθεί και είχαν αξιολογηθεί και θετικά. Και βγήκαν οι άνθρωποι και είπαν «εν πάση, περιπτώσει ηρεμία» κ.λπ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δεν μπαίνω στα αντίδωρα -σε εισαγωγικά- που πάτε να δώσετε για να εξαγοράσετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, δεν σέβεστε καν τον Υπουργό που σας δίνει μία απάντηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κυριαζίδη, το κάνετε χειρότερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο κύριος Υπουργός είναι ανοιχτός στη συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ναι, αλλά δεν ακούγεστε. Ούτε καν τα Πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Τον επαναλαμβάνω εγώ, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κυριαζίδη, δεν είναι σωστό να λέτε ότι δίνουμε αντίδωρα στον κόσμο εκεί δεν είναι σωστό. Υποτιμάτε τον κόσμο εκεί. Αυτόν που σας ψηφίζει, αυτόν που σας ακούει, αυτόν που σας εκτιμάει. Μην λέτε τέτοιες κουβέντες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Μακάρι να διαψευστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Τα αντίδωρα είναι της δικής σας πολιτικής κουλτούρας, της δικής μας πολιτικής κουλτούρας δεν είναι αυτή η λογική. Τι να κάνουμε, κύριε Κυριαζίδη; Διαφέρουμε και σε ορισμένα πράγματα με πάρα πολύ δραματικό τρόπο.
Λέω λοιπόν να πάτε να ρωτήσετε, γιατί θίξατε όλα τα ζητήματα ακριβώς για να μην θίξετε τίποτα. Θίξατε όλα τα ζητήματα.
Θέλω, όμως, να μιλήσω για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είμαστε σε μια συνεννόηση, η οποία θα αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο, σχετικά με το πώς το ίδιο μας προτείνει κάποια τμήματα και κάποια ινστιτούτα που με αυτό τον τρόπο βλέπει το ίδιο την εξέλιξή του για το μέλλον. Είμαστε, νομίζω, στις τελευταίες συζητήσεις.
Οι προτάσεις που έχουν κάνει είναι απολύτως τεκμηριωμένες και λογικές. Υπάρχει και η πρόταση για την Κτηνιατρική Σχολή. Όμως, έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει τα θέματα των κτηνιατρικών σχολών, γιατί υπάρχει και το Γεωπονικό Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που διεκδικούν μια τέτοια σχολή. Είναι μια ακριβή σχολή που θέλει μελέτη και θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτής της ομάδας.
Πάντως, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός του Δημοκρίτειου, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ικανοποιούμε αυτό που το ίδιο το Δημοκρίτειο ζητάει από εμάς, εκτός από τη μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής.
Για τα υπόλοιπα νομίζω ότι θα ενημερωθείτε πολύ συστηματικά από τους συναδέλφους μας εκεί και όταν θα έρθει για συζήτηση το νομοσχέδιο, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε έναν πολύ δημιουργικό διάλογο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 10.40΄ λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 9.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr