Sunday, 10 February 2019 22:52

Το ξεχασμένο και λεηλατημένο κτίριο του ΚΙΧΝΕ, εκπέμπει SOS, ακούει κανείς;

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω την νοοτροπία μας ως Έλληνες, την πολιτική μας γενικότερα, η οποία άλλοτε είναι αδιάφορη και άλλοτε συμφεροντολογική.
Μονίμως στα άκρα ως λαός, ή του ύψους ή του βάθους. Χωρίς σοφία, μέτρο και σταθερότητα.
Μπορεί να δαπανήσουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κτίσουμε ένα κτίριο και μετά να το αφήσουμε να καταρρεύσει, ενώ θα μπορούσαμε να το παραχωρήσουμε σε κάποιον άλλον φορέα, που πιθανότατα θα το ήθελε και θα μπορούσε να το αξιοποιήσει.
Ας μη πλατειάσω όμως περισσότερο εστιάζοντας τον λόγο μου στα κακώς κείμενα της ελληνικής κουλτούρας. Ας μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα και φυσικά όπως καταλάβατε από το φωτογραφικό υλικό, η αναφορά έχει να κάνει με τον πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Δράμας, το γνωστό σε όλους μας ως ΚΙΧΝΕ.

IMG 20190128 154804
Κάποτε, κάποτε… λειτουργούσε στην πόλη μας, τότε βεβαίως υπήρχε και Στρατός, τώρα απέμειναν μόνον ρημαγμένα στρατόπεδα και κτίρια εγκαταλελειμμένα, όπως το ΚΙΧΝΕ, αλλά και η Στρατολογία στο κέντρο της πόλης.
Το θέμα μας στην παρούσα φάση δεν είναι γιατί έφυγε ο Στρατός από το νομό μας, εξάλλου δεν είναι η μόνη κρατική υπηρεσία που έφυγε, εδώ κοντεύουν κάποιοι να μας διαγράψουν από τον χάρτη… είναι που δεν υπάρχει καμιά στοιχειώδης μέριμνα για ότι άφησαν πίσω τους.
Τα κτίρια αυτά, στην προκειμένη περίπτωση το ΚΙΧΝΕ, αλλά και η Στρατολογία, τα οποία είναι περιουσία του Ελληνικού Στρατού, γιατί δεν παραχωρούνται στη Δημοτική Αρχή, προς αξιοποίηση;
Δεν ενδιαφέρει κανέναν η τύχη τους;
Προτιμούν να τα αφήνουν βορά στους ελαφροχέρηδες, που τα ξεγύμνωσαν ή στον χρόνο που ξέρει να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του, από το να τα παραχωρήσουν στο Δήμο Δράμας;
Μπορεί βεβαίως κάποιος να πει, αντιπολιτευόμενος, ότι δεν τα διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καμιά τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Και φυσικά, διαχρονικά, με οποιαδήποτε δημοτική αρχή, είναι το ίδιο. Άρα…

IMG 20190128 154855
Σήμερα το ΚΙΧΝΕ μπορεί να καθαρίστηκε από το Δήμο Δράμας, για να μην εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά που θα αφανίσει ότι απέμεινε από το κτίριο, αλλά και να κινδυνεύσουν και οι παρακείμενες οικίες, όμως… δεν μπορείς να μη κουνήσεις προβληματισμένος το κεφάλι σου όταν περνάς απ’ έξω και αντικρίζεις αυτό το θέαμα!
Απ’ ότι πληροφορήθηκα, κλάπηκαν όχι μόνον τα κουφώματα, αλλά ακόμη και ο καυστήρας βάρους πολλών τόνων. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ούτε πατώματα, ούτε κεραμίδια, αλλά και τα κάγκελα της περίφραξης όπως φαίνεται θα κάνουν φτερά….
Δεν είναι αλήθεια κρίμα;
Δηλαδή δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κτίριο αυτό; Τόσοι Σύλλογοι είναι άστεγοι! Ως παράδειγμα και όχι ως υπόδειξη βεβαίως.
Και επειδή έρχονται εκλογές, ας ενδιαφερθεί κάποιος λίγο ποιο σοβαρά, για το ΚΙΧΝΕ που ξαφρίστηκε από επιτήδειους, αλλά και για κάτι άλλο επίσης ξεχασμένο, που για την αναπαλαίωση του, κάποτε, κάποια άλλη δημοτική αρχή, ξόδεψε πολλά χρήματα Δραμινών πολιτών.
Ο λόγος για το Μύλο της γέφυρας Ζώγκε. Δεν θέλετε να ξέρετε τι απέμεινε από τον παραδοσιακό Μύλο, που θα έπρεπε να γίνει Μουσείο μιας και πολυδιαφημίζουμε ότι η Δράμα είναι η πόλη των νερών.
Εκτός κι αν λόγω ρευστότητας (ύδωρ), έγινε και η πόλη της λησμονιάς….

IMG 20190128 155019

IMG 20190128 154942

IMG 20190128 154925

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr