Friday, 08 February 2019 16:56

Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας, στην Ολομέλεια της Βουλής – Συζήτηση & Ψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ- Ολομέλεια Βουλής - 08.02.2019

Written by

«Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Θα μπορούσε σήμερα να είναι μια μέρα εθνικής συναίνεσης. Δυστυχώς, δεν είναι.
Θα μπορούσε η σημερινή κύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της μικρής μας γείτονος να είναι:
• αποτέλεσμα ενός διεξοδικού εθνικού διαλόγου,
• μια εθνικά αξιοπρεπής διαπραγμάτευση,
• μια καλή λύση για τη χώρα μας στα πλαίσια του εφικτού.
Η Κυβέρνηση δεν το θέλησε! Το χειρίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, με τις υπογραφές Τσίπρα, Κοτζιά, Καμμένου, που τώρα αλληλοσπαράζονται.
Θα μπορούσε σήμερα να είναι μια μέρα που η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να λύσει προς όφελός της το χάσμα με τα Σκόπια. Αντί γι αυτό, εκχώρησε στον κ. Ζάεφ το μονοπώλιο της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, μήτρα δεινών για το ‘αύριο’ της χώρας και για τις επόμενες γενιές.
Αν η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν ήταν γεμάτη ανιστόρητες και μειωτικές για τη χώρα μας πρόνοιες, θα μπορούσε η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ να είναι αποδεκτή. Αντί γι αυτό, το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Συμφωνία είναι από ασύμφορη έως προδοτική για τα εθνικά μας συμφέροντα γιατί η κυβέρνηση εκχώρησε τα διπλωματικά όπλα που διέθετε η χώρα. Κοινώς δεν διαπραγματεύτηκε. Πρόβαλλε ως δικά της αιτήματα τις διεκδικήσεις των Σκοπίων.
Κυρίες και κύριοι,
Το Πρωτόκολλο εισδοχής που συζητάμε σήμερα, συνιστά το πρώτο επακόλουθο μιας επώδυνης Συμφωνίας – Παρωδίας, με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες, ενώπιον του Πρωθυπουργού να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του.

 Όσο για τον κ. Τσίπρα, δεν ενοχλείται από την οδυνηρή διαπίστωση ότι δίνει στην άλλη πλευρά πανίσχυρα ερείσματα, για να συνεχίζει να υποσκάπτει όχι μόνο τα ιστορικά μας κεκτημένα, αλλά και τη δραστηριότητά μας μέσω των ονομασιών προέλευσης των προϊόντων ή των Πανεπιστημίων.
Εθελοτυφλώντας μπροστά στις ολέθριες συνέπειες της Συμφωνίας, επιλέγει να χαρακτηρίζει στενόμυαλους, λαϊκιστές, ακροδεξιούς όσους διαφωνούν. Και αυτό γίνεται από μία κυβέρνηση συνώνυμη με την πολιτική ανωμαλία και τον διχασμό. Μια κυβέρνηση που με κάθε της πολιτική ξύνει συνειδητά παλιά τραύματα της χώρας που χρειάστηκαν έναν πόλεμο και μια δικτατορία για να επουλωθούν.
Ας έρθει μια βόλτα ο κ. Τσίπρας στην Περιφέρειά μου. Στην πόλη μου την Δράμα, που πλέον οριοθετείται (με βάση τα όσα συνομολόγησε με τον κ. Ζάεφ) ως «Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους». Έτσι περιγράφεται η ελληνική Μακεδονία στη Συμφωνία, κυρίες και κύριοι βουλευτές!
Και σας ρωτώ: Κέρδισε κάτι η Ελλάδα από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που δεν το είχε ήδη;
• Καλή σχέση με τα Σκόπια; Υπάρχει από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
• Επικοινωνία και Οικονομική Παρουσία; Υπήρχε πάντοτε.
Γιατί λοιπόν τόση βιάση, τέτοια επιμονή για μια Συμφωνία που ένωσε ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων στα Σκόπια και χώρισε τους Έλληνες σε «σκεπτόμενους» και «ανεγκέφαλους», «φασίστες» και «προοδευτικούς», ξυπνώντας το σαράκι του εθνικού διχασμού;
• Πρώτον, γιατί δεν νοιαστήκατε ούτε λεπτό για το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο τόπος, ενδίδοντας άνευ όρων στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα.
• Δεύτερον, γιατί κάνοντας τα χατίρια των μεγάλων του κόσμου, νομίζετε ότι εξασφαλίζετε λίγο παραπάνω χρόνο, για τον κυβερνητικό σας βίο.
• Τρίτον, για να ικανοποιήσει ο αρχηγός σας, τον προσωπικό του μύθο, ως ο πιτσιρικάς καταληψίας των θρανίων που μεγάλωσε, έγινε ο νέος, ωραίος και μοιραίος πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια ξεπουλώντας την κι «έλυσε» (υποτίθεται) το Σκοπιανό, χαρίζοντας όνομα, εθνότητα, μια ανύπαρκτη γλώσσα, είσοδο στο ΝΑΤΟ και μια ευρωπαϊκή προοπτική στην γείτονα χώρα. Και ετοιμάζει και νέες εκπλήξεις στα εθνικά μας θέματα. Ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί το ταξίδι στην Τουρκία.
Άξιζε το αλισβερίσι; Όχι, Δεν άξιζε αν συνυπολογίσει κανείς:
• τον ευτελισμό των θεσμών,
• την προσβολή κάθε κοινοβουλευτικής παράδοσης,
• την ατμόσφαιρα αλληλοεκβιασμών και
• τη διάλυση δυο κομμάτων, με τους «πρόθυμους» βουλευτές να βυθίζονται και αυτοί στις Πρέσπες.

Η Ελλάδα καλείται σήμερα εδώ, να κυρώσει το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Μόλις ολοκληρώσουμε την Κύρωση – Μνημόσυνο όσων θάψαμε με την Κύρωση της Συμφωνίας, οι Σκοπιανοί μπορούν με την ησυχία τους να ανακαλύψουν κάποιο νέο εσωτερικό πρόβλημα και να ερμηνεύσουν αλλιώς τη Συμφωνία.
Μπορεί οι οκτώ βουλευτές του VMRO που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών να πάθουν καμιά καινούργια κρίση συνειδήσεως και να ζητήσουν για να μπορούν να είναι συνεπείς με τον εαυτό τους, οι συνταγματικές τροποποιήσεις και το νέο όνομα να ισχύσουν από την Κύρωση της Συμφωνίας Εντάξεως της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς η Κυβέρνηση μας έκανε πως δεν κατάλαβε την μονομερή τροποποίηση της Συμφωνίας από τους γείτονές μας πριν στεγνώσει το μελάνι της.
Κυρίες και Κύριοι της ετερόκλητης Κυβέρνησης,
Η παραμονή σας στην εξουσία κάθε μέρα είναι και ένα νέο πλήγμα στη Δημοκρατία, την οικονομία, την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία αυτού του τόπου που θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια.
Φτάνει! Θα μείνετε στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που πρόλαβε να κάνει τόσο κακό, σε τόσο λίγο χρόνο, για τόσο φτηνούς λόγους.

 Οι μάσκες έπεσαν, η παράσταση τελειώνει, τουλάχιστον σώστε το φινάλε κι αφήστε κάτι όρθιο φεύγοντας. Και για όσους έχετε κόλλημα με την καρέκλα σας, πάρτε την μαζί σας. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος τα καμώματά σας!
Και μην ανησυχείτε! Το έργο, η ερμηνεία και ολόκληρος ο θίασός σας, από τον πρωταγωνιστή μέχρι τον τελευταίο κομπάρσο, θα μας μείνουν αξέχαστα.
Σε εμάς ως σύγχρονο δράμα, στις επόμενες γενιές ως ιλαροτραγωδία. Ευχαριστώ».

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr