Επικαιροτητα
Rena Triantafullidou

Rena Triantafullidou

Εν όψει της λήξης της θητείας του δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, τα οκτώ μέλη που θα εκπροσωπούν την Περιφέρεια στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζονται ως εξής:
    Σοφία Λαμπάκη του Κωνσταντίνου
    Κώστας Δαμιανός του Γεωργίου
    Βίβιαν Κουρμπανιάν του Σουκιάς
    Βασιλική Μαρινάκη του Γεωργίου
    Ερχάν Μολλά Αλή Μεμέτ του Μεμέτ
    Χρήστος Παπαθεοδώρου του Θεοδώρου
    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης του Ιωάννη
    Θεόδωρος Χατζηχρήστος του Γεωργίου
Ως Πρόεδρο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Περιφερειάρχης προτείνει την κ. Σοφία Λαμπάκη, πρόταση με την οποία συμφωνούν τα μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν τα επιμελητήρια της Περιφέρειας.

Προϋπολογισμού 800 χιλ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της κατασκευής νέων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην οδό 19ης Μαΐου στο κέντρο της Δράμας, προϋπολογισμού 806.508 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.
Το έργο περιλαμβάνει την απομάκρυνση των παλαιών αγωγών ύδρευσης στην οδό 19ης Μαΐου και στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από αυτήν και την αντικατάστασή τους με ένα νέο δίκτυο αγωγών τρίτης γενιάς μήκους 3090 μέτρων καθώς και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων σωλήνων αποχέτευσης με ένα νέο δίκτυο μήκους 1885 μέτρων.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Ανάργυρος Πατακάκης υποδέχθηκε το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας, κ.Χρήστο Σταμπουλή, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας και Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Α.Μ.Θ κ.Αναστάσιο Δραγουδάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα της τοπικής κοινωνίας και τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής της Δράμας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και στο ζήτημα της συνοριακής φύλαξης.
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη, οι δημόσιες υπηρεσίες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να συμπαραστέκονται αμέριστα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο οικονομικής δυσπραγίας που αυτοί βιώνουν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι : «Σε αυτή τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία και ιδιαίτερα, σε ένα Νομό όπως αυτόν της Δράμας που αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, οι τοπικές πολιτικές και αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και συμβάλουν, αποτελεσματικά και με αγάπη για τον τόπο, στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών».

Την Παρασκευή 23-2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, με την επιτροπή εορτασμού των 100 χρόνων της Δόξας Δράμας, που αποτελείται από τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ, κ. Ανδρέα Οταπασίδη, τον εκπρόσωπο του Γ.Σ., κ. Δημοσθένη Παγωνά και τον εκπρόσωπο των Φιλάθλων, κ. Θωμά Μαργαρίτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιδήμαρχος επί θεμάτων που αφορούν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων προώθησης Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Καψιμάλης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-ΦΤΜΜ, κ. Ανέστης Τερζής, και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, κ. Γιώργος Ψαρράς. Το θέμα της συζήτησης ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δόξας Δράμας και έγινε διεξοδική αναφορά στη συμμετοχή του δήμου Δράμας σε όλες τις εκδηλώσεις.
Ο Δήμαρχος, δήλωσε: «Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα σημείο αναφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για την περιοχή μας αποτελεί διακεκριμένο σύμβολο του τόπου. H ιστορία της επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια ομάδα θρύλο για το ποδόσφαιρο, μια ομάδα που πρόβαλε και δόξασε τη Δράμα, που ανέδειξε πολλούς και μεγάλους ποδοσφαιριστές, που μιλάει στις καρδιές όλων μας. Είναι χρέος μας λοιπόν, να αναδείξουμε την πορεία της, που συνέβαλε στην αναβάθμιση του αθλητισμού, στην προβολή του αθλητικού ιδεώδους και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δράμας σε πανελλήνιο επίπεδο. Οφείλουμε ως δημοτική αρχή σε όλους τους πρωταγωνιστές και στους φιλάθλους των Μαυραετών να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση αυτού του σπουδαίου αθλητικού σωματείου. Γιατί η Δράμα το 2018 γιορτάζει τη Δόξα Δράμας. Γιατί όλοι εμείς οι Δραμινοί ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σου Δόξα.».

Διασφαλισμένο είναι το ποσό για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Δράμας,  εφόσον δοθούν τα συμπληρωματικά στοιχεία, που χρειάζονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί ως πόλος ανάπτυξης της περιοχής. Η θετική εξέλιξη, έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης, που υπέβαλε ο Βουλευτής Δράμας και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση.
Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και πλέον το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού θα μπορέσει να διασφαλίσει το ποσό των 1,6 εκ. ευρώ, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και τη γενικότερη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της περιοχής. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης και χρήσης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να μπορέσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας να βελτιώσει τη λειτουργία του, μέσα από άλλα προγράμματα.
Επισυνάπτονται τα πρακτικά της συζήτησης.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ΄
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.19΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
[……..]

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τελευταία είναι η με αριθμό 2431/9-1-2018 ερώτηση του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Έγκριση του έργου βελτίωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στο Νομό Δράμας».
Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την παρουσία σας, γιατί δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, θα μου επιτραπεί να πω, όπως έχουν πει κι άλλοι συνάδελφοι. Είναι κάτι για το οποίο μας στενοχωρείτε.
Με την ευκαιρία, όμως, της παρουσίας σας θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας που υπηρετώ για ένα ζήτημα που μας ταλανίζει, μας βασανίζει, δημιουργεί τριβές, δημιουργεί αντιπαλότητα τοπικά και γι’ αυτό θα παρακαλούσα για το ζήτημα που θα αναφερθώ να έχουμε μία δημιουργική συζήτηση κι ένα αποτέλεσμα θετικό, όπως θέλω να πιστεύω.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού αποτελεί για τον νομό της Δράμας σημαντικό πόλο τουριστικής έλξης, καθώς ως γνωστόν πέραν της εξαιρετικής αλπικής ομορφιάς του, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κι επί σκοπό αναβάθμισης του χιονοδρομικού, πρέπει να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες αναλήφθηκαν από πλευράς μου, κατά την κυβερνητική μου θητεία 2012 – 2014, σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις, σήμα λειτουργίας κ.λπ., και κυρίως να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υποδομές.
Μάλιστα, εδώ και καιρό αναμένεται η έγκριση του έργου από πλευράς περιφέρειας, όπως σας έχει εισηγηθεί, για τη βελτίωση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για την τύχη της οποίας δεν υπάρχει δυστυχώς, καμία σχετική πληροφόρηση. Από τον Αύγουστο βεβαίως, απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί έχει κατατεθεί η σχετική εισήγηση.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει εγκριθεί το ως άνω έργο βελτίωσης του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και αν ναι, πότε θα υλοποιηθεί αυτό. Αν όχι για ποιον λόγο υφίσταται αυτή η μακρά καθυστέρηση.
Δεύτερον, δεδομένου ότι γίνεται μια παραχώρηση σε έναν ιδιώτη με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευθεί σε έναν βαθμό τη λειτουργία του χιονοδρομικού -διότι υπήρχαν άλλα ζητήματα στο παρελθόν- να μας ενημερώσετε αν υπάρχει κάτι σχετικό επ’ αυτού.
Το τρίτο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης -εσάς εννοώ- σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάδειξη αυτού του σημαντικού τουριστικού προορισμού, που είναι ένας πνεύμονας ζωής και οικονομικής επιβίωσης ενός τόπου που είναι απομονωμένος και απόμακρος;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Το Φαλακρό όρος, κύριε Κυριαζίδη, είναι πράγματι πανέμορφο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κυριαζίδη, ευχαριστώ και εσάς για την ερώτησή σας. Βεβαίως ο στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα και να γίνει -όπως είπατε και εσείς- μια δημιουργική συζήτηση και όχι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο νομίζω ότι δεν προσφέρει τίποτα σε κανέναν και χαίρομαι, γιατί βάζει η ερώτηση κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει όντως να απαντηθούν.
Έρχομαι στο πρώτο ερώτημα, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Πράγματι από την Περιφέρεια υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους, δηλαδή από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Βάσει αυτής της πρότασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας, η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζήτησαν από την Περιφέρεια να καταθέσει αναλυτική χρηματοοικονομική μελέτη -που είναι κανονιστικά απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του έργου-, η οποία να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου χιονοδρομικού κέντρου.
Επιπλέον, ζητήθηκαν στοιχεία από την Περιφέρεια, που να τεκμηριώνουν ότι το έργο αυτό πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. Γνωρίζετε ότι οι κρατικές ενισχύσεις είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Προσπαθούμε προτού προχωρήσουμε σε μία χρηματοδότηση να έχουμε επιλύσει αυτό το ζήτημα, για να μην το βρούμε μπροστά μας με τις σχετικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Περιφέρεια δεν έχει καταθέσει ακόμα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία. Άρα, αναμένουμε από τη μεριά της την κατάθεση αυτών, για να προχωρήσουμε. Να τονίσω όμως εδώ, σε αυτό το σημείο, ότι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική –αν θέλετε- η χρηματοδότηση του λειτουργικού κόστους μιας οικονομικής δραστηριότητας. Από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτούνται κυρίως, κατά βάση, έργα υποδομών και αναβάθμιση πάγιων εγκαταστάσεων, όχι όμως η λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση -το επαναλαμβάνω- η εκπόνηση και η προσκόμιση αυτής της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι στο παρελθόν, στις προηγούμενες δεκαετίες, η διάθεση χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με έναν τρόπο ανορθολογικό, με έναν τρόπο ο οποίος δεν βασιζόταν σε σχετικές μελέτες και σχεδιασμούς, πλήγωσε την εθνική οικονομία και αυτά είναι λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβουμε.
Εφόσον, λοιπόν, υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα και οι σχετικές μελέτες που έχουν ζητηθεί, θα προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση του έργου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι η Περιφέρεια, η οποία έχει τη σύμβαση με τον ιδιώτη. Άρα, πρέπει να απευθυνθείτε εκεί, έτσι ώστε να πληροφορηθείτε τους όρους παραχώρησης, αλλά και το κατά πόσον ο ιδιώτης τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας.
Ενώ σε σχέση με το τρίτο ερώτημα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Οικονομίας μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου έργων. Είναι εργαλεία τα οποία απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε φορείς της Αυτοδιοίκησης. Στην προηγούμενη ερώτηση είχαμε τη δυνατότητα με τον ερωτώντα Βουλευτή να συζητήσουμε ένα τέτοιο εργαλείο.
Από το Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ έχουν εκδοθεί δύο προσκλήσεις που αφορούν υφιστάμενες και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Σε αυτά τα προγράμματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβληθεί πρόταση και από τον φορέα διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού. Αυτά τα Προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατομμύρια ευρώ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει και η λειτουργία του νέου Ταμείου Υποδομών το οποίο δημιουργήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση τοπικών υποδομών και τουριστικού χαρακτήρα. Άρα και εκεί θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων και τέτοιων υποδομών όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα.
Υπάρχουν, λοιπόν, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο, όπως λέτε στο τρίτο ερώτημά σας.
Είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας, αλλά και του ιδιώτη που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του να υποβάλει τα σχετικά αιτήματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ορθά το τονίζετε βεβαίως σε ό,τι αφορά το καθεστώς που επικρατούσε χρόνια αναφορικά με τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Αναφέρατε, πέρα από το σχετικό αίτημα και την πρόοδό του, ότι θα πρέπει αυτή η μελέτη να προχωρήσει, έτσι ώστε να είναι δυνατή αυτή η χρηματοδότηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει διασφαλιστεί από πλευράς σας αυτή η χρηματοδότηση. Δηλαδή εφόσον υπάρξει, θα υπάρξει άμεσα ανταπόκριση ή θα περιμένουμε πολύ χρόνο μέχρι να παρθεί αυτή η έγκριση;
Δεύτερον, ορθά  είπατε -και σας ευχαριστούμε που αναφερθήκατε- ότι υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούμε από πλευράς υποδομών και για την ενίσχυση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτά είναι πέρα από αυτά που λέτε εσείς; Δηλαδή θα μπορούν να κάνουν χρήση και του δεύτερου προγράμματος-χρηματοδοτικού εργαλείου και του τρίτου; Άρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί και με αυτά τα εργαλεία το χιονοδρομικό κέντρο ή θα παραμείνουμε μόνο σε αυτό που αρχικά ζητείται;
Και περιμένω βεβαίως την άμεση ανταπόκριση από πλευράς σας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του κέντρου, μια και ο καιρός και ο Θεός έβαλε το χέρι του να ενισχυθεί από πολύ χιόνι, που θα μας πάει μέχρι τον Μάιο, αν και υπήρξε μια καθυστέρηση. Άρα επειγόμαστε, πιεζόμαστε. Θα παρακαλούσα, όπως θα παρακαλούσα και την Περιφέρεια, που προφανώς θα μας παρακολουθεί, να προχωρήσετε αυτά τα έργα και την έγκριση της μελέτης, αλλά περισσότερο του ποσού, ώστε να διατεθεί, προκειμένου επιτέλους να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, που έχει να κάνει ειδικά με την οικονομική ενίσχυση του τόπου μας. Γιατί πάσχουμε από πάρα πολλά, αλλά δεν είναι του παρόντος να τα αναφέρουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για να απαντήσει συμπληρωματικά. Γιατί σχεδόν έχει απαντήσει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Συμπληρωματικά και συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κυριαζίδης.
Χαίρομαι κατ’ αρχάς που ακούω ότι παρατείνεται η τουριστική περίοδος λόγω του καιρού. Αυτό είναι θετικό για την περιοχή, η οποία όντως έχει πολύ μεγάλες ανάγκες, τις οποίες κάποια στιγμή πρέπει να τις συζητήσουμε συνολικότερα και όχι μόνο για το συγκεκριμένο, το οποίο βεβαίως είναι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συν τω καιρώ να βάλετε και εσείς το χέρι σας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Συν Αθηνά και χείρα κίνει, βεβαίως. Συμφωνώ μαζί σας σε αυτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι προσπαθούμε με όλες τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν να καλύψουμε τις πολύ μεγάλες ανάγκες οι οποίες δημιουργούνται.
Τώρα, για να απαντήσω συγκεκριμένα στα ερωτήματα τα οποία θέσατε στη δευτερολογία σας, πρώτον, η απάντηση είναι ναι, σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση, λοιπόν, θα προχωρήσει άμεσα, εφόσον λάβουμε τα συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία έχουν ζητηθεί, τις μελέτες βιωσιμότητας για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, όπως τις περιέγραψα και στην πρωτολογία μου, σε σχέση με τις βασικές υποδομές του χιονοδρομικού κέντρου οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, εγώ ήδη απάντησα αναλυτικά στο τρίτο ερώτημα το οποίο τέθηκε στην ερώτησή σας. Μιλάμε για περαιτέρω ενίσχυση. Άρα, η απάντηση και εδώ είναι καταφατική, με την έννοια ότι τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως γίνεται και από άλλες αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, και από το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο, για την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών και των δραστηριοτήτων του κέντρου.
Υπάρχουν, λοιπόν, τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα -όπως λέτε και εσείς στην ερώτησή σας και αυτή είναι και η δική μου απάντηση-, για περαιτέρω ενίσχυση, πέραν της χρηματοδότησης η οποία μπορεί να προκύψει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ και κύριε Κυριαζίδη.
[…………..]

Η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σημείο της Ελλάδος, φέτος όπως και το 2015 επιλέχτηκε η λίμνη Κοκκινογείων, του Δήμου Προσοτσάνης. Η 37η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Μαΐου έως 28 Μαΐου και αναμένετε να επισκεφτούν το Δήμο Προσοτσάνης χιλιάδες μοτοσικλετιστές από όλη την Ελλάδα.
Η ΠΣΜ δημιουργήθηκε πριν από 36 χρόνια από τη ΛΕΜΟΤ και συνεχίζεται να διοργανώνεται από την ΜΟΤΟΕ. Είναι ο πολυπληθέστερος και μακροβιότερος συλλογικός θεσμός των μοτοσικλετιστών με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των μοτοσικλετιστών, τη γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων, την προώθηση του υγιούς μοτοσικλετισμού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε δύο  προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, μία για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ και μία για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών 4748 (ΦΕΚ 612/22.2.2018).  Η επόμενη πρόσκληση στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος αφορά στην κατασκευή Παιδικών Χαρών. Σταδιακά θα τεθούν πλήρως στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι προβλέψεις και των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων («ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ), συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη.
Με το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,  προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:
Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)
 Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και  οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.), τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%9B%CE%93%CE%A8465%CE%A7%CE%987-%CE%99%CE%9D%CE%9D

Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)
Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους επενδυτικούς ΚΑΠ έτους 2011 και μετά, για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9F9%CE%A8465%CE%A7%CE%987-%CE%91%CE%93%CE%A1

Στην ευρεία Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με θέμα το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμμετείχε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ακολουθεί η τοποθέτησή της:

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας και να συμμετέχουν μόνον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μάλιστα απουσιάζουν από τη σημερινή Σύσκεψη. Τρανή απόδειξη της μεθόδευσης του Υπουργείου. Ψηφοθηρεί και το ξέρει! Απαιτείται διάλογος αλλά κάποιοι τον φοβούνται.
Μόλις μάθαμε από τις Πρυτανικές Αρχές ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν πήραν καμία απάντηση από τον Υπουργό. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κανένας προγραμματισμός. Και ενώ εμείς είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, η Κυβέρνηση βιάζεται να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο – πιλότος για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με ποιο σχέδιο, ποια κριτήρια, ποια μεθοδολογία, ποιο χρονοδιάγραμμα; Βιασύνη και προχειρότητα.

Εξαγγέλλει ο Υπουργός τη δημιουργία τέταρτης Σχολής Νομικής. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ‘ναι’ ή ‘όχι’. Υπάρχει κοινωνική και οικονομική ανάγκη; Ο εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι στρατηγικής σημασίας απόφαση και προϋποθέτει:
    Έναν συνολικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας
    Ξεκάθαρους στόχους
    Οικονομική αποτίμηση και
    Χρονικό Προγραμματισμό

Σε κανένα από αυτά όμως δεν μας έχει δώσει απαντήσεις το Υπουργείο.
Τον Ιανουάριο έγινε το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ. Ο Πρωθυπουργός μας είπε ‘Πόσο ακρίτες είμαστε’ και ‘πόσο περήφανος αισθάνεται που εμείς εδώ φυλάττομεν Θερμοπύλες’. Κουβέντα όμως για το πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Τρομάζω ακόμη περισσότερο γιατί ο δικός μου Νομός, ο Νομός Δράμας, είναι αόρατος τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο χώρας. Ακόμη και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα μιλάει για ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ ΑΜΘ. Δεν ακούω τίποτα όμως για ΤΕΙ Δράμας.

photo4

Και αναφέρομαι στο δικό μας Τμήμα Οινολογίας της Δράμας που είναι συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε εξαιρετικά Οινοποιεία, το Τμήμα έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Επιπλέον η τοπική κοινωνία και οικονομία το έχει αγκαλιάσει. Έχουν γίνει δωρεές για τη δημιουργία εργαστηρίων και οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Και αυτό το Τμήμα έχει έναν μόνο διδάσκοντα!! Το Υπουργείο τα γνωρίζει αυτά, ξέρει ότι είναι αποδυναμωμένο και ότι καρκινοβατεί. Γι' αυτό φοβάμαι ότι με τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΤΕΙ, η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Τι σημαίνει αυτό; Αποχαιρέτα το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας που χάνεις!
Από όσα είπαν οι Πρυτανικές Αρχές φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία αλλά ούτε και εμπιστοσύνη. Ο διάλογος θα έπρεπε να γίνεται για λόγους ουσίας και όχι ευγενείας. Αλλοίμονο! Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας για αυτό το ΤΕΙ ΑΜΘ μπορεί να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή ή όπου αλλού! Κανείς δεν ξέρει. Το Υπουργείο το παίζει στα ζάρια και ό,τι κάτσει!
Ανοίγουν πολλά θέματα και ερωτήματα. Πού στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους να σπουδάσουν; Τα στέλνουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που μετά δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που καίει και κανείς δεν το ακουμπά.  Ούτε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ούτε και εμείς οι πολιτικοί, για να κάνω και την αυτοκριτική μου. Τόσα χρόνια αποφοιτούν παιδιά από τα ΤΕΙ και δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Εάν δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη, που να συνδέει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής ειδικά, αλλά και της χώρα γενικότερα με αυτό που πάμε να κάνουμε σε επιστημονικό επίπεδο, τότε θα έχουμε άλλη μια προχειρότητα.  

Για το εάν πρέπει να γίνουν νέα Πανεπιστήμια ή όχι, θα πρέπει πρώτα να δούμε σε ποιες επιστημονικές περιοχές χρειάζεται να τα αναπτύξουμε. Η αγορά έχει μια δυναμική. Υπάρχουν ανάγκες για νέα επαγγέλματα και εμείς δεν το έχουμε αντιληφθεί. Μιλάμε με όρους παρελθόντος και προσπαθούμε να καλύψουμε σύγχρονες ανάγκες. Αυτό δεν γίνεται! Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Δεν έχουμε απαντήσεις από το Υπουργείο για σημαντικά θέματα: τη βιωσιμότητα των Προγραμμάτων Σπουδών σε επίπεδο φοιτητών, υποδομών, διδακτικού προσωπικού. Επίσης, τόσος ντόρος έχει γίνει για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων. Υπάρχει κάποια μελέτη που να μας δείχνει τα θετικά και τα αρνητικά; Που να μας λέει γιατί κάποιες Σχολές θα πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευθούν ή να δημιουργηθούν νέες; Η αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε τί συμπεράσματα μας έχει οδηγήσει; Κανείς δεν γνωρίζει. Όταν παίρνεις αποφάσεις πρέπει να έχεις κάποια στοιχεία. Το Υπουργείο αποφασίζει στα τυφλά. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει.
Θέση μου είναι ότι πλέον είναι απαρχαιωμένος ο διαχωρισμός σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μιλάμε πια για Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπάρχει ανάγκη να μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε τα πτυχία μας με την αγορά εργασίας.

photo1

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη η Περιφέρειά μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Ο διάλογος πρέπει να είναι πολύ-επίπεδος: Περιφέρεια, Δήμοι, τοπικές κοινωνίες, φορείς. Όποιος μπορεί να συμβάλλει. Δεν γίνεται να μην ακούγεται η φωνή των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον τόπο.
Όχι άλλες κλειστές συσκέψεις. Όχι άλλες μεθοδεύσεις. Όχι άλλος διχασμός!».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού αποτελεί για τον Νομό της Δράμας σημαντικότατο πόλο τουριστικής έλξης, καθώς, ως γνωστόν, πέραν της εξαιρετικής αλπικής ομορφιάς του, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Χώρας. Η πρόσφατη δε παραχώρηση της εκμετάλλευσης της λειτουργίας του σε ιδιώτη αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες και όλοι αναμένουμε να διαπιστώσουμε στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό και επί σκοπώ αναβάθμισης του Χιονοδρομικού, πρέπει να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες ανελήφθησαν κατά τα προηγούμενα έτη σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις (σήμα λειτουργίας, κτλ.) και κυρίως να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υποδομές του. Μάλιστα εδώ και καιρό αναμένεται η έγκριση του έργου για την βελτίωση και λειτουργία του Χιονοδρομικού, προϋπολογισμού 1,6 εκ. Ευρώ, για την τύχη της οποίας δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση, μολονότι από αρχές Ιανουαρίου 2018 κατατέθηκε από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και παρότι από τον Αύγουστο 2017 από πλευράς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ζητήθηκε από τον προαναφερθέντα Υπουργό η ένταξη του έργου αυτού στο εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. 2017, ως προκύπτει και από τη συνημμένη πρόταση της Περιφέρειας.
Λόγω της μη απάντησης της σχετικής ερώτησης, αύριο (23/2/2018) το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση του αρμόδιου Υπουργού για την προοπτική ανάπτυξης και λειτουργίας ενός πνεύμονα ‘’ζωής’’ του τόπου μας.

 

Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διασκέδασης «ΟΠΕΡΑ» ο ετήσιος χορός της Θρακικής Εστίας Δράμας. Τρία από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, το παιδικό, προεφηβικό και εφηβικό, παρουσίασαν θρακιώτικους χορούς, ενώ βραβεύτηκαν για την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δύο μαθήτριες- χορεύτριες του Συλλόγου μας, η Μαρίνα Λυρίδου και η Κατερίνα Γιαννάκη. Τον ετήσιο χορό μας τίμησαν με την παρουσία τους αξιωματούχοι της πολιτείας και της τοπικής μας κοινωνίας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου, μελών του Συλλόγου μας αλλά και φίλων της Θρακικής Εστίας και της θρακικής παράδοσης, που κατέκλυσαν το Κέντρο Διασκέδασης και διασκέδασαν μέχρι πρωίας με τα τραγούδια και τη μουσική του παραδοσιακού μουσικού σχήματος «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ».

28125230 1444306722344869 1909133251 o

28125807 1444306689011539 762812730 o

Page 1 of 351