Επικαιροτητα
Rena Triantafullidou

Rena Triantafullidou

Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας κ.Δημήτριος Μπόσκος την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το  θέμα της στέγασης του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας στο πρώην στρατολογικό γραφείο Δράμας.
Ο κ.Παυλόπουλος προέβη απευθείας σε ενέργειες προκειμένου να συνεχιστεί το συμβόλαιο στέγασης του Σωματείου στο κτίριο του πρώην στρατολογικού γραφείου Δράμας και την Παρασκευή 13 Ιουλίου υπογράφτηκε συμβόλαιο μεταξύ του ΤΕΘΑ και του Προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας κ Δημητρίου Μπόσκου. Επιπλέον συζήτησαν θέματα αναπηρίας και ειδικότερα θέματα που αφορούν τον Νομό Δράμας.
Τον Πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας συνόδευσε ο κ Στράντζαλης Αναστάσιος Εθελοντής στο Σωματείο ΑμεΑ Ν.Δράμας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας.

61o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 21.30


Οι επιχειρήσεις Μαροσούλη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου παρουσιάζουν την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων μία από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους Βατράχους, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου.

Στους «Βατράχους», κωμωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακμή. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει. Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους Ευριπίδη αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Στους Βατράχους ο Αριστοφάνης ξεδιπλώνει στην ορχήστρα μια φαντασμαγορική νέκυια, σαν άλλος Οδυσσέας, που αναζητά τον δρόμο για την ουτοπική Ιθάκη του….
•    Πρέπει κανείς να μάθει τι είναι θάνατος, για να φέρει σε πέρας την ζωή του….
•    Πρέπει να συνειδητοποιήσει η πόλις τις απουσίες της, για να είναι παρούσα ως πόλις….
•    Πρέπει να καταβυθιστεί στον ξένο κόσμο του Άδη, για να κατακτήσει την ταυτότητά της….
Ο θεός Διόνυσος μασκαρεμένος σε Ηρακλή θα κατεβεί στον Άδη, για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια έναν τουλάχιστον μεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται μέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσμου των ψυχών, διαθέτει την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού.
Ο Διόνυσος δεν κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει στον κόσμο ούτε κάποιον παλιό-καλό πολιτικό ούτε κάποιον παλιό-καλό φιλόσοφο ή στρατηγό. Κατεβαίνει για να φέρει έναν δραματικό ποιητή. Είναι προφανές πως ο Αριστοφάνης θεωρεί την ποίηση και το θέατρο το μόνο φάρμακο για να σώσει την χώρα από την παρακμή. Περίεργο πραγματικά, με τα δικά μας δεδομένα.

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά – κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Βοηθοί σκηνογράφων: Δώρα Τουρβά και Άννα Μαρία Αθανασίου
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Προβολή και επικοινωνία της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση 6908502631 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος

Μαζί τους οι: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Μουσικοί – perfomers: Σταμάτης Πασόπουλος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Christoph Blum

Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος.


Βάτραχοι του Αριστοφάνη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 21.30
Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος: 20 €
Φοιτητικό – Ανέργων – Τρίτης Ηλικίας: 15 €
Παιδικό: 10 €

Προπώληση: 15 €

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα

Προπώληση:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Granazi Store» Γ. Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

61o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

«Πέρσες» του Αισχύλου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 21.30


2ος χρόνος παραστάσεων για τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΘΟΚ, με σημαντική περιοδεία στην Ελλάδα.
Η μεγάλη περσινή καλοκαιρινή επιτυχία του ΘΟΚ, που εντυπωσίασε κοινό και κριτική, επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Κύπρο και στην Ελλάδα και έρχεται το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Οι Πέρσες, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.
Το έργο παρουσιάζεται από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη-ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του-με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος.
Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση.
Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου.
Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα- δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός- κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στο σημερινό κόσμο».
Ο Άρης Μπινιάρης και οι συνεργάτες του προσεγγίζουν τον τραγικό λόγο του Αισχύλου, με μια παράσταση συνόλου που καθηλώνει τους θεατές και σύμφωνα με το Φεστιβάλ Αθηνών «διεκδικεί μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου […] αναδεικνύοντας τον Άρη Μπινιάρη σαν ένα από τους πιο πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες της νέας γενιάς».

Σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό, Χάρη Χαραλάμπους και 12μελή Χορό.

Πέρσες του Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 21.30
Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 16 €, Μειωμένο 12 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, ομαδικό άνω των 20 ατόμων), ΑΜΕΑ - Ανέργων 8 €

Προπώληση:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Granazi Store» Γ. Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

by DIMITRIS FLAMOURIS on ΙΟΥΛΙΟΣ 14, 2018


Τα όνειρα πάντα προκαλούσαν μια ιδιαίτερη αίσθηση μυστηρίου στους ανθρώπους καθώς είναι τόσο ζωντανά αλλά συνάμα πολύ περίπλοκα και περίεργα.
Τι είναι όμως τα όνειρα στην πραγματικότητα;
Από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν χρησιμοποιηθεί από θρησκείες, ή εσωτεριστικές σχολές και έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των προσεγγίσεων αυτών ήταν ότι τα όνειρα περιέχουν (απόκρυφα ίσως) μηνύματα τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν με κάποιον άλλον τρόπο. Έτσι πολλοί προφήτες έπαιρναν τα μηνύματα από το θεό τους σε διάφορες θρησκείες μέσω των ονείρων.
Στον 20ο αιώνα ο πιο γνωστός διερευνητής των ονείρων είναι αδιαμφισβήτητα ο Σίγκμουντ Φρόϋντ. Η βασική θεωρία του (όπως και όλων των συμβολιστών προπατόρων του) ήταν ότι τα όνειρα περιείχαν κρυμμένα μηνύματα από ένα τμήμα του μυαλού. Υπέθεσε ότι το υποσυνείδητο προσπαθούσε να σπάσει το προστατευτικό φράγμα της συνειδητότητας μέσω των ονείρων.
Τι λέει όμως η σύγχρονη επιστήμη των ονείρων; Συμφωνεί ή διαφωνεί με τις υποθέσεις του Φρόϋντ;

Τι συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε;
Είναι ιδιαίτερα κοινό χαρακτηριστικό στα όνειρά μας να βλέπουμε καταστάσεις οι οποίες δεν έχουμε κανένα λογικό νόημα, πχ. αλλάζουμε τοποθεσίες με μεγάλη ευκολία χωρίς να μας προβληματίζει, βλέπουμε άτομα που δε ζουν πια, ή (το αγαπημένο μου) πετάμε.
Έτσι μπορεί να μιλάμε στη μητέρα μας το ένα λεπτό στην παραλία και το αμέσως επόμενο να είμαστε πάνω σε ένα βουνό κάνοντας σκι με ένα φίλο μας και το όλο σκηνικό την ώρα του ονείρου δε μας κάνει καμία εντύπωση…
Επίσης πολύ κοινό χαρακτηριστικό είναι το να ξεχνάμε τα όνειρά μας με το που ξυπνήσουμε. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα θα δηλώσουν με σιγουριά ότι δε βλέπουν ποτέ όνειρα!
Όνειρα: Μια συνειδησιακή κατάσταση του εγκεφάλου
Τι συμβαίνει όμως την ώρα που κοιμόμαστε στον εγκέφαλό μας; Θα μπορούσαν άραγε να εξηγηθούν όλα τα φαινόμενα των ονείρων μέσα από τη λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου μας κατά τον ύπνο;
Η σύγχρονη επιστήμη του ύπνου έρχεται να μας αποδείξει ακριβώς αυτό.
Πως τα όνειρα είναι μια κατάσταση συνειδητότητας που είναι απλά διαφορετική από την κατάσταση που βιώνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Οι διαφορές αυτές οφείλονται αποκλειστικά στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ενεργοποιείται ο εγκέφαλός μας την ώρα του ύπνου.
Οι ιατρικές έρευνες σε εργαστήρια ύπνου έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια που ονειρευόμαστε στον εγκέφαλό μας υπάρχει υπερενεργοποίηση περιοχών οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το συναίσθημα (limbic system – μεταιχμιακό σύστημα) και επιλεκτική απενεργοποίηση εγκεφαλικών κυκλωμάτων αλλά και χημικών ουσιών που είναι συνδεδεμένα με τη μνήμη, την αυτογνωσία και τη λογική σκέψη.
Αυτό προκαλεί το φαινόμενο του να βιώνουμε παράλογες σκηνές χωρίς να μας παραξενεύει. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά διότι δε λειτουργεί το κομμάτι του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για τη λογική σκέψη.
Δε λειτουργεί η μνήμη μας μέσα στο όνειρο ώστε να θυμόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε δεν έχει συμβεί ή δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει. Ταυτόχρονα, όταν ξυπνάμε επέρχεται οργανική βιολογική αμνησία στον εγκέφαλο και αυτός είναι ο λόγος που δε θυμόμαστε τα όνειρά μας τις περισσότερες φορές.

Γιατί είναι τα όνειρα τόσο περίεργα;
Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ονειρικού ύπνου γίνονται πάρα πολλές, και ως επί το πλείστον άσχετες, συνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο ανάμεσα σε διάφορες περιοχές του. Εμείς τις αντιλαμβανόμαστε σαν να είμαστε τη μια με τη μητέρα μας στην παραλία και την επόμενη στιγμή με τον κολλητό μας για σκι. Η σύνθεση αυτών των διαφορετικών συνδέσεων σε ένα όνειρο ονομάζεται υπερ-συνδετική σύνθεση (hyper-active association).
Η ενεργοποίηση (και απενεργοποίηση) διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και η σύνθεση από το μυαλό μας των διαφορετικών ενεργοποιήσεων είναι τελικά υπεύθυνη γι αυτό το οποίο εμείς βιώνουμε σαν το τελικό όνειρο.
Που είχε λοιπόν δίκιο και που άδικο ο Φρόϋντ;

Που είχε σχεδόν δίκιο ο Φρόϋντ
Ο Φρόϋντ είχε δίκιο για την έμφαση που έδινε στον πρωτόγονο και ενστικτώδη χαρακτήρα των ονείρων. Τα όνειρα όντως ξεκινούν από την απελευθέρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου μας των πρωτόγονων ενστίκτων μας (τα οποία εμπεριέχουν το σεξ, την επιθετικότητα και την απόδραση). Αυτό συμβαίνει λόγω της ενεργοποίησης του μεταχμιακού συστήματος.
Όμως υπάρχει πολύ λιγότερο σεξ από όσο υπέθεσε και πολλά περισσότερο αρνητικά συναισθήματα από όσα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί καθώς είχε δώσει μεγάλη έμφαση στα όνειρα ως εκπλήρωση επιθυμιών.
Επίσης τα δεδομένα της επιστήμης του ύπνου δείχνουν ότι ο Φρόϋντ υπέθεσε σωστά στη βασική του υπόθεση ότι τα όνειρα προκαλούνται (μερικώς) από ενστικτώδεις δυνάμεις (συναισθήματα) και ότι αυτά τα συναισθήματα είναι ασθενώς συνδεδεμένα με το περιεχόμενό τους.

Που είχε άδικο ο Φρόϋντ
Η θεωρία των ονείρων του Φρόϋντ έκανε τη λανθασμένη υπόθεση ότι το γεγονός ότι τα όνειρα είναι τόσο παράξενα, οφειλόταν στην απόκρυψη και τη μεταμφίεση από το υποσυνείδητο των επιθυμιών και ενστίκτων, τα οποία μετά ο θεραπευτής θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει σωστά.
Η επιστήμη των ονείρων πλέον επιβεβαιώνει ότι τα όνειρα αποκαλύπτουν, δεν αποκρύπτουν, τα συναισθήματα και τα ένστικτα. Έτσι η θεωρία της μεταμφίεσης μπορεί να καταστεί μέχρι και επικίνδυνη αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε σωστά το όνειρό μας.
Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις διαφορές μεταξύ της ψυχαναλυτικής προσέγγισης στα όνειρα και της επιστημονικής προσέγγισης Ενεργοποίησης- Σύνθεσης

Ονειρική κατάσταση                Ψυχαναλυτική εξήγηση                            Ενεργοποίηση –  Σύνθεση
Προέλευση                             Καταπιεσμένες ασυνείδητες επιθυμίες              Ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τον ύπνο
Παραισθητικές πεποιθήσεις    Πρωτόγονη διαδικασία σκέψης                       Απώλεια εργασιακής μνήμης λόγω απενεργοποίησης του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού
Το παράξενο των ονείρων     Μεταμφίεση των επιθυμιών                             Υπερ-συνδετική σύνθεση
Συναίσθημα                           Δευτερογενής αμυντική απάντηση του εγώ    Βασική ενεργοποίηση το μεταιχμιακού συστήματος
Λήθη των ονείρων                Απώθηση / Καταστολή                                    Οργανική (βιολογική) αμνησία
Νόημα                                  Ενεργητικά στρεβλωμένο                                 Διαφανές, εμφανές
Ερμηνεία                               Απαραίτητη                                                     Δεν είναι απαραίτητη
 
Η χρησιμότητα των ονείρων
Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το συναισθηματικό κομμάτι του εαυτού μας από τα όνειρα μας. ΙΣΩΣ, αν τα χρησιμοποιούμε σαν σημεία εκκίνησης για να κάνουμε ελεύθερους συνειρμούς, μπορούμε να μάθουμε και κάτι για την πηγή των ενστίκτων μας.
Αυτό όμως ακόμα δεν έχει αποδειχθεί ακόμα και μετά από 100 χρόνια ύπαρξης της ψυχανάλυσης. Δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό στοιχείο για ποιο λόγο τα όνειρα θα πρέπει να είναι καλύτερο σημείο εκκίνησης ενός ελεύθερου συνειρμού σε σχέση με τη φαντασία μας ή ακόμα και με ουδέτερες λέξεις.
Πχ θα μπορούσε κάποιος να μας ρωτήσει. Τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη λεμόνι ή ασανσέρ και να αρχίσουμε να κάνουμε ελεύθερους συνειρμούς και να καταλήξουμε σε κάποιο πολύ χρήσιμο ψυχολογικό συμπέρασμα για μας.
Δε χρειάζεται να αρχίσουμε απαραίτητα από ένα όνειρο.

Το όνειρο δε χρειάζεται ερμηνεία
Χωρίς την ανάγκη να ερμηνεύσουμε κρυμμένα νοήματα, το μόνο που μένει είναι να καταγράψουμε τα όνειρά μας και να διαβάσουμε προσεκτικά όσα γράψαμε. Οι ελεύθεροι συνειρμοί που μπορεί να προκληθούν από την ανάγνωση μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για κομμάτια του μυαλού μας που είναι σημαντικά για εμάς. Είναι σημαντικά γιατί είναι παρόντα στα όνειρά μας. Aτόφια.  Xωρίς καμία απόκρυψη.

Συμπέρασμα
Δεν ονειρευόμαστε επειδή οι ασυνείδητες επιθυμίες μας ή τα ένστικτά μας θα μας ξυπνούσαν αν δεν ήταν κεκαλυμμένα.
Ονειρευόμαστε επειδή ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου και το επιτυγχάνουμε ακόμα και αν τα ενστικτώδη κίνητρά μας ενεργοποιούνται κατά την ενεργοποίηση αυτή.
Μάλιστα τα κίνητρα αυτά είναι φανερά.
Είναι οι συγκεκριμένες νευροφυσιολογικές λεπτομέρειες της διαδικασίες ενεργοποίησης του εγκεφάλου μας που καθορίζουν την ξεχωριστή φύση της ονειρικής μας συνείδησης και όχι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί άμυνας.
Μην προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τα όνειρά σας, λοιπόν. Παρατηρήστε τα και σκεφτείτε ελεύθερα πάνω σε όσα παρατηρείτε.
Μπορεί να μάθετε πράγματα για εσάς που ούτε τα ονειρευόσασταν!
Το παρόν κείμενο είναι μια πάρα πολύ σύντομη περίληψη των ερευνητικών δεδομένων που περιέχονται στο βιβλίο του Allan Hobson, A very short introduction on Dreaming, Oxford University Press.

img452

foto paraemporio 2

Το Επιμελητήριο Δράμας συμμετείχε στην διευρυμένη σύσκεψη για το Παραεμπόριο –Λαθρεμπόριο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στο Επιμελητήριο της Καβάλας, υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Δημήτρη Αυλωνίτη καθώς  και του Προέδρου του Συντονιστικού Κέντρου Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) Βασίλη Μαστρογιάννη. Στην σύσκεψη συμμετείχαν  επίσης ο  Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας & Καβάλας, οι Προέδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, των Ομοσπονδιών Επαγγλεματοβιοτεχνών  & των Εμπορικών Συλλόγων, ο Διοικητής της Αστυνομίας, η προϊσταμένη των Τελωνείων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.  
Στην σύσκεψη συζητήθηκε η διόγκωση του παραεμπορίου σε συνδυασμό με τις δυσκολίες υποστελέχωσης και πόρων των ελεγκτικών οργάνων των Περιφερειών και των δημοσίων υπηρεσιών.

Προτάθηκε δε από το υπουργείο η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΣΥΚΕΑΑΠ με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σαν ένα πρώτο βήμα. Έγινε πλήρως κατανοητό ότι για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ  το παραεμπόριο είναι τεράστιο πρόβλημα με ιδιαιτερότητες για την αντιμετώπιση του, λόγω της ιδιομορφίας των χερσαίων συνόρων, όπου υπάρχουν 5 πύλες εισόδου (Βουλγαρία, Τουρκία) και δηλώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η πολιτική βούληση για την εφαρμογή μεθόδων και ενεργειών, ώστε επιτέλους να περιορισθεί.    

Το Επιμελητήριο Δράμας δια του Προέδρου του κ. Στέφανου Γεωργιάδη, επεσήμανε τα κάτωθι:  

1.    παρά τις κατά καιρούς νομοθετικές παρεμβάσεις και προσπάθειες της πολιτείας και των οργάνων της, το παραεμπόριο εξακολουθεί να διογκώνεται  κυρίως λόγω της κρίσης και της επιβολής υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά  και γενικότερα λόγω του εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  Το παραεμπόριο εξακολουθεί να κυριαρχεί  σε βάρος του οργανωμένου νόμιμου εμπορίου, πλήττοντας  την ελληνική οικονομία & δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.  Το ύψος του εκτιμάται σε περίπου 17-20 δις € σε ετήσια βάση  ενώ οι απώλειες  φορολογικών εσόδων εκτιμώνται σε ύψος περίπου 3,5 δις € μόνο από το ΦΠΑ.

2.    Συνεχίζεται δυστυχώς παρά την αύξηση των ελέγχων
2.1    η Εισαγωγή παράνομων προϊόντων από τρίτες χώρες ή από την ΕΕ στην χώρα μας  από τις διάφορες πύλες εισόδου (λιμάνια & δίοδοι χερσαίων συνόρων),
2.2    η Διάθεση παράνομων προϊόντων από διακινητές –αποθήκες, κυρίως στα μεγάλα κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) όπου εμφανίζεται όργιο φοροδιαφυγής χωρίς παραστατικά,
2.3    η Διάθεση προϊόντων μέσω λαϊκών αγορών, υπαίθριου & πλανόδιου εμπορίου αλλά και  μέσω επιχειρήσεων λιανικής συνήθως με εικονικά παραστατικά,
2.4    η Διακίνηση & πώληση εμπορευμάτων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου,
2.5    οι Παράνομες «επιχειρήσεις» παροχής υπηρεσίας (συνεργεία οχημάτων, κομμωτήρια, αισθητικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί κλπ),
2.6    η Εισαγωγή ποτών, καπνικών προϊόντων, οικοδομικών υλικών, ηλεκτρικών συσκευών κλπ  από χώρα μέλος της ΕΕ όπως η Βουλγαρία με το πρόσχημα της ίδιας χρήσης και την εκμετάλλευση από μέρους των παραβατών, της έλλειψης επαρκούς ελεγκτικού μηχανισμού,
2.7    η Εισαγωγή ιδιαίτερα επικίνδυνων προϊόντων με πλαστές συσκευασίες και πιστοποιήσεις όπως φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα  και άλλες χημικές απαγορευμένες ουσίες,
2.8    η Εισαγωγή φυτών, σπόρων και νοπών λαχανικών και φρούτων χωρίς πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου,
2.9    το Λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το Επιμελητήριο Δράμας πρότεινε & παρέδωσε έγγραφο στον Υφυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη του παραεμπορίου, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι να μην περνούν τα σύνορα προϊόντα παραεμπορίου. Οι προτάσεις αυτές συνοπτικά είναι οι κάτωθι:

1.    Εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα (στο όριο απόστασης από αυτά που επιτρέπει η ΕΕ χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιλογής άλλης διαδρομής από τα οχήματα)  που θα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας όπως κάμερες καταγραφικές, κάμερες ακτίνων Χ-ray, γεφυροπλάστιγγες και ράμπες ελέγχου, για τον έλεγχο των υπόπτων οχημάτων και φορτίων.
2.    Εγκατάσταση ηλεκτρονικού –ψηφιακού συστήματος καταγραφής της εισόδου και εξόδου οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, παραστατικών (scanner εγγράφων-ψηφιοποίηση τους-αποθήκευση σε πλατφόρμα επεξεργασίας) και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο.
3.    Εκπαίδευση του ελεγκτικού μηχανισμού στις σύγχρονες μεθόδους πάταξης του παραεμπορίου με αξιοποίηση της τεχνολογίας.
4.    Σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου που θα δρα σε πύλες εισόδου και που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 άτομα εκπαιδευμένα & εξειδικευμένα ανά πύλη εισόδου. Οι ομάδες θα εναλλάσσονται ανά τρεις μήνες στις πύλες εισόδου με άλλη σύνθεση φυσικών προσώπων, με παρέμβαση στο πρόγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο.
5.    Εγγραφή στον προϋπολογισμό του κράτους αυξημένου ειδικού κονδυλίου για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας (Οι απώλειες εσόδων του κράτους έχουν φτάσει στο μέγεθος ενός μνημονίου & επομένως η χρηματοδότηση της πάταξης του φαινομένου είναι μικρή μπροστά στο τεράστιο όφελος.)
6.    Με συνοπτικές διαδικασίες Κατάσχεση και καταστροφή των παρανόμως διακινουμένων φορτίων και κατάσχεση των οχημάτων.
7.    Αξιοποίηση της δομής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου(ΣΥΚΕΑΑΠ) ώστε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.
8.    Η παραοικονομία σε κλάδους υπηρεσιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, που παράλληλα εμπορεύονται είδη αυτοκινήτων, τα  κομμωτήρια κλπ. που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται σε υπόγεια σπιτιών, αυλές, κλπ. χωρίς άδεια καθώς και πολλοί που  παρέχουν υπηρεσίες όπως τα οικοδομικά επαγγέλματα, συνεργεία υδραυλικών εγκαταστάσεων και παντός είδους υδραυλικές κατασκευές, συνεργεία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ελαιοχρωματισμοί κτλ με συγκεκριμένη μεθοδολογία διασταυρώσεων στοιχείων και αξιοποίησης των καταγγελιών ο ελεγκτικός μηχανισμός να παρεμβαίνει άμεσα.
9.    Εντατικοποίηση ελέγχων πλανόδιου εμπορίου και λαϊκών αγορών με εφαρμογή της επαρκούς νομοθεσίας.
Τέλος ο Πρόεδρος τόνισε ότι το θέμα του Παραεμπορίου –Παραοικονομίας και Λαθρεμπορίου διογκώθηκε έντονα στα χρόνια της κρίσης & έχει βαθμίδες που δυστυχώς περιλαμβάνει και πολλές μικρές επιχειρήσεις που οδηγήθηκαν αναγκαστικά να παρανομήσουν για να επιβιώσουν. Σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους, η ευθύνη  είναι φυσικά δική τους, αλλά είναι και των κυβερνήσεων και της πολιτείας που υπερφορολόγησε, έβαλε υψηλές εισφορές, έμμεσους απαράδεκτους φόρους, επιτέθηκε στην παραγωγή και κατ’ επέκταση οδήγησε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο λουκέτο ή στα όρια της επιβίωσης, χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική. Πολλοί δε μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες & έμποροι είδαν λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων τους την κατάσχεση των λογαριασμών τους. Επομένως, πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση φορολογίας  και ανάληψη της ευθύνης της πολιτείας, απέναντι σε όλο αυτό τον κόσμο, ώστε με μια ουσιαστική πολιτική αντιμετώπισης των οφειλών, τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία των τιμίως πτωχευσάντων, να επανενταχθούν άμεσα στην νόμιμη παραγωγική διαδικασία. Είναι προς το συμφέρον όλων και της χώρας.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.30

Μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις Θεσμοφοριάζουσες, επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, με μια στρατιά σπουδαίων ηθοποιών στη διανομή, και να την παρουσιάσει την Τετάρτη 18 & την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το έργο, ένα από τα «γυναικεία» του Αριστοφάνη, κατορθώνει να προσεγγίσει με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία -και με όπλα το χιούμορ και την εξυπνάδα- ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής.


Περιγραφή
Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες − που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας −, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.

Σημείωμα του σκηνοθέτη
Στις Θεσμοφοριάζουσες, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας −το 411 π.Χ., που θεωρείται χρόνος γραφής του, επιβλήθηκε ολιγαρχία−, μια ομάδα στο περιθώριο της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στην λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση –και τις θέσεις– των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.

H παράσταση βασίζεται στην καινούρια μετάφραση, πιστή στο κείμενο και ταυτόχρονα ποιητική, του Παντελή Μπουκάλα. Όπως και στην προηγούμενη συνεργασία μας στους Αχαρνείς, θέλησα να δοκιμάσω πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή. Έχουν επιλεγεί καταξιωμένοι ηθοποιοί κυρίως της νεότερης γενιάς, με τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε ξανασυνεργαστεί, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σκηνική επικοινωνία και κοινό ερμηνευτικό κώδικα. Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, γνωστός για τις μελωδίες και τα τραγούδια που έχει δώσει στη δισκογραφία αλλά και τις παραστατικές τέχνες, δημιουργεί ένα ηχητικό περιβάλλον ενταγμένο στη δράση, αφού όχι μόνο τα τραγούδια μα και η οργανική μουσική της παράστασης ερμηνεύονται επί σκηνής από όλο το θίασο, που γίνεται ταυτόχρονα ζωντανή ορχήστρα.
Η όψη της παράστασης, με τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, διατηρώντας τη φρεσκάδα της σύγχρονης εποχής.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σεμίνα Λανταβού
Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος


Παίζουν:
Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος)
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης)
Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθονας, Τοξότης)
Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα)
Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα)
Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα)
Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη)
Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθονα, Κλεισθένης)

Και ο Χορός:
Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Κακουλίδου, Αναστάσης Σαρακατσάνος

Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Ε.Φ.

Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.30
Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
20 € Κανονικό, 17 € Φοιτητικό - άνω των 65 ετών
15 € Ανέργων – ΑΜΕΑ – Πολυτέκνων – Παιδιά έως 18 ετών

Προπώληση:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Granazi Store» Γ. Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777


Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Σοβαρά προβλήματα στην παλάμη και τα δάκτυλα προκαλεί το σύνδρομο της  Ωλένιας Νευρίτιδας αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!
 Αυτό τόνισαν  κορυφαίοι ορθοπεδικοί  και χειρουργοί χεριού, που συμμετείχαν στο  23o  Κοινό Συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Εταιρείας Φυσικοθεραπείας χεριού, (13-16 Ιουνίου) το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη .
Κυρίως , σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, προκαλεί  μερική παράλυση της παλάμης και των δακτύλων.
«Κι αυτό γιατί το ωλένιο νεύρο είναι ένα απ τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει τους αυτόχθονες μύες του χεριού, συμβάλλει στο σφίξιμο της γροθιάς και στην σταθερή σύλληψη αντικειμένων» διευκρινίζει  ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού , Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.
                 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ –ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας  εκδηλώνεται ως πόνος ή μούδιασμα στο χέρι με τα συμπτώματα να εντοπίζονται κυρίως στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 με 60χρόνων και  «προτιμά» αυτούς που κάνουν χειρωνακτική εργασία, αλλά και δουλειά γραφείου( πληκτρολόγηση).
Η  συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου σε  αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων  φθάνει το 1%,ενώ σε άτομα που δουλεύουν κρατώντας σταθερά εργαλεία με κλειστούς τους αγκώνες φθάνει το 1,4%-12,00%(μ.ο.4,1%), σε παχύσαρκους ασθενείς το 1,3%-16,00%(μ.ο. 4,3%).
Επίσης σε άτομα με βλαισούς αγκώνες ή με ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα όταν συνυπάρχουν και οι παραπάνω παράγοντες το ποσοστό συχνότητας τριπλασιάζεται.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν κοιμούνται οι ασθενείς με τούς αγκώνες εντελώς κλειστούς, με οιδήματα ή αρθρίτιδες αγκώνα, εκτελούντες εργασία με τσακισμένους αγκώνες και σπανίως με κάποια γάγγλια στη περιοχή του αγκώνα.
Εκτός απ΄ τα προαναφερθέντα μουδιάσματα, υπαισθησία και ατροφίες-αδυναμίες μυών χεριού, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το test φούλ κάμψης του αγκώνα για 1 λεπτό που επιτείνει τα συμπτώματα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται και  με  Ηλεκτρομυογράφημα το οποίο όμως για να βγει θετικό πρέπει συνήθως η νόσος να είναι ήδη βαρειά, ενώ στο 50% των ελαφρών περιπτώσεων μπορεί να βγει και αρνητικό.
Σπανίως η ακτινογραφία δείχνει κάποιο παλαιό κάταγμα ή παραμόρφωση ή αρθρίτιδα που μπορεί να επηρεάσει.
  

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ    ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ- ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η μονιμοποίηση των συμπτωμάτων, που συνοδεύονται   από υπαισθησία στο μικρό κυρίως δάκτυλο(ίσως και στο παράμεσο-στη μία πλευρά) , είναι δείγματα πως η όποια συντηρητική αγωγή (ξεκούραση, νάρθηκες, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπείες ) ακολούθησε ο ασθενής δεν απέδωσε και πρέπει οδηγηθεί άμεσα στο χειρουργείο.
«Αν δεν υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου τότε θα αρχίζει να εμφανίζεται και μυϊκή ατροφία, δηλαδή να αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων και να διαγράφονται έντονα τα μετακάρπια οστά απογυμνωμένα από μύες, ενώ μπορεί αργότερα να χαθεί και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δακτύλων.
Τότε ίσως είναι αργά και η εγχείρηση απλά μπορεί να ανακουφίσει από τα μουδιάσματα και να βελτιώσει την αίσθηση, αλλά η μυϊκή απώλεια ελάχιστα ή καθόλου θα ανακτηθεί» εξηγεί ο Δρ Ιγνατιάδης.
 «Η μικροχειρουργική( μη τραυματική) τεχνική σε συνδυασμό με το είδος του συνδρόμου  όταν γίνεται με  σωστή μετεγχειρητική αγωγή  δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα» καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.
Η σωστή μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει ολιγοήμερη σχετική ακινητοποίηση  και πρώιμη κινητοποίηση που σύντομα ακολουθείται από πρωτόκολλο ενδυνάμωσης στο φυσικοθεραπευτήριο.


www.ignatiadismicrohand.eu,
τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜ-Θ Α.Ε και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος των λουτρών Ελευθερών της ΠΕ Καβάλας

Επερωτάσθε

- αν αληθεύει ότι οι 2 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και από πότε.
- πόσα χρήματα τους οφείλει η εταιρία και εάν τους έχει καταβληθεί κάποιο χρηματικό ποσό.
- εάν σκοπεύετε να επαναφέρετε τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους και πότε.
- εάν η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον επενδυτή προβλέπει την φύλαξη αλλά και την καθαριότητα του χώρου έως την υλοποίηση της επένδυσης.
- σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις που ερευνά η εισαγγελία και τι ακριβώς αφορούν οι υποθέσεις αυτές.
- ποιες οι οφειλές της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ έως σήμερα και σε ποιους.
-αν έχει προκληθεί ζημία στην εταιρία ποια είναι και ποιος θα την καλύψει.


Για την
Κοινωνική Συμμαχία

ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
ΤΣΑΛΔΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

Με απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού του Κόμματος, μετά την εισήγηση του προέδρου κ. Αμανατίδη Μιχάλη και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ε. Δράμας, γίνεται ανάθεση επιπλέον αρμοδιοτήτων σε νέους υπευθύνους Θεματικών Τομέων Δράσης ως εξής:

1. Υπεύθυνο Παιδείας            κ. Σαββατούλα Παπαδοπούλου
2. Υπεύθυνο Αθλητισμού       κ. Περικλή Κωφίδη
3. Υπεύθυνο Αγροτικού         κ. Παναγιώτη Κωνσταντινίδη

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ε. Δράμας
Αμανατίδης Μιχάλης

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στα άρθρα και το σύνολό του το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Κλεισθένης) καθώς και οι τροπολογίες: για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής και τη συγκρότηση επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η ΝΔ, διατηρεί επιφύλαξη για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί των δύο τροπολογιών. Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΔΗΣΥ υπερψηφίζει την τροπολογία για την κατάτμηση Περιφερειών.
Οι ΑΝΕΛ, διατηρούν επιφύλαξη να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια στα άρθρα, τα οποία αφορούν στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική. Τα σχετικά άρθρα (28, 33, 56) υπερψηφίζει το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.
Μετά από την υπερψήφισή του από την Επιτροπή, το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκεί, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση μεθοδεύσεις, μικροκομματικά παιχνίδια και τακτικισμούς, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» οδηγεί σε ακυβερνησία και διαφθορά τους δήμους. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για το ζήτημα κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ, ωστόσο το σύνδεσε με την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας τροπολογίας από τη ΝΔ.
«Εμάς η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για την κατάτμηση. Από τη στιγμή που και εσείς υποστηρίζετε την ψήφο για τους απόδημους και συμφωνούμε σε αυτά τα δύο, ελάτε να τα δούμε μαζί. Κι αφού είμαστε έτοιμοι, να γίνει μια συνολική ενιαία παρέμβαση στον νόμο. Γιατί αρνείστε ένα ζήτημα που αφορά την ισοτιμία και την ισονομία για να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οι κάτοικοι του εξωτερικού; Εμείς θα ξανακαταθέσουμε τροπολογία για να δούμε που θα σταματήσει η υποκρισία» ανέφερε.
Αναφερόμενος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε έντονα επικριτικός, επαναλαμβάνοντας ότι θα δημιουργήσει ακυβερνησία. «Νομοθετείτε την ακυβερνησία και τη διαφθορά στους δήμους και δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε εκτός από το ιδεοληπτικό σας επιχείρημα της ισοτιμίας και ισονομίας της ψήφου. Στη πραγματικότητα σήμερα νομοθετείτε με συγκεκριμένη διάταξη τη συναλλαγή, τη μετακίνηση δημοτικών συμβούλων από παράταξη σε παράταξη και τον ορισμό αντιδημάρχων και αντιπεριφερειάρχη από άλλη παράταξη. Είναι ξεκάθαρο τι γίνεται και είναι ξεκάθαρες και οι συνέπειες. Εξυπηρετείτε μικροκομματικές στοχεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να δώσει στους λίγους αυτοδιοικητικούς του ρόλο μέσα από το ξεχαρβάλωμά της» υποστήριξε.
Καταλόγισε δε στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια γενικότερης επίθεσης κατά των θεσμών, αλλά και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. «Η αντίδρασή σας είναι όποιος δεν σας χειροκροτά, πρέπει να χειραγωγηθεί. Ποτέ ξανά κυβέρνηση δεν είχε στόχο τα μέσα και τους δημοσιογράφους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς. Έχετε συνηθίσει στη στρατευμένη δημοσιογραφία Αυτή είναι η αντίληψή σας» είπε.
«Δεν σας απασχολούν τα κρίσιμα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γραφειοκρατία, το πολυδαίδαλο των αρμοδιοτήτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υποχρηματοδότηση. Σ' αυτά μηδέν οι παρεμβάσεις σας» κατέληξε.
Ως «εμβληματικές» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι, ενώ δεν έφεραν καμία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εμποδίζουν τις νεωτερικές πρωτοβουλίες και την είσοδο νέων δυνάμεων σε αυτή.
«Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από μια νέα πνοή κι αυτό είναι η πεμπτουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα» είπε ο κ. Σκουρλέτης καταλογίζοντας παράλληλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί την αυτοδιοίκηση ως κακέκτυπο της κεντρικής διοίκησης και δεν έχει γι’ αυτή καμία αντίληψη αυτονομίας. «Μιλήσατε για άλωση. Πως γίνεται η άλωση; Με την απλή αναλογική ή με το ισχύον σύστημα, που άλλο ψηφίζει κι άλλο βγαίνει» διερωτήθηκε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «παρά τις προσπάθειες», η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στην ΤΑ και η αυτοδιοίκηση θα μπει σε μια νέα εποχή.
Ο υπουργός, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου ως αποτέλεσμα ενδελεχούς συζήτησης με τον κόσμο της αυτοδιοίκησης και μίλησε για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην αιφνιδιάσει και να είναι ειλικρινής. «Είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο πλαίσιο που επέτρεπε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και το συνταγματικό πλαίσιο. Γι' αυτό σε ζητήματα εκχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων είπαμε ότι προϋποθέτουν το να ανοίξει συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν παραγνωρίσαμε εξάλλου ότι η συζήτηση διεξάγεται μετά από μια περίοδο αφαίμαξης από πόρους άνω του 60%, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναστροφή αυτής της καθοδικής πορείας μείωσης των πόρων που ξεκίνησε από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Καταλόγισε δε στις ηγεσίες της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΠΕ) ότι εγκλωβίστηκαν σε μία αντικυβερνητική στάση και τακτική με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις με βάση την εμπειρία τους. Ωστόσο ο υπουργός εξήρε τη στάση της πλειοψηφίας των αιρετών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες και επηρέασαν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο για τη στήριξη της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα έκανε λόγο για τις διατάξεις για τις ΔΕΥΑ και την έμπρακτη στήριξή τους με προσωπικό, τις 9.000 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα, τις 118 θέσεις στους νησιωτικούς δήμους, την έκτακτη επιχορήγηση, τα 426 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα, το πρόγραμμα Αξία, τα μέτρα στήριξης στον τομέα της καθαριότητας, την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις μικρές υποδομές (124 εκατ. μέχρι τώρα). «Όταν μιλάμε για αυτοδιοίκηση πρέπει να μιλάμε για έργα ούτε γενικά και αόριστα για τις αρμοδιότητες, που δεν ξεκαθαρίστηκαν ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι με κριτήρια κομματικά, αλλά για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας» είπε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην ΝΔ.
"Αυτό το αυτονόητο είναι επαναστατικό, διότι υπήρξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες λειτούργησαν με κομματικά κριτήρια για να δούμε ποιος εργαλειοποιεί την αυτοδιοίκηση. Διότι αυτή η εργαλειοποίηση για την αυτοδιοίκηση, δεν είναι άλλη από αυτή που εσείς έχετε και προσεγγίζετε τα θέματα του εκλογικού συστήματος στην βάση αναπαραγωγής ενός κεντρικού πολιτικού συστήματος εξουσίας. Γι' αυτό δεν θέλετε να αγγίξουμε τα θέματα της απλής αναλογικής, πέρα από όλα τα υπόλοιπα και το ονομάζετε 'ιδεοληψία'. Είναι ιδεοληψία η Δημοκρατία; Είναι σκοπός και στόχος. Ισχυρές διοικήσεις είναι αυτές που προκύπτουν όχι από ένα παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα, αλλά με γνήσιες κοινωνικές πλειοψηφίες. Να πάρετε αποστάσεις από αυτούς που υποτιμούν το θέμα της Δημοκρατίας» υπογράμμισε και χαρακτήρισε ως «τολμηρά βήματα» τις διατάξεις για την κατηγοριοποίηση των δήμων, τον επόπτη νομιμότητας, των αποφάσεων και της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της πρόσληψης νέων επιστημόνων στους δήμους.
Για «μία ακόμη κακή νομοθετική πρακτική που βρίθει τροποποιήσεων, καταργήσεων και αντικαταστάσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώγος Μαυρωτάς, που απέδωσε σκοπιμότητα στην επιμονή της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τη συναίνεση όταν χάνει τη θέση ισχύος» και πρόσθεσε ότι «ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου γνωρίζει τις αδυναμίες του, θέλει να την εφαρμόσει για να επηρεάζει τα πράγματα ως μειοψηφία».
Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος που «θα συνδυάζει και την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα» και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για «σταθμισμένη αναλογική» η οποία όπως είπε «είναι μια ισορροπημένη λύση».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, με την πρόταση αυτή δεν αποκλείονται οι συνεργασίες, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες σχηματισμού μιας πιο εύρωστης πλειοψηφίας.
Σχολιάζοντας την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα παρέμενε ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους» ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης και προσχώρησης ενός δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη.
Θετικά έκρινε ο κ. Μαυρωτάς την τροπολογία για την κατάτμηση των δύο περιφερειών στην Αττική και ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, η δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί το ζήτημα θυμίζει τακτική «κατενάτσιο».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, σημείωσε πως «είναι ένα νομοσχέδιο-τομή και ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής, "γιατί πάντα ήταν υπέρ του συγκεντρωτικού κράτους", ενώ επέκρινε και τη ΔΗΣΥ καταλογίζοντας της ακατανόητη στάση.
Η κ. Θελερίτη τόνισε ακόμα την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά δεν διασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία». «Η κατάτμηση της περιφέρειας αποτελούσε ένα κεντρικό αίτημα και της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα ψηφιστεί, θα τολμήσουν δηλαδή αυτό που κάνει η Κυβέρνηση να το κάνουν και αυτοί και επιτέλους να απαντήσουν σε αυτό το πάγιο αίτημα», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον της κυβέρνησης που έχει όπως είπε, ιδεολογικά, πολιτικά και διχαστικά χαρακτηριστικά με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. «Ήρθε η ώρα να θεσμοθετηθεί στις Αυτοδιοικητικές εκλογές η απλή αναλογική για να παλέψει τα ζητήματα των τοπικών διαπλοκών και συναλλαγών. Εμείς στοχεύουμε στην αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών και στην ανατροπή των πελατειακών ισορροπιών στην αυτοδιοίκηση», κατέληξε η κ. Θελερίτη.
«Η ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που οδηγεί σε ακυβερνησία και παραλυσία την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαλύει τα θεμέλια της», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, η εισηγήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου, που τάχθηκε κατά της τροπολογίας 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών και προβλέπει τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά παιχνίδια».
«Σας αρέσει η αναταραχή και νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από την κατάρρευσή σας που έρχεται, διότι δεν φτάνουν πια τα ταξίματα και οι υποσχέσεις για να ανακάμψετε», ανέφερε προς την πλειοψηφία η κ. Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε πια να κοροϊδέψετε τον κόσμο και φοβάστε την κατάρρευση που έρχεται. Άρα τι σας έμεινε πια; Να παίξετε με τους θεσμούς. Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές! Παίζετε με την Αυτοδιοίκηση, παίζετε με τη Δημοκρατία, παίζετε με τις εκλογές, με την ψήφο του λαού. Δεν ντρέπεστε καθόλου, γιατί αυτοί είστε τελικά!».  
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μηχανορραφίες, ανίκανους μηχανορράφους και σκευωρούς». «Σκευωρία ήταν αυτό με τις βουλευτικές τροπολογίες. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο κ. Σκουρλέτης δεν ήξερε τίποτα και έπεσε θύμα της μηχανορραφίας του Μαξίμου, ή ήξερε και είναι μέρος της συμπαιγνίας». ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ που κατέληξε: «Προφανώς θέλετε να συνδυάσετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλες εκλογές τον Μάιο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια είναι παιχνίδια του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του. Οποτεδήποτε και αν κάνετε τις εθνικές εκλογές, να ξέρετε ότι το μαύρο θα είναι τόσο πολύ, που θα σας πάρει χρόνια ολόκληρα να το καταπιείτε».
«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, όχι γιατί υποχωρούμε στην απλή αναλογική, αλλά γιατί επιλέγουμε να διαλέξουμε τον δρόμο της πραγματικής, της αληθινής απλής αναλογικής. Είναι ένα κακό νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει ακυβερνησία και περισσότερα προβλήματα απ' αυτά τα οποία πάει να λύσει», τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, κάνοντας λόγο για προσχηματική συζήτηση και υποκρισία στο όνομα της δημοκρατίας.
«Η απλή αναλογική ήταν το πρώτο από τα περίφημα «εννέα σημεία» της Ένωσης Κεντρώων που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή. Οι πολιτικοί είναι δυνατοί, όχι μόνο όταν εκφράζουν μία δυνατή ιδέα, αλλά και όταν την υλοποιούν χωρίς να ενδιαφέρονται για το κομματικό κόστος. Μιλάμε σήμερα, για την απλή αναλογική σε δήμους και Περιφέρειες. Απλή αναλογική με δεύτερη Κυριακή, δεν είναι απλή αναλογική, είναι μία ελληνική πατέντα, μία ιδιόμορφη φιλοσοφία, είναι ένα πολυφασικό σύστημα: άλλο για τα μικρά χωριά, άλλο για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, άλλο για την εκλογή των δημάρχων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είπε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η δεύτερη Κυριακή ξορκίζει τις συμφωνίες κάτω από το χαλί, κάτω από το τραπέζι, συμφωνίες που μπορεί να λάβουν χώρα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που μόλις έχουν εκλεγεί. Δεν αμφισβητεί απλώς την ικανότητά τους, αλλά αμφισβητεί και την εντιμότητα ανθρώπων που μόλις έχουν εκλεγεί. Αμφισβητείται δηλαδή το κίνητρο για το οποίο ζήτησαν την ψήφο των συμπολιτών τους».
«Σε τι δημοτικό συμβούλιο θα στηριχθεί ένας δήμαρχος για να διοικήσει;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Εκβιάζουμε τον δήμαρχο, εκβιάζουμε τους δημοτικούς συμβούλους, εκβιάζουμε τους πολίτες με το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας. Εμείς σήμερα ψηφίζουμε για τη διά νόμου επιβολή της υποχρέωσης να συνεργάζονται μεταξύ τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την απειλή της ακυβερνησίας».
Παράλληλα, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, αντιτείνοντας ότι, «όχι μόνο δεν το κάνει στη πράξη αλλά βάζει και εμπόδια σε όσους προσπαθούν να το κάνουν», ενώ εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έχουν κάνει ζημιά στη δημοκρατία, για την οποία ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να την προστατεύσουν από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Για εκ νέου στήσιμο σκηνικού «αποπροσανατολισμού του λαού σε συνθήκες διευρυμένης ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που χαρακτήρισε ως «σικέ τις αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας γύρω από το εκλογικό σύστημα».
«Είναι ένα ακόμα επεισόδιο αποπροσανατολισμού, μια αντιπαράθεση περί όνου σκιάς. Μαρτυρά ότι δεν υπάρχει άλλο ουσιαστικό σημείο αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Συντυχάκης, που υποστήριξε ότι «η εισαγωγή της απλής αναλογικής καθώς και άλλες ρυθμίσεις, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης ή τοπικά δημοψηφίσματα, στοχεύουν, μέσα σε ένα δημοκρατικοφανές πλαίσιο, στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, να καταστεί ο λαός συνένοχος και συναποφασιστής στα αντιλαϊκά μέτρα».
«Πρόκειται για εξαπάτηση, γιατί ακριβώς θέλει τον λαό, όχι μόνο αποδέκτη της πολιτικής της, αλλά συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, θα στηρίξει μόνο τα δύο άρθρα που αφορούν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Ο κ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, που προτείνει τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων, καθώς επίσης και την προστασία από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για άπορους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους.
«Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όλα τα κόμματα, να δούμε τι στάση κρατούν την ίδια στιγμή που ξιφουλκούν ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι πιο προοδευτικός και ποιος εκπροσωπεί περισσότερο και δημοκρατικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε και σημείωσε: «Εμείς απορρίπτουμε τόσο την παλιά όσο και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Το ΚΚΕ δεν πέφτει στην παγίδα των συνθημάτων κενού περιεχομένου περί λαϊκής συμμετοχής, εμβάθυνση της δημοκρατίας, κοινωνικού ελέγχου και δεν συμμαζεύεται».
Πρόθεση να υπονομεύσει και να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου καταλόγισε στην κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και τη μετάθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να προλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει αυτό τον νόμο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να φέρει ένα νομοσχέδιο για ένα θέμα, όπως αυτό της ψήφου των ομογενών, που έλυσαν όλες οι χώρες, μέχρι και η Τουρκία.
«Η πραγματικότητα είναι ότι κάνετε τα πάντα για να αφήσετε πίσω σας καταστροφή. Δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα, θέλετε να υπονομεύσετε και να υποθηκεύσετε το αύριο όσο μπορείτε παραπάνω. Στη Δημοκρατία, όμως, όπως έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έρθουν. Μα τέσσερις κάλπες θέλετε να στήσετε μα 104, ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και εσείς θα βρεθείτε στο περιθώριο» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Αντί για ένα νομοσχέδιο απλής αναλογικής φέρατε ένα νομοσχέδιο απλής συναλλαγής και συνεχούς συναλλαγής διότι είναι αδύνατον να ληφθεί μια απόφαση χωρίς να προϋπάρξει συναλλαγή. Αυτό το οποίο κάνετε σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα είναι εγκάθετοι και οι οποίοι θα είναι όργανα συμφερόντων θα μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία του δήμου».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δείχνει και μία λογική η οποία λέει «μετά από μένα το χάος» προσθέτοντας ότι αυτή τη λογική που υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν δικαιούται να την έχει όταν «φέρνει δημοτικές εκλογές οι οποίες τον θεσμό που είναι πιο κοντά στους πολίτες θα τον καταστήσουν εντελώς ανίσχυρο». «Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε και κάνετε πάρα πολύ άσχημα φέρνοντας μία τέτοια λογική μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι τελικώς τα συμφέροντα θα κάνουν κουμάντο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας δήμαρχος για να είναι πραγματικά ανεξάρτητος πρέπει να στηρίζεται στην πλειοψηφία του, άλλως πως καθίσταται όργανο συμφερόντων και τα μικρά και τα μεσαία και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν πάντα και θα μείνει στίγμα αυτή σας η απόφαση για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης» προσέθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Σκουρλέτη.
Αναφερόμενη στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, μίλησε για «δικαιολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης οριακά αστείες» ώστε να μην φέρει σχετικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αν είχε δημοκρατική ευαισθησία η κυβέρνηση θα επεξεργαζόταν δύο νομοσχέδια που είχε φέρει η ΝΔ και θα έφερνε τελικώς ένα νομοσχέδιο.
«Είμαστε μια χώρα», είπε, «η οποία έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους έξω, έχει ανθρώπους με εκλογικά δικαιώματα στο εξωτερικό, οι οποίοι αν είχαν την δυνατότητα θα μπορούσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα» και διερωτήθηκε: «Ποιό είναι το πρόβλημα; Το έχουν λύσει όλες οι χώρες, ακόμη και ο κ. Ερντογάν και ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές και δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο;».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που θα επιφέρει τεράστιες θετικές αλλαγές.
«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται πεδίο πολιτικής αναμέτρησης. Και είναι μεγάλη η πολιτική αναμέτρηση, γιατί πραγματικά κάτι καινούριο πάει να γίνει» είπε και, υπερασπιζόμενης την απλή αναλογική, τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει ένα δημαρχοκεντρικό ή περιφερειοκεντρικό σύστημα που ενισχύει ένα άτομο».
«Για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων δεν πονούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα τους. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Και το ζούμε πολύ άσχημα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Αδιαφορούν για τους μικρούς δήμους. Θα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα που ενώνουν, που συνενώνουν. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζονται από το κυρίαρχο όργανο, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει απήχηση στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από συνθέσεις και συνεργασίες. Από τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε.
Αναγνώρισε δε την ανάγκη να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν έχει σχέση με έναν ομογενή, που ζει πάνω από είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας και δεν έχει αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας της χώρας».
Αναφερόμενος στην κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, έκανε λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «βαρόνους της ΝΔ» που αντιδρούν γιατί είχαν μάθει να εκλέγονται εύκολα. «Ήταν σημαδεμένη από την αρχή. Κάποιοι ήταν νεροκουβαλητές, πήγαιναν να φέρουν μερικές ψήφους και κανόνιζε η νομενκλατούρα ποιοι είναι ελεγχόμενοι να μπουν» είπε.
Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;»
Τέλος, επέκρινε την καμπάνια της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι ήταν τρίτοι στη διαφθορά. «Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι θα έχουμε ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, θα υπάρχουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση, δεν θα λειτουργούν καλά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και των πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία αυτής της φοβερής καμπάνιας, που την ακούω από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν όμως χειροπιαστά στοιχεία. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει ότι οι δήμοι με τον τρόπο που είχαν οργανωθεί ήταν οι τρίτοι σε διαφθορά. Να το ξαναπώ; Οι τρίτοι σε διαφθορά. Απίστευτη διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η πραγματικότητα είναι ότι κάνετε τα πάντα για να αφήσετε πίσω σας καταστροφή. Δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα, θέλετε να υπονομεύσετε και να υποθηκεύσετε το αύριο όσο μπορείτε παραπάνω. Στη Δημοκρατία, όμως, όπως έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έρθουν. Μα τέσσερις κάλπες θέλετε να στήσετε μα 104, ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και εσείς θα βρεθείτε στο περιθώριο» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Αντί για ένα νομοσχέδιο απλής αναλογικής φέρατε ένα νομοσχέδιο απλής συναλλαγής και συνεχούς συναλλαγής διότι είναι αδύνατον να ληφθεί μια απόφαση χωρίς να προϋπάρξει συναλλαγή. Αυτό το οποίο κάνετε σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα είναι εγκάθετοι και οι οποίοι θα είναι όργανα συμφερόντων θα μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία του δήμου».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δείχνει και μία λογική η οποία λέει «μετά από μένα το χάος» προσθέτοντας ότι αυτή τη λογική που υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν δικαιούται να την έχει όταν «φέρνει δημοτικές εκλογές οι οποίες τον θεσμό που είναι πιο κοντά στους πολίτες θα τον καταστήσουν εντελώς ανίσχυρο». «Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε και κάνετε πάρα πολύ άσχημα φέρνοντας μία τέτοια λογική μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι τελικώς τα συμφέροντα θα κάνουν κουμάντο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας δήμαρχος για να είναι πραγματικά ανεξάρτητος πρέπει να στηρίζεται στην πλειοψηφία του, άλλως πως καθίσταται όργανο συμφερόντων και τα μικρά και τα μεσαία και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν πάντα και θα μείνει στίγμα αυτή σας η απόφαση για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης» προσέθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Σκουρλέτη.

Αναφερόμενη στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, μίλησε για «δικαιολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης οριακά αστείες» ώστε να μην φέρει σχετικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αν είχε δημοκρατική ευαισθησία η κυβέρνηση θα επεξεργαζόταν δύο νομοσχέδια που είχε φέρει η ΝΔ και θα έφερνε τελικώς ένα νομοσχέδιο.

«Είμαστε μια χώρα», είπε, «η οποία έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους έξω, έχει ανθρώπους με εκλογικά δικαιώματα στο εξωτερικό, οι οποίοι αν είχαν την δυνατότητα θα μπορούσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα» και διερωτήθηκε: «Ποιό είναι το πρόβλημα; Το έχουν λύσει όλες οι χώρες, ακόμη και ο κ. Ερντογάν και ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές και δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο;».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που θα επιφέρει τεράστιες θετικές αλλαγές.
«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται πεδίο πολιτικής αναμέτρησης. Και είναι μεγάλη η πολιτική αναμέτρηση, γιατί πραγματικά κάτι καινούριο πάει να γίνει» είπε και, υπερασπιζόμενης την απλή αναλογική, τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει ένα δημαρχοκεντρικό ή περιφερειοκεντρικό σύστημα που ενισχύει ένα άτομο».

«Για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων δεν πονούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα τους. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Και το ζούμε πολύ άσχημα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Αδιαφορούν για τους μικρούς δήμους. Θα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα που ενώνουν, που συνενώνουν. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζονται από το κυρίαρχο όργανο, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει απήχηση στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από συνθέσεις και συνεργασίες. Από τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε.

Αναγνώρισε δε την ανάγκη να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν έχει σχέση με έναν ομογενή, που ζει πάνω από είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας και δεν έχει αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας της χώρας».

Αναφερόμενος στην κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, έκανε λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «βαρόνους της ΝΔ» που αντιδρούν γιατί είχαν μάθει να εκλέγονται εύκολα. «Ήταν σημαδεμένη από την αρχή. Κάποιοι ήταν νεροκουβαλητές, πήγαιναν να φέρουν μερικές ψήφους και κανόνιζε η νομενκλατούρα ποιοι είναι ελεγχόμενοι να μπουν» είπε.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;»

Τέλος, επέκρινε την καμπάνια της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι ήταν τρίτοι στη διαφθορά. «Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι θα έχουμε ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, θα υπάρχουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση, δεν θα λειτουργούν καλά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και των πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία αυτής της φοβερής καμπάνιας, που την ακούω από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν όμως χειροπιαστά στοιχεία. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει ότι οι δήμοι με τον τρόπο που είχαν οργανωθεί ήταν οι τρίτοι σε διαφθορά. Να το ξαναπώ; Οι τρίτοι σε διαφθορά. Απίστευτη διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Page 1 of 405