Επικαιροτητα
Rena Triantafullidou

Rena Triantafullidou

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την λύπη και την οργή μου που, το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υπηρετώ με ήθος και αξιοπρέπεια για σαράντα χρόνια, όσο και εγώ προσωπικά, βαλλόμαστε βάναυσα από έναν αήθη και αδικαιολόγητο ΄΄πόλεμο΄΄ που κήρυξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτριος Κυριαζίδης προς το πρόσωπό μου, όπως αποδεικνύεται από πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων αλλά και τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Επειδή ωστόσο η ανοχή έχει και τα όριά της, επί της ουσίας και σε αποκατάσταση της αλήθειας, σας αναφέρω τα εξής:

Α) Από 01/09/2014 ασκώ τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δράμας έπειτα από την εκλογή μου στις Περιφερειακές Εκλογές της 18/05/2014 και τις επαναληπτικές της 25/05/2014.
Πριν από την εκλογική διαδικασία και συγκεκριμένα κατά την δημιουργία του συνδυασμού ΄΄Περιφερειακή Αναγέννηση΄΄ με τον οποίο πολιτεύθηκα, κατέθεσα ολοκληρωμένο φάκελο για την υποψηφιότητά μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Δράμας, που περιείχε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί ο Νόμος και συγκεκριμένα το άρθρο 121 Ν. 3852/2010 ΄΄Καλλικράτης΄΄, Ο φάκελος αυτός, όπως και των λοιπών υποψηφίων, ελέγχθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η υποψηφιότητά μου κρίθηκε νόμιμη, ανακηρύχθηκε ως νόμιμος ο συνδυασμός μας και έτσι συμμετείχα χωρίς κανένα κώλυμα στην εκλογική διαδικασία.

Μετά την ολοκληρωσή της και την επικράτηση του συνδυασμού μας στις εκλογές, εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. 17/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης και η υπ΄αριθμ 22/2014 διορθωτική αυτής, που επικύρωσε τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών και ανακηρύχθηκα Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Δράμας, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει στο πρόσωπό μου κανένα κώλυμα εκλογιμότητας, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 117 Ν. 3852/2010 και δεν υποβλήθηκε ένσταση κατά της απόφασης ανακήρυξής μου.
Άλλωστε έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ως υποψήφιος Δήμαρχος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, ακόμα και ως υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, χωρίς κανένα κώλυμα εκλογιμότητας.
 
Β) Πράγματι, εκκρεμεί μια δικαστική διαφορά, στην οποία ενέχομαι με την ιδιότητά μου ως Αντιπεριφερειάρχης και αφορά μια σύμβαση, από τις δεκάδες που υπογράφω μέσα στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, και συγκεκριμένα για την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας για το χρονικό διάστημα από 07/11/2014 έως 07/11/2015. Κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε πριν από την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 πριν ακόμα εκλεγώ Αντιπεριφερειάρχης, στρέφεται με μηνυτήρια αναφορά του ασφαλιστικός πράκτορας που δεν συμμετέχει νόμιμα στη διαδικασία και καλούμε εγώ ενώπιον της δικαιοσύνης γιατί απλά είμαι ο τελικός υπογράφων. Η δίκη αυτή θα διεξαχθεί στις 15/11/2017.

Γ) Για την συγκεκριμένη ανωτέρω υπόθεση, έχω ήδη καταθέσει υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, κατ΄επιταγήν του υπ΄αριθμ. ΕΠ 307/27-7-2017 εγγράφου της.

Σε ενίσχυση όλων των ανωτέρω, αν και πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μη δημοσιοποιήσιμα που προστατεύονται από το Νόμο, αυτόβουλα δίνω στη δημοσιότητα αντίγραφο του ποινικού μου μητρώου και ΑΠΑΙΤΩ  να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά στο όνομά μου σχετικά με τα ανωτέρω από οποιονδήποτε, άλλως επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε δικαίωμα που μου δίνει ο Νόμος.

ΛΕΥΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ 15 9 2017

Διευκρινιστική απάντηση Δ. Κυριαζίδη


Αναφορικά με το δημοσιοποιημένο σήμερα (20/9) δελτίο τύπου του κ. Πατακάκη, οφείλω να διευκρινίσω τα παρακάτω:
Ο κ. Πατακάκης γνωρίζει καλύτερα από όλους προφανώς ότι:
Εκτός από το γενικής χρήσης ποινικό μητρώο, οι εγγραφές του οποίου διαγράφονται μετά το πέρας ορισμένου χρόνου, ως ορίζει ο νόμος, υπάρχει και αυτό της δικαστικής χρήσης, στο οποίο καταχωρούνται και παραμένουν οι σχετικές εγγραφές. Επειδή επέλεξε ο κ. Πατακάκης να θέσει στην δημοσιότητα και στον πολιτικό διάλογο το ποινικό του μητρώο γενικής χρήσης, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημοσίων προσώπων καλείται να πράξει ανάλογα και για αυτό της δικαστικής χρήσης. Καλείται, δηλαδή, να απαντήσει στους Δραμινούς πολίτες και να γνωστοποιήσει δημόσια, εάν υφίστανται ή όχι καταδίκες του από την ποινική δικαιοσύνη, πόσες και ποιες είναι αυτές.

Παρατίθεται και το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Άρθρο 576 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Αντίγραφα ποινικού μητρώου
   1.  Οι  υπηρεσίες  που  τηρούν  ποινικό μητρώο εκδίδουν από αυτό δύο τύπους αντιγράφων:   α) το αντίγραφο δικαστικής χρήσης,  β) το αντίγραφο γενικής χρήσης.
   2. Στο αντίγραφο δικαστικής χρήσης καταχωρίζεται το περιεχόμενο όλων  των  δελτίων  ποινικού  μητρώου  εκτός  από εκείνα που έχουν παύσει να  ισχύουν σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου.
   3. Στο αντίγραφο γενικής χρήσης καταχωρίζεται  το  περιεχόμενο  όλων  των  δελτίων  ποινικού  μητρώου, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο,  εκτός από εκείνα:
    α) που αναγράφουν χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης έως έξι  μήνες,  μετά την πάροδο τριών ετών,
    β) που  αναγράφουν  ποινή  φυλάκισης  πέραν  των έξι μηνών ή ποινή  περιορισμού σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά την πάροδο οκτώ ετών,
    γ) που αναγράφουν κάθειρξη, μετά την πάροδο είκοσι ετών.

Καλά  για πόσο ικανούς  τους  περνάμε;
95 προαπαιτούμενα θα κυνηγά ως τις 6 Νοεμβρίου η κυβέρνηση!
Καλά για τόσο χαζούς μας περνάνε ;
Καλά για τόσο ανίκανους μας έχουνε πως  δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσους τόνους είχε αυτό το ΄΄ Άγια Ζώνη΄΄
Η εταιρία άντλησε κοντά 1500 τόνους από τη θάλασσα μάζεψαν άλλους 1500…. πόσους τόνους είχε τελικά το Πλοίο…οέοοο!!!
Εδώ σε θέλω κάβουρα να περιπατείς όχι απλά στα βοτσαλάκια  αλλά στα με μαζούτ καλυμμένα πετραδάκια

ΘΑ ΝΑ- ΝΑ ΘΑ
 Από τα ΘΑ της ΔΕΘ των πολιτικών αρχηγών στα ΝΑ  της ΜΕΘ των καθημερινών πολιτών … μια ανάσα δρόμος … και μάλιστα χωρίς φανάρια και διαγραμμίσεις , με απλές λιτές κινήσεις και πολλές ακόμη εκπλήξεις ,σε σχέση με τις επιβαρύνσεις !!!
Καλέ σεις ….ένα αστέρι  (του λόγου μου )δεν πέφτει –πέφτει όπως στο άσμα, αλλά  ανατέλλει  στον χώρο της ποίησης, μιας και δεν μπορεί να ανατείλει αλλού  ΑΦΟΥ !!!@
Ένας χώρος, όπου μπορεί ο καθείς να μπεί, με χωρίς καν συνοπτικές διαδικασίες (άλλο τι δείχνει ) όπως και σε αυτόν της πολιτικής ΑΦΟΥ όπου μπαίνει με εκλογές καλέ, τέτοιες δηλαδή διαδικασίες  !!!
Θράσος και φαντασία …α και μια ομπρέλα , μεγέθους θαλάσσης και δη αδιάβροχη, που μεταξύ μας, σας παροτρύνω να εφοδιαστείτε για τα πρωτοβρόχια .
 Κάνει δουλειά ..η ομπρέλα φυσικά !!
Τώρα για τα πρωτοβρόχια τι να πω ….
 Ποιήτρια και δη εκ Δράμας  κατά πως δήλωσα είμαι, (οπότε ξέρω για ομπρέλες και το ότι σε καλύπτουν, ότι και αν ρίχνει απ τους ουρανούς ) και όχι μετεωρολόγα και έτσι, δεν ξέρω πότες θα ρθούν,(τα πρωτοβρόχια είπαμε και όχι οι μουσαφιραίοι ) όπως φυσικά και δεν ξέρω, πότες θε να ρθει η ανάπτυξης, αφού δεν εβαπτίσθην ούτε και εχρίσθην πολιτικός.
Γραμματική με βάπτισαν Γραμματική θα παραμείνω  όσα νομοσχέδια και περάσουν εμένα δεν θα μ΄ αλλάξουν !!
Αυτά τα περί ανάπτυξης , χάραξης δρόμων , προσανατολισμών κλπ , τα ξέρουν όλοι, όσοι δηλώνουν πολιτικοί και γίνονται στο πίτς φυτίλι, να όπως η αφεντιά μου  ποιητές και κάποιοι άλλοι Τζώρτζηδες από Τζωρτζίνες  .
Απλά και στο τσακ μπαμ !!! Με μια τροπολογία ένα σχέδιο νόμου μια αρπαχτή ( μπαρδόν έξω από το θέμα πάλι )
Αυτό και αν είναι πρόοδος και δη γεωμετρική,  που απέχει παρασάγγας φυσικά, από την αναγκαία στην πραγματική ζωή.  

Χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση
Παρακολουθώντας δελτία σε όλα ΜΜΕ ανεξαιρέτως (γιατί θέλω να έχω πλουραλιστική ενημέρωση άρα παρακολουθώ και ΕΡΤ ουαου) έμεινα με μιαν απορία: πώς ένας τυφλός κάνει αυτοψία. Μου  είναι αδύνατον να το αντιληφθώ.
Αυτόπτης σημαίνει κυριολεκτικά «αυτός που βλέπει με τα ίδια του τα μάτια» (από το θέμα οπ- του ορώ).
Και μιας και πιάσαμε τα λεξικά, άντε πως λέγεται αυτός, που πιάνει πουλιά στον αέρα;  
 Αγχίνους –παρακαλώ!!! Και μάλιστα όχι μόνον  πιάνει πουλιά στον αέρα, αλλά και σκέφτεται και γρήγορα και δη αποτελεσματικά!!!
Οπότε αφήστε, τα επιφανείας ευχολόγια για καλή σχολική χρονιά, καλή σταδιοδρομία, πολιτική , στρατιωτική και όποια άλλη θητεία και ευχηθείτε …..Αγχίνοια: Μια λέξη, μα τι λέξη αχ δικέ μας, κατάδικε μας , Αλέξη (κατάδικε; Μια λέξη και αυτή, μα τι λέξη )!!!
Αγχίνοια λοιπόν έχουμε και λέμε ευχόμαστε σε μαθητές, φοιτητές, γονείς και δασκάλους, ώστε να έχουν ετοιμότητα πνεύματος, να βρίσκουν αναλογίες ανάμεσα σε όσα δίνονται προς μελέτη, ώστε οι μεν να μαθαίνουν γρήγορα, οι δε να βοηθούν και να διδάσκουν αποτελεσματικά, ώστε στην συνέχεια ξανά οι μεν πάλι,  να εφαρμόζουν πρακτικά και να αφήσουν στην άκρη τα θεωρητικά καφενειακά!!!  
Και έτσι , για την ολοκλήρωση του λήμματος έχουμε και απ απέναντι, ή στην συνέχεια ή  και ίσως στην πρώτη θέση την βραδύνοια και την αμβλύνοια…
Εγώ τα ΄΄ έκλεψα΄΄ από την Μαρία της Θεσσαλονίκης, εσείς πάρτε, το όποιο θέτε άνευ όποιου κόστους ηθικού, από την Φαγούρα και κολλήστε το, σε όποιον θέτε …έχει πολλούς στην λίστα και των τριών εφαρμογών !

σῇ ἀγχινοίᾳ».
Α και έτσι για να  μαθαίνουμε, εκεί στα δημοτικά συμβούλια στις ολομέλειες της Βουλής και όπου αλλού …  πάρτε μιαν ιδέα!!
Στα βυζαντινά χρόνια, όταν κάποιος ήθελε να φέρει αντίρρηση σε έναν συνομιλητή του και επιθυμούσε να ξεκινήσει την αντιλογία του με ευγένεια, άρχιζε με την φράση: «τῇ σῇ ἀγχινοίᾳ».
Και μεταφράζοντας το στην νεοελληνική παρακαλώ…. «Θα μου επιτρέψει η ευστροφία σου να επισημάνω….».
Ε ρε γλέντια να το υιοθετήσετε μαγκίτες και τι στον κόσμο!!!
Θα την αράξω και δεν θα ματασηκωθώ από την θέση μου  μέχρις να αραχνιάσω ….

Απορία
Τι είναι η πατρίδα μου !!
Κλασσική απάντηση
Τι είν' η πατρίδα μας Μην είναι οι κάμποι/ Μην είν' τα οικόπεδα, μην είναι βουνά /Μην είν' δασάκι που το καίνε και λάμπει/ Φιλέλληνες.../ Μην είν' θρησκεία με θεό το Γκάλη/ Ολυμπιακάρα και ξερό ψωμί/ Και ΠΑΟ ΟΛΕ και γκολ με το τσουβάλι/ Και τρίποντα../. Θέλω να μένω πάντα στην Ελλάδα/ Ν' ανοίγω τρύπες για να βρω μετρό /Και τα ταξί να καίνε φασολάδα /Και κάρβουνο... /Μην είν' τα έθιμά μας που αλλάζουν/ Πιάτα στην πίστα και BMW χρυσή /Κατεψυγμένα τα αρνάκια που σφάζουν Στα Σάλωνα.../ Και οι τουρίστες το φιλότιμό μας/ Με Polaroid κάνουν καρτποστάλ/ Κι αυτοί μας πιάνουνε τον Κολοσσό μας/ Γι' αντάλλαγμα... Μην είναι είναι μέλισσες και Μαστρογιάννη/ Μην είν' ο αρχαίος μας πολιτισμός /Μην είναι μαύρα γυαλισμένα κράνη/ Και βούρδουλας... Γέλα πουλί μου, πάλι ξαναγέλα /Κάν' το κορόιδο μη ρωτάς γιατί/ Εδώ είν' Βαλκάνια και σαλμονέλα Και Μπίθουλας...
Ερμηνεία:Σάκης Μπουλάς Μουσική- στίχοι: Μιχάλης Ρακιντζής Άλμπουμ: Ας πρόσεχες (1987)

Τι είναι ο Κουρουπλής;
Απλά, μέχρι στιγμής ακόμη υπουργός και μάλιστα που αν και τυφλός,  μπορεί και κάνει αυτοψίες κατά πως δείχνουν τα πράγματα επαρκώς ..και φυσικά αποδεικνύει πως ως ένας έλλην πολιτικός, είναι για τα πάντα ικανός.
Και δεν είναι και ο μοναδικός, αφού ακολουθεί ο  υφυπουργός και ο  βουλευτής – γιατρός και έρχομαι στο βάθος και ο πλέον ειδικός, ξερόλας ,ξινός, βολεμένος, πολυθρονάτος κριτικός, ποιητής και πασών των ειδικοτήτων αρχηγός !!!
Ο  Τσιρώνης λοιπόν αποφάνθηκε ότι 'την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη'.
Ο Ανελήτης Παπαχριστόπουλος  δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ΄΄Δεν είδα καμία κηλίδα΄΄
Και εγώ ο πολίτης που μονίμως δεξιοφασιστικά λειτουργώ επισημαίνω κατόπιν αυτοψίας και με  τα σχετικά αξεσουάρ , πως η θάλασσα το Σ/Κ που πέρασε, ήτο καθαρότερη από ποτές, αλλά της Περάμου…. μην μπερδέψουμε πάλι τις @@@με τι βούρτσες έτσι !!!
Παρεμπιπτόντως όμως , σας πληροφορώ πως στην αγορά κυκλοφορεί το σαπούνι πίσσας παρακαλώ, και αφορά τους έχοντες προβλήματα τριχόπτωσης ….

Πρόταση Φαγούρας …
Βουρ για βουτιές έλληνες και ελληνίδες στις παραλίες της Αττικής ….μοιράζουν μαλλιά, για όλους όσοι τα χάνουμε, σταδιακά και όσοι τα χάσαμε έτσι στα ξαφνικά, με όλα όσα ζούμε πραγματικά.
Από το μοιράζουν λεφτά , στο μοιράζουν μαλλιά, υπάρχει κάποια διαφορά αλλά ψιλά γράμματα αυτά.
Μια δυο ΔΕΘ απόσταση αν δεν κάνω λάθος,  2014 κει κάπου, δεν ήταν που πλέκαμε να ααα με το συμπάθιο καλαθάρες ….να τα πασταλιάσουμε!
Όμως  εγώ ειλικρινά, συμβιβάζομαι και με το να μοιράζουν μυαλά, γιατί ίσως έτσι, να υπάρξει κάποιο δείγμα φωτός , εδώ στα τόσο πολύ βαθιά που βρισκόμαστε νερά, μετά τα ναυάγια σε θάλασσα αλλά και στεριά σιμά μεριά !!!   

Εεεε Έρχεται το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου.
Δεν έχουμε πλέον Εγκαίνια ΔΕΘ , δεν έχουμε εδώ στη Δράμα ακόμη μεθεόρτια βραβεύσεων αλλά έστω κάτι ακόμη  έχουμε,  τελετές λήξεων Φεστιβάλ, δεν έχουμε σίγουρα λεφτά, έχουμε όμως μια μοναδική ελπίδα, πως τελειώνουν πια, όλα αυτά βάσει μιας θεωρίας ,που εξηγεί τα παρακάτω, όχι βιαστικά αλλά μετά από ενδελεχή μελέτη στα κάθε φύσεως συνομωσιολογικά καταστροφικά της ζωής σενάρια  

Απόσπασμα της Αποκάλυψης, κεφάλαιο 12
 «Και σημείον μέγα εφάνη εν των ουρανώ, γυνή ενδεδυμένη τον ήλιον και η σελήνη υποκάτω των ποδών αυτής, και επί της κεφαλής αυτής στέφανος αστέρων δώδεκα και έγκυος ούσα έκραζε κοιλοπονούσα και βασανιζόμενη δια να γεννήση»!
Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, όπως καταγράφει ο βρετανικός independent, και σας το πασάρει η Φαγούρα μας , η γυναίκα στο κείμενο συμβολίζει την Παρθένο. Το στεφάνι (στέμμα) είναι ο Λέοντας (ως ο βασιλιάς των ζώων) και φυσικά ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται στην αντίστοιχη ευθυγράμμιση η οποία θα γίνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.
Η ευθυγράμμιση αυτή θα σημάνει - πάντα σύμφωνα με τη θεωρία - μια σκοτεινή και δύσκολη περίοδο επτά ετών κατά την οποία θα έρθει στον κόσμο ο Αντίχριστος και μαζί του ο όλεθρος, το χάος και ο θάνατος.
Μόλις λοιπόν προλαβαίνουμε να απολαύσουμε, όλοι σχεδόν, ένα ιδιαίτερο και όχι απλησίαστο οικονομικά , γκουρμέ πιάτο πρόταση της Φαγούρας, γιατί και διότι, ως φρονίμων παιδί πριν πεινάσει μαγειρεύει ….κυριολεκτικά και μεταφορικά, πονηρά και απονήρευτα

Συνταγή
 Ρίχτε λοιπόν σε ένα ταψάκι με καπάκι λίγο χοιρινό κρεατάκι (οι ποσότητες αφορούν τα μέτρα της εποχής λιτότητας ), δυο σκελίδες σκορδάκι , ¼ φλυτζανάκι λαδάκι 2-3 κλαδάκια φασκομηλάκι , αλατάκι , πιπεράκι και βουρ στο φουρνάκι, χωρίς σταλιά νεράκι με κλειστό το καπάκι 3-4 ώρες στο χαμηλό και μετά ξεσκέπαστο για ότι πιο κρατσανιστό !!!
Καλή όρεξη μέχρι το άλλο αντάμωμα εδώ, ή στον άλλο τον άγνωστο και ανερεύνητο κόσμο … της δεδηλωμένης, μη δεδηλωμένης ευδοκίμως τερματίσασας ελληνικής κοινωνίας, που ανά πάσα στιγμή, δίνει μαθήματα πως ξέρει και τιμά τους νεκρούς της αλλά και τους ζωντανούς της:
 Πολύ απλά καταστρέφοντας ότι κληρονόμησε
Ελληνική κοινωνία Μ. Μ 1974 -2017...

Κική Χεριστανίδου
σε προσπάθεια εμπέδωσης του νοήματος της λέξης που ΄΄ έκλεψε΄΄ ένα βράδυ με ζέστη βολτάροντας στο φέϊς
Η αγχίνοια ήταν ομηρική αρετή. Αναφερόταν όχι μόνο στην εξυπνάδα, αλλά και στην ικανότητα να επιλέγει κανείς το σωστό, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά. Στην πλατωνική φιλοσοφία είναι ψυχική ευφυΐα, ενώ κατά τους στωικούς φιλοσόφους τοποθετείται κάτω από την λογικότητα. Οι Ρωμαίοι, πιο πρακτικοί, την θεωρούσαν μεν σημαντική, ταλέντο του νου, αλλά έλεγαν ότι η άσκηση και η εκγύμναση, η μελέτη και η συστηματική εργασία πάνω σε ένα αντικείμενο θα μπορούσε να την υποκαταστήσει.

Ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα της ανίκανης και καταστροφικής διοίκησης του κ. Μαμσάκου προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Εξαφανίζεται στο απροσδιόριστο μέλλον η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ

Ακούσαμε πολλά παχιά λόγια και "θα" για ένα έργο σημαντικό για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον που έχει βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια και σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί.
Το μεγάλο αυτό έργο που προέκυψε από τις συντονισμένες προσπάθειες της παράταξής μας επί 3,5 χρόνια με Δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη, ένα δύσκολο έργο για το οποίο τα είχαμε όλα δρομολογημένα και προγραμματισμένα, ένα έργο που είχε βάλει το Δήμο μας στο δρόμο της ανάπτυξης, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από  τον κ. Μαμσάκο τα τελευταία τρία χρόνια και κινδυνεύει να γίνει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη Δράμα.
Είδαμε τον κ. Μαμσάκο σε συνέντευξη τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, αντί να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ευκαιρία που χάνεται, να προσπαθεί να σφετεριστεί το έργο μας.
Σήμερα η πραγματικότητα φαντάζει ζοφερή για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, το οποίο όχι μόνο δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε, αλλά και από λάθος χειρισμούς της δημοτικής αρχής μπαίνει σε νέες περιπέτειες.
Με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ ακυρώνει την έκπτωση του αναδόχου του έργου, επειδή ο κ. Μαμσάκος δεν είχε ιδέα τι έπρεπε να κάνει και πώς να χειριστεί σύννομα το πρόβλημα που με την ανικανότητά του δημιούργησε, δηλαδή την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, λόγω της αδυναμίας του να ολοκληρώσει έγκαιρα το έργο.
Δυστυχώς, η απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου είναι καταστροφική για την Δράμα και τους Δραμινούς, αφού μας εμπλέκει σε λαβύρινθους με πιθανή την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον εργολάβο, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες λόγω της απένταξης από το ΕΣΠΑ.
Σήμερα, ο Δήμος Δράμας καλείται να λογοδοτήσει για την λανθασμένη και καταστροφική απόφαση που πήρε, αφού κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο με απόφαση αναρμόδιου οργάνου, αλλά διατρέχουμε και έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο, την ολοκληρωτική απένταξη του έργου κόστους 2,5 εκατομμυρίων € από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απ' ό,τι φαίνεται θα δικαιώσει τον εργολάβο χωρίς ο κ. Μαμσάκος να μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πια.
Η επένδυση του Κου Μαμάκου και της δημοτικής του αρχής μόνο σε ταξίδια, γιορτές, χορούς και πανηγύρια και όχι σε έργα ανάπτυξης, που είχαμε οραματιστεί και ξεκινήσει εμείς, θα σημαδέψει με το κόστος της τα ταμεία του Δήμου μας για πολλές δεκαετίες.
Τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και η απώλεια όλων όσων με μεγάλο κόπο  είχαμε κερδίσει είναι το μόνο αποτέλεσμα των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του κ. Μαμσάκου, της χειρότερης δημοτικής αρχής όλων των εποχών.

Untitled001 5

ΠAΣXAΛHΣ M. KITPOMHΛIΔHΣ
Ομότιμος Kαθηγητής Πολιτικής Eπιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών


Γεννήθηκε στη Λευκωσία, όπου απεφοίτησε αριστούχος από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με υποτροφία Fulbright σπούδασε πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Wesleyan (B. A. with Highest Honors in Government, 1972) και Harvard (M. A., 1975, Ph.D., 1979) στις ΗΠΑ. Δίδαξε ως Lecturer on Government στο Harvard University και εν συνεχεία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης (1987). Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004.
Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard και Bradeis στις ΗΠΑ, Visiting Fellow και ισόβιο μέλος στο Clare Hall, Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Saint Antony’s College και στο Saint Cross College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης˙ Directeur d’Études invité, École des Hautes Études en Sciences Sociales, Παρίσι˙ Fernand Braudel Senior Fellow, European University Institute, Φλωρεντία και Visiting Professor, Harvard University Center for Italian Renaissance Studies, Villa I Tatti, Φλωρεντία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1988-1992), του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου (2006-2009), και του ιδρυτικού Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης.
Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Επίτιμος Εταίρος του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας και Chevalier des Palmes Académiques της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στις 16 Ιανουαρίου 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Είναι συγγραφέας ή επιμελητής πέραν των σαράντα αυτοτελών εκδόσεων στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ βιβλία του έχουν δημοσιευθεί και στα ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και σερβικά.

Τα βιβλία του περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:

Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996)˙ Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα. Δεύτερη έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004)˙ Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεύτερη έκδοση (Αθήνα: Πορεία, 2000)˙ Κυπριακή Λογιοσύνη, 1571-1878 (Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, 2002)˙ Νεότερη Πολιτική Θεωρία. Πέμπτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2014)˙ Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων. Βιογραφικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Έκτη έκδοση (Αθήνα: Πορεία, 2007)˙ Το όραμα της ελευθερίας στην ελληνική κοινωνία. Από την πολιτική σκέψη στην πολιτική πράξη (Αθήνα: Πορεία, 1992)˙ Πολιτική Επιστήμη. Οι περιπέτειες μιας ιδέας (Αθήνα: Εκδόσεις Πόλις, 2013)˙ John Locke, Δεύτερη Πραγματεία περί Κυβερνήσεως, εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια Π. M. Κιτρομηλίδη. Δεύτερη έκδοση (Αθήνα: Πόλις, 2010)˙ Pήγα Bελεστινλή, Άπαντα τα σωζόμενα, τομ. A΄–E΄, γενική επιμέλεια Π. M. Kιτρομηλίδη (Aθήνα: Bουλή των Eλλήνων, 2000-2002).


Τα ξενόγλωσσα βιβλία του περιλαμβάνουν:

The Enlightenment as Social Criticism. Iosipos Moisiodax and Greek Culture in the Eighteenth Century (Princeton: Princeton University Press, 1992)˙ Enlightenment, Nationalism, Orthodoxy (Variorum, 1994)˙ An Orthodox Commonwealth. Symbolic Legacies and Cultural Encounters in Southeastern Europe (Variorum, 2007)˙ From Republican Polity to National Community. Reconsiderations of Enlightenment Political Thought (Voltaire Foundation, 2003)˙ Adamantios Korais and the European Enlightenment (Voltaire Foundation, 2010)˙ Eleftherios Venizelos. The Trials of Statesmanship (Edinbourgh University Press, 2006)˙ Enlightenment and Revolution. The Making of Modern Greece (Harvard University Press, 2013) ˙ Enlightenment and Religion in the Orthodox World (Voltaire Foundation, 2016).

FVTO 2

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, η εκδήλωση της Ένωσης Κυριών Δράμας “Ελληνική & Διεθνή Κουζίνα”.
Η εκδήλωση αυτή, πραγματοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Στην κατάμεστη αυλή του Δημαρχείου, φίλοι και προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ γεύτηκαν τα πλούσια εδέσματα, τα οποία ήταν προσφορά από τους δραμινούς επιχειρηματίες-εστιάτορες, οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν με κάθε τρόπο την εκδήλωση αυτή, και διασκέδασαν με τις υπέροχες μουσικές μελωδίες. Ο σκοπός της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ο κόσμος να μάθει και να αγαπήσει τον θεσμό αυτό, να κατακλύσει τις αίθουσες του Κινηματογράφου Ολύμπια και τις Αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου, καθώς το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ένα γεγονός σήμα κατατεθέν για την πόλη της Δράμας. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης και τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Ο εκβιασμός της κυβέρνησης που επιχειρήθηκε από την Eldorado Gold για διακοπή των επιχειρηματικών της σχεδίων, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος, δεν συνάδει σε μια δημοκρατική χώρα και εκθέτει ,όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη ΝΔ, που βιάστηκαν να υιοθετήσουν τις αιτιάσεις της.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, πέρα από τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, κάνει αναφορά και στο Πέραμα και τις Σάππες, ενώ είναι γνωστή στην εταιρεία η σαφής και κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξορυκτική  της δραστηριότητα κι  ενώ είναι γνωστή η  επιστημονικά τεκμηριωμένη απόρριψη των περιβαλλοντικών μελετών της . Η  εταιρεία επανέρχεται με εκβιαστικό τρόπο, προκαλώντας γι’  άλλη μια φορά τα αισθήματα των πολιτών της περιοχής μας.

Ως ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ_Θ, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Καλούμε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δώσει οριστικό τέλος στην ομηρεία της περιοχής μας από τα εν λόγω συμφέροντα , γιατί η εξόρυξη χρυσού, όχι μόνο δε συνάδει με  ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας, αλλά λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της στον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον της ΑΜ_Θ.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση, για να εκφράσουν σε κλίμα ενότητας, την αντίθεσή τους και την απόρριψη των αξιώσεων της Eldorado Gold.

Τους καλούμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για να αναζητήσουμε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας. Συζητήσεις που θα έχουν ως επιστέγασμα το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, στις 13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή.

Η «1 η Γιορτή Κτηνοτροφίας» θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα  στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δράμας «Ο Άγιος Μόδεστος».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

προσκληση o

18-23 Σεπτεμβρίου 2017


40 XΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ:  ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε λίγες μέρες έχει γενέθλια: κλείνει τα σαράντα, και το γιορτάζει στις 18-23/9  με τον πλέον ουσιαστικό αλλά και νεανικό τρόπο, επιφυλάσσοντας στο κοινό του εκπλήξεις και βέβαια, τις καλύτερες ταινίες της φετινής παραγωγής.
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής φέτος, το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν  στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 161 ταινίες από 54 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).


ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΛΛΑ…ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Όταν η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας ξεκινούσε δειλά αλλά με πολλή όρεξη και μεράκι, χωρίς την βοήθεια κανενός, το Φεστιβάλ, το 1978, κανείς από τους πρωτεργάτες  δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία και εξέλιξη που θα είχε η διοργάνωση αυτή. Το 1989 μια ομάδα νέων κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Και τα κατάφεραν.
Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η Δράμα ήθελε και μπορούσε να κρατήσει το Φεστιβάλ. Σήμερα, το Επίσημο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη.
Η πορεία μέσα στα χρόνια, έδειξε πως το Φεστιβάλ Δράμας έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον κινηματογραφικό χώρο αλλά και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης και παραγωγής πολιτισμού. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ολοένα αυξανόμενες αιτήσεις συμμετοχής αλλά και από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του κοινού που παρακολουθεί τις προβολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, τις προβολές παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες θεατές.

Το υψηλό επίπεδο των επιλογών του σε καλλιτεχνικό έργο αλλά και το άριστο επίπεδο οργάνωσης του, συνέβαλαν στην  αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο ο τιμητικός τίτλος μέλους με δικαίωμα ψήφου.

Και φέτος, η  Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) και η  Βουλή των Ελλήνων θα απονείμουν το δικό τους βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά του φεστιβάλ. Φέτος δε,  το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
 
Ο μεγαλύτερος βέβαια σύμμαχος του φεστιβάλ Δράμας είναι η ίδια η πόλη, και ο Δήμος, που το αγκαλιάζει τέσσερις δεκαετίες τώρα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην φετινή διοργάνωση το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού ενώ μια γυναίκα, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη προεδρεύει στην κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από γυναίκες. Φέτος, επιστρέφουν μετά από χρόνια στον κινηματογράφο δημιουργοί που στο παρελθόν έχουν γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο κάνουν και κάποιοι νεαροί ηθοποιοί.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες  θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν φέτος οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση. Το μετρό της Αθήνας είναι ένας προνομιακός χώρος για κάποιες από τις ταινίες. Σε αυτόν τον υποβλητικό, υπογειο χώρο του σιδηροδρόμου αναδεικνύονται πτυχές της καθημερινής δραματικότητας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην Τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών.
Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Α.Καραζήση, Κ.Καρβούνη, Μ.Σκουλά, Β.Ανδρεαδάκη, Ε.Λίτση, Ξ.Καλογεροπούλου, Μ.Καλλιμάνη, Πρ.Αλειφερόπουλο, Υ.Μαλτέζου, Σ.Κόκκαλη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Ζορμπά, Μ.Γιαννάτου, Μ.Κεχαγιόγλου, Γ.Κέντρο, Ν.Γεωργάκη, Α.Σακελλαροπούλου, Φ.Βαξεβάνη και  Μ.Αλιφέρη..  
Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.
.            
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας.

Πρόεδρος: Kατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Ιφιγένεια Κοτσώνη, σκηνοθέτις, σεναριογράφος

Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτις,

Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός

Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης,παραγωγός, σεναριογράφος
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός  κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πρόεδρος: Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου
Μέλη:
Katia Scarton Kim: σκηνοθέτης, ηθοποιός  (Γαλλία)
Christie Huysmans: συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου (Βέλγιο)
Goran Radovanovic: συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός (Σερβία)
Filipe Pereira: διευθυντής Φεστιβάλ, επιμελητής προγράμματος (Πορτογαλία)
Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 54 ταινίες από 48 χώρες του κόσμου που περιλαμβάνουν μέχρι και το Περού. Αξίζει να αναφερθεί πως περισσότερες από τις μισές ταινίες που διαγωνίζονται είναι παραγωγής 2017.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:

«Play»του Β.Λυμπερόπουλου
«Φράγμα» του Γ.Τελτζίδη
«Ράγες» της Ε.Φέσσα

Και από την Κύπρο:

«Η ασήμαντη ζωή της Έλλης Παυλή» του Μ.Χαπέσιη
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
*η γερμανική ταινια «Chuckwall» καθώς και το αυστραλέζικο «Goat boy» καταπιάνονται με ελληνικά θέματα.
*Η ταινία «The Guilt, probably», πέρυσι βραβεύτηκε στις Κάννες στο τμήμα Cinefondation

* Το αντιναζιστικό τσέχικο animation «Shadow over Prague», βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ο υπερήρωας πρωταγωνιστής σε έναν πραγματικό Τσέχο ήρωα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
 
*Στην ισπανική ταινία «Miss Wamba» πρωταγωνιστεί η Ρουθ Ντίαζ, γνωστή μας από την περσυνή ταινία μεγάλου μήκους «Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου».

*Ο Στέφανο Παραντίζο, σκηνοθέτης της ιταλικής ταινίας «Papillon», έχει εργαστεί ως κάμεραμαν στο Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως ο περσυνός «Μπεν Χούρ» αλλά και ο «Αμερικάνος» με τον Τζορτζ Κλούνι.


DRAMA PITCHING LAB
Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο  πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί  και φέτος εργαστήριο  παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).
To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου   ενώ το Pitching Forum στις 22 Σεπτεμβρίου.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και  John Stephens.
Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Pitching Lab ήταν φέτος πολύ μεγάλο: υποβλήθηκαν 130 σχέδια από τα οποία 12 επιλέχθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-SHORT MATTERS! 2016 Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 (EFA awards).

-Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια 19-22/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Συμμετέχουν: Ζυράννα Ζατέλη,  Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Βασίλης Βασιλικός, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κάλλια Παπαδάκη και Γιούλη Αναστασοπούλου. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων και οι Κύπριοι ποιητές Παναγιώτης Νικολαϊδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μελέτες τους για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσουν οι Μαρία Παραδείση και Σπύρος Σιάκας.

-Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό. Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.
-Προβολές για παιδιά

-Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
-Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.

-3ο  Βαλκανικό Πανόραμα
Φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών  ταινιών τελευταίας παραγωγής  που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες  χώρες. Στο πλαίσιο του Σπουδαστικού Βαλκανικού Πανοράματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα Νέοι και εργασία – Γυναίκες και εργασία.
Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
*Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
* Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
* Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
* Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μια ευκαιρία για όλους εμάς»- «Νέοι και εργασία, Γυναίκες και εργασία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.


ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και τον Οκτώβριο (5/10-11/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς  και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 90  πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.


Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ:

 Τότε και τώρα. Μια αναδίφηση με αφορμή τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ Δράμας


-    H ταινία μικρού μήκους συμπληρώνει την απαραίτητη διάρκεια, αποτελεί την ‘τσόντα’ μπροστά από την προβολή της μεγάλου μήκους.
-    Η μικρού μήκους δεν έχει ένα δικό της διακριτό φεστιβάλ, όπου μόνον αυτή είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος
-    Η μικρού μήκους ταινία αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, τους ‘μικρομηκάδες’.
-    Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μια αυτάρκης κινηματογραφική κατηγορία με τους δικούς της κανόνες και ιδιαιτερότητες. Είναι ο ‘φτωχός συγγενής’ της κινηματογραφικής τέχνης.
-    Η προβολή της ταινίας μικρού μήκους ξεκινά  και ολοκληρώνεται στο μικρό κύκλο συντελεστών και συγγενών.
-    Μια μικρή παραμεθόρια πόλη δεν μπορεί να έχει την υποδομή και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για να στηρίξει ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ.
-    Η ελληνική ταινία μικρού μήκους είναι σχεδόν αδύνατο να εισέλθει στα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, πολλώ δε μάλλον να διακριθεί.
Την ανατροπή αυτών των διαπιστώσεων επιχειρήσαμε το 1989.Τότε ήταν που μια ομάδα πρωτοβουλίας Νέων Κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Τα  αιτήματά τους θα είχαν παραμείνει συνθήματα και όλα τα παραπάνω θα αποτελούσαν ακόμη θλιβερή πραγματικότητα αν  το Φεστιβάλ Δράμας δεν είχε αυτήν την εξέλιξη.
Το Φεστιβάλ Δράμας άλλαξε το κινηματογραφικό τοπίο: τις συνθήκες παραγωγής, διαχείρισης και προώθησης της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.
Η δημιουργική αποδοχή από την τότε Υπουργό Μελίνα Μερκούρη και το Σύμβουλο Κινηματογραφίας κ. Μάνο Ζαχαρία  απετέλεσε το ουσιαστικό εφαλτήριο για την ομαλοποίηση, ανέλιξη και καταξίωση αυτού του θεσμού. Η συνεισφορά του τότε Δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη υπήρξε σημαντικότατη.
Η αναγκαία  συνέχεια ήρθε ως απότοκος της ωρίμανσης του θεσμού: Η Διεθνοποίηση το 1995 δημιούργησε τις κατάλληλες διεθνείς συνθήκες για την απογείωση του Φεστιβάλ. Η επί πολλά έτη προεδρία του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη Τζίμα συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμική και τη συνεπαγόμενη τεχνολογική αναβάθμιση του μηχανισμού.
Το 2001 το Φεστιβάλ εισέρχεται στα σαλόνια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως συνεργαζόμενο Φεστιβάλ – εταίρος.  Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές το Ευρωπαϊκό Βραβείο  της Δράμας ψηφίζεται ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους της Ευρώπης! Η συνεισφορά των Δημάρχων κ. Θωμά Μαργαρίτη και κ. Κυριάκου Χαρακίδη υπήρξε σταθερά υποστηρικτική και ενισχυτική του θεσμού, εκφράζοντας βεβαίως το δημόσιο αίσθημα.
Πρόσφατος σταθμός στην εξέλιξη του Φεστιβάλ υπήρξε η αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. (FIPRESCI)
To Φεστιβάλ, διερχόμενο μέσα από αλλεπάλληλες οργανωτικές ανακατατάξεις και ευρισκόμενο στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσεως των τελευταίων δεκαετιών, κατάφερε να παραμείνει ακμαίο και με την ωριμότητά του να βοηθάει την, για αρκετά χρόνια, χειμαζόμενη ελληνική παραγωγή.
Και αυτά τα χρόνια η προσφορά του Δήμου της πόλης είναι καθοριστική. Το προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Χρ. Μαμσάκου και η δημιουργική, ακούραστη συνεργασία του Προέδρου κ. Ανέστη Τερζή έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και τη μετάβαση στη νέα τεχνολογική εποχή.
Ακρογωνιαίο λίθο όμως της ύπαρξης του Φεστιβάλ αποτελεί η παραγωγή των Ελληνικών ταινιών. Μια παραγωγή που κινείται σε απίστευτα υψηλό αριθμητικό και κυρίως ποιοτικό επίπεδο. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές ήταν και παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτού του φεστιβάλ.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
23o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
18- 23 Σεπτεμβρίου 2017


ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα

19:00 Τελετή Έναρξης- Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση Προγράμματος
Παρουσίαση Κριτικών Επιτροπών

ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16:30-18:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)


«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων


ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
15:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα


Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
16:30-18:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)

«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων


ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ                                 

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00- 18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30  Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00-15:00  3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες «Μια ευκαιρία για όλους εμάς»
15:00-17:00  3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Σπουδαστικές ταινίες
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)

«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
10:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ                              
Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»

09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
16:00-18:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
18:00-20:00  Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
20:00-22:00 Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
22:00-00:30  Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
09:00-10:00 Παιδικό Πρόγραμμα
13:00 – 16:00  Drama Pitching Forum
16:30-18:30 Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016
18:30-20:30 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)
20:30-22:30 3ο Βαλκανικό Πανόραμα – Αφιέρωμα στην Κροατία
22:30-01:00 Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (επανάληψη)

«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
10:00 Παρουσίαση Σκηνοθετών
13:00 Παρουσίαση Βιβλίων

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
13:00-15:00  Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
15:00-17:00  Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
17:00-19:00  Βραβευμένες Ευρωπαϊκές Ταινίες EFA 2016 (επανάληψη)
                        
Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας
20:00 Τελετή λήξης

«ΑΙΘΡΙΟ» Γραφεία Φεστιβάλ Δράμας
11:00  Grand Temoin Διεθνούς Φεστιβάλ
12:00 Grand Temoin Εθνικού  Φεστιβάλ


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»
19:00 Οι Βραβευμένες Ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 2017                       

40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου
Monday 18 September
22:00 - 00:30
&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
             16:30 - 18:30

“Καληνύχτα”            35’        “Kalinixta”
Θάνος Κερμίτσης   Thanos Kermitsis
            
 “Ροζαλία”     17’        “Rosalia ”
Κατερίνα Γιαννακοπούλου   Katerina Yiannakopoulou

“Ωραίες πεταλούδες”   15’        “Splendid butterflies”
Έλενα Δεμέστιχα                     Elena Demesticha    

“All of me”              14’        “All of me”
Daphne Schmon                        Daphne Schmon

“Humphrey”               29’        “Humphrey”
Στέφανος Γκέκας                        Steven Gekas    

“Mr. Null”            12’        “Mr. Null”
Δαρείος Χαλίλι   Dareos Khalili

“Το μαύρο κουτί ”            12’        “ Black box”
Ανθή Τσιρούκη    Anthi Tsirouki            

  40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema»

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
18:00 - 20:00

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
             18:30 - 20:30


“Η Χάρις του Θεού”    28’        “The Grace of God”
Παρίσης Πάνου       Parissis Panou
        
 “The best of everything, always”    12’        “The best of everything, always”
Aλέξιος Κουκιάς-Παντελής        Alexios Koukias-Pantelis

“Κρεατομηχανή ”             15’        “Meatmachine ”
Κυριάκος Αναστασίου    Kiriakos Anastasiou   

“Στάση”             17’        “Still”
Μαύρα Πεπονή       Mavra Peponi

 “Hominid”            19’        “Hominid”
Αλέξανδρος Σαλίμης    Alexandros Salimis

 “Bourbon με γάλα ”     19’   “Bourbon with milk”
Πάρης Πατσουρίδης     Paris Patsouridis
 

40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
22:00 - 00:30

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
             22:30 - 01:00


“Χριστουγεννιάτικο Αντιπαραμύθι”     26’   “Christmas Anti-Fable”
Ευθύμιος Χατζής    Efthimios Hatzis

“Ουρανία”       16’     “Ourania”
Δέσποινα Κούρτη    Despoina Kourti

“Προφιτερόλ”    13’        “Profiterole”
Χρυσάνθη Καρφή Κώη     Chrysanthi Karfi Koi

“Το Μανάβικο”     14’   “The grocery store”
Μιχάλης Μαθιουδάκης   Michalis Mathioudakis
            
“Maniera Greca”       13’     “Maniera Greca”
Κυρηναίος Παπαδημάτος     Kirineos Papadimatos
                 
“No Root”    5’      “No Root”
Δημήτρης Μανιώρος    Dimitris Manioros

“Προετοιμασία”    15’       “Preparation”  
Σοφία Γεωργοβασίλη      Sofia Georgovassili

“112-Pizza”    7’   “911-Pizza”
Ελευθέριος Ζαχαρόπουλος     Elefterios Zacharopoulos

“Ιφιγένεια”       7’     “Ififenia”  
Αλίκη Τσακούμη       Aliki Tsakoumi            


40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
        18:00 – 20:00

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
             18:30 - 20:30

“Με ανοιχτά φτερά”    22’   “With open wings”  
Βίβιαν Παπαγεωργίου   Vivian Papageorgiou

“2x3 Ασύμμετρο”  19’     “2x3 In Asymmetry”
Άγγελος Χαραλάμπους    Aggelos Charalambous

“Χορεύοντας το όνειρο”    12’     “Dancing through the dream”
Γιώργος Μαντάς     George Mantas

“Η τομή”    15’    “The cut”
Βαγγελιώ Σουμέλη    Vaggelio Soumeli

“Harvest in new life”  11’  “Harvest in new life”
Αντώνης Κιτσίκης                        Antonis Kitsikis

“Symbiotic”   6’    “Symbiotic”
Στεφανία Γιαννίκου   Stefania Giannikou

“Brazuca”  19’    “Brazuca”
Φαίδων Γκρέτσικος     Faidon Gkretsikos              

       
40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
        22:00 – 00:30

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
22:30 – 01:00


“Δύο ζωές ”      34’   “ Two lives”
Αντώνης Σαμουράκης   Antonios Samourakis

“Memento mori”     26’    “Memento mori”  
Ανδρέας Σαμαράς      Andreas Samaras

“Χάππυ Βαλεντάινς”    9’     “Happy Valentines”
Παντελής Χαπέσιης      Pantelis Hapeshis

“Η πτώση ”     2’      “ The fall”
Γιάννης Στεφανάκις     Yannis Stefanakis    

“ Ιππόκαμπος ”  10’    “ Hippocampus”
Θέμης Κατσιμίχας     Themis Katsimihas

“ La Soupe”   11’    “ The Soup”
Νίκος Σύννος    Nicos Synnos    

“Μαμά, γύρισα”   5’    “Mum, I'm back”
Δημήτρης Κατσιμίρης     Dimitris Katsimiris        

“View master”    7’        “View master”
Βασίλης Γουδέλης     Vassilis Goudelis

“Μάνεκι Νέκο ”     19’   “Maneki Neko”
Μανώλης Μαυρής   Manolis Mavris        


40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
        18:00 – 20:00

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
             18:30 – 20:30

“Ενδεχόμενα απογεύματος”    18’   “Afternoon possibilities ”
Δημήτρης Σταυρόπουλος   Dimitris Stavropoulos    
Ορέστης Σταυρόπουλος  Orestis Stavropoulos

“Eλλη”     9’   “Ellie”  
Μιλτιάδης Χρηστίδης    Miltiades Christides

“Rebirthday”    13’   “Rebirthday”
Κωστής Λεβέντης   Κostis Leventis

“Sis”   10’  “Sis”
Δημήτρης Τούλιας     Dimitris Toulias

“ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται”     31’   “THE BEAST asleep”
Κωστής Χαραμουντάνης     Kostis Charamountanis

“Έρφοι”    28’    “Erfi”
Ελβίνα Μποτονάκη    Elvina Botonaki

40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
    22:00 – 00:30

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
             22:30 – 01:00

“Το εισιτήριο”     17’   “The ticket”
Χάρης Σταθόπουλος   Haris Stathopoulos            

“ Η ζωή μετά”    17’   “The afterlife”
Χρήστος Σαγιάς    Christos Sagias

 “Mad Dogs”    12’      “Mad Dogs ”  
Δανάη Παπαϊωάννου     Danae Papaioannou

“Η μέθοδος”    13’  “The method: captured”
Χάρης Γιουλάτος    Charis Gioulatos

“Heimlich”     19’   “Heimlich”
Κώστας Μπακούρης      Kostas Bakouris

“Testing Greta”    11’   “Testing Greta”
Abbie Lucas      Abbie Lucas

“Στιγμή”    5’   “Instance”
Κωνσταντίνος Ξενάκης    Konstantinos Xenakis

“Σουτζουκάκια”   14’    “Meatballs”
Χρυσόστομος Μπάρμπας    Chrys Barmpas    

“Pink”    14’        “Pink”
Μέμη Κούπα    Memi Koupa

 

40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
18:00 – 20:00

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22  September
18:30 – 20:30

“Μελτέμι ”  18’  “ Meltemi”
Ζέτα Σπυράκη   Zeta Spyraki

“9 με 5”  12’     “9 to 5”  
Φίλιππος Τσαπέκης      Filippos Tsapekis

“Η απαγορευμένη επίσκεψη ”    35’   “ Prohibited visit”
Νίκος Θεοδοσίου     Nikos Theodosiou

“Αυστραλία”     9’     “Australia”
Δημήτρης Ζάχος  Dimitris Zahos

“Πίσω απ’ το βουνό”    8’    “ Behind the mountain”
Βασιλική Τσαβαλιά    Vasiliki Tsavalias        

“Καρδιές για φάγωμα ”     20’     “Hearts for dinner”
Ειρήνη Κούτουλα    Renee Koutoula


40ο Εθνικό Φεστιβάλ - Διαγωνιστικό
40th National Festival - Competition
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
22:00 – 00:30

&
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
            22:30 - 01:00


“Play”   32’        “Play”
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος   Vangelis Liberopoulos             

“Επίσκεψη”   6’   “Visit”  
Γιάννης Ζαφείρης   Yannis Zafiris

“Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή”    16’    “The insignificant life of Helen Pavli ”
Μιχάλης Χαπέσιης   Michael Hapeshis

“Ράγες”    12’   “Tracks”
Ελίνα Φέσσα    Elina Fessa

“Καουμπόης ”    22’   “Cowboy”
Γιάννης Χαριτίδης  Giannis Haritidis

“Κατάψυξη” 16’   “Freezer”
Δημήτρης Νάκος   Dimitris Nakos

“Φράγμα ”   17’  “Dam”
Γιώργος Τελτζίδης    Giorgos Teltzidis    

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

 Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
16:00-18:00

I1

“Wanuy”  20’  “Wanuy”
Alejandro Roca Rey   Alejandro Roca Rey    
Περού   Peru

“Ο θάνατος ενός βαρκάρη”     14’   “Of the death of a boatman”
Carlos Alberto Diaz     Carlos Alberto Diaz,
Αργεντινή  Argentina

“Η πεταλούδα”    15’    “Imago”
Raymund Ribay Gutierrez     Raymund Ribay Gutierrez    
Φιλιππίνες      Philippines

“Ωραία!”   15’   “Fine”
Marta Hernaiz Pidal     Marta Hernaiz Pidal        
Βοσνία Ερζεγοβίνη-Μεξικό    Bosnia and Herzegovina- Mexico

“Στην εξορία”   11’    “In exile”
Alexander Kurilov   Alexander Kurilov        
Μολδαβία    Moldova
    
“Το αντίο σε ένα καρπούζι”    8’    “Watermelon greeting”
Silvana Didonet    Silvana Didonet    
Βραζιλία   Brazil

“Και το φεγγάρι στέκεται ακίνητο”  11’  “And the moon stands still”
Yulia Ruditskaya  Yulia Ruditskaya
Λευκορωσία-ΗΠΑ-Γερμανία   Belarus-USA-Germany


23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
 

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19  September
20:00-22:00

I2

“Οι ορειβάτες”    18’    “Mountaineers”
Romy Tatiana Graullera Espinoza    Romy Tatiana Graullera Espinoza
Μεξικό                        Mexico

“Υποβρύχιο”     21’     “Submarine”                                               
Mounia Akl  Mounia Akl        
Λίβανος-Η.Π.Α.    Lebanon-U.S.A.                                


“Στο γαλάζιο”  22’   “Into the blue”                                              
Antoneta Alamat Kusijanovic   Antoneta Alamat Kusijanovic
Κροατία-Σλοβενία   Croatia-Slovenia

“Η σειρά μου”   15’     “My turn”
Na-kyung Kim    Na-kyung Kim
Νότια Κορέα     South Korea

“Όταν οι μοίρες μαλώνουν”  12’  “The Sibyl’s brawl”
Anna Haralampieva     Anna Haralampieva    
Βουλγαρία    Bulgaria

“Ο βασιλιάς βάτραχος ”   17’   “The frog king”
Arek Biedrzycki  Arek Biedrzycki
Πολωνία    Poland

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
 

Τετάρτη  20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
15:00-18:00

I3

“Genaro”   18’   “Genaro”
Andres Porras   Andres Porras        
Jesus Reyes    Jesus Reyes        
Κολομβία     Colombia

“Το αγόρι με την κατσίκα” 15’     “Goat boy”
Thomas Dan  Thomas Dan                        
Αυστραλία    Australia

“Αναζητώντας τις ρίζες μας”    15’   “Wandering roots”
Marianne Blicher    Marianne Blicher
Εσθονία   Estonia

“Για πάντα πιστός”     13’     “Semper-fi”
Iain Forbes    Iain Forbes        
Νορβηγία      Norway


“Το αγόρι δίπλα στη θάλασσα”    7’   “The boy by the sea”
Vasily Chuprina     Vasily Chuprina
Λετονία-Ολλανδία     Latvia-The Netherlands


“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών”    14’  “Limbo”
Ghasideh Golmakani    Ghasideh Golmakani
Ιράν    Iran

“Πνευμοθώρακας”  27’     “Collapsed lung”
Ambrus Fater   Ambrus Fater
Ουγγαρία    Hungary

“Ο τελευταίος γύρος”  19’    “Last round”
Ziv Mamon     Ziv Mamon
Ισραήλ   Israel

“Μετά τη συνάντηση”   14’   “After the reunion”
Kirsikka Saari      Kirsikka Saari
Φινλανδία   Finland

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
 

Τετάρτη  20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
20:00-22:00
I4

“Τα χείλη σου, ο παράδεισος μου”    29’   “Heaven is your mouth”
Emilie Aussel  Emilie Aussel
Γαλλία   France    

“Ο φύλακας”   13’  “Guard”        
Jonathan Harden   Jonathan Harden
Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο    Ireland-U.K.


“Σε δύο κομμάτια”  21’   “Two pieces”
Murat Ugurlu    Murat Ugurlu        
Τουρκία    Turkey

“Το χρονοδιάγραμμα”   8’    “Timeline”
Mikhail Romanovskiy     Mikhail Romanovskiy        
Ρωσία-Η.Π.Α.    Russia-U.S.A.

“Στίχοι που θα κρατήσουν    5’    “Couplets for an everlasting
για πάντα”  eve”
Ageda Kopla Taldea   Ageda Kopla Taldea    
Ισπανία  Spain

“Τα λόγια του πατέρα μου”   15’    “In my father’s words”
Cristina Juks Cristina Juks        
Ρουμανία     Romania

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
 

Πέμπτη  21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
16:00-18:00
I5

“ Το αφεντικό”    25’    “The boss”
Evan Wu    Evan Wu            
Ταϊβαν   Taiwan

“Οι ρίζες είναι πικρές”     17’    “The roots are bitter”
Domas Petronis    Domas Petronis
Λιθουανία   Lithuania

“Ένοχος, μάλλον” 14’  “The guilt, probably”
Michael  Labarca Michael  Labarca    
Βενεζουέλα  Venezuela

“Ημερομηνία θανάτου”  13’     “Date of death”
Kateryna Demska    Kateryna Demska
Ουκρανία   Ukraine

“Ο σεναριογράφος”    27’   “The screenwriter”
Francois Paquay    Francois Paquay
Βέλγιο   Belgium

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema
 

Πέμπτη   21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
20:00-22:00
I6

“Η έρημος πίσω μας”   29’   “The desert left behind”
Jan Buttler    Jan Buttler
Γερμανία  Germany

“Παπιγιόν”   10’  “Papillon”
Stefano Paradiso   Stefano Paradiso
Ιταλία  Italy

“Kaini”     7’    “Kaini”
Shaqir Veseli     Shaqir Veseli                        
Αλβανία      Albania

“Chuckwalla”   23’   “Chuckwalla”
Korinna Krauss   Korinna Krauss
Γερμανία    Germany

“Ο κύκλος”   14’   “The circle”
Ruken Tekes   Ruken Tekes        
Τουρκία   Turkey


“Miss Wamba”   17’  “Miss Wamba”
Estefanía Cortés    Estefanía Cortés
Ισπανία   Spain

23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
16:00-18:00
I7

“Το σκοινί”     32’    “The rope”  
Boris Dobrovolskiy     Boris Dobrovolskiy    
Ρωσία     Russia

“Sleepaway”    9’  “Sleepaway”
Christina Ruloff  Christina Ruloff
Ελβετία-Ηνωμένο Βασίλειο    Switzerland- U.K.

“Οι τελευταίες καμπάνες”  13’   “The last church bells ”
Nikolce Popovski    Nikolce Popovski
Π.Γ.Δ.Μ.    F.Y.R.O.M.

“Δέκα εις την μείον 14’    “Ten to the minus forty
σαραντατρία δευτερόλεπτα”    three seconds”        
Francis   Francis
Γαλλία   France

“Σιωπή”    27’  “Silence”
Liu Menjiao    Liu Menjiao        
Κίνα    China


23ο Διεθνές Φεστιβάλ-Διαγωνιστικό
23rd International Festival- Competition  
Κινηματογράφος «Ολύμπια»
«Olympia» Cinema

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September
20:00-22:00
I8

“Fugazi”    29’    “Fugazi”
Laurent Michelet     Laurent Michelet
Βέλγιο - Γαλλία  Belgium - France

“Καυγάς σε μια σουηδική παραλία!!”   15’   “Fight on a swedish beach!!”
Simon Vahlne      Simon Vahlne
Σουηδία   Sweden

“Μια σκιά πάνω από την Πράγα”    13’   “The shadow over Prague”
Marek Berger   Marek Berger
Τσεχία     Czech Republic

“Isla”    14’    “Isla”
Elin Martinsen  Elin Martinsen    
Ηνωμένο Βασίλειο     U.K.


“Μία σύντομη ιστορία      7’    “A brief history of princess X”
για την πριγκίπισσα X”
Gabriel Abrantes     Gabriel Abrantes
Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο    Portugal-France-U.K.
    
 “Μια περίεργη δουλειά”  22’     “Odd job man”
Marianne Blicher    Marianne Blicher    
Δανία   Denmark


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
             20:30 - 22:30


EFA 1

“90 Μοίρες Βόρεια”   21’        “90 Degrees north”
Detsky Graffam  Detsky Graffam
Γερμανία   Germany

“Edmond ”   9’  “Edmond ”
Nina Gantz   Nina Gantz
Ηνωμένο Βασίλειο   U.K

“ Από μακριά ”   7’    “ In the distance”     Florian Grolig   Florian Grolig
Γερμανία    Germany

“ Όλοι αγαπούμε την ακτή ”    17’     “ We all love the sea shore ”
Keina Espiñeira   Keina Espiñeira
Ισπανία   Spain    

“Ο τοίχος”   30’   “The wall ”
Samuel Lampaert     Samuel Lampaert
Βέλγιο   Belgium

“H επιστροφή ενός άντρα”     30’    “A man returned”
Mahdi Fleifel     Mahdi Fleifel
Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος,   U.K, Lebanon    
 Δανία, Ολλανδία/     Denmark, the Netherlands
    

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
           16:00 - 18:00


EFA 2

“Μια μικρή συνομιλία”   21’   “Small talk”
Even Hafnor  Even Hafnor
Lisa Brooke Hansen   Lisa Brooke Hansen     
Νορβηγία   Norway

“Δεν είμαι από δω”  26’   “I’m not from here”
Giedrė Žickytė    Giedrė Žickytė
Maite Alberdi   Maite Alberdi    
Χιλή, Δανία, Λιθουανία   Chile, Denmark, Lithuania

“Η μεγάλη επιστροφή”  14’    “The fullness of time (Romance)”
Manon Coubia    Manon Coubia
Βέλγιο, Γαλλία     Belgium, France


“Amalimbo”   15’   “Amalimbo”
Juan Pablo Libossar  Juan Pablo Libossart
Σουηδία,Εσθονία  Sweden,Estonia


“Το αντίο”   15’  “The Goodbye”
Clara Roquet   Clara Roquet
Ισπανία   Spain    


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Friday 22 September  
             16:30 - 18:30


EFA 3

“Το Σπίτι”     20’   “Home”
Daniel Mulloy   Daniel Mulloy
Κόσσοβο, Ηνωμένο Βασίλειο    Kosovo, U.K

    
“ 9 μέρες- Aπό το παράθυρό μου    13’   “9 Days – From my window
στο Χαλέπι”   in Aleppo”                          
Thomas Vroege   Thomas Vroege
 Floor van der Meulen    Floor van der Meulen    
 Issa Touma    Issa Touma                        
Ολλανδία, Συρία   The Netherlands,Syria


“Πεφταστέρι”    28’  “ Shooting star ”
Lyubo Yonchev  Lyubo Yonchev
Βουλγαρία, Ιταλία    Bulgaria,Italy


“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών”     30’    “Limbo”
Konstantina Kotzamani     Konstantina Kotzamani     
Γαλλία,Ελλάδα      France. Greece    

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» - “Olympia” Cinema

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
             13:00 - 15:00

“90 Μοίρες Βόρεια”   21’    “90 Degrees north”
Detsky Graffam   Detsky Graffam
Γερμανία Germany

“Edmond ”    9’    “Edmond ”
Nina Gantz     Nina Gantz
Ηνωμένο Βασίλειο     U.K

“ Από μακριά ”   7’  “ In the distance”     Florian Grolig    Florian Grolig
Γερμανία     Germany

“ Όλοι αγαπούμε την ακτή ”    17  “ We all love the sea shore ”
Keina Espiñeira   Keina Espiñeira
Ισπανία   Spain    

“Ο τοίχος” 30’    “The wall ”
Samuel Lampaert   Samuel Lampaert
Βέλγιο  Belgium

“H επιστροφή ενός άντρα”    30’    “A man returned”
Mahdi Fleifel Mahdi Fleifel
Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος,   U.K, Lebanon    
 Δανία, Ολλανδία/     Denmark, the Netherlands


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» - “Olympia” Cinema

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
             15:00 - 17:00

“Μια μικρή συνομιλία”   21’   “Small talk ”
Even Hafnor      Even Hafnor
Lisa Brooke Hansen    Lisa Brooke Hansen     
Νορβηγία   Norway

“Δεν είμαι από δω”  26’   “ I’m not from here ”
Giedrė Žickytė  Giedrė Žickytė
Maite Alberdi   Maite Alberdi    
Χιλή, Δανία, Λιθουανία    Chile, Denmark, Lithuania

“ Η μεγάλη επιστροφή ”   14’     “ The fullness of time (Romance) ”
Manon Coubia  Manon Coubia
Βέλγιο, Γαλλία   Belgium, France


“Amalimbo”   15’     “Amalimbo”
Juan Pablo Libossar   Juan Pablo Libossart
Σουηδία,Εσθονία   Sweden,Estonia


“Το αντίο”  15’   “The Goodbye”
Clara Roquet    Clara Roquet
Ισπανία   Spain    


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
European Film Academy
Βραβευμένες Eυρωπαϊκές ταινίες
EFA Awards – Short Matters 2016
Κινηματογράφος «Ολύμπια» - “Olympia” Cinema

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Saturday 23 September
             17:00 - 19:00

“Το Σπίτι”   20’     “Home”
Daniel Mulloy  Daniel Mulloy
Κόσσοβο, Ηνωμένο Βασίλειο    Kosovo, U.K

    
“ 9 μέρες- Aπό το παράθυρό μου    13’  “9 Days – From my window
στο Χαλέπι”   in Aleppo”                          
Thomas Vroege    Thomas Vroege
 Floor van der Meulen   Floor van der Meulen    
 Issa Touma     Issa Touma                        
Ολλανδία, Συρία    The Netherlands,Syria


“Πεφταστέρι”     28’    “ Shooting star ”
Lyubo Yonchev    Lyubo Yonchev
Βουλγαρία, Ιταλία    Bulgaria,Italy


“Κατοικία αβάφτιστων ψυχών”     30’     “Limbo”
Konstantina Kotzamani     Konstantina Kotzamani     
Γαλλία,Ελλάδα     France. Greece    

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
3o  Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
20:00 - 22:00


“ Fabijan”    16’    “ Fabijan”    
Lovro Mrđen    Lovro Mrđen
Κροατία     Croatia

“Παίζοντας με την τίγρη”   23’  “ Playing the tiger”
Jasna Nanut   Jasna Nanut
Κροατία  Croatia
    
“ Διαδικασία”     5’    “ Process”
Lucija Bužančić    Lucija Bužančić
Κροατία   Croatia

“Πρόσφατα μέρη”   20’     “Recent places”
Mate Ugrin    Mate Ugrin    
Κροατία    Croatia

“ Γιατί”    7’     “ Why”
Iva Božić     Iva Božić

Κροατία   Croatia

“Ο αφρός της θάλασσας”    30’   “Sea foam”
Igor Jelinović    Igor Jelinović
Κροατία    Croatia

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
3o  Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
20:00 - 22:00


“Κανένας λύκος δεν έχει σπίτι”  25’   “No wolf has a house”    
Hana Jušić      Hana Jušić    
Κροατία    Croatia

“Ταξίδι”      24’    “Trip”
Boris Vuković      Boris Vuković
Κροατία     Croatia
    
“Η κότα”     15’     “ The chicken”
Una Gunjak       Una Gunjak
Γερμανία-Κροατία     Germany-Croatia

“Παιχνίδια λύκων”   5’        “Wolf games”
Jelena Oroz     Jelena Oroz
Κροατία     Croatia

“ Πικνίκ”   13’     “ Picnic”
Jure Pavlović     Jure Pavlović
Κροατία     Croatia


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
3o  Βαλκανικό Πανόραμα –3nd Balkan Panorama
Focus in Croatian short films -Αφιέρωμα στις Κροατικές Ταινίες Μικρού Μήκους

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Παρασκευή  22 Σεπτεμβρίου
Friday  22 September
20:00 - 22:00

“Το τέρας”     21’      “The beast ”
Daina O. Pusić     Daina O. Pusić                
Κροατία     Croatia

“Η ετυμηγορία”     11’     “The verdict”
Đuro Gavran      Đuro Gavran
Κροατία    Croatia

“Η ζωή με τον Herman H. Rott”    11’    “Life with Herman H. Rott”
Chintis Lundgren   Chintis Lundgren
Κροατία      Croatia

“ Belladona”    18’   “ Belladona”                                 
Dubravka Turić    Dubravka Turić    
Κροατία    Croatia

“Ανύψωση”    8’  “ Levitation”
Marko Meštrović   Marko Meštrović
Κροατία     Croatia

“Σε τρεμάμενο έδαφος”   29’    “On shaky ground”
Sonja Tarokić    Sonja Tarokić
Κροατία    Croatia

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
 Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου
Tuesday 19 September
13:00 - 15:00

“Σεξ, πίπα και ομελέτα”    23’   “Sex, pipe and omelette”
Ana-Maria Comănescu    Ana-Maria Comănescu
Ρουμανία     Romania

“Πορτραίτο”     8’   “Portrait”
Alexandra Elezova     Alexandra Elezova
Βουλγαρία   Bulgaria


“Το πλυσταριό”    11’      “The washroom”
Adina Diana Savin   Adina Diana Savin
Ρουμανία    Romania

“Δεν θα επιστρέψω αύριο”    10’     “ I won’t come tomorrow”                            
Vedat Gökalp   Vedat Gökalp
Τουρκία   Turkey

“Maestro”    16’   “Maestro”
Nemanja Mladenovic    Nemanja Mladenovic
Σερβία    Serbia

“Η Σιωπή”    7’        “The silence”
Artur Boruzs     Artur Boruzs
Ρουμανία  Romania

“Ιφιγένεια”  7’    “Ifigenia”
Αλίκη Τσακούμη    Aliki Tsakoumi            
Ελλάδα   Greece

“Ο αφρός της θάλασσας”    30’    “Sea foam”
Igor Jelinović   Igor Jelinović
Κροατία   Croatia


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
 Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Wednesday 20 September
13:00 - 15:00

“Esmeralda”   15’   “Esmeralda”    
Andrei Tache Codreanu                    Andrei Tache Codreanu
Ρουμανία    Romania

“Το Σκιάχτρο”    12’     “Scarecrow”
Melisa Nil Yeşil   Melisa Nil Yeşil
Τουρκία   Turkey

“Η δέσμευση”    20’    “Block”
Elena Toncheva   Elena Toncheva
Βουλγαρία     Bulgaria

“Bernard ή τα όρια της κατασκευής”    8’    “ Bernard or the limits of construction ”
Cristian Drăgan   Cristian Drăgan
Ρουμανία     Romania    

“Άνθρωπος στο φεγγάρι”    18’    “Man on the moon”
Mihnea Aliciu   Mihnea Aliciu
Ρουμανία   Romania

“Το μαύρο κουτί”  12’  “Black box”
Ανθή Τσιρούκη     Anthi Tsirouki            
Ελλάδα   Greece
                
“Σαν να είμαστε μόνοι”  18’    “ Looks like we are alone ”
Katarina Koljević     Katarina Koljević
Σερβία                                                                           Serbia

“ Η ζωή μετά ”     17’  “The afterlife”
Χρήστος Σαγιάς    Christos Sagias
Ελλάδα     Greece


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
 Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama

Μια ευκαιρία  για όλους εμάς
A chance for all of us
Νέοι και εργασία, γυναίκες και εργασία
Young people and work, women and work

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
13:00 - 15:00

“Πόλη”   12’   “ City”
Maša Šarović     Maša Šarović    
Σερβία    Serbia

“ Dobry”       27’  “Dobry”    
Orlin Milchev    Orlin Milchev
Βουλγαρία   Bulgaria
    
“Πίσω κάθισμα, NΥ”     12’     “Rear seat , NY ”
Berk Kusbeygi  Berk Kusbeygi
Τουρκία    Turkey

“Δωμάτιο θανάτου”   15’    “In the deathroom”
Nemanja Ćeranić   Nemanja Ćeranić
Σερβία    Serbia

“Ίχνη χρώματος”   10’   “The trail of the color”
Dušan Djoković    Dušan Djoković    
Σερβία     Serbia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Το σπίτι”     18’        “The house”
Aldo Marku     Aldo Marku
Αλβανία     Albania


Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
 Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα- Balkan Student Panorama

Δημοτικό Ωδείο - Municipal Conservatory

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Thursday 21 September
15:00 - 17:00

    
“Μια νύχτα στο Τοκορίκι”     18’    “ A night in Τokoriki ”    
Roxana Stroe    Roxana Stroe
Ρουμανία    Romania

“Σαν να περιμένει τον Godot”  15’   “ As if waiting for Godot”
Sezer Ağgez   Sezer Ağgez
Τουρκία  Turkey
    
“ Τρόμος-Λάθος”  13’     “ Terror - Error”
Alexander Nachev   Alexander Nachev                  
Βουλγαρία    Bulgaria

“Το κύκνειο άσμα”  15’   “Swans song”
Serban Racoviteanu     Serban Racoviteanu
Ρουμανία   Romania

“ Παράλυση”  21’   Paralysis”“
Dušan Zorić    Dušan Zorić       
Σερβία     Serbia

“Από τη δύση στην ανατολή”   14’   “From west to east”
Cem Öğüt    Cem Öğüt
Τουρκία   Turkey

“ Μελτέμι ”    18’    “ Meltemi”
Ζέτα Σπυράκη  Zeta Spyraki
Ελλάδα Greece

Κινηματογραφικά Αφιερώματα - Special Screenings
Παιδικό Πρόγραμμα
Kids’ Programme

Κινηματογράφος «Ολύμπια» & Δημοτικό Ωδείο
«Olympia» Cinema» & Municipal Conservatory  
09:00-10:00 Δευτέρα-Παρασκευή Monday-Friday


“Τραγούδα!”   25’    “Sing”
Kristóf Deák   Kristóf Deák
Ουγγαρία  Hungary

“ Σκύλοι και γάτες”     6’   “Cats & Dogs ”
Jesús Pérez      Jesús Pérez    
Gerd Gockell      Gerd Gockell
Ελβετία-Γερμανία    Switzerland-Germany    

“Μπα”    14’    “ Ba”
Leandro Tadashi    Leandro Tadashi     
Βραζιλία   Brazil

“To φεγγάρι κι εγώ”     8’   “The moon and I”
Νάνσυ Μπινιαδάκη    Nancy Biniadaki    
Γερμανία   Germany

“Κυρία Black”  12’   “Madam Black”
Ivan Barge    Ivan Barge
Νέα Ζηλανδία-Ηνωμένο Βασίλεια     New Zealand-U.K                

“Ανυπόφορος ”    6’     “Unbearable”
Margarita Stamenova    Margarita Stamenova
Βουλγαρία     Bulgaria

Page 1 of 295