Επικαιροτητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πρόγραμμα Κλεισθένης

Written by

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στα άρθρα και το σύνολό του το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Κλεισθένης) καθώς και οι τροπολογίες: για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής και τη συγκρότηση επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η ΝΔ, διατηρεί επιφύλαξη για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί των δύο τροπολογιών. Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΔΗΣΥ υπερψηφίζει την τροπολογία για την κατάτμηση Περιφερειών.
Οι ΑΝΕΛ, διατηρούν επιφύλαξη να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια στα άρθρα, τα οποία αφορούν στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική. Τα σχετικά άρθρα (28, 33, 56) υπερψηφίζει το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.
Μετά από την υπερψήφισή του από την Επιτροπή, το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκεί, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση μεθοδεύσεις, μικροκομματικά παιχνίδια και τακτικισμούς, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» οδηγεί σε ακυβερνησία και διαφθορά τους δήμους. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για το ζήτημα κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ, ωστόσο το σύνδεσε με την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας τροπολογίας από τη ΝΔ.
«Εμάς η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για την κατάτμηση. Από τη στιγμή που και εσείς υποστηρίζετε την ψήφο για τους απόδημους και συμφωνούμε σε αυτά τα δύο, ελάτε να τα δούμε μαζί. Κι αφού είμαστε έτοιμοι, να γίνει μια συνολική ενιαία παρέμβαση στον νόμο. Γιατί αρνείστε ένα ζήτημα που αφορά την ισοτιμία και την ισονομία για να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οι κάτοικοι του εξωτερικού; Εμείς θα ξανακαταθέσουμε τροπολογία για να δούμε που θα σταματήσει η υποκρισία» ανέφερε.
Αναφερόμενος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε έντονα επικριτικός, επαναλαμβάνοντας ότι θα δημιουργήσει ακυβερνησία. «Νομοθετείτε την ακυβερνησία και τη διαφθορά στους δήμους και δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε εκτός από το ιδεοληπτικό σας επιχείρημα της ισοτιμίας και ισονομίας της ψήφου. Στη πραγματικότητα σήμερα νομοθετείτε με συγκεκριμένη διάταξη τη συναλλαγή, τη μετακίνηση δημοτικών συμβούλων από παράταξη σε παράταξη και τον ορισμό αντιδημάρχων και αντιπεριφερειάρχη από άλλη παράταξη. Είναι ξεκάθαρο τι γίνεται και είναι ξεκάθαρες και οι συνέπειες. Εξυπηρετείτε μικροκομματικές στοχεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να δώσει στους λίγους αυτοδιοικητικούς του ρόλο μέσα από το ξεχαρβάλωμά της» υποστήριξε.
Καταλόγισε δε στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια γενικότερης επίθεσης κατά των θεσμών, αλλά και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. «Η αντίδρασή σας είναι όποιος δεν σας χειροκροτά, πρέπει να χειραγωγηθεί. Ποτέ ξανά κυβέρνηση δεν είχε στόχο τα μέσα και τους δημοσιογράφους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς. Έχετε συνηθίσει στη στρατευμένη δημοσιογραφία Αυτή είναι η αντίληψή σας» είπε.
«Δεν σας απασχολούν τα κρίσιμα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γραφειοκρατία, το πολυδαίδαλο των αρμοδιοτήτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υποχρηματοδότηση. Σ' αυτά μηδέν οι παρεμβάσεις σας» κατέληξε.
Ως «εμβληματικές» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι, ενώ δεν έφεραν καμία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εμποδίζουν τις νεωτερικές πρωτοβουλίες και την είσοδο νέων δυνάμεων σε αυτή.
«Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από μια νέα πνοή κι αυτό είναι η πεμπτουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα» είπε ο κ. Σκουρλέτης καταλογίζοντας παράλληλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί την αυτοδιοίκηση ως κακέκτυπο της κεντρικής διοίκησης και δεν έχει γι’ αυτή καμία αντίληψη αυτονομίας. «Μιλήσατε για άλωση. Πως γίνεται η άλωση; Με την απλή αναλογική ή με το ισχύον σύστημα, που άλλο ψηφίζει κι άλλο βγαίνει» διερωτήθηκε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «παρά τις προσπάθειες», η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στην ΤΑ και η αυτοδιοίκηση θα μπει σε μια νέα εποχή.
Ο υπουργός, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου ως αποτέλεσμα ενδελεχούς συζήτησης με τον κόσμο της αυτοδιοίκησης και μίλησε για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην αιφνιδιάσει και να είναι ειλικρινής. «Είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο πλαίσιο που επέτρεπε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και το συνταγματικό πλαίσιο. Γι' αυτό σε ζητήματα εκχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων είπαμε ότι προϋποθέτουν το να ανοίξει συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν παραγνωρίσαμε εξάλλου ότι η συζήτηση διεξάγεται μετά από μια περίοδο αφαίμαξης από πόρους άνω του 60%, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναστροφή αυτής της καθοδικής πορείας μείωσης των πόρων που ξεκίνησε από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Καταλόγισε δε στις ηγεσίες της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΠΕ) ότι εγκλωβίστηκαν σε μία αντικυβερνητική στάση και τακτική με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις με βάση την εμπειρία τους. Ωστόσο ο υπουργός εξήρε τη στάση της πλειοψηφίας των αιρετών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες και επηρέασαν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο για τη στήριξη της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα έκανε λόγο για τις διατάξεις για τις ΔΕΥΑ και την έμπρακτη στήριξή τους με προσωπικό, τις 9.000 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα, τις 118 θέσεις στους νησιωτικούς δήμους, την έκτακτη επιχορήγηση, τα 426 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα, το πρόγραμμα Αξία, τα μέτρα στήριξης στον τομέα της καθαριότητας, την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις μικρές υποδομές (124 εκατ. μέχρι τώρα). «Όταν μιλάμε για αυτοδιοίκηση πρέπει να μιλάμε για έργα ούτε γενικά και αόριστα για τις αρμοδιότητες, που δεν ξεκαθαρίστηκαν ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι με κριτήρια κομματικά, αλλά για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας» είπε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην ΝΔ.
"Αυτό το αυτονόητο είναι επαναστατικό, διότι υπήρξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες λειτούργησαν με κομματικά κριτήρια για να δούμε ποιος εργαλειοποιεί την αυτοδιοίκηση. Διότι αυτή η εργαλειοποίηση για την αυτοδιοίκηση, δεν είναι άλλη από αυτή που εσείς έχετε και προσεγγίζετε τα θέματα του εκλογικού συστήματος στην βάση αναπαραγωγής ενός κεντρικού πολιτικού συστήματος εξουσίας. Γι' αυτό δεν θέλετε να αγγίξουμε τα θέματα της απλής αναλογικής, πέρα από όλα τα υπόλοιπα και το ονομάζετε 'ιδεοληψία'. Είναι ιδεοληψία η Δημοκρατία; Είναι σκοπός και στόχος. Ισχυρές διοικήσεις είναι αυτές που προκύπτουν όχι από ένα παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα, αλλά με γνήσιες κοινωνικές πλειοψηφίες. Να πάρετε αποστάσεις από αυτούς που υποτιμούν το θέμα της Δημοκρατίας» υπογράμμισε και χαρακτήρισε ως «τολμηρά βήματα» τις διατάξεις για την κατηγοριοποίηση των δήμων, τον επόπτη νομιμότητας, των αποφάσεων και της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της πρόσληψης νέων επιστημόνων στους δήμους.
Για «μία ακόμη κακή νομοθετική πρακτική που βρίθει τροποποιήσεων, καταργήσεων και αντικαταστάσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώγος Μαυρωτάς, που απέδωσε σκοπιμότητα στην επιμονή της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τη συναίνεση όταν χάνει τη θέση ισχύος» και πρόσθεσε ότι «ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου γνωρίζει τις αδυναμίες του, θέλει να την εφαρμόσει για να επηρεάζει τα πράγματα ως μειοψηφία».
Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος που «θα συνδυάζει και την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα» και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για «σταθμισμένη αναλογική» η οποία όπως είπε «είναι μια ισορροπημένη λύση».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, με την πρόταση αυτή δεν αποκλείονται οι συνεργασίες, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες σχηματισμού μιας πιο εύρωστης πλειοψηφίας.
Σχολιάζοντας την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα παρέμενε ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους» ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης και προσχώρησης ενός δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη.
Θετικά έκρινε ο κ. Μαυρωτάς την τροπολογία για την κατάτμηση των δύο περιφερειών στην Αττική και ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, η δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί το ζήτημα θυμίζει τακτική «κατενάτσιο».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, σημείωσε πως «είναι ένα νομοσχέδιο-τομή και ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής, "γιατί πάντα ήταν υπέρ του συγκεντρωτικού κράτους", ενώ επέκρινε και τη ΔΗΣΥ καταλογίζοντας της ακατανόητη στάση.
Η κ. Θελερίτη τόνισε ακόμα την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά δεν διασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία». «Η κατάτμηση της περιφέρειας αποτελούσε ένα κεντρικό αίτημα και της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα ψηφιστεί, θα τολμήσουν δηλαδή αυτό που κάνει η Κυβέρνηση να το κάνουν και αυτοί και επιτέλους να απαντήσουν σε αυτό το πάγιο αίτημα», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον της κυβέρνησης που έχει όπως είπε, ιδεολογικά, πολιτικά και διχαστικά χαρακτηριστικά με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. «Ήρθε η ώρα να θεσμοθετηθεί στις Αυτοδιοικητικές εκλογές η απλή αναλογική για να παλέψει τα ζητήματα των τοπικών διαπλοκών και συναλλαγών. Εμείς στοχεύουμε στην αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών και στην ανατροπή των πελατειακών ισορροπιών στην αυτοδιοίκηση», κατέληξε η κ. Θελερίτη.
«Η ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που οδηγεί σε ακυβερνησία και παραλυσία την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαλύει τα θεμέλια της», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, η εισηγήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου, που τάχθηκε κατά της τροπολογίας 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών και προβλέπει τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά παιχνίδια».
«Σας αρέσει η αναταραχή και νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από την κατάρρευσή σας που έρχεται, διότι δεν φτάνουν πια τα ταξίματα και οι υποσχέσεις για να ανακάμψετε», ανέφερε προς την πλειοψηφία η κ. Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε πια να κοροϊδέψετε τον κόσμο και φοβάστε την κατάρρευση που έρχεται. Άρα τι σας έμεινε πια; Να παίξετε με τους θεσμούς. Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές! Παίζετε με την Αυτοδιοίκηση, παίζετε με τη Δημοκρατία, παίζετε με τις εκλογές, με την ψήφο του λαού. Δεν ντρέπεστε καθόλου, γιατί αυτοί είστε τελικά!».  
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μηχανορραφίες, ανίκανους μηχανορράφους και σκευωρούς». «Σκευωρία ήταν αυτό με τις βουλευτικές τροπολογίες. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο κ. Σκουρλέτης δεν ήξερε τίποτα και έπεσε θύμα της μηχανορραφίας του Μαξίμου, ή ήξερε και είναι μέρος της συμπαιγνίας». ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ που κατέληξε: «Προφανώς θέλετε να συνδυάσετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλες εκλογές τον Μάιο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια είναι παιχνίδια του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του. Οποτεδήποτε και αν κάνετε τις εθνικές εκλογές, να ξέρετε ότι το μαύρο θα είναι τόσο πολύ, που θα σας πάρει χρόνια ολόκληρα να το καταπιείτε».
«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, όχι γιατί υποχωρούμε στην απλή αναλογική, αλλά γιατί επιλέγουμε να διαλέξουμε τον δρόμο της πραγματικής, της αληθινής απλής αναλογικής. Είναι ένα κακό νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει ακυβερνησία και περισσότερα προβλήματα απ' αυτά τα οποία πάει να λύσει», τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, κάνοντας λόγο για προσχηματική συζήτηση και υποκρισία στο όνομα της δημοκρατίας.
«Η απλή αναλογική ήταν το πρώτο από τα περίφημα «εννέα σημεία» της Ένωσης Κεντρώων που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή. Οι πολιτικοί είναι δυνατοί, όχι μόνο όταν εκφράζουν μία δυνατή ιδέα, αλλά και όταν την υλοποιούν χωρίς να ενδιαφέρονται για το κομματικό κόστος. Μιλάμε σήμερα, για την απλή αναλογική σε δήμους και Περιφέρειες. Απλή αναλογική με δεύτερη Κυριακή, δεν είναι απλή αναλογική, είναι μία ελληνική πατέντα, μία ιδιόμορφη φιλοσοφία, είναι ένα πολυφασικό σύστημα: άλλο για τα μικρά χωριά, άλλο για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, άλλο για την εκλογή των δημάρχων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είπε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η δεύτερη Κυριακή ξορκίζει τις συμφωνίες κάτω από το χαλί, κάτω από το τραπέζι, συμφωνίες που μπορεί να λάβουν χώρα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που μόλις έχουν εκλεγεί. Δεν αμφισβητεί απλώς την ικανότητά τους, αλλά αμφισβητεί και την εντιμότητα ανθρώπων που μόλις έχουν εκλεγεί. Αμφισβητείται δηλαδή το κίνητρο για το οποίο ζήτησαν την ψήφο των συμπολιτών τους».
«Σε τι δημοτικό συμβούλιο θα στηριχθεί ένας δήμαρχος για να διοικήσει;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Εκβιάζουμε τον δήμαρχο, εκβιάζουμε τους δημοτικούς συμβούλους, εκβιάζουμε τους πολίτες με το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας. Εμείς σήμερα ψηφίζουμε για τη διά νόμου επιβολή της υποχρέωσης να συνεργάζονται μεταξύ τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την απειλή της ακυβερνησίας».
Παράλληλα, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, αντιτείνοντας ότι, «όχι μόνο δεν το κάνει στη πράξη αλλά βάζει και εμπόδια σε όσους προσπαθούν να το κάνουν», ενώ εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έχουν κάνει ζημιά στη δημοκρατία, για την οποία ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να την προστατεύσουν από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Για εκ νέου στήσιμο σκηνικού «αποπροσανατολισμού του λαού σε συνθήκες διευρυμένης ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που χαρακτήρισε ως «σικέ τις αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας γύρω από το εκλογικό σύστημα».
«Είναι ένα ακόμα επεισόδιο αποπροσανατολισμού, μια αντιπαράθεση περί όνου σκιάς. Μαρτυρά ότι δεν υπάρχει άλλο ουσιαστικό σημείο αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Συντυχάκης, που υποστήριξε ότι «η εισαγωγή της απλής αναλογικής καθώς και άλλες ρυθμίσεις, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης ή τοπικά δημοψηφίσματα, στοχεύουν, μέσα σε ένα δημοκρατικοφανές πλαίσιο, στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, να καταστεί ο λαός συνένοχος και συναποφασιστής στα αντιλαϊκά μέτρα».
«Πρόκειται για εξαπάτηση, γιατί ακριβώς θέλει τον λαό, όχι μόνο αποδέκτη της πολιτικής της, αλλά συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, θα στηρίξει μόνο τα δύο άρθρα που αφορούν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Ο κ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, που προτείνει τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων, καθώς επίσης και την προστασία από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για άπορους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους.
«Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όλα τα κόμματα, να δούμε τι στάση κρατούν την ίδια στιγμή που ξιφουλκούν ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι πιο προοδευτικός και ποιος εκπροσωπεί περισσότερο και δημοκρατικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε και σημείωσε: «Εμείς απορρίπτουμε τόσο την παλιά όσο και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Το ΚΚΕ δεν πέφτει στην παγίδα των συνθημάτων κενού περιεχομένου περί λαϊκής συμμετοχής, εμβάθυνση της δημοκρατίας, κοινωνικού ελέγχου και δεν συμμαζεύεται».
Πρόθεση να υπονομεύσει και να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου καταλόγισε στην κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και τη μετάθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να προλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει αυτό τον νόμο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να φέρει ένα νομοσχέδιο για ένα θέμα, όπως αυτό της ψήφου των ομογενών, που έλυσαν όλες οι χώρες, μέχρι και η Τουρκία.
«Η πραγματικότητα είναι ότι κάνετε τα πάντα για να αφήσετε πίσω σας καταστροφή. Δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα, θέλετε να υπονομεύσετε και να υποθηκεύσετε το αύριο όσο μπορείτε παραπάνω. Στη Δημοκρατία, όμως, όπως έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έρθουν. Μα τέσσερις κάλπες θέλετε να στήσετε μα 104, ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και εσείς θα βρεθείτε στο περιθώριο» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Αντί για ένα νομοσχέδιο απλής αναλογικής φέρατε ένα νομοσχέδιο απλής συναλλαγής και συνεχούς συναλλαγής διότι είναι αδύνατον να ληφθεί μια απόφαση χωρίς να προϋπάρξει συναλλαγή. Αυτό το οποίο κάνετε σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα είναι εγκάθετοι και οι οποίοι θα είναι όργανα συμφερόντων θα μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία του δήμου».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δείχνει και μία λογική η οποία λέει «μετά από μένα το χάος» προσθέτοντας ότι αυτή τη λογική που υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν δικαιούται να την έχει όταν «φέρνει δημοτικές εκλογές οι οποίες τον θεσμό που είναι πιο κοντά στους πολίτες θα τον καταστήσουν εντελώς ανίσχυρο». «Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε και κάνετε πάρα πολύ άσχημα φέρνοντας μία τέτοια λογική μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι τελικώς τα συμφέροντα θα κάνουν κουμάντο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας δήμαρχος για να είναι πραγματικά ανεξάρτητος πρέπει να στηρίζεται στην πλειοψηφία του, άλλως πως καθίσταται όργανο συμφερόντων και τα μικρά και τα μεσαία και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν πάντα και θα μείνει στίγμα αυτή σας η απόφαση για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης» προσέθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Σκουρλέτη.
Αναφερόμενη στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, μίλησε για «δικαιολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης οριακά αστείες» ώστε να μην φέρει σχετικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αν είχε δημοκρατική ευαισθησία η κυβέρνηση θα επεξεργαζόταν δύο νομοσχέδια που είχε φέρει η ΝΔ και θα έφερνε τελικώς ένα νομοσχέδιο.
«Είμαστε μια χώρα», είπε, «η οποία έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους έξω, έχει ανθρώπους με εκλογικά δικαιώματα στο εξωτερικό, οι οποίοι αν είχαν την δυνατότητα θα μπορούσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα» και διερωτήθηκε: «Ποιό είναι το πρόβλημα; Το έχουν λύσει όλες οι χώρες, ακόμη και ο κ. Ερντογάν και ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές και δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο;».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που θα επιφέρει τεράστιες θετικές αλλαγές.
«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται πεδίο πολιτικής αναμέτρησης. Και είναι μεγάλη η πολιτική αναμέτρηση, γιατί πραγματικά κάτι καινούριο πάει να γίνει» είπε και, υπερασπιζόμενης την απλή αναλογική, τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει ένα δημαρχοκεντρικό ή περιφερειοκεντρικό σύστημα που ενισχύει ένα άτομο».
«Για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων δεν πονούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα τους. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Και το ζούμε πολύ άσχημα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Αδιαφορούν για τους μικρούς δήμους. Θα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα που ενώνουν, που συνενώνουν. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζονται από το κυρίαρχο όργανο, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει απήχηση στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από συνθέσεις και συνεργασίες. Από τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε.
Αναγνώρισε δε την ανάγκη να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν έχει σχέση με έναν ομογενή, που ζει πάνω από είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας και δεν έχει αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας της χώρας».
Αναφερόμενος στην κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, έκανε λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «βαρόνους της ΝΔ» που αντιδρούν γιατί είχαν μάθει να εκλέγονται εύκολα. «Ήταν σημαδεμένη από την αρχή. Κάποιοι ήταν νεροκουβαλητές, πήγαιναν να φέρουν μερικές ψήφους και κανόνιζε η νομενκλατούρα ποιοι είναι ελεγχόμενοι να μπουν» είπε.
Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;»
Τέλος, επέκρινε την καμπάνια της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι ήταν τρίτοι στη διαφθορά. «Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι θα έχουμε ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, θα υπάρχουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση, δεν θα λειτουργούν καλά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και των πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία αυτής της φοβερής καμπάνιας, που την ακούω από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν όμως χειροπιαστά στοιχεία. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει ότι οι δήμοι με τον τρόπο που είχαν οργανωθεί ήταν οι τρίτοι σε διαφθορά. Να το ξαναπώ; Οι τρίτοι σε διαφθορά. Απίστευτη διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η πραγματικότητα είναι ότι κάνετε τα πάντα για να αφήσετε πίσω σας καταστροφή. Δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα, θέλετε να υπονομεύσετε και να υποθηκεύσετε το αύριο όσο μπορείτε παραπάνω. Στη Δημοκρατία, όμως, όπως έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έρθουν. Μα τέσσερις κάλπες θέλετε να στήσετε μα 104, ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και εσείς θα βρεθείτε στο περιθώριο» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Αντί για ένα νομοσχέδιο απλής αναλογικής φέρατε ένα νομοσχέδιο απλής συναλλαγής και συνεχούς συναλλαγής διότι είναι αδύνατον να ληφθεί μια απόφαση χωρίς να προϋπάρξει συναλλαγή. Αυτό το οποίο κάνετε σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα είναι εγκάθετοι και οι οποίοι θα είναι όργανα συμφερόντων θα μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία του δήμου».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δείχνει και μία λογική η οποία λέει «μετά από μένα το χάος» προσθέτοντας ότι αυτή τη λογική που υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν δικαιούται να την έχει όταν «φέρνει δημοτικές εκλογές οι οποίες τον θεσμό που είναι πιο κοντά στους πολίτες θα τον καταστήσουν εντελώς ανίσχυρο». «Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε και κάνετε πάρα πολύ άσχημα φέρνοντας μία τέτοια λογική μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι τελικώς τα συμφέροντα θα κάνουν κουμάντο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας δήμαρχος για να είναι πραγματικά ανεξάρτητος πρέπει να στηρίζεται στην πλειοψηφία του, άλλως πως καθίσταται όργανο συμφερόντων και τα μικρά και τα μεσαία και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν πάντα και θα μείνει στίγμα αυτή σας η απόφαση για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης» προσέθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Σκουρλέτη.

Αναφερόμενη στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, μίλησε για «δικαιολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης οριακά αστείες» ώστε να μην φέρει σχετικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αν είχε δημοκρατική ευαισθησία η κυβέρνηση θα επεξεργαζόταν δύο νομοσχέδια που είχε φέρει η ΝΔ και θα έφερνε τελικώς ένα νομοσχέδιο.

«Είμαστε μια χώρα», είπε, «η οποία έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους έξω, έχει ανθρώπους με εκλογικά δικαιώματα στο εξωτερικό, οι οποίοι αν είχαν την δυνατότητα θα μπορούσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα» και διερωτήθηκε: «Ποιό είναι το πρόβλημα; Το έχουν λύσει όλες οι χώρες, ακόμη και ο κ. Ερντογάν και ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές και δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο;».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που θα επιφέρει τεράστιες θετικές αλλαγές.
«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται πεδίο πολιτικής αναμέτρησης. Και είναι μεγάλη η πολιτική αναμέτρηση, γιατί πραγματικά κάτι καινούριο πάει να γίνει» είπε και, υπερασπιζόμενης την απλή αναλογική, τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει ένα δημαρχοκεντρικό ή περιφερειοκεντρικό σύστημα που ενισχύει ένα άτομο».

«Για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων δεν πονούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα τους. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Και το ζούμε πολύ άσχημα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Αδιαφορούν για τους μικρούς δήμους. Θα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα που ενώνουν, που συνενώνουν. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζονται από το κυρίαρχο όργανο, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει απήχηση στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από συνθέσεις και συνεργασίες. Από τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε.

Αναγνώρισε δε την ανάγκη να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν έχει σχέση με έναν ομογενή, που ζει πάνω από είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας και δεν έχει αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας της χώρας».

Αναφερόμενος στην κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, έκανε λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «βαρόνους της ΝΔ» που αντιδρούν γιατί είχαν μάθει να εκλέγονται εύκολα. «Ήταν σημαδεμένη από την αρχή. Κάποιοι ήταν νεροκουβαλητές, πήγαιναν να φέρουν μερικές ψήφους και κανόνιζε η νομενκλατούρα ποιοι είναι ελεγχόμενοι να μπουν» είπε.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;»

Τέλος, επέκρινε την καμπάνια της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι ήταν τρίτοι στη διαφθορά. «Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι θα έχουμε ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, θα υπάρχουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση, δεν θα λειτουργούν καλά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και των πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία αυτής της φοβερής καμπάνιας, που την ακούω από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν όμως χειροπιαστά στοιχεία. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει ότι οι δήμοι με τον τρόπο που είχαν οργανωθεί ήταν οι τρίτοι σε διαφθορά. Να το ξαναπώ; Οι τρίτοι σε διαφθορά. Απίστευτη διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr