Επικαιροτητα

Δ. Κυριαζίδης: «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν μπάχαλο την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Written by


Ομιλία Δημήτρη Κυριαζίδη στη βουλή "Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι".


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΝΣΤ΄
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης και μετά η κυρία Καββαδία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
«Ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μας», έτσι λέγατε, «είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση». Έτσι είναι έχετε δίκιο. «Όμως, όπως ήδη έχουμε επισημάνει ως ΣΥΡΙΖΑ το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» είναι ασφυκτικό και απολύτως προσαρμοσμένο σε στόχευση της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου ο «Καλλικράτης» δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα που εγγράφεται απλώς στο πλαίσιο του μνημονίου αλλά αποτελεί εφαρμογή των κατευθύνσεων της Λισαβώνας, της Λευκής Βίβλου κοκ.».
«Η Αριστερά δίνει μάχη στην Ευρώπη κατά του νεοφιλελευθερισμού και των επιπτώσεων του στο επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών». Τώρα για ποια Αριστερά της Ευρώπης που ανήκετε μιλάτε; Σας έχουν απομακρύνει οι Podemos, το Die Linke. Ο Μελανσόν πρόσφατα αναφέρθηκε συγκεκριμένα για την Αριστερά της Ελλάδας, για τον Πρόεδρό σας κοκ..
«Οι συνέπειες του «Καλλικράτη» στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πρώτο βαθμό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και δημοκρατικό, συμμετοχικό επίπεδο είναι ήδη περισσότερο ορατές. Βασικό χαρακτηριστικό του «Καλλικράτης» αποτελούν το γραφειοκρατικό περίπλοκο και αντιδημοκρατικό πλαίσιο».
Κατηγορείται λοιπόν, η αυτοδιοίκηση. Λέτε ότι έχει εις βάρος της μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του θεσμού, ότι δήθεν οι ελληνικοί ΟΤΑ είναι οι πλέον χρεωμένοι, διεφθαρμένοι και κακοδιοικούμενοι. Αυτό λέγατε, σύντροφοι.
Στην ερώτησή μου τη Δευτέρα που μας πέρασε στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού αν κάποιες από τις προτάσεις σε αυτόν τον περιβόητο διάλογο-διαβούλευση εισακούστηκαν τα τελευταία δύο δυόμισι χρόνια, με συναντήσεις επί συναντήσεων, πράγματι και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις και κατά τις συζητήσεις που κάνετε κατ’ ιδίαν, αλλά και στην Επιτροπή όπου κλήθηκαν οι φορείς.
Τι απαντάει και τι απαντούν στο αν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις και σε τι ποσοστό; «Θα έλεγα ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό. Το είπα και πριν. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει ουσιαστικά καμία πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Αυτό είναι πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο». Αυτό ανέφερε ο κ. Πατούλης, ο κ. Αγοραστός. Και ο κ. Κοιμήσης από πλευράς των δημάρχων της χώρας λέει: «Όσον αφορά αν το Υπουργείο υιοθέτησε κάποιες προτάσεις, μπορώ να πω ορισμένες». Όλες και όλες ανέφερε τρεις, αλλά και την προσπάθεια ποδηγέτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Άρα, για ποια αυτοδιοίκηση μιλάτε με την έννοια της αυτοτέλειας; Θα μου πείτε ότι τα λένε τούτοι εδώ με την έννοια ότι ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά το 90% πλέον της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμα και από τον δικό σας χώρο αντιτίθεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Αλλά και οι εργαζόμενοι που πράγματι είναι το κυρίαρχο και η κεντρική αναφορά που πρέπει να γίνει. «Το περιεχόμενο της συζητούμενης μεταρρύθμισης ήταν προκαθορισμένο και το παιχνίδι ήταν στημένο» λένε οι εργαζόμενοι. Αυτό δεν το λένε οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατ’ εσάς ελέγχονται ή είναι κατευθυνόμενοι, το λένε και οι εργαζόμενοι και σας τα καταθέτω όλα αυτά.
Τι  έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές εκλογές; Έλεγε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα σύγχυσης στην κοινωνία, το τι θα ακολουθήσει, το τι θα ψηφίσει. Τότε τα λέγατε ως Αντιπολίτευση. Τώρα οδηγείτε όλες τις διαδικασίες που αφορούν στις εκλογές σε μια, αν θέλετε, ημερομηνία, έτσι ώστε αυτό το μήνυμα, αυτή η διάθεση από πλευράς των πολιτών να είναι νοθευμένη σε εκείνον τον βαθμό που κύρια σκοπείτε και αποσκοπείτε και βεβαίως στον έλεγχο του κράτους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Συγκεκριμένα άρθρα σ' ό,τι αφορά, αν θέλετε, τον επόπτη στα οικονομικά των  δήμων, δείχνουν ότι τα πάντα είναι υπό του Υπουργού. Ακόμα και το Υπουργείο Εσωτερικών στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να εκδίδει εγκύκλιο οδηγιών για την ορθή και ομοιόμορφη προσαρμογή σε εκάστοτε ισχύουσες θεσμικές διατάξεις και λοιπά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κυριαζίδη, ολοκληρώστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Παρακάτω συνιστώνται εφτά αυτοτελείς υπηρεσίες ΟΤΑ, οι οποίες αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο διορισμός όλων αυτών εξαρτάται από τον Υπουργό. Όλα δηλαδή είναι στην υπηρεσία της σημερινής, υποτίθεται, Κυβέρνησης έτσι ώστε να κάνει το δικό της κράτος με κάθε τρόπο.
Κύριε Υπουργέ, τελειώνοντας, οφείλω να σημειώσω ως Μακεδόνας ότι εκδώσατε τη Μακεδονία, επιχειρείτε να εκδώσετε και τη Βόρειο Ήπειρο. Είστε επιζήμιοι για την εθνική οικονομία, αλλά και επικίνδυνοι για την πατρίδα.

Το σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=NnDrd_Byodw&feature=youtu.be