Επικαιροτητα

Δημόσια ενημέρωση βουλευτή Δ. Κυριαζίδη αναφορικά με το νέο Σιδηροδρομικό σχεδιασμό και των κάθετων αξόνων. «ΣΥΡΙΖΑ και ΨΕΜΑ είναι ταυτόσημες έννοιες»

Written by

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης κατέθεσε μαζί με τους Βουλευτές Δημοσχάκη Αναστάσιο, Καραμανλή Κωνσταντίνο και Παναγιωτόπουλο Νικόλαο,  ερώτηση, με θέμα την έλλειψη του στρατηγικού σχεδιασμού της Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεσή της με τη γραμμή Μπακού – Βιέννης και ιδιαίτερα τη μη Σύνδεση της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) με αυτήν.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε απάντησή του επικαλούμενος έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και των Διευθύνσεων Σιδηροδρόμων – Μεταφορών αναφέρεται στα υπό σχεδιασμό προγράμματα των σιδηροδρομικών έργων (!) στην περιοχή της ΑΜΘ.
Ας πούμε σωστά μέχρις εδώ!

Στη διαδικασία αυτή του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρεισφρύει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το γνωστό κυβερνητικό στέλεχος (διάβαζε υπομόχλιο) Βουλευτής Δράμας, ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική της λοιδορίας και του ευτελισμού κάθε προσπάθειας συμβολής, ακόμα και ως σκέψης, στην ανάπτυξη του τόπου!

Έλα όμως που ο ίδιος ο υπουργός του τον διαψεύδει με σειρά νέων ψεμάτων, γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΨΕΜΑ είναι ταυτόσημες έννοιες, μιλώντας στην ΕΤ3 και επιβεβαιώνοντας (!) «την ήδη υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή», που συνδέει «μεταξύ άλλων τις Σέρρες, τη Δράμα και περιοχές όπως το ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».
Συνέχισε δε ο υπουργός, την παραληρηματική ψευδολογία του προς την κοινωνία και τους πολίτες της περιοχής λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτή η γραμμή πρέπει να αναβαθμιστεί, να έχει ηλεκτροκίνηση… τουλάχιστον με ένα πολύ γρήγορο και ασφαλές τρένο για τις επιβατικές μεταφορές».

Αφού ”υπάρχει” σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Δράμα με το Νευροκόπι κατά δήλωση ΣΠΙΡΤΖΗ (για να γνωρίζουν οι εκτός Δράμας, δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή Δράμα – Κ.Νευροκόπι), τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αναβαθμίσει και η κίνηση θα γίνεται ηλεκτρικά.

ΣΥΡΙΖΑ- ΣΠΙΡΤΖΗΣ και ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ στην ίδια γραμμή, όχι του τρένου, αλλά στην ίδια ταινία ψεύδους, “Σιδηρόδρομοι ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ”! Λείπουν μόνο τα εκδοτήρια εισιτηρίων στην υπάρχουσα ήδη γραμμή! Όχι μόνο ψεύτες! Κοινοί πολιτικοί απατεώνες, στο δρόμο που χάραξε ο αρχηγός τους! Για την παρέα αυτή, πιστοί στο Δόγμα Γκαίμπελς, ισχύει το «πιστευτά γίνονται τα μεγάλα ψέματα. Τα μικρά τα λένε όλοι».

Έτσι λοιπόν και ο κάθετος οδικός άξονας Δράμας-Αμφίπολης έχει κατασκευασθεί και ήδη ξεκινούν 2 νέοι κάθετοι οδικοί άξονες, στην Ξάνθη και στα Γιάννενα (δήλωση Σπίρτζη- σχετ. δημοσίευμα στο Documentonews), πλην, όμως επειδή είμαστε μισαλλόδοξοι, ως Δραμινοί, δεν θέλουμε να αποδεχθούμε όλο αυτό το δημιουργικό έργο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε τοπικό επίπεδο.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

www.ert.gr

Σημαντικός ο ρόλος του σιδηρόδρομου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
27 Ιουνίου 2018

«Εάν είχαμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό σαν χώρα, που δεν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε πρώτα να έχουμε ολοκληρώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές και μετά το οδικό δίκτυο», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων για την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής δραστηριότητας της Rail Cargo Logistics Goldair, από τη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη.

Όπως επεσήμανε, με την υλοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών και τους κάθετους άξονες, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά, αποκτούν ουσιαστικά ενδοχώρα στα Βαλκάνια, αλλά και ασφαλείς και γρήγορες διασυνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη. «Επομένως, τα λιμάνια μας και οι περιοχές μας, θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές, απο περιοχές και λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «υπήρχε σκοπιμότητα από άλλες δυνάμεις που τόσα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν αυτές οι σιδηροδρομικές υποδομές, ώστε να είμαστε σαν χώρα ανταγωνιστική και έτσι να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος και μικρότερο κόστος για τη μεταφορά εμπορευμάτων στίς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».

Χαρακτήρισε το σιδηρόδρομο ως μια από τις βασικές υποδομές της χώρας, είπε ότι για δεκαετίες απαξιώθηκε και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές είναι το μέλλον των μετακίνησεων, το μέσο για να γίνει η χώρα μας κέντρο, όχι διαμετακομιστικό και συνδυασμένων μεταφορών, αλλά ένα εμπορικό και παραγωγικό κέντρο. Σε αυτό, κρίσιμο ρόλο παίζει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι, η σύνδεσή του, η σύνδεση της πόλης και των εγκαταστάσεων με την Κεντρική Ευρώπη».

Υπενθύμισε, ότι το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη, με ηλεκτροκίνηση και υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει διακρατική συμφωνία με Fyrom και τη Σερβία, για τον διάδρομο 10 προς Κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε, ότι εντός των επόμενων μηνών θα έχει ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της και η Βουλγαρία, «προκειμένου να έρθει στα Κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας, το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση της κοινής εταιρείας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης και των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει τετραμερής συνάντηση, και γνωστοποίησε το πολύ έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει και από τη Ρουμανία και από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθούν και τα λιμάνια της Ρουμανίας σε αυτό το έργο. «Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της όδευσης από τις προμελέτες που έγιναν θα ακολουθήσει ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, άρα αυτό διευκολύνει πάρα πολύ την υλοποίηση του έργου. Το δύσκολο τεχνικά κομμάτι είναι η παράκαμψη της Καβάλας, αλλά η εμπειρία που έχει η χώρα και οι αρμόδιοι οργανισμοί στις υποδρομές αυτές και στην υλοποίησή τους, είναι κάτι που δεν μας ανησυχεί», τόνισε, αναφερόμενος στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Μπουργκάς – Ρούσε Βουλγαρίας.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανάδοχος για το έργο, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα συμμετέχει και η Ρουμανία και διευκρίνισε: «εάν δεν ιδρυθεί η εταιρεία που θα υλοποιήσει και θα ωριμάσει το έργο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη νέα όδευση. Εμείς έχουμε ωριμάσει πολύ μεγάλα τμήματα, γνωρίζουμε και μπορούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποδείξουν την όδευση και τις βέλτιστες λύσεις».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι για να είναι βιώσιμο το έργο μπορεί πολύ γρήγορα, μέσα σε δύομιση με τρία χρόνια, να υλοποιηθεί η σύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη – Νέο Λιμάνι Καβάλας και ταυτόχρονα να προετοιμάζονται οι πρόδρομες εργασίες για το υπόλοιπο έργο, προκειμένου η εταιρεία που θα ιδρυθεί να έχει έσοδα. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν υπαρχει κανένας λόγος να απαξιωθεί η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή (Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη) που συνδέει, μεταξύ άλλων, τις Σέρρες, τη Δράμα και περιοχές όπως το Νευροκόπι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Πιστεύουμε ότι και αυτή η γραμμή πρέπει να αναβαθμιστεί, να έχει ηλεκτροκίνηση και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και ο όγκος των επιβατικών μετακινήσεων, μας δείχνει ότι μπορεί να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες τουλάχιστον, με ένα πολύ γρήγορο και ασφαλές τρένο για τις επιβατικές μεταφορές», διευκρίνισε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι την επόμενη διετία θα ξεκινήσουν τα έργα στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, παρόλο που – όπως σημείωσε – «Βουλγαρία και Ρουμανία μέχρι και το 2015 δεν είχαν προτεραιότητα να κάνουν τους κάθετους άξονες, αλλά τους οριζόντιους». «Ξεκίνησαμε από το 2015 με πολύ επιμέλεια, και έτσι ζωντάνεψε ξανά το έργο και εντάχθηκε και στα ευρωπαϊκά δίκτυα ο άξονας 10, μέσω Σκοπίων Βελιγραδίου και στη συνέχεια Ουγγαρίας και χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που είναι ο κλασικός διάδρομος επικοινωνίας της χώρας μας και με τα Βαλκάνια και με την Κεντρική Ευρώπη. Αυτά όμως, πρέπει να τα σκεφτούν κάποιοι, που δεν επιθυμούν να αποκτήσει η χώρα μας άλλου είδους σχέσεις με τους Βόρειους γείτονές μας», επεσήμανε.
Ε.Α.

Πρώτο δρομολόγιο της Rail Cargo Logistics Goldair
Την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το πρώτο δρομολόγιο της Rail Cargo Logistics Goldair από τη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη. «Σκοπός είναι όλο αυτό να το βελτιώσουμε και στη συνέχεια να το αναπτύξουμε σε όλη την Ελλάδα και να ενώσουμε τη χώρα μας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του δικτύου της RaiL Cargo. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν αρκετά σύντομα», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Καλλίνικος Καλλίνικος, στο περιθώριο της ελετής των εγκαινίων, που έγιναν παρουσία – μεταξύ άλλων – του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, της Πρέσβεως της Αυστρίας ΑΕ, Andrea Ikic -Boehm,του προέδρου του ΟΣΕ, Γιώργου Κακουλάκη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

«Είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία, μετά την Τραινοσε, που έχουμε αιτηθεί και έχουμε πάρει άδεια για να εκτελούμε έργα με δικές μας λοκομοτίβες και βαγόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίνικος, προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η δράση γίνεται με τη συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Goldair Cargo και των αυστριακών σιδηροδρόμων, που είναι κρατική εταιρεία και η οποία με μεγάλη προσπάθεια πείστηκε από εμάς να έχει παρουσία στην Ελλάδα και να προσφέρει την τεχνογνωσία που πραγματικά έχει ως η δεύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταφορική δραστηριότητα της εταιρείας, στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, θα γίνεται καθημερινά με ένα δρομολόγιο και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2018 να αυξηθούν σε δύο ή τρία και έτσι να μεταφέρονται 400.000 τόνοι/ετησίως, από 200.000 τόνους/ετησίως σήμερα.

Στο μεταξύ, σημειώνοντας ότι στόχος της εταιρείας αποτελεί και η προσέλκυση εμπορευμάτων που διακινούνται με containers, μέσω και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ και στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα διαμορφώνοντα συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ,
Πάντως, το μεγάλο στοίχημα κατά τον ίδιο, είναι «να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε φορτία διερχόμενα. Πρόκειται για φορτία που έρχονται και περνούν από την Ελλάδα, που χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο, και καταλήγουν στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτά τα φορία είναι κυρίως από την Ασία και έρχονται στην Ευρώπη, μέσω λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης-. Εάν πετύχουμε αυτό το στοίχημα νομίζω υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο δράσης για όλους μας και μέλλον για νέους ανθρώπους να εργαστούν».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό των μεταφερόμενων εμπορευμάτων με σιδηρόδρομο είναι το 11% του συνόλου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 0,3% του συνολικού μεταφερόμενου φορτίου. «Υπάρχει χώρος για να πάμε κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, με αφορμή τα εγκαίνια από την Rail Cargo Logistics Goldair, του πρώτου εμπορευματικού δρομολογίου από τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο, επισήμανε: «η έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής επιχείρησης σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και την εφαρμογή στην πράξη πλέον, των κοινοτικών κανόνων στη διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής και στις δραστηριότητες των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Επισήμανε, ότι ο ΟΣΕ, ως διαχειριστή υποδομής, με την καθοδήγηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στηρίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε και στην υποχρέωση του οργανισμού για τη συνεχή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δικτύου και την εισαγωγή τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παροχή υπηρεσιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να αυξηθεί η χωρητικότητα του, τόσο στις επιβατικές, όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, ήδη, είναι σε πλήρη λειτουργία η γραμμή στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου με άμεσο στόχο τη δημιουργία επιμέρους συνδέσεων όλων των επιχειρήσεων με το κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα για τη μεταφορά των εμπορευμάτων και των προϊόντων τους, προχωρά η ενίσχυση της ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων με το κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα και ανακαινίζεται η γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης – ΤΧ1, ώστε να συνδεθεί με το λιμάνι και την ΕΚΟ.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο ίδιος, σχεδιάζεται ήδη η σύνδεση με τις άλλες μεγάλες βιομηχανικές περιοχές καταρχήν στο Κιλκίς, εν συνεχεία στην Έδεσσα, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης στα τμήματα: α) Πλατύ – Έδεσσα – Φλώρινα και β) Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο προκειμένου να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε συστήματα ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Spirtzis

http://bigbusiness.gr

Σπίρτζης: Ο ρόλος του σιδηροδρόμου στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

«Εάν είχαμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό σαν χώρα, που δεν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε πρώτα να έχουμε ολοκληρώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές και μετά το οδικό δίκτυο», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο του σιδηροδρομικού δικτύου στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπίρτζης ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την τελετή εγκαινίων για την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής δραστηριότητας της Rail Cargo Logistics Goldair, από τη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη, επεσήμανε ότι με την υλοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών και τους κάθετους άξονες, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά, αποκτούν ουσιαστικά ενδοχώρα στα Βαλκάνια, αλλά και ασφαλείς και γρήγορες διασυνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη. «Επομένως, τα λιμάνια μας και οι περιοχές μας, θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές, από περιοχές και λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «υπήρχε σκοπιμότητα από άλλες δυνάμεις που τόσα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν αυτές οι σιδηροδρομικές υποδομές, ώστε να είμαστε σαν χώρα ανταγωνιστική και έτσι να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος και μικρότερο κόστος για τη μεταφορά εμπορευμάτων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».

Χαρακτήρισε το σιδηρόδρομο ως μια από τις βασικές υποδομές της χώρας, είπε ότι για δεκαετίες απαξιώθηκε και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές είναι το μέλλον των μετακινήσεων, το μέσο για να γίνει η χώρα μας κέντρο, όχι διαμετακομιστικό και συνδυασμένων μεταφορών, αλλά ένα εμπορικό και παραγωγικό κέντρο. Σε αυτό, κρίσιμο ρόλο παίζει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι, η σύνδεσή του, η σύνδεση της πόλης και των εγκαταστάσεων με την Κεντρική Ευρώπη».

Υπενθύμισε, ότι το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη, με ηλεκτροκίνηση και υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει διακρατική συμφωνία με Fyrom και τη Σερβία, για τον διάδρομο 10 προς Κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε, ότι εντός των επόμενων μηνών θα έχει ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της και η Βουλγαρία, «προκειμένου να έρθει στα Κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας, το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση της κοινής εταιρείας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης και των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει τετραμερής συνάντηση, και γνωστοποίησε το πολύ έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει και από τη Ρουμανία και από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθούν και τα λιμάνια της Ρουμανίας σε αυτό το έργο. «Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της όδευσης από τις προμελέτες που έγιναν θα ακολουθήσει ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, άρα αυτό διευκολύνει πάρα πολύ την υλοποίηση του έργου. Το δύσκολο τεχνικά κομμάτι είναι η παράκαμψη της Καβάλας, αλλά η εμπειρία που έχει η χώρα και οι αρμόδιοι οργανισμοί στις υποδομές αυτές και στην υλοποίησή τους, είναι κάτι που δεν μας ανησυχεί», τόνισε, αναφερόμενος στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Μπουργκάς - Ρούσε Βουλγαρίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανάδοχος για το έργο, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα συμμετέχει και η Ρουμανία και διευκρίνισε: «εάν δεν ιδρυθεί η εταιρεία που θα υλοποιήσει και θα ωριμάσει το έργο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη νέα όδευση. Εμείς έχουμε ωριμάσει πολύ μεγάλα τμήματα, γνωρίζουμε και μπορούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποδείξουν την όδευση και τις βέλτιστες λύσεις».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι για να είναι βιώσιμο το έργο μπορεί πολύ γρήγορα, μέσα σε δυόμιση με τρία χρόνια, να υλοποιηθεί η σύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη - Νέο Λιμάνι Καβάλας και ταυτόχρονα να προετοιμάζονται οι πρόδρομες εργασίες για το υπόλοιπο έργο, προκειμένου η εταιρεία που θα ιδρυθεί να έχει έσοδα. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαξιωθεί η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή (Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Αλεξανδρούπολη) που συνδέει, μεταξύ άλλων, τις Σέρρες, τη Δράμα και περιοχές όπως το Νευροκόπι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Πιστεύουμε ότι και αυτή η γραμμή πρέπει να αναβαθμιστεί, να έχει ηλεκτροκίνηση και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και ο όγκος των επιβατικών μετακινήσεων, μας δείχνει ότι μπορεί να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες τουλάχιστον, με ένα πολύ γρήγορο και ασφαλές τρένο για τις επιβατικές μεταφορές», διευκρίνισε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι την επόμενη διετία θα ξεκινήσουν τα έργα στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, παρόλο που -όπως σημείωσε- «Βουλγαρία και Ρουμανία μέχρι και το 2015 δεν είχαν προτεραιότητα να κάνουν τους κάθετους άξονες, αλλά τους οριζόντιους». «Ξεκινήσαμε από το 2015 με πολύ επιμέλεια, και έτσι ζωντάνεψε ξανά το έργο και εντάχθηκε και στα ευρωπαϊκά δίκτυα ο άξονας 10, μέσω Σκοπίων Βελιγραδίου και στη συνέχεια Ουγγαρίας και χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που είναι ο κλασικός διάδρομος επικοινωνίας της χώρας μας και με τα Βαλκάνια και με την Κεντρική Ευρώπη. Αυτά όμως, πρέπει να τα σκεφτούν κάποιοι, που δεν επιθυμούν να αποκτήσει η χώρα μας άλλου είδους σχέσεις με τους Βόρειους γείτονές μας», επεσήμανε.

5b41d41bcd3a1802ae4edab2

 

http://www.documentonews.gr

Σπίρτζης: Ξεκινούν δύο νέοι κάθετοι οδικοί άξονες και μια σιδηροδρομική σύνδεση

«Είναι πλέον προφανές ότι με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η χώρα μας διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης», υπογραμμίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή και την πρόσφατη τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης, στις 4 Ιουλίου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημειώνει ότι με συγκεκριμένες πολιτικές και συνεργασίες, η Ελλάδα «παύει να είναι μια απομονωμένη χώρα στο άκρο της Ευρώπης», όπου την είχαν οδηγήσει «ψυχροπολεμικές λογικές» του παρελθόντος, και τονίζει: «Το όραμα μας είναι η περιοχή μας να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Με συνδέσεις, σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Με καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών και μόνιμες παραγωγικές συνεργασίες».

Επισημαίνει δε ότι στον τομέα των υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών, αυτή η πολιτική έχει αρχίσει και αποδίδει και αναφέρεται αναλυτικά στα έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα μας ή βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στις διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της Βαλκανικής, η υλοποίηση των οποίων κάνει το όραμα πραγματικότητα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στον τομέα των υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών, σημειώνει ότι αυτή η πολιτική έχει αρχίσει και αποδίδει.  Λέει χαρακτηριστικά:

«Έχουν ολοκληρωθεί κάθετοι οδικοί άξονες, που έμεναν τελματωμένοι για χρόνια, όπως του Έβρου, της Ροδόπης και της Κρυσταλοπηγής στην Καστοριά. Ξεκινούν νέοι κάθετοι άξονες, στην Ξάνθη και στα Γιάννενα, με προφανή οφέλη.

Η συμφωνία της Καβάλας, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, του Μπουργκάς και της Βάρνας στον Εύξεινο Πόντο και του Ρούσε στον Δούναβη, βρήκε την θερμή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αποδοχή διεθνών παραγόντων στο χώρο των μεταφορών.

Στην τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης, στις 4 Ιουλίου, διαπιστώθηκε η πολιτική βούληση για διεύρυνση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία και τη δημιουργία ενός βαλκανικού δακτυλίου πολυτροπιικών συνδυασμένων μεταφορών, που θα επεκτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή στα λιμάνια της Ρουμανίας, θα χρησιμοποιεί τις ποτάμιες συνδέσεις και τα λιμάνια του Δούναβη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία και τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη- Σκόπια- Βελιγράδι- Κεντρική Ευρώπη.

Ήδη η σιδηροδρομική ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκη- Ιδομένη ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης η διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Πειραιάς Θεσσαλονίκη. Τα δύο αυτά έργα αλλάζουν για τη χώρα μας οριστικά σελίδα τόσο στις επιβατικές μεταφορές όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.
Στο Θριάσιο το κέντρο μεταφόρτωσης και οι σιδηροδρομικές υποδομές ολοκληρώθηκαν, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του εμπορευματικού κέντρου, συνεχίζοντας την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. Η διαγωνιστική διαδικασία του εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών και η σύνδεση τους με το λιμάνι της Πάτρας και του Βόλου, με σύγχρονη ηλεκτροδοτούμενη γραμμή τα επόμενα χρόνια, αναβαθμίζει τη χώρα μας σε κεντρικό σημείο των διεθνών μεταφορών, με προφανή οικονομικά, παραγωγικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία και η διεύρυνση της με τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ μετατρέπουν την περιοχή μας σε μια περιοχή κόμβο παραγωγικών επενδύσεων και ολοκληρωμένων μεταφορικών δικτύων και υποδομών.

Βγάζουν τις παρευξείνιες χώρες από το μονόδρομο των στενών του Βοσπόρου, με προφανή γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.
Μετατρέπουν τη χώρα μας, από μια χώρα απομονωμένη, στην αρχή και την απόληξη των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών.
Στην τετραμερή σύνοδο επίσης αποφασίστηκαν θέματα συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα και την ενιαία λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας, σχετικά με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οδηγίες, προδιαγραφές και διαδικασίες καθώς και την υλοποίηση ενός Βαλκανικού δικτύου υδατοδρομίων.
Η χώρα έχει πλέον εθνικό στρατηγικό σχέδιο, έναν πρωθυπουργό, με εγνωσμένη διεθνή δράση και προοδευτικές πατριωτικές δυνάμεις που το υλοποιούν, με συνέπεια».