Επικαιροτητα

Κατά τον κ. Πολάκη τα πάντα λειτουργούν άψογα στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Written by

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης εξαντλώντας κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία ‘’υποχρέωσε’’ τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να προσέλθει στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στην κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού και κυρίως των εχόντων προβλήματα υγείας πολιτών του Νομού.
Για τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη τα πάντα στο Νομό για τη Δημόσια Υγεία λειτουργούν άψογα.  Απλά όλοι (ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι) έχουν πάρει μία γραμμή:  ‘’Καταστροφή, καταστροφή, καταστροφή….’’.
Με λίγα λόγια και η ιατρική επιστήμη του Νομού σηκώνει ‘’ψηλά τα χέρια’’ στον κο. Πολάκη.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΗ΄
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018
[…]

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακολουθεί η με αριθμό 3195/5-2-2018 τρίτη ερώτηση των αναφορών – ερωτήσεων του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με αναισθησιολόγους και των Κέντρων Υγείας του Νομού με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να πιστεύω από όσα προηγούμενα είχαν ειπωθεί από την Κρήτη, τον Έβρο, την Ήπειρο, ερχόμενος στη Δράμα...
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έρχομαι για εσάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ. Πιστεύω θετικά, αλλά από ό,τι άκουσα μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ήταν απογοητευτικά τα όσα έχουν ειπωθεί από πλευράς κάλυψης των αναγκών των άλλων νοσοκομείων της χώρας.
Θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία, το σήμα κινδύνου, που εκπέμπει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και των κέντρων υγείας, πάρα τη φιλότιμη προσπάθεια της διοίκησης, κύριε Υπουργέ.
Ως πληροφορούμαι, η έλλειψη ικανού αριθμού αναισθησιολόγων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων και όχι μόνον αυτό, η δεύτερη χειρουργική τράπεζα απειλείται πλέον με κλείσιμο.
Αυτή η ερώτηση, κύριε Υπουργέ, ήρθε στις αρχές του έτους. Δυστυχώς, ύστερα από ένα εξάμηνο περιμένουμε μια απάντηση θετική τουλάχιστον σήμερα.
Μολονότι, θα έπρεπε στο Νοσοκομείο να υπάρχουν πέντε κατ’ ελάχιστον ιατροί της ανωτέρω ειδικότητας, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο. Ο αριθμός υπολείπεται σημαντικά του αναγκαίου. Αποτέλεσμα αυτής της νοσηρής κατάστασης είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή είτε να καταφεύγουν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός νομού είτε να προσφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.
Με αφορμή το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο καλείται να ενσκήψει συνολικά στα προβλήματα, όχι μόνο του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και των κέντρων υγείας του νομού για να ενισχυθούν ιατρικά αλλά και με τις υποδομές.
Ως πληροφορούμαι, στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης άμεσα παρίσταται η ανάγκη κάλυψης τουλάχιστον δύο εκ των πέντε κενών οργανικών θέσεων ιατρών γενικής ιατρικής και για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας αυτής, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και η κάλυψη των κενών θέσεων παιδιάτρου, μικροβιολόγου και οδοντιάτρου, χωρίς βέβαια να λησμονείται και η ανάγκη κάλυψης της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, η άμεση πρόσληψη του οποίου επιβάλλεται για λόγους ασφαλούς πραγματοποίησης του κυκλικού ωραρίου που επιβάλλεται στις υπηρεσίες αυτές.
Ανάλογες κατεπείγουσες ανάγκες παρουσιάζουν και τα Κέντρα Υγείας του Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου, τα οποία εκ των πραγμάτων έχει ξεχάσει η Πολιτεία.
Σε ό,τι δε αφορά το Παρανέστι, το οποίο καλύπτει και τις κεντρικές και τις ιατρικές ανάγκες του Κέντρου Μεταναστών, όπου κρατούνται περίπου πεντακόσιοι μετανάστες με αυξημένα προβλήματα περίθαλψης ελλείπει και εδώ το ιατρικό προσωπικό, οδοντίατρος, μικροβιολόγος και βεβαίως ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος, παραδείγματος χάριν, καρδιολογικός, οδοντιατρικός εξοπλισμός δεν υπάρχει.
Προς δε, δεν είναι δυνατόν -σας λέω είναι αδύνατον- να μην υπάρχει ασθενοφόρο σε ένα Κέντρο Υγείας που απέχει από τη Δράμα εξήντα και πλέον χιλιόμετρα. Το δε υπάρχον μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου.
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να μας πείτε τις ενέργειες του Υπουργείου σας, αν και πέρασε ένα εξάμηνο, μήπως και έχει γίνει κάτι αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο και με τα Κέντρα Υγείας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, ξεκινάω από τα οικονομικά στοιχεία.
Το 2015 είχατε προγραμματίσει το Νοσοκομείο της Δράμας να επιχορηγηθεί με 5.225.000 ευρώ. Επιχορηγήθηκε, τελικά, με 5.675.000 ευρώ. Το 2016 δόθηκαν 5.864.000 ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο και 1.996.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Σύνολο, περίπου, 8.000.000 ευρώ. Το 2017 πήρε 3.365.000 ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο και 5.367.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, πάλι οκτώ εκατομμύρια και κάτι από εκεί που είχε 5.200.000 ευρώ μόνο. Ένα το κρατούμενο.
Μου αρέσει που γελάτε όταν σας αποδεικνύουμε με συγκεκριμένα νούμερα το πού τα είχατε καταδικάσει και το πού έχουν φτάσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έχουμε και συνέχεια. Θα τα πούμε.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν πειράζει. Άμα δεν μας συμφέρει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Εκτός από αυτά, κύριε Κυριαζίδη, το Νοσοκομείο πήρε και 4.336.000 ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών που είχατε δημιουργήσει όταν ήσασταν κυβέρνηση. Ένα το κρατούμενο.
Πάμε παρακάτω. Το 2016 στο Νοσοκομείο σας προσλήφθηκαν δεκαέξι άτομα, δύο νοσηλευτικό προσωπικό, δεκαέξι διοικητικό προσωπικό, ένας φαρμακοποιός, ένας βοηθός φαρμακείου. Το 2017 στο Νοσοκομείο σας προσλήφθηκαν επτά άτομα, πέντε νοσηλευτικό προσωπικό, πέντε διοικητικό προσωπικό και ένας φαρμακοποιός. Το 2018 προσλήφθηκαν πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, επίσης τέσσερα παραϊατρικό προσωπικό και τα δύο είναι σε αναμονή προκήρυξης, δηλαδή έντεκα άτομα.
Το 2017 έχουν προσληφθεί είκοσι τρείς από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, τέσσερις από το επικουρικό λοιπό προσωπικό πλην ιατρών και έγινε και η πρόσληψη με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη σαράντα εννέα ατόμων.
Επίσης, από το 2015 στο Νοσοκομείο σας της «καταστροφής» έχουν προσληφθεί δεκατρείς μόνιμοι ιατροί των κάτωθι ειδικοτήτων: ένας ιατρός ειδικότητας ορθοπεδικής, ένας ιατρός παιδιατρικής, ένας νευρολόγος, τρεις βιοπαθολόγοι, ένας ακτινοδιαγνωστικής μετεκπαίδευσης στην παιδοακτινολογία, ένας νεφρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας οδοντίατρος, μια ιατρός παθολόγος και δύο ειδικότητας αναισθησιολογίας για την ΜΕΘ.
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έχουν σταλεί στο Υπουργείο τρεις γιατροί που αφορούν την ΜΕΘ, είναι σε διαδικασία διορισμού με την προκήρυξη που έγινε για τους πάντες.
Επίσης, τον Μάρτιο του 2018 προκηρύχθηκαν άλλες οκτώ θέσεις μόνιμες και είναι στο στάδιο της κρίσης που αφορούν την πρόσληψη ενός ιατρού παθολόγου, δύο αναισθησιολόγων μόνιμων και πέντε ιατρών για την στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αναισθησιολόγο καλύπτεται από μετακινημένη συνάδελφο από αγροτικό ιατρείο που κάνει το αγροτικό και είναι αναισθησιολόγος. Έχει τρεις και έναν τέσσερις τώρα και είναι προκηρυγμένες στον αέρα οι θέσεις των δύο ειδικευμένων και μόνιμων αναισθησιολόγων.
Εκτός από αυτούς στο Νοσοκομείο προσλήφθηκαν και δεκατέσσερα άτομα επικουρικοί ιατροί με τριετή θητεία, οι οποίοι είναι: δύο μαιευτήρες γυναικολόγοι, δύο βιοπαθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, δύο παθολόγοι που η μια αποχώρησε επειδή κατέλαβε θέση σε άλλο νοσοκομείο, ένας νεφρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ΩΡΛ, ένας ουρολόγος και ένας ακτινοδιαγνώστης, ο οποίος παραιτήθηκε και έγινε αίτημα για αντικατάστασή του -αναμένεται ο διορισμός του πολύ σύντομα τις επόμενες ημέρες- και ένας ιατρός με ειδικότητα χειρουργική.

Υπάρχουν κάποια αιτήματα σε σχέση με προσλήψεις του στυλ τεχνολογία τροφίμων, ηλεκτρολόγων, θερμαστών, ψυκτικών, υδραυλικών που είναι γενικότερο πρόβλημα στα νοσοκομεία και που τώρα αυτό θα το καλύψουμε άμεσα, μέσα από τον νέο τρόπο πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού. Όμως, θεωρώ ότι όλα αυτά δεν συγκροτούν μια εικόνα εγκατάλειψης. Όλα αυτά και η χρηματοδότηση και το προσωπικό συγκροτούν εικόνα σαφούς ενίσχυσης του νοσοκομείου.
Επίσης, να ξέρετε ότι σε πάρα πολλά επαρχιακά νοσοκομεία και με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί υπάρχουν γιατροί οι οποίοι βάζουν θέσεις σε κάποια κεντρικά νοσοκομεία. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Προσπαθούμε με όλους τους τρόπους να το καλύπτουμε.
Τώρα, όσον αφορά τα κέντρα υγείας, να απαντήσω τώρα ή στη δευτερολογία μου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, αφήστε το για τη δευτερολογία σας.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας):  Για τα κέντρα υγείας θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Τον λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Κυριαζίδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η έκθεση ιδεών είναι πολύ καλή, αλλά η πραγματικότητα είναι σε μεγάλη απόσταση.
Όσον αφορά στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, οι ανάγκες σε κάποιον βαθμό καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές ειδικότητες καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Οι θέσεις των ιατρών που είναι καλυμμένες σύμφωνα με παλιά –θα έλεγα- οργανογραμμή και υπολείπεται κατά 50%. Πενήντα δύο μόνιμοι ιατροί, δεκαπέντε επικουρικοί, ενώ θα έπρεπε κάτω από το σημερινό οργανόγραμμα, που είναι ελλιπές, να είναι εκατόν μία οι θέσεις.
Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού σε βοηθητικές υπηρεσίες, υπάρχει έλλειψη στην τεχνική υπηρεσία από υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, προσωπικό γενικών καθηκόντων -η μεταφορά φαρμάκων και υλικού γίνεται από εργολάβο και η μεταφορά σκουπιδιών εν μέρει και αυτή από εργολάβο- και το υπάρχον προσωπικό έχει να παίρνει χρωστούμενες άδειες κ.λπ. και να αμειφθεί καιρό. Η έλλειψη μάγειρα δε γίνεται και αυτή προσωρινά με εργολάβο.
Η στελέχωση της ΜΕΘ πρέπει να γίνει με την πρόσληψη του  κατάλληλου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, έτσι ώστε να υπάρξει η ανάπτυξη και των επτά κρεβατιών που διαθέτει και όχι μόνο των τριών, όπως ισχύει σήμερα.
Η αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου με δημιουργία δεύτερης παθολογικής κλινικής η οποία θα διαθέτει και ανάλογο ογκολογικό τμήμα, που δεσμευτήκατε τον Σεπτέμβριο και απαρχές του έτους ότι θα λειτουργήσει, δυστυχώς, παραμένει στα χαρτιά ή στις αναφορές που κάνετε μέχρι στιγμής.
Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.
Άρα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και ο προϋπολογισμός που αναφέρετε είναι ελλιπής κατά 50%, απ’ αυτά τα οποία αναφέρετε. Βεβαίως, γίνεται η αναφορά και για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν αρκετό χρονικό διάστημα. Τώρα εδώ μας φέρατε ότι όλα λειτουργούν άψογα.
Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, που σας ανέφερα προηγουμένως, δεν τα αναφέρω εγώ για να κάνω αντιπολίτευση. Τα αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι ιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το υπόλοιπο προσωπικό. «Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι εργαζόμενοι. Με το μισό ιατρικό προσωπικό λειτουργεί σε σχέση με το 2009 το Νοσοκομείο Δράμας». Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, που όταν ως κυβέρνηση με τον τότε Υπουργό Υγείας μεταβήκαμε στο Νοσοκομείο προπηλακιστήκαμε απ’ αυτούς τους εργαζόμενους που σήμερα σας εγκαλούν. Άρα, αυτοί αναφέρουν όλα αυτά και τα αναφέρουν αρχές του προηγούμενου μήνα. Αρχές του έτους ο ίδιος έκανα αυτήν την αναφορά και απάντηση δεν πήρα, κύριε Υπουργέ.
Μολονότι το Νοσοκομείο είχε ενισχυθεί, δεν λειτουργούσε η ΜΕΘ όταν αναλάβαμε. Λειτούργησε η ΜΕΘ, τοποθετήθηκε αξονικός τομογράφος, ανακατασκευάστηκαν τα Κέντρα Υγείας, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε, όπως εσείς είπατε, ενισχύσατε κάποια νοσοκομεία περίπου με ένα εκατομμύριο, ενώ εσείς από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του Νοσοκομείου Δράμας διοχετεύσατε -μπορεί να μην το γνωρίζετε- η ΔΥΠΕ σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής, σε βάρος του νοσοκομείου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ. Αυτά τα αναφέρουν οι εργαζόμενοι και όχι ο ομιλών ενδεχομένως κάτω από μια αντιπολιτευτική διάθεση.
Σας καταθέτω όσα είχατε δεσμευθεί και για το οργανόγραμμα από αρχές του έτους. Δυστυχώς, μένουμε στις προκηρύξεις αλλά το έργο αυτό το έχετε επαναλάβει τόση ώρα για τόσα νοσοκομεία. Μακάρι επιτέλους να το δούμε και όχι προεκλογικά γιατί εκείνη την περίοδο μου φαίνεται πως οδηγείτε όλες αυτές τις δεσμεύσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μόνο όποιος δεν θέλει να δει δεν βλέπει.
Σας απάντησα προηγουμένως με στοιχεία τα οποία είναι δημόσιες τοποθετήσεις και μπορείτε να ελέγξετε ποιος λέει αλήθεια, αν λέω εγώ αλήθεια ή αν λέτε εσείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Οι εργαζόμενοι τα λένε.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τι να σας πω τώρα. Ακούστε με. Το ότι το λένε οι εργαζόμενοι… Κι ο Γιαννακός λέει για καταστροφή. Αλήθεια λέει; Έχει χάσει την πρόσβασή του στην εξουσία και ουρλιάζει. Τι να κάνουμε τώρα; Επειδή βγαίνει ένας οποιοσδήποτε και λέει ό,τι θέλει;
Εδώ είναι στοιχεία συγκεκριμένα. Σήμερα υπηρετούν πενήντα πέντε ειδικευμένοι κι έχουμε πάρει δεκατρείς μόνιμους, συν τους δεκατέσσερεις επικουρικούς επιπλέον των πενήντα πέντε. Πόσοι υπηρετούσαν πριν από δύο χρόνια, κύριε Κυριαζίδη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Άρα, ψεύδονται;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εντάξει, ηρεμία τώρα.
Επίσης, κάποια που ξέχασα να πω πριν είναι ότι έχει μπει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2.333.000 για το νοσοκομείο, άλλες 200.000 για τα μόνιτορ από τη ΜΕΘ και επίσης, προμήθεια κλινών και απαραίτητου εξοπλισμού, τρίτο πρόγραμμα, που είναι ενταγμένα και είναι σε φάση διαδικασία υλοποίησης, 1.000.000 ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία τα έκανε αυτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τωρινά είναι αυτά. Όχι δεν τα κάνατε εσείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Το 2014 τα έκανε.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, σε αυτό το πρόγραμμα μπήκαν τώρα.
Πάμε παρακάτω για τα Κέντρα Υγείας που δεν απάντησα πριν. Κοιτάξτε. Στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, για να μην λέμε τώρα γενικώς και αορίστως, υπηρετούν δέκα άτομα προσωπικό και δώδεκα γιατροί, σύνολο είκοσι δύο. Αναμένονται δύο προσλήψεις γιατρών ακόμα από προκηρύξεις που υπάρχουν.
Στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου υπηρετούν δεκατρία άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, πέντε ιατροί γενικής ιατρικής κι ένας παιδίατρος. Αναμένονται ένας ΤΕ Ραδιολογίας, που έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη.
Στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης υπάρχουν δεκαέξι άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και έξι ιατροί, εκ των οποίων ένας παιδίατρος. Είκοσι δύο άτομα δηλαδή.
Είκοσι δύο στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, δεκαεννιά στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου και είκοσι δύο στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου. Δεν θεωρώ ότι είναι υποστελεχωμένα αυτά τα Κέντρα. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή.
Επίσης, στα τρία Περιφερειακά Ιατρεία Καλλιθέας, Αδριανής, Ποταμών υπηρετούν τρεις γιατροί.
Θα σας συμβούλευα πριν κάνετε τις ερωτήσεις να κοιτάζετε λίγο πιο αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία, διότι μπορεί να έχετε πάρει κάποια κεντρική γραμμή αντιπολιτευτικής διάθεσης σε σχέση με πράγματα, αλλά εδώ υπάρχουν facta.            
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Καμία σχέση.  
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έχουν προσληφθεί δεκατρείς μόνιμοι γιατροί, συν δεκατέσσερεις επικουρικοί. Το καταλάβατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα μας πείτε και πόσοι έφυγαν από το Νοσοκομείο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Κυριαζίδη, δεν γίνεται έτσι ο διάλογος ξέρετε και επιμένετε.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αφήστε τους να επιμένουν. Χαλάνε το αφήγημα. Έχουν πάρει μία γραμμή «καταστροφή, καταστροφή, καταστροφή». Τους λες τόσα δίνατε, τόσα δώσαμε. Τόσους είχατε, τόσους πήραμε. Αυτά τα μηχανήματα υπήρχαν, αυτά φτιάξαμε, αυτά κάναμε. Πάλι λένε το ίδιο. Ε, δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Είναι άλλου γιατρού υπόθεση αυτό. Τι να κάνουμε;
Ευχαριστώ πολύ.   
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ελάτε στη Δράμα, κύριε Υπουργέ.