Επικαιροτητα

Συζήτηση για τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του Ν. Δράμας στη βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

Written by

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ΄
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 28 Ιουνίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.48΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
[……..]
Στη συνέχεια θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 5821/10-5-2018 ερώτηση του κύκλου αναφορών – ερωτήσεων του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων Νομού Δράμας και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου για τον Νομό».
Στην ερώτηση του κυρίου Κυριαζίδη θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ως διαπιστώνεται, στην πράξη κατά τα τελευταία τρία και πλέον έτη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Νομός της Δράμας και ο αγροτικός κόσμος της έχει παντελώς εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο σας. Κανένα ουσιαστικό μέτρο, καμία δράση, καμία πρωτοβουλία για την κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων, για τη χάραξη και υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών για την ανακούφιση των πληγέντων πατατοπαραγωγών του Λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου, για την άμεση και προσήκουσα αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές λόγω των συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων, για την πρόβλεψη και υλοποίηση προγραμμάτων ΠΣΕΑ προς αντιμετώπιση των συχνών καταστροφών.

Επικρατεί μια γενική εικόνα παντελούς απουσίας του κράτους με αποτέλεσμα οι αγρότες να αισθάνονται μόνοι, ξεχασμένοι και αδικημένοι.
Πέραν δε των ευλόγων και διαρκών διαμαρτυριών των καλλιεργητών του Κάτω Νευροκοπίου, τους οποίους και συνεχίζετε να αγνοείτε, δικαίως παραπονούνται και οι παραγωγοί ροδιών, καθώς ουδεμία δράση αναλάβατε για την αντιμετώπιση των καταστροφών που συνέβησαν στην παραγωγή τους στις αρχές τους προηγούμενου έτους, μολονότι η περιοχή κατέστη δύο φορές ως αναγκαία να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παρά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τις εκτιμήσεις που έγιναν και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή αποζημίωσης, γεγονός που δημιουργεί αγανάκτηση και οργή.
Κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε: Ποιο το αναπτυξιακό έργο δράσης του Υπουργείου σας για τον Νομό Δράμας και τι προβλέπει;
Τι θα κάνετε και πότε για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δράμας; Ειδικότερα, τι απαντάτε στους πατατοκαλλιεργητές του Κάτω Νευροκοπίου που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν τύχει καμίας αποζημίωσης και βιώνουν ένα μαρτύριο;
Τι απαντάτε στους παραγωγούς ροδιών που επλήγησαν από τον παγετό; Θα αποζημιωθούν αυτοί οι συμπολίτες και πότε;
Τελευταίο, σε σχέση με τα προγράμματα ΠΣΕΑ, θα υπάρξει ειδική πρωτοβουλία για την κατάρτισή τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και άλλων καλλιεργητών σε αυτά, για να τύχουν κάποιας αποζημίωσης;
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Κυριαζίδη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, πολλά από αυτά τα έχουμε ξανασυζητήσει. Να ξεκινήσουμε, όμως, από αυτά που ενδιαφέρουν αυτήν την ώρα τους αγρότες που μας ακούνε.
Είναι θέματα που έχουν σχέση με αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Οι φυσικοί κίνδυνοι που μπαίνουν στην ασφαλιστική διαδικασία είναι συγκεκριμένοι. Τους ξέρουν οι αγρότες, τους ξέρουμε όλοι. Άρα, λοιπόν, για όποιους ασφαλιστικούς κινδύνους καλύπτουμε, γίνεται η διαδικασία, η οποία τουλάχιστον τώρα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα γύρω στους έξι με επτά μήνες, ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε, ολοκληρώνεται.
Για τα υπόλοιπα που δεν μπορούν να καλυφθούν, εμείς τι λέμε; Αν μεν αυτά μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, συντάσσουμε τους σχετικούς φακέλους και θα σας πω στη συνέχεια. Αν, όμως, οφείλονται σε προσβολές, όπως, για παράδειγμα, αυτό που αφορά ένα συγκεκριμένο μύκητα και αφορά τους παραγωγούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε αυτήν την ώρα μέσα από διαδικασίες συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αντιμετωπίσουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι θα μας πει ότι προσπαθούμε να δώσουμε ενισχύσεις μέσω άλλου τρόπου, πόσο μάλλον όταν περιμένουν και αυτοί όπως περιμένουμε και όλοι να δούμε τι αποτελέσματα είχαμε σχετικά με τις κινήσεις που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εγώ ξέρω γιατί ενδιαφέρεστε. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος των συγκεκριμένων πατατοπαραγωγών. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο. Επαναλαμβάνω αυτό που σας λέω. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θα το δούμε όταν υπάρξουν οι σχετικές δυνατότητες. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι χθες είχαμε μνημόνια, είχαμε κρίση. Πλέον μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο και όλα αυτά τα θα δούμε.
Σχετικά με τα προγράμματα ΠΣΕΑ, τα γνωστά, αυτά που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις και ιδιαίτερα επειδή αναφερθήκατε σε ένα προϊόν, το ρόδι, όπου όντως υπήρχαν ζημιές το 2017, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και προσπαθούμε για αυτές τις ζημιές να συντάξουμε ένα φάκελο.
Έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά στοιχεία. Βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη η διαδικασία και μόλις ολοκληρωθεί θα υπάρξει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, την οποία κοινή υπουργική απόφαση μετά από συνεννόηση θα τη στείλουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί πρέπει και από εκεί να παίρνουμε τις αντίστοιχες εγκρίσεις.
Μόλις, λοιπόν, ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, με βάση τον φάκελο που έχουμε συντάξει, θα αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.
Περισσότερα θα αναφέρω στη δευτερολογία μου, διότι κάνατε και μερικές άλλες παρατηρήσεις όσον αφορά την πολιτική μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ορίστε, κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μου είστε ιδιαίτερα συμπαθής, διότι ο αγροτικός κόσμος της Δράμας καλύπτει σε μεγάλο βαθμό πληθυσμιακά αυτόν τον Νομό, αλλά δυστυχώς προσπαθώ από το 2015 να έχω μια θετική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Μου λέγατε, λοιπόν, το 2015 αυτά που μου λέτε και σήμερα. Σας τα καταθέτω για τα Πρακτικά. Προφανώς, τα γνωρίζετε. Λέτε ότι εσείς πραγματικά κατανοείτε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή και ότι όντως συζητάτε και προετοιμάζεστε να επεκτείνετε τις ασφαλιστικές καλύψεις και λοιπά. Αυτά λέγατε το 2015.
Ερχόμαστε στο 2017. Εν τω μεταξύ, σας είχα γνωστοποιήσει και το κείμενο που μου εστάλη από τον κοινοτικό Επίτροπο για αυτά τα ζητήματα, επειδή μου είπατε ότι δεν υπάρχουν εργαλεία. Και λέω ότι μερικά εργαλεία είναι ως εκ τούτου δυνατό να χρησιμοποιηθούν υπό το τρέχον νομικό καθεστώς. Αυτά θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για να μετριάσουν την κατάσταση. Και τα δύο αυτά απαιτούν την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των αρμοδίων ελληνικών αρχών.
Άρα, λοιπόν, φαίνεται ότι τρία χρόνια δεν κάνατε τίποτα, κύριε Υπουργέ και το ομολογείτε και εσείς.
Βεβαίως, το 2017 ξανά σε παρεμφερή επίκαιρη ερώτηση μού απαντήσατε ό,τι μου απαντάτε και σήμερα, ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλία μέσω «De Minimis» να υπάρχει εν πάση περιπτώσει μια αποζημίωση σε ένα επίπεδο και λοιπά. Και έρχεστε σήμερα και μου απαντάτε πάλι τα ίδια πράγματα.
Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το άρθρο 71 του ν. 4235 -Μέτρο 17- το οποίο ψηφίσατε, σας επέστησε την προσοχή και ο κ. Χόγκαν το 2016, ο οποίος βρέθηκε εδώ και σας είπε ότι περιμένει τη μελέτη σας για την κάλυψη αυτών των ενισχύσεων,  αυτών των ζημιών –αν θέλετε- του Προγράμματος των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρω αν μέχρι σήμερα την έχετε στείλει. Πιστεύω ότι θα μου απαντήσετε επ’ αυτού.
Όσον αφορά τα προγράμματα γενετικών πόρων, μια και ανοίγετε το ζήτημα –το Μέτρο 10.2.1- οι κτηνοτρόφοι που προσέλαβαν βοηθούς έχουν να πληρωθούν από πέρυσι τον Οκτώβριο. Πλησιάζουμε στον χρόνο. Περιμένουν απλήρωτοι. Και σε πολλούς έχουν βεβαιωθεί –αν θέλετε- οφειλές και απειλούνται με άλλα μέτρα.
Όσον αφορά τις ομάδες παραγωγών, περιμένουν τη διαδικασία της επικύρωσης από πλευράς σας.
Δεν θα μιλήσω για τα βοσκοτόπια, για τη διαφορετική αντιμετώπιση από τον Βορρά ως τον Νότο.
Θα ήθελα, βεβαίως, να κάνω την αναφορά η οποία είναι αναγκαία για τον έλεγχο της αθρόας και ανεξέλεγκτης εισαγωγής γάλακτος. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχετε έναν υπάλληλο, ο οποίος λόγω και της μεγάλης έκτασης δεν μπορεί να καλύψει αυτό το τεράστιο ζήτημα. Λόγω της μείωσης της παραγωγής, αλλά και των τιμών οι κτηνοτρόφοι συναντούν τεράστια προβλήματα.
Απαντάτε, κύριε Υπουργέ, ότι οι καλλιεργητές ροδιών θα τύχουν αποζημίωσης. Πάλι μιλήσατε για έξι με επτά μήνες. Πάμε στον δεύτερο χρόνο από τις αρχές του 2017. Οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ έχουν περατωθεί. Περιμένουν από εσάς την όλη διαδικασία, προκειμένου να τύχουν κάποιας αποζημίωσης.
Και φέτος, κύριε Υπουργέ, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα επάνω. Οι αγρότες, ειδικά για να καλύψουν τη φετινή καλλιέργεια –που πολλοί δεν μπόρεσαν να την καλύψουν- κατέληξαν πάλι σε δανεικά από τρίτους και βρίσκονται σε ιδιαίτερη δυσχερή θέση και κατάσταση. Δεν ξέρω αν καταφέρουν να ανταποκριθούν και να μείνουν στο λεκανοπέδιο ή ακόμα και σε ολόκληρη τη Δράμα.
Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος περίμενε από την Κυβέρνηση σας –εν πάση περιπτώσει- να ανταποκριθεί σε κάποιο βαθμό. Όπως είπα και αρχικά,  τους έχετε εγκαταλείψει τελείως. Δυστυχώς, είναι καθαρά στην τύχη τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, μπαίνετε κι εσείς στον πειρασμό μέσα από μια επίκαιρη ερώτηση να ασκήσετε κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλη τη λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Τι να κάνουμε; Αφού δεν μας απαντάτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καλά κάνετε. Όλα αυτά που είπατε αφορούν τους Έλληνες αγρότες. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι το να μιλήσω διεξοδικά δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα.
Για παράδειγμα: Αναφέρεστε διαρκώς στον ΕΛΓΑ, ενώ σας λέω ότι οι έξι, οι επτά, οι οκτώ μήνες αφορούν ασφαλισμένη δραστηριότητα. Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανταποδοτικά. Όσοι έχουν κάνει ασφάλιση μέσα σε έξι, επτά μήνες παίρνουν τις αποζημιώσεις τους.
Εμείς, όμως, στον ΕΛΓΑ έχουμε αναθέσει και ένα άλλο έργο. Παράλληλα με την εκτίμηση των ζημιών που είναι καλυμμένες γίνεται και μια γενικότερη εκτίμηση όσον αφορά τις συγκεκριμένες ζημιές. Για το υπόλοιπο αυτής της ζημιάς προσπαθούμε μέσα από κρατικές ενισχύσεις -τις διαδικασίες που είναι γνωστές ως ΠΣΕΑ - να συντάξουμε έναν φάκελο τον οποίο θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολουθεί μία διαδικασία τέτοια, που δεν υπάρχει περίπτωση, αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια να ολοκληρωθεί. Αυτοί είναι οι ρυθμοί. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν.
Επιπλέον, να προσθέσετε ότι ζούμε μια περίοδο που οι ζημιές είναι αλλεπάλληλες. Βλέπουμε ότι την ίδια μέρα έχουμε ζημιές από διάφορα φυσικά φαινόμενα και ταυτόχρονα πρέπει αυτές οι αποζημιώσεις να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει και προς τα εκεί να κοιτάμε, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Άρα, νομίζω ότι μπορούμε και ανταποκρινόμαστε. Εσείς μπορεί να έχετε άλλη εκτίμηση. Εμείς σας λέμε ότι αυτά που έχουμε κάνει -ιδιαίτερα πάνω στην κάλυψη τέτοιων ζημιών- σε σχέση με αυτά που υπήρχαν προηγουμένως είναι η μέρα με τη νύχτα.
Θέσατε θέματα όπως, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με το γάλα, με την τιμή του γάλακτος. Έχει συζητηθεί πολλές φορές. Εγώ θα σας πω μόνο ένα θετικό: Επιτέλους, κατάλαβαν οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι και μεταποιητές ότι η συγκρότηση μίας διεπαγγελματικής οργάνωσης στον χώρο είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι τουλάχιστον τα στοιχεία δείχνουν ότι, όπου υπάρχει οργανωμένη συνεργατική παρουσία των αγροτών, των κτηνοτρόφων, οι τιμές στο γάλα έμειναν σταθερές, ενώ αντίθετα σε περιοχές όπου μεμονωμένα ο καθένας πήγαινε να παραδώσει το γάλα του είχε τις επιπτώσεις, οι οποίες να ξέρετε ότι οφείλονται και στη μεγάλη κρίση που έχει ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως και σε διαδικασίες στις οποίες πολλοί επιδίδονται και οι οποίες έχουν στοιχεία παρανομίας.
Έχουμε δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουμε ήδη πάρα πολλά θέματα, τα οποία, βεβαίως, δεν μπορώ αυτήν την ώρα να ανακοινώσω, πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη και πριν βγουν τελεσίδικες αποφάσεις. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι παρακολουθούμε.
Όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό χώρο -ήδη έχει κατατεθεί και ήδη ετοιμάζουμε, τέλος Ιουλίου, πάλι με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε- δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αν τα προβλήματα είναι λυμένα για εσάς…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τις δυνατότητες που έχει ο αγροτικός χώρος και τους πόρους που έχει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα αξιοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
[……..]