Επικαιροτητα

Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κυριαζίδη σχετικά με την ίδρυση, αναδιοργάνωση, συγχώνευση, μεταφορά κοκ πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων.

Written by

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την ίδρυση, αναδιοργάνωση, συγχώνευση, μεταφορά κοκ πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων.
Η τοπική κοινωνία της Δράμας με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΤΕΙ ΑΜΘ, πληροφορούμενη μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αντικρουόμενες απόψεις, σκέψεις και σχέδια συνενώσεων και καταργήσεων που κατά καιρούς διαρρέουν, δημιουργώντας στους πολίτες σύγχυση και πρωτίστως ανησυχία για το μέλλον του Ιδρύματος και των Τμημάτων της Δράμας.
Ερωτηματικά γεννούνται για τον λόγο που αποκλείσθηκε η συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και η συμμετοχή εκπροσώπων του τελευταίου από την μεικτή Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας.
Και φυσικά το κυριότερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τελικά με τα υφιστάμενα Τμήματα της Δράμας και αν υπάρχει σχέδιο ίδρυσης Σχολής στην Δράμα με νέα Τμήματα και εάν ναι, ποια είναι αυτά.
Επισυνάπτεται η σχετική επίκαιρη ερώτηση.
 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
κ. Κωνσταντίνο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της ίδρυσης, αναδιοργάνωσης, συγχώνευσης, μεταφοράς, κατάργησης κ.ο.κ. πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οφείλουν να είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύτατου, συγκροτημένου και διαρκούς δημοσίου διαλόγου, με την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας φορέων. Κατ’ επέκταση, δεν νοείται η διεξαγωγή ενός τέτοιου διαλόγου και η κατάρτιση προτάσεων-λύσεων ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών τους εκπροσώπων, πολλώ δε μάλλον όταν οι όποιες συζητήσεις διενεργούνται στα κρυφά και με αδικαιολόγητους αποκλεισμούς. Εν προκειμένω, η τοπική κοινωνία της Δράμας με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΤΕΙ ΑΜΘ, πληροφορούμενη μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αντικρουόμενες απόψεις, σκέψεις και σχέδια συνενώσεων και καταργήσεων που κατά καιρούς διαρρέουν, δημιουργώντας στους πολίτες σύγχυση και πρωτίστως ανησυχία για το μέλλον του Ιδρύματος και των Τμημάτων της Δράμας. Η διαφαινόμενη δε επιλογή της φυσικής, ακαδημαϊκής και γεωγραφικής αποσύνδεσης και εντεύθεν συνειδητού αποκλεισμού του ΤΕΙ ΑΜΘ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιληφθεί την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αυτή η επιλογή, η οποία μάλιστα αγνοεί τα δίκαια και εύλογα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και φορέων για συμπόρευση των δύο ιδρυμάτων.    

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Επί τη βάσει ποιών επιστημονικών, γεωγραφικών, κοινωνικών και πραγματικών δεδομένων διαφαίνεται, ως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, να επιλέγεται η λύση της συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;  Κατ’ ακολουθίαν, για ποιο λόγο αποκλείσθηκε η συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και η συμμετοχή εκπροσώπων του τελευταίου από την μεικτή Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας;
2.    Τι θα συμβεί τελικά με τα υφιστάμενα Τμήματα της Δράμας; Υπάρχει σχέδιο ίδρυσης Σχολής στην Δράμα με νέα Τμήματα και εάν ναι, ποια είναι αυτά;

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ