Επικαιροτητα

Αναφορά Δ. Κυριαζίδη για την αύξηση της μεταναστατευτικής ροής στον Έβρο

Written by

Αναφορά, εκ νέου, κατατέθηκε από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατόπιν και του σχετικού δημοσιεύματος τοπικής εφημερίδας της Δράμας.
Η έλλειψη πληροφόρησης για τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση και διαχείρισης της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου, για την οποία υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι και θέλουν να ενημερωθούν επίσημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν αποτελεί τρόπο ούτε μέθοδο άσκησης πολιτικής.
Κατόπιν τούτου το Υπουργείο οφείλει να ενημερώσει την τοπική μας κοινωνία.
Επισυνάπτονται η σχετική αναφορά και δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
κ. Δημήτριο Βίτσα


Κύριε Υπουργέ,
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου αποτελεί μία ανησυχητική πραγματικότητα, για την οποία οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουν ευλόγως τον προβληματισμό τους σε σχέση με τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση και διαχείριση του ζητήματος αυτού. Ως δε προκύπτει από το συνημμένο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Δράμας, η Κυβέρνηση και πάλι προχωρεί στην διαχείριση του προβλήματος σε ό,τι αφορά τον Νομό μας χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Η έλλειψη αυτή πληροφόρησης, για την οποία έχω δεχθεί αρκετές διαμαρτυρίες εκ μέρους συμπολιτών μου, οι οποίοι και θέλουν να ενημερωθούν επίσημα σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης,  δεν αποτελεί τρόπο ούτε μέθοδο άσκησης της πολιτικής. Ενστερνιζόμενος κατά τούτο τις ανησυχίες αυτές, παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε την τοπική κοινωνία της Δράμας επί των ζητημάτων που τίθενται στο δημοσίευμα αυτό.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ


Το άρθρο της εφημερίδας «Πρωινός Τύπος»

 

Νέες ομάδες προσφύγων στην πόλη της Δράμας;
Ο Δ.Ο.Μ. μας παρέπεμψε στο Υπ. Μεταναστευτικής
Πολιτικής, από εκεί στην Αστυνομία
και από εκεί στο πουθενά!
Η μπάλα έχει χαθεί και η κυβέρνηση μάλλον αυτοσχεδιάζει!
 
     16 Μαΐου 2018
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΝΕΑ έξαρση φαίνεται να βρίσκεται το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, αποδέχεται τη δυσκολία της κατάστασης, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικά, προκειμένου να την αντιμετωπίσει.
Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δ. Βίτσας, δήλωνε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου: «θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τόσο το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία».
Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2018. Τους 3 πρώτους μήνες του 2018 πέρασαν από τον Έβρο 2.170 άτομα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 είχαν περάσει μόνο 466 άτομα. Μόνο τον Απρίλιο του 2018 πέρασαν από τον Έβρο 2.900 άτομα!!! Η πλειοψηφία αυτών που πέρασαν από τον Έβρο το 2018, είναι κυρίως οικογένειες Συρίων και Ιρακινών και περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά.
Αναζήτηση νέων χώρων
Στον Έβρο, αλλά ούτε και σε ολόκληρη τη Θράκη, δεν υπάρχει καμιά δομή φιλοξενίας. Υπάρχει μόνο ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής, όπου γίνεται η καταγραφή τους, παίρνουν αποτυπώματα και στη συνέχεια τους δίνουν κάποια χαρτιά και αφήνονται ελεύθεροι στη χώρα για ένα τρίμηνο.
Από εκεί και πέρα, προσπαθούν να τους κατευθύνουν σε κάποια κέντρα, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν για ένα χρονικό διάστημα, στην ουσία άγνωστο πόσο. Επί της ουσίας, η μπάλα έχει χαθεί που θα λέγαμε απλά, ότι η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό της. Στην περιοχή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, έχουμε μια νέα Ειδομένη και οι προειδοποιήσεις αυξάνονται καθημερινά.
Πριν από μερικές ημέρες, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει κάποια σημειώματα, σύμφωνα με τα οποία αναζητούνταν νέοι χώροι στη Δράμα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να στηθούν νέες δομές φιλοξενίας ή καταυλισμοί. Οι πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου» επιβεβαιώθηκαν, καθώς άτομο της κυβέρνησης είχε βρεθεί στη Δράμα, στο Παρανέστι και στην Ξάνθη προς αναζήτηση χώρων.
Φαίνεται όμως ότι το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν  υπάρχουν χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν κόσμο, διότι προφανώς χρειάζονται και τεράστια ποσά προς ανακαίνισή τους, ή τουλάχιστον να καταστούν φιλόξενοι για οικογένειες.
Καμία επίσημη ενημέρωση
Χθες το πρωί, εθεάθη στο κέντρο της πόλης της Δράμας, να περιφέρεται μια νέα ομάδα προσφύγων, η οποία δεν γνώριζε τα κατατόπια και ίσως αναζητούσε κάποιο χώρο, ή τουλάχιστον φαίνεται να κατευθύνονταν προς κάποιο χώρο. Μήπως στη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ;
Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε τόσο με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας. Ο ΔΟΜ μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι τελικά μας παρέπεμψαν στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, η οποία επίσης μας παρέπεμψε στην Κεντρική Περιφερειακή Διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή.
Κανένας απ’ όλους αυτούς δεν γνώριζε να μας πει κάτι, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τι γίνεται. Επί της ουσίας, όλοι με τη σειρά τους αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν. Ο ένας στον άλλον και όπως λέει και ο λαός μας, από τον Άννα στον Καϊάφα και πάλι στην αρχή!
Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι όχι μόνο δεν θέλει κανένας απ’  όλους τους υποτιθέμενα αρμόδιους να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις, αλλά πιθανότατα μπορεί και να μην γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει!
http://www.proinos-typos.gr/nees-omades-prosfygon-stin-poli-tis-dramas-o-d-o-m-mas-parepempse-sto-yp-metanasteftikis-politikis-apo-eki-stin-astynomia-ke-apo-eki-sto-pouthena/