Επικαιροτητα

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη βουλή για την μη καταβολή αποζημιώσεων περασμένου έτους, σε καλλιεργητές ροδιών

Written by

Ερώτηση κατατέθηκε από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, διότι εκτός των εύλογων και διαρκών διαμαρτυριών των καλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου και οι παραγωγοί ροδιών παραπονιούνται καθώς ουδεμία δράση δεν έχει αναληφθεί από Υπουργείο για την αντιμετώπιση των καταστροφών που συνέβησαν στην παραγωγή τους στις αρχές του προηγούμενου έτους.
Παρά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τις εκτιμήσεις που έγιναν και τις επίσημες υποσχέσεις που δόθηκαν, έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή αποζημίωσης, γεγονός που δημιουργεί αγανάκτηση και οργή.
Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση.

Αθήνα,  10 Μαΐου 2018
Α.Π.:  1737
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Ευάγγελο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Ως διαπιστώνεται στην πράξη κατά τα τελευταία τρία και πλέον έτη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Νομός της Δράμας και ο αγροτικός του κόσμος έχει παντελώς εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο σας. Κανένα ουσιαστικό μέτρο, καμία δράση, καμία πρωτοβουλία για την κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων, για την χάραξη και υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, για την ανακούφιση των πληγέντων πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου, για την άμεση και προσήκουσα αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές λόγω των συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων, για την πρόβλεψη και υλοποίηση προγραμμάτων ΠΣΕΑ προς αντιμετώπιση των συχνών καταστροφών. Επικρατεί μία γενική εικόνα παντελούς απουσίας του κράτους με αποτέλεσμα οι αγρότες μας να αισθάνονται μόνοι, ξεχασμένοι και αδικημένοι. Πέραν δε των ευλόγων και διαρκών διαμαρτυριών των καλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου, τους οποίους και συνεχίζετε να αγνοείτε, δικαίως παραπονούνται και οι παραγωγοί ροδιών καθώς ουδεμία δράση αναλάβατε για την αντιμετώπιση των καταστροφών που συνέβησαν στην παραγωγή τους στις αρχές του προηγουμένου έτους. Παρά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τις εκτιμήσεις που έγιναν και τις επίσημες υποσχέσεις που δόθηκαν, έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή αποζημίωσης, γεγονός που δημιουργεί αγανάκτηση και οργή.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Ποιο το αναπτυξιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου σας για τον Νομό της Δράμας και τι προβλέπει;
2.    Τι θα κάνετε και πότε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Δράμας; Και ειδικότερα:
- Τι απαντάτε στους πατατοκαλλιεργητές του Κ. Νευροκοπίου που εδώ και 4 έτη αυτοί και οι οικογένειές τους βιώνουν ένα μαρτύριο;
- Τι απαντάτε στους παραγωγούς ροδιών που επλήγησαν από τον παγετό; Θα αποζημιωθούν αυτοί οι συμπολίτες μας και πότε;
3.    Σε σχέση με τα προγράμματα ΠΣΕΑ, θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία για την κατάρτισή τους ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των ως άνω καλλιεργητών σε αυτά και πότε;


Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ