Επικαιροτητα

Πόλη + Ζωή: «Αποκαλυπτικό των αρνητικών προθέσεων για το ΤΕΙ Δράμας το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Written by

Και πάλι κατώτερη των περιστάσεων η Δημοτική Αρχή
Σχεδόν ένα χρόνο χρειάστηκε ο κ. Μαμσάκος για να καταλάβει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποδεχθεί το αίτημά μας να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το μέλλον του ΤΕΙ Δράμας, ενόψει των συγχωνεύσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Από τότε μέχρι σήμερα, ενώ ήδη έχουμε χάσει αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα και αρνητικές προθέσεις.
Διεκόπησαν οι συζητήσεις για συγχώνευση του ΤΕΙ μας με το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειάς μας, το Δημοκρίτειο, και ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έχει κανένα Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών, και με άλλο ΤΕΙ, που ανήκουν όμως σε άλλη Περιφέρεια, της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακυρώθηκε η ίδρυση Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Δράμα και το Τμήμα Πληροφορικής που μας είχαν υποσχεθεί ιδρύεται στην Καβάλα.
Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, για το οποίο οι προθέσεις ήταν να μεταφερθεί στις Σέρρες, από όσα μετά από έντονη πίεση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο διαφάνηκαν, είναι πιθανό να συνεχίσει τη λειτουργία του στη Δράμα, αλλά διοικητικά θα ενταχθεί στις Σέρρες.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι και πληρώνουμε ακριβά την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής του κ. Μαμσάσκου και υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Δράμα.
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, κατώτερη των περιστάσεων.
Αδυνατώντας ο κ. Μαμσάκος να εκφράσει την ομόθυμη βούληση των Δραμινών, αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για σθεναρή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αφήνοντας τα πάντα στην τύχη που θα έχουν στην επιτροπή που τα συζητάει, όπου η Δράμα δεν εκπροσωπείται ούτε από έναν τουλάχιστον καθηγητή του ΤΕΙ Δράμας και με καταγεγραμμένη την ανεπαρκή υποστήριξη των συμφερόντων της Δράμας από την Πρυτανεία του ΤΕΙ.
Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε τη συγκρότηση επιτροπής φορέων της Δράμας, η οποία θα προχωρήσει άμεσα:
Σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Θράκης, στην οποία ήδη έχουν δοθεί έξι νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα και περιμένουμε να υποστηρίξει με τον ίδιο τουλάχιστον τρόπο και την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα.
Σε συνάντηση με τη διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για να μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αφού η αδικαιολόγητη απουσία της μας επιτρέπει να εικάζουμε ότι μπορεί να ήταν και σκόπιμη.
Σε παράσταση στην Επιτροπή που θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και θα συζητήσει το χωροταξικό των Τμημάτων μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα διατυπωθούν με αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματά μας.
Σε παράσταση στον Υπουργό Παιδείας, όπου επίσης θα διατυπωθούν με αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματά μας.
Αίτημά μας είναι η παραμονή και διοικητικά και λειτουργικά σε μια ενιαία Σχολή στη Δράμα και των τριών Τμημάτων που σήμερα λειτουργούν και η ίδρυση Τμήματος Κινηματογράφου με έδρα τη Δράμα στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του νέου Πανεπιστημίου.
Περιμένουμε από τη Δημοτική μας Αρχή να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.