Επικαιροτητα

Στις 13 Μαΐου οι εκλογές σε ΝΟΔΕ και τοπικές οργανώσεις της ΝΔ

Written by

Με αλλαγές στο κανονισμό λειτουργίας των Περιφερειακών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας και στον τρόπο ανάδειξης των Προέδρων, που θα έχουν διετή θητεία, καθώς και στο ασυμβίβαστο, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανώσεις του κόμματος.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων στις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας και στις ΝΟΔΕ πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Μαΐου 2018.
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου εκπνέει την 19.00 ώρα της 27ης Απριλίου και πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση υποστήριξης από 30 μέλη του κόμματος.

Οι διαφοροποιήσεις στο εκλέγεσθαι
Η εκλογική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις τοπικές κομματικές οργανώσεις κι όπως προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση, οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι
1.ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ εκλέγεται από τη βάση,
2.για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να έχει την κάρτα μέλους και να έχει πληρώσει την συνδρομή του 12 ευρώ
3.η κατάργηση των θεματικών τομεαρχών.
Αναλυτικότερα, όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 13ης Μαΐου οφείλουν να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Μάλιστα, αυτές θα διεξαχθούν με το νέο καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο όλοι εκλέγονται από τη βάση.
Τόσο ο νέος πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ, όσο και οι πρόεδροι των τοπικών Οργανώσεων θα εκλέγονται από τη βάση. Τα μέλη της ΝΟΔΕ δεν θα εκλέγονται ανά τομείς, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά, αλλά όσοι εκλεγούν θα τοποθετούνται σε τομείς από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ.

Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν
Ενημερώνονται τα μέλη του κόμματος ότι, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εσωκομματικές εκλογές, οφείλουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, να έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018.
Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής των Οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, είτε ως εκλογείς είτε ως υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση. Ειδικότερα, διευκρινίζονται τα εξής: Όσα μέλη του Κόμματος έχουν καταβάλει ήδη την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και έχουν λάβει την κάρτα μέλους, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε.

Πως θα αποκτήσετε την κάρτα μέλους
Όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και δεν έχουν λάβει την κάρτα μέλους για το τρέχον έτος, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις επερχόμενες εκλογές του Κόμματος, μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα μέλους έως τις 10.04.2018, εφόσον εξοφλούσαν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή, δηλαδή με την παραλαβή της κάρτας.
Από εδώ και στο εξής όσοι θέλουν να αποκτήσουν την κάρτα μέλους θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://my.nd.gr/ και να ακολουθήσουν τις οδηγίες, καταβάλλοντας και την αξίας της κάρτας ηλεκτρονικά.
Το αυτό ισχύει και για όσους θέλουν να ανανεώσουν την συνδρομή της κάρτας τους.
Η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με χρέωση της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας μέσω Viva Payments ή με μετρητά με τον κωδικό πληρωμής σε κάποιο VivaSpot ή μέσω του τραπεζικού συστήματος DIAS.
Υπενθυμίζεται ότι, η ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018 ανέρχεται στο ποσό των δώδεκα ευρώ (12,00€), ενώ υπάρχει η δυνατότητα καταβολής συνδρομής για δύο (2) έτη, συνολικού ύψους είκοσι δύο ευρώ (22,00 €) αλλά και για τρία (3) έτη.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κόμματος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 4 της Εγκυκλίου αυτής.

Τί σημαίνει να είμαι μέλος
Έχοντας ανανεώσει την ετήσια συνδρομή σας με 1€ το μήνα (12€ το χρόνο) παραμένετε ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας και θα έχετε μία σειρά από σημαντικές και αποκλειστικές δυνατότητες:
•    1. Δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες
•    2. Δικαίωμα υποψηφιότητας για τα κομματικά όργανα
•    3. Ευκαιρίες συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
•    4. Δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές εκδηλώσεις μόνο για μέλη
•    5. Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μελών για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας
•    6. Προσωποποιημένη Σελίδα Μέλους στον ιστότοπο της Νέας Δημοκρατίας

Ποιοι δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές
Κατά τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές κώλυμα εκλογιμότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Ν.Ο. και της ΔΗΜ.Τ.Ο., έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:
– τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,
– τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, καθώς και μέλη του Κόμματος που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες σε αυτοδιοικητικούς φορείς α΄ και β΄ βαθμού,
– οι εν ενεργεία αιρετοί εκπρόσωποι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.,
– οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων,
– οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του Κόμματος,
– οι Γραμματείς, οι αναπληρωτές Γραμματείς ή άλλα στελέχη του Κόμματος, που έχουν οριστεί στα καθήκοντά τους με απόφαση του Προέδρου.

Διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων
Την Τρίτη 10/4/2018 έληξε η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης κάρτας μέλους, για εξόφληση συνδρομής με αντικαταβολή, ως προϋπόθεση δικαιώματος εκλέγειν.
Την Τετάρτη, 25/4/2018 ανοίγει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που κλείνει δύο μέρες μετά, την Παρασκευή, 27/4/2018.
Σ’ ότι αφορά το Νομό Δράμας και τους υποψήφιους για τη ΝΟΔΕ και τις Τοπικές Οργανώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.