Επικαιροτητα

Ο Υπουργός πετά την ευθύνη σε τρίτους για τη μη ολοκλήρωση των φυλακών Νικηφόρου

Written by

Ύστερα από μια τρίμηνη περίπου παλινωδία (έρχομαι – δεν έρχομαι, απαντώ – δεν απαντώ) προσήλθε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου επιτέλους να δώσει μια καθαρή απάντηση, αναφορικά με τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρέλαβε στο 90% της κατασκευής του.
Το έργο αυτό, ως ομολόγησε κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση στη Βουλή, παραδόθηκε από την ανάδοχο Εταιρεία τον Οκτώβριο του 2017 (υπ. αριθμ. ΔΣ/ΚΟΙΝ/08), πλην, όμως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την περάτωση των εργασιών τον Ιούλιο 2015 (αρ. πρωτ. 50/01-04-2015 απάντηση κ. Παρασκευόπουλου). Μετά από τρία χρόνια απραξίας – αδιαφορίας ο Υπουργός σε ανάλογη συζήτηση (Νοέμβριο 2017 – πρακτικά Βουλής 6-11-2017) απάντησε προς τον Βουλευτή ότι το κατάστημα κράτησης θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέσα στο έτος 2018. Προφανώς, ακολουθώντας την τακτική και των λοιπών κυβερνητικών στελεχών (άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ) στις αρχές του χρόνου σε σχετική ερώτηση της Βουλευτή Σερρών Ν.Δ. κας Αραμπατζή Φ. για το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, απάντησε εμμέσως και για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, αναφέροντας ότι για το συγκεκριμένο κατάστημα δεν υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας από πλευράς της κυβέρνησης (αρ. πρωτ. 935/9-2-2018 απάντηση κ. Κοντονή).
Ο Υπουργός κατά την χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή προσπάθησε με διάφορα κόλπα να παραπλανήσει και να συσκοτίσει την προοπτική λειτουργίας, πότε με τη μελλοντική δημοπράτηση νέων έργων στο κατάστημα, πότε ότι ευθύνεται ο Δήμος Παρανεστίου για τη μη υδροδότησή του και πότε, εάν περισσέψει προσωπικό από την επικείμενη προκήρυξη στελέχωσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας με 633 άτομα, ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;
Πρόκειται, για ανικανότητα Κυβερνητική (αυτό είναι δεδομένο πλέον), για κοροϊδία ή για συνειδητή πολιτική επιλογή;
Δυστυχώς ισχύουν άπαντα, πλην, όμως εν προκειμένω υπερισχύει το τελευταίο, δηλαδή είναι πολιτική επιλογή, καθ,ότι με το πρόσχημα συμφόρησης των φυλακών της Χώρας και την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε τρεις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις αποφυλακίζοντας χιλιάδες βαρυποινίτες ειδεχθών εγκλημάτων (τρομοκράτες, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών κ.α.).
Η λειτουργία σύγχρονων καταστημάτων, όπως και αυτό του Νικηφόρου Δράμας, αφαιρούσε τη δυνατότητα από την Κυβέρνηση, ν’ απαλλάξει τα “καλά” παιδιά της και συνοδοιπόρους βεβαίως βεβαίως.
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αφού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “τακτοποίησε” και αυτήν την οικογενειακή της υπόθεση, το τι θα συμβεί στη συνέχεια και γι’ αυτό το ζήτημα, της είναι αδιάφορο.
Τελικά όποιος αντέξει.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ϟΣΤ΄
Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

[……….]

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πάρα πολλές φορές έχουμε ελεγχθεί και βεβαίως έχουμε δεχθεί και ποινές, εννοώ πρόστιμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών.
Δυστυχώς, δεν το έχετε κατορθώσει μέχρι σήμερα, μολονότι υπήρχαν ανάλογα καταστήματα, όπως αυτό του Νικηφόρου Δράμας, τα οποία παραλάβατε –θα έλεγα- σε ένα σημείο περάτωσης. Παρ’ όλα αυτά, πάμε στον τέταρτο χρόνο και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει δυνατό από πλευράς σας.
Τουναντίον, είδαμε να αποφυλακίζονται εγκληματίες ειδεχθών εγκλημάτων. Οι φυλακές, όμως, παραμένουν «ακατοίκητες», μολονότι θα παρείχαν και για τους κρατούμενους συνθήκες κατάλληλες και γι’ αυτούς. Διότι και οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι και χρειάζονται μια ιδιαίτερη –θα έλεγα- προσέγγιση.
Μου απαντάτε τον Απρίλιο του 2015 ότι η εκτέλεση των εργασιών με στόχο να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2015 –μετά από ένα τρίμηνο δηλαδή- ήταν μια δυνατότητα.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε πλέον στο 2018. Επαναλαμβάνω την ίδια ερώτηση και βεβαίως παίρνω –θα έλεγα- κάτι θετικό από πλευράς του προκατόχου σας ότι υπάρχει μια διαδικασία και επίκειται προκήρυξη, προκειμένου να προσληφθούν εξακόσια τριάντα τρία άτομα για να ενισχυθούν τα καταστήματα κράτησης.
Επανέρχομαι συνέχεια στο ίδιο ζήτημα, το οποίο βεβαίως πλέον και στον τόπο μας –θα έλεγα- έχει καταστεί ανέκδοτο. Μου απαντάτε: «Φέτος τον Νοέμβριο είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και εντός του 2018 θα γίνουν οι προσλήψεις και όχι το 2017 που έχουμε τώρα. Αυτά προβλέπονται για το 2018. Θα είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2018 θα γίνουν οι απαραίτητες τοποθετήσεις». Αυτό μου απαντάτε.
Στη συνάδελφο Σερρών για παρεμφερές ζήτημα, για το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας, παρεμπιπτόντως απαντάτε και για το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου όπου πλέον εκεί το παραπέμπετε στο άγνωστο μέλλον και λέτε: «Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα δούμε αν θα διασφαλιστούν τα όποια ποσά. Εν πάση περιπτώσει, θα προσπαθήσουμε το 2019 και ενδεχομένως και στη συνέχεια, διότι περιμένουμε την παράδοση του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης από την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές».
Ο κ. Παρασκευόπουλος, σε συζήτηση που είχαμε κάνει, είχε δεσμευθεί ότι υπάρχει δυνατότητα κι ένας τρόπος να λειτουργήσει τουλάχιστον μια πτέρυγα. Είδαμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας. Δυστυχώς, αυτό παραμένει εκεί ως είναι, στοιχειωμένο. Θα τα πούμε και στη συνέχεια, κύριε Υπουργέ.
Βεβαίως, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαίωνε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι φυλακές θα είναι σε λειτουργία, όπως και η πολιτοφυλακή που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας, που ενίσχυε αυτήν ακριβώς τη θέση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, επιτέλους αυτό το έργο θα ήταν σε λειτουργία, έτσι ώστε να μπει σε μια λειτουργία ως ένα ζήτημα όχι αναπτυξιακό, αλλά εν πάση περιπτώσει, να το δει ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης που μέχρι τώρα διέθεσε πάνω από 30 εκατομμύρια.

Δυστυχώς, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει, παρά τις όποιες δεσμεύσεις. Ενδεχομένως σήμερα να μας πείτε κάτι διαφορετικό, μια άλλη εκδοχή σας. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές εκδοχές εδώ μέσα. Εν πάση περιπτώσει, περιμένουμε την απάντησή σας, προκειμένου στη δευτερολογία μου να προσθέσω κάποια πράγματα με την ελπίδα ότι κάτι το ανθρώπινο θα γίνει εκεί για τους κατοίκους, αλλά και ένα στοιχειωμένο κτήριο επιτέλους θα πάρει τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά για την πρωτομιλία σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πριν απαντήσω στους δύο συναδέλφους, στην κυρία Κεφαλίδου και στον κ. Κυριαζίδη, θα κάνω μια ολιγόλεπτη αναφορά, διότι πλέον η κατάσταση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο με τις αναφορές στον Τύπο -δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα- σχετικά με τη διαδικασία απονομής χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κυρία Πρόεδρε, χθες και σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα και ρεπορτάζ στα οποία αναφέρονται: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Ο Κοντονής χάρισε ποινής δεκαετούς καθείρξεως και πρόστιμο σε έμπορο ναρκωτικών», η εφημερίδα του κ. Μαρινάκη, ΤΑ ΝΕΑ: «Διαγράφει ποινές από έμπορο ναρκωτικών ο Κοντονής» και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κι αυτός για να μην λείπει: «Σε ποιους διέγραψε ποινές ο Κοντονής». Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εν πρώτοις, κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω και να ενημερώσω και τη Βουλή ότι τη χάρη με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις την παρέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την παρέχει μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων στο οποίο μετέχουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά δε ακολουθεί πρόταση του αρμόδιου Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έτσι για να δείτε τι θα πει παραπληροφόρηση και ψευδή στοιχεία και ψευδή ρεπορτάζ και ψευδείς ειδήσεις, ποιον αφορούσε αυτή η υπόθεση, τον έμπορο ναρκωτικών που ο Κοντονής δίνει χάρη και διαγράφει την ποινή; Αφορούσε έναν άνθρωπο, συνάνθρωπό μας ο οποίος είχε υποπέσει στο αδίκημα το οποίο περιγράφεται σε ηλικία είκοσι δύο ετών, εξέτισε την ποινή του, αποφυλακίστηκε, δυνάμει του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα και κατά τη διάρκεια της κράτησής σου, κατόρθωσε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτός ο άνθρωπος να τελειώσει το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας με άριστα, με βαθμό πάνω από 8.
Κατόπιν δε έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πέτυχε στις κατατακτήριες εξετάσεις πρώτος. Αποφοίτησε δε με έναν εντυπωσιακό βαθμό, άριστα 9,38. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος είχε γράψει σε όλα τα διαγωνίσματα και σε όλες τις εξετάσεις που είχε δώσει 10 με κάποια ελάχιστα μαθήματα που θα είχε γράψει 9. Και γίνεται μετά ταύτα δεκτός από το Κέιμπριτζ για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής.
Είναι να απορεί κανένας, κύριοι συνάδελφοι. Αυτός ο άνθρωπος είναι η επιτομή ότι με όλες τις ελλείψεις, με όλες τις αδυναμίες, ό,τι ο καθένας μπορεί να πει για το σωφρονιστικό σύστημα, κάτι παράγεται.
Και όχι μόνο αυτό. Υποβάλλει και τα χαρτιά του για να συνεχίσει ανώτατες σπουδές και στην Αμερική που εκεί η ύπαρξη της ποινής που έχει καταγραφεί δεν του δίνει τη δυνατότητα να λάβει βίζα για αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Και σε αυτή την περίπτωση γνωμοδοτεί θετικά το Συμβούλιο Χαρίτων. Κάνω και εγώ την ίδια πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αποφαίνεται ότι πρέπει να δοθεί χάρη σε αυτόν τον συμπολίτη μας, που είναι ένας άνθρωπος ο οποίος υπέπεσε σε νεαρή ηλικία σε ένα σοβαρό αδίκημα, αλλά ακολούθησε μια πορεία, μια διαδρομή και εξέτισε την ποινή του. Διότι εδώ λέει ότι χαρίστηκε η ποινή, αλλά καμμία ποινή δεν χαρίστηκε. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος αποφυλακίστηκε κανονικά, εξέτισε την ποινή του. Αυτό που χαρίστηκε ήταν το χρηματικό ποσό που του είχε επιβληθεί, διότι δεν είχε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει.
Αυτή είναι η κατάσταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις. Και πέρα από το ότι δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις για την πολιτική κατάσταση, δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις «ανθρωποφαγίας» για έναν άνθρωπο ο οποίος, όπως σας είπα, υπέπεσε σε ένα αδίκημα, τιμωρήθηκε για αυτό, εξέτισε την ποινή του και θέλει να ανοίξει νέους δρόμους και ορίζοντες στη ζωή του.
Έρχομαι στις δύο ερωτήσεις των αξιότιμων συναδέλφων, του συναδέλφου και της συναδέλφου.
Εν πρώτοις να αναφέρω ότι καμμία τροποποίηση δεν έγινε από εμάς όσον αφορά το έργο. Η μόνη εξαίρεση ήταν η δημιουργία χώρου επαγγελματικής εκπαίδευσης. Διότι, δυστυχώς, στο αρχικό σχέδιο δεν είχε προβλεφθεί και ξέρετε τι σημασία δίνουμε και εμείς –και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλοι- στο ζήτημα αυτό. Όσον αφορά τη χωρητικότητα, δεν άλλαξε. Έχουμε διακόσια κελιά, τα οποία μπορούν να στεγάσουν εξακόσιους κρατούμενους. Οι επαφές του Γενικού Γραμματέα ήταν υπηρεσιακές επαφές, δεν ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν μία αυτοψία, ένας έλεγχος που έκανε και μία συζήτηση με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όσον αφορά τα πρόστιμα που ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης, πράγματι υπήρχαν πρόστιμα, κύριε συνάδελφε, αλλά εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε στις φυλακές. Τώρα, με την παρούσα Κυβέρνηση, δεν έχουμε πρόστιμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αφού τους αποφυλακίσατε, εντάξει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Με την πολιτική που ακολουθούμε –και μπορεί κάποιος να κάνει κριτική σε ορισμένες πτυχές, των οποίων θεωρώ ότι επιληφθήκαμε με την τελευταία ρύθμιση, όσον αφορά το θέμα της υφ’ όρων απόλυσης- όχι μόνο πρόστιμα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και έπαινοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από όλα τα διεθνή όργανα.
Όσον αφορά την πορεία της υπόθεσης, από τον Νοέμβριο που είχα απαντήσει σε εσάς, κύριε Κυριαζίδη, έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα πράγματα, τα οποία πρέπει να σας αναφέρω.
Πρώτα από όλα –και είναι το βασικότερο- εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 153/2017 και πλέον το Κατάστημα Κράτησης θα λειτουργήσει με πέντε τμήματα, Διοίκησης, Οικονομικού, Κοινωνικής Εργασίας, Φύλαξης, Εξωτερικής Φρούρησης.
Το Προεδρικό Διάταγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ο θεμέλιος λίθος, διότι χωρίς αυτό δεν μπορούσε να γίνει κανένας σχεδιασμός και κανένας προγραμματισμός. Και δυστυχώς, είχε μείνει σε εκκρεμότητα.
Τότε που σας είχα απαντήσει, κύριε συνάδελφε, σας είχα πει ότι επίκειται η έκδοσή του και πράγματι έγινε εντός του 2017.
Δεύτερον, εξασφαλίστηκαν μέχρι σήμερα οι πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις λειτουργίες και για τις λειτουργικές δαπάνες του Καταστήματος Κράτησης που ανέρχονται σε 800.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά τα χρήματα έχουν οριστικοποιηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τρίτον, εκδόθηκε βεβαίωση περαίωσης των εργασιών από την ΚΤΥΠ στις 22-12-2017 και η τελική επιμέτρηση εγκρίθηκε –έχουμε τελειώσει και με την επιμέτρηση- στις 26 Μαρτίου 2018.
Τέταρτον, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύστασης των θέσεων προσωπικού, με άλλα λόγια ο υπολογισμός του αριθμού και των ειδικοτήτων του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Καταστήματος.
Σας ενημερώνω δε ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία –και θα ολοκληρωθεί σύντομα- θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα οριστικοποιεί αυτόν τον προσδιορισμό.
Τι είναι σε εξέλιξη; Σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση του κτιρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης από την ΚΤΥΠ. Η ΚΤΥΠ είναι εκείνος ο φορέας που διαχειρίζεται τα δημόσια κτίρια και που σε αυτόν ενοποιήθηκαν, όπου μόνο η ενοποίηση και ο όγκος δουλειάς έχει ένα πρόβλημα. Είναι ο φορέας εκείνος που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών. Επομένως, και αυτό σας ενημερώνω ότι είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε εδώ μια καθυστέρηση, από ό,τι ενημερώθηκα, από το Υπουργείο Υποδομών, διότι σχετικά με το νέο κτίριο υπήρχε μια διάσταση με τον παλαιό και τον νέο ανάδοχο. Το θέμα, όμως, αυτό είναι νομικό, θα ολοκληρωθεί και θα τελειώνουμε. Η δημοπράτηση προχωράει.
Το δεύτερο που είναι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού της φυλακής πάλι από την ΚΤΥΠ.
Τρίτον, η διαδικασία πρόσληψης εξακοσίων υπαλλήλων για τις φυλακές, στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Κεφαλίδου ειδικότερα. Εδώ θέλω να πω το εξής: Επίκειται άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή που έχει τους κανόνες λειτουργίας του και τους χρόνους. Εμείς πιέζουμε αυτό το πράγμα να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Θέλω να διευκρινίσω ότι είχα απαντήσει τον Νοέμβριο στον κ. Κυριαζίδη σχετικά με τις προσλήψεις των εξακοσίων υπαλλήλων. Εάν γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ και γίνουν οι προσλήψεις, είναι πολύ εύκολο να στελεχωθεί, διότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ακόμα και αν αυτές δεν αναφέρονται -διότι δεν αναφέρονται- στο κατάστημα κράτησης «Νικηφόρος» που με ρωτάτε. Θα έχουμε για όλα τα καταστήματα κράτησης συν εξακόσιους υπαλλήλους. Οπότε είναι πολύ εύκολο. Γι’ αυτό είχα πει ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα βοηθήσει στη στελέχωση και του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης. Νομίζω ότι διευκρινίστηκε αυτό το πράγμα. Έτσι ακριβώς το είχα πει και στον κ. Κυριαζίδη τον Νοέμβριο που είχα απαντήσει.
Τι πρέπει να γίνει; Κατά πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υδροδότησης, κύριοι συνάδελφοι. Εσείς που είσαστε από την περιοχή, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Δήμο Παρανεστίου σχετικά με την υδροδότηση, διότι πρέπει να υποβληθεί ο Δήμος σε μια δαπάνη για την ηλεκτροδότηση αντλιοστασίου, που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση του καταστήματος κράτησης.
Επίσης, πρέπει να γίνουν δοκιμές του έργου ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Μόλις συσταθούν οι θέσεις προσωπικού με τον νόμο που σας είπα, θα υποβληθεί αίτημα για την έγκριση πρόσληψης αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων. Να μη μείνουμε δηλαδή σε μια προσωρινότητα, με βάση τον αριθμό των υπηρετούντων στο σύνολο, συν τους εξακόσιους, που ελπίζουμε να έχουμε το κατά δύναμιν συντομότερο, αλλά πλέον να έχουμε τοποθέτηση υπαλλήλων στο κατάστημα κράτησης.
Ποια είναι τα περαιτέρω βήματα; Έχουμε ενημερωθεί από την ΚΤΥΠ ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνει η παραλαβή του έργου, διότι αυτό επιτάσσει η σύμβαση. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια, από τη μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η παραλαβή του έργου να συντελεστεί το συντομότερο και όχι στα απώτερα όρια που αναφέρει η σύμβαση. Θα λειτουργήσει αμέσως -σας το λέω αυτό το πράγμα υπεύθυνα- μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της πρόσληψης των εξακοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Διότι χωρίς αυτούς τους εξακόσιους υπάλληλους δεν είναι δυνατόν να γίνει καμμία απόσπαση από κανένα άλλο κατάστημα κράτησης. Αυτό είχα απαντήσει και στη συνάδελφο Βουλευτή Σερρών, την κυρία Αραμπατζή, αν θυμάμαι καλά, που είχε ρωτήσει. Δεν μπορεί να γίνει καμμία απόσπαση, διότι θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα στα άλλα καταστήματα κράτησης και κυρίως στα γειτονικά.
Αυτά, κυρία Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε. Εικάζω ότι δεν θα δευτερολογήσετε, γιατί είπατε και όλες τις προτάσεις σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κάτι θα διευκρινίσω, κυρία Πρόεδρε.
[…….]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, περισσότερο σύγχυση δημιουργήσατε. Μπλέξαμε. Μας ρίξατε στον ωκεανό. Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω ακριβώς πού θα καταλήξουμε.
Για ποιον λόγο; Μας αναφέρετε ότι τον Απρίλιο του 2015 έμεινε μόνο το θέμα της υδροδότησης. Το 2015, φανταστείτε! Μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο και είμαστε στην υδροδότηση, για να συνεννοούμαστε, το ποσό που είχε μείνει. Το έργο περαιώθηκε στις 31-10-2017 -οι Κτηματικές Υποδομές το λένε- και εκδόθηκε σχετική βεβαίωση, όπως είπατε κι εσείς, μετά από δύο μήνες, άρα το έργο έχει περαιωθεί.
Τώρα εσείς εδώ μας αποκαλύπτετε ότι θα πρέπει να υπάρξει καινούργια δημοπράτηση αναφορικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο θα δούμε προς το τέλος του έτους, κ.λπ.
Καταλήγουν οι Κτηματικές Υποδομές στις ενέργειες που απαιτούνται στην συνέχεια, που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτά που αναφέρατε εσείς.
Άρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι η στελέχωση. Και απαντάτε –και θα τα καταθέσουμε όλα αυτά- ότι η δυνατότητα στελέχωσης μέσω της προαναφερθείσας προκήρυξης δεν είναι εφικτή. Και μιλάτε για το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Το αναφέρετε αρχές του έτους.
Γνωρίζατε τον Νοέμβριο που μου απαντούσατε για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Ξεχάσατε το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου τον Σεπτέμβριο που εκδώσατε το διάταγμα και αναγκαστήκατε στη συνέχεια να εκδώσετε νέο διάταγμα. Άρα, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Υπουργέ, έτσι δεν είναι; Τον Σεπτέμβριο δεν εκδώσατε προεδρικό διάταγμα; Και μετά από έναν μήνα θυμηθήκατε να εκδώσετε άλλο προεδρικό διάταγμα, γιατί δεν είχατε συμπεριλάβει το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Και αυτό τώρα το διαχωρίζετε και λέτε ότι άλλη προκήρυξη για ό,τι υπάρχει τώρα ως προγραμματισμός και άλλο στη συνέχεια. Άρα, μην περιμένετε κάτι τέτοιο. Αυτό έχει ειπωθεί πλέον, έγινε κτήμα σε όλους μας ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Ο ανάδοχος, όμως, μια και έχει παραδώσει το έργο, κύριε Υπουργέ, έχει ρήτρα, την οποία καταβάλλει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αλλά επειδή βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, όπως έγινε με τον κάθετο άξονα Δράμας-Αμφίπολης που ανακοινώθηκε και ξανανακοιθώθηκε, το ίδιο κάνετε και σήμερα για ένα ζήτημα που δεν είναι αναπτυξιακό, αλλά εν πάση περιπτώσει κάτι θα παρείχε σε αυτήν την έρμη τη Δράμα που τη θυμάστε προφανώς μόνο προεκλογικά. Αλλά πλέον, θα ήθελα να σας πω ότι είναι αργά και για εσάς και για τη Δράμα δυστυχώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νόμιζα ότι με το χρονοδιάγραμμα και με τις ενέργειες που έχουν γίνει, είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να γίνουν θα είχε διευθετηθεί απολύτως το ζήτημα της ερώτησης. Δυστυχώς, όμως, επανήλθαν οι συνάδελφοι και μάλιστα, με μια ακραία φρασεολογία, «ψέματα» και παρόμοιες εκφράσεις. Εγώ θέλω να πω ότι καταλαβαίνω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε μια σύγχυση αυτήν την περίοδο, γιατί θα πρέπει να καταλήξει ποιος έχει δίκιο, η κυρία Γεννηματά ή ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, και επιδίδεται σε μια φρασεολογία ακραία. Δεν πειράζει.
Εγώ θα επαναλάβω, όμως, κάποια πράγματα. Σας είπα και πάλι ότι από τον Νοέμβριο που ερωτήθηκα στη Βουλή από τον κ. Κυριαζίδη, έχουν γίνει τέσσερα σημαντικά βήματα για ένα κατάστημα κράτησης το οποίο -εγώ θα συμφωνήσω- επί χρόνια έβλεπαν οι κάτοικοι της Δράμας να υπάρχει και δεν είχε ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις καμμία μέριμνα. Παραλάβαμε αυτήν την κατάσταση και σας λέω και πάλι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Το 90% σας παραδώσαμε το 2015.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Εντάξει, κύριε Κυριαζίδη. Σας άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κυριαζίδη, αφήστε να ολοκληρώσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ακριβώς αυτά σας είπα. Εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα και δεν έχει καμμία σχέση με το προεδρικό διάταγμα του Σεπτεμβρίου που περιέγραφε τον Οργανισμό. Άλλο προεδρικό διάταγμα είναι το ένα, άλλο είναι για την ίδρυση καταστήματος κράτησης. Αυτά είναι. Έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις, που αυτό είναι πολύ σημαντικό και έπρεπε κάτι να πείτε, πιστώσεις από 800.000 μέχρι 1 εκατομμύρια. Έχει εκδοθεί η βεβαίωση περαίωσης του έργου από την ΚΤΥΠ και έγινε και η επιμέτρηση. Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες. Και σας είπα ότι από τη στιγμή που έχουμε αυτά στα χέρια μας, ξεκίνησε και η διαδικασία σύστασης θέσεων προσωπικού. Επίσης σας είπα ότι εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα έχουμε και τον νόμο που προβλέπει αυτά τα πράγματα. Επομένως, η Κυβέρνηση με γρήγορα βήματα προχωρεί σε διαδικασίες, οι οποίες όμως πρέπει να τηρηθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Σχετικά με αυτό που είπατε για την υδροδότηση και τον βιολογικό, κυρία Κεφαλίδου, ο βιολογικός πράγματι είναι έτοιμος. Δεν είπαμε εμείς κανένα ψέμα. Το πρόβλημα πού είναι; Στην υδροδότηση. Γιατί το ξέρετε κι εσείς -έχω πληροφορηθεί ότι έχετε διατελέσει και αυτοδιοικητικός- ότι η υδροδότηση είναι ένα ζήτημα που άπτεται των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των δήμων. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα για μια δαπάνη που ο Δήμος της περιοχής θεωρεί υψηλή για την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου. Χωρίς νερό, αν δεν λυθεί αυτό το μέγα ζήτημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει κατάστημα κράτησης. Πιστεύω ότι θα λυθεί. Θα δούμε πώς…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μα ακριβώς αυτό σας λέω. Αλλά αυτό, το βιολογικό, που είναι των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το λύσαμε, είναι εντάξει, έχουμε τελειώσει από εκεί. Με το άλλο ζήτημα, που δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για αυτό μην λέτε ότι λέμε ψέματα. Για αυτό έκανα την αναφορά στην αρχή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Για τους σωφρονιστικούς τώρα, προσέξτε. Κάνετε έναν συλλογισμό, ο οποίος θα σας πω εγώ εκ των προτέρων ότι δεν είναι αβάσιμος. Έχει μια λογική βάση. Τι περιμένουμε; Περιμένουμε να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Σας είπα ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης. Πιέζουμε, μάλιστα, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να επισπεύσει για την πρόσληψη εξακοσίων περίπου σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Εάν τους έχουμε αυτούς τους εξακόσιους, κυρία Κεφαλίδου, πράγματι δεν φτάνουν, αλλά μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αποσπάσεις για να λειτουργήσει το κατάστημα κράτησης.
Αν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, αν δεν περαιωθεί ο διαγωνισμός, είναι αδύνατο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Σας το λέω αυτό το πράγμα…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Προσέξτε. Εφόσον προσληφθούν οι εξακόσιοι τριάντα -πόσοι είναι- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε τον αναγκαίο για τη λειτουργία αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Αν δεν έχουμε, όμως, αυτούς τους εξακόσιους για όλη την Ελλάδα, τότε είναι αδύνατον να προχωρήσουμε, γιατί ήδη υπάρχουν κενά. Αυτό σας είπα. Έχουμε έναν σχεδιασμό, ούτως ώστε με την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων, να προχωρήσουμε αυτόματα στην απόσπαση του αναγκαίου για τη λειτουργία σε πρώτη φάση προσωπικού.
Να ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε, και να πω το εξής: Πιστεύω κι εγώ ότι δομές που έχουν ξεκινήσει, πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας είπα τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΚΤΥΠ και τον φόρτο εργασίας που έχουν. Εσείς που είσαστε Βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, ξέρετε σε τι άθλια κατάσταση είναι όχι μόνο οι φυλακές, αλλά και τα δικαστικά μέγαρα. Εγώ επισκέφθηκα το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας και το Δικαστικό Μέγαρο του Κιλκίς και έχουμε μια πρώτη πρόνοια για να τελειώσουμε με αυτές τις εκκρεμότητες. Διότι, αν τα έχετε επισκεφθεί και ξέρετε πού δικάζουν συνάδελφοι δικηγόροι και δικαστές, θα έχετε εκπλαγεί με τις τριτοκοσμικές συνθήκες. Και αυτό είναι μια κατάσταση…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, αυτήν την ώρα και η ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές, που άπτονται…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θέλουμε ειλικρινά να σας πιστέψουμε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Να με πιστέψετε, διότι είδατε, κύριε Κυριαζίδη, ότι από τον Νοέμβριο που με ρωτήσατε, σας είπα τέσσερα θεμελιώδη βήματα που έγιναν. Αυτά που σας είχα πει τον Νοέμβριο, τα κάναμε και άλλα είναι σε εξέλιξη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Όπως σας είπα, θέλουμε να σας πιστέψουμε, αλλά …

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν υπάρχει λοιπόν, από μεριά μας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ελάτε, κύριε Κυριαζίδη. Δεν θα μείνουμε μια ώρα σε αυτήν την ερώτηση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σας απαντώ και ξέρω ότι με ρωτάτε καλόπιστα. Εμείς κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, ούτως ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.
Ο κ. Δελής γελάει. Ακούει, φαίνεται, πράγματα τα οποία εξάπτουν τη φαντασία του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν γελάω με σας, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σας λέω ότι καλύτερη απόδειξη αυτών που σας λέω, είναι αυτά που υλοποιήθηκαν. Τον Νοέμβριο σας είχα υποσχεθεί αυτά που σας αναφέρω σήμερα ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και ολοκληρώθηκαν.
Η μόνη καθυστέρηση που εγώ βλέπω εδώ, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και πάλι γνωρίζετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχουμε εδώ μια ανεξάρτητη αρχή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε -και το κάνουμε- είναι να ζητάμε την επίσπευση αυτών των διαδικασιών.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Να μην ορίζετε χρόνο, κύριε Υπουργέ.