Επικαιροτητα

Πόλη+ Ζωή: Όχι στην επιπόλαιη απόφαση εκρίζωσης των δένδρων στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου

Written by

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω δηλώσεων του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας ότι έχει ληφθεί απόφαση να εκριζωθούν αμέσως μετά το Πάσχα τα πλατάνια στις οδούς Πατριάρχου Διονυσίου και Γεωργίου Σεφέρη.
Πέραν της υποχρέωσης να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα, θεωρούμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η εκρίζωση δεκάδων μεγάλων δένδρων στο κέντρο της πόλης, πρέπει η απόφαση να λαμβάνεται μετά από ευρεία διαβούλευση και όχι να ανακοινώνεται ως ήδη ειλημμένη.
Η περιοχή του Δημοτικού Κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί νησίδα πρασίνου που είναι πλέον ‘σήμα κατατεθέν’ της πόλης μας και ένας από τους λόγους που κάνουν τη Δράμα μας αξιοζήλευτη.
Τα εν λόγω δένδρα είναι εντελώς υγιή, ιδιαίτερα όμορφα, πολλαπλά χρήσιμα και είναι απόλυτα ενταγμένα στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εικόνα της περιοχής, την οποία και συνδιαμορφώνουν.
Για τους λόγους αυτούς, μία επιπόλαιη απόφαση εκρίζωσης των δένδρων θα είναι καταστροφική και μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα που αναφέρονται ως δήθεν αιτίες για την εκρίζωσή τους.
Επισημαίνουμε ότι τα ακίνητα που περιβάλλονται από τους δύο δρόμους όπου υπάρχουν τα δένδρα είναι είτε δημοτικά είτε δημόσια και επομένως μπορεί να εξεταστεί ακόμη και η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου σε βάρος των οικοπέδων.
Επίσης, μπορεί να εξετασθεί η δυνατότητα να αφαιρεθούν τα κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί στην άκρη του πεζοδρομίου.
Φυσικά, πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των διαφορών ύψους σε όποια σημεία του πεζοδρομίου υπάρχουν. Ιδιαίτερα στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου, οι διαφορές ύψους είναι ασήμαντες.
Τέλος, στην περιοχή σχεδιάζονται παρεμβάσεις (βιοκλιματική ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου και διανοίξεις δρόμων) που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής και πρέπει η όποια σχετική απόφαση να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.
Επομένως, λύσεις υπάρχουν και το τσεκούρι και το πριόνι δεν αποτελούν μοναδική επιλογή.
Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι σε μία ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης (οπωσδήποτε των συλλόγων ΑΜΕΑ και της Οικολογικής Κίνησης Δράμας), θα βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα και δεν θα χρειαστεί να εκριζωθεί ούτε ένα δένδρο.