Επικαιροτητα

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Δράμας για το εργατικό ατύχημα

Written by

Ένας ακόμη νεκρός εργάτης στη βιομηχανία μαρμάρου της πόλης μας. Αυτή τη φορά σε λατομείο εταιρείας Κινεζικών συμφερόντων. Η γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ. εκφράζει τα θερμά της συλληπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Η εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και η καταστρατήγιση των μέτρων υγιενής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους, ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Η ίδια η ανάπτυξη , του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.
Επιπλέον, η επιθεώρηση μεταλλείων που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο βρίσκεται στη θεσσαλονίκη, τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.
Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση με το ΣΕΒ, στα πλαίσια πάντα της λεγόμενης υγιούς επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά αποθεώνονται από ΕΕ, κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδράνεια των εργαζομένων, ο εφησυχασμός τους, για να εξασφαλίζεται άνετα και χωρίς αντιδράσεις η ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση να κοιτάξουν τις δικές τους ανάγκες και την ικανοποίηση τους. Να συνταχθούν για αυτό με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων , με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγεινής και ασφάλειας που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζώη τους.