Επικαιροτητα

Ερώτηση στη βουλή για τη μη συμμετοχή σχολικών μονάδων του Νομού Δράμας στη διανομή σχολικών γευμάτων

Written by

Ερώτηση κατατέθηκε από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη  προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διότι για μια ακόμα φορά οι σχολικές μονάδες του Νομού μας δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων-συσσιτίων.
Σύμφωνα λοιπόν με την προσφάτως εκδοθείσα υπ’ αριθμ. Φ.14/ΦΜ/42448/Δ1/14-3-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και άλλες 4 αποφάσεις του 2017,  εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται οι σχολικές μονάδες του Νομού μας στο ανωτέρω πρόγραμμα την στιγμή κατά την οποία οι δράσεις του επεκτείνονται  σε πρόσθετα σχολεία ανά την επικράτεια και βεβαίως σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο, καθότι η Δράμα είναι το πλουσιότερο Νομαρχιακό διαμέρισμα όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Παιδείας,
Έρευνας & Θρησκευμάτων
κ. Κωνσταντίνο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
2) Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ευτυχία ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,
Για μία ακόμη φορά ο εξαθλιωμένος από τις κυβερνητικές πολιτικές Νομός της Δράμας τιμωρείται και τίθεται, άγνωστο για ποιο λόγο, εκτός του Προγράμματος διανομής σχολικών γευμάτων. Ως πληροφορήθηκα από δικαίως διαμαρτυρομένους γονείς ανηλίκων μαθητών, με την προσφάτως εκδοθείσα υπ’ αριθμ. Φ.14/ΦΜ/42448/Δ1/14-3-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται οι σχολικές μονάδες του Νομού μας στο ανωτέρω πρόγραμμα, την στιγμή κατά την οποία οι δράσεις του τελευταίου επεκτείνονται σε πρόσθετα σχολεία ανά την επικράτεια. Σημειώνεται ότι είχαν ήδη προηγηθεί οι υπ’ αριθμ. Φ.14/ΦΜ/181027/Δ1/25-10-2017 (ΦΕΚ Β’ 3870), Φ. 14/ΦΜ/48617/Δ1/21-3-2017(ΦΕΚ Β’ 1115) και Φ.14/2929/5544/Δ1/12-1-2017 (ΦΕΚ Β’ 324) σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες «εξαιρούσαν» στην πράξη τον Νομό. Το σχετικό ζήτημα και τις εύλογες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είχα θέσει με την συνημμένη στην παρούσα υπ’ αριθμ. πρωτ. 7489/725/21-7-2017 Ερώτηση & ΑΚΕ προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας εν όψει εκδόσεως της υπ’ αριθμ. 6/2017 διακήρυξης, επί της οποίας, δυστυχώς, δεν έλαβα μέχρι σήμερα καμία απάντηση. Η δε κυβερνητική υπόσχεση που είχε τότε δοθεί ότι θα ενταχθεί ο Νομός στο εν λόγω πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα και η δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας να αυξάνονται. Δοθείσης ευκαιρίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στον Ν. Δράμας είναι ιδιαιτέρως υψηλά (και σε σύγκριση μάλιστα με ενταγμένους στο πρόγραμμα νομούς), γεγονός που επιβάλλει την άμεση έμπρακτη εκδήλωση σχετικής πρόνοιας εκ μέρους της Κυβέρνησης προς ανακούφιση των οικογενειών των συμπολιτών μας.
Εν όψει των ανωτέρω, και επαναφέροντας την προηγούμενη ερώτησή μου, στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρομαι, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Γιατί δεν εντάχθηκε ο Νομός της Δράμας στο πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων; Ποια κριτήρια και δεδομένα ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον εκ νέου αποκλεισμό αυτό;
2.    Πότε εν τέλει θα ενταχθεί η Δράμα στο πρόγραμμα αυτό; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ