Επικαιροτητα

Ερώτηση στη βουλή για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Written by

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για την εξαιρετικώς δυσμενής και κυρίως άνιση μεταχείριση που  επιφυλάσσει η Κυβέρνηση προς τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ωσάν να πρόκειται για πολίτες δεύτερης κατηγορίας, το συνολικό ποσόν της προγραμματικής υπερδέσμευσης για την Περιφέρεια ΑΜΘ αναφορικά με το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τους επιλαχόντες, αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως 59,29% σε σύγκριση με τον αρχικό τους προϋπολογισμό.
Δυστυχώς, το Υπουργείο δείχνει να αγνοεί ότι η κατ’ εξοχήν αγροτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία μαστίζει η ανεργία, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των λοιπών Περιφερειών της Χώρας.

Επισυνάπτεται η σχετική επίκαιρη ερώτηση

Υπερδέσμευση για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι κυριολεκτικά εξοργισμένος με την εξαιρετικώς δυσμενή και κυρίως άνιση μεταχείριση που για μία φορά του επιφυλάσσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωσάν να πρόκειται για πολίτες δεύτερης κατηγορίας, το συνολικό ποσόν της προγραμματικής υπερδέσμευσης για την Περιφέρεια ΑΜΘ αναφορικά με το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τους επιλαχόντες, αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως 59,29% σε σύγκριση με τον αρχικό τους προϋπολογισμό. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, ως καταγγέλλεται επισήμως από την Περιφέρεια ΑΜΘ, δεικνύει ότι η ευαισθησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαντλείται μόνον στα λόγια. Δυστυχώς, το Υπουργείο δείχνει να αγνοεί ότι η κατ’ εξοχήν αγροτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία μαστίζει η ανεργία, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των λοιπών Περιφερειών της Χώρας. Αντί, λοιπόν, να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες για απασχόληση και επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, το Υπουργείο αδικεί κατάφωρα την ακριτική αυτή Περιφέρεια και τους πολίτες της.
Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν τα ποσά της υπερδέσμευσης και πώς δικαιολογείται η άνιση μεταχείριση εις βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ;
2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής και πότε;

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ