Επικαιροτητα

Κραυγή αγωνίας Ιατρικού Συλλόγου Δράμας προς Παύλο Πολάκη

Written by

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκθέτοντας τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Ειδικότερα αναφέρονται τα ακόλουθα:


Προς
1. Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα
2. Αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη Παύλο

Αξιότιμοι κύριοι
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στην συνεδρίασή του στις 26-10-2017 ασχολήθηκε επισταμένα με τα διαδραματιζόμενα κατά το τελευταίο 10ήμερο μέτρα σας, που είναι αφ’ ενός άδικα και αναιτιολόγητα και αφ’ ετέρου αντισυνταγματικά και που έχουν αιχμή του δόρατος αυτή την στιγμή τους εργαστηριακούς ιατρούς, ουσιαστικά όμως βάλουν εις βάρος όλων των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.
Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά κλέβουν και λεηλατούν το ατομικό εισόδημα των ιατρών, με σκοπό των εκμαυλισμό των συνειδήσεων των εντίμων και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας αυτών και έχουν στόχο να συστήσετε, κατά την άποψή σας, προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Εφαρμόζετε δηλαδή το ρητό "κάνουμε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα".
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, κάνοντας αυτοκριτική (εμείς την έχουμε κάνει ήδη), χωρίς να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, να απαντήσετε με ειλικρίνεια, σεβόμενοι τουλάχιστον την ιατρική σας ιδιότητα:

1. Τί συγκεκριμένα μέτρα λάβατε εις βάρος των διαπλεκομένων συναδέλφων μας, δεδομένου ότι κατά την τελευταία 20ετία, οι ίδιοι (και τότε και τώρα) συνεχίζουν να λυμαίνονται τα κονδύλια για την υγεία; Γιατί πρέπει να πληρώσει το "μάρμαρο" ο έντιμος συνάδελφος μικρού ή μεσαίου κλινικοεργαστηριακού ιατρείου; Επιδιώκουμε λοιπόν διαφάνεια στον τομέα αυτό.

2. Δεδομένου ότι επιθυμούμε συνεργασία (αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος μας ως επισήμου συμβούλου της πολιτείας για θέματα υγείας στην περιοχή της Δράμας), θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε τους ιδιοφυείς εφευρέτες των μαθηματικών τύπων για clawback, αλλά και για τα εκβιαστικά μηνύματα και την προτροπή των ιατρών να παραιτηθούν από τα νόμιμα δικαιώματά τους, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς, με σκοπό να τους επαινέσουμε δημοσίως. Προκαλούμε να κάνετε ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να καταργηθεί το καταραμένο clawback. Είναι άδικο να πληρώνουν τις ατασθαλίες των διαπλεκομένων οι έντιμοι και συνεπείς. Πιστεύουμε με αυτό που προτείνουμε συμφωνεί και η τρόϊκα (π.χ. Καρόνε). Τα τελευταία σας μέτρα έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς συναδέλφους.

3. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να δοθεί το δικαίωμα να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όσοι συνάδελφοι ειδικοί το επιθυμούν. Δεν ζητούμε να χορηγήσετε περισσότερα χρήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά να μοιράσετε το ποσό που έχετε ήδη προκαθορίσει, σε όσους επιθυμούν να συμβληθούν, με αντικειμενικό στόχο να παραμείνει το άνθος της ιατρικής στην χώρα.

4. Γιατί λαϊκίζετε και στοχοποιείται τον ιατρικό κλάδο, όταν γνωρίζετε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων; Πείτε την αλήθεια στο λαό. Μήπως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά περιφέρεια ή νομό και ταυτόχρονα την προέγκριση εκάστου παραπεμπτικού εξετάσεων;

5. Πιστεύουμε πως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να επιταχυνθεί η δημιουργία και εφαρμογή της προσωπικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο, που εκτός από το ατομικό ιατρικό ιστορικό, θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των οικονομικών παροχών που δικαιούται, με εξαίρεση πάντα τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων ασθενών. Πείτε την αλήθεια στους πολίτες της χώρας.

6. Δεδομένου ότι άπαντες οι έλληνες είναι ίσοι-ισότιμοι, θεωρούμε δίκαιο και ηθικό να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα και για τους ιατρούς, όπως και σε όλους τους πολίτες, που έχουν οφειλές, δηλαδή 120 δόσεις.

7. Παράκληση με σοβαρότητα να μελετήσετε τις προτάσεις των ιατρών του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας (γνωρίζουμε ότι σας έχουν αποσταλεί). Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου τις προσυπογράφουμε, δίνοντας όμως βαρύτητα στο θέμα δημιουργίας ογκολογικού τμήματος ή κλινικής, με ελάχιστο όριο τον αριθμό τουλάχιστον δύο ογκολόγων και τούτο στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο σύλλογος καρκινοπαθών Δράμας είναι ο μεγαλύτερος – πλην Θεσ/νίκης- στην βόρεια Ελλάδα και αναλογικά με τον πληθυσμό μας ο μεγαλύτερος στην χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα όσα προαναφέραμε και ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν παρθεί από την πολιτική ηγεσία είναι προς την λάθος κατεύθυνση, είμεθα υποχρεωμένοι να κάνουμε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

Α) ή ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει στην υγεία, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα και απλώς υπακούετε και εκτελείτε εντολές άλλων

Β) ή ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει, αλλά δεν θέλετε και δεν επιθυμείτε, βάσει οργανωμένου σχεδίου, να αντιδράσετε, με τελικό σκοπό τον αφανισμό των μικρομεσαίων εργαστηρίων και ιατρείων λαϊκίζοντας ασύστολα και

Γ) ή πραγματικά δεν γνωρίζετε τι συμβαίνει. Αν όντως ισχύει η περίπτωση αυτή τότε είστε ακατάλληλοι και ίσως άκρως επικίνδυνοι.
Γνωρίζουμε, όπως κι εσείς γνωρίζετε, ότι βασικό αίτημα της γενικής συνέλευσης του Π.Ι.Σ. είναι η σύναψη συλλογικών συμβάσεων για όλους τους ιατρούς. Θεωρούμε ότι δοκιμαστικά, αν το επιθυμείτε κι εσείς, είναι προτιμότερο να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι είναι πολύ ευκολότερος ο ουσιαστικός έλεγχος στα όρια των αρμοδιοτήτων του συλλόγου μας και τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την χώρα. Αν δεν θέλετε εμάς, επιλέξτε έναν άλλο ιατρικό σύλλογο. Κάντε όμως κάτι. Η κρίση δεν αποτελεί εμπόδιο. Σε τέτοιες στιγμές χρειάζεται όραμα και στόχος. Οι πράξεις σας λοιπόν θα προσδιορίσουν την πραγματική σας θέση και ανάλογα με αυτές θα κριθείτε και αντίστοιχα θα επαινεθείτε ή θα κατηγορηθείτε απ’ όλους τους συναδέλφους ιατρούς.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ             ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ                     ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ
Κοινοποίηση:Π.Ι.Σ.


Προς
πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
κ. Μπερσίμη Σωτήριο

Αξιότιμε κύριε
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στην συνεδρίασή του στις 26-10-2017 ασχολήθηκε επισταμένα με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό των οφειλών για το clawback, που έγινε αιφνιδιαστικά και με πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Τα ανυπόγραφα μηνύματα- σημειώματα που αναρτήθηκαν στο edapy από τον ΕΟΠΥΥ περιείχαν συμψηφισμούς για το clawback και Rebate από την μία μεριά και τις οφειλές του Οργανισμού από την άλλη ( απλήρωτοι μήνες και το 10%). Έδιναν όμως μια πολύ ασφυκτική προθεσμία 3 ημερών για την αποδοχή η μη του συμψηφισμού. Ακόμη όμως και με την ολιγοήμερη παράταση που έδωσε ο οργανισμός, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολλά και σοβαρά.
Δεν είναι δυνατόν οικονομικά μεγέθη τεσσάρων ετών 2012-2015 να ελεγχθούν και να διασταυρωθεί η ακρίβειά τους σε τόσο λίγο χρόνο.
Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι ιατροί σε τόσο λίγο χρόνο να αποφασίσουν την αποδοχή η όχι των σημειωμάτων.
Δεν είναι δυνατόν να μην έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΟΠΥΥ ( με επίσημο τρόπο) ποια θα είναι η διαδικασία, πόσες θα είναι οι δόσεις και πότε θα υπάρξει εκκίνηση για την αποπληρωμή των οφειλών.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει γραπτή απάντηση από τον Οργανισμό για το τι θα γίνει με τους τόκους και με εκείνους τους ιατρούς που έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη και δεν μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κωλυσιεργούσε εδώ και χρόνια και δεν ολοκλήρωνε τον τελικό λογιστικό έλεγχο, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα των πληρωμών. Σήμερα κάτω από το βάρος της ασυνέπειας και εν όψει του ελέγχου της Τρόικας, που απαιτεί την αποπληρωμή των παροχών, προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα με το clawback, ως εισπρακτέο ποσό, και τον ΕΟΠΥΥ με αποθεματικό.
Δυστυχώς το τίμημα της αβελτηρίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι ιατροί.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:

1. Προτίθεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την ασφυκτική και εκβιαστική προθεσμία για την αποδοχή των συμψηφισμών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να βρει το πολιτικό θάρρος, να καταργήσετε το απεχθές clawback (επιστροφή χρημάτων για εξετάσεις που εκτελέστηκαν) η τουλάχιστον να καταργήσει την εφαρμογή του μέτρου οριζόντια, επί δικαίω και αδίκω;

2. Προτίθεται η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διαβουλευθεί με τους ιατρούς και να συμφωνηθεί μια διαδικασία τερματισμού της εκκρεμότητας, με όρους που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του οργανισμού, αλλά και την βιωσιμότητα των ιατρών, ιδιαιτέρως των μικρών εργαστηρίων, όπως έγινε με τις ιδιωτικές κλινικές ;

3. Προτίθεστε να λάβετε επιτέλους δίκαια και διαφανή μέτρα ελέγχου και περιορισμού της υπερσυνταγογράφησης και αυτόματης διακοπής της έκδοσης παραπεμπτικών από το σύστημα, μόλις εξαντλείται ο κλειστός προϋπολογισμός; Εφόσον τις ανάγκες των ασφαλισμένων δεν μπορεί να τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, είναι ηθικό και δίκαιο ο ΕΟΠΥΥ να ενημερώνει τους ιατρούς έγκαιρα και όχι μετά από μήνες και χρόνια!!!!!

4. Είναι στις προθέσεις σας να επαναπροσδιορίσετε τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά περιφέρεια, με πραγματικά στοιχεία;

5. Προτίθεστε να δώσετε στην δημοσιότητα τον μαθηματικό τύπο που έχετε εφεύρει και εφαρμόζεται το clawback;

6. Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς , όπως όλους τους Έλληνες πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή όχι λιγότερο από 120 δόσεις;

7. Προτίθεστε να υπολογίσετε πλέον το ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016;

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ ,τα μέλη μας δεν αντιτίθενται στον λογιστικό έλεγχο, ούτε στις εκκαθαρίσεις των ληξιπροθέσμων οφειλών του ταμείου, αντιτίθενται στον τρόπο υπολογισμού των συμψηφισμών και ζητούν εγγράφως απαντήσεις για τον υπολογισμό του clawback.
Πιστεύουμε πως ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να επιταχυνθεί η δημιουργία και εφαρμογή της προσωπικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο, που εκτός από το ατομικό ιατρικό ιστορικό, θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των οικονομικών παροχών που δικαιούται, με εξαίρεση πάντα τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων ασθενών.
Αναμένουμε απαντήσεις και απαιτούμε πράξεις

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ         ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ                 ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ

Κοινοποίηση: Π.Ι.Σ.


Κοινοποίηση εγγράφων προς βουλευτές

Τις παραπάνω επιστολές ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας τις Κοινοποίησε και προς τους βουλευτές του νομού αναφέροντας τα ακόλουθα:

Αξιότιμοι Κύριοι- Κυρία
Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, διατηρώντας την παράδοση που έχει σχετικά με την αποστολή εγγράφων προς την κεντρική διοίκηση, και δεδομένου ότι παρήλθε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων χωρίς απάντηση, σας προωθεί, προς ενημέρωσή σας τις ανωτέρω επιστολές, οι οποίες συντάχθηκαν μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου την 26-10-2017. Επιπλέον σας γνωστοποιούμε ότι, όσον αφορά το θέμα των νοσοκομειακών ιατρών, που αυτήν την στιγμή βρίσκεται επίσης στην επικαιρότητα, συντασσόμεθα πλήρως με την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ         ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ                 ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ


-----------------------------