Επικαιροτητα

Πέθανε ο εικαστικός και συγγραφέας Φαίδων Πατρικαλάκης

Written by

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός εικαστικός, κριτικός και συγγραφέας.
Ο εικαστικός, κριτικός και συγγραφέας Φαίδων Πατρικαλάκις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Εκτός από τη ζωγραφική και τη συγγραφή ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία.
O Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα την 1.1.1935. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique.
Παρουσίασε έργα του από το 1960 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό, ενώ ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία.
Έχει υπογράψει τα σκηνικά για τον «Mατωμένο γάμο» στην «Alliance Francaise» (1960).
Στο Παρίσι (1961-64) μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Theatre de poche», ενώ στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch».
Στην Eλλάδα συνεργάστηκε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το KΘBE (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο στον «Προμηθέα Δεσμώτη» που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο κ.ά.
Στο σημαντικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 33 βιβλία για τη ζωγραφική, τη μουσική, τη σκηνογραφία, το θέατρο, έχει γράψει ποίηση, ένα μυθιστόρημα και ταξιδιωτικές εμπειρίες.
 
 
Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου, για τον θάνατο του σημαντικού εικαστικού Φαίδωνα Πατρικαλάκη

 «Τα δυνατά, φωτεινά, αισιόδοξα χρώματα του Δραμινού Φαίδωνα Πατρικαλάκι που δημιούργησαν στιβαρές, απλές αλλά και γεμάτες από παιδικότητα και πλούσια συναισθήματα μορφές έσβησαν για πάντα χθες.
Τον πολυπράγμονα δημιουργό, ζωγράφο, εικαστικό, σκηνογράφο, μουσικό και συγγραφέα αποχαιρετούμε όλοι εμείς οι συμπολίτες του στη Δράμα. Τον ευχαριστούμε για το μοναδικό στίγμα που προσέφερε στον Πολιτισμό μας και υποκλινόμαστε στο σημαντικό έργο του που θα είναι πάντα επίκαιρο και πρωτοποριακό».

Δήλωση δημάρχου Δράμας για το θάνατο του Φαίδωνα Πατρικαλάκη

Πέθανε σήμερα το απόγευμα, σε ηλικία 82 χρονών, στη γενέτειρα του Δράμα, όπου πρόσφατα κατέφυγε στην οικογενειακή εστία μετά από ξαφνική σοβαρή ασθένεια, ο σημαντικός μας ζωγράφος, σκηνογράφος – ενδυματολόγος, θεατρολόγος, ποιητής και συγγραφέας Φαίδων Πατρικαλάκις.
Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Βακαλό, στην Αθήνα & στη συνέχεια στην Academie du Feu και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode historique, στο Παρίσι.
Από το 1960 άρχισε να εκθέτει τα έργα του, τα πρώτα 5 χρόνια στο Παρίσι & στη συνέχεια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Συγχρόνως με την ζωγραφική του δράση, ανέπτυξε και έντονη σκηνογραφική, συνεργαζόμενος με το Θέατρο Κουν, το Εθνικό θέατρο Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Θεσ/κης, καθώς και με γνωστά θέατρα της Αθήνας και του Εξωτερικού.
Έχει εκδώσει μια σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία, το θέατρο, ταξειδιωτικές εντυπώσεις, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, δούλευε ασταμάτητα, δημιουργώντας έργα δυνατά, απίστευτης νεανικής φρεσκάδας, που συχνά εξέθετε. Επίσης έγραφε συνεχώς, συχνά με αναφορές στη ζωή του και στην παιδική του ηλικία στη Δράμα.
Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη στις 11 στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμωνα Δράμας.

a fedon 04