Επικαιροτητα

Αναφορά Δ. Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Υγείας για το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών ν. Δράμας

Written by

Αναφορά κατατέθηκε από τον Αν. Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και  Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία συνημμένως καταθέτει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 78/30-10-2017 επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας αναφορικά με το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας για την δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γ.Ν. Δράμας, η οποία και επεδόθη προς την διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας κατά την πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, κατά την οποία δημιουργήθηκε μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα από την κεντρική Πλατεία έως και το Νοσοκομείο με μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στο ζήτημα αυτό.

Από τα στοιχεία που παραθέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου, δυστυχώς, η Δράμα συγκαταλέγεται στους 4 πρώτους νομούς της επικράτειας σε θνησιμότητα από καρκίνο και  η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αυτοί είναι απερίγραπτη. Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν διεξοδικά προσφάτως κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κυριαζίδη, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε δημόσια ότι υφίσταται σχετικός προβληματισμός στο Υπουργείο για το όλο ζήτημα και άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου να ανασυστήσει την Β’ Παθολογική Κλινική και πρόσθετη στελέχωση αυτής από παθολόγους-ογκολόγους προς διενέργεια χημειοθεραπειών.

Συντασσόμενος πλήρως ο κ. Βουλευτής με το περιεχόμενο της συνημμένης επιστολής, καλεί το Υπουργείο  να γνωστοποιήσει εάν σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν  στη Βουλή έχει υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός και προετοιμασία προς υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών, και, εν πάση περιπτώσει, ζητά εκ νέου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο και στηρίζουν όλοι οι τοπικοί φορείς του Νομού, μέσω της κατ’ αρχήν δημιουργίας ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας – χημειοθεραπειών στο Γ.Ν. Δράμας.
   

Επισυνάπτονται η σχετική αναφορά και η επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Συνημμένως σας καταθέτω την υπ’ αριθμ. πρωτ. 78/30-10-2017 επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας αναφορικά με το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας για την δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γ.Ν. Δράμας, η οποία και επεδόθη προς την διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας κατά την πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, κατά την οποία δημιουργήθηκε μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα από την κεντρική Πλατεία έως και το Νοσοκομείο με μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στο ζήτημα αυτό. Ως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου, δυστυχώς, η Δράμα συγκαταλέγεται στους 4 πρώτους νομούς της επικράτειας σε θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ μόνον κατά το 2016 στο Γ.Ν. Καβάλας παρακολουθούνταν 900 Δραμινοί συμπολίτες μας, στην Αλεξανδρούπολη 100 και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περίπου 800, μη συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με νεοπλασίες του αίματος και όσων παρακολουθούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Ως γίνεται αντιληπτό, η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς αυτοί είναι απερίγραπτη, καθώς πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδίων και των οικογενειών τους λόγω των αποστάσεων και των αναγκαίων εξόδων μετάβασης και διαμονής, υφίστανται και τεράστια πρόσθετη ψυχοσωματική καταπόνηση πέραν αυτής καθ’ εαυτής της ασθένειας. Τα θέματα αυτά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά προσφάτως κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε δημόσια ότι υφίσταται σχετικός προβληματισμός στο Υπουργείο για το όλο ζήτημα και άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου να ανασυστήσει την Β’ Παθολογική Κλινική και πρόσθετη στελέχωση αυτής από παθολόγους-ογκολόγους προς διενέργεια χημειοθεραπειών. Τούτων δοθέντων, και συντασσόμενος πλήρως με το περιεχόμενο της συνημμένης επιστολής, καλείται το Υπουργείο να γνωστοποιήσει εάν σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν κατόπιν ερώτησής μου στην Βουλή έχει υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός και προετοιμασία προς υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών, και, εν πάση περιπτώσει, ζητείται εκ νέου δια της παρούσης να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο και στηρίζουν όλοι οι τοπικοί φορείς του Νομού, μέσω της κατ’ αρχήν δημιουργίας ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας – χημειοθεραπειών στο Γ.Ν. Δράμας.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ