Επικαιροτητα

Μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «προσωρινή» ΝATOϊκή βάση

Written by


Ανακοίνωση Επιτροπής Περιοχής
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «προσωρινή» NATOϊκή βάση, αποσυναρμολόγησης αποθήκευσης και μεταφοράς NATOϊκών ελικοπτέρων.
Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, άρχισαν να αποκαλύπτονται ο ένας πίσω από τον άλλο οι μποναμάδες της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Πρώτος, τα πάνω από 2 δις που θα πληρώσει με βαριές θυσίες ο ελληνικός λαός για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επόμενος, η μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια NATOϊκή βάση, σε ένα απέραντο ορμητήριο των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στα πλαίσια αυτά, αυτές τις ώρες και σε μια επιχείρηση αστραπή που επιβεβαιώνει τη στήριξη του ελληνικού κράτους με όλους τους μηχανισμούς του να υποδεχτεί και να συμβάλλει στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες σε σταθμό μετεγκατάστασης αποθήκευσης και μεταφοράς ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού.

Είναι πεντακάθαρο πως η ενεργειακή αναβάθμιση, τα μεγαλόπνοα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο συνοδεύονται με τη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας και την αξιοποίηση αντίστοιχα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από το ΝΑΤΟ.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του KKE εδώ και καιρό πως η γεωπολιτική αναβάθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, συνολικά η αστική τάξη της χώρας, όχι μόνο δε διασφαλίζει την ευημερία και την ειρήνη όπως διατείνονται, αλλά εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας για λογαριασμό τους, σε επικίνδυνους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, σε σχέδια ακόμη και στρατιωτικής της εμπλοκής.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη στο συνέδριο «Oil and gas» που πραγματοποιήθηκε την Αλεξανδρούπολη παρουσία του υπουργού ανάπτυξης και στελέχη πρεσβειών και Τοπικής Διοίκησης, που ανέδειξε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι και παράλληλα προειδοποίησε πως δε μπορούν να υπάρχουν ανταγωνιστικοί ως προς τους ευρωατλαντικούς, ενεργειακοί σχεδιασμοί. Είναι άλλωστε ο ίδιος πρέσβης που είχε ενεργό ρόλο στα γεγονότα της Ουκρανίας, με την «επιβολή της δημοκρατίας» από νεοναζί και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ελπίδα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς είναι μόνο ο αγώνας για την Ανατροπή!
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό της Αλεξανδρούπολης, να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά στην μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, του λιμανιού της σε χώρο αποθήκευσης ακόμη και επεξεργασίας στρατιωτικού υλικού. Οι εργαζόμενοι, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι φορείς του να εμποδίσουν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Ο λαός και η εργατική τάξη να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, της κυβέρνησης που είναι εχθρικοί για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.
Οι στρατευμένοι, το μόνιμο προσωπικό του στρατού να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην προσπάθεια της μετατροπής τους σε εργαλείο στα επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά σχέδια ΝΑΤΟ και κυβέρνησης. Δεν έχει καμία σχέση η υπεράσπιση της χώρας, η διαφύλαξη των συνόρων, η ειρήνη και η ευημερία, με αυτούς τους σχεδιασμούς που είναι απαραίτητοι μόνο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Μόνο όταν ο λαός οι εργαζόμενοι κάνουν κουμάντο στον τόπο, μόνο όταν ξεμπερδέψουν με τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές, τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μπορεί πραγματικά και κάτω από την κοινωνική ιδιοκτησία και την εργατική εξουσία να πραγματοποιεί συμφωνίες τόσο στην ενέργεια όσο και στους υπόλοιπους κλάδους και τομείς που θα διασφαλίζουν το αμοιβαίο όφελος των λαών, την ειρήνη και την ευημερία. Ακριβώς γιατί τότε ξεριζώνεται η αιτία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, το κυνήγι του κέρδους και των αγορών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ!
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ! ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ