Επικαιροτητα

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη για τις φυλακές Νικηφόρου. Δείτε τι απάντησε ο αρμόδιος υπουργός

Written by

Σε πλήρη στασιμότητα βρίσκεται κάθε έργο που υποβοηθά τον Νομό και τους κατοίκους του, μολονότι πολλά εξ αυτών είχαν δρομολογηθεί και βρισκόταν σε  τελικό στάδιο.
Ένα τέτοιο έργο αποτελεί και το Γενικό Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας, το οποίο είχε παραδοθεί στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 90% της κατασκευής του (επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα).

Λόγω της καθυστέρησης και αυτού του έργου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας , Βουλευτής Ν.Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης πραγματοποίησε σχετική αυτοψία, την προηγούμενη Δευτέρα (16/11), όπου και διαπίστωσε ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, πλην όμως δεν παραδίδεται το κατάστημα προς λειτουργία για άγνωστο λόγο.

Έτσι κατέστη αναγκαίο να προβεί ο Βουλευτής στην απαραίτητη Κοινοβουλευτική διαδικασία (κατάθεση επίκαιρης ερώτησης που επισυνάπτεται) προκειμένου να προσέλθει στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.   


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Χαράλαμπο-Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ

Θεμα: ’Λειτουργία του Γεν.Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας’’

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας είναι πολλά, με βασικότερο εξ αυτών τον υπερσυνωστισμό των κρατουμένων. Το ζήτημα αυτό, αν και έχει συζητηθεί πολλάκις στην Βουλή, αντιμετωπίζεται στρεβλώς από την επίσημη Πολιτεία, η οποία λαμβάνει κατά καιρούς μέτρα αλυσιτελή και απρόσφορα που καταλήγουν στην πρόωρη και άκριτη αποφυλάκιση δραστών ακόμη και πράξεων κακουργηματικής φύσης. Και, δυστυχώς, συμβαίνει αυτό παρά το γεγονός ότι υφίστανται έτοιμες υποδομές που μπορούν να δώσουν λύση, έστω και μερική, στο όλο πρόβλημα. Και αναφέρομαι στην λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου, ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (ιδ. σχετ. ερωτήσεις μου με αριθμ. πρωτ. 731/12-3-2015, 123/10-11-2015 και 6805/6-7-2016) αλλά και την αρμόδια Επιτροπή (ιδ. ενδ. πρακτικά συνεδρίασης της 25ης/11/2015 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων). Παρά, όμως, τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του προκατόχου σας, καμμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί για την έναρξη της λειτουργίας τους, αν και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ως διαπίστωσα και ο ίδιος σε αυτοψία που πραγματοποίησα πρόσφατα.    

Εν όψει των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προ διετίας δημόσιες διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, για την άμεση λειτουργία τουλάχιστον  μίας πτέρυγας, αλλά και την υπ’ αριθμ.: 33/2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την πρόσληψη 633 ατόμων στα καταστήματα κράτησης της χώρας για το έτος 2018, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
- Για ποιο λόγο δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα οι Φυλακές του Νικηφόρου; Πότε επιτέλους θα τεθούν αυτές σε πλήρη λειτουργία; Υπάρχει σχετικός προγραμματισμός εκ μέρους του Υπουργείου;

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

731 απαντηση περι Φυλακών Νικηφόρου Page 1

731 απαντηση περι Φυλακών Νικηφόρου Page 2

731 απαντηση περι Φυλακών Νικηφόρου Page 3