Επικαιροτητα

Δήλωση βουλευτή Χ. Καραγιαννίδη για τη λειτουργία ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας

Written by

Η κυρία Κωνσταντινίδου και ο κύριος Σιρλαντζής ζήλεψαν την χυδαιότητα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κι αποφάσισαν να τον αντιγράψουν.
Σε ένα κατάπτυστο κείμενο γεμάτο προσωπικές προσβολές (όπως παραδέχθηκε σε προσωπική συνομιλία μαζί μου κι ο πρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ κύριος Γιώργος Τσόλας) επιχειρούν να διαστρέψουν την αλήθεια για να δικαιώσουν την παρουσία-απουσία τους στο εργασιακό τους χώρο.
Βέβαια όλα τα προηγούμενα χρόνια διάβαζαν και δεν άκουσαν τίποτα απ’ όσα γινόντουσαν στο χώρο του νοσοκομείου είτε αυτά αφορούσαν μετακινήσεις είτε τοποθετήσεις σε θέσεις ξεκούραστες. Δε βρήκαν να πουν τίποτα για τις μειώσεις των προϋπολογισμών του νοσοκομείου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δε βρήκαν να πουν τίποτα για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Δε βρήκαν να πουν έναν καλό λόγο γιατί άνοιξε επιτέλους ο ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας και θα σταματήσει το μαρτύριο των ασθενών με τις συνεχείς μεταβάσεις σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Πολιτικά ανύπαρκτοι και συνδικαλιστικά υποτακτικοί και καθοδηγούμενοι.
Θα αναφερθώ σε μερικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανακοίνωση η οποία παραπλανητικά τιτλοφορείται ως ανακοίνωση «του σωματείου νοσηλευτικού προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας» ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα εκ των σωματείων στο οποίο είναι εγγεγραμένοι ορισμένοι από τους νοσηλευτές/ριες Ανατολικής Μακεδονίας, ούτε καν η πλειοψηφία θα έλεγα.
Ζήτημα πρώτο, γιατί είναι σκανδαλώδης, προνομιακή και προκλητική η διάθεση, και όχι η μετακίνηση όπως γράφεται, της νοσηλεύτριας στον ΟΚΑΝΑ; Υπήρξε κάποια παρανομία στην διαδικασία που ακολουθήθηκε; Γιατί δε αναφέρεται η παρανομία ώστε να παραπεμφθούν οι παρανομούντες στα αρμόδια διοικητικά όργανα;
Η χρήση του όρου μετακίνηση γίνεται σκόπιμα για παραπλανητικούς λόγους έτσι ώστε να σχηματιστεί η άποψη πως αυτό είναι κάτι μόνιμο και αμετάβλητο. Ακόμα και οι ίδιοι οι συγγραφείς της ανακοίνωσης γνωρίζουν πως η διάθεση νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι προσωρινή μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τον ΟΚΑΝΑ που θα γίνει το επόμενο έτος.
Ζήτημα δεύτερο, ποιά πολιτική κάλυψη υπήρξε στην εν λόγω διάθεση; Και γιατί να υπάρξει κάλυψη για κάτι που είναι καθόλα νόμιμο; Οι συντάκτες της επιστολής απλά πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα γνωρίζοντας πως δεν έχουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα.
Ζήτημα τρίτο, υπήρξε ενημέρωση αλλά και δέσμευση του Διοικήτη του νοσοκομείου για παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας και ανθρωπίνου δυναμικού για την έναρξη λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ.
Αυτή η δέσμευση είχε παρασχεθεί και από τους δύο προηγούμενους διοικητές του νοσοκομείου σε συναντήσεις που είχαν με στελέχη του ΟΚΑΝΑ. Γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση σε αυτές τις δημόσιες δεσμεύσεις;
Επίσης όπως αναφέρει και η επιστολή των δύο διοικητών υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των διευθύνσεων διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν εκφράσθηκε η παραμικρή διαφωνία.
Ζήτημα τέταρτο και σημαντικό, για την διάθεση νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού δεν τέθηκαν συγκεκριμένα τυπικά προσόντα όπως δεν έχουν τεθεί ποτέ από πλευράς ΟΚΑΝΑ για διάθεση νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία στις δεκάδες τέτοιες διοικητικές πράξεις που έχουν γίνει από το 2011. Γι’ αυτό το λόγο από τους/τις τρίαντα νοσηλευτές/ριες που έχουν διατεθεί από νοσοκομεία προς τον ΟΚΑΝΑ οι 9 είναι ΔΕ νοσηλευτές/ριες.
Ζήτημα πέμπτο και τελευταίο που ουσιαστικά ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία των κ.κ. Κωνσταντινίδου, Σιρλαντζή. Ενώ καταγγέλουν τη διάθεση νοσηλεύτριας στον ΟΚΑΝΑ, ενω διατρανώνουν, με κεφαλαία γράμματα μάλιστα, την άποψη τους ότι κανένας νοσηλευτής δεν περισσεύει την ίδια στιγμή κάνουν την υποχώρηση «ε αφού δε γίνεται διαφορετικά γιατί δεν πήρατε την δικιά μας που είναι και ΤΕ νοσηλεύτρια».
Άρα πέφτουν οι μάσκες κι αποδεικνύονται οι πραγματικοί λόγοι όλης αυτής της στημένης φασαρίας που προσπαθούν να προκαλέσουν δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Οι λόγοι είναι οι εξής, α) θέλανε να τοποθετηθεί η «δικιά» τους στη συγκεκριμένη θέση, β) πιστεύουν πως μια ΔΕ νοσηλεύτρια δεν είναι ικανή και δε πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση και γ) μέσα στην αντισύριζα παραζάλη τους θεωρούν πως θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα προσωπικά με τέτοιου τύπου λασπώδη καταγγελία.
Τέλος για να κλείσω αυτή την μακροσκελή μου απάντηση, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η κυρία Κωνσταντινίδου μαζί με μέλη του σωματείου της με επισκέπτονταν συχνά στο γραφείο αλλά και σε συναντήσεις στο νοσοκομείο. Μέχρι τότε δεν έκανα σκανδαλώδη και προκλητικά πράγματα αλλά αγωνιζόμουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Σήμερα που δεν τους έγινε το χατίρι να διατεθεί κάποιος «δικός» τους στον ΟΚΑΝΑ όλα αυτά ανατράπηκαν κι έγιναν σκάνδαλα. Επειδή δεν υπέκυψα στον εκβιασμό τους για την δημοσιοποίηση δελτίου τύπου αν δεν ακυρωνόταν η διάθεση της Άννας Παπακωνσταντίνου προς τον ΟΚΑΝΑ.
Θέλω λοιπόν να τους διαβεβαιώσω όλους αυτούς πως είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την σύζυγο μου, Άννα Παπακωνσταντίνου, και για τις νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρέχει εδώ και 31 συναπτά έτη στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας σε δύσκολες κλινικές και κλειστά τμήματα χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να έχει να της προσάψει το παραμικρό αρνητικό σχόλιο ή καταγγελία. Είμαι περήφανος που είναι ΔΕ νοσηλεύτρια κι έχει εκπαιδεύσει και συμβουλεύσει ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτές/ριες στη διάρκεια του εργασιακού της βίου.
Θα υπερασπιστώ τον αγώνα των ΔΕ νοσηλευτών/ριων να αναγνωριστεί η αξία τους, να σταματήσει η παρανομία εις βάρος τους μαζί με το δικαίωμα τους να εργάζονται σε οποιοδήποτε χώρο υγείας και πρόνοιας. Δε μπορώ να υποστηρίξω ότι το ίδιο επιζητά η κυρία Κωνσταντινίδου και ο κύριος Σιρλάντζης με αυτή τους την πρακτική.
Υ.Γ. Τέσσερις σύντομες αλλά ουσιαστικές ερώτησεις, α)είναι σε γνώση και συμφωνία όλων των μελών του σωματείου οι ανακοινώσεις των κ.κ. Κωνσταντινίδου, Σιρλαντζή; β)γιατί δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΟΝΟΠ καμία από τις ανακοινώσεις των κ.κ. Κωνσταντινίδου, Σιρλαντζή; γ)είναι σε γνώση όλου του δ.σ. της ΠΑΣΟΝΟΠ οι προαναφερθείσες ανακοινώσεις; δ)γνωρίζετε ότι η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών εκτός νοσοκομείου κι επ’ αμοιβή είναι παράνομη πράξη;