Επικαιροτητα

Απάντηση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας προς βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

Written by

Με αφορμή κείμενο από το Γραφείο του βουλευτή Δράμας της ΝΔ κ. Κυριαζίδη ,με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ( 7 /2/2017 ), η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας έχει να κάνει την εξής αρχική παρατήρηση: Η ΝΔ και ο κ. Κυριαζίδης όταν αναφέρονται σε θέματα αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, αντί να παριστάνουν τους τιμητές και να κουνάνε το δάχτυλο στην Κυβέρνηση αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

1) Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ ) που , όπως λέει ο κ. Κυριαζίδης, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ξέχασε να μας πει ότι:
 α) ήταν τέτοια η προχειρότητα της πρότασης που η ΕΕ την επέστρεψε κυριολεκτικά κοκκινισμένη με πάνω από 450 παρατηρήσεις! Κοινώς μεταξεταστέα η Κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ! β) αποδέχτηκαν στα πλαίσια του ΠΑΑ μείωση των αγροτικών ενισχύσεων ως το 2020 κατά 15%
Η νέα Κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ έκλεισε τις ανοιχτές πληγές του ΠΑΑ και πράγματι δρομολόγησε όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες, αφενός για την ένταξη και πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων και αφετέρου για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των μέτρων και δράσεων του νέου ΠΑΑ 2014-20. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ μόνο το 2016 απέδωσε στους αγρότες και κτηνοτρόφους ποσά πάνω από 3,5 δις € καλύπτοντας υποχρεώσεις και των προηγούμενων Κυβερνήσεων ( ενισχύσεις από το 2008, βιολογικά του 2012-13-14, επιστροφή ειδικού φόρου για το πετρέλαιο 2013-14, ενώ μέχρι τέλος Φλεβάρη θα πληρωθεί και το 2015!  ) Η νέα Κυβέρνηση για δυο συνεχόμενα χρόνια δεν έχει δεχτεί πρόστιμα από την ΕΕ, σπάζοντας μια αρνητική παράδοση, δείγμα σοβαρότητας στη διαχείριση.

2) Για θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά των αγροτών η σπέκουλα , η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι έχουν κοντά ποδάρια. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορολόγητο στους αγρότες ( όπως στους μισθωτούς ). Μάλιστα , αν υπολογιστεί ότι οι επιδοτήσεις μέχρι 12000€ είναι αφορολόγητες και επίσης δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα, αντιλαμβάνονται όλοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ( πάνω από 85% ) θα είναι ευνοημένοι σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ψηφίσει με το Ν.4172/2013 φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το 1ο ευρώ με συντελεστή 13% ! Αυτό το άλλαξε η σημερινή Κυβέρνηση ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο δε ασφαλιστικό αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι αγρότες θα πληρώσουν μειωμένες εισφορές ( 85€ έναντι τουλάχιστον 165€ με το παλιό σύστημα ).

3) Αν η πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας και του Βουλευτή του σ. Καραγιαννίδη Χρ. ( Κυριακή 5/2/2017 ) για διαβούλευση με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και τους αιρετούς ( Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχους ),  ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για υπαγωγή έργων στο LEADER με στόχο την δημιουργία έργων υποδομής που θα εξυπηρετούν τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο οι πόροι θα πιάσουν τόπο αλλά θα έχουν και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα , ενόχλησε τόσο τον κ. Κυριαζίδη και θεώρησε πως «οι υπηρεσίες του κράτους τίθενται στην υπηρεσία του κόμματος» , τονίζουμε πως χαιρόμαστε που δεν ακολουθούμε τη ΔΕΞΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ του βουλευτή της ΝΔ Δράμας και δεν αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτών και κτηνοτρόφων για έργα και δράσεις που αφορούν το μέλλον τους.
Τα προβλήματα στον αγροτικό χώρο είναι πολύχρονα, τεράστια και πολυποίκιλα. Απαιτούν συνεργασίες και δεν προσφέρονται για μικροπολιτική. Η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα είναι κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την βαθιά κρίση που την οδήγησαν οι Κυβερνήσεις που στήριξε και στηρίζει ο κ. Κυριαζίδης.