Επικαιροτητα

Αντιπροσωπεία Δραμινών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της επιβολής του δημοτικού φόρου

Written by

Τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Χρήστου Καραγιαννίδη, Βουλευτή Δράμας, του Στέφανου Γεωργιάδη, Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας, και του Ηλία Ηλιάδη, Προέδρου των επισιτιστών Ν. Δράμας, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουπλή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιβολή του δημοτικού φόρου 0,5% και 5% στις επιχειρήσεις. Με τις τοποθετήσεις τους οι Χρ. Καραγιαννίδης, Στ. Γεωργιάδης και Ηλ. Ηλιάδης επικεντρώθηκαν στα εξής τρία σημεία:

Α) Ζωτικής σημασίας κρίνεται η κατάργηση του προστίμου που επιβάλλεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από δημοτικούς φόρους προηγούμενων ετών.

Επ’ αυτού του σημείου, ο κ. Υπουργός συμφώνησε και δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να επιλύσει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Β) Σημαντικά προβλήματα από την επιβολή του δημοτικού φόρου 5% στα εστιατόρια, ο οποίος αντιστοιχεί στα νυχτερινά κέντρα και σε συναφείς δραστηριότητες.

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε ότι η καταχρηστική ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου και με στόχο την αποκατάσταση του προβλήματος, δεσμεύθηκε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τους Δήμους της χώρας.

Γ) Αναφορικά με τον δημοτικό φόρο 0,5%, οι Χρ. Καραγιαννίδης, Στ. Γεωργιάδης και Ηλ. Ηλιάδης ζήτησαν να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος σε συνεργασία με τα επιμελητήρια αλλά και τους Δήμους όλης της χώρας, ώστε η επιβολή του να γίνεται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια ανά νομό και περιφέρεια.