ατζεντα

Προβάλει βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Written by

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Προβάλει βραβευμένα ντοκιμαντέρ
 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

- Θερινός κινηματογράφος ΖΕΦΥΡΟΣ, 04/07 – 05/07
- Παλιά Μουσική 06/07, ώρα 21.30

Ο Δήμος Καβάλας, η Θρακική Εστία και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσιάζουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και το προσκαλούν να παρακολουθήσει στο θερινό κινηματογράφο «ΖΕΦΥΡΟ» τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Τετάρτη 4 Ιουλίου, Ώρα 21.30

• ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΑΙΑ 1914 (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2016)
Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια. Τα γεγονότα τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός των Ελλήνων από τις αρχαίες ιωνικές αποικίες οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φ. Σαρτιώ και οι προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.
• ΟΙ ΑΛΛΟΙ (Α’ Βραβείο καλύτερου κοινωνικού ντοκιμαντέρ 2017)
Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ανατολική  επαρχία Βαν της Τουρκίας. Απεικονίζει πώς «οι άλλοι» μπορούν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ σε αλλοτινές εποχές συνυπήρχαν  ειρηνικά.

Πέμπτη 5 Ιουλίου, Ώρα 21.30

• Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΣ (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2017)
Η Ζέλοβιτς μεγάλωσε στη Βοσνία στην πόλη  Σεράγεβο, όπου ο εμφύλιος πόλεμος του 1992 δίχασε τον πληθυσμό. Το 1993 κατέφυγε στην Ολλανδία. Ως ανταποκρίτρια πολέμου του BBC και αργότερα ως σκηνοθέτης, συνέχισε να προσπαθεί να ερευνά την αλήθεια του πολέμου που βίωσε στα νεανικά της χρόνια.
• ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – (Α’ Βραβείο δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2016)
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ - αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς αναδεικνύει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών.

* Σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Παρασκευή 6 Ιουλίου, Ώρα 21.30
Ο Δήμος Καβάλας, ο Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο» και ο Σύλλογος Ποταμουδίων παρουσιάζουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας το αξιόλογο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) «Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ» – Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που θα προβληθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.30 στο αίθριο της Παλιάς Μουσικής.
Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ» Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στην Κωνσταντινούπολη στο τουρκικό και Πολίτικο κοινό υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Σκηνοθεσία:  Ειρήνη Σαρίογλου, Μαρίνα Λ. Λεοντάρη. Μουσική: Βασίλης Δημητρίου.
*Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα γίνει εντός της Παλιάς Μουσικής


Χαιρετισμός Φραντζεσκάκη για ΙΔΙΣΜΕ

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στην πόλη μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και ιδιαίτερα τη γεν. γραμματέα του ιδρύματος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης την κ. Ειρήνη Σαρίογλου. Δυστυχώς η δήμαρχος δεν μπόρεσε να είναι σήμερα εδώ, λόγω μιας έκτακτης υποχρέωσης έπρεπε να φύγει εκτός Καβάλας.
Νομίζω ότι πλέον το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ή αλλιώς ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. έχει αποκτήσει στην Καβάλα πολλούς φίλους και θαυμαστές και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στα πολύ ενδιαφέροντα και αξιόλογα ντοκιμαντέρ που προβάλει. Χαιρόμαστε που για ακόμα μια φορά υποδεχόμαστε την κ. Σαρίογλου και τους συνεργάτες της γιατί μέσα από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ θα μας ταξιδέψει σε άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ελληνική ιστορίας.
Ο Δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλει το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και το στηρίζουμε γιατί χωρίς καμία χρηματοδότηση από κανέναν φορέα και μόνο με την αγάπη του κόσμου κατάφεραν πάρα πολλά και σημαντικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. «ταξίδεψε» την Ελληνική ιστορία διεθνώς, την έκανε γνωστή.
Ο Δήμος Καβάλας πέρυσι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στηρίζοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» προσφέροντας σχολικά δώρα σε όλα τα παιδιά του ακριτικού νησιού, επιβραβεύοντας έτσι τη δική τους προσπάθεια και τη συμμέτοχή τους στο Φεστιβάλ.
Θα ήθελα να μεταφέρω στη κ. Σαρίογλου την απόφαση της δημάρχου ότι ο Δήμος Καβάλας να στηρίξει και φέτος το Φεστιβάλ Καστελλορίζου και ιδιαίτερα τα παιδιά προσφέροντας ότι έχουν ανάγκη σε σχολικό επίπεδο. Με την κίνησή μας αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε αυτά τα παιδιά, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, και τα παιδιά ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών μας δεν πρέπει να νιώθουν ξεχασμένα.
Κάτι ανάλογο πράξαμε και πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή, όταν πήγαμε  με το Μουσικό Σχολείο στην Ίμβρο και μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκεφθήκαμε το σχολείο του νησιού. Τότε προσφέραμε στα παιδιά που φοιτούν εκεί, όλα παιδιά Ελλήνων ομογενών, ότι είχαν ανάγκη για την εκπαίδευσή τους. Νομίζω ότι σε αυτές τις δύσκολές συγκυρίες οι Έλληνες πρέπει και μπορούμε να βοηθιόμαστε μεταξύ μας.
Δε θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Μαζί με τη Θρακική Εστία, τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, το Σύλλογο της Παναγίας αλλά και το Σύλλογο των Ποταμουδίων συνδιοργανώσαμε τις προβολές των πολύ αξιολόγων ντοκιμαντέρ στην Καβάλα και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας θέλω να προτρέψω και να προσκαλέσω όλους τους Καβαλιώτες να παρακολουθήσουν στο Ζέφυρο και την Παλιά Μουσική τις προβολές των ιστορικών ντοκιμαντέρ γιατί νομίζω πως θ’ αποκομίσουμε πολλά οφέλη.

Σας ευχαριστώ. Ο λόγος στην κ. Σαρίογλου.