πολιτισμος
Rena Triantafullidou

Rena Triantafullidou

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δίνει και φέτος τον Σεπτέμβριο
(17–22/9/2018) το καθιερωμένο του ραντεβού με το  πιο ζωντανό  κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους Έλληνες μικρομηκάδες. Διανύοντας πλέον την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, υπόσχεται πολλές εκπλήξεις και, αναβαθμισμένο, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και νεανικό ενθουσιασμό, όπως ακριβώς και οι νέοι δημιουργοί που το επιλέγουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες για την πανελλαδική  πρεμιέρα της ταινίας τους.

Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής για το Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει ήδη ξεκινήσει.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές  έως τις 31 Μαΐου 2018 στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Αίτηση Συμμετοχής - 41ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
http://www.dramafilmfestival.gr/grapplicationform_41stnational.html

Οι όροι συμμετοχής περιγράφονται εδώ:
 http://www.dramafilmfestival.gr/grtermsandconditions_41stgreekfilmfestival.html

Στείλτε την ταινία σας τώρα!
 Για περισσότερες πληροφορίες
 Τηλ. 210 3300309 & 25210 47575
 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, 17 Απριλίου 2018, σειρά εκπαιδεύσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα «ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων», που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Βέροια.
Ειδικότερα, από την 8 Ιανουαρίου 2018 μέχρι και χθες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκατρείς (13) εκπαιδεύσεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας και της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή συνολικά (232) αστυνομικών.
Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για θέματα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων, εκτίμησης κινδύνου, στρατηγικής ανάλυσης, λήψης συνεντεύξεων και ταυτοποίησης υπηκοότητας μη νόμιμων αλλοδαπών, καθώς και για τα ανθρώπινα – θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη.
Για την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου, καταρτίστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συνέβαλαν καθοριστικά καταρτισμένοι διδάσκοντες καθηγητές, ενώ το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τον Τομέα Σύνορα και Θεωρήσεις.
Κατά την τελετή λήξης των εκπαιδεύσεων σε Αθήνα και Βέροια, επιδόθηκαν στους εκπαιδευόμενους πιστοποιητικά σπουδών από τους Διοικητές των Σχολών Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Αστυνομικό Διευθυντή Σοφία Λαμπροπούλου και Αστυνομικό Διευθυντή Διονύσιο Κούγκα, αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας» που διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ από τις 16 έως τις 22 Απριλίου 2018, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει περισσότερες από 150 δράσεις και ομιλίες, στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, σε συνεργασία με 118 φορείς, συμμετέχει και ο Δήμος Παγγαίου.
 Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, η Κινητή Παιδιατρική – Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ποδοχωρίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν δωρεάν οφθαλμολογικοί έλεγχοι στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Ποδοχωρίου, μέσω της Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας, στο Αγροτικό Ιατρείο.
Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία όπως η διατροφή, η άσκηση, οι εξαρτήσεις, η αιμοδοσία, η πρόληψη, η αναπηρία κ.ά.

30728319 1094970093974849 6375939308087410688 n

30728396 1094970267308165 4386851597242597376 n

Συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Μια απίστευτη μουσικά απόλαυση, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι δραμινοί λάτρεις της   κλασσικής μουσικής, το βράδυ του Σαββάτου 14 Απριλίου όταν το σχήμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ,φιλοξενήθηκε στην πόλη μας και έδωσε συναυλία, προσκεκλημένη από τον Δήμο Δράμας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δ. Δράμας και με την υποστήριξη του κ. Κ. Γκαρέλα .
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου της Δράμας,  το πολυμελές σχήμα υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη,  στο  Φλάουτο πίκολο την Ματούλα Χατζή και στο Βιολί την Γκρέτα Παπά, απέδωσαν εκπληκτικά το κονσέρτο για πίκολο  φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων ,όπως και το Καλοκαίρι από τις ΄΄4 εποχές ΄΄ του Antonio Vivaldi , την συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα του  Ludwig Beethoven , όπως και την Μακεδονική Ραψωδία, του δραμινού στην καταγωγή ,ξεχωριστού Χρήστου Σαμαρά, με την οποία και ξεκίνησε η μοναδική αυτή συναυλία .  
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και φυσικά  και μια πρόκληση για αυτούς ,για άμεση ανάλογη διοργάνωση, η παρουσία τόσων δραμινών, που αποδεικνύει πως εδώ, υπάρχει το κοινό το οποίο ξέρει να εκτιμά και να αναγνωρίζει  τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση .
 Η παρουσία επί σειρά πολλών χρόνων στην πόλη μας του Δημοτικού Ωδείου αλλά και η ακάματη συνεχής δουλειά τόσο σε αυτόν το χώρο όσο όμως και στον εκπαιδευτικό χώρο του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας δικαιώνουν αυτούς, που επένδυσαν χωρίς φόβο και με όραμα, σε αυτόν τον τομέα
 Είτε αυτοί προέρχονται από τον πολιτικό χώρο, τον εκπαιδευτικό αλλά και  όλων των εμπλεκόμενων υπηρετών και υποστηρικτών  του πολιτισμού,  όποιο μέσον και ταλέντο και αν διαθέτουν, σε κάθε έκφανση του, οι δραμινοί δεν τους απογοητεύουν ποτέ  ανταποκρινόμενοι  με ζέση και κυρίως με ολοένα υψηλότερες απαιτήσεις ποιοτικής ανάτασης .
Τα στοιχήματα του παρελθόντος κερδήθηκαν  ας βάλουμε καινούργια …

Κική Χεριστανίδου

Η εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά περιελάμβανε και περιλαμβάνει έντονη την παρουσία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας που παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα συνεχίζουν ακούραστες να ανταποκρίνονται σε όλα εκείνα που εδώ και χρόνια υπηρετούν .
Την πίστη στην συνέχιση των αξιών του απανταχού Ελληνισμού και στην συνέχιση της Ποντιακής παράδοσης, που αφορά τόσο στον τομέα της διατήρησης και μετάδοσης του πολιτισμό του Πόντου , όσο όμως και στην υποστήριξη της  κοινωνικής συνοχής της περιοχής μας μέσα από ανθρωπιστικές δράσεις και παροχές.
Για το καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες, τσούγκρισμα των αυγών, οι φίλες και φίλοι του συλλόγου έδωσαν το δυναμικό παρόν τους, σε μια ξεχωριστά ζεστή και ευχάριστη βραδιά στα γραφεία της Μέριμνας, με την μουσική παρουσία του μοναδικού δάσκαλου μουσικής κ. Γιαμαλή και την ιδιαίτερη φιλοξενία των μελών του Δ. Σ. του συλλόγου, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το Γεύμα Αγάπης, στα παιδιά των Ειδικών Σχολείων της περιοχής μας, που θα πραγματοποιηθεί στο όνομα των ημερών του Πάσχα, την Πέμπτη 19 Απριλίου, στον χώρο του κέντρου ΟΠΕΡΑ .

 

«Tα ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων»
 Η κορύφωση των εκδηλώσεων έρχεται το Σάββατο 21 Απριλίου με την διοργάνωση μιας ξεχωριστής στον χώρο των γραμμάτων εκδήλωσης με την παρουσίαση στο δραμινό κοινό του λευκώματος «Tα ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων», Εκδ. Ελληνικές Οµοιογραφικές - Μένανδρος,
Μια συλλεκτική έκδοση, που επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονη και επίπονη έρευνα του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» με ειδικούς επιστήμονες και για  πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, παρουσιάζονται και ιστορούνται τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων.
Άγνωστοι θησαυροί από τη µονή - σύµβολο του ποντιακού Ελληνισµού , την Παναγία Σουµελά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε αυτήν την έκδοση,
Tο Σάββατο στις 21 Απριλίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας οι φίλοι του πολιτισμού  και της παράδοσης του έθνους μας θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε με την βοήθεια του Λευκώματος , χρυσοκεντηµένα µετάξια µε µαργαριτάρια και σµαράγδια, λειψανοθήκες από σεντέφι, ταρταρούγα και κοράλλια, µαλαµοκαπνισµένα ευαγγέλια.
Περισσότερα από 50 πολύτιµα έργα τέχνης, κειµήλια φορτωµένα µε βυζαντινή ιστορία, θησαυροί  κρυμμένοι σε αποθήκες στην Αγιά   Σοφιά στο Μουσείο της Τραπεζούντας φιλοξενούνται στις καλαίσθητα επιμελημένες σελίδες της συγκεκριμένης έκδοσης -αφιέρωµα στα «Ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων»
Όπως έχει επισημάνει παλαιότερα επ΄ ευκαιρία της πρώτης παρουσίασης του Λευκώματος, ο πρόεδρος του Ιδρύµατος «Παναγία Σουµελά», κ.  Γεώργιος Τανιµανίδης, μεγάλο µέρος των εκκλησιαστικών κειµηλίων δεν εστάθη δυνατό να καταγραφεί και να σωθεί, µιας και πολλά από αυτά είχαν συληθεί, άλλα καταστράφηκαν και άλλα πωλήθηκαν, ενώ να µέρος από τα κειµήλια αυτά µαζί µε εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά είδη και έγγραφα καταγράφηκαν και φυλάσσονται στην Αγία Σοφία.
«Η σημασία ανάδειξης των στοιχείων ενός πολιτισμού είναι ανάγκη επιτακτική σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και θέλει να στηριχθεί σε αρχές και αξίες που θα επιτρέπουν και θα οδηγούν την κάθε αλλαγή να στοχεύει σε ανθρωποκεντρικούς στόχους, που θα μπορούν να αποτελούν και ανάχωμα σε πράξεις και πολιτικές που είναι διεθνώς καταδικαστέες και κατά καιρούς προβάλλουν δυστυχώς και επαναλαμβάνονται. Για μια ακόμη φορά μπορεί η “Παναγία Σουμελά”, με ό,τι σημαίνουν και σηματοδοτούν οι δύο αυτές λέξεις, με την ιστορική διαδρομή της και τα κειμήλιά της να δώσει το μαργαρίτη αυτής της διαχρονικής πορείας ως καταλύτη για ένα “αύριο” που θα γράψει την ιστορία και με βάση αρχές και αξίες πανανθρώπινες, αντιμετωπίζοντας και δημιουργώντας ανάχωμα σ’ εκείνα τα οικονομικά μεγέθη και σ’ εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα, που τείνουν να ισοπεδώσουν ανθρώπους, πολτοποιώντας πολιτισμούς και ιστορικές αλήθειες», γράφει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας του τόμου, Γεώργιος Τανιμανίδης.
 Η Μονή της Παναγίας Σουμελά υπήρξε ανά τους αιώνες σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό του Πόντου. Αυτοκράτορες και ιεράρχες, άρχοντες και απλοί πιστοί ανηφόριζαν προς το περίφημο μοναστήρι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας για να την προσκυνήσουν, να επικαλεσθούν τη χάρη της, να ζητήσουν τη βοήθεια της ή να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις δωρεές που είχαν απολαύσει. Συχνά τα αιτήματα και η έκφραση ευγνωμοσύνης για τα θαύματα της Παναγίας συνοδεύονταν από αναθήματα και αφιερώματα στην εικόνα και στη Μονή της.
 Η ευσέβεια των προσκυνητών, αλλά και η φιλοκαλία των μοναχών πλούτισε το ιστορικό μοναστήρι με καλλιτεχνήματα διαφόρων εποχών. Εικόνες, ιερά σκευή, λατρευτικά αντικείμενα, έργα υπέροχα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικροτεχνίας, αργυροχοΐας και κεντητικής, φυλασσόταν στη Μονή και εξυπηρετούσαν τις λειτουργικές της ανάγκες. Και όλα αυτά έκρυβαν μέσα τους πολλές ιστορίες: την ιστορία των πιστών που με αγάπη τα αφιέρωσαν, την ιστορία των ευλαβών τεχνιτών που με κόπο και ζήλο τα φιλοτέχνησαν, την ιστορία της ίδιας της Μονής και ταυτόχρονα και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και όπως όλες οι ιστορίες έτσι και αυτές υπήρξαν και υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες του γεγονότος ότι ακόμη και σε χρόνους δύσκολους για τον Ελληνισμό η καλλιτεχνική δραστηριότητα των Ελλήνων του Πόντου όχι δεν κάμφθηκε, αλλά αντίθετα προσέφερε δείγματα υψηλής ποιότητος και ανυπέρβλητης κομψότητος, και ακόμη ότι το καντήλι της πίστεως και της ευσέβειας δεν έσβησε ποτέ, αλλά συνέχισε να καίει και να θερμαίνει τις ψυχές των ανθρώπων. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

xue 002

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σοφρώνιο, οι οποίοι ανακάλυψαν την εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Βυζαντινός αυτοκράτορας, κυρίως της δυναστείας των Κομνηνών, την προίκισαν με σπάνια κειμήλια και της έδωσαν σημαντικά προνόμια. Μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή τού 1922, το σύνολο των κειμηλίων που φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, συλήθηκαν και έμειναν «αιχμαλωτισμένα» στην Τουρκία, άλλα «φιλοξενούμενα» στο Μουσείο της Τραπεζούντας και άλλα σε αποθήκες στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

Κείμενο – επιμέλεια κειμένου
Κική Χεριστανίδου

Όλοι οι σωτήρες του ντουνιάααα /
έεεεμενανε φλερτάρουν /(πιάστε τον ρυθμό από το ΄΄όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά΄΄ σε πρωϊνά μερακλώματα )
γιατί τους έδωσα πανιά/ και αέρα να βολτάαααρουν /στις πλάτες μου της δυνατές/ και σε όλους να κομπάζουν / πως είναι και πανέξυπνοι /και φώτα μας αλλάζουν / χωρίς ρουθούνι να ανοιχτεί/ και πως θα κουβεντιάζουν/ αιώνες ατελείωτους πως θα μας μπαινοβγάζουν/ στων μνημονίων τα χαρτιά/ και πως θα ανεβοκατεβάζουν/ ρυθμίσεις και μη δήθεν κοψίματα/ και δεν θα χαμπαριάζουν/ πως στου δικού μας του νιονιού/ κακές ιδέες βάζουν / να τους στείλουμε μήνυμα/ πως χρόνος είναι και πάει / και πως κι ο δικός τους ο χαβάς /σε λίγο σταματάει/  
Περάσανε πολλοί καιροί/ και τόσοι αφεντάδες/ όμως και αυτοί βρεθήκανε/ να βόσκουν σε χλωρά χαλιά/ που λένε οι παπάδες/ που τίποτα πια δεν μετρά/ του πάνου κόσμου/ τις φανφάρες/

Πέρασανε Αλέξανδροι/ που γράψαν ιστορία/ και τώρα  κάποιοι σύγχρονοι/ πίστευοντας πως τάχουνε/ ασήκωτα στα σκέλια /ωϊμε /την ξαναγράφουν  σε χαρτιά/ κρύβουν την κεφαλή τους/  στης άμμου τα ψηλά βουνά / τα διαλυμένα από τον καιρό/ και από την ξηρασία,/του πνεύματος σε μερικούς / του ωχαδερφισμού σε κάποιους / της τραγικότητας πολλών/ πως δεν μας πιάνει μάτι /

Του χωραφιού μας την σοδειά/ εμείς μοναχά  ομώς δεν θέμε / και άλλοι την ελαχταρούν/ το ξέρουμε χιλιάδες χρόνια/ και ας μιλάνε οι τωρινοί / πως όλα είναι ολονών/ κοινά κοινώς  αλώνια /

Για αυτά πολέμησ΄ ο Διγενής/ θυσιάστηκαν στην Πίνδο/ και τώρα θένε μερικοί/ να ρίξουνε ένα κλήρο /να πάρουν άλλοι τα καλά/ εμείς τα όρη  τα βουνά /  να δώσουμε τα πάντα/ ονόματα μα και παιδιά/ αμνούς στην προπαγάνδα/ πως όλοι το ίδιο  είμαστε/ το ίδιο προχωράμε /
 Μπορεί και ναι /το ίδιο ωραίοι να ΄μαστε/ ωραίοι όταν μιλάμε/ σε εξέδρες όταν εύκολα/ κάποιοι  μας ανεβάζουν/

Του πλήθους τα παινέματα/ γρήγορα αχ πως φουσκώνουν / μυαλά πολλών με είδωλα / καθρέπτες που δηλώνουν / άλλο από αυτό που είμαστε/ και αβέρτα μας θολώνουν/ ματιά αυτιά μας κλείνουνε/ και ευθύς μας μπουρδουκλώνουν στις εξουσίας τις χίμαιρες/ της δύναμης την τρέλα / πως είμαστε ανίκητοι / ανίκητη είναι η τρέλα / πως θα διαφεντεύουμε εσαεί/ εμείς στου κόσμου αχ αυτού / το μάταιο πήγαινε – έλα/
Περιγραφή;
Προσταγή;
Κληρονομικό χάρισμα; Τύχη ;
Συνομωσία σύμπαντος, που ανάθεμα αν άνοιξε βιβλίο του συγκεκριμένου που το έγραψε …!!
Πόσες πια  ικανότητες έχει αυτό το παιδί !!!
Στο μνημείο της Κυράς της Ρω. ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης  Τσίπρας είπε απευθυνόμενος σε στρατιώτες…… «Αισθάνεστε δέος»
Τι σου είναι ο άνθρωπος …βουλωμένο γράμμα διαβάζει, ψυχές αναλύει ….  αλλά την δική του μέχρι στιγμής, κανείς δεν βούλεται να αποκωδικοποιήσει , μην και τα οφίτσια του πιτς φυτίλι άλλος κληρονομήσει .
Μας έπεισε σε ότι μας έταξε .
Μας κοίμισε και δεν μας ξύπνησε …και τώρα και συναισθηματικά μας αναλύει …
Από το Καστελόριζο, απευθυνόμενος  σε όλους τους έλληνες είπε,  πως από Αύγουστο και μετά θα βγούμε από τα Μνημόνια.
Σε ελεύθερη μετάφραση νομίζω, πως μας είπε, ότι  πάμε, όοοχι πλατεία για κούς – κούς, αλλά στην ελεύθερη αγορά.
 Ε ρε τι σου είναι αυτή η Φαγούρα που μεταφράσεις πρωθυπουργικών εξαγγελιών κατασκευάζει …
Δηλαδή, ότι δεν θα μας δανείζουν άλλο με χαμηλά επιτόκια οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών, και πως θα δανειζόμαστε από την διεθνή αγορά με επιτόκια αγοράς…..
Επιτέλους!!! Γιατί καιρό σαν να μείναμε χωρίς καλό αμάξι και εορτοδάνεια διακοποδάνεια και φίρμες, χωρίς ουδέν πιστωτικό θέμα!!!
Κοινώς πια, με τον δανεικό παρά μας, θα κάνουμε κουμάντο πάλι, εμείς τα της κυράς μας !!!
Ε μα, καιρός να πλερώνουμε αλλά και να το φχαριστιόμαστε κιόλας !!!

Όλοι το ίδιο είμαστε λέει το άσμα
 λαός και Κολωνάκι αλλά ρε, γιατί εγώ κάπως αλλιώς το πιάνω από ότι τα συντρόφια που το τραγουδάνε σήμερα ….
Εμείς μονίμως υποσχέσεις κάποιοι μονίμως εναλλασσόμενοι σίγουρες θέσεις, έρχονται φεύγουν υποσχέσεις κάποιοι βιώνουν μονίμως ανέσεις  

Καλά από έμπνευση σήμερα άλλο τίποτα.
Μου κάθισαν φαίνεται κάπως τα κοντοσούβλιατσούρεκα τα πασχαλιάτικα και …..κάνω πως δεν βλέπω τις κακοκαιρίες που μας ζυγώνουν και σαν τον τζίτζικα συνεχίζω να τραγουδώ..
Ωραία ναι χαζεύουμε/ ωραία ναι γελάμε/ όμως το ίδιο δεν μπορεί Αλέξη να τραβάμε, κουπί να βγει μπροστά η Ελλάς.
Άλλος ψηλός και δυνατός/ άλλος μεγάλος είναι ,/ άλλος τα έχει τα μυαλά/ άλλου που του έχουν φύγει/ όλοι μαζί ψηφίζουμε/ την τύχη προκαλούμε/ και κάποιοι την κάνουνε απλά/ και άλλοι την πατούμε/ σαν είλωτες δουλεύουμε/ τραβάν  κουπί οι άλλοι /κάποιοι τους μαστιγώνουνε/ και άλλοι γλεντούν μαζί / στην πλάνη που μας ρίξανε /και πάλι μας ξαφρίσανε .

 Σαν να μην πέρασε μια μέρα σε ότι ακούν τα αυτιά μου αλλά και όχι όποιον ακούν …
Τότες σχεδόν μια δεκαετία  πριν, μέρες τέτοιες πάλι ήταν, Απρίλης ήταν  που ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου μας  έστελνε μήνυμα πως θα θα θα μας σώσει .
 Απρίλης πάλι είναι τώρα και ο Αλέξης του ΣΥΡΙΖΑ μας στέλνει από την ίδια θέση, την ίδια ώρα πάνω κάτω( αν εκτιμήσαμε σωστά τις σκιές) αλλά το 2018 πάλι τέτοιο μήνυμα …πως
 θα μας  σώσει

αλλάααα ….
να που λίγο τα μάτια μου, κάτι τα αυτιά μου κάπως τα νεφρά μου,πδάρια πλάτες και μυαλά  στέλνουν,( σε εμένα σίγουρα για εσάς δεν ξέρω,  αλλά αφού δέκα χρόνια πέρασαν από μένα ε μάλλον και από όλους εσάς …) το δικό τους μήνυμα, πως μάλλον δεν θα τύχουν της χαράς να με αφήσουν στα χέρια τους και θα με σώσουν πραξικοπηματικά αυτά τα όργανα.
Πως;
Μα με συνοπτικές, του βιολογικού μου ρολογιού διαδικασίες, που και με έφεραν στον κόσμο αλλά και που θα με πάρουν από αυτόν,  χτυπώντας , όχι την πλάτη μου για να φέρω στην εξουσία κάποιους, αλλά την πόρτα του Αγίου Πέτρου,   που μεταξύ μας και εκείνος με υποσχέσεις με προκαλεί να την διαβώ …
Χλοεροί τόποι, όπου πόνοι και στεναγμοί δεν υπάρχουν κατ΄ εμάς, ουρί του παραδείσου περιμένουν κάποιους άλλους  και πάει λέγοντας, ανάλογα την θρησκεία του κάθε ενός …
Υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα με τον Αλέξη, για το που θα πάει, γιατί λαμπάδα κρατάει, στην εκκλησιά Μεγάλη Βδομάδα πάει ,στο Ευαγγέλιο το χέρι δεν  ακουμπάει .., αλλά υποσχέσεις , ααααόλα και όλα πάλι σκορπάει …
Μου αρέσει αυτό και νομίζω πως αρέσει σε πολλούς από εμάς …να ακούμε τους εκάστοτε πρωθυπουργούς μας να μιλούν με λέξεις λίγο ….κάπως όπως ΄΄ Σας βγάζω από το μνημόνιο και σας βάζω στο πρόγραμμα μετά-μνημονιακής παρακολούθησης για να σας σώσω΄΄
Ρε ο ένας μας είπε πως μας βάζει στα μνημόνια για να μας σώσει ο άλλος μας βγάζει για να μας σώσει!!!

Εμείς όμως, τι έχουμε και ψοφάμε ;
Σίγουρα πολλούς, που αν και μέσα στην Βουλή, φωνάζουν ΄΄ να καεί , να καεί η πουτάνα η Βουλή΄΄ και φυσικά, ουδεμία ευθύνη φέρουν αυτοί, αφού εμείς τους στείλαμε να θρονιαστούν εκεί !!!
Κουρέματα ,
αλά γκαρσόν, με λοφίο ,επιμελώς ατημέλητα, ξυρισμένα, μακριά κοντά όλα μπορούν να συνυπάρξουν σε αυτούς τους καιρούς και φυσικά βρίσκουν εφαρμογή και σε πολλούς χώρους .
Από τρίχες κεφαλής μέχρι κεφάλια πολιτικής , οικονομία, αρχιτεκτονική τοπίου και λοφίου  
Κούρεμα χρέους ζητά ο Τσίπρας από τους δανειστές , κούρεμα δένδρων απλά και όχι κόψιμο, ζητούν οι δραμινοί από τον Δήμαρχό τους
Αναβάθμιση της περιοχής, αρέσκονται να  βαφτίζουν την όλη παρέμβαση – κόψιμο πλατάνων αρκετοί που όμως εντελώς μα εντελώς , ανιδιοτελώς αγωνίζονται για ίδιον όφελος και που  τους αφήνουμε να διαφημίζουν παντί τρόπω, να νομίζουν ότι δεν είναι εξαρτώμενοι , πως δεν είναι διαπλεκόμενοι  και διαπλεγμένοι , πως είναι ανεξάρτητοι , πως έχουν το θάρρος της δημόσιας κατάθεσης της άποψής τους, όσο πατιούνται οι κάλοι άλλων  και  μέχρι να τους πατήσουν τον δικό τους κάλο και νομίζουν πως έχουν εαυτόν ελεύθερο…, την επιχείρηση που ετοιμάζεται για το ξήλωμα των δένδρων, επί της Πατριάρχου Διονυσίου Άνθρωποι της περιοχής μας που έχουν σχέσεις συνεργασίας, συμπάθειας , συναδελφικότητας , συμφέροντος δημόσιου αλλά και προσωπικού ενίοτε, αφού ότι είναι δημόσιο είναι και κάτι από δικό μας …. με την όποια και εκάστοτε δημοτική αρχή, (στην προκειμένη περίσταση με την παρούσα δημοτική αρχή ) τολμούν και βαπτίζουν ΄΄ψάρι ΄΄
ότι έστω και αν αποδεδειγμένα είναι κρέας !!
 Έτσι  ακριβώς όπως δεν  κάνουν και  όσοι, ανιδιοτελώς αγωνίζονται για ίδιον όφελος και την μη αναβάθμιση των πεζοδρομίων επί της Βενιζέλου , αλλά και πολλών άλλων περιοχών π.χ. Ευξείνου Πόντου κλπ.
Απλά σιωπούν απέναντι σε όλους εμάς, που ζούμε, λειτουργούμε, περπατούμε, οδηγούμε και γενικώς χρησιμοποιούμε την κεντρική αυτή άνοδο – έξοδο της πόλης μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την γενική ανομία που επικρατεί και που σε πολλές περιπτώσεις είναι και άκρως επικίνδυνη η όποια παρουσία μας , διέλευση μας κλπ.  και που ζητάμε απευθυνόμενοι κάτι χρόνια, σε ώτα μη ακουώντων να αναβαθμιστούν οέεοο!!!

Μεγάλη παρένθεση
(Ε αφού δεν λοιδορούμε, δεν απειλούμε και με υπονοούμενα δεν μιλούμε, απλά ….  μας προσπερνούνε και καμία θέση για εμάς δεν παραχωρούνε,όταν  απεναντίας κάποιους απ απέναντι, μονίμως εξυπηρετούνε, για να κρατούν κλειστά χαρτιά, που λένε πως κρατούνε !!!)

Επιστροφή στα παραπάνω
Ή μάλλον απλά να εφαρμοστούν οι νόμοι σε σχέση με την κυκλοφορία πεζών , οχημάτων κλπ. πριν γίνουμε μάρτυρες ή και θύματα ατυχημάτων και δυστυχημάτων .
Σύμφωνοι λοιπόν σε σχέση με το προλαμβάνει αλλά αυτό να αφορά σε όλες τις περιπτώσεις και όχι όπου και όποτε κάποιοι μπορούν και επηρεάζουν καταστάσεις
Οι πόλεις και η δική μας σίγουρα,χρειάζονται συνεργασία ανθρώπων και φορέων ώστε να υπάρχει μια πιο πετυχημένη συμπόρευση όλων των πλασμάτων και πραγμάτων που την αποτελούν.
Οι ατάκτως χαραγμένες διαβάσεις, με τι κολώνες της ΔΕΗ ακριβώς στο μέσον τους, οι απότομες κλίσεις τους με τις λακκούβες μπροστά, τα φρεάτια τα γεμάτα, οι ξέχειλοι κάδοι σε εορτάς και πανηγύρεις του λαού και του τόπου, τα διπλοπαρκαρίσματα , οι ειδικές μεταχειρίσεις αναγνωρίσιμων τοπικών παραγόντων κλπ , είναι λίγα από τα πιο κοινά, που χρειάζεται να φτιάξουμε και ύστερα, μπορούμε να τολμήσουμε, να συζητήσουμε πιο σοβαρά, τα πιο σύνθετα .
Αλλά όπως και νάχει λίαν συντόμως είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε Μην μας πάρει άλλα δέκα χρόνια και μετά, συμβεί το μοιραίο για τους πλέον ώριμους και ξανά ματα-αρχίσουν οι επόμενοι ώριμοι τότες να ξανά- μανά--ξεκινούν συζητήσεις για εκκινήσεις και πάμε δυο και τρεις από την αρχή ….
Ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα απλά και να φτιαχνόμαστε στα απλά., να τολμάμε να ξεχωρίζουμε και να παραδεχόμαστε τα καλά και τα στραβά όχι κατά πως μας συμφέρει αλλά κατά πως πρέπει για το όλον …
Αααααχχχχ πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μπροστά μας!!!!!
Οι άλλοι λέει της ΝΑSA βρήκαν άλλα συστήματα με πλανήτες σαν την γη και μεις εδώ ακόμη τον τροχό που βρήκαμε στον δρόμο μας προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να τον χρησιμοποιήσουμε!!

Τζώρτζης Παπανικολάου
Who is who Τζώρτζης Παπανικολάου;
Ένας διάττων υποψήφιος τηλε-Master sef !!!
  «Ήταν το πιο ακραίο, που δεν περίμενα ποτέ. Πάω στην εκκλησία, κάθομαι με κατάνυξη κι εκείνη τη στιγμή σταματούν όλα, βγαίνει ο παπάς και λέει: «Έχουμε τον Τζώρτζη». Γυρίζει όλος ο κόσμος που ήταν μέσα και με κοιτάει»

Αφιερωμένο
Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά κι ο ήλιος στα λαγκάδια
λάμπουν και τα `λαφρά σπαθιά των Κολοκοτρωναίων,
πόχουν τ’ ασήμια τα πολλά, τις ασημένιες πάλες,
τις πέντε αράδες τα κουμπιά, τις έξι τα τσαπράζια,
οπού δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν.
Καβάλα τρώνε το ψωμί, καβάλα πολεμάνε,
καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε,
καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι.
Φλωριά ρίχνουν στην Παναγιά, φλωριά ρίχνουν στους άγιους,
και στον αφέντη το Χριστό τις ασημένιες πάλες.
"Χριστέ μας, βλόγα τα σπαθιά, βλόγα μας και τα χέρια".
Κι ο Θοδωράκης μίλησε, κι ο Θοδωράκης λέει:
"Τούτ’ οι χαρές που κάνουμε σε λύπη θα μας βγάλουν.
Απόψ’ είδα στον ύπνο μου, στην υπνοφαντασιά μου,
θολό ποτάμι πέρναγα και πέρα δεν εβγήκα.
Ελάτε να σκορπίσουμε, μπουλούκια να γενούμε.
Σύρε, Γιώργο μ’ , στον τόπο σου, Νικήτα, στο Λοντάρι,
εγώ πάου στην Καρύταινα, πάου στους εδικούς μου,
ν’ αφήκω τη διαθήκη μου και τοις παραγγολές μου,
τι θα περάσω θάλασσα, στη Ζάκυνθο θα πάω".
Όλοι νομίζουν και νομίζουμε πως πράττουμε το καλό και η δική μου απορία …
Γιατί ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικός με όλους εμάς τους καλούς μέσα του;
Κική Χεριστανίδου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τουρνουά χειροσφαίρισης αναπτυξιακών ηλικιών στην Προσοτσάνη με τη συμμετοχή 11 ομάδων σε αγόρια και κορίτσια στην κατηγορία ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ και ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β.
Από τις 10 – 14 Απριλίου 2018 στην Προσοτσάνη διεξήχθη το καθιερωμένο και για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά το τουρνουά χειροσφαίρισης με την ονομασία “Prosotsani Spring Handball Camp 2018” που διοργάνωσε ο Δήμος Προσοτσάνης σε συνεργασία με τον Α.Ο. Προσοτσάνης.
Έξι ομάδες στα αγόρια (Α.Ο. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, ΔΡΑΜΑ 1986, ΑΕΚ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΕΡΩΠΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ) και πέντε κοριτσιών (ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 1, ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 2) για πέντε ημέρες γέμισαν το κλειστό γυμναστήριο Προσοτσάνης σε μια γιορτή του χάντμπολ.
Τα παιδιά χάρηκαν το παιχνίδι προσφέροντας μάλιστα και όμορφο θέμα και συναρπαστικούς αγώνες.

 MG 2564
Εκτός από τις αγωνιστικές δραστηριότητες οι διοργανωτές φρόντισαν για όσες ομάδες ενδιαφέρθηκαν να επισκεφτούν και το σπήλαιο πηγών Αγγίτη.
Την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Προσοτσάνης όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του δήμου έγιναν οι απονομές των αναμνηστικών στις ομάδες (δεν υπήρχε βαθμολογία, όλες οι ομάδες πήραν κύπελλα και αναμνηστικά διπλώματα και οι απονομές έγιναν με αλφαβητική σειρά) και ακολούθησε μέχρι αργά μουσική και χορός. Την Παρασκευή το βράδυ το πάρτι επαναλήφθηκε στην πλατεία της Πετρούσας.
Μεγάλη και σημαντική η συμβολή για την άρτια διεξαγωγή του τουρνουά η συμμετοχή των διαιτητών του ΣΥΔΧΑΜΑΘ. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Ερυθρό Σταυρό και τους Σαμαρείτες Δράμας για την ιατρική κάλυψη των αγώνων.

 MG 2495

Τα αποτελέσματα

ΑΓΟΡΙΑ
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΔΡΑΜΑ 1986 31-26
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 17 – 36
ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΑΕΡΩΠΟΣ 18 – 29
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΠΑΟΚ 18 – 29
ΔΡΑΜΑ 1986 – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 19 – 18
ΑΕΚ – ΑΕΡΟΠΟΣ 27-20
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 21-25
ΠΑΟΚ - ΑΕΡΩΠ0Σ 18 – 37
ΔΡΑΜΑ 1986 - ΑΕΚ 16 – 24
ΑΕΡΩΠΟΣ - ΔΡΑΜΑ 1986 31 – 22
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 18 – 22
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΑΕΚ 14 – 35
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΑΕΡΩΠΟΣ 30 – 35
ΠΑΟΚ – ΔΡΑΜΑ 1986 22- 25
ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΑΕΚ 11 – 29
ΑΕΡΩΠΟΣ – ΑΕΚ 16 – 26
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΠΑΟΚ 23 – 23
ΔΡΑΜΑ 1986 – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 15 - 16

ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 9 – 17
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 2 – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 29 – 17
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 1 – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 3 – 16
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 2 23- 38
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 1 – ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ 8 – 22
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 27 – 12
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 1 – ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 15- 30
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 2 – ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ 41-21
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ 13-5
ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23 - 19__

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ρομά, το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Δράμας και με την Ένωση Κυριών Δράμας,  πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του πληθυσμού Ρομά που διαμένει στην πόλη της Δράμας.
Το πρωί της  Παρασκευής 13 Απριλίου 2018, έλαβε χώρα δράση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μετρήσεις Σακχάρου και Χοληστερίνης, σε συμπολίτες μας των οικισμών Τέρμα Φιλίππου και  Αμπελοκήπων του Δήμου μας. Παράλληλα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα Mobile School της Ένωσης Κυριών Δράμας με επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια για παιδιά.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Sam Roma" της σκηνοθέτιδας Μαρίνας Δανέζη που σχετίζεται με την κουλτούρα, τις συνήθειες και την κοσμοθεωρία των Ρομά. Η σκηνοθέτιδα στον πρόλογό της αναφέρθηκε στον σκοπό της ταινίας της που δεν ήταν άλλος από τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ρομά, ενώ μετά το πέρας της προβολής δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό.  
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Αριστείδης Μωϋσιάδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, κ. Γιώτα Τσιαμούρα, ο εκπρόσωπος από το Δίκτυο Κοινωνικής  Αλληλεγγύης, κ. Στυλιανός Μελισσινός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροδιαβητικών, κ. Πόλυ Τορούνογλου, η Διευθύντρια του ΝΠΔΔ Δήμου Δοξάτου, κ. Πασχαλία Γουδεσίδου και ο Πρόεδρος  των Δημοτικών Υπαλλήλων, κ. Κίμων Τσαπράζης.
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δηλώνει: «Οι Ρομά αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πλούσια πολιτιστική παράδοση που επιβάλλεται να δεχθούν όχι μόνο την αναγνώριση μας, αλλά και την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών. Η δημοτική μας αρχή όχι μόνο δεν κάνει διακρίσεις, αλλά προσπαθεί να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό του τόπου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους φορείς που συνέδραμαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας των Ρομά».

Page 1 of 371