πολιτισμος

3ο Φεστιβάλ Κατά της Σχολικής Βίας

Written by

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων της Δράμας.
Με την  6η Μαρτίου να έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Δράμας εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο της εκπαιδευτικής – μαθητικής κοινότητας, όσο όμως και της ευρύτερης κοινωνίας της Δράμας
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών , όπως τονίσθηκε από το σύνολο των ομιλητών που συμμετείχαν ο κάθε ένας από την επαγγελματική του ιδιότητα στην προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από την Α΄βάθμια Εκπαίδευση τον Δήμο , την ΔΕΚΠΟΤΑ και την Π.Ε Δράμας και διοργανώθηκε από το σύνολο των διδασκόντων και των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου της Δράμας, πάντα όμως και με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών των δυο σχολείων.
Το τριήμερο Φεστιβάλ που ξεκίνησε το Σάββατο 3 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι περιελάμβανε προτάσεις, που απευθυνόταν σε όλους όσοι εμπλέκονται τόσο στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό χώρο, όσο όμως και στα μέλη κάθε κοινωνίας, που θέλει να λέγεται ευαισθητοποιημένη και είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει να αναδείξει το όποιο πρόβλημα και δια της ενημέρωσης και ενεργής συμμετοχής της να το καταπολεμήσει

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ  
Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με το φαινόμενο όπου επιστήμονες από χώρους που άπτονται του συγκεκριμένου θέματος ανέπτυξαν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους μέσα πάντοτε, τόσο από παραδείγματα , στοιχεία αλλά και περιπτώσεις πραγματικών περιστατικών .
Γεγονότα αλλά και συμβουλές που εάν και εφ όσο υιοθετηθούν μπορούν όχι να εξαλείψουν αλλά σίγουρα να αναχαιτήσουν δυναμικά την ολοένα αυξητική τάση που έχει το φαινόμενο όχι μόνο στους χώρους των σχολείων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε σχολεία της χώρας, το 10% του συνόλου των μαθητών πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας από συνομηλίκους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών.
Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και η αναλογία των εμπλεκόμενων σε περιστατικά βίας, αγοριών-κοριτσιών, είναι 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής.
Σωματικός , Λεκτικός εκφοβισμός, Εκφοβισμός με εκβιασμό, Έμμεσος ή κοινωνικός εκφοβισμός, Ηλεκτρονικός εκφοβισμός Ρατσιστικός εκφοβισμός ,Σεξουαλικός εκφοβισμός είναι είδη που έχουν εντοπισθεί στον χώρο και που όπως τόνισε η δικηγόρος κ. Ειρήνη  Μπακοπούλου , κρίνεται αναγκαία η διεξοδικότερη διερεύνηση του συγκεκριμένου φαινομένου, το οποίο συνεχώς αποκτά τεράστιες διαστάσεις στα ελληνικά σχολεία.
Επίσης, όπως σημείωσε, πέραν της αναφοράς της σε νόμους διεθνείς αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των παιδιών , καθίσταται απαραίτητη η παρέμβαση σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
΄΄Στο εξωτερικό ήδη πραγματοποιούνται έρευνες σε νηπιακούς σταθμούς ΄΄ενημέρωσε το κοινό και συμπλήρωσε πως ΄΄απαραίτητη, κρίνεται και  η παρέμβαση που στόχο θα έχει την ενημέρωση για τις διαστάσεις του προβλήματος, ώστε να εξαλειφθεί ο δισταγμός εκ μέρους των σχολικών φορέων για γνωστοποίηση των περιστατικών.  
Ταυτόχρονα τόνισε πως συμπερασματικά, οι πολιτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου πρέπει να επικεντρωθούν σε παρεμβάσεις στην κοινότητα, με όλους τους φορείς που την απαρτίζουν- οικογένεια, σχολείο, κοινοτικούς φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία του παιδιού-. Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί     ένα φαινόμενο που επηρεάζει και επηρεάζεται από τα προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας. Έχει μία σχέση αλληλεπίδρασης που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής αν θέλουμε να μιλάμε για μία ουσιαστική, ολοκληρωμένη, αποτελεσματική, αλλά πάνω απ’ όλα, συνεπή προς την κοινωνία και τα παιδιά αντιμετώπιση, ενός τόσο σοβαρού κοινωνικού φαινομένο.

aaa 046
    
Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας ο κ. Ιγνάτιος Μωϋσίδης Διοικητής ΑΤ Κ. Νευροκοπίου επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια , πέραν της άσκησης της συνήθους δραστηριότητάς της, προσπαθεί και, φαίνεται να το έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό, να είναι κοντά στην ελληνική κοινωνία, συμμετέχοντας μέσω των στελεχών της σε ομιλίες, σεμινάρια, ημερίδες, για όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους πολίτες και σχετίζονται με την αρμοδιότητα του Σώματος της Αστυνομίας, άρα και το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων και την ενδοσχολική βία, τόσο από θεωρητική, όσο και από εμπειρική σκοπιά , παραθέτοντάς κάποια στοιχεία που αφορούν υποθέσεις του νομού Δράμας.
Ο Κ. Μωϋσίδης , σημείωσε πως η ενδοσχολική βία αποτελεί μία πτυχή , μία συνιστώσα του ευρύτερου φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων, δηλαδή της αποκλίνουσας και ποινικώς έκτροπης συμπεριφοράς των παιδιών και των ανήλικων εφήβων, η οποία διογκώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερα , τα τελευταία χρόνια, στις σύγχρονες κοινωνίες η παραβατικότητα των νέων προσλαμβάνει γενικευμένο χαρακτήρα εγκληματικότητας. Μιας εγκληματικότητας η οποία λαμβάνει χώρα μέσα και έξω από την οικογένεια, μέσα και γύρω από τα σχολικά ιδρύματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς στους εξωτερικούς χώρους (δρόμοι, πάρκα, αυλές) των αστικών κέντρων, μεγάλων και μικρών. Σύμφωνα με τον καθηγητή κοινωνιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ Διονύσιο, η αιτία της όξυνσης αυτού του φαινομένου είναι ο ίδιος ο μετασχηματισμός των σύγχρονων κοινωνιών και η αποτυχία των παραδοσιακών διαδικασιών κοινωνικοποίησης των παιδιών
Ταυτόχρονα υποστήριξε πως η δικαιοσύνη και η Αστυνομία αποτελούν το τελευταίο βέλος στη φαρέτρα της συντεταγμένης κοινωνίας για την αντιμετώπισης φαινομένων όπως η ενδοσχολική βία και πως πρέπει να υπάρχει ,ένας δίαυλος ανοικτής επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία και τον εισαγγελέα ανηλίκων για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των σοβαρών περιπτώσεων ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας.
Ο Διοικητής του ΑΤΚ. Νευροκοπίου κλείνοντας την τοποθέτηση του επεσήμανε πως τα παιδιά βρίσκονται πολύ κοντά στην βία αφού βία στα παιχνίδια που παίζουν, βία στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο που παρακολουθούν, βία στην οικογένειά τους, βία στο σχολείο….
΄΄Αν δεν αφυπνιστούμε΄΄, τόνισε ΄΄ως άτομα και ως κοινωνία πολιτών , και δεν σπάσουμε αυτόν τον κύκλο βίας, δεν προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό της παιδικότητας και , ιδιαίτερα αν δεν θέσουμε την υγιή και ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών μας σε πρωταρχικό  μας , πολύ φοβάμαι ότι η λίστα με τα ειδεχθή εγκλήματα των ανηλίκων απλά θα συνεχίσει να μεγαλώνει….  ΄΄

Ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ξανθόπουλος Ξάνθος με ιδιαίτερα απραστατικό τρόπο έδωσε στο κοινό το προφίλ του δράστη αλλά και το περιβάλλον που βοηθά στην εκκόλαψη ανάλογων φαινομένων και ευχήθηκε να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου αυτά τα φεστιβάλ θα είναι πλέον παρελθόν

Τον επίλογο στην ενημερωτική ημερίδα τον έγραψε η κ. Τσινίδου Σοφία η οποία από την θέση της σύγχρονης ψυχολογίας
σημείωσε πως, η σχολική παραβατικότητα μεταξύ των παιδιών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βίας και της παραβατικότητας που εμφανίζεται στην κοινωνία, καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντος που την τρέφει.
Όπως βοήθησε το κοινό να συμπεράνει η κ. Τσινίδου  εντόπισε πως το θύμα και ο θύτης είναι άνθρωποι της κοινωνίας και εν προκειμένου, της κοινωνίας του σχολείου και στην ουσία είναι ένα παιχνίδι δύναμης, εξουσίας και επιβολής του  «ισχυρότερου» στον «αδύναμο», με ψυχολογικές επιπτώσεις πολύ σοβαρές για όλους, ενώ ανέδειξε το θέμα δίνοντάς μας να αντιληφθούμε πως μέσα από τον όρο bullying, μοιάζει να διαγράφονται με ευκολία δυο τύποι παιδιών: το παιδί θύτης, που εκφοβίζει και το παιδί θύμα που απειλείται.
"Μήπως όμως, αν σκύψει κανείς λιγάκι πιο προσεκτικά πάνω από αυτό το δίπολο θύτης-θύμα, παρατηρήσει πως στην ουσία μιλάμε για παιδιά που είναι και τα δυο θύματα?"  αναρωτήθηκε και μέσα από κάποια αν μας έθεσε σε προβληματισμό ….
"Αν ναι, τότε ίσως είναι βοηθητικό να σκεφτούμε και να αντιμετωπίσουμε το bullying ως ένα σύμπτωμα που μας δείχνει πως κάτι μέσα στο σύστημα, το οικογενειακό, το κοινωνικό, το σχολικό, δεν  λειτουργεί σωστά.
Η οικογένεια όπως και το σχολείο, αποτελούν το φυτώριο μέσα στο οποίο οι άνθρωποι δε μεγαλώνουν μόνο βιολογικά, αλλά ωριμάζουν συναισθηματικά και νοητικά. Είναι οι χώροι όπου τα παιδιά θα αναπτύξουν την προσωπικότητά τους."  είπε απευθυνόμενη στο κοινό, του οποίου η παρουσία δήλωνε και την ανάγκη να ενημερωθεί και αν στηρίξει κάθε ανάλογη προσπάθεια, η οποία ξεκινά σε χώρους όπως αυτοί των σχολείων μας

aaa 021

Γκράφιτι –παιχνίδι -τραγούδι – εκπαίδευση!!!
Οι επόμενες δυο ημέρες περιελάμβαναν σειρά δράσεων όπως γκράφιτι στους εξωτερικούς τοίχους των δυο σχολείων από καλλιτέχνες του είδους Φωτιάδης , Τανό που προσφέρθηκαν εθελοντικά  με την συμμετοχή των παιδιών, αθλητικές δραστηριότητες, αναβίωση ομαδικών παιχνιδιών αλλά και θεατρικά δρώμενα με πρωταγωνιστές μαθητές και εκπαιδευτικούς τον  κ. Αθανασιάδη Γεώργιο που μίλησε στα παιδιά παροτρύνοντας τα να τολμούν και να μην φοβούνται να μιλούν και την κ. Γαλανού Αναστασία  με τους μαθητές του 14ου σχολείου της Δράμας .
Τον τόνο σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να σημειώσουμε ,τον έδωσαν τόσο οι κ. Άλκης Σαλπικτσής και Αθανάσιος Λιανός, διευθυντές των δυο σχολείων, όσο όμως και η χορωδία των μαθητών, που απέδωσαν με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία, ένα ρεπερτόριο που ανταποκρινόταν με τα μηνύματά του, στο όλο περιεχόμενο του Φεστιβάλ , υπό την καθοδήγηση της κ. Ελένης Σμολοκτού και την καλλιτεχνική μουσική διδασκαλία του κ. Μιμίκου Θεόκλητου.
Με τις παιδικές φωνές να γεμίζουν όχι μόνο σε καθημερινή βάση σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς την κοινή αυλή των δυο σχολείων αλλά και ένα διαφορετικό τριήμερο το συγκρότημα στολίδι της εκπαιδευτικής μας κοινότητας δόθηκε το καλύτερο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν ακόμη να λαμβάνουν αλλά κυρίως να επεξεργάζονται τέτοια μηνύματα . Γιατί σημασία έχει η επεξεργασία των μηνυμάτων .
Το τριήμερο Φεστιβάλ διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από όλους τους προαναφερθέντες( φορείς και πρόσωπα )αλλά έγινε ευρύτερα γνωστό από το ΜΜΕ της περιοχής μας: Όμιλος STAR Βορείου Ελλάδας και  Εβδομαδιαία Εφημερίδα Ενημέρωση, που με τον τρόπο τους ,συμβάλλουν πάντα στην ευαισθητοποίηση ενός μεγαλύτερου κοινού.
Κική Χεριστανίδου