πολιτισμος

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Written by

5-11 Οκτωβρίου 2017
Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων)

40 XΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ:  ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει και φέτος με πρώτο σταθμό την φιλόξενη στέγη του «Τριανόν» που έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ταινία μικρού μήκους.
Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνευ της Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 90  πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.

Στις 5-11/10 στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:
•    το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 40ου Φεστιβάλ
•    και τις βραβευμένες ταινίες του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Καθημερινά από Πέμπτη 5/10 έως και Τετάρτη 11/10 θα προβάλλονται δύο προγράμματα στις 19:00  και  τις 21:00 με τις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο 40ο Φεστιβάλ Δράμας.
Την Παρασκευή 6/10, το Σάββατο 7/10 και την Κυριακή 8/10 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς διαγωνιστικού  Οι προβολές θα ξεκινούν στις 17:00.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος για το «Play» του ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Δημήτρης Νάκος για το «Κατάψυξη».
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε και φέτος το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν  στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετείχαν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του θεσμού που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην φετινή διοργάνωση το ένα τρίτο των σκηνοθετών ήταν γένους θηλυκού ενώ μια γυναίκα, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη προήδρευσε στην κριτική επιτροπή, που απαρτίστηκε κατά πλειοψηφία από γυναίκες.
Φέτος, επέστρεψαν μετά από χρόνια στον κινηματογράφο δημιουργοί που στο παρελθόν έχουν γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο έκαναν ακόμα και ηθοποιοί.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, ήταν ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετείχαν συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες  θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και τα μιούζικαλ ή οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση. Το μετρό της Αθήνας είναι ένας προνομιακός χώρος για κάποιες από τις ταινίες. Σε αυτόν τον υποβλητικό, υπογειο χώρο του σιδηροδρόμου αναδεικνύονται πτυχές της καθημερινής δραματικότητας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην Τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών.
Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Α.Καραζήση, Κ.Καρβούνη, Μ.Σκουλά, Β.Ανδρεαδάκη, Ε.Λίτση, Ξ.Καλογεροπούλου, Μ.Καλλιμάνη, Πρ.Αλειφερόπουλο, Υ.Μαλτέζου, Σ.Κόκκαλη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Ζορμπά, Μ.Γιαννάτου, Μ.Κεχαγιόγλου, Γ.Κέντρο, Ν.Γεωργάκη, Α.Σακελλαροπούλου, Φ.Βαξεβάνη και  Μ.Αλιφέρη..  Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών):    7 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο:                              10 ευρώ
Φοιτητικό/ατέλειες:                              5 ευρώ
Ημερήσιο φοιτητικό/ατέλειες:               8 ευρώ

DT Festival Dramas Trianon

ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΒΡΑΒΕΙΑ 40ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του 40ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , αποτελούμενη από τους

Πρόεδρο
Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μέλη
        Ιφιγένεια Κοτσώνη
        Θέλγεια Πετράκη
        Γιάννη Σακαρίδη
        Σπύρο Ν. Ταραβήρα

Πριν την απονομή των βραβείων του επετειακού 40ου φεστιβάλ Δράμας, θα θέλαμε να σταθούμε στην καθοριστική συμβολή του καλλιτεχνικού Διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου και των συνεργατών του οι οποίοι κρατούν ζωντανό τον σημαντικό αυτό θεσμό.

Όλοι γνωρίζουμε τα μέσα, όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιούνται οι ταινίες. Όμως όλα αυτά δεν στέκονται εμπόδιο στο πάθος των νέων δημιουργών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα. Είμαστε σίγουροι ότι στο εγγύς μέλλον πολλοί από εσάς θα αποδειχτείτε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον εγχώριο και διεθνή κινηματογράφο.
Η συμμετοχή των 65 ταινιών στη φετινή διοργάνωση, αποδεικνύει περίτρανα ότι η τέχνη δεν επηρεάζεται από τις αντιξοότητες.
Σας ευχαριστούμε για το πολύ υψηλό επίπεδο των ταινιών που είδαμε.
Αυτές στο σύνολο τους, ανεξαρτήτως βράβευσης δημιουργούν τη πεποίθηση πως το Ελληνικό σινεμά βρίσκει νέους δρόμους.
Είμαστε εδώ όλοι κοντά σας.

Κατά την τελική συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία


ΒΡΑΒΕΙΑ 40ου  ΕΘΝΙΚΟΥ


ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται  στην ταινία «Play» σε σκηνοθεσία του  Βαγγέλη Λυμπερόπουλου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για την δεξιοτεχνία και την αρτιότητα της εκτέλεση μιας υψηλών προδιαγραφών παραγωγής

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα:
Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ
Και η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
 Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία « Κατάψυξη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
Για την ειλικρίνεια και την εκφραστική δεινότητα με την οποία πραγματεύεται το καίριο ζήτημα της ανεργίας
Το βραβείο συνοδεύεται
Από παροχές  εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€ προσφορά της εταιρείας Stefilm

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία « Testing Greta» σε σκηνοθεσία  της Άμπι Λούκας (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η κακοποίηση των γυναικών

Το βραβείο συνοδεύεται
από το ποσό των 1.000€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Η μέθοδος» σε σκηνοθεσία του  Χάρη Γιουλάτου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για την ανάδειξη μιας σκοτεινής πτυχής της νεότερης Ελληνικής ιστορίας
Το βραβείο συνοδεύεται
από χρηματικό έπαθλο 1.000€ προσφορά της ΕΡΤ

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία
Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Ουρανία» σε σκηνοθεσία της  Δέσποινας Κούρτη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για την ευαίσθητη ματιά και την εκφραστική λιτότητα
Το βραβείο συνοδεύεται
από το ποσό των 1.500€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας.
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Προφιτερόλ» σε σκηνοθεσία  Χρυσάνθης Καρφή Κώη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για την ανατρεπτική προσέγγιση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια και το καυστικό της χιούμορ
Το Βραβείο συνοδεύεται
από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€, προσφορά της εταιρείας Stefilm


Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»,
Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Προετοιμασία» σε σκηνοθεσία της Σοφίας  Γεωργοβασίλη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Για τον αξιοσημείωτο τρόπο με τον οποίο μια νέα σκηνοθέτης υποστηρίζει  την επερχόμενη απώλεια μέσα στην οικογένεια.  

 Στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή, η  οικογένεια Κατσουρίδη συνεχίζει να χορηγεί το βραβείο που είχε αθλοθετήσει ο ίδιος πριν από 16 χρόνια και  προσφέρει στον σκηνοθέτη πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
 Το βραβείο απονέμεται στον Δημήτρη Νάκο για το σενάριο της ταινίας  «Κατάψυξη» την οποία και σκηνοθέτησε.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας
Απονέμεται στον Παναγιώτη Κλειδαρά  για την φωτογραφία στην ταινία  «Χριστουγεννιάτικο  Αντι-Παραμύθι» σε σκηνοθεσία του  Ευθύμη Χατζή

Για  την υποβλητική φωτογραφία που αποτυπώνει με υποδειγματικό τρόπο την ιστορία

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Απονέμεται  στην Φωτεινή Μπαξεβάνη  για την ερμηνεία της στην ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη   

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Απονέμεται στον Γιάννη Στάνκογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η  ζωή μετά » του  Χρήστου Σαγιά

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
Απονέμεται  στον Θοδωρή Αρμάο για το μοντάζ της ταινίας «Μανέκι Νέκο» σε σκηνοθεσία του  Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών
Απονέμεται στην Σάντυ Καραγιάννη  για την ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών
Απονέμεται  στην Βενετία Δεδεμάδη για την ταινία «Καληνύχτα» του  Θάνου Κερμίτση

Τιμητική Διάκριση Ήχου
Απονέμεται στον Βαγγέλη  Ζέλκα για την ταινία « Το εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου  

Τιμητική Διάκριση  Πρωτότυπης Μουσικής
Απονέμεται στον Σταύρο Γασπαράτο  για την μουσική της ταινίας « Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
Απονέμεται  στον Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο  για την ταινία « Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Εύφημο Μνεία
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στην ταινία «Mad dogs» της Δανάη Παπαϊωάννου  
Για το άψογα χορογραφημένο μονοπλάνο

Εύφημο Μνεία
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στην ταινία « Brazuca» του Φαίδωνα Γκρέτσικου

Για τον ταλαντούχο μικρό Μπόϊκο

Βραβείο PITCHING LAB” Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το βραβείο απονέμεται στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία «Από το Μπαλκόνι»                      

Διακρίσεις κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε χθες βράδυ και τρείς διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ στους εξής νέους κινηματογραφιστές:  

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βραβεύει νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και τούς παρέχει το “ΚΙΝΗΤΡΟ” για να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο.
Για τον λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει τέσσερα (4) ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000 Ευρώ το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους.

Τα βραβεία απονέμονται στους ακόλουθους δημιουργούς:
Για την ταινία ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
στον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Θάνο Κερμίτση.

Για την ταινία MΑNEKI NEKO
στον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Μανώλη Μαυρή.
Για την ταινία ΟΥΡΑΝΙΑ
στην σκηνοθέτιδα-σεναριογράφο Δέσποινα Κούρτη.
Για την ταινία ΣΤΑΣΗ
στην σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο και μοντέρ Μαύρα Πεπονή.
 
Βραβείο PITCHING LAB” Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο “PITCHING LAB”
στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Στον  Omer Capoglu για την ταινία Who shall we kill tonight
ως οικονομική ενίσχυση με το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ για την παραγωγή της ταινίας.
Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών
Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / Greek Society of Cinematographers (G.S.C.) στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θέλοντας και φέτος να επιβραβεύσει ένα νέο-νέα συνάδελφο στο ξεκίνημα του και επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή του Διευθυντή Φωτογραφίας σε όλη την παραγωγική διαδικασία μιας ταινίας, απονέμει έπαινο για την οπτική αφήγηση στον Μανού  Τιλίνσκι την ταινία Μανέκι Νέκο του Μανώλη Μαυρή
Στη επιτροπή συμμετείχαν τα Μέλη μας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιώργος Φρέντζος.
Ο έπαινος συνοδεύεται από Χορηγία της εταιρείας Post Production Multivision για το color correction της επόμενης μικρού μήκους ταινία του βραβευμένου από το GSC στο φεστιβάλ Δράμας για νέο Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας.

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην ταινία ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ του Χάρη Σταθόπουλου, γιατί αναδεικνύει τις πολλαπλές και οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης  με τη δύναμη των χαρακτήρων  και με αφηγηματική και δραματουργική αρτιότητα.

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει φέτος μια ταινία που συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:
Αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στο αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς στο αναπάντεχο ερωτικό βίωμα και στην επανεύρεση της χαμένης ταυτότητας, ανεξαρτήτως τιμήματος.
Διαθέτει εκφραστική και αφηγηματική πυκνότητα, όπως αρμόζει στην αυτόνομη φυσιογνωμία των ταινιών μικρού μήκους.
Πρόκειται για την ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη.

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ
Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Βραβεία Διεθνούς 2017

Η κριτική επιτροπή του 23ου Φεστιβάλ  Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , αποτελούμενη από τους

Πρόεδρο
Νίνο Φένεκ Μικελίδη

Μέλη
        Huysmans Christie
        Filipe Pereira
        Goran Radovanovic
        Katia Scarton-Kim

Πρώτα από όλα εγώ και τα μέλη της επιτροπής μου θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τη διεύθυνση του φεστιβάλ, και ιδιαίτερα τον Αντώνη Παπαδόπουλο, για την τιμή που μας έκανε να μας επιλέξει για την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού, όσο και τα μέλη της ομάδας του που έκαναν την παραμονή μας στην πάντα τόσο φιλόξενη Δράμα μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Πρέπει να τονίσω πως η πλειονότητα των 58 ταινιών του διαγωνιστικού που είδαμε στη διάρκεια του εξαημέρου, ταινιών που καταπιάστηκαν με ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, τη φτώχεια, τη μιζέρια, την εκμετάλλευση, τη μετανάστευση, την οικονομική κρίση, αλλά και τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, την αναζήτηση ταυτότητας ταινίες που ήταν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και που, πράγματι, έκανε την επιλογή για τα βραβεία πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω από αυτά αρκετές πολύ καλές ταινίες.

Γι αυτό και σε όλους εσάς τους σκηνοθέτες που διαγωνιστήκατε πρέπει να πω, και το πιστεύουμε ειλικρινά, και είμαι σίγουρος που σε αυτό θα συμφωνήσει και το κοινό που τις είδε, πως οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που κάνατε μέσα από τις ταινίες σας δεν πήγαν χαμένες γιατί μας έδειξαν πως, παρά τα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και άλλα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή, εσείς, οι νέοι σκηνοθέτες, οι μικρομηκάδες, έχετε το ταλέντο, τον ενθουσιασμό, το πάθος και το νέο αίμα που χρειάζεται για την ανανέωση του κινηματογράφου. Και πως με τις ταινίες σας, μας δείξατε, πως είτε λευκοί, είτε μαύροι, είτε κίτρινοι είτε στρέιτ είτε γκέι, είτε Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι, είτε Βουδιστές είτε άθεοι, ζούμε όλοι σε μια και μοναδική κοινωνία, την κοινωνία του πλανήτη μας, ενός πλανήτη που ελπίζουμε να υπάρχει και στα επόμενα 40 χρόνια, πλανήτη, όπου το πιο  σημαντικό είναι ο άνθρωπος και όχι τα σύνορα και τα τείχη που επιμένουν να μας επιβάλλουν, και δυστυχώς πολύ συχνά με βία, οι διάφοροι πολιτικοί και τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν. Με όλη μας την καρδιά χαιρετάμε τα 40 χρόνια του ιδιαίτερα χρήσιμου αυτού φεστιβάλ και του ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό την πορεία που χάραξε.

Κατά την τελική συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία

Grand Prix 2017

Απονέμεται  στην ταινία “Imago” του Raymund Ribay Gutierrez από τις Φιλιππίνες
Σε μια ταινία όπου μέσα από δυνατές εικόνες, σοκαριστικές και συγκινητικές εικόνες απεικονίζει την εξαθλίωση και τη φτώχια μιας μη προνομιούχας τάξης.
Το βραβείο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Second Prize
Δεύτερο Βραβείο
Απονέμεται  στην ταινία “Genaro”  των Andres Porras και Jesus Reyes
από την Κολομβία
Σε μια ταινία που απεικονίζει με τρομακτικές εικόνες την απανθρωπιά και τον κυνισμό ως αποτέλεσμα ενός εμφυλίου πολέμου.

European Film Awards Drama 2017
Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Απονέμεται  στην ταινία “The circle” (Ο κύκλος) της Ruken Tekes από την Τουρκία  

Special Award TV5 Monde
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
Απονέμεται  στην ταινία «Fugazi» του Laurent Michelet από το Βέλγιο-Γαλλία

Best Southeastern European Film
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιoανατολικής Ευρώπης
Απονέμεται  στην ταινία «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) από την Ελλάδα

Best Animation Film
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
Απονέμεται  στην ταινία «The Shadow over Prague»  του Marek Berger  από την Τσεχία  

Special Mention
Εύφημος Μνεία
Απονέμεται  στην ταινία “Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή” του Μιχάλη Χαπέσιη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) από  τη Κύπρο

Special Mention
Εύφημος Μνεία
Απονέμεται  στην ταινία “A brief history of princess  X” (Μια σύντομη ιστορία για την πριγκίπισσα Χ) του Gabriel Abrantes  από την Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο.


Special Mention for Male Acting
Εύφημος Μνεία Ανδρικής Ερμηνείας

Απονέμεται στον Peder Holm Johansen  για την ερμηνεία τους στην ταινία “Odd job man” (Μια περίεργη δουλειά) της Marianne Blicher από την Δανία.

Βραβείο FIPRESCI
Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI  αποτελούμενη από τους:
Στράτο Κερσανίδη από την Ελλάδα
Roberto Tirapelle από την Ιταλία
Tonci Valentic από την Κροατία
Απονέμουν το Βραβείο της FIPRESCI στην ταινία “A brief history of princess  X” (Μια σύντομη ιστορία για την πριγκίπισσα Χ) του Gabriel Abrantes  από την Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο.

Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια  ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, που αφηγείται με λιτότητα την πορεία  ενός τραγικού ήρωα που αναζητά το γιο του μέσα στην αγριότητα του εμφυλίου πολέμου.
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία “Genaro”(Χενάρο) από την Κολομβία των Αντρές Πόρας και Χεζούς Ρέγιες .

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Programme Trianon 2017 Page 01

Programme Trianon 2017 Page 02

Programme Trianon 2017 Page 03

Programme Trianon 2017 Page 04

Programme Trianon 2017 Page 05

Programme Trianon 2017 Page 06

Programme Trianon 2017 Page 07

Programme Trianon 2017 Page 08

Programme Trianon 2017 Page 09

Programme Trianon 2017 Page 10

Programme Trianon 2017 Page 11

Programme Trianon 2017 Page 12

Programme Trianon 2017 Page 13

Programme Trianon 2017 Page 14

Programme Trianon 2017 Page 15

Programme Trianon 2017 Page 16

Programme Trianon 2017 Page 17

Programme Trianon 2017 Page 18

Programme Trianon 2017 Page 19

Programme Trianon 2017 Page 20

Programme Trianon 2017 Page 21