αρθρα

7μερες φαγούρα με την Κική Χεριστανίδου

Written by

Ας είμαστε ρεαλιστέεεεες!!!
Ας είμαστε ρεαλισταί
Κάτι άλλο / πιο μεγάλο /όλοι περιμένουνε /που δεν έρχεται ποτέ
Ας είμαστε ρεαλισταί-αι-αι-αι-αι!!!
…έτσι μας και μπράβο μας, που πλέον δεχόμαστε, όχι να μην αποκτήσει η Δράμα κάθετο τετράϊχνο άξονα σύνδεσης με την Εγνατία μέσω Αμφίπολης. αλλά να γίνουν όλες εκείνες οι εργασίες αποκατάστασης και διαγράμμισης του παρόντος επαρχιακού δικτύου ….
Μπράβο σου Θωμά Μαργαρίτη !!!
A  όλα και όλα, μπορεί πριν χρόνους και καιρούς ο Θωμάς να είχε ξεσπιτώσει τα περιστέρια του Δημοτικού Κήπου και πολλοί να είχαμε φθάσει να καταγγέλλουμε καθημερινώς   τις βάναυσες συμπεριφορές που πολλώ απείχαν από τις σημερινές τακτικές ξεσπιτώματος συνανθρώπων μας (αλλά άλλοι τότε οι καιροί και οι βαθμοί ευαισθησίας.   Περίσσευε η ευαισθησία χορτάτοι γαρ από πολλά ψαχνόμασταν και ψάχναμε, που να διοχετεύσουμε την παραπάνω βαριεστιμάρα μας λέμε τώρα …)σήμερα πρέπει να έχουμε την ίδια ζέση να παραδεχθούμε πως ξεβόλεψε και κάποιους από την νιρβάνα τους σε σχέση με την διαδρομή σλάλομ σε πρώην ασφαλτοστρωμένο δρόμο και πλέον επιφάνεια σελήνης όπως έχει μετατραπεί μετά από χρόνους ….κερνάμε καζάν ντιπί σε όποιον μας δώσει ημερομηνία πρώτης διαδρομής ….
Όχι το πότε περπάτησε άνθρωπος δηλαδή στην σελήνη, αλλά πότε πέρασε το πρώτο τρεχούμενο όχι νερό αλλά αυτοκίνητο από αυτόν !!!
Ας είμαστε λοιπό και ρεαλιστές αλλά και χουβαρντάδες σε αυτούς που άμα βάλουν κάτι στο μυαλό τους το κάνουν και φυσικά όταν αυτό αφορά την δική τους δικαίωση που όμως λειτουργεί υπέρ του συνόλου ναι γιατί όχι να μην είμασται και ρεαλιστές και αντικειμενικά επιδοκιμαστές και συμπαραστάτες στην προσπάθεια
Εύγε Θωμά λέμε ως στήλη και άρα και ως πρόσωπα , όπως εύγε παιδί μου θα μου πει ο εκδότης οσονούπω για τα τρανά  δικά μου πονήματα ….
Άντε λοιπόν να …. ΄΄δώσουμε΄΄ τον Θωμά στην διάθεση των αναγνωστών μας
 Είναι γνωστό σε όλους ότι με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, του «ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Ν.ΔΡΑΜΑΣ» με την επωνυμία «Δραμινή Φλόγα» της οποίας είμαι Πρόεδρος,  έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης από την Αντιπεριφέρεια Σερρών των πλέον επικινδύνων  τμημάτων του δρόμου προς Αμφίπολη  που είναι   απαράδεκτος.
Είναι επίσης γνωστό ότι επειδή αυτές οι παρεμβάσεις θα ήταν ελάχιστες γιατί η εργολαβία αφορούσε ασφαλτοστρώσεις σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του Ν. Σερρών, πιέσαμε και πετύχαμε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 να γίνει  νέα κατεπείγουσα εργολαβία ύψους 1.000.000 ευρώ αποκλειστικής βελτίωσης-συντήρησης όλων των 27,5 χιλιομέτρων από Μαυρολεύκη μέχρι το τέλος της Παλαιοκώμης. Και αυτό γιατί από εκεί μέχρι την Αμφίπολη και την έξοδο στην Εγνατία, ο δρόμος είναι σχετικά καλός και δεν χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία «Γ. Ταϊρης ΑΒΕΕ». Η έναρξη των εργασιών θα γίνει μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι, δηλαδή σε λίγους μήνες. Όλα αυτά έγιναν γιατί γνωρίζαμε ότι ακόμα «μελετάται» η νέα χάραξη κάθετου άξονα προς Αμφίπολη. Τίποτα δεν ήταν έτοιμο για κατασκευή, όπως κάποιοι αφελώς ή αναληθώς ισχυρίζονταν στην Δράμα. Αυτό φάνηκε από την ανυπαρξία υπόσχεσης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο διευρυμένο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και από τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Σπίρτζη στη Βουλή που είπε ότι τώρα «θα χρηματοδοτήσει τις υπολοιπόμενες μελέτες», χωρίς να υπάρχει ορίζοντας έναρξης της κατασκευής. Η νέα χάραξη και η χρηματοδότηση της κατασκευής είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και κανενός άλλου.
Τελικά ,μπορεί ένας μονάχος κούκος να μην μπορεί να φέρει την Άνοιξη αλλά ένας πιεστικός πρώην μάλιστα αυτοδιοικητικός και νυν φανατικός δραμινός εξ αγχιστείας μάλιστα, να πιέσει τόσο,  όσο να ανοίξουν κάποιες ερμητικά κλειστές κάνουλες από την περιοχή των Σερρών.
 Και έτσι να βάλει ομματοϋάλια σε πολλούς εξ υμών και ημών γέννημα θρέμμα Δράμα  που λέμε δηλαδή ….
Θωμάααα, σίγουρα είσαι σπίτι
Θωμά σίγουρα δεν πάμε ακριβώς Χαβάη αλλά Θεσσαλονίκη χωρίς σκαμπανεβάσματα πιστεύω πως θα πηγαίνουμε από καλοκαίρι και μετά …
Τελικά ξανά , μην πρέπει να δούμε κάποια πράγματα λίγο πιο θαρρετά και να εκτιμήσουμε προσφορές, παρουσίες , έργα τολμώντας απολογισμούς αντικειμενικούς ….λέμε τώρα !!!
Και δεν θέλω  ως στήλη «παρά κωφόν αποπαρδείν», δηλαδή σαν να κλάνουμε δίπλα σε κουφούς που θα έλεγε και ο σταρ του τριημέρου Ζουράρις οέοο!!!
Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες.
Τελικά με λεξικό της ίδιας της γλώσσας μου παραμάσχαλα θε να πηγαίνω ολόκληρη την ζωή μου…
'Ο κόσμος είναι ένα θέατρο και η ζωή ένα δράμα.
Έρχεσαι, βλέπεις και φεύγεις. ... φυσικά με κάποιες στάσεις, άλλοτε ικανές για ποταπά και τις κάποιες άλλες για τρανά, που όμως σε όλους εμάς ,τους μη γνώστες αλλά και μη κατέχοντες λεξικά, φαντάζουν τραγικά …
Όπως φάνταξε η τελευταία στάση του ανθρώπου που μέχρι πρότινος κατείχε την θέση του υφ, Παιδείας . »we have already eaten the camel and now there is the queue» ». που είπε και ο Πρωθυπουργός μας πριν λίγο καιρό
Φάγαμε την κάμηλον και μας έπεσε βαριά η ουρά μεταφράζω ελεύθερα τώρα εγώ για τον τρανό τον υπουργό …Χρόνια και καιρούς δεν μας ενόχλησαν  οι δηλώσεις του τώρα βρήκαμε πως η παρανυχίδα είναι πρόβλημα ..
Τώρα θιχτήκαμε τρομάρα μας ώστε να ζητήσουμε την κεφαλή του επί πίνακι και …το βουντού – βουντού και πάει λέγοντας όπου αλλου μας πείραξε και δεν μας ενοχλησε που προβίβασε τους Κουφοντίνα και συν αυτό, σε αγωνιστές ισάξιους με ΑΥΤΟΥΣ που ούτε σαν σκιά δεν τους φτάνουμε στο μπόϊ.
 Ο μέχρι πρότινος, και όσο γράφονται αυτά όχι ακόμη αποδεκτή η παραίτηση του , υφυπουργός Παιδείας, είχε χαρακτηρίσει ως σύγχρονο Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη τον Δημήτρη Κουφοντίνα που έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες. Η δήλωση του αυτή είχε γίνει το 2003 ενώ δεν σταμάτησε περί όλων και πολλών άλλων να λαλεί και εμάς καθόλου σχεδόν να μην  ιδρώνει το αυτί ….
Οι τελευταίες του δηλώσεις και όχι οι προηγούμενες, ήταν ικανές για την αποπομπή του…
Άρα οι μέχρι τώρα δηλαδή οι προηγούμενες δεν ήταν κατά την κυβέρνηση αλλά και όλους εμάς μεμπτές .. και φυσικά δεν λειτούργησαν ως ικανές να του δείξουν την πόρτα της εξόδου από την πολιτική ζωή της χώρας μας στο διηνεκές

Τα τριήμερα ούτε πετσετάκια να  ταν δεν θα τα ξοδεύαμε τόσο σπάταλα και το 2018 δεν έχει σας το είπαμε πριν καιρό …
Μεριμνήστε λοιπόν πριν …

Κάντε κράττει μόλις ξεκίνησε το 2018 και ξεκινήσαμε τις σπατάλες του…
Τριήμερο μας έφαγε η Περιστέρα με την συνέντευξη , τριήμερο τώρα ο Ζουράρις,  πότε θα κάτσω να κάνω λογαριασμούς για την νάϋλον σακούλα, που σαν το τσιγάρο για να την κόψω,  μου βάζουν να την πληρώνω δεν ξέρω …
 Αχ πόσο δίκιο είχε η φιλόλογός μου ώρα της καλή, όταν προσπαθούσε να μου δώσει μια ΄΄γραμμή΄΄ να νοήσω την κάθε αρχαίων λέξη με την σωστή της την γραφή.
Άντε τώρα και γω να χρειάζομαι σαν το Αλέξη μεταφραστή ….
Έτσι φυσικά και δικαιολογώ, την αργοπορία, του να πάρει μιαν απόφαση τουλάχιστον έστω και αργά σωστή …

Προς Πρωθυπουργό Επιστολή Ζουράρι το ανάγνωσμα
΄΄ Ερίδματε πρωθυπουργέ και σύντροφε, υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός, την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω, το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις.΄΄

Προς αντιγραφή μετάφρασης επιστολής Ζουράρι στον Πρωθυπουργό το παρακάτω ανάγνωσμα .
Επειδή όλοι βιαστικοί είμεθα συμβαίνουν και ατυχήματα …Έτσι κάποιοι δεν εντρύφησαν με τον πλέον σεβασμό στην επιστολή και έδωσαν την δική τους μετάφραση.
 Αλλά εμείς, που όπως ο πρωθυπουργός διυλίζουμε κώνωπες και καταπίνουμε καμήλες ε….. ψάχνοντας βρίσκουμε και μεταφέρουμε σε εσάς …
΄΄Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα, αντλώντας προφανώς από την ίδια πηγή, μεταφράζουν εντός παρενθέσεως «καλοδομημένε» το «ερίδματε», όμως δεν είναι και τόσο καλή αυτή η απόδοση, χώρια που αν την πεις γρήγορα τη λέξη μπορεί και να παρεξηγηθείς.
Το ερίδματος είναι δωρικός τύπος, άπαξ λεγόμενο θαρρώ, αφού πρέπει να υπάρχει μόνο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου (στ. 1461) και αντιστοιχεί στο ερίδμητος.
Αν κάνουμε ανάλυση της λέξης βρίσκουμε το γνωστό πανάρχαιο επιτατικό πρόθημα ερι- το οποίο στα νέα ελληνικά επιβιώνει βασικά στο επίθ. «ερίτιμος» (τα εριβώλαξ κτλ. είναι αρχαία που τα ξεθάβουμε μόνο για φιγούρα). Εριβώλαξ, η γη με τους μεγάλους βώλους, άρα η εύφορη. Ερίδμητος, ο γεροχτισμένος, ο καλοχτισμένος οπότε και άρα, το καλοδομημένος δεν είναι εντελώς λάθος απόδοση, αλλά δεν είναι και καλή. Το ελληνικό Λίντελ Σκοτ δίνει εξήγηση «ισχυρώς εκτισμένος, άρα ακίνητος, ακατάβλητος» και προφανώς με αυτή την τελευταία σημασία το χρησιμοποίησε ο Ζουράρις.΄΄

Τελεία η ακόμη και τέλεια!!
Εύγε μας, ως στήλη ,που έχουμε το θάρρος να ψάχνουμε και έτσι να δομούμε, τον λόγο μας και όχι σαν κάποιους, όνομα και μη χωριό, που δεν ψάχνουν όταν δομούν το πώς θα μας κυβερνούν !!!
Εύγε του και στο τι είπε και τι ακριβώς ελάλησε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας: «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι αριστερά, δίκαια, προοδευτικά. Τελείωσε μια αξιολόγηση και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν και συνεχίστηκαν, δεν έχουν κάποιο δημοσιονομικό  κόστος για τους πολίτες. Όλα αυτά που ξεκινήσαμε να κάνουμε είναι αριστερά και ριζοσπαστικά και προοδευτικά. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και αυτό είναι αριστερό».

Αυτό και αν δεν είναι ρεαλισμός …
Αφού ο ρεαλισμός, δηλαδή ο ρεαλιστικός ισχυρισμός, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται, όπως ιδεαλιστικός ρεαλισμός, εμπειρικός ρεαλισμός, αισθητικός ρεαλισμός, ηθικός ρεαλισμός, νομικός ρεαλισμός, θεολογικός ρεαλισμός κοκ. έτσι και ο αριστερισμός μπορεί να δηλώνει πως κάνει κάτι από όλα.
  Δεν είναι σπάνιο να δηλώνει κανείς ρεαλιστής ως προς ένα αντικείμενο και αντι-ρεαλιστής ως προς κάποιο άλλο. Την πιο κοινή μορφή ρεαλισμού έχουμε αν τη θέση των «πραγμάτων», στον ισχυρισμό ότι τα πράγματα υπάρχουν ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις και ιδέες του παρατηρητή που τα αντιλαμβάνεται, λάβουν τα μακροσκοπικά φυσικά αντικείμενα οπότε ο ισχυρισμός μοιάζει προφανής.
Ωστόσο ακόμα και για τα φυσικά αντικείμενα, τουλάχιστον σε μικροσκοπικό επίπεδο, η κβαντική θεωρία ως γνωστόν περιορίζει την ανεξαρτησία παρατηρητή και παρατηρούμενου φαινομένου.

Μπαρδόν …έχουμε ξεφύγει πλέον ως στήλη
Δεν ΄΄χωράμε΄΄ πια, ούτε στα όρια του πρώην νομού μας και νυν Αντιπεριφέρειας μας, όπως σαν να μην χωρούν την μια καρέκλα της τόσοι (πωποί )πολλοί, ήθελα να γράψω  !!!
Ιδεαλιστικός ρεαλισμός, νομίζω αυτό, που διαπιστώνεται δια τα της στήλης επιτεύγματα, αφού υποστηρίζει ότι η γνώση είναι δημιούργημα του ανθρώπινου νου, οέοο !!!
Όπως και στα ρούχα μας μετά τις γιορτές και έτσι, και στις φωτογραφικές στιγμές ….  αισθητικός- εμπειρικός ετούτος  αυτός θαρρώ, αφού  θεωρεί ότι η πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι διαπιστώνουμε με τις αισθήσεις..

Πόσο όμως ρε πιο ρεαλιστές ;
Το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου είναι 180 μοίρες;
Η  Θεωρία της Σχετικότητας, είναι μια αληθής περιγραφή για τη φύση του χρόνου, του χώρου, της ύλης, της ενέργειας κλπ, υπήρχε ανέκαθεν ή είναι δημιούργημα του Άλμπερτ Άϊνσταιν;
Η  5η Συμφωνία του Μπετόβεν είναι δημιούργημα του Γερμανού συνθέτη, ή μήπως υπήρχε ανέκαθεν;
Μια λύση σε αυτόν τον προβληματισμό μας δίνει η αναλυτική φιλοσοφία η οποία δείχνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη χρήση των λέξεων, στις διαφορετικές σημασίες με τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις στη διατύπωση των πάνω ερωτημάτων, και όχι στα οντολογικά ερωτήματα τα οποία υποτίθεται τίθενται.
Δηλαδή αν κατάλαβα βάσει των παραπάνω, έχω να δώσω μιαν απάντηση σε ένα ακόμη δίλλημα :
Η αριστερά του Τσίπρα είναι δημιούργημα του έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα η υπήρχε ανέκαθεν και  βρίσκεται στα αριστερά της δεξιάς ;

Συμπέρασμα
Τα οχτάρια που κάνω μπορεί να μην  οφείλονται στην προσπάθεια αποφυγής των  λακκουβών  στου οδοστρώματος Θωμά ….μάλλον!!!
Κική Χεριστανίδου