αρθρα

7μερες φαγούρα με την Κική Χεριστανίδου 3-1-2018

Written by

Ερώτημα
Μου έτυχε το φλουρί (έστω και μαϊμού φλουρί αφού έχουν έλλειψη  τα αληθινά εδώ και χρόνια ) τι πρόκειται να συμβεί;
Το ερώτημα το απευθύνω, στους προηγούμενους των προηγούμενων χρόνων …η εμπειρία τους μετράει άλλωστε !!!

Τι γλυκό να σ΄ αγαπούν….
λέει το τραγούδι αλλά και αποδεικνύει κάθε μέρα, στην ζωή μας.
Τελικά,  μεγάλη υπόθεση να έχουμε …αποθέματα να μας συνοδεύουν στο διάβα της και φυσικά δεν εννοώ υλικά,  που ως πεζός άνθρωπος καθημερινός δεν τα αποποιούμαι βεβαίως –βεβαίως,  αλλά αποθέματα της αγάπης  ανθρώπων που αν και δεν είναι μαζί μας, λειτουργούν ως ένα καβούκι προστασίας εσαεί !!

Μέρες, που οι ευχές πέφτουν βροχή , οι υποσχέσεις κατά ριπάς, τόσο στον εαυτό μας όσο και για την στάση του εγώ μας, απέναντι στους άλλους,  η μόνη νομίζω υπόσχεση που δεν είναι εφικτό εκ των πραγμάτων να μπορέσω να τηρήσω είναι αυτή ΄΄δεν θα ξαναπατήσω ποτέ μυρμήγκι  ΄΄
Όλα τα  άλλα τα μπορούμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αλήθεια τα θέλουμε
Π. χ. δεν θα πετάξω σκουπίδια έξω από τον κάδο….
Δεν θα πετάξω φόλες στα τετράποδα της γειτονιάς και όπου αλλού …
Δεν θα παρκάρω σε ράμπα ατόμων με ειδικές ανάγκες ….
Δεν θα διπλο-παρκάρω γιατί έτσι με βολεύει και ξεβολεύει άλλους… μέχρι και το δεν θα παραβώ εκείνες τις Δέκα Εντολές, που πρέπει να ομολογήσουμε, πως  όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο εύκολο είναι να μην, σίγουρα και εκ των δυνατοτήτων μας των βιολογικών  ,παραβαίνουμε όπως πχ εκείνο το ΄΄ου μοιχεύσεις ΄΄οέοοο…………………………..  
Εσείς;

Απορία, διάλογος,  μόνη μου απορώ μόνη μου με ξεαπορώ !!!
Γιατί …καλέ ,διαδηλώνουν οι Ιρανοί;
Μάλλον γιατί κουράστηκαν να μαζεύουν επί τόσα χρόνια το μάνα εξ ουρανών …. Σκύψε –σήκω , σκύψε σήκω έ αμάν πια !!
Α μπα, μάλλον  καλέ λέτε, γιατί το είπε ο Πρόεδρος τους  ο Hassan Rouhani , υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία;
Τι είπε δηλαδή καλέ ο πρόεδρος ;
Καλέ  είπε ,πως «ο λαός είναι απολύτως ελεύθερος να διαμαρτύρεται εναντίον της κυβέρνησης όμως οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι κόσμιες και να βελτιώνουν την χώρα και τις ζωές των πολιτών… η κριτική δεν πρέπει να συνοδεύεται από βία και καταστροφή δημόσιας περιουσίας».
Καλέ καλά τα είπε σαν τους δικούς μας, που απεργούν ενάντια στα μέτρα τους ,αλλά και λίγο καλύτερα ,αφού έκανε και υποδείξεις, για μη ηθελημένες καταστροφές κάτι που εδώ είναι το κορυφαίο κάθε διαμαρτυρίας , όποιας ακόμη και μη διαμαρτυρίας .

Διάγγελμα Φαγούρας !!!
Δραμινοί και δραμινές σας προκαλώ για μια διαμαρτυρία ελληνικού τύπου λοιπόν ….
Να διαμαρτυρηθούμε για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη και έτσι να τον καταστρέψουμε ολοσχερώς, να τους την πούμε δηλαδή …
Τώρα το ολοσχερώς, δεν ξέρω πόσο ανέφικτο ίσως ακούγεται, αλλά σας εγγυώμαι, πως είναι μιας ολιγόλεπτης, μαζικού τύπου διαμαρτυρίας αποτέλεσμα….
Οι μόνοι ίσως και εκείνο, με πάσα επιφύλαξη, που δεν θα συμμετέχουν θα είναι οι επιχειρήσεις ελαστικών . Ίσως !!!
Η Δράμα μέρες που ήταν και ακόμη είναι,  δέχθηκε εκατοντάδες επισκεπτών, οι οποίοι είναι άξιοι εκτίμησης για την επιλογή να μας προτιμήσουν, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μας ξανα-προτιμήσουν στο άμεσο μέλλον .
Ο ερχομός μέρα ήταν, καλός καιρός ήταν ….δεν ήξεραν δεν είχαν ρωτήσει άντε!!!
Το  φευγιό, κοινώς η επιστροφή, που πλέον ήξεραν, χωρίς να χρειαστεί νάχουνε ρωτήσει …. πήγαιναν σαν κάτι όπως ο Κουρουμπλής (με κάθε σεβασμό στην ιδιαιτερότητα  των ατόμων με προβλήματα όρασης)

Στα ΤΥΦΛΑ !!!
Ούτε καν διαγραμμίσεις…..
Χιλιάδες γεωτρήσεις ….  και τον χάρο να φοβάσαι πως ατάκα και επί τόπου θα συναντήσεις …
Αρχοντόπουλα ,Αρχηγόπουλα της Δράμας …καλά μας τάπατε, καλά μας ευχηθήκατε , άντε και καλά να στρώσετε κ@λο, να μας κρατήσετε και ζωντανούς για τις εκλογές που έρχονται …θα μας χρειαστείτε νομίζω !!
Και καλό θάταν μέχρι τότ,ε να μην τόχετε ως πρόταση, αλλά ως σχεδόν μισοτελειωμένο έργο ….
Έστω και μισό-αρχινημένο, γιατί είμεθα και από αυτούς, που βλέπουν το ποτήρι ενίοτε μισογεμάτο και όχι μισοάδειο !!!
Κατάντια και η ντροπή, πρέπει σε όλους μας, που επί σειρά δεκαετιών, σαν χάνοι ακούγαμε και ξανακούγαμε, κάθε υποψηφίου το πρόγραμμα και κάθε θεσμού την ανάγνωση,  νόημα και περίληψη και το ΄΄γιοφύρι΄΄ της Δράμας….. έμεινε να γίνει συμπέρασμα .
Αλλά εκεί είναι η μαγκιά, που περισσεύει σε πολλών, τους λόγους και υπολείπεται σε όλων  έως σήμερα τις πράξεις . Ξέρουμε όλοι , άλλωστε από τα μαθητικά μας χρόνια , πως το ζόρι δεν είναι η ανάγνωση αλλά η απόδοση στο  συμπέρασμα .
Ο δρόμος Δράμας Αμφίπολης, ούτε καν στο πρόγραμμα θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα δεν μπήκε, γιατί πολύ απλά όχι πρωτομάστορας καν δε μπήκε, αλλά ούτε στον σχεδιασμό της μετά μνημόνιο Ελλάδας προβλέπεται.
Αντίθετη ναι, σε ανάλογη ανθρωποθυσία είμαι και ακόμη περισσότερο  φυσικά αν είμαι και  η γυναίκα του πρωτομάστορα αλλά, ακόμη πιο αντίθετοι πρέπει να είμαστε όλοι, στην όποια άλλη ανθρωποθυσία εξ αδιαφορίας, στον βωμό της ανύπαρκτης σε αυτή τη διαδρομή ( το σημείο) ασφάλτου …
Θα μου πείτε, μπορεί να λειτουργεί και αλλιώς …
Δεν είναι καλός ο δρόμος, δεν είμεθα απρόσεκτοι εμείς …
Ναι έχει και άλλη όψη το κάθε νόμισμα αλλά, έχει και άλλη όψη ο σεβασμός στην ζωή.
Πέρασαν οι εποχές, που ο Οδυσσέας έψαχνε με κάθε κόστος την Ιθάκη του…..
 
Μπουλούκια ατάκτων …
Μπορεί από τον άρτον,  ο ελληνικός λαός να στερείται, αλλά από θεάματα καλά κρατεί !!!
Και αν δεν ρίξαμε χορούς και αν δεν ακούσαμε κλαρίνα λύρες νταούλια κλπ
Ρε τόσο κέφι μας έδωσε ένα επίδομα, φαντάζεστε τι έχει να γενεί τον Αύγουστο κατακαλόκαιρο, με Δεκαπενταύγουστο στην μέση  με την έξοδο όχι από το ευρώ … αχ Σόϊμπλε, που είσαι καμάρι μας που μας έλειψες,  που τα έβλεπες και που λαλούσες, που εμείς ως αμπελο -φιλοσοφημένος λαός υιοθετήσαμε εξ απ ανέκαθεν το γνωστό και βολικό ΄΄η φτώχεια θέλει καλοπέραση ΄΄;
Έξοδος οέοοο όχι από το ευρώ αλλά από τα μνημόνια, από το τούνελ κλπ …εποχή Δεκαπενταύγουστου …
Ε ρε θα καεί το πελεκούδι …

Άσχετο
Περιγραφές ανθρώπων που βγήκαν από κώμα, λένε πως υπάρχει μετά το τούνελ και το σκοτάδι απέραντο φως και ανακούφιση  !!!
Κάπως έτσι νοιώθουν και όσοι βγαίνουν στην διασταύρωση στον Στρυμόνα …ωχ ρε κόλλημα η δικιά σου

Λεφτά δεν έχουμε αλλά από ελπίδα !!
Πιάστε σκηνή!!! Τρέχουμε , τρέχουμε , τρέχουμε να χάσουμε τα κιλά των εορτών , τρέχουμε , τρέχουμε μέσα σε μια σωλήνα περίπου σαν αυτές που φυτεύτηκαν από τον ΤΑΠ σε όλη την περιοχή μας και όταν φθάνουμε στο φως , χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας ….και τέλος , ατελείωτο φως !!

Τι καταλάβαμε δηλαδή;
Πριν κάποια χρόνια  τέτοιες ημέρες οδεύαμε προς τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015
Φέτος τέτοιες ημέρες βρήκαμε πέντε απλές ερωτήσεις που σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ….
Το συγκεκριμένο τεστ διαρκεί περίπου 15 λεπτά και όχι 12 μήνες  και μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με τις διαγνωστικές εξετάσεις…...
Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση και έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, αφού εντοπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα νοητικής επεξεργασίας και μνήμης σε τέσσερις στους πέντε ασθενείς.
Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνει το τεστ είναι
Αγοράσατε προϊόντα αξίας 1,95. Πόσα ρέστα θα πάρετε από ένα χαρτονόμισμα των 5;
Ποια χαρακτηριστικά είναι όμοια σε ένα ανοιχτήρι και σε ένα σφυρί; Γράψτε γιατί μοιάζουν τα δύο αντικείμενα.
Γράψτε τους αριθμούς επάνω στο ρολόι και τοποθετήστε τους δείκτες ώστε η ώρα να είναι 10 λεπτά μετά τις 11. Ονομάστε το μεγάλο δείκτη L και το μικρό δείκτη S. Ονομάστε 12 διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά….

Οι ερωτήσεις προς τον ελληνικό λαό είναι:
Ψηφίσατε και εκλέξατε κυβέρνηση που σας έταξε 13 σύνταξη και όχι ΕΝΦΙΑ.
Πόσες συντάξεις πήρατε, τι ΕΝΦΙΑ πληρώσατε;
Ποια χαρακτηριστικά είναι όμοια σε ένα ηγέτη και σε έναν μαϊμού ηγέτη;
Γράψτε γιατί χρησιμοποιούμε και για τους δυο τον χαρακτηρισμό ηγέτης
Γράψτε 12 επιθυμίες σας που δεν έχουν σχέση με το να πάρετε, αλλά να δώσετε

Οι απαντήσεις που δώσαμε οι τρείς στους πέντε έλληνες είναι
Δεν ξέρω –δεν απαντώ
Δεν ξέρω –δεν απαντώ
Δεν ξέρω –δεν απαντώ
Δεν ξέρω –δεν απαντώ ….
Δεν έχω -δεν μπορώ…..

Κική Χεριστανίδου διαβάζοντας  και δήθεν κατανοώντας …..
Αι λοιπόν θα σας πω κ' ένα παραμύθι, για να ξεκουραστείτε! Μια φορά κ' έναν καιρό οι κλέφτες της πρώτης πολιτείας του κόσμου, αφού πλουτήνανε αρκετά, αποφασίσανε να ταχτοποιήσουνε τη ζωή τους. Μπλοκάρανε το λοιπόν τους φτωχούς της πολιτείας κι αφού τους μαζώξανε στην πλατεία, τους είπανε: "Ψηλά τα χέρια! Θέλουμε το καλό σας. Δε θα σας πάρουμε τα φκιάρια, τους κασμάδες, τα σκεπάρνια, τα δισάκια και τα ζεμπίλια σας με το ψωμοτύρι, τα τρύπια σας πουκάμισα με τις ψείρες και τις απανωτές καλύβες σας, που κάνουνε νερά, σα βρέχει. Είσαστε λέφτεροι! - (ψηλά τα χέρια). Λέφτεροι να ζείτε κατά το κέφι σας, να κερδίζετε, να κάνετε κομπόδεμα, να μεθάτε, να χορέβετε, να γεννοβολάτε και να πεθαίνετε. Εμείς θα σας μαθαίνουμε τις... αλήθειες! Θα σας δώσουμε πλούσια φαντασία κ' αισθαντική καρδιά. Θα σας δώσουμε αθάνατη ψυχή. Κι όποιος από σας του γουστάρει, μπορεί να γράφει ποιήματα, να σκαρώνει θεωρίες και να δοξάζεται! Ο κυρίαρχος λαός θα σαστε σεις! Εμείς μονάχα θα σας κουμαντάρουμε. Θα φροντίζουμε για την ασφάλεια της ζωής, της τιμής και της περιουσίας σας - μ' ένα λόγο για τη λεφτεριά σας. Σεις θα δουλέβετε κατά πώς θέλετε κι ό,τι θέλετε κι όποτε θέλετε. Εμείς θα σας δίνουμε δουλειά, φτάνει να βρίσκεται, και σεις θα μας δίνετε τα κόπια σας. Και για να μη θαρρέψετε πως σας αδικούμε, θα πλερώνουμε κ' εμείς το ίδιο δόσιμο στο Κράτος, - τον εαφτό μας!
Κ' εσείς κ' εμείς θα χουμε πάνω από τα κεφάλια μας τους ίδιους θεούς, που θα προστάζουν εσάς να δουλέβετε και να μην τρώτε κ' εμάς να καθόμαστε και να τρώμε. Κ' εμείς κ' εσείς θα χουμε πάνω απ' τα κεφάλια μας τους ίδιους νόμους, που εμείς θα σας τους δίνουμε κ' εσείς θα τους ψηφίζετε σα βουλευτάδες και θαν τους εφαρμόζετε σα δικαστάδες ενάντια στον εαφτό σας. Και για να μην πλακώνουν απ' άλλες στεριές και θάλασσες κουρσάροι και κλέφτες ν' αρπάζουνε το υστέρημά σας και να παίρνουνε σκλάβους κ' εσάς και τα παιδιά σας, θα σας αρματώνουμε, θα σας γυμνάζουμε για να μπορείτε να διαφεντέβετε τους θεούς σας, τον εαφτό σας κ' εμάς, δηλαδή την πατρίδα. Να σκοτώνεστε σεις και να ζούμε μεις. Κι' επειδή μοναχοί σας δε θα μπορούσατε να σκεφτείτε το συφέρο σας και να φυλάξετε τον εαφτό σας, θα σας αναγκάζουμε με το ζόρι (ψηλά τα χέρια)! Ένα πράγμα μονάχα σας απαγορέβουμε: να κλέβει ο ένας τον άλλονε. Γιατί μπορείτε να κλέψετε κ' εμάς.
Έτσι λοιπόν ο λαός δούλεβε λέφτερα και λέφτερα σκεφτότανε. Και τραγουδούσε χαρούμενα στις ταβέρνες σαν τον κότσυφα στο κλαρί (στο κλουβί!). Κ' οι σωτήρες του ξαπλωνότανε τ' ανάσκελα σε ζεστά παλάτια το χειμώνα και κάτου απ' ανθισμένα δέντρα το καλοκαίρι - και σωρό γυναικούλες όμορφες τους ψειρίζανε το σβέρκο και τους χουχουλίζανε το ριζάφτι (πολύ συντελεί!). Κ' η εφτυχία τους είτανε δύναμη της πατρίδας κ' η ξετσιπωσιά τους καθαρμός. Κι αν κάπου βαριεστίζοντας ο λαός τους έδιωχνε, ζητούσε αμέσως άλλους να τονε κλέβουνε: δεν μπορούσε πια μήτε να ζήσει μήτε να σκεφτεί χωρίς "σωτήρες".
Γελάτε και με το δίκιο σας, ω άντρες Αθηναίοι. Τέτοια παράξενη πολιτεία μήτε γίνηκε μήτε θα γίνει ποτές! Παραμύθι, βλέπετε. Τώρα θα μου ζητάτε κ' επιμύθιο! Πού ναν το βρώ!... Μονάχα ένα σας λέω: "Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισιάς παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών".
Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Κώστα Βάρναλη, Πεζός Λόγος, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1968.
Καθόλου επίκαιρο !!!