αρθρα

7μερες φαγούρα με την Κική Χεριστανίδου 23-11-2017

Written by

Και άντε, η λάσπη του ανεμιστήρα το πολύ τρείς μέρες κρατεί….
 η Λάσπη που κατάπιε ολόκληρη περιοχή και εξαφάνισε πολλών οικογενειών ζωή θα κρατήσει
Από την λάσπη στον ανεμιστήρα  στο αναγκαστικό λασπόλουτρο η ακόμη και θάψιμο, σε  μιας καταιγίδας ξέσπασμα . ……
Μας παρέσυρε το ρέμα , αλλά δεν ξέρω αν μας έδωσε το πνεύμα να αντιμετωπίσουμε επιτέλους ένα τόσο σοβαρό ΘΕΜΑ γιατί ανά την Ελλάδα έχουμε  και από ένα ρέμα και ολοένα το σκεπάζουμε και το ξανασκεπάζουμε μην μας κρυώσει κάπως!!!
Η νέα ιατρική προσέγγιση είναι το όχι σκέπασμα και η παλαιά πολεοδομική κάπως έτσι πρότασσε και προτάσσει , αλλά ποιος λογαριάζει το από το πολύ φαϊ πως θα σκάσει;

Στην άμμο μην κτίζεις παλάτια λέει ένα παλαιό άσμα, κάποιος θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια …
Τώρα κάποιοι ετοιμάζονται να ξαναφτιάξουν αυτά τα συντρίμμια πάνω σε λάσπες ….
Τελικά, δεν τόχουμε ,το να μαθαίνουμε έστω και αν κάποιος άλλος, έχει προσπαθήσει να μας διδάξει το πώς δις εξ αμαρτείν ουκ ανθρώπου θα πω εγώ, σοφού εστί ….

Αντίθετα στο ρεύμα
Φράση που με λάθος η σωστή μετάφραση στο μυαλό μου έχει χαραχτεί ως ικανότητα επανάστασης !!
Αυτό έγραψε ο σκληρός δίσκος μου που παρεμπιπτόντως δεν έχει και μεγάλη χωρητικότητα, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας, περί του τι μπορεί και πόσο, επιλεκτικά να περιέχει !!!
Αντίθετα λοιπόν, στο ρεύμα μια ζωή, δηλαδή επαναστάτρια η δικιά σας.
 Παράδειγμα :Εποχές που τα μοντέλα λάνσαραν το πόδι άντε το πολύ οδοντογλυφίδας στα κορίτσια όλου του κόσμου, εγώ εκεί, στην άμυνα, να μην ….άρα και επίθεση!
Οι οδοντογλυφίδες, υπήρχαν στην ζωή μου μόνο, ως αξεσουάρ. Χαντακωμένο και αυτό, μπας και το χρειαστεί ένας μουσαφίρης που λέγαμε τότες, μετά το τραπέζωμα που του κάναμε ….
Λεπτά ποδάρια οι άλλες;
 Ε όχι ότι όλες  και εγώ !!!
 Αντίθετα λοιπόν στο ρεύμα εκείνης της εποχής,  μάζευα τα κιλά μου, τα οποία και καμάρωνα ως απόδειξη πάντα, της επαναστατικότητας μου .
Σήμερα, σε καιρούς χαλεπούς,  η μόδα αντίθετα με την προηγούμενη, προτάσσει μαγειρική –μαγειρική –μαγειρική !!
Και φυσικά εγώ, αντίθετα πάντα στο ρεύμα (παρηγορίας τώρα φράση )δεν μαγειρεύω  ρε!!!
Παρακολουθώ και καμαρώνω για τις αντιστάσεις μου, αφού από το πρωϊ μέχρι κάθε στιγμή, έτσι και καθίσω στον καναπέ (για αυτό δεν κάθομαι ;) εκπομπές μου προτείνουν να μαγειρέψω απλά πιάτα για την φαμίλια ,με ότι έχω στο σπίτι .
Δηλαδή με ότι έχει στο σπίτι του σήμερα ο κάθε ένας από τις εκατοντάδες χιλιάδες, που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχεια,  τους, εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έχουν εργασία και φυσικά τους άλλους πόσους, που παίρνουν μια σύνταξη και ταϊζουν σαν τον Χριστό ολάκερη φαμίλια .
Φυσικά ότι και να κάνουν δεν πετυχαίνουν με τρία ψάρια να χορτάσουν την διμοιρία τους αλλά παρηγορητικό είναι το γεγονός πως αυτοί είναι απλοί θνητοί και μάλιστα πολίτες του ελληνικού κράτους ….
Τι λοιπόν μου λένε από το πρωϊ και κάθε στιγμή πως έχω στο σπίτι ;
Γκουρμέ τυριά και αλλαντικά , κρέμες με πολλά λιπαρά κομμάτια κρέας φτηνά μου το τονίζουν και αζήτητα όπως η ουρά (που με τόση προβολή τώρα δεν την βρίσκουμε πάλι εμείς οι πολλοί )περίεργα λαχανικά και όχι βλήτα ραδίκια άγρια και μοναχά καλαμποκάλευρο , στικ βανίλιας που τρόμαξα όταν το πρώτο-ανακάλυψα σε σχέση ποσότητα –τιμή, σοκολάτα αληθινή , βούτυρο αληθινό και πάει λέγοντας όλο αυτό το κατεβατό ….Τι είπαμε όμως !
Επανάσταση και όχι με όπου πάει όλο το συρφετό .
Ενάντια στο ρεύμα εγώ συνειδητά, χρόνια τώρα λοιπόν και αρκετοί πλέον υποχρεωτικά (και εγώ έτσι είμαι ,αλλά το παίζω αλλιώς το είπαμε ), στο σπίτι έχω μόνο φακή από πέρυσι ,  φασόλια Νευροκοπίου ,και πατάτες της ιδίας περιοχής ….
Έτσι, για να μην κάνω αυτό που οι άλλοι με προστάζουν (αλλά στην τελική,  μήπως κάνω αυτό που μου επιβάλλουν εντελώς μεταξύ μας; ) δεν μαγειρεύω και έτσι δείχνω πως δεν είμαι και θύμα των κάθε εποχής προβαλλώμενων προτύπων Ήταν στην μόδα οι οδοντογλυφίδες εγώ ποτές
Είναι στην μόδα οι παχουλές και το λέω γιατί τόσο φαϊ μόνο ταινία πρέπει νάχεις να μην βάζεις κιλά εγώ εκεί ποτές …
Τώρα πως γίνεται και ποτέ δεν είχα οδοντοιγλυφίδα γάμπες …αυτό χρήζει ειδικής μελέτης, όπως φυσικά ,το ότι έχω γράψει μέσα μου πως μονίμως κάνω επανάσταση!!!
Νομίζω πως από αυτό έχει και ο Αλέξης μας και τα συντρόφια, αλλά άντε να το αποδείξεις στον ελληνικό λαό.
 Κομμάτι του είμαι και αφού εγώ,  έχω τόσο μικρής περιεκτικότητας σκληρό δίσκο, ε δεν μπορεί να έχει , κάποιας άλλης ,μεγαλύτερης περιεκτικότητας μηχάνημα αυτός (ο λαός)

Τελικά
Ευτυχώς μετά το έκτακτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού της πατρίδας μου έχω κάποιον λόγο να παρακολουθώ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ .
Τόοοοσα ευρώ θα γεμίσει η τσέπη μου ….
Εδώ και τώρα, να μάθω να μπαλώνω ,να προλάβω να την μπαλώσω μπας και έτσι κάτι από τα τόοοοοσα που θα τσεπώσω μπορέσω και τσακώσω για το σήμερα γιΑτί το χθες, ετοιμάζεται να τα καταπιεί ….που τόσα έχω βλέπετε, σε λογαριασμούς και χρέη στη ΔΕΗ

Παιδιά ….
εμείς μπορεί να μην μιλάμε καλά αγγλικά –αμερικάνικα π.χ. ο πρωθυπουργός μας αλλά ας σκεφτούμε μπας και οι δανειστές έχουν μεταφραστές, που σίγουρα καταλαβαίνουν και ανάλογα σωστά μεταφράζουν, τις δικές μας υπουργικές δηλώσεις
Λέμε τώρα !!!
Υπάρχει έστω και μια υποτυπώδης μεν αλλά σίγουρα λόγω νόμου πιθανοτήτων, πιθανότητα  να συμβαίνει και να μαθαίνουν κατά λέξη τι ακριβώς λένε οι πολιτικοί μας εδώ !!!
Και όσοι γνωρίζουν από ξένες γλώσσες η κατά λέξη μετάφραση, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να δίνει εντελώς διαφορετική εικόνα κλπ….
Για αυτό μην συνεχίζουμε να απορούμε πως όλοι είναι χαμογελαστοί.
Εκείνοι σκάνε στα γέλια και εμείς από χαρά οέεεεοοοο!!
Η καλύτερα το ουάου, εκείνου του που με το βλέπει το είδωλό του στο καθρέπτη ηδονίζεται !!

Ελληνικός κινηματογράφος δεκαετίας ΄60
…..Κρατά τε με , κρατάτε με ….
Τσακαλώτος :Σκουντάτε με …σκουντάτε με να τους συντρίψω …
Από  την μιαν ο τοίχος,  στην μέση οι δανειστές και από την άλλη ο Τσακαλώτος .
Τέτοια πίεση, που η Λαγκάρντ υποχώρησε πριν μήνες και καιρούς και δέχθηκε να παραμείνει στο πρόγραμμα
Μόνο που στις διαβουλεύσεις το κείμενο της μετάφρασης δεν περιείχε την πρόταση –φράση του δικού μας  κειμένου .
Τι σου κάνει η μετάφραση!!
Τι μας κάνει μια μετάφραση !!!
Κάπως έτσι, όπως κατάλαβε εκείνη και ξεγελάστηκε, μήπως λέω πρέπει να ξεγελαστούμε και εμείς και επιτέλους, να τους ξεκαβαλικέψουμε;

Πριν καιρό είχα την τύχη να πέσω σε μια συνέντευξη του Καθηγητή Νανόπουλου
Την ρούφηξα σαν το νερό, μετά από μέρες πορείας σε ερημική περιοχή …..πήρα ζωή και συνέχισα αλλά  στο διάβα έπεσα και σε μια συνέντευξη μιας Σταμάτη …
Φωτό επεξεργασμένες, στάσεις φτιασιδωμένες και απορίες δικές μου, εξαφανισμένες για το γιατί, περπατάμε σε άνυδρες εποχές .
Συνέντευξη μιας Σταμάτη …τι αλήθεια έδωσε σε αυτούς που την πρόβαλαν και τι περίμεναν πως θα δώσει σε όσους τυχόν την διάβαζαν ….

Τι έγινε ρε καρντάσια;
Φεύγει και το 2017 …το καταλάβαμε ;
Όλοι μας οδεύουμε με ταχύτητα να μας καταπιεί  και το 2018…
Οι καιροί περνούν και οϊμέ δεν ξαναγυρνούν και εμείς νομίζουμε, πως μετρώντας και ξαναμετρώντας την αύρα από τα λεφτά, θα μας περισσεύουν και τα λεπτά !!!
Αμ δε !!!
Αλλά έτσι όπως μπήκαμε στο κλουβί βλέποντας το τυρί αλλά μη υπολογίζοντας την καταπακτή ,σαν χαμστεράκια γυρνάμε το τροχό πιστεύοντας πως έτσι θα φθάσουμε στον σκοπό ….
Μωρέ έτσι βοηθάμε κάποιους να παριστάνουν τον αρχηγό ….
…ντάξει το καταλάβαμε !!!
Ήρθε και πέρασε η Ευριδίκη … το καταλάβαμε και καλά μάλιστα !!!
Το ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάποια χρόνια, κάποιος από τα μέλη της, λέτε να το κατάλαβε ;
Τράμπα- τραάμπαλίζομαι πέφτω και τσακίζομαι αιαιαια!!!!
Δεκαετίες πριν, στις τότε τραμπάλες του θρυλικού Πάρκου των Κομνηνών της Δράμας .
Ο τότε επίσημα διαμορφωμένος παιδότοπος των παιδιών , που κουρασμένα από την άπλα της αλάνας ζητάγανε πιο…. ελεγχόμενη διασκέδαση .
Τι σου είναι ο άνθρωπος !!!
Ζητά πάντα αυτό που δεν έχει και όταν το έχει, ξαναζητά αυτό που είχε και ….ωχ πάλι μπερδεύτηκα που να πάρει !!!
Θέλαμε λοιπόν ,από αλανιάρικα περπατήματα να βιώσουμε την εμπειρία του οργανωμένου και άϊντε με τα πόδια, από όποια άκρη της Δράμας τις Κυριακές χτυπάγαμε κάρτα στο Πάρκο των Κομνηνών
Και δώστου τότε, τράμπα –τράμπαλιζόμασταν , αλλά και σαν πέφταμε….. ξανασηκωνόμασταν .
Τώρα, που τράμπα –τραμπαλιζόμαστε και δεν είμαστε παιδιά ,θα κατορθώσουμε να σηκωθούμε , έστω με κάποια μόνο γρατζουνιά ;;
Πάμε για άλλες πολιτείες ερωτικές / λέει το άσμα
Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες / λέει ένα άλλο πιο ελαφρύ άσμα
Πάμε σε άλλους γαλαξίες / μας ελεγε πριν κάτι μήνες ο Παπάς
όχι εκείνος του παιγνίου, εδώ παπάς εκεί παπάς αλλά,  εκείνος της ομάδας των παιγνίων,  Νίκος Παπάς
Τελικά πήγαμε σε άλλους κόσμους πολλοί από εμάς ….
Γράφτηκαν απλά, για να κάνουν κάποιους εφήμερα πρωταγωνιστές .
Σουξέ κατά πως λένε τα τραγούδια της μιας σεζόν ….
Βιντεοκασέτες της εποχής εκείνης , που τα βιντεοκλάμπ ξεφύτρωναν σαν τα γυμναστήρια της επταετίας , και σήμερα έδωσαν την θέση τους στα ενεχυροδανειστήρια ,που σαν να πιο πολύ να κρατούν στα πράγματα και από ΄΄μόδα ΄΄ εποχής , μεταλλάσσονται σε κατάντια της δικής μας ζωής .
Ήρθαν και έμειναν όπως πολλά ,που δεν τα δώσαμε , δεν τα ζυγιάσαμε  όταν έπρεπε κατά πως έπρεπε , αυτά που έπρεπε και ίσως το πιο κύριο ΣΗΜΑΣΙΑ!!!
Τα αφήσαμε να υπάρχουν, μέσα στην αδιαφορία μας να ζουν και πλέον τώρα, που  μας απομυζούν . …
Πολλοί θάνατοι συνανθρώπων μας πριν ημέρες  και το φως ,έπεσε πάνω σε κάτι ,που σε αυτή μας την αδιαφορία στηρίχθηκε και σήμερα, δεν μοιάζει με τσιχλόφουσκα που σκάει απλά.
Αλλά ……ποιος αλήθεια έχει τη θέληση -δύναμη να ψαχθεί και να ψάξει , τα γιατί της τυφλής αποδοχής όλων αυτών των φαινομένων, από τα μέλη της δικής μας κοινωνίας
Που πήγε εκείνο το ΄΄Πίστευε και μη, ερεύνα; ΄΄

Αισθάνομαι  αλλαντικό!!
 Σαν σαλάμι αέρος κάτι !!!
Τράμπα –τραμπαλίζομαι

Η Δράμα της ζωής μας ψυχορραγεί και εμείς ακόμη, παρατηρητές … η μπορεί και θεατές,  σαν εκείνους, εκείνων των ταινιών που παρακολουθήσαμε στο δικό μας φεστιβάλ και δεν καταλάβαμε την υπόθεση, το μήνυμα και ακόμα- ακόμα, πως είναι δικό μας το φεστιβάλ!!!
Όταν άλλοι ήδη ετοιμάζουν βαλίτσες για τα αστέρια , και εμείς με την δύναμη ενός φακού, προσπαθούμε να περάσουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην Εγνατία . ….
Αντί να πρωταγωνιστούμε, παρακολουθούμε επεισόδια της δικής μας ζωής με πρωταγωνιστές χρόνια πριν αλλά και σήμερα, ανθρώπους ,που εμείς πεισθήκαμε πως τους αξίζει η διάκριση
Ο Τσίπρας και η υπουργοί του, το έχουν δέσει εκλογές στο τέλος της τετραετίας …λένε,  αλλά οι δήμαρχοι και περιφερειακοί δεν λένε, το έχουν δεδομένο  το 2019 !!!.
Οπότε …έχουμε λένε αυτοί με την δική τους σειρά ,χρόνο για έργο βιτρίνας, μπιχλιμπίδια και λοιπά στους ιθαγενείς .
Και όπου ιθαγενείς , μην ψάξετε λεξικά και λήμματα αλλά τα είδωλά μας σε καθρέπτες !!!!
Η Ευριδίκη δεν πέρασε από τη Δράμα αλλά εγώ ως βέρα δραμινή, περνώ καθημερινά από την οδό Βενιζέλου της Δράμας,
Το διατηρητέο της (στο ύψος των μπακιρτζήδικων αν το λέω καλά) είναι εκεί με χαλασμένη και την όποια δικτυωτή συρμάτινη ντεμέκ προστασία!!
 Πες –πες γίνεται η αγουρίδα μέλι έλεγε η γιαγιά μου …ώρα της καλή !!!!
Και γράψε –γράψε, λέω εγώ που ξέρετε, μπορεί να μην πούμε για κάποιον , εξ αιτίας της αδιαφορίας μας ,ώρα του καλή !!!

Κική Χεριστανίδου